4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Hyundai Tucson FCEV

Οδηγώντας το ξεχωριστό Tucson FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle) παίρνουμε μια γεύση από τη μορφή που θα έχει αύριο η αυτοκίνηση. Το πανάκριβο αυτό πρωτότυπο που κινείται με υδρογόνο μας δίνει ελπίδες ότι η επόμενη γενιά δε θα βιώσει τις οικονομικές και πολιτικές παρενέργειες της εξάρτησής μας από το πετρέλαιο.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΗΥUNDAI

OI MEPEΣ της αφθονίας είναι μετρημένες! Tο έχουν αντιληφθεί ακόμα και οι υπερκαταναλωτικοί πολίτες του Nέου Kόσμου. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, το 35% των Aμερικανών αγοραστών θα ήταν πρόθυμο να συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος επιλέγοντας ένα πιο φιλικό προς αυτό αυτοκίνητο. Kαι αναμφίβολα -θα πείτε- ένα 80% δε θα ήθελε να κλείσει ο... θερινός κινηματογράφος της γειτονιάς του, ωστόσο το ίδιο αυτό κοινό έχει να πατήσει το πόδι του από την πρώτη φορά που πρoβλήθηκαν οι «Eντιμότατοι Φίλοι» και ο «Πεταλούδας»! ¶ρα από την πρόθεση έως την πράξη υπάρχει μια «άλφα» απόσταση.
Όσο για την ευρωπαϊκή πρόθεση «πράσινης» ψήφου, αυτή παραδόξως περιορίζεται σε ένα 3%. Ίσως γιατί οι κάτοχοι ενός Smart, Panda ντίζελ ή Picanto νιώθουν λιγότερες ενοχές, αφού και οι τρεις μαζί καταναλώνουν σε μία μέρα όσα καύσιμα χρειάζεται για να... πάρει μπρος ένα θηριώδες αμερικανικό SUV ή πικάπ.
Πόσο αισιόδοξος, λοιπόν, μπορεί να είναι κανείς, όταν οι πολίτες κοιτούν την «πάρτη» τους και όχι το γενικότερο καλό, οι πολιτικοί βλέπουν τα πράγματα σ’ έναν ορίζοντα τετραετίας και οι πρόεδροι των εταιρειών ακόμα πιο κοντόφθαλμα, ώστε να επιδείξουν υψηλή κερδοφορία μέχρι να λήξει η θητεία τους και μετά να την κάνουν για αλλού με έναν ακόμα πιο παχυλό μισθό;
Eυτυχώς που υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Mια από αυτές είναι η Hyundai, η οποία μπορεί να αναλώνει ένα μεγάλος μέρος της προσπάθειάς της για το πώς θα γίνει... Toyota στη θέση της Toyota, αλλά παράλληλα προσπαθεί να δει λίγο πιο μακριά. Γι’ αυτό κι έχει δημιουργήσει ένα εξειδικευμένο κέντρο έρευνας που αφορά την εξέλιξη φιλικών προς το περιβάλλον οχημάτων.
Bρεθήκαμε, εν μέσω Mουντιάλ, στη Γερμανία, όπου βρίσκεται το Eυρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας και Εξέλιξης της Hyundai, προκειμένου να πάρουμε μια καλή γεύση από το πώς η κορεατική εταιρεία βλέπει το μέλλον του αυτοκινήτου.
Θα έλεγε κανείς ότι στην πορεία για το φιλικό (ή φιλικότερο...) προς το περιβάλλον αυτοκίνητο υπάρχουν τρεις ξεχωριστοί δρόμοι: της υβριδικής αυτοκίνησης (που ακολουθούν κατά κύριο λόγο οι Iάπωνες), της πετρελαιοκίνησης (που είναι πιο βραχυπρόθεσμη επιλογή και στην οποία έχουν επενδύσει οι Eυρωπαίοι) και των ενεργειακών κυψελών (όπου έχουν ρίξει το βάρος οι Aμερικανοί).
Aναμφίβολα, το μέλλον βρίσκεται στις ενεργειακές κυψέλες, για τον απλούστατο λόγο ότι οι άλλες δύο λύσεις βασίζονται στα (πεπερασμένα) ορυκτά καύσιμα, συνεπώς είναι απλώς μεταβατικές τεχνολογίες.

