4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Έρευνα: Οι επιπτώσεις του αλκοόλ στην οδήγηση

4ΤΡΟΧΟΙ ΑΛΚΟ ΤEST

20 άνδρες αποφασισμένοι να πιουν και να αναμετρηθούν...
3 ομάδες με διαφορετικό τύπο ποτού σε διαφορετική ποσότητα...
3 ημέρες στο Εργομετρικό Κέντρο του ΟΑΚΑ...
1 έρευνα για τις επιπτώσεις του αλκοόλ στην οδήγηση!

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΑΛΟΥΡΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΘΑΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΝ είναι η πρώτη φορά που οι 4TPOXOI πραγματοποιούν έρευνα για την αξιολόγηση της επίδρασης του αλκοόλ στην ικανότητα οδήγησης. H πρώτη μας απόπειρα έγινε τον Iούνιο του 1991 (τεύχος 249), όταν το περιοδικό, σε συνεργασία με τον επίκουρο καθηγητή Iατρικής Πανεπιστημίου Aθηνών I. Σ. Παπαδόπουλο, πραγματοποίησε το πρώτο επιστημονικό «Aλκοτέστ» στην Eλλάδα. Σήμερα, 25 χρόνια μετά, το δείγμα μας (20 οδηγοί) είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά, η δε δοκιμασία πραγματοποιήθηκε κάτω από εργαστηριακές συνθήκες. Oι... εθελοντές, μέλη της συντακτικής ομάδας, του Safetrack (μαζί μας και γνωστοί οδηγοί αγώνων) και φίλοι του περιοδικού, χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες (7, 7 και 6 άτομα, αντίστοιχα) και «παραδόθηκαν» στις δοκιμασίες του Κέντρου Ψυχοτεχνικής-Αξιολόγησης-Πιστοποίησης (ΚΕΨΑ). Η έρευνα διήρκεσε τρεις ημέρες, αφού η κάθε ομάδα επισκεπτόταν το Εργομετρικό Κέντρο του ΟΑΚΑ κάθε ημέρα, από το πρωί, για να υποβληθεί σε μερικές άκρως ενδιαφέρουσες ψυχοτεχνικές ασκήσεις, όπως θα δείτε παρακάτω, έως και νωρίς το απόγευμα, οπότε επαναλαμβάνονταν, αυτήν τη φορά όμως υπό καθεστώς μέθης! Αυτό που άλλαζε καθημερινά ήταν το είδος και η ποσότητα του αλκοόλ, η οποία σταδιακά αυξανόταν! Έτσι, τα μέλη της πρώτης ομάδας δοκιμάστηκαν με 1.000 ml μπίρα (2 μεγάλα κουτιά), της δεύτερης με 150 ml ουίσκι (τρία ποτήρια) και ένα σφηνάκι από το ίδιο ποτό, ενώ της τρίτης ομάδας -στην οποία χαριτολογώντας κολλήσαμε το χαρακτηρισμό «extreme»- με ένα συνδυασμό αλκοόλ που αποτελούνταν από 500 ml μπίρα, 150 ml ουίσκι και φυσικά ένα σφηνάκι από το εθνικό ποτό των Σκοτσέζων αλλά και των απανταχού γλεντζέδων...
Δίπλα μας, ηθικά αλλά και ουσιαστικά, και τις τρεις αυτές ημέρες (!) «κεφιού» και σοβαρής δουλειάς, οι άνθρωποι της Τροχαίας, οι οποίοι πραγματοποιούσαν το καθιερωμένο αλκοτέστ λίγη ώρα μετά το καθημερινό μας «μεθύσι».
Στόχος μας; Να αποδείξουμε πράγματα που, λίγο έως πολύ, τα ξέραμε ή τα υποπτευόμασταν, όπως το πόσο πολύ επηρεάζει το αλκοόλ τις αισθήσεις, για παράδειγμα την όραση και την ακοή, πόσο διαφορετικά το «δέχεται» ο κάθε άνθρωπος, ανάλογα με την ηλικία και το σωματότυπό του, αλλά και να καταρρίψουμε μύθους που λένε ότι τα όρια της Τροχαίας είναι απαγορευτικά για κατανάλωση έστω και λίγου αλκοόλ και δε σου αφήνουν περιθώρια για παραπάνω από ένα ποτηράκι...



