4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Jiangling Landwind 2.4

Με γλυκόξινη γεύση...

Από τη μια, είναι η γλυκιά τιμή. Από την άλλη, εκείνη η δοκιμή πρόσκρουσης της ADAC και η απουσία ABS, που δε χωνεύονται με τίποτα. Ποια είναι η αλήθεια για το πρώτο κινεζικό αυτοκίνητο της ευρωπαϊκής αγοράς;

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΚΟΜΠΟΤΣΑΡΗΣ

ΜΙΑ εβδομάδα ψάχναμε εθελοντή, ο οποίος, ως άλλος human crash test dummy, θα έπαιρνε το Landwind για μια δοκιμή πρόσκρουσης σε πραγματικές συνθήκες. Δεν προσφέρθηκε κανείς, ενώ κάποιοι συντάκτες απείλησαν ακόμα και με προσφυγή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ηθικό δίδαγμα: καλύτερα να σου βγει το... δεξί φανάρι, παρά το όνομα. Το crash test της γερμανικής αυτοκινητικής λέσχης ADAC θα κυνηγά το κινεζικό τζιπ καθΆ όλον τον κύκλο ζωής του στην αγορά, παρά το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι της ελληνικής αντιπροσωπείας θεωρούν τα αποτελέσματα άκυρα, εφόσον, όπως επισημαίνουν, κανένας εκπρόσωπος της εταιρείας δεν είχε προσκληθεί στην εν λόγω δοκιμή. Προσπερνώντας αυτά, που εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε να κρίνουμε, επικεντρωνόμαστε στα χειροπιαστά: όταν, το 2001, οι δολοπλόκοι Ευρωπαίοι του συνδέσμου κατασκευαστών ΑCEA δεσμεύτηκαν στα μουλωχτά ότι από την 1η Ιουλίου 2004 όλα τα καινούργια αυτοκίνητα θα έχουν υποχρεωτικά ABS, εννοείται ότι πάλι δεν προσκάλεσαν τους Κινέζους, οι οποίοι αμέριμνοι συνέχιζαν να εξελίσσουν γουόν τον χωρίς κρέας και αυτοκίνητα χωρίς ABS. Όταν, μάλιστα, οι αντίστοιχοι σύνδεσμοι Ιαπώνων και Κορεατών κατασκευαστών σχεδόν άμεσα ακολούθησαν την αυτοδέσμευση των Ευρωπαίων, οι Κινέζοι συνέχιζαν να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον στον πλανήτη: τους Κινέζους!

Aπό τη Νάντσανγκ έρχομαι...
Κάπως έτσι -και με αρκετή δημοσιότητα, λόγω χαμηλής τιμής- μας προέκυψε το τζιπ του λαού Jiangling Landwind. Με ανεξάρτητο πλαίσιο τύπου σκάλας, 220 χλστ. απόσταση από το έδαφος, δύο διαφορικά και κιβώτιο μεταφοράς ισχύος, κοντές σχέσεις, κίνηση πίσω και κατΆ επιλογήν και στους τέσσερις τροχούς, άφθονους χώρους και μακρύ μεταξόνιο 2.760 χλστ. Υπάρχουν αυτά στις μέρες μας; Ναι, το Landwind έχει όλα τα συστατικά και την εμφάνιση των SUV από την εποχή που ονομάζονταν «τζιπ» και δεν ντρέπονταν γιΆ αυτό! Και, αν κάτι σας θυμίζουν τόσο τα χαρακτηριστικά όσο και η σιλουέτα του, θα πρέπει να ξέρετε ότι το μήκους 4.745 χλστ. τζιπ κρατά από το Opel Frontera, καθότι η GM κατέχει το 15% της Jiangling (και η Ford το 30%). Οι τρεις κινητήρες που απαρτίζουν την γκάμα προέρχονται ο μεν 4κύλινδρος ντίζελ 2,8 λίτρων από την Isuzu, οι δε -επίσης 4κύλινδροι- βενζινοκινητήρες 2,0 και 2,4 λίτρων από τη Mitsubishi, οι οποίοι, μάλιστα, προσαρμόζονται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία εκπομπής ρύπων Euro 3 στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στο Βέλγιο. Ο τελευταίος, με απόδοση 125 ίππους/5.250 σ.α.λ. και ροπή 19,9 χλγμ./3.000 σ.α.λ., ήταν αυτός που κινούσε το αυτοκίνητο της δοκιμής μας. Σίγουρα, όχι ό,τι δυνατότερο στην κατηγορία, γεγονός που αποτυπώνεται τόσο στο δρόμο, όπου ο κινητήρας σε καμία περίπτωση δε θα εντυπωσιάσει με τη σπιρτάδα, την ευστροφία ή την ήσυχη λειτουργία του, όσο και στις μετρήσεις επιδόσεων: 18,7 δλ. χρειάζεται για τα 0-100 χλμ./ώρα (με το ολίγον ακριβότερο 2λιτρο Kia Sportage να τα καταφέρνει σε 11,5 δλ.), ενώ ανάλογη είναι και η εικόνα στις επιταχύνσεις εν κινήσει, με τις διαφορές να φτάνουν έως και τα 9,3 δλ. με 5η (60-120 χλμ./ώρα), τα 6,6 δλ. με 4η (80-120 χλμ./ώρα) και τα 5,1 δλ. με 3η σχέση στο κιβώτιο (80-110 χλμ./ώρα). Η μέση κατανάλωση των 15,9 λίτρων/100 χλμ. κρίνεται αντίθετα φυσιολογική, δεδομένου του βάρους του αυτοκινήτου (1.790 κιλά, σύμφωνα με τη μέτρησή μας), ενώ η τελική δεν ξεπερνά, κυρίως λόγω αεροδυναμικής, τα 140 χλμ./ώρα.
Οι διαφορές με τον ανταγωνισμό δε σταματούν, όμως, εδώ. Το γεγονός ότι το Landwind δεν πληροί τα υψηλά στάνταρντ απτής και πραγματικής ποιότητας κατασκευής και συναρμολόγησης το έχουμε ήδη αναφέρει, από την περσινή πρώτη μας επαφή με το αυτοκίνητο στο Βέλγιο. Τα σκληρά πλαστικά, οι μεγάλοι αρμοί και τα λαστιχάκια στις πόρτες μαρτυρούν ότι οι Κινέζοι έχουν αρκετό δρόμο ακόμα μπροστά τους, βρισκόμενοι ίσως στη θέση που ήταν η κορεατική αυτοκινητοβιομηχανία πριν από δέκα και πλέον χρόνια. Επίσης, για να ανοίξει η πέμπτη πόρτα, πρέπει πρώτα να ανοίξει το τζάμι της, επειδή εδράζεται στο αμάξωμα και όχι στην ίδια την πόρτα! Συν τοις άλλοις, ο υποψήφιος οδηγός θα πρέπει να συνηθίσει να ζει με τον άνευ μνήμης, αλλά κατά τΆ άλλα αυτόματο, κλιματισμό (ύστερα από κάθε σβήσιμο του κινητήρα, χρειάζεται επαναπρογραμματισμό) και τους δύο επιλογείς ταχυτήτων και τετρακίνησης κοντών σχέσεων, που βρίσκονται τοποθετημένοι δίπλα δίπλα, προκαλώντας για το λάθος.

Πού είναι το ABS, οέο;
Είναι, λοιπόν, το Landwind εργαλείο; Σύμφωνοι. Οι εκτός δρόμου δυνατότητες, όταν εμπλακούν οι κοντές σχέσεις (και κλειδωθούν χειροκίνητα, όπως τον παλιό καλό καιρό οι πλήμνες των εμπρός τροχών!), είναι μεγάλες, η απόσταση από το έδαφος ικανοποιητική για υπερπήδηση εμποδίων και η αίσθηση του υδραυλικά υποβοηθούμενου τιμονιού αρκετά καλή, παρότι είναι αργό, με 4 στροφές απΆ άκρη σΆ άκρη. Ο άκαμπτος πίσω άξονας εξασφαλίζει την απαραίτητη ελευθερία άρθρωσης, τα αμορτισέρ έχουν μεγάλες διαδρομές, που επίσης είναι κάτι πολύ καλό για το χώμα, όμως τα φύλλα σούστας έχουν την τάση να αντιδρούν ξερά, όταν οι τροχοί συναντούν λακκούβες, και οι πρώτοι τριγμοί ακούγονται στην καμπίνα των επιβατών. Αυτά ως προς την εκτός δρόμου κίνηση. Τι γίνεται στην άσφαλτο; Είναι το Landwind ένα σύγχρονο SUV; Kαμία σχέση! Κύρια ένστασή μας, τα φρένα. Aπό πλευράς όχι μόνο αίσθησης, αφού ανακαλύψαμε ξανά στο χρονοντούλαπο των δοκιμών τον όρο της «νεκρής διαδρομής» του πεντάλ, αλλά κυρίως αποτελεσματικότητας. To κινεζικό αυτοκίνητο δεν έχει ABS, ούτε στον προαιρετικό εξοπλισμό! Το αποτέλεσμα; Το Landwind ακινητοποιείται (με αρκετή προσπάθεια από πλευράς οδηγού) από τα 120 χλμ./ώρα σε 74,4 μ. (!), ενώ οι πίσω τροχοί μπλοκάρουν (!) στην καλή άσφαλτο του αεροδιαδρόμου του Ελληνικού. Δε θέλουμε καν να σκεφτούμε τι θα συμβεί στην ίδια περίπτωση σε κοινό δρόμο... Για να δώσουμε μια συγκριτική διάσταση, το Kia Sportage ακινητοποιείται σε 60,8 μ., το Ford Maverick σε 61,9 μ. και κάπου εδώ η δοκιμή πρέπει να θεωρείται απλώς λήξασα!

Ό,τι δίνεις παίρνεις
Υπάρχει κάποιος που δεν πτοείται ακόμα και θεωρεί το Jiangling των 23.282 ευρώ κελεπούρι; Το Landwind δεν είναι το SUV του λαού. Είναι ένα ειδικό τζιπ-εργαλείο, που θα τα καταφέρει αρκετά καλά εκτός δρόμου, αλλά δεν πλησιάζει ούτε την ποιότητα, ούτε την οδική συμπεριφορά, ούτε τον εκλεπτυσμένο χαρακτήρα των σύγχρονων SUV, με την απουσία του ABS να αποτελεί ουσιαστική υποχώρηση από τα ευρωπαϊκά κεκτημένα οδικής ασφάλειας. Και, από αυτήν την άποψη, δεν είναι καθόλου, μα καθόλου, φθηνό._ 4Τ

ΣΤΟ ΣΛΑΛΟΜ
Τρομάζει, αλλά δεν «τουμπάρει»...
Τρεις μήνες μετά την πρώτη μας δοκιμή σλάλομ με το Terios στην πίστα του Ελληνικού (όπου το μικρό SUV έδειξε τάσεις ανατροπής στο όριο), επανερχόμαστε με το Landwind και δύο εκπροσώπους της κατηγορίας, το Ford Maverick και το Kia Sportage.
Πώς συμπεριφέρεται το κινεζικό 4x4 στη συγκεκριμένη άσκηση με την κίνηση μόνο στους πίσω τροχούς, όπως επιβάλλεται να κινείται στην άσφαλτο; Καλύτερα απΆ ό,τι θα περίμενε κανείς, με δεδομένη την αίσθηση που σου δίνουν οι αναρτήσεις του στο δρόμο. Παρά τη μέτρια απόσβεση επαναφοράς των αμορτισέρ και τους -κατά συνέπεια- έντονους κλυδωνισμούς του αμαξώματος στις απότομες αλλαγές κατεύθυνσης, το Landwind δεν έδειξε τάσεις ανατροπής. Έπειτα από αρκετά περάσματα από τους κώνους, είδαμε μόνο μία φορά και τους δύο τροχούς να αφήνουν το έδαφος (βλ. φωτογραφία). Κι ενώ από τη θέση του οδηγού τα απαρχαιωμένα φύλλα σούστας στην πίσω ανάρτηση σου δίνουν την εντύπωση ότι το αυτοκίνητο μπορεί να ανατραπεί, η εικόνα δεν ήταν το ίδιο ανησυχητική στο σχετικό βίντεο. Πιο συνήθης αντίδραση, μάλιστα, ήταν το σήκωμα του πίσω τροχού, το οποίο -τουλάχιστον με τα στάνταρντ ελαστικά της Hankook- εκτονωνόταν από το γλίστρημα της ουράς. Το τιμόνι είναι τόσο αργό, δε, που σε υποχρεώνει να αλλάζεις χέρια, για να ολοκληρώσεις τη διαδικασία.
Συγκριτικά, πάντως, με το Maverick και το Sportage, το Landwind δείχνει στο όριο τον απαρχαιωμένο σχεδιασμό του. Το μεν Ford είναι αισθητά πιο ακριβές και εμπνέει ασφάλεια, παρά τις κάπως έντονες κλίσεις του αμαξώματος - μόνο μία φορά οι δύο τροχοί άφησαν ελάχιστα το έδαφος, και αυτό μετά από έντονη προσπάθεια για... ανατροπή. Όσο, δε, για το Sportage, αποδείχθηκε μακράν το καλύτερο στη συγκεκριμένη διαδικασία, αφού οι κλίσεις του αμαξώματος είναι ελάχιστες, η ρύθμιση της ανάρτησης σφικτή και η γεωμετρία της ξεκάθαρα υποστροφική, γεγονός που σημαίνει ότι, στο απόλυτο όριο, η μούρη γλιστρά πριν προλάβει να στηριχτεί το αυτοκίνητο στους δύο εξωτερικούς τροχούς. Έτσι, μπορούμε να προσυπογράψουμε ότι το Kia σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να μην ανατραπεί ποτέ. Το μόνο που μας ξένισε στη διαδικασία ήταν το τιμόνι, που γινόταν υπερβολικά βαρύ στις απότομες αλλαγές κατεύθυνσης, λόγω της έντονης φόρτισης της εμπρός ανάρτησης._ Α. Τ.

TO ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Στάνταρντ και στις τρεις εκδόσεις του Landwind, μεταξύ άλλων, ο αερόσακος οδηγού, ο κλιματισμός, τα δερμάτινα καθίσματα, το ραδιοCD, οι ζάντες αλουμινίου και τα φώτα ομίχλης. Έξτρα χρεώνονται το μεταλλικό χρώμα, ο αερόσακος συνοδηγού και τα φώτα ξένον, ενώ ABS, όσο κι αν ψάξει κανείς, δε θα βρει στον κατάλογο του εξοπλισμού. Οι τιμές ξεκινούν από τα 19.468 ευρώ, για 2λιτρη δικίνητη έκδοση, και φτάνουν τα 24.569 ευρώ, για τετρακίνητη έκδοση ντίζελ 2,8 λίτρων, ενώ το μοντέλο των 2,4 λίτρων της δοκιμής μας τιμάται 23.282 ευρώ.

Περί «υποχρεωτικού» ABS...
Το 2001, τα μέλη του Συνδέσμου Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτου (ΑCEA) δεσμεύτηκαν αυτοβούλως, στο πλαίσιο της βελτίωσης της οδικής ασφάλειας, ότι όλα τα αυτοκίνητα που θα παράγονταν για την ευρωπαϊκή αγορά από την 1η Ιουλίου 2004 θα ήταν εξοπλισμένα με ABS. Tην ίδια δέσμευση ανέλαβαν άμεσα και οι αντίστοιχοι σύνδεσμοι Ιαπώνων (JAMA) και Κορεατών κατασκευαστών (KAMA), έτσι ώστε να εναρμονιστούν με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους. Έτσι, λοιπόν, οι κατασκευαστές που δεν ανήκουν σε κάποιον από τους παραπάνω συνδέσμους δεν έχουν καμία δέσμευση ή υποχρέωση διάθεσης των αυτοκινήτων τους με σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών στην Ευρώπη.


ΥΠΕΡ
ΧΩPOI/ΕKTOΣ ΔPOMOY ΔYNATOTHTEΣ

ΚΑΤΑ
ΦPENA/ΕPΓONOMIA/ΠOIOTHTA ΣYNAPMOΛOΓHΣHΣ

ΚΟΣΤΟΣ
ΤΙΜΗ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 23.282 ευρώ

ΤΕΧΝΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Κυβισμός: 2.351 κ.εκ.
Κύλινδροι: 4 σε σειρά
Μέγ. ισχύς: 125 ίπποι στις 5.250 σ.α.λ.**
Μέγ. ροπή: 19,9 χλγμ στις 3.000 σ.α.λ.**

ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Κίνηση: Πίσω & κατΆ επιλογή στους 4 τροχούς
Κιβώτιο: χειροκίνητο 5 σχέσεων

ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εμπρός: Διπλά ψαλίδια, αντιστρεπτική
Πίσω: ¶καμπτος άξονας, φύλλα σούστας, αντιστρεπτική

ΦΡΕΝΑ
Εμπρός: αεριζόμενοι δίσκοι
Πίσω: δίσκοι

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Τελ. ταχύτητα: 175 χλμ/ώρα**
0-100 χλμ/ώρα (δλ): 18,7*
Ρεπρίζ 50-80 με 3η (δλ): 8,1
Ρεπρίζ 80-110 με 4η (δλ): 12,9
Φρενάρισμα 120-0 χλμ/ώρα (μ.): 74,4
Μέση κατανάλωση λίτρα/100 χλμ: 15,9

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μήκος (χλστ): 4.745
Πλάτος (χλστ): 1.800
Ύψος (χλστ): 1.750
Μεταξόνιο (χλστ): 2.760
Βάρος (κιλά): 1.830*/1.795**

*Τιμή 4Τ
**Τιμή κατασκευαστή