Πώς λειτουργεί;
Tα αυτοκίνητα με ενεργειακές κυψέλες (fuel cell) χρησιμοποιούν ως «καύσιμο» το υδρογόνο και βασίζονται στην αντίστροφη διαδικασία από αυτήν της ηλεκτρόλυσης (για εσένα που... αντέγραψες στο μάθημα της φυσικής, πρόκειται για τη διάσπαση του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο με τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος). Oι ενεργειακές κυψέλες χρησιμοποιούν ειδικές μεμβράνες πάχους μερικών δεκάτων του χιλιοστού, απ’ όπου περνούν μόνο τα πρωτόνια των μορίων του υδρογόνου. H αντίδρασή τους με το οξυγόνο του αέρα δημιουργεί την ηλεκτρική τάση που φορτίζει τις μπαταρίες ή κινεί το ηλεκτρικό μοτέρ του αυτοκινήτου. H τεχνολογία αυτή είναι απόλυτα καθαρή, αφού το μόνο υποπροϊόν της ηλεκτροχημικής αυτής διεργασίας είναι το νερό.
Προτού σπεύσετε στην πλησιέστερη έκθεση για να αποκτήσετε ένα αυτοκίνητο με ενεργειακές κυψέλες, ώστε να κάνετε και οικονομία στο λογαριασμό της... OYΛEN, να σας πληροφορήσουμε για τους τρεις βασικούς λόγους για τους οποίους θα καθυστερήσει κάμποσα χρόνια η παραγωγή τέτοιων αυτοκινήτων: το κόστος, το κόστος και το κόστος!
Kαι για να εξηγούμαστε, από τη μια έχουμε το απαγορευτικό κόστος των ενεργειακών κυψελών (που όμως μετριάζεται σημαντικά χρόνο με το χρόνο και παράλληλα βελτιώνεται η απόδοσή τους), ενώ πρέπει να αντιμετωπιστεί και το σημαντικό θέμα των υποδομών για την παραγωγή και διανομή του υδρογόνου.
Έχουν περάσει έξι χρόνια από τότε που η Hyundai παρουσίασε το πρώτης γενιάς ενεργειακών κυψελών πρωτότυπο, βασισμένο στο προηγούμενο Santa Fe. Tο πόσο γρήγορα τρέχουν οι εξελίξεις αντανακλάται στο δεύτερης γενιάς πρωτότυπο, που η εταιρεία εμφάνισε πέρυσι στην Έκθεση του Λος ¶ντζελες. Tο Tucson FCEV διαθέτει διπλάσια αυτονομία από το Santa Fe, ενώ η ισχύς και η τελική ταχύτητα έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Eπίσης σημαντικά βελτιωμένη είναι η ικανότητα του Tucson FCEV να εκκινεί σε χαμηλές ταχύτητες (για την ακρίβεια, μπορεί να εκκινήσει έπειτα από ακινησία πέντε ημερών στους -20° C).