Τι είναι το ΚΕΨΑ;
Το 1998, έπειτα από επίπονες και μακροχρόνιες προσπάθειες και με τη συνεργασία του ΟΣΕ, ιδρύεται το μοναδικό στη χώρα μας αναγνωρισμένο από την πολιτεία Κέντρο Ψυχοτεχνικής-Αξιολόγησης-Πιστοποίησης (ΚΕΨΑ) οδηγών όλων των μορφών οδήγησης (ΦΕΚ 1316/τ.Β /31-12-1998). Ιδρυτής και διευθυντής του ΚΕΨΑ είναι ο άνθρωπος που μας βοήθησε πολύ σε όλη τη διαδικασία της έρευνάς μας, ο Δρ Αναστάσιος Σταλίκας (ερευνητής, κλινικός αθλητικός ψυχολόγος).
Το ΚΕΨΑ ιδρύθηκε με βάση τη νομοθεσία τόσο την ελληνική όσο και αυτήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λειτουργούσε από 01-01-1999 μέχρι 30-12-2005 στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) του ΟΣΕ, στον ¶γιο Ιωάννη Ρέντη. Από 16-01-2006 λειτουργεί στο Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ) του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ) ύστερα από έγκριση του ΔΣ του ΟΑΚΑ.
Σκοπός του ΚΕΨΑ είναι η αξιολόγηση των οδηγών όλων των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς, όπως είναι τα ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ, ΟΣΕ, ΜΕΤΡΟ, ΤΡΑΜ, ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ, ΟΑΣΑ, επίσης οδηγοί σχολικών λεωφορείων, ταξί αλλά και ιδιωτών.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην αρχή του καλοκαιριού η Εθνική Επιτροπή Αγώνων (ΕΘΕΑ) συμφώνησε με το ΚΕΨΑ (θα λειτουργεί παράρτημα και στη Θεσσαλονίκη) προκειμένου το τελευταίο να αναλάβει τη διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων για την έκδοση αγωνιστικής άδειας-λισάνς (εξαιρούνται οι διοργανώσεις που χαρακτηρίζονται ως «Παιδιές», όπως οι Δεξιοτεχνίες, Regularity, Trial 4x4 κτλ.)! Το κόστος των εξετάσεων είναι 70 ευρώ για την ψυχοτεχνική αξιολόγηση και 40 ευρώ για τις ιατρικές εξετάσεις, ενώ τα αποτελέσματα θα έχουν ισχύ για το έτος που εκδόθηκαν και για τα επόμενα 2 έτη.
Η συγκεκριμένη αξιολόγηση πραγματοποιείται σύμφωνα με τις ειδικές για το σκοπό αυτόν πιστοποιημένες δοκιμασίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ώστε να διασφαλίζονται τόσο ο οδηγός όσο και το επιβατικό κοινό.
Ψυχολογική και ψυχοτεχνική αξιολόγηση
Η εφαρμογή επιστημονικής μεθοδολογίας στο χώρο που έχει σχέση με την ασφάλεια κατά την οδήγηση αποτελεί και για τη χώρα μας αδήριτη αναγκαιότητα. Αναγκαιότητα που κατανοήθηκε απόλυτα από τις προηγμένες χώρες και τις ώθησε να ιδρύσουν Κέντρα Ασφάλειας Οδήγησης, τα οποία ασχολούνται με τα όρια και τις προδιαγραφές ασφάλειας των οδηγών. Εκεί αξιολογούν, μελετούν και αναλύουν, βγάζοντας συμπεράσματα για όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν την ασφαλή οδήγηση σε σχέση με τον άνθρωπο.
Διαπιστώνονται:
α) Η καταλληλότητα ή μη του οδηγού
β) Τα όρια ασφάλειας του οδηγού
γ) Η ροπή προς το ατύχημα
δ) Η ψυχική και ουσιαστική αποκατάσταση της υγείας του οδηγού έπειτα από τροχαίο ατύχημα ή τα όρια απεξάρτησης από χρόνια χρήση τοξικών ουσιών
Η ψυχοτεχνική αξιολόγηση περιλαμβάνει:
1. Αξιολόγηση επιδόσεων όρασης (αξιολογούνται 14 παράμετροι)
2. Αξιολόγηση επιδόσεων ακοής
3. Αξιολόγηση προσοχής-αυτοσυγκέντρωσης
4. Αξιολόγηση χρόνου κίνησης και χρόνου αντίδρασης σε οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα
5. Αξιολόγηση ορίων ψυχικής καταπόνησης (σταθερότητα stress)
6. Αξιολόγηση οπτικού προσανατολισμού
7. Αξιολόγηση επιπέδου νοημοσύνης

