4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Γιάννης Ευσταθιάδης

Best οf

«... Δέσμευση για διάλογο. Εθνικός διάλογος. Διάλογος με τους εταίρους. Κουβέντα να γίνεται...»

Κατά τη συνήθη πρακτική των μέσων μαζικής ενημέρωσης -και λόγω της ραστώνης του Αυγούστου-, αποφάσισα να επιλέξω αποσπάσματα από πρόσφατα κείμενα αυτής της στήλης, καταρτίζοντας, έτσι, το δικό μου Best οf (πολυχρησιμοποιημένος και χρήσιμος όρος του συρμού). Παραθέτω, λοιπόν:

«Συνθέτης ψυχαγωγικής μουσικής; Όμως, αυτή η ψυχαγωγική διάσταση ιδανικά γαλβάνισε την ανερχόμενη αστική τάξη του μεταπολέμου, τη λίκνισε μελωδικά, τη χόρεψε ρυθμικά και συνόδεψε τους έρωτές της.
Δεν αξιώθηκε να μπει σε αρχαία θέατρα, αλλά τα γεμάτα γήπεδα τραγούδησαν με ζεστή καρδιά την πράσινη μελωδία του.
Έφυγε με μαλλιά όχι πια γκρίζα, αλλά κατάλευκα, καθώς η μοναχική του τρομπέτα έπαιζε -σαν τελευταίο χαιρετισμό- ένα σιωπητήριο».
(Για το Γιώργο Μουζάκη, Οκτώβριος 2005)

«Ιδού, λοιπόν, ένα ερώτημα που οφείλει να απασχολήσει πολιτικούς αναλυτές και γαστρονόμους connoisseurs: πώς το εύοσμο “μήλο του Αδάμ” μεταποιείται σε άγευστη “κομπόστα Ρεγκούζα”»;
(Πολιτική κουζίνα, Νοέμβριος 2005)

«Κοινωνικός διάλογος. Διαλογική συζήτηση. Ερωταπόκριση. Στιχομυθία. Ανταλλαγή υπαινιγμών. Διαξιφισμός. Λογομαχία. Κοζερί. Ανταλλαγή απόψεων. Εργοδοτικός διάλογος. Διάλογος με τις κοινωνικές τάξεις. Δέσμευση για διάλογο. Εθνικός διάλογος. Διάλογος με τους εταίρους. Κουβέντα να γίνεται. Εν αρχή ην ο λόγος. Διάλογος των πνευστών με τα έγχορδα. Ερωτικός διάλογος. Διάλογος άνευ λόγου. Ενδοκοινωνικός διάλογος. Διακοινοτικός διάλογος.
Εξ ου και η αποστροφή του γράφοντος: “¶ι στο διάλογο!”»
(¶ι στο διάλογο..., Φεβρουάριος 2006)

«Ο θάνατος παραμένει, εντέλει, μια σπουδή πάνω στο μαύρο χρώμα, που τονίζει τον τρόμο του ανεξερεύνητου και τη μελαγχολία του αδιευκρίνιστου.
Και, ξαφνικά, οι κώδικες ανατρέπονται. Ένας άσπιλος, λευκός κύκνος γίνεται το νέο σύμβολο του θανάτου. Χιονόλευκος θάνατος, θάνατος από αλάβαστρο, θάνατος μαρμάρινος εξαίσιου γλυπτού, θάνατος εν μέσω πάλλευκης χιόνος που μεταχρονίζει τον Παπαδιαμάντη, λευκοστεφής θάνατος».
(Για τη γρίπη των πουλερικών, Μάρτιος 2006)

Όπως καταλαβαίνει εύκολα ο αναγνώστης, η τακτική του Best οf, πέρα από ναρκισσιστική -αφού δέχεται πως μια εκπομπή ή μια στήλη είναι τόσο καλή που επιβάλλεται να ανθολογείται και να επαναλαμβάνεται-, είναι και μη χρηστική, μια και μόνο αταίριαστα θρύμματα επαναφέρει.
Είναι, όμως, άκρως ανακουφιστική για το δημιουργό, ο οποίος, ξαπλωμένος σε χαλαρωτική αμμουδιά, ξαναπληρώνεται χωρίς στην ουσία να δουλεύει. Ελπίζω ο Αύγουστός σας να κύλησε τόσο άκοπα όσο άκοπα γράφτηκε αυτό το κείμενο._ Γ. E.