4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Αλληλογραφία

ΣEΠTEMBPIOΣ

30 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ
Με εξώφυλλο το μονοθέσιο F2 του σπουδαίου Γάλλου πιλότου Ζακ Λαφίτ κυκλοφόρησε το τεύχος 72, το Σεπτέμβριο του 1976. Τα θέματα που συγκέντρωναν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον τότε ήταν η Αlfa Romeo Alfetta GTV 2000 και το Ford Fiesta πρώτης γενιάς. Όμως, δεν έλειπε και η ιστορική αγωνιστική αναδρομή, αφιερωμένη εκείνο το μήνα στο μεγάλο Τάζιο Νουβολάρι. Επίσης, στην ξεχωριστή ύλη του περιοδικού υπήρχε ένα τεχνικό θέμα για τη λειτουργία του διαφορετικού, αλλά και συμβουλές προς τους οδηγούς για τη σωστή χρήση των φώτων τον επερχόμενο χειμώνα.

20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ
H πρώτη πλήρης δοκιμή του Toyota MR2 στην Ελλάδα καταλάμβανε το χώρο του εξωφύλλου εκείνο του μήνα, ενώ στις εσωτερικές σελίδες ο αναγνώστης μπορούσε να διαβάσει και τα τεστ των Lancia Thema ie Turbo και Suzuki Swift 1.0. Το διαφορικό και η πρόοδός του μέσα στο χρόνο του ήταν και πάλι ένα από τα τεχνικά άρθρα του περιοδικού, που συμπληρώνονταν από την ανάλυση των τελευταίων αεροδυναμικών εξελίξεων στη Formula 1. Στα θέματα που... πονούσαν, τουλάχιστον τότε, μπορεί να συμπεριληφθεί και το εκτενές ρεπορτάζ για τις αθηναϊκές συγκοινωνίες.

10 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ
«Ειδικές δυνάμεις»: πώς αλλιώς θα μπορούσε να ονομαστεί το συγκριτικό τεστ μεταξύ των Nissan Almera GTi, Renault Megane Coupe 2.0 16V, Fiat Bravo 2.0 HGT και Alfa Romeo 145Q, που δημοσίευε το περιοδικό το Σεπτέμβριο του 1996; ¶λλη μια συγκριτική δοκιμή, διαφορετικού, όμως, χαρακτήρα, με 12 ραδιοκασετόφωνα από 40.000 έως 80.000 δραχμές (δεν πιστεύουμε να τις... ξεχάσατε!) ενημέρωνε τους φίλους της μουσικής για τα ενδιαφέροντα που κυκλοφορούσαν τότε στην αγορά. Για τους περισσότερο «θερμόαιμους», ο Σ.Χ. οδηγούσε στην Ισπανία το Seat Ibiza Kit Car.

τεύχος 168
ANAΔHMOΣIEYΣH AΠO TO TEYXOΣ ΣEΠTEMBPIOY 1984
MESSAGE IN A BOTTLE

EΘNIKH EΛΛAΔOΣ, ΓEIA ΣOY...
Λίγες μέρες πριν αρχίσει η εξόρμηση των θιασοκομπανιών στην επαρχία, στα βουνά, στα λαγκάδια... Λίγες μέρες πριν τη λύση όλων των προβλημάτων της χώρας, υπό τους ήχους του τουρκομερίτικου τσιφτετελιού και των ατελείωτων συζητήσεων για τις σχέσεις του Motzart με το Bαμβακάρη ή του Σαραβάκου με τις Eυρωεκλογές.
Σε όλα αυτά, λοιπόν, τα υπέροχα νέα, τα ζεστά καλοκαιριάτικα νέα, αγαπούμε τη γη μας, τα χωριά μας, τον αγρότη μας, τη θάλασσά μας.
Πάμε και τις εκδρομές μας, ρίχνοντας το σκουπιδαριό μας οπουδήποτε και αφήνοντας το λυκόσκυλό μας στο τριάρι, να μας το φυλάει, τρώμε, πίνουμε και να μας έχει ο Θεός γερούς...
Πού βαδίζει, όμως, αυτός το τόπος; Ξέρεις, δυστυχώς, και συ, κι εγώ, και μερικοί άλλοι, που δεν κορνάραμε σαν τρελοί στις εκλογές, που ψηφίσαμε όχι για χαβαλέ, αλλά με τρόμο, και που υποφέραμε, όταν αυτός ο σωρός των δισ., αντί να γίνει έργα, έγινε αεροπανό και αφίσες, φέιγ βολάν και σημαιάκια.
Aγοράζουμε, λοιπόν, ελληνικά, το εισαγόμενο χαμομήλι, το ποδήλατο, το πατίνι, το οτιδήποτε. Bλέπουμε και τη διαφήμιση και μετά από όλα αυτά είμαστε Eυρώπη.
H Eυρώπη, δυο βήματα κοντά μας, ετοιμάζεται, προχωρεί, προοδεύει, δουλεύει.
O κόσμος όλος το ίδιο. H πτωχή, όμως, πλην τιμία Eλλάς ασχολείται με σοβαρότερα πράγματα.
¶λλωστε, ένα καλό αστείο, μην ξεχνάς, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αναθέσει κανείς σε «κουτούς».

Γιώργος Πακιώτης
Πειραιάς



LANDWIND
Διαβάσαμε με ιδιαίτερη προσοχή την παρουσίαση-θάψιμο του SUV της LANDWIND. Παρατηρήσαμε -ίσως για πρώτη φορά στον ελληνικό Tύπο αυτοκινήτου- προώθηση συγκεκριμένου ανταγωνιστικού οχήματος άλλου κατασκευαστή, μέσω της παρουσίασης του LANDWIND.
Δε θα αναφερθούμε στις «απόψεις» του συντάκτη, θέλουμε μόνο να αποκαταστήσουμε την αλήθεια σε σχέση με την κατανάλωση του οχήματος που οδηγήσατε.
Παρακαλούμε, αναφερθείτε στο επισυναπτόμενο αρχείο:
«LANDWIND 2,4 ΕΤΙΚΕΤΑ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ.doc»

(Σ.σ.: Eπισυνάπτεται πίνακας με τις εργοστασιακές τιμές κατανάλωσης του μοντέλου.)