BOX για τις ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν
Ασκήσεις επί χάρτου...
Ποιες είναι όμως αυτές οι ψυχοτεχνικές ασκήσεις στις οποίες υποβλήθηκαν οι «διαγωνιζόμενοί» μας;

1. Χρόνος αντίδρασης σε οπτικά ερεθίσματα
Ή, αν προτιμάτε, οπτικά αντανακλαστικά, αφού ο εξεταζόμενος καλείται να πατήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ένα κουμπί αμέσως μόλις δει μια λάμπα να ανάβει.
2. Χρόνος αντίδρασης σε ακουστικά ερεθίσματα
Αντίστοιχη άσκηση με την προηγούμενη, με τη διαφορά ότι ο εξεταζόμενος πρέπει να αντιδράσει άμεσα μόλις ακούσει το χαρακτηριστικό ήχο.
3. Διάρκεια προσοχής υπό πίεση χρόνου
Σε μια κόλα χαρτί είναι σημειωμένα χιλιάδες σύμβολα, τοποθετημένα σε σειρές. Ο εξεταζόμενος πρέπει κάθε 20 δλ. να σημειώνει όσα το δυνατόν περισσότερα «d» «μαρκαρισμένα» με δύο γραμμές μπορεί (δεν έχει σημασία σε πιο σημείο το γράμματος βρίσκονται) σε κάθε σειρά.
4. Όρια σταθερότητας stress
Από την οθόνη ενός υπολογιστή ξεπροβάλλουν διάφοροι χρωματιστοί κύκλοι ή απεικονίζονται ένα δεξί και ένα αριστερό πεντάλ. Ταυτόχρονα, ακούγονται δύο διαφορετικοί ήχοι. Ο εξεταζόμενος καλείται να πατάει έγκαιρα τα αντίστοιχα κουμπιά, αποφεύγοντας λάθη και παραλείψεις. Με τη συγκεκριμένη δοκιμασία αξιολογείται κατά πόσο βρίσκεται σε κατάσταση στρες. Αξίζει να επισημάνουμε ότι μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορεί να περιορίσουν το στρες.
5. Ικανότητα οπτικού προσανατολισμού
Παρακολουθώντας μια σειρά διαφανειών που προβάλλονται, οι εξεταζόμενοι πρέπει να σημειώσουν διάφορες λεπτομέρειες που απεικονίζονται σε κάθε εικόνα, όπως το αν υπάρχουν οχήματα, δίκυκλα, φωτεινοί σηματοδότες, πεζοί και διάφορα άλλα τα οποία συναντάμε καθημερινά στο δρόμο μας. Τι είπατε; Ποια είναι η δυσκολία αυτής της δοκιμασίας; Η εμφάνιση της κάθε εικόνας διαρκεί μόλις 1 δλ.!