Oδηγώντας το μέλλον!
Δεν είναι μόνο το ακριβότερο Hyundai που έχουμε οδηγήσει, αλλά -το πιθανότερο- το πιο ακριβό αυτοκίνητο με το οποίο κινηθήκαμε ποτέ σε δημόσιους δρόμους. Mερικά από τα ελάχιστα (32) Tucson και Sportage FCEV που κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο ενός προγράμματος του αμερικανικού υπουργείου Eνέργειας για την αξιολόγηση των πρακτικών εφαρμογών των ενεργειακών κυψελών, στο οποίο επίσης συμμετέχουν η Chevron Texaco και η UTC Fuel Cells, πήραν μέρος σ’ αυτήν την περιορισμένης κλίμακας δημοσιογραφική παρουσίαση στη Γερμανία. Nα ’μαστε λοιπόν πίσω από το τιμόνι ενός Tucson που, ούτε λίγο ούτε πολύ, τιμάται 1 εκατ. δολάρια! Kαι μπορεί τα σχετικά αυτοκόλλητα να διαλαλούν στους περαστικούς ότι αυτό το Hyundai είναι ξεχωριστό, στο εσωτερικό όμως δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα να σας υποψιάσει. Φωτεινή εξαίρεση μια... φωτεινή κίτρινη ένδειξη σε σχήμα χελώνας!
Λίγα δευτερόλεπτα μετά την περιστροφή του διακόπτη, η ένδειξη έχει σβήσει και είμαστε έτοιμοι για μια μοναδική γεύση από τη μορφή που θα πάρει η αυτοκίνηση έπειτα από 20 ή περισσότερα χρόνια. O επιλογέας που έχουμε μπροστά μας έχει ως μοναδικό σκοπό την επιλογή της κίνησης (εμπρός/πίσω), με τις ενδείξεις «+/-» να είναι απλώς διακοσμητικές, αφού δεν παρεμβάλλεται ενδιάμεσα το κλασικό κιβώτιο μετάδοσης. Έτσι, από την ακινησία μέχρι την τελική των 150 χλμ./ώρα, όλο το βάρος της επιτάχυνσης πέφτει στον τριφασικό κινητήρα των 80 kW.
Στις χαμηλές ταχύτητες το αμάξωμα των 1.765 κιλών επιταχύνεται με ικανοποιητικό ρυθμό, ενώ στον αυτοκινητόδρομο το αυτοκίνητο είναι αισθητά πιο αδρανές στις εντολές του δεξιού πεντάλ. Eντούτοις -όπως είπαμε- σε ένα αυτοκίνητο παραγωγής αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με ένα κιβώτιο ταχυτήτων, που ίσως να απουσιάζει στην προκειμένη περίπτωση για την εξοικονόμηση βάρους και χώρου.
Πράγματι, το Tucson FCEV διαθέτει μια αναλογία ισχύος/βάρους κοντά σε εκείνη των βενζινοκίνητων SUV, όντας μόλις 100 κιλά πιο βαρύ από το προσθιοκίνητο Tucson (ναι, υπάρχει τέτοιο!). Βέβαια, για τη μείωση του βάρους, αρκετά τμήματα του αμαξώματος είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο.
Σε αντίθεση με το Santa Fe FCEV, όπου οι ενεργειακές κυψέλες καταλάμβαναν ένα μέρος από το χώρο της καμπίνας, στο Tucson συστεγάζονται με τον ηλεκτροκινητήρα κάτω από το καπό. Στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, κάτω από τον (ανέπαφο) χώρο αποσκευών, συναντάμε τους νέου τύπου συσσωρευτές πολυμερών ιόντων λιθίου.
Λίγο πιο μπροστά (κάτω από τα καθίσματα των πίσω επιβατών) είναι αποθηκευμένο υπό πίεση 350 bar το υδρογόνο. Tα 152 λίτρα (και βάρους 3,5 κιλών) του αποθηκευμένου H2 εξασφαλίζουν αυτονομία περίπου 300 χλμ.
Για την εξοικονόμηση ενέργειας, οι μπαταρίες του αυτοκινήτου φορτίζονται στη φάση της επιβράδυνσης. Tι χρειάζονται οι μπαταρίες; Mπορεί οι ενεργειακές κυψέλες να τροφοδοτούν με ρεύμα τον κινητήρα στις κανονικές συνθήκες οδήγησης, στη φάση όμως της επιτάχυνσης το ηλεκτρικό μοτέρ συνεπικουρούν και οι συσσωρευτές.
Πίσω στις οδηγικές εντυπώσεις, με το αυτοκίνητο να είναι εξαιρετικά ήσυχο και πολιτισμένο - δε δίνει σε τίποτα την αίσθηση πρωτοτύπου. Δεν είναι μόνο ο ήχος του ηλεκτροκινητήρα που μαρτυρά τη διαφορετικότητα του οχήματος. O έμπειρος οδηγός θα αντιληφθεί ότι η αίσθηση του συστήματος διεύθυνσης και των φρένων δε μοιάζει με εκείνη του Tucson παραγωγής. Kαι αυτό, γιατί όλα τα υδραυλικά συστήματα αντικαταστάθηκαν με ηλεκτρικά, προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια. Kαι λέμε ο έμπειρος οδηγός, καθώς η αίσθηση τόσο του τιμονιού όσο και των φρένων δε θα ξενίσει -πόσο μάλλον θα προβληματίσει- τον εθισμένο στην προ... PlayStation τεχνολογία.

Tο μέλλον δεν απέχει και πάρα πολύ
Πολλοί θεωρούν ότι η σχετική τεχνολογία χρειάζεται ακόμα 10 χρόνια έως ότου δούμε τα πρώτα αυτοκίνητα παραγωγής. Kι αυτό -μην ανησυχείτε- δεν πρόκειται να σημάνει και το τέλος του κινητήρα εσωτερικής καύσης. Θα πάρει ακόμα μερικές δεκαετίες. Eντούτοις η Hyundai δεσμεύτηκε για μια πιο άμεση εξέλιξη στα αυτοκίνητα με ενεργειακές κυψέλες. Έτσι, μετά και τη δημιουργία του τρίτης γενιάς πρωτοτύπου, αναμένεται κάπου μεταξύ του 2010 και 2012 να ξεκινήσει η παραγωγή των πρώτων 10.000 Hyundai με fuel cell και με τιμή κοντά στα 40.000 ευρώ. Έως τότε υπάρχει αρκετός χρόνος για να αναπτυχθούν οι κατάλληλες υποδομές αλλά και για να εξοικειωθούμε με τη νέα αυτήν τεχνολογία. Γεγονός που σημαίνει ότι την επόμενη φορά ο Γερμανός γραφειοκράτης μπορεί και να μην επιμείνει στην προσκόμιση στοιχείων για τις εκπομπές καυσαερίων του αυτοκινήτου, προκειμένου να εκδώσει τη σχετική έγκριση τύπου..._ Μ. Σ.

«Οι τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους θα καθυστερήσει κάμποσα χρόνια η παραγωγή τέτοιων αυτοκινήτων είναι το κόστος, το κόστος και το κόστος!»

ΧΑΡΤΟΜΑΚΕΤΑ ΑΠΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ
Το λεωφορείο της Hyundai που κινείται με ενεργειακές κυψέλες χρησιμοποιεί έναν τριφασικό κινητήρα 250 kW, έχει μήκος περίπου 12 μ., μέγιστη ταχύτητα 80 χλμ./ώρα και αυτονομία 300 χλμ.

ΧΑΡΤΟΜΑΚΕΤΑ HYUNDAI ACCENT
Το υβριδικό Accent κατασκευάστηκε στο πλαίσιο ενός προγράμματος του κορεατικού υπουργείου Ενέργειας και φανερώνει την πρόθεση της εταιρείας να μπει άμεσα σ’ αυτόν το χώρο, κάτι που θα πραγματοποιηθεί τόσο με βενζινοκίνητα όσο και με πετρελαιοκίνητα μοντέλα. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο διαθέτει έναν κινητήρα 1.400 κ.εκ., που συνδυάζεται με κιβώτιο CVT και ηλεκτροκινητήρα 12 kW, επιταχύνει έως τα 100 χλμ./ώρα μέσα σε 13,3 δλ., διαθέτει τελική ταχύτητα 165 χλμ./ώρα, ενώ η κατανάλωσή του είναι η μισή σε σχέση με ενός Accent παραγωγής.
Η Hyundai στο Μουντιάλ
Για τη Hyundai το ποδόσφαιρο αποτελεί βασικό εργαλείο για την προώθηση των προϊόντων της. Μέσα από τις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις στις οποίες είναι χορηγός, η Hyundai προσπαθεί να συνδέσει το όνομά της (το οποίο μέχρι τώρα στα μάτια των καταναλωτών αποτελεί σύμβολο μόνο του «value for money») με το πάθος, τη διασκέδαση και τις έντονες συγκινήσεις. Σε συνέχεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2002 στην Κορέα και την Ιαπωνία, η Hyundai και φέτος ανέλαβε το βάρος των μετακινήσεων της διοργάνωσης. Το Μάιο που πέρασε, σε μια συμβολική τελετή, η Hyundai παρέδωσε στον Φραντς Μπεκενμπάουερ, πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής, ένα στόλο από 1.000 επιβατικά αυτοκίνητα και 200 λεωφορεία. Ανάμεσα στα οχήματα υπήρχαν δύο Tucson κι ένα λεωφορείο, τα οποία κινούνταν με ενεργειακές κυψέλες. Καθώς το ποδόσφαιρο αποδείχτηκε για τη Hyundai ένα πολύ καλό εργαλείο μάρκετινγκ, που μπορεί να προσαρμοστεί στις ξεχωριστές ανάγκες όλων των αγορών, η εταιρεία υπέγραψε με τη FIFA σύμφωνο μακροχρόνιας συνεργασίας μέχρι και το 2014.

Η παραγωγή και η διάθεση του υδρογόνου
Η αντικατάσταση του πετρελαίου με το υδρογόνο δεν είναι μια απλή υπόθεση, καθώς υπάρχουν πολλά δύσκολα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν όσον αφορά την παραγωγή, τη μεταφορά και τη φύλαξή του. Αυτήν τη στιγμή η Linde είναι μια πρωτοπόρος εταιρεία στο συγκεκριμένο τομέα με περισσότερες από 200 μονάδες παραγωγής υδρογόνου. Η κυρίαρχη μέθοδος προς το παρόν για την παραγωγή υδρογόνου χρησιμοποιεί ως βάση τους υδρογονάνθρακες, μιας και είναι η λιγότερο ενεργοβόρα. Στο μέλλον η ηλεκτρόλυση (χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) θα αποτελέσει την πιο καθαρή λύση. Η αποθήκευση και μεταφορά του υδρογόνου γίνεται σε δύο μορφές, με το Η2 συμπιεσμένο στα 350 bar (αναμένεται σύντομα να είναι εφικτή η μεταφορά και κατασκευή σταθμών διάθεσης που να λειτουργούν κάτω από 700 bar) ή σε υγρή μορφή (υπό ψύξη στους -253° C). Φυσικά βασική προϋπόθεση ώστε οι καταναλωτές να επιλέξουν στο μέλλον αυτοκίνητο με ενεργειακές κυψέλες είναι να υπάρχει ένα πλήρες δίκτυο ανεφοδιασμού.