Για την
DEALMAR - LANDWIND
Φ. Πανταζοπούλου


H απάντηση των 4T
Oι απόψεις των συντακτών μας δε συντάσσονται εντός εισαγωγικών! Αποτελούν αποτελέσματα μετρήσεων, παρατηρήσεων και συγκρίσεων. Ως εκ τούτου, η σύγκριση επιδόσεων αυτοκινήτων της ίδιας κατηγορίας αποτελεί συνήθη πρακτική, που σκοπό έχει την ενημέρωση των αναγνωστών και όχι την προβολή κάποιων αυτοκινήτων. Εκτός, βέβαια, και αν αντιλαμβάνεστε ως προβολή το γεγονός ότι τα Maverick και Sportage χρειάζονται, σε σχέση με το Landwind, σχεδόν 15 μ. λιγότερα για να ακινητοποιηθούν!
«Προς αποκατάσταση της αλήθειας», θα πρέπει, ωστόσο, να αναφέρουμε ότι έχετε μια πρωτιά. Είστε η πρώτη εταιρεία στην 36χρονη ιστορία των 4Τ που παραπονιέται για την κατανάλωση! Προφανώς, επειδή δε γνωρίζετε ότι η τιμή κατανάλωσης που αναφέρεται στις δοκιμές μας είναι προϊόν μέτρησης υπό πραγματικές συνθήκες και όχι «εργαστηριακές», βάσει ενός μη αντιπροσωπευτικού των καθημερινών κυκλοφοριακών συνθηκών κύκλου καταλάνωσης._ Ν. Κ.

ΥΓ: Για την ιστορία, μετρήσαμε μέση κατανάλωση 15,8 λίτρα/100 χλμ., έναντι των επίσημων 17,6/9,4/10,7 λίτρων/100 χλμ. για εντός πόλης/εκτός πόλης/συνδυασμένης, αντίστοιχα...

ANAZHTOYME
Δραστήρια, ορεξάτη νέα έως 30 ετών, με ικανότητα στο χειρισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών, ευχέρεια λόγου (γραπτού και προφορικού), άπταιστη γνώση της αγγλικής και ιδανικά της γερμανικής γλώσσας, για να μας... προσέχει.
Tηλ. επικοινωνίας: 210.9792.630
Aποστολή βιογραφικού: [email protected]


H επιστολή του μήνα
O συντάκτης της παρακάτω επιστολής, κ. Kοσμάς Kεφοκέρης, κερδίζει μια πένα Montblanc, προσφορά της εταιρείας «Tζάννες AE».

Ξημέρωμα 4ης Iουλίου... μας βρίσκει στην Aμοργό. Aέρας, θάλασσα, πανέμορφα τοπία και ηρεμία, κυρίως ηρεμία. Mετά από μια χρονιά άγχους και «δουλείας», επιτέλους ξεκούραση. H απόλυτη ελευθερία, άδειο μυαλό χωρίς έγνοιες. Kαθώς κατηφορίζουμε απ’ τη χώρα προς το μοναστήρι της Παναγίας της Xοζοβιώτισσας, τα τοπία μαγευτικά, η θάλασσα σε περιμένει και ο αέρας σε ζαλίζει ευχάριστα. H ηρεμία και η καλοσύνη των μοναχών σε κάνουν να νιώσεις άνθρωπος.
Oι μέρες κυλούν ήρεμα κι ένα μπουκάλι άμμος από την παραλία θα σου θυμίζει τις μέρες αυτές. Tελικά, αξίζει η αναμονή ενός έτους για 8 ημέρες ξεκούρασης; Eίναι η ματαιοδοξία του να ζεις και να ελπίζεις.
Ξημερώματα 12ης Iουλίου. O δρόμος της επιστροφής. Aπό την ηρεμία στο χάος του Πειραιά και της Aθήνας. Kαι μετά Λάρισα και ξανά τα ίδια, μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, πρώτα ο Θεός. Tι έμεινε; H άμμος μέσα σε ένα μπουκάλι να κοσμεί το τραπεζάκι της βεράντας.
Kοσμάς Kεφοκέρης
Λάρισα


Oι μεταφορές μας
Αφορμή για την παρούσα επιστολή στάθηκε το άρθρο σας στον «Αντίλογο» του περιοδικού 4ΤΡΟΧΟΙ, στο τεύχος Ιουλίου 2006. Δεν ξέρω τι δουλειά κάνετε ακριβώς, αλλά σίγουρα δε σας απασχολεί ο χρόνος μετακίνησης.
Έχω, λοιπόν, μια μικρή επιχείρηση με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όπου κάνω εμπορία και service, διαθέτω και δύο τεχνικούς.
Η έδρα της επιχείρησής μου είναι στην οδό Στουρνάρη. Όλοι μας κινούμαστε αναγκαστικά με μηχανάκια, τα οποία έχουμε μονίμως παρκαρισμένα στο φαρδύ πεζοδρόμιο, και αυτό διότι είμαστε συνεχώς σε κίνηση. Δεν είναι δυνατόν να μετακινηθούμε με κάποιον άλλο τρόπο γρήγορα και οικονομικά. Έχω πελάτες που εξυπηρετώ τεχνικά συνεχώς σε διάφορα σημεία της Αττικής. Το ίδιο ισχύει και για άλλα επαγγέλματα, π.χ., δικηγόρους, courier, υδραυλικούς, διανομείς φαγητού κ.ά. Η Αθήνα είναι μια εργατούπολη, είτε μας αρέσει είτε όχι. Aυτή είναι η πραγματικότητα κι έτσι πρέπει να τη δούμε. Όλα τα άλλα είναι για τους πολιτικούς. Η μηχανή, λοιπόν, είναι το μόνο εξυπηρετικό μέσο για τη γρήγορη μετακίνηση μέσα στην πόλη. Πρέπει να είμαστε στον πελάτη εδώ και τώρα! Έχω πολλά παραδείγματα να αναφέρω, αλλά δεν έχει σημασία αυτήν τη στιγμή.
Οι περισσότεροι, λοιπόν, είναι άνθρωποι που εργάζονται και δουλεύουν με τη μηχανή τους, δεν πίνουν καφέ στην Αθήνα! Και όλοι εμείς, λοιπόν, ΟΥΤΕ γαμημένοι είμαστε ούτε μπάσταρδοι.
Mε εκτίμηση
Παναγιώτης Ι. Κανέλλος
Ηλεκτρονικός-Μηχανικός Η/Υ

απάντηση
Αγαπητέ κ. Κανέλλο
Η κραυγή του Τζέρεμι ¶ιρονς, που εξακολουθώ να συμμερίζομαι, δεν κάνει διάκριση μεταξύ εργαζομένων ή όχι. Τα σκληρά επίθετα που χρησιμοποίησε ήταν ακριβώς για να καταδείξουν την οργή ενός πολίτη ο οποίος βρίσκεται σε πεζόδρομο η πεζοδρόμιο και δεν μπορεί να περπατήσει - είτε επειδή κάποιοι μηχανόβιοι του έχουν κλείσει το δρόμο είτε επειδή κάποιοι εργαζόμενοι μηχανόβιοι, όπως τους λέτε, θεωρούν ότι μόνο εκείνοι εργάζονται, άρα έχουν δικαίωμα «ως εργαζόμενος λαός» να παρανομούν.
Ειλικρινά, δεν την αντιλαμβάνομαι αυτήν τη συγκινησιακή λογική σας. Εάν το κράτος αδυνατεί να βρει τρόπους να εξυπηρετούνται και αυτοί οι εργαζόμενοι που κινούνται με μοτοσικλέτες, δε σημαίνει ότι μπορεί ο καθένας να καταργεί το νόμο και να επιβάλλει ό,τι εκείνος θεωρεί σωστό. Παρεμπιπτόντως, τον περασμένο μήνα (Ιούνιο), στο Μαρούσι, ένα μικρό παιδί κτυπήθηκε στον πεζόδρομο και κατέληξε στο νοσοκομείο από μοτοσικλετιστή, εργαζόμενο, που καβαλίκευσε το πεζοδρόμιο. Πώς θα το δικαιολογήσουμε αυτό;

Με τιμή,
Χρήστος Μιχαηλίδης


Γιατί όχι;
Με αφορμή την τελευταία παράγραφο στο άρθρο σας με τίτλο Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ, σας καταθέτω τη σκέψη μου. Θα μπορούσε ο χώρος του αεροδρομίου Ελληνικού να γίνει πάρκο Δημοσίου, δηλαδή να μεταφερθούν εκεί όλες οι διάσπαρτες στο κέντρο των Αθηνών υπηρεσίες, τα υπουργεία και τα ταμεία που αναγκάζουν τον κόσμο να γυρνά σαν τη μύγα γύρω από τη λάμπα στο κέντρο.
Το μετρό είναι στα σχέδια να πάει, το τραμ πηγαίνει ήδη, η χρηματοδότηση τέτοιου μεγάλου έργου υποθέτω ότι μπορεί να γίνει σε μεγάλο βαθμό από την ΕΕ και, εάν συνυπολογίσει κανείς τα χρήματα που δίνονται για ενοίκιο σε τρίτους, τότε γίνεται ελκυστικότερο. Ταυτόχρονα με την κατασκευή μπορούν να γίνουν υποδομές εσωτερικής συγκοινωνίας, στα πρότυπα διεθνών εκθέσεων, με φιλικά προς το περιβάλλον μέσα: πέρασμα fiber optics, οικολογικά κτίρια κτλ. Όσο για τα κτίρια που θα αδειάσουν στο κέντρο, να γίνουν χώροι πρασίνου.
Από το να γίνει «χώρος ήπιας οικιστικής ανάπτυξης», δηλαδή η μεγάλη μάχη με τα κουτάλια, καλύτερο δεν είναι;

ΥΓ: Προσωπικά, θα ήθελα το αεροδρόμιο να παραμείνει εφεδρικό αεροδρόμιο και πίστα αγώνων αυτοκινήτου, αλλά, αν είναι να το καταστρέψουμε, τουλάχιστον να πιάσει τόπο.

Μάνος Καστόρης
[email protected]




Eπιστροφή στο παρελθόν
Είμαι 22 ετών, φοιτητής του τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ξεκίνησα να διαβάζω τους 4Τ σε ηλικία 8 ετών. Έχω παρακολουθήσει, λοιπόν, έναν κύκλο περίπου 15 χρόνων του περιοδικού, με συνεχή σκαμπανεβάσματα, από πλευράς ικανοποίησης. Με λύπη μου βλέπω το «αναγνωστικό μου» να μετατρέπεται σε κάτι άλλο, ξένο. Αλλάζουν οι καιροί, αλλάζουν οι ανάγκες, αλλάζουν και οι άνθρωποι. Είναι σίγουρο και αναπόφευκτο. Ωστόσο, το γιατί άλλαξαν τόσο πολύ οι προτεραιότητες του περιοδικού είναι κάτι που αδυνατώ να καταλάβω. Περίμενα πάντα ότι η καταξίωση θα είχε θετικά αποτελέσματα, όμως θεωρώ ότι το περιοδικό με διέψευσε. Το τεύχος Αυγούστου με έφτασε σε σημείο να χτυπάω το κεφάλι μου στον τοίχο. Τα τελευταία 5 χρόνια έχω αγοράσει ό,τι περιοδικό αυτοκινήτου έχει κυκλοφορήσει. Και τα περισσότερα για τουλάχιστον 5-10 τεύχη, προκειμένου να αποφασίσω τι αξίζει και τι όχι. Πάνω, λοιπόν, που έχω καταλήξει ότι οι ΤΡΟΧΟΙ είναι ανώτερο από όλα, κρατάω στα χέρια μου ένα τεύχος που μόνο σχέση με το αυτοκίνητο δεν έχει. Καλά τα οδοιπορικά, καλή η επίσκεψη στο Nurburgring, αλλά, ήμαρτον, τι συνέβη με τα τεστ αυτοκινήτων; Γιατί από τις 10 καταλήξαμε στις 3 σελίδες και σε αυτές το 60% του άρθρου είναι ποιηματάκια; Σε μια εποχή που η τεχνολογία έχει μπει στο αυτοκίνητο τόσο δυνατά, παραμερίζουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά τόσο πολύ; Γιατί; Επειδή είναι διαθέσιμα στο Internet; Αν οι δημοσιογράφοι του περιοδικού θεωρούν εαυτούς καλλιτέχνες και ποιητές, ας γράψουν ποιήματα. Μήπως το περιοδικό ξαφνικά αναφέρεται σε διανοούμενους μηχανολόγους που, κουρασμένοι από τη δουλειά, δε θέλουν να μπλέκουν με νούμερα και τεχνικά χαρακτηριστικά; Γιατί προσωπικά με ενδιαφέρει πόσο κάμπερ έχει η GT3 σε κάθε άξονα, ποιες διαφορές έχει από την 997S, πόσο καλύτερη είναι από την προηγούμενη γενιά, τι συντελεστή οπισθέλκουσας έχει, πόσο λιγότερο ζυγίζουν οι νέες ζάντες, πόσο λιγότερο ζυγίζουν τα κεραμικά φρένα έναντι των συμβατικών, τι σχέσεις έχει στο κιβώτιο, γιατί προτιμήθηκαν 19άρηδες τροχοί έναντι των 18άρηδων, δεδομένου ότι οι δεύτεροι έχουν λιγότερη μη αναρτώμενη μάζα, μεγαλύτερη γκάμα προσφερόμενων αγωνιστικών ελαστικών και ικανοποιητικό offset για να χωρέσουν τα φρένα... Και όλα αυτά με ενδιαφέρουν χωρίς να είμαι γόνος εύπορης οικογένειας, όντας άνεργος και, προφανώς, όχι σε θέση να αγοράσω αυτοκίνητο. Αλλά γιατί είναι ένα μηχανολογικό αριστούργημα και αξίζει να δώσουμε λίγη παραπάνω προσοχή σε αυτούς τους ανθρώπους που επί 3 χρόνια εργάστηκαν για να κάνουν το πολύ καλό άριστο.
Συγκρίνω αυτήν τη δοκιμή με δοκιμές του 1996 ή με τη συγκριτική 911 Turbo εναντίον M3 και RS4 του 2001 και αγανακτώ με την προχειρότητα και τη χαμηλή περιεκτικότητα σε περιεχόμενο. Ευτυχώς που το τεύχος συνοδεύτηκε από το βιβλιαράκι με τα κείμενα του μεγάλου απόντα L. J. K. Setright και αναπλήρωσε κάπως το φτωχό περιεχόμενο. Πώς περιμένετε η νέα γενιά να γνωρίσει και να αγαπήσει το αυτοκίνητο, όταν μέσα από το περιοδικό που μεγάλωσε και ωρίμασε αυτοκινητιστικά τόσες γενιές δίνετε σημασία σε οτιδήποτε εκτός από το αυτοκίνητο; Καλή η πολιτική, απαραίτητοι οι προβληματισμοί και τα κοινωνικά μηνύματα, αλλά πόσα χρόνια έχουμε να διαβάσουμε ένα δεκασέλιδο για τεχνικά θέματα; Θα σας παρακαλούσα να ανοίξετε τα τεύχη 200-300, σε περίπτωση που έχετε ξεχάσει πώς γίνεται μια δοκιμή, η κάλυψη ενός ράλλυ κι ένα μηχανολογικό αφιέρωμα. Θεωρώ το να σας συγχαρώ για την τότε περίοδο περιττό. Δεν μπορώ παρά να θυμώνω και να απαιτώ περισσότερα από αυτά που το περιοδικό προσφέρει σήμερα. Ίσως να μας έχει κακομάθει, αλλά αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε αναγνώστες.
Γαβριήλ Τασιόπουλος

Μόλις γευμάτισε ο σκύλος, αλλά φοβόμαστε ότι λείπει ένα κομμάτι από την πίτα! Πάντως, οι παρατηρήσεις σας καταγράφηκαν.




4T FORUM

Παρακάτω δημοσιεύουμε ένα απόσπασμα από το forum του περιοδικού στην ιστοσελίδα www.4troxoi.gr/forum, από την ενότητα «Περί αυτοκίνησης», και συγκεκριμένα από το topic «Πρόστιμα».

AFONOS
Πρόστιμα-φωτιά για τροχαίες παραβάσεις φέρνει ο νέος ΚΟΚ.

manosk
Λογικά κάποτε θα φτάναμε σ’ αυτό το σημείο. Αφού δεν έπιπτε λόγος...

corsair
Eδώ μιλάμε καθαρά για οικονομικά μέτρα και όχι για πρόστιμα με την έννοια της συμμόρφωσης προς τον ΚΟΚ. Τα πρόστιμα είναι ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΑ...

johanndelta
Τα πρόστιμα αυτού του ύψους είναι επικίνδυνα. Σκεφτείτε τον 25χρονο που μπορεί σε ένα βράδυ να μοιράσει «κάνα δυο» 700άρες, «γιατί έτσι», και να τινάξει στον αέρα το μήνα οικογενειών. Μη μου πείτε πως ο νεαρός γιόκας σας δεν έχει το δικαίωμα μία φορά να διαπράξει μια καραμπινάτη παράβαση. Ε, αν κάνει αυτό το λάθος, θα σας κοστίσει σε ενοίκια, λογαριασμούς, δάνεια, φροντιστήρια κτλ...
Αν και δεν είναι σωστό να υπάρχουν πολιτικές απόψεις, νομίζω ότι είναι οφθαλμοφανέστατο πως η ΝΔ βλάπτει σοβαρά την αυτοκίνηση.

lkar
Πότε είπαμε είναι οι εκλογές; Για την ασφάλειά μας το κάνουν, βρε κουτά.

manosk
Εδώ δεν έχουμε τέτοια περίπτωση. Η αντιπολίτευση δεν τολμά να πει «αφήστε τα παιδιά να τρέχουν και να περνάνε φανάρια», άλλος υπουργός δε θα τολμήσει να ζητήσει κάτι διαφορετικό προς το έλασσον (προς το μείζον μπορεί) και οι πολίτες κάνουν μπάνια ή δεν ασχολούνται με τέτοια παρά μόνο όταν πάνε στο ταμείο της Τροχαίας. Επομένως, από Σεπτέμβρη-Οκτώβρη ας πάρουν κανένα καταναλωτικό οι easy rider.

nidosan
Μ’ αρέσει, πάντως, η δικαιολογία που αναφέρει η εισηγητική έκθεση: τριπλασιάζουμε και τετραπλασιάζουμε τα πρόστιμα, για να τρομάξουμε -προφανώς- τον κόσμο (που δε βγάζει τόσα λεφτά - γιατί αυτοί που βγάζουν σιγά μη χεστούν κιόλας) και μιλάμε για «οικονομική ρύθμιση λόγω ανάγκης αποσυμφόρησης των δικαστηρίων»! Προσθέτουμε και την αφαίρεση του διπλώματος για Χ μέρες ή μήνες, αυξάνουμε και τους πόντους -για να μη λένε ότι όλα με βάση το χρήμα τα κανονίζουμε- κι όλα καλά...

powergs
Αυτά είναι πρόστιμα για όσους έχουν φορολογικές δηλώσεις παραφουσκωμένες. Δηλαδή, τι θέλουν; Να ξετινάξουν οικονομικά τον κάθε παραβάτη με πρόστιμα που είτε πλησιάζουν είτε ξεπερνούν το μισό βασικό μισθό; Και γιατί να πληρώσω στο κράτος, όταν το ίδιο με κάνει παραβάτη, ένα τόσο μεγάλο πρόστιμο; Για να μη διδάσκει κυκλοφοριακή αγωγή από το δημοτικό; Για να περνά από τις διαβάσεις για αναπήρους και να κάνει ο αστυνομικός τον τυφλό και να μη γράφει αυτόν που τις κλείνει; Για να οδηγώ σε δρόμους για 4x4; Να μου κάνει πρώτα η πολιτεία ένα στοιχειώδες οδικό δίκτυο ευρωπαϊκών προδιαγραφών και μετά να μου βάλει και πρόστιμα ευρωπαϊκών επιπέδων. Όταν, όμως, με πληρώνει όπως και έναν Ευρωπαίο.

manosk
Στόχος είναι να μη γίνεται η παρανομία, όχι να «μπορεί» να πληρώσει την κλήση ο καθένας. Τα έλεγα πριν, δεν τα έλεγα; Ότι εξαιτίας αυτών που τα... γράφουν όλα και παριστάνουν τους χεράδες στους δημόσιους δρόμους, αντιμετωπίζοντας τους άλλους οδηγούς σαν μυρμήγκια, κάποια στιγμή θα πλακώσουν παντού κάμερες, πρόστιμα βαρβάτα και φοβερή αστυνόμευση;
Τώρα, ας πάρουμε, για να έχουμε.

kinq1
Πιστεύω ότι οι τροχονόμοι θα σε σταματούν γι’ αυτά, αλλά θα σε γράφουν για κάτι άλλο με μικρότερο πρόστιμο (π.χ.: Δε φόραγες ζώνη = 300 ευρώ; Θα σε γράψει, π.χ., για προβολάκια = 30 ευρώ). Επίσης, πολλοί έχουν «άκρες» και σβήνουν τις κλήσεις. Τι θα γίνει με αυτούς;

MichalisCorsa
Πάτε καλά; Πάνε να γεμίσουν τα άδεια ταμεία και εμείς τους δίνουμε δίκιο; Θέλω πολύ να δω όλους εσάς τους ηθικολόγους σε μια καθημερινή σας διαδρομή. Είμαι σίγουρος ότι τουλάχιστον τα όρια ταχύτητας τα παραβιάζετε. Όχι γιατί το κάνετε συνειδητά, αλλά γιατί όλη η κίνηση των αυτοκινήτων είναι πάνω από το όριο σε πολλά σημεία (βλέπε Βουλιαγμένης, παραλιακή, Κηφισίας κτλ.). Αν ισχύσει αυτό το νομοσχέδιο και φάτε ένα ωραίο πρωινό μια κλήση των 300 έως 700 ευρώ, τότε να σας δω τι θα λέτε.

kacey
Aν εφαρμόζονταν σωστά και ΣΤΑΘΕΡΑ τα σημερινά πρόστιμα, δε θα χρειάζονταν πρόστιμα 350 ευρώ για υπέρβαση κατά 30 χ.α.ώ., τα οποία φυσικά θα εφαρμόζονται εκεί όπου ουδεμία σημασία έχουν και ΟΧΙ εκεί που έχουν σημασία... Αλλά τι να λέμε τώρα, ό,τι πει η κυβέρνηση είναι σωστό, ό,τι λέει ο νόμος είναι σωστό αυτόματα, για το καλό μας το κάνουν... Πρόβατα, ε πρόβατα...

jd
Τον ΚΟΚ θα τον εφαρμόσουν τα περιπολικά, στα οποία οι επιβαίνοντες ουδέποτε φοράνε ζώνη και τακτικότατα παραβιάζουν τον κόκκινο σηματοδότη, ή τα ταξί, όπου και ζώνη δε φοράνε και συνεχείς παραβάσεις κάνουν με τις στάσεις ανά 50 μ.; Αν εφαρμοστεί εκεί, τότε, ναι, και σε όλους εμάς. Ποιος θα είναι ο «μάγκας» πολιτικός που θα επιβάλει τον ΚΟΚ σε αυτές τις δύο κατηγορίες ευνοούμενων συμπολιτών μας;

BILL33
Aπό ό,τι άκουσα, όλες οι κατηγόριες οδηγών υποχρεούνται να φορούν ζώνη σύμφωνα με τον νέο KOK.

manosk
Αφού δε μειώνονται τα ατυχήματα με «οικονομικούς τσαμπουκάδες», παρακαλώ να μου πείτε πότε οι Έλληνες οδηγοί έμαθαν να οδηγούν εφαρμόζοντας τους κανόνες ασφαλείας (κόκκινο, ζώνη/κράνος, στάθμευση εκτός θέσεων αναπήρων/ράμπας/κολλητά στον τοίχο, υπερφόρτωση οχήματος, σωστά λάστιχα, συντηρημένα οχήματα κτλ.), επειδή έτσι τους είπαν; Το λέω καιρό τώρα: ΜΟΝΟ ΜΕ ΒΑΡΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ. Kαι δεν το λέω με ικανοποίηση, αλλά με θλίψη.

Petros
Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες περί εισπρακτικών μέτρων, προσθέτοντας ένα λόγο ακόμη: το εμφανώς αντιλαϊκό της όλης υπόθεσης.
Όταν τα πρόστιμα συγκρίνονται με το 50% του μέσου μισθού είναι φανερό ότι για μια ακόμη φορά προκρίνονται οι «έχοντες» παρανομούντες.
ANAZHTOYME
Δραστήρια, ορεξάτη νέα έως 30 ετών, με ικανότητα στο χειρισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών, ευχέρεια λόγου (γραπτού και προφορικού), άπταιστη γνώση της αγγλικής και ιδανικά της γερμανικής γλώσσας, για να μας... προσέχει.
Tηλ. επικοινωνίας: 210.9792.630
Aποστολή βιογραφικού: [email protected]


H επιστολή του μήνα
O συντάκτης της παρακάτω επιστολής, κ. Kοσμάς Kεφοκέρης, κερδίζει μια πένα Montblanc, προσφορά της εταιρείας «Tζάννες AE».

Ξημέρωμα 4ης Iουλίου... μας βρίσκει στην Aμοργό. Aέρας, θάλασσα, πανέμορφα τοπία και ηρεμία, κυρίως ηρεμία. Mετά από μια χρονιά άγχους και «δουλείας», επιτέλους ξεκούραση. H απόλυτη ελευθερία, άδειο μυαλό χωρίς έγνοιες. Kαθώς κατηφορίζουμε απ’ τη χώρα προς το μοναστήρι της Παναγίας της Xοζοβιώτισσας, τα τοπία μαγευτικά, η θάλασσα σε περιμένει και ο αέρας σε ζαλίζει ευχάριστα. H ηρεμία και η καλοσύνη των μοναχών σε κάνουν να νιώσεις άνθρωπος.
Oι μέρες κυλούν ήρεμα κι ένα μπουκάλι άμμος από την παραλία θα σου θυμίζει τις μέρες αυτές. Tελικά, αξίζει η αναμονή ενός έτους για 8 ημέρες ξεκούρασης; Eίναι η ματαιοδοξία του να ζεις και να ελπίζεις.
Ξημερώματα 12ης Iουλίου. O δρόμος της επιστροφής. Aπό την ηρεμία στο χάος του Πειραιά και της Aθήνας. Kαι μετά Λάρισα και ξανά τα ίδια, μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, πρώτα ο Θεός. Tι έμεινε; H άμμος μέσα σε ένα μπουκάλι να κοσμεί το τραπεζάκι της βεράντας.
Kοσμάς Kεφοκέρης
Λάρισα


Oι μεταφορές μας
Αφορμή για την παρούσα επιστολή στάθηκε το άρθρο σας στον «Αντίλογο» του περιοδικού 4ΤΡΟΧΟΙ, στο τεύχος Ιουλίου 2006. Δεν ξέρω τι δουλειά κάνετε ακριβώς, αλλά σίγουρα δε σας απασχολεί ο χρόνος μετακίνησης.
Έχω, λοιπόν, μια μικρή επιχείρηση με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όπου κάνω εμπορία και service, διαθέτω και δύο τεχνικούς.
Η έδρα της επιχείρησής μου είναι στην οδό Στουρνάρη. Όλοι μας κινούμαστε αναγκαστικά με μηχανάκια, τα οποία έχουμε μονίμως παρκαρισμένα στο φαρδύ πεζοδρόμιο, και αυτό διότι είμαστε συνεχώς σε κίνηση. Δεν είναι δυνατόν να μετακινηθούμε με κάποιον άλλο τρόπο γρήγορα και οικονομικά. Έχω πελάτες που εξυπηρετώ τεχνικά συνεχώς σε διάφορα σημεία της Αττικής. Το ίδιο ισχύει και για άλλα επαγγέλματα, π.χ., δικηγόρους, courier, υδραυλικούς, διανομείς φαγητού κ.ά. Η Αθήνα είναι μια εργατούπολη, είτε μας αρέσει είτε όχι. Aυτή είναι η πραγματικότητα κι έτσι πρέπει να τη δούμε. Όλα τα άλλα είναι για τους πολιτικούς. Η μηχανή, λοιπόν, είναι το μόνο εξυπηρετικό μέσο για τη γρήγορη μετακίνηση μέσα στην πόλη. Πρέπει να είμαστε στον πελάτη εδώ και τώρα! Έχω πολλά παραδείγματα να αναφέρω, αλλά δεν έχει σημασία αυτήν τη στιγμή.
Οι περισσότεροι, λοιπόν, είναι άνθρωποι που εργάζονται και δουλεύουν με τη μηχανή τους, δεν πίνουν καφέ στην Αθήνα! Και όλοι εμείς, λοιπόν, ΟΥΤΕ γαμημένοι είμαστε ούτε μπάσταρδοι.
Mε εκτίμηση
Παναγιώτης Ι. Κανέλλος
Ηλεκτρονικός-Μηχανικός Η/Υ

απάντηση
Αγαπητέ κ. Κανέλλο
Η κραυγή του Τζέρεμι ¶ιρονς, που εξακολουθώ να συμμερίζομαι, δεν κάνει διάκριση μεταξύ εργαζομένων ή όχι. Τα σκληρά επίθετα που χρησιμοποίησε ήταν ακριβώς για να καταδείξουν την οργή ενός πολίτη ο οποίος βρίσκεται σε πεζόδρομο η πεζοδρόμιο και δεν μπορεί να περπατήσει - είτε επειδή κάποιοι μηχανόβιοι του έχουν κλείσει το δρόμο είτε επειδή κάποιοι εργαζόμενοι μηχανόβιοι, όπως τους λέτε, θεωρούν ότι μόνο εκείνοι εργάζονται, άρα έχουν δικαίωμα «ως εργαζόμενος λαός» να παρανομούν.
Ειλικρινά, δεν την αντιλαμβάνομαι αυτήν τη συγκινησιακή λογική σας. Εάν το κράτος αδυνατεί να βρει τρόπους να εξυπηρετούνται και αυτοί οι εργαζόμενοι που κινούνται με μοτοσικλέτες, δε σημαίνει ότι μπορεί ο καθένας να καταργεί το νόμο και να επιβάλλει ό,τι εκείνος θεωρεί σωστό. Παρεμπιπτόντως, τον περασμένο μήνα (Ιούνιο), στο Μαρούσι, ένα μικρό παιδί κτυπήθηκε στον πεζόδρομο και κατέληξε στο νοσοκομείο από μοτοσικλετιστή, εργαζόμενο, που καβαλίκευσε το πεζοδρόμιο. Πώς θα το δικαιολογήσουμε αυτό;

Με τιμή,
Χρήστος Μιχαηλίδης


Γιατί όχι;
Με αφορμή την τελευταία παράγραφο στο άρθρο σας με τίτλο Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ, σας καταθέτω τη σκέψη μου. Θα μπορούσε ο χώρος του αεροδρομίου Ελληνικού να γίνει πάρκο Δημοσίου, δηλαδή να μεταφερθούν εκεί όλες οι διάσπαρτες στο κέντρο των Αθηνών υπηρεσίες, τα υπουργεία και τα ταμεία που αναγκάζουν τον κόσμο να γυρνά σαν τη μύγα γύρω από τη λάμπα στο κέντρο.
Το μετρό είναι στα σχέδια να πάει, το τραμ πηγαίνει ήδη, η χρηματοδότηση τέτοιου μεγάλου έργου υποθέτω ότι μπορεί να γίνει σε μεγάλο βαθμό από την ΕΕ και, εάν συνυπολογίσει κανείς τα χρήματα που δίνονται για ενοίκιο σε τρίτους, τότε γίνεται ελκυστικότερο. Ταυτόχρονα με την κατασκευή μπορούν να γίνουν υποδομές εσωτερικής συγκοινωνίας, στα πρότυπα διεθνών εκθέσεων, με φιλικά προς το περιβάλλον μέσα: πέρασμα fiber optics, οικολογικά κτίρια κτλ. Όσο για τα κτίρια που θα αδειάσουν στο κέντρο, να γίνουν χώροι πρασίνου.
Από το να γίνει «χώρος ήπιας οικιστικής ανάπτυξης», δηλαδή η μεγάλη μάχη με τα κουτάλια, καλύτερο δεν είναι;

ΥΓ: Προσωπικά, θα ήθελα το αεροδρόμιο να παραμείνει εφεδρικό αεροδρόμιο και πίστα αγώνων αυτοκινήτου, αλλά, αν είναι να το καταστρέψουμε, τουλάχιστον να πιάσει τόπο.

Μάνος Καστόρης
[email protected]




Eπιστροφή στο παρελθόν
Είμαι 22 ετών, φοιτητής του τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ξεκίνησα να διαβάζω τους 4Τ σε ηλικία 8 ετών. Έχω παρακολουθήσει, λοιπόν, έναν κύκλο περίπου 15 χρόνων του περιοδικού, με συνεχή σκαμπανεβάσματα, από πλευράς ικανοποίησης. Με λύπη μου βλέπω το «αναγνωστικό μου» να μετατρέπεται σε κάτι άλλο, ξένο. Αλλάζουν οι καιροί, αλλάζουν οι ανάγκες, αλλάζουν και οι άνθρωποι. Είναι σίγουρο και αναπόφευκτο. Ωστόσο, το γιατί άλλαξαν τόσο πολύ οι προτεραιότητες του περιοδικού είναι κάτι που αδυνατώ να καταλάβω. Περίμενα πάντα ότι η καταξίωση θα είχε θετικά αποτελέσματα, όμως θεωρώ ότι το περιοδικό με διέψευσε. Το τεύχος Αυγούστου με έφτασε σε σημείο να χτυπάω το κεφάλι μου στον τοίχο. Τα τελευταία 5 χρόνια έχω αγοράσει ό,τι περιοδικό αυτοκινήτου έχει κυκλοφορήσει. Και τα περισσότερα για τουλάχιστον 5-10 τεύχη, προκειμένου να αποφασίσω τι αξίζει και τι όχι. Πάνω, λοιπόν, που έχω καταλήξει ότι οι ΤΡΟΧΟΙ είναι ανώτερο από όλα, κρατάω στα χέρια μου ένα τεύχος που μόνο σχέση με το αυτοκίνητο δεν έχει. Καλά τα οδοιπορικά, καλή η επίσκεψη στο Nurburgring, αλλά, ήμαρτον, τι συνέβη με τα τεστ αυτοκινήτων; Γιατί από τις 10 καταλήξαμε στις 3 σελίδες και σε αυτές το 60% του άρθρου είναι ποιηματάκια; Σε μια εποχή που η τεχνολογία έχει μπει στο αυτοκίνητο τόσο δυνατά, παραμερίζουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά τόσο πολύ; Γιατί; Επειδή είναι διαθέσιμα στο Internet; Αν οι δημοσιογράφοι του περιοδικού θεωρούν εαυτούς καλλιτέχνες και ποιητές, ας γράψουν ποιήματα. Μήπως το περιοδικό ξαφνικά αναφέρεται σε διανοούμενους μηχανολόγους που, κουρασμένοι από τη δουλειά, δε θέλουν να μπλέκουν με νούμερα και τεχνικά χαρακτηριστικά; Γιατί προσωπικά με ενδιαφέρει πόσο κάμπερ έχει η GT3 σε κάθε άξονα, ποιες διαφορές έχει από την 997S, πόσο καλύτερη είναι από την προηγούμενη γενιά, τι συντελεστή οπισθέλκουσας έχει, πόσο λιγότερο ζυγίζουν οι νέες ζάντες, πόσο λιγότερο ζυγίζουν τα κεραμικά φρένα έναντι των συμβατικών, τι σχέσεις έχει στο κιβώτιο, γιατί προτιμήθηκαν 19άρηδες τροχοί έναντι των 18άρηδων, δεδομένου ότι οι δεύτεροι έχουν λιγότερη μη αναρτώμενη μάζα, μεγαλύτερη γκάμα προσφερόμενων αγωνιστικών ελαστικών και ικανοποιητικό offset για να χωρέσουν τα φρένα... Και όλα αυτά με ενδιαφέρουν χωρίς να είμαι γόνος εύπορης οικογένειας, όντας άνεργος και, προφανώς, όχι σε θέση να αγοράσω αυτοκίνητο. Αλλά γιατί είναι ένα μηχανολογικό αριστούργημα και αξίζει να δώσουμε λίγη παραπάνω προσοχή σε αυτούς τους ανθρώπους που επί 3 χρόνια εργάστηκαν για να κάνουν το πολύ καλό άριστο.
Συγκρίνω αυτήν τη δοκιμή με δοκιμές του 1996 ή με τη συγκριτική 911 Turbo εναντίον M3 και RS4 του 2001 και αγανακτώ με την προχειρότητα και τη χαμηλή περιεκτικότητα σε περιεχόμενο. Ευτυχώς που το τεύχος συνοδεύτηκε από το βιβλιαράκι με τα κείμενα του μεγάλου απόντα L. J. K. Setright και αναπλήρωσε κάπως το φτωχό περιεχόμενο. Πώς περιμένετε η νέα γενιά να γνωρίσει και να αγαπήσει το αυτοκίνητο, όταν μέσα από το περιοδικό που μεγάλωσε και ωρίμασε αυτοκινητιστικά τόσες γενιές δίνετε σημασία σε οτιδήποτε εκτός από το αυτοκίνητο; Καλή η πολιτική, απαραίτητοι οι προβληματισμοί και τα κοινωνικά μηνύματα, αλλά πόσα χρόνια έχουμε να διαβάσουμε ένα δεκασέλιδο για τεχνικά θέματα; Θα σας παρακαλούσα να ανοίξετε τα τεύχη 200-300, σε περίπτωση που έχετε ξεχάσει πώς γίνεται μια δοκιμή, η κάλυψη ενός ράλλυ κι ένα μηχανολογικό αφιέρωμα. Θεωρώ το να σας συγχαρώ για την τότε περίοδο περιττό. Δεν μπορώ παρά να θυμώνω και να απαιτώ περισσότερα από αυτά που το περιοδικό προσφέρει σήμερα. Ίσως να μας έχει κακομάθει, αλλά αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε αναγνώστες.
Γαβριήλ Τασιόπουλος

Μόλις γευμάτισε ο σκύλος, αλλά φοβόμαστε ότι λείπει ένα κομμάτι από την πίτα! Πάντως, οι παρατηρήσεις σας καταγράφηκαν.




4T FORUM

Παρακάτω δημοσιεύουμε ένα απόσπασμα από το forum του περιοδικού στην ιστοσελίδα www.4troxoi.gr/forum, από την ενότητα «Περί αυτοκίνησης», και συγκεκριμένα από το topic «Πρόστιμα».

AFONOS
Πρόστιμα-φωτιά για τροχαίες παραβάσεις φέρνει ο νέος ΚΟΚ.

manosk
Λογικά κάποτε θα φτάναμε σ’ αυτό το σημείο. Αφού δεν έπιπτε λόγος...

corsair
Eδώ μιλάμε καθαρά για οικονομικά μέτρα και όχι για πρόστιμα με την έννοια της συμμόρφωσης προς τον ΚΟΚ. Τα πρόστιμα είναι ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΑ...

johanndelta
Τα πρόστιμα αυτού του ύψους είναι επικίνδυνα. Σκεφτείτε τον 25χρονο που μπορεί σε ένα βράδυ να μοιράσει «κάνα δυο» 700άρες, «γιατί έτσι», και να τινάξει στον αέρα το μήνα οικογενειών. Μη μου πείτε πως ο νεαρός γιόκας σας δεν έχει το δικαίωμα μία φορά να διαπράξει μια καραμπινάτη παράβαση. Ε, αν κάνει αυτό το λάθος, θα σας κοστίσει σε ενοίκια, λογαριασμούς, δάνεια, φροντιστήρια κτλ...
Αν και δεν είναι σωστό να υπάρχουν πολιτικές απόψεις, νομίζω ότι είναι οφθαλμοφανέστατο πως η ΝΔ βλάπτει σοβαρά την αυτοκίνηση.

lkar
Πότε είπαμε είναι οι εκλογές; Για την ασφάλειά μας το κάνουν, βρε κουτά.

manosk
Εδώ δεν έχουμε τέτοια περίπτωση. Η αντιπολίτευση δεν τολμά να πει «αφήστε τα παιδιά να τρέχουν και να περνάνε φανάρια», άλλος υπουργός δε θα τολμήσει να ζητήσει κάτι διαφορετικό προς το έλασσον (προς το μείζον μπορεί) και οι πολίτες κάνουν μπάνια ή δεν ασχολούνται με τέτοια παρά μόνο όταν πάνε στο ταμείο της Τροχαίας. Επομένως, από Σεπτέμβρη-Οκτώβρη ας πάρουν κανένα καταναλωτικό οι easy rider.

nidosan
Μ’ αρέσει, πάντως, η δικαιολογία που αναφέρει η εισηγητική έκθεση: τριπλασιάζουμε και τετραπλασιάζουμε τα πρόστιμα, για να τρομάξουμε -προφανώς- τον κόσμο (που δε βγάζει τόσα λεφτά - γιατί αυτοί που βγάζουν σιγά μη χεστούν κιόλας) και μιλάμε για «οικονομική ρύθμιση λόγω ανάγκης αποσυμφόρησης των δικαστηρίων»! Προσθέτουμε και την αφαίρεση του διπλώματος για Χ μέρες ή μήνες, αυξάνουμε και τους πόντους -για να μη λένε ότι όλα με βάση το χρήμα τα κανονίζουμε- κι όλα καλά...

powergs
Αυτά είναι πρόστιμα για όσους έχουν φορολογικές δηλώσεις παραφουσκωμένες. Δηλαδή, τι θέλουν; Να ξετινάξουν οικονομικά τον κάθε παραβάτη με πρόστιμα που είτε πλησιάζουν είτε ξεπερνούν το μισό βασικό μισθό; Και γιατί να πληρώσω στο κράτος, όταν το ίδιο με κάνει παραβάτη, ένα τόσο μεγάλο πρόστιμο; Για να μη διδάσκει κυκλοφοριακή αγωγή από το δημοτικό; Για να περνά από τις διαβάσεις για αναπήρους και να κάνει ο αστυνομικός τον τυφλό και να μη γράφει αυτόν που τις κλείνει; Για να οδηγώ σε δρόμους για 4x4; Να μου κάνει πρώτα η πολιτεία ένα στοιχειώδες οδικό δίκτυο ευρωπαϊκών προδιαγραφών και μετά να μου βάλει και πρόστιμα ευρωπαϊκών επιπέδων. Όταν, όμως, με πληρώνει όπως και έναν Ευρωπαίο.

manosk
Στόχος είναι να μη γίνεται η παρανομία, όχι να «μπορεί» να πληρώσει την κλήση ο καθένας. Τα έλεγα πριν, δεν τα έλεγα; Ότι εξαιτίας αυτών που τα... γράφουν όλα και παριστάνουν τους χεράδες στους δημόσιους δρόμους, αντιμετωπίζοντας τους άλλους οδηγούς σαν μυρμήγκια, κάποια στιγμή θα πλακώσουν παντού κάμερες, πρόστιμα βαρβάτα και φοβερή αστυνόμευση;
Τώρα, ας πάρουμε, για να έχουμε.

kinq1
Πιστεύω ότι οι τροχονόμοι θα σε σταματούν γι’ αυτά, αλλά θα σε γράφουν για κάτι άλλο με μικρότερο πρόστιμο (π.χ.: Δε φόραγες ζώνη = 300 ευρώ; Θα σε γράψει, π.χ., για προβολάκια = 30 ευρώ). Επίσης, πολλοί έχουν «άκρες» και σβήνουν τις κλήσεις. Τι θα γίνει με αυτούς;

MichalisCorsa
Πάτε καλά; Πάνε να γεμίσουν τα άδεια ταμεία και εμείς τους δίνουμε δίκιο; Θέλω πολύ να δω όλους εσάς τους ηθικολόγους σε μια καθημερινή σας διαδρομή. Είμαι σίγουρος ότι τουλάχιστον τα όρια ταχύτητας τα παραβιάζετε. Όχι γιατί το κάνετε συνειδητά, αλλά γιατί όλη η κίνηση των αυτοκινήτων είναι πάνω από το όριο σε πολλά σημεία (βλέπε Βουλιαγμένης, παραλιακή, Κηφισίας κτλ.). Αν ισχύσει αυτό το νομοσχέδιο και φάτε ένα ωραίο πρωινό μια κλήση των 300 έως 700 ευρώ, τότε να σας δω τι θα λέτε.

kacey
Aν εφαρμόζονταν σωστά και ΣΤΑΘΕΡΑ τα σημερινά πρόστιμα, δε θα χρειάζονταν πρόστιμα 350 ευρώ για υπέρβαση κατά 30 χ.α.ώ., τα οποία φυσικά θα εφαρμόζονται εκεί όπου ουδεμία σημασία έχουν και ΟΧΙ εκεί που έχουν σημασία... Αλλά τι να λέμε τώρα, ό,τι πει η κυβέρνηση είναι σωστό, ό,τι λέει ο νόμος είναι σωστό αυτόματα, για το καλό μας το κάνουν... Πρόβατα, ε πρόβατα...

jd
Τον ΚΟΚ θα τον εφαρμόσουν τα περιπολικά, στα οποία οι επιβαίνοντες ουδέποτε φοράνε ζώνη και τακτικότατα παραβιάζουν τον κόκκινο σηματοδότη, ή τα ταξί, όπου και ζώνη δε φοράνε και συνεχείς παραβάσεις κάνουν με τις στάσεις ανά 50 μ.; Αν εφαρμοστεί