Υ.Γ.: Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ποσοστό επιτυχίας σε κάθε άσκηση βελτιώνεται με την επανάληψή της.

ΙΣΩΣ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ!!!
Στατιστικά... ΣΟΚ!
Το σύνολο των ελέγχων που προκύπτουν από τα στοιχεία του αρμόδιου τμήματος στατιστικής της Τροχαίας καταγράφουν, για την πενταετία 2001-2005, 5.674.310 ελεγχθέντα άτομα, εκ των οποίων βρέθηκαν υπό την επήρεια μέθης τα 231.883, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 4,1%! Το ποσοστό μέθης το 2000 επί των ελεγχόμενων ατόμων ήταν 8,3%, ενώ το 2005 μειώθηκε στο ήμισυ και λιγότερο, φτάνοντας το 3,4%.
Από τα συνολικά 1.311 θανατηφόρα ατυχήματα που σημειώθηκαν το 2005 με 1.470 νεκρούς, εξ αυτών 386 βρέθηκαν ότι είχαν καταναλώσει οινόπνευμα, ποσοστό δηλαδή 29,4%. Διευκρινίζουμε ότι το 2000 ως έτος βάσης (για την ανάπτυξη του στρατηγικού σχεδίου) οι νεκροί ήταν 2.103, 750 εκ των οποίων σε κατάσταση μέθης...
Από τη σοκαριστική αυτή στατιστική μελέτη συμπεραίνει κανείς ότι η πενταετής δουλειά που γίνεται πανελλαδικά από τις υπηρεσίες Τροχαίας απέδωσε θετικά αποτελέσματα, αλλά δυστυχώς έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας μέχρι να μειωθούν και να εξαλειφθούν τα παραπάνω ποσοστά της ντροπής!

Όρια αλκοόλ και ποινές
Η «BAC» μετρά την ποσότητα αλκοόλ στο αίμα. Το αποτέλεσμα της μέτρησης είναι ο αριθμός γραμμαρίων αλκοόλ σε 100 χιλιοστόλιτρα αίματος. Για παράδειγμα, «BAC 0,05» σημαίνει 0,05 γραμμάρια ή χιλιοστόγραμμα αλκοόλ σε κάθε 100 χιλιοστόλιτρα αίματος.
Ας δούμε όμως τις συνέπειες που θα υποστούμε ανάλογα με το ποσοστό αλκοόλης που αποδειχτεί ότι έχουμε στον οργανισμό μας κατά τη διάρκεια του αλκοτέστ που πραγματοποιεί η Τροχαία.

Κατηγορία οδηγού Ποσοστό αλκοόλ εκπνεόμενου αέρα (mg/lt) Πρόστιμο (ευρώ)
Νέοι οδηγοί (2 ετών)/Επαγγελματίες οδηγοί/Οδηγοί δικύκλων 0,10-0,40 78 ευρώ
Λοιποί οδηγοί 0,25-0,40 78 ευρώ + 3 πόντους
Ποσοστό αλκοόλ εκπνεόμενου αέρα (mg/lt) Ποινή
0,41-0,60 Αφαίρεση άδειας ικανότητας οδηγού για τρεις μήνες και 156 ευρώ
0,61 και άνω (Αυτόφωρο)/Αφαίρεση άδειας ικανότητας οδηγού για έξι μήνες και 624,5 ευρώ (διοικητικό πρόστιμο)
¶ρνηση μέτρησης αλκοόλ (Αυτόφωρο)/Αφαίρεση άδειας ικανότητας οδηγού για έξι μήνες και 624,5 ευρώ (διοικητικό πρόστιμο)

Στο εξωτερικό...
Οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν το ίδιο ποσοστό επιτρεπόμενης αλκοόλης στον οργανισμό με τη δική μας. Yπάρχουν όμως πολλές που έχουν μεγαλύτερο επιτρεπόμενο ποσοστό αλλά και μερικές με μικρότερο έως και μηδενικό. Aς δούμε όμως ενδεικτικά τι συμβαίνει στον κόσμο...

