4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα F1, 12ος & 13ος γύρος, GP Γερμανίας & Ουγγαρίας

AΠΟΣΤΟΛΗ

Εντός έδρας...

... κι αν δεν μπόρεσαν, πριν από λίγο καιρό, οι Γερμανοί να πανηγυρίσουν στο Μουντιάλ, τώρα είχαν κάθε λόγο να καταναλώσουν όση μπίρα ήθελαν στο Χοκενχάιμ. Ο «Σούμι» στο υψηλότερο σκαλί και λίγο πιο κάτω, στην 3η θέση, ο Ράικονεν με τα χρώματα της Mercedes. Τι καλύτερο;

ΣΕ δικό τους αγώνα οι δύο Ferrari στη Γερμανία, στα δικά του προβλήματα και ο Aλόνσο, με τη Renault να μην μπορεί να βρει τα «πατήματα» που χρειαζόταν, και ιδού πώς οι «κόκκινοι» έκαναν άνετα το 1-2. Εξαιρετική και η απόδοση του pole-man Κίμι Ράικονεν, ο οποίος κατάφερε να κάνει τη σωστή εκκίνηση και να μείνει επικεφαλής έως το 10ο μόλις γύρο που μπήκε για ανεφοδιασμό (είχε βάλει λιγότερα καύσιμα από όσα ήθελε στο τελευταίο σκέλος των κατατακτηρίων του Σαββάτου), όπου το δεξί πίσω μπουλόνι τον κράτησε στα πιτ για 15 δλ. Όταν βγήκε ήταν 8ος, ενώ δέχτηκε και προσπέρασμα από τον Mπάτον (ο Βρετανός είχε προηγουμένως προσπεράσει άνετα και τις δύο Renault), αφού τα υδραυλικά της McLaren του δημιουργούσαν προβλήματα.
Ωστόσο, ο Ράικονεν, 10 γύρους πριν από την καρό σημαία, «πήρε το αίμα του πίσω» από τον Μπάτον, αφού προηγουμένως είχε και μια συναρπαστική μονομαχία με τον Βέμπερ. O τελευταίος, 10 γύρους πριν από το τέλος, έπεσε θύμα της αναξιοπιστίας της Williams και έγινε θεατής.
Στο μεταξύ, οι δύο Ferrari είχαν βρει ανοικτό δρόμο και έκαναν σχεδόν ό,τι ήθελαν, με το «σχεδόν» να σημαίνει ότι ο Μάσα, έπειτα από τον ανεφοδιασμό, έκοψε για λίγο το ρυθμό του για να αφήσει τον Σουμάχερ να βγει πρώτος στην πίστα από τα πιτ. Στο πλαίσιο της... εσωκομματικής ιεραρχίας και νομιμότητας η κίνηση του Βραζιλιάνου, οπότε ουδέν πρόβλημα...
Σε κακή μέρα όμως δεν ήταν μόνο η Renault, αλλά και η BMW. Αφού έλυσαν τις μεταξύ τους... διαφορές με μια σύγκρουση στο πρώτο πέρασμά τους από τη φουρκέτα, στη συνέχεια, ο μεν Χάιντφελντ εγκατέλειψε στον 11ο γύρο, ο δε Βιλνέβ άντεξε λίγο περισσότερο, έως τον 32ο, όταν η υπερβολική υποστροφή τον έστειλε στα προστατευτικά ελαστικά της τελευταίας στροφής πριν από την ευθεία και από εκεί... θεατή του υπόλοιπου αγώνα.
Η Toyota, από την άλλη, είχε έναν Τρούλι που ξεκίνησε από την τελευταία θέση (άλλαξε κινητήρα), αλλά κατάφερε να τερματίσει 7ος και έναν Ραλφ Σουμάχερ ο οποίος είχε μια επαφή με τον Κούλθαρντ στο ίδιο σημείο που είχαν και οι δύο BMW Sauber, για να τερματίσει τελικά δύο θέσεις πίσω από τον ομόσταβλό του.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη μάχη των ελαστικών, σε συνθήκες ομολογουμένως πρωτόγνωρες για Γερμανία (η ζέστη ήταν ανυπόφορη κάποιες στιγμές), η Bridgestone φαίνεται να τα κατάφερε καλύτερα από τη Michelin._ X. K.

Mass dampers
Mια εβδομάδα πριν από το γερμανικό Grand Prix, η FIA αποφάσισε να απαγορέψει τα συστήματα αναρτώμενης μάζας που βρίσκονται στα ρύγχη των μονοθεσίων. Πρόκειται για μηχανισμό που αποτελείται από μια μάζα περίπου 10 κιλών τοποθετημένη μεταξύ δύο ελατηρίων, η οποία με την κίνησή της αποσκοπεί στη μείωση των ταλαντώσεων φορτίου που αναπτύσσονται στα ελαστικά κατά το φρενάρισμα, την αλλαγή διεύθυνσης ή τη διέλευση επάνω από τα κερμπ, αυξάνοντας την επιφάνεια επαφής τους με το έδαφος (και, κατά συνέπεια, βελτιώνοντας την πρόσφυση που αυτά προσφέρουν). H απαγόρευση επήλθε έπειτα από τον ισχυρισμό κάποιων ομάδων, ότι το εν λόγω σύστημα έχει αεροδυναμική λειτουργία και, όντας κινούμενο, θα έπρεπε να μην επιτρέπεται. Το γεγονός ότι ποτέ δεν είχε ζητηθεί από τη FIA πλήρης έγκριση για τη χρήση του απλώς διευκόλυνε τη διαδικασία απαγόρευσής του. Το σύστημα αυτό το παρουσίασε πρώτη η Renault πέρυσι το φθινόπωρο και επάνω του στήριξε το σχεδιασμό της φετινής R26, η οποία και πάλι παρουσιάζει κατανομή βαρών με μεγαλύτερη κλίση προς τον πίσω άξονα απ’ ό,τι τα περισσότερα μονοθέσια. Οι υπόλοιπες έξι ομάδες που ακολούθησαν το παράδειγμά της το τοποθέτησαν ως πρόσθετο στοιχείο και ποτέ δεν κατάφεραν να αντλήσουν τα 2 δέκατα στο γύρο που πρόσφερε στη γαλλική ομάδα. Παράλληλα με τη βελτίωση των ελαστικών της Bridgestone (η οποία διαφάνηκε και από τη βελτιωμένη εικόνα της Williams και της Toyota, που αποδείχθηκαν ταχύτερες από τη Renault), η απαγόρευση του συστήματος αυτού επέφερε ανακατατάξεις και στις ισορροπίες μεταξύ των ομάδων της Michelin, καθώς και η McLaren ήταν στη Γερμανία ταχύτερη από τη Renault, όπως και η Honda, ενώ τα γαλλικά μονοθέσια, με εμφανές πλήγμα στο ζύγισμά τους, υπέφεραν από ανομοιόμορφη φθορά στα ελαστικά του πίσω άξονα._ Φ. Λ.

... είπε
«Η μάχη και για τους δύο τίτλους είναι πλέον “ορθάνοιχτη”.»
Μίκαελ Σουμάχερ, πιλότος Ferrari

30 φορές ο Σουμάχερ έχει αποτελέσει μέρος ενός 1-2 της Ferrari
89 νίκες σημείωσε ο Σουμάχερ, όσο είναι και το σύνολο των τερματισμών του στην καριέρα του από τη 2η έως την 6η θέση.
100 νίκες έχει σημειώσει η Bridgestone.
300 συμμετοχές σε γκραν πρι συμπλήρωσε η Honda ως ομάδα και/ή κατασκευαστής κινητήρων.
5.021 γύρους στην 1η θέση συμπλήρωσε ο Σουμάχερ.

ΓΥΡΟΙ 12
ΓΕΡΜΑΝΙΑ 30/7/2006
ΠΙΣΤΑ Χοκενχάιμ
Περίμετρος 4,574 χλμ.
Γύροι 67
Συν. απόσταση 306,458 χλμ.

KATATAΞΗ
1 Μ. Σουμάχερ FERRARI (B) 1h27'51.693
2 Μάσα FERRARI (B) + 0.720
3 Ράικονεν McLAREN (M) + 13.206
4 Μπάτον HONDA (M) + 18.898
5 Αλόνσο RENAULT (M) + 23.707
6 Φιζικέλα RENAULT (M) + 24.814
7 Τρούλι TOYOTA (B) + 26.544
8 Κλιν RED BULL (M) + 48.131
Tαχ. γύρος Μ. Σουμάχερ 1:16.357

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
ΟΔΗΓΩΝ
1 Αλόνσο 100
2 Μ. Σουμάχερ 89
3 Μάσα 50
4 Φιζικέλα 49
= Ράικονεν 49

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ
1 RENAULT 149
2 FERRARI 139
3 McLAREN 77
4 HONDA 37
5 TOYOTA 23

Επιτέλους, τα κατάφερε!

Δύο πιλότοι «πετούσαν» στο βρεγμένο Ουγγαρόρινγκ. O ένας από αυτούς κατέκτησε την πρώτη νίκη της καριέρας του!

KEIMENO: ΦΑΜΠΡΙΤΣΙΟ ΛΑΖΑΚΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:


ΣΤΑ 21 χρόνια που διεξάγεται το ουγγρικό Grand Prix αυτή ήταν η πρώτη φορά που διεξήχθη αγώνας με βρεγμένο ασφαλτοτάπητα. Παράλληλα, στη σύγχρονη Formula 1, με τους 18 αγώνες τη σεζόν να είναι τοποθετημένοι σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, η βροχή δεν αποτελεί σύνηθες φαινόμενο. Όπως πάντοτε, πέραν του δεδομένου θεάματος, το βρεγμένο αποτελεί αλάθητο κριτή της οδηγικής ικανότητας των πιλότων (μονοθεσίου ή ελαστικών επιτρεπόντων). Κατά συνέπεια, στο βρεγμένο Ουγγαρόρινγκ ο Τζένσον Μπάτον με τη νίκη που σημείωσε απέβαλε τον «τίτλο» του αιώνιου ελπιδοφόρου, ο οποίος είχε αρχίσει να μετατρέπεται σε εκείνον του πολλά υποσχόμενου που ποτέ δεν τα κατάφερε... Φυσικά, ο Βρετανός καλείται να διπλασιάσει τις νίκες του εντός λογικού χρονικού διαστήματος, για να διώξει την... εικόνα της μοναδικής επιτυχίας σε μια απρόβλεπτη Κυριακή. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι μέχρι στιγμής ο 26χρονος Βρετανός δεν είχε ποτέ νικητήριο μονοθέσιο στα χέρια του. Στην Ουγγαρία, ωστόσο, οδήγησε άψογα, αποφεύγοντας οποιοδήποτε λάθος κι εκτέλεσε την -για πρώτη φορά- ευφυέστατη στρατηγική της Honda, οι άνθρωποι της οποίας προέβλεψαν με ακρίβεια το ρυθμό μεταβολής των συνθηκών και προσάρμοσαν ανάλογα τον αγώνα του. Ο Μπάτον είχε εκκινήσει από τη 14η θέση, καθώς το Σάββατο οι μηχανικοί του αναγκάστηκαν να αντικαταστήσουν τον κινητήρα του μονοθεσίου του, κέρδισε 3 θέσεις στον πρώτο γύρο κι εντός των έξι επομένων πραγματοποίησε πέντε προσπεράσματα, ενώ στα τελικά στάδια του αγώνα η διαφορά του από το δεύτερο άγγιξε τα 40 δλ.! Ωστόσο, ο Μπάτον ίσως να μην ήταν το πραγματικό αστέρι εκείνου του απογεύματος...
Το ουγγρικό Grand Prix φάνηκε από την Παρασκευή ότι θα αποτελέσει ταραχώδη αγώνα, καθώς ο Αλόνσο δέχτηκε για μια χειρονομία του ποινή 1 δλ. στο χρόνο που θα σημείωνε το Σάββατο σε κάθε σκέλος των κατατακτήριων δοκιμών (κι 1 δλ. ακόμα, λόγω ενός προσπεράσματος υπό το καθεστώς κίτρινης σημαίας). Το Σάββατο το πρωί, μετά τη μοναδική περίοδο ελεύθερων δοκιμών της ημέρας, ο Σουμάχερ δέχτηκε την ίδια ακριβώς ποινή, επειδή προσπέρασε δύο μονοθέσια υπό το καθεστώς κόκκινης σημαίας. Μάλιστα, ειπώθηκε ότι το συμβάν το προκάλεσε ο Αλόνσο «παγιδεύοντας» τον Σουμάχερ με ένα απότομο φρενάρισμα σε τυφλό σημείο... Οι ποινές αυτές έστειλαν τους δύο μονομάχους του τίτλου στην 11η και τη 15η θέση εκκίνησης. Ο Γερμανός, καθώς βρισκόταν σε μια λιγότερο «συνωστισμένη» θέση, κατάφερε με μια πολύ καλή εκκίνηση να ανακτήσει 7 θέσεις! Όμως, ο πιλότος που έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση στα αρχικά στάδια του αγώνα ήταν ο Φερνάντο Αλόνσο. Ο Ισπανός βρέθηκε «στριμωγμένος» στην εκκίνηση και δεν κατάφερε να κερδίσει θέσεις, ωστόσο, στη συνέχεια, ξεκίνησε μια απίστευτη επίθεση, προσπερνώντας όποιον έβρισκε μπροστά του! Μάλιστα, προσπέρασε τον Σουμάχερ από την εξωτερική, ενώ μέχρι το 18ο γύρο είχε φτάσει στην 1η θέση! Το γεγονός αυτό δεν τον έκανε να μειώσει το ρυθμό του, καθώς απομακρυνόταν από τους διώκτες του με φρενήρη τρόπο, κοντά στα 3 δλ. το γύρο! Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Ισπανός επέδειξε τις υψηλότατες, όπως αποδείχτηκε, ικανότητές του στο βρεγμένο και δεν είναι υπερβολή να χρίσει κανείς τον 25χρονο καινούργιο rainman της Formula 1. Σημειώστε ότι, πριν από την είσοδο του αυτοκινήτου ασφαλείας στην πίστα, στον 27ο γύρο βρισκόταν 50 δλ. (!) εμπρός από τους υπολοίπους και είχε ήδη ρίξει γύρο στο Σουμάχερ! Αλλά, φυσικά, ο αγώνας δεν τελειώνει μέχρι το πέσιμο της καρό σημαίας.
Μετά το πρώτο του pit stop, ο Αλόνσο βρήκε τον εαυτό του να καταδιώκεται από τον επίσης εκπληκτικό εκείνη την ημέρα Μπάτον, ο οποίος ήταν πλέον κατά πολύ ταχύτερος. Ο Βρετανός πραγματοποίησε το δεύτερο ανεφοδιασμό του όταν είδε ότι δεν μπορεί να προσπεράσει τον Αλόνσο, και ο Ισπανός τον μιμήθηκε πέντε γύρους αργότερα. Ένας χαλασμένος μηχανισμός ασφάλισης του μπουλονιού του πίσω δεξιά τροχού, ωστόσο, του στέρησε τη δυνατότητα τερματισμού στον πιο εντυπωσιακό φετινό αγώνα του... Φυσικά, ο Ισπανός δεν αποτελούσε το μοναδικό θύμα του αγώνα. Ο πρωτοπόρος των αρχικών γύρων Κίμι Ράικονεν έληξε τον αγώνα του με μια βίαιη πρόσκρουση επάνω στο μονοθέσιο του Λιούτζι, αφού κοιτούσε τους καθρέφτες του για να παραδώσει τη θέση του στον πιο γρήγορο ντε λα Ρόσα, όταν ο ντουμπλαρισμένος Ιταλός επιβράδυνε για να αφήσει και τους δύο να προσπεράσουν... Όσον αφορά τον Σουμάχερ, ήταν προφανές ότι στους πρώτους γύρους, όπου η πίστα είχε ακόμη αρκετό νερό, τα ενδιάμεσα ελαστικά της Bridgestone δεν ήταν τα ιδανικότερα για τις συγκεκριμένες συνθήκες και μια επαφή με τον Φιζικέλα, που του κόστισε την εμπρός αεροτομή, επιβάρυνε την κατάσταση. Όταν η πίστα άρχισε να στεγνώνει, ερχόμενη πιο πολύ στις συνθήκες για τις οποίες είναι σχεδιασμένα τα ενδιάμεσα ιαπωνικά ελαστικά, ο Γερμανός ξεκίνησε την αντεπίθεσή του, φτάνοντας 24 γύρους πριν από το τέλος στη 2η θέση από την 9η, στην οποία είχε πέσει αρχικά. Αλλά υπήρχε μια μικρή λεπτομέρεια ακόμα... Η πίστα είχε πλέον στεγνώσει και ο Σουμάχερ είχε ακόμη ενδιάμεσα ελαστικά. Όντας ο πιλότος που είναι και συνάμα στο κυνήγι του τίτλου, δεν υπήρχε άλλη επιλογή για αυτόν παρά να ρισκάρει, γνωρίζοντας ότι οι αντίπαλοί του είναι σαφώς ταχύτεροί του. Εντέλει το ρίσκο δεν απέδωσε, καθώς ντε λα Ρόσα και Χάιντφελντ τον προσπέρασαν, ενώ, κατά τη διάρκεια της υπεράσπισης της θέσης του από τον δεύτερο, υπήρξε επαφή μεταξύ των δύο μονοθεσίων, η οποία προκάλεσε ζημιά στην πίσω ανάρτηση του Σουμάχερ, αναγκάζοντάς τον να εγκαταλείψει τρεις γύρους πριν από την καρό σημαία... Μπορεί ο μετέπειτα αποκλεισμός του Κούμπιτσα να του χάρισε ένα βαθμό, ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι οι ισορροπίες στη μάχη για τον τίτλο παρέμειναν ουσιαστικά οι ίδιες με έναν αγώνα λιγότερο να απομένει για το τέλος του Πρωταθλήματος κι ενώ η Ferrari είχε τη δυνατότητα να πετύχει κάτι καλύτερο, αφού ο Ισπανός είχε τεθεί εκτός μάχης._ Φ. Λ.

... είπε
«Έπρεπε πιθανότατα να του πούμε κάτι, αλλά είναι εύκολο να λες τι θα έπρεπε να κάνεις όταν τα πράγματα έχουν τελειώσει.»
Ζαν Τοντ, γενικός διευθυντής της Ferrari, αναφερόμενος στην επιλογή του Σουμάχερ στους τελευταίους γύρους

21 χρόνια χρειάστηκαν για να κάνει η βροχή την εμφάνισή της στο Ουγγαρόρινγκ
39 χρόνια είχε να νικήσει η Honda ως ομάδα (Ιταλία 1967)
66 αγώνες είχε να νικήσει Βρετανός οδηγός (Αυστραλία 2003, Κούλθαρντ)
100 συμμετοχές συμπλήρωσε ο Ράικονεν
113 αγώνες πέρασαν μέχρι να κατακτήσει την πρώτη του νίκη ο Μπάτον

Ένας Πρωταθλητής φεύγει
Τόπο στα νιάτα έκανε ο Ζακ Βιλνέβ στην Ουγγαρία. Αναρρώνοντας ακόμη από το ατύχημά του στη Γερμανία, ο Καναδός Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 1997 παρέδωσε τη θέση του στον 21χρονο Πολωνό δοκιμαστή της BMW Sauber, Ρόμπερτ Κούμπιτσα, ο οποίος επέδειξε ικανοποιητικά δείγματα γραφής στο ντεμπούτο του τερματίζοντας 7ος. Τη Δευτέρα μετά τον αγώνα, η BMW Sauber ανακοίνωσε ότι ο Βιλνέβ δεν πρόκειται να επιστρέψει φέτος στην αγωνιστική δράση, ανακοίνωση που κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει και τη λήξη της καριέρας του στη Formula 1, αυτήν τη φορά οριστικά. Κατά συνέπεια, μετά τον ήδη αποχωρήσαντα Μοντόγια, άλλος ένας σημαντικός για το σπορ πιλότος αποχώρησε πρόωρα φέτος. Αποτελεί πραγματικότητα ότι ο Καναδός γιος του θρυλικού Ζιλ μετά τα πρώτα χρόνια στη Williams ποτέ δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει, ωστόσο φέτος έδειχνε έναν αποδοτικό εαυτό, κάτι που είχαμε να δούμε καιρό (από το 2001) από τον ίδιο.

ΓΥΡΟΙ 13
ΟΥΓΓΑΡΙΑ 6/8/2006
ΠΙΣΤΑ Ουγγαρόρινγκ
Περίμετρος 4,381 χλμ.
Γύροι 70
Συνολική απόσταση 306,663 χλμ.
ΚΑΤΑΤΑΞΗ
1 Μπάτον HONDA (M) 1h52'20.941
2 ντε λα Ρόσα McLAREN (M) + 30.837
3 Χάιντφελντ BMW SAUBER (M) + 43.822
4 Μπαρικέλο HONDA (M) + 45.205
5 Κούλθαρντ RED BULL (M) +1 γύρο
6 Ρ. Σουμάχερ TOYOTA (B) +1 γύρο
7 Μάσα FERRARI (B) +1 γύρο
8 Μ. Σουμάχερ FERRARI (B) +3 γύρους
Ταχ. γύρος Μάσα 1:23.516


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
ΟΔΗΓΩΝ
1 Αλόνσο 100
2 Μ. Σουμάχερ 90
3 Μάσα 52
4 Φιζικέλα 49
= Ράικονεν 49

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ
1 RENAULT 149
2 FERRARI 142
3 McLAREN 85
4 HONDA 52
5 TOYOTA 26
= BMW SAUBER 26