4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Αποστολή - Κέντρο Καινοτομίας Shell

Yγρά καύσιμα: έχουν μέλλον;

Πείραμα, εξομοιωτές, χημικές αναλύσεις. Στο Τσέσαϊρ του Τσέστερ βρίσκεται το «λίκνο» των καυσίμων Shell του παρόντος και του μέλλοντος.

KEIMENO: ΣΠYPOΣ ΛEMANHΣ
ΦΩTOΓPAΦIEΣ: APXEIO 4T

ME την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 80 ετών της εταιρείας στην ελληνική αγορά, βρεθήκαμε στο σημαντικότερο από τα συνολικά επτά σχετικά κέντρα της Shell παγκοσμίως. Στην αίθουσα συνεδριάσεων μάς υποδέχεται μια ομάδα επιστημόνων και, μετά από μια σύντομη ενημέρωση, ξεναγούμαστε στα εργαστήρια, για να γνωρίσουμε από κοντά τα διάφορα πρόσθετα που περιέχονται στη σειρά καυσίμων V-Power.

Τα συστατικά της επιτυχίας
Από τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται, επιγραμματικά αναφέρουμε το πρόσθετο αύξησης οκτανίων, για καλύτερη αντικροτική συμπεριφορά, το αντισκωριακό, για προστασία των μεταλλικών μερών του κινητήρα, το πρόσθετο κατά του καπνού στα καυσαέρια των ντιζελοκινητήρων, το πρόσθετο κατά του αφρού που δημιουργείται την ώρα της πλήρωσης του ρεζερβουάρ, το διαχωριστικό καυσίμου-νερού, το βελτιωτικό λιπαντικής ικανότητας, το καθαριστικό βαλβίδων-θαλάμου καύσης και, τέλος, το διαλύτη που φροντίζει ώστε το μίγμα του καυσίμου και του μεγάλου αριθμού προσθέτων να έχει ομοιογενή συμπεριφορά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των επιπτώσεων της χρήσης δύο διαφορετικών καυσίμων -με και χωρίς πρόσθετα- στον ίδιο κινητήρα. Οι άνθρωποι της Shell έχουν τροποποιήσει οχήματα διάφορων κατηγοριών (μέχρι και Ferrari 550 Maranello!), τοποθετώντας διπλά ρεζερβουάρ σε παράλληλη σύνδεση, ώστε οι μισοί κύλινδροι του κινητήρα να «τρέφονται» με συμβατικό καύσιμο και οι άλλοι μισοί με το βελτιωμένο V-Power. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά: οι βαλβίδες και τα μπεκ ψεκασμού των κυλίνδρων που τροφοδοτούνται με βελτιωμένο καύσιμο παραμένουν καθαρά ύστερα από δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα και, ταυτόχρονα, τα ήδη «ταλαιπωρημένα» από επικαθήσεις κινούμενα μέρη κινητήρων δείχνουν να καθαρίζουν. Αντίκτυπος υπάρχει και στις ρεπρίζ: σε εξομοιωτή είδαμε το ίδιο οικογενειακό αυτοκίνητο να επιτυγχάνει μέχρι και 6 μ. μικρότερη απόσταση εικονικού προσπεράσματος, χρησιμοποιώντας διαδοχικά συμβατικό και βελτιωμένο καύσιμο.

Καύσιμα: παρόν και μέλλον
Τα τελευταία χρόνια, οι εξελίξεις στα καύσιμα προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, με απώτερο στόχο τη μείωση ή εξάλειψη εκπομπών CO2, αερίου που κυρίως είναι υπεύθυνο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τη άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη. Σύμφωνα με τον Ρότζερ Κράκνελ, ανώτερο επιστημονικό ερευνητή του Τομέα Καυσίμων της Shell, βραχυπρόθεσμα θα μειωθεί ο αριθμός των βενζινοκινητήρων, θα διατηρηθεί αυτός των ντίζελ και θα αυξηθούν οι ηλεκτρικοί υβριδικοί κινητήρες. Και στο μέλλον; Οι προβλέψεις μιλούν για πέρασμα από τις ήδη βελτιωμένες βενζίνες του σήμερα σε πρώτης και, διαδοχικά, δεύτερης γενιάς βιοκαύσιμα. Για το ντίζελ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Ήδη η Shell έχει περάσει από το παραδοσιακό ντίζελ στο συνθετικό, βασισμένη στην τεχνολογία GTL (Gas To Liquid), με πρώτη ύλη το φυσικό αέριο, κάτι που στην πράξη σημαίνει ανεξαρτησία από το απόθεμα αργού πετρελαίου, καλό λόγο κόστους παραγωγής προς απόδοση, μειωμένες εκπομπές ρύπων και καμία αλλαγή στο δίκτυο διανομής και στην τεχνολογια των οχημάτων. Στη Μαλαισία ήδη από το 1993 λειτουργεί μονάδα παραγωγής συνθετικού ντίζελ. Η πώλησή του ξεκίνησε το 2002 στην Ταϊλάνδη και εισήχθη για πρώτη φορά στην Ευρώπη από τη Shell Ελλάδας τον Ιούλιο του 2003 ως «Shell Diesel 2004». Αυτήν τη στιγμή, η Ελλάδα είναι μια από τις έξι χώρες παγκοσμίως (!) όπου διατίθεται συνθετικό ντίζελ, με την ονομασία V-Power Diesel. Με αυτό το καύσιμο κέρδισε πρόσφατα το πετρελαιοκίνητο πρωτότυπο Audi R10 στις «24 Ώρες» του Λε Mαν. Aπώτερος στόχος του προγράμματος είναι, τελικά, η κατασκευή συνθετικού ντίζελ από βιομάζα (BTL - Biomass to Liquid).
Το μακρινό μέλλον, ωστόσο, δείχνει να ανήκει στις κυψέλες υδρογόνου, η καύση του οποίου έχει μηδενικές εκπομπές άνθρακα και άλλα πλεονεκτήματα, όπως ασφάλεια αποθεμάτων, τοπικές πηγές σε όλο τον πλανήτη και νέες θέσεις εργασίας. Στα μειονεκτήματα του υδρογόνου συμπεριλαμβάνεται η ανάγκη για πλήρη αναδιάρθρωση του συστήματος διανομής, η δυσκολία αποθήκευσης και το κόστος των κυψελών. Παρ’ όλα τα μειονεκτήματα, ήδη λειτουργούν πρατήρια υδρογόνου σε πέντε χώρες και οι πρώτες ολοκληρωμένες λύσεις αναμένεται να εμφανιστούν μόλις το 2015, στο δρόμο για την τελική λύση που -σύμφωνα με τη Shell- αναμένεται να είναι το υδρογόνο από ανανεούμενες πηγές, περίπου το 2030. Αυτό, λοιπόν, σημαίνει ότι, για τουλάχιστον 20-30 χρόνια, τα υγρά καύσιμα όπως τα ξέρουμε θα εξακολουθήσουν να κυριαρχούν._ Σ. Λ.

Shell και Ferrari
Δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στη συνεργασία της Shell με τη Ferrari. Η ροή πληροφοριών από το εργαστήριο μέχρι τα πιτς είναι συνεχής και αμφίδρομη, με τους επιστήμονες να ετοιμάζουν τα καύσιμα βασιζόμενοι στις απαιτήσεις κάθε αγώνα και τους μηχανικούς να στέλνουν πίσω πληροφορίες που χρησιμοποιούνται για διορθώσεις και αλλαγές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Shell έχει δικό της χώρο, πλήρως εξοπλισμένο εργαστηριακά, στον πάνω όροφο των ειδικών φορτηγών που ακολουθούν τους Σουμάχερ

Η Shell στην Ελλάδα
- 80 χρόνια παρουσίας
- 8,2 εκατ. κυβικά διακινήθηκαν το 2005, 5,2 εκατ. κυβικά βενζίνης, 3,0 εκατ. κυβικά ντίζελ
- 8 διαφορετικά καύσιμα: απλή αμόλυβδη 95 οκτανίων, V-Power 95 οκτανίων (Μάρτιος 2002), V-Power 100 οκτανίων (Ιούνιος 2002), Super LRP, Diesel Extra, V-Power Diesel (Απρίλιος 2006) και τα πετρέλαια θέρμανσης Thermo-oiko ultra και Thermo Premium
- Πετρέλαιο θέρμανσης διακινείται πλέον και από πρατήρια
- Στόχος, η διακίνηση καυσίμων από τα σουπερμάρκετ
- 120 ιδιολειτουργούμενα από την εταιρεία πρατήρια
- Ποιοτικός έλεγχος με κινητές μονάδες από το 1999