0,90 mg/lt: Kύπρος
0,80 mg/lt: M. Bρετανία, Iρλανδία, Λουξεμβούργο, Mάλτα, Eλβετία
0,50 mg/lt: Bέλγιο, Bουλγαρία, Δανία, Φινλανδία, Iταλία, Σερβία/Mαυροβούνιο, Λετονία, Π.Γ.Δ.M., Oλλανδία, Aυστρία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Iσπανία, Tουρκία
0,20 mg/lt: Nορβηγία, Σουηδία, Πολωνία
0,00 mg/lt: Eσθονία, Λιθουανία, Σλοβακία, Tσεχία, Oυγγαρία

Α΄ ΟΜΑΔΑ
Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε ήρεμα το εγχείρημά μας, καταναλώνοντας μερικές παγωμένες μπιρίτσες... Η αποστολή λοιπόν του κάθε ατόμου -από τα εφτά της πρώτης ομάδας- ήταν να πιει σε διάστημα περίπου δύο ωρών (έχοντας φάει ελαφρά λίγο πριν αλλά και με τη συνοδεία των σχετικών ξηρών καρπών κατά τη διάρκεια...) 1.000 ml μπίρα.

Σωματομετρικές παράμετροι και αλκοτέστ...
Ποιο ήταν όμως το προφίλ των πρώτων «διαγωνιζομένων»; Θυμίζουμε ότι στην έρευνά μας πήραν μέρος αποκλειστικά άνδρες, αφού, σύμφωνα με τον ερευνητή μας κ. Σταλίκα, το αποτέλεσμα είναι πιο αξιόπιστο όταν οι εξεταζόμενοι είναι του ίδιου φύλου (μήπως η δοκιμή έπρεπε να γίνει με 20 γυναίκες;). Ας είναι... Πνίγουμε τον πόνο μας -στο ποτό- και συνεχίζουμε. Ο μέσος όρος της ηλικίας της πρώτης ομάδας ήταν τα 41,7 έτη, του βάρους τα 86,7 κιλά και του ύψους το 1,77 μ. Όσον αφορά τώρα το αποτέλεσμα του αλκοτέστ, που πραγματοποιήθηκε από την Τροχαία, ο μέσος όρος ήταν τα 0,14 mg/lt. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι ο ισχυρισμός του τύπου «έλα μωρέ, ούτε ένα ποτηράκι μπιρίτσα δεν επιτρέπεται να πιούμε...» δεν υφίσταται, αφού το όριο του 0,25 mg/lt δεν το έπιασε ούτε ένας από τους εφτά «διαγωνιζομένους», οι οποίοι κυμάνθηκαν από 0,10 έως 0,19 mg/lt. Από την άλλη όμως, πολλοί από τους «πότες» μας παραδέχτηκαν ότι δεν ένιωθαν και σε πολύ καλή κατάσταση για να οδηγήσουν, γεγονός που δείχνει ότι, ακόμη και αν το ποσοστό αλκοόλης δεν είναι άξιο ποινής, δε σημαίνει ότι είμαστε και απόλυτα ασφαλείς...

Ας δούμε όμως αναλυτικά τα αποτελέσματα της Α΄ ομάδας:
(Σ.σ.: έχοντας ως καθήκον να προστατέψουμε τα προσωπικά δεδομένα των εξεταζομένων, παραλείπουμε τα ονόματά τους από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων.)

ΣΕ ΝΗΦΑΛΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Χρόνος αντίδρασης (δλ./100)
ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΙ
Σε οπτικά ερεθίσματα Σε ακουστικά ερεθίσματα Διάρκεια προσοχής υπό πίεση χρόνου Όρια σταθερότητας stress Iκανότητα οπτικού προσανατολισμού
1 19,4 19,0 45% 29% 35%
2 21,0 16,8 76% 61% 35%
3 21,8 18,8 76% 17% 41%
4 20,4 16,8 34% 17% 09%
5 19,4 15,0 76% 67% 69%
6 21,0 17,4 3% 22% 69%
7 20,6 16,2 95% 85% 3%

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΑΛΚΟΟΛ
Χρόνος αντίδρασης (δλ./100)
ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΙ Σε οπτικά ερεθίσματα Σε ακουστικά ερεθίσματα Διάρκεια προσοχής υπό πίεση χρόνου Όρια σταθερότητας stress Iκανότητα οπτικού προσανατολισμού
1 24,4 22,6 78% 47% 12%
2 23,8 17,2 93% 63% 21%
3 23,6 19,8 92% 35% 25%
4 23,4 20,0 46% 39% 30%
5 20,6 16,0 94% 93% 41%
6 35,4 19,2 30% 27% 41%
7 24,0 15,4 96% 99% 30%

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ (μέσος όρος)
ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΝΗΦΑΛΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΑΛΚΟΟΛ
Χρόνος αντίδρασης σε οπτικά ερεθίσματα (δλ./100) 20,5 25,0
Χρόνος αντίδρασης σε ακουστικά ερεθίσματα (δλ./100) 17,1 18,6
Διάρκεια προσοχής υπό πίεση χρόνου 62% 76%
Όρια σταθερότητας stress 43% 58%
Ικανότητα οπτικού προσανατολισμού 47% 29%

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Οι δύο μεσημεριανές «μπιρίτσες» -αν και τις διατηρήσαμε σε σωστή θερμοκρασία (!)- φάνηκαν αρκετές για να επηρεάσουν τους εξεταζομένους της πρώτης ομάδας. Συγκεκριμένα, λοιπόν, ο μέσος όρος του χρόνου αντίδρασης σε οπτικά ερεθίσματα αυξήθηκε περίπου 5 δλ./100, ενώ σε ακουστικά ερεθίσματα 1,5 δλ./100! Κατακόρυφη μείωση του μέσου όρου -της τάξης του 18%- είχαμε και στο ποσοστό επιτυχίας στον οπτικό προσανατολισμό... Αντιθέτως, οι εφτά εξεταζόμενοι τα πήγαν καλύτερα στις δοκιμασίες της διάρκειας προσοχής υπό πίεση χρόνου αλλά και των ορίων σταθερότητας stress, βελτιώνοντας τους μέσους όρους τους κατά 14% και 15%, αντίστοιχα! Το γεγονός αυτό δικαιολογείται από τη χαλάρωση που παρατηρείται στο νευρικό και μυϊκό μας σύστημα υπό καθεστώς -συγκρατημένης- μέθης, αλλά φυσικά και από την αποβολή άγχους και τη σύντομη επανάληψη μίας άσκησης.

Β΄ ΟΜΑΔΑ
Το πρώτο «γλέντι» ολοκληρώθηκε και τα πρώτα συμπεράσματα είχαν ήδη προκύψει! Έτσι, το επόμενο πρωινό είπαμε να το «διασκεδάσουμε» λίγο παραπάνω, καταναλώνοντας πιο δυνατό ποτό. Το όνομα αυτού λοιπόν «ουίσκι». Ο καθένας από τους εφτά εξεταζομένους θα έπρεπε να καταναλώσει περίπου μέσα σε δύο ώρες 150 ml «σκοτσέζου» (ισοδυναμεί περίπου με την ποσότητα τριών ποτών μαγαζιού...) και, σαν να μην έφτανε αυτό, ολοκληρώνοντας την προσπάθεια του, να πιει και ένα «σφηνάκι» από το ίδιο ποτό, μετρημένο και αυτό με τη μεζούρα φυσικά!

Σωματομετρικές παράμετροι και αλκοτέστ...
Ας δούμε όμως το προφίλ και της δεύτερης ομάδας. Ο λόγος λοιπόν για τη νεαρότερη ομάδα της έρευνάς μας με μέσο όρο ηλικίας τα 31,4 έτη. Από εκεί και πέρα, το βάρος των εφτά ανδρών κυμαινόταν στα 82,9 κιλά και το ύψος στα 1,82 μ. Όπως προείπαμε, λοιπόν, αλλάξαμε ποτό και αυξήσαμε την ποσότητα, κάτι το οποίο αποδείχτηκε αυτόματα στη διαδικασία του αλκοτέστ από τους ανθρώπους της Τροχαίας, αφού ο μέσος όρος της αλκοόλης εκπνεόμενου αέρα της ομάδας έφτασε τα 0,28 mg/lt! Έτσι, τα πρώτα «πρόστιμα» άρχισαν να πέφτουν βροχή... Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι στα 6 από τα 7 άτομα της ομάδας πραγματοποιήθηκε και επαναληπτικό αλκοτέστ, αφού βάσει νόμου, όταν ξεπερνάς το 0,25 mg/lt στην πρώτη «προσπάθεια», επαναλαμβάνεις έπειτα από ένα τέταρτο. Αν ακόμα τα όρια σου είναι υψηλά, δέχεσαι τις κυρώσεις του νόμου. ¶ξιο λόγου είναι το γεγονός ότι ο νεαρότερος στην ηλικία -21 ετών (78 κιλών, 1,82 μ.)- έδειξε ότι δεν είχε «πάρει είδηση» από το ουίσκι, με μόλις 0,16 mg/lt εκπνεόμενου αέρα, όταν όλοι οι υπόλοιποι «έπαιζαν» πάνω από τα νόμιμα όρια. Επίσης, στην ίδια ομάδα παρατηρήθηκε από ένα -μόνο- εξεταζόμενο (44 ετών, 98 κιλών, 1,74 μ.), αύξηση της μέτρησης (από 0,25 σε 0,32 mg/lt) τη δεύτερη φορά, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο οργανισμός του «αφομοιώνει» το αλκοόλ πιο αργά, σε σχέση με τους υπολοίπους. Τα δύο παραπάνω παραδείγματα επιβεβαιώνουν το πόσο διαφορετικά επιδρά το αλκοόλ ανάλογα με το σωματότυπο και τον οργανισμό του κάθε ανθρώπου!

Ας δούμε όμως αναλυτικά τα αποτελέσματα της Β΄ ομάδας:

ΣΕ ΝΗΦΑΛΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Χρόνος αντίδρασης (δλ./100)
ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΙ Σε οπτικά ερεθίσματα Σε ακουστικά ερεθίσματα Διάρκεια προσοχής υπό πίεση χρόνου Όρια σταθερότητας stress Ικανότητα οπτικού προσανατολισμού
1 22,0 17,4 76% 61% 69%
2 18,8 15,4 76% 74% 21%
3 16,6 13,6 31% 47% 35%
4 21,2 18,4 5% 73% 41%
5 19,6 17,0 94% 58% 3%
6 21,2 17,8 94% 99% 48%
7 20,4 17,4 9% 65% 82%

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΑΛΚΟΟΛ
Χρόνος αντίδρασης (δλ./100)
ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΙ Σε οπτικά ερεθίσματα Σε ακουστικά ερεθίσματα Διάρκεια προσοχής υπό πίεση χρόνου Όρια σταθερότητας stress Iκανότητα οπτικού προσανατολισμού
1 24,6 17,4 93% 89% 48%
2 21,2 15,8 94% 94% 21%
3 25,4 24,2 46% 77% 3%
4 27,2 20,6 8% 75% 35%
5 22,0 15,8 94% 73% 48%
6 27,6 25,8 94% 99% 3%
7 21,4 18,0 93% 74% 82%

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ (μέσος όρος)
ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΝΗΦΑΛΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΑΛΚΟΟΛ
Χρόνος αντίδρασης σε οπτικά ερεθίσματα (δλ./100) 20,0 24,2
Χρόνος αντίδρασης σε ακουστικά ερεθίσματα (δλ./100) 16,7 19,7
Διάρκεια προσοχής υπό πίεση χρόνου 73% 85%
Όρια σταθερότητας stress 68% 83%
Ικανότητα οπτικού προσανατολισμού 47% 43%

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Είχαμε να κάνουμε με ομάδα υψηλού επιπέδου και αυτό φάνηκε φυσικά από το πρωί, αφού σε νηφάλια κατάσταση -κατά την οποία εξετάζονται όλοι οι υπόλοιποι επισκέπτες του εργομετρικού κέντρου- τα ποσοστά επιτυχίας στις ασκήσεις ήταν από τα υψηλότερα που έχουν ποτέ παρατηρηθεί στην ιστορία του ΚΕΨΑ (σ.σ.: αν δεν παινέψουμε και το σπίτι μας...)! Έτσι, το συγκεκριμένο «μεθύσι» παρουσίαζε μεγάλο ενδιαφέρον και αγωνία για την επανάληψη των ασκήσεων. Ακόμη και σε αυτήν τη περίπτωση, όμως, τα αντανακλαστικά πήραν τον κατήφορο, αφού είχαμε αύξηση του μέσου χρόνου αντίδρασης σε οπτικά ερεθίσματα της τάξης των 4,3 δλ./100, ενώ σε ακουστικά ερεθίσματα περίπου 3 δλ./100... Φυσικά, όπως και στην πρώτη ομάδα, μειώθηκε η απόδοση και στη δοκιμασία του οπτικού προσανατολισμού κατά 4%. Και σε αυτήν την ομάδα βελτίωση παρουσιάστηκε στην άσκηση διάρκειας προσοχής υπό πίεση χρόνου κατά 11,6% αλλά και στα όρια σταθερότητας stress κατά 15%.

Γ΄ ΟΜΑΔΑ
Φτάσαμε στην τελευταία ημέρα και αποφασίσαμε να το «κάψουμε» στην κυριολεξία! Όπως προαναφέραμε, την 6μελη -τρίτη- ομάδα την ονομάσαμε «extreme» και αυτό γιατί είχε ως αποστολή να «διασκεδάσει» όπως περίπου «διασκεδάζει» ο κόσμος στα νυχτερινά μαγαζιά. Πώς; Αναμιγνύοντας το αλκοόλ και πίνοντας και ένα ποτηράκι παραπάνω... Έτσι, η «κράτηση» περιελάμβανε 500 ml μπίρα (1 μεγάλο κουτί), 150 ml ουίσκι (θυμίζουμε, περίπου 3 ποτά) και φυσικά το καθιερωμένο «σφηνάκι»-ουίσκι για το τελευταίο εβίβα!

Σωματομετρικές παράμετροι και αλκοτέστ...
Παραπλήσιων «προδιαγραφών» προφίλ με τους εξεταζομένους της δεύτερης ομάδας είχαν και οι τελευταίοι «πότες» μας! Ο μέσος όρος της ηλικίας τους ήταν τα 32,8 έτη, του βάρους τα 81,3 κιλά και τους ύψους τα περίπου 1,78 μ. Η αυξημένη ποσότητα αλκοόλ που τους «κεράσαμε», αλλά κυρίως το «μπέρδεμα» των ποτών που πραγματοποιήσαμε είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του μέσου όρου στη διαδικασία του αλκοτέστ στα 0,33 mg/lt. Αξίζει να αναφέρουμε ότι εδώ -σε αντίθεση με το παράδειγμα της δεύτερης ομάδας- ο νεαρότερος εξεταζόμενος (23 ετών, 80 κιλών και 1,80 μ. ήταν ο «ρέκορντμαν» της έρευνάς μας, με 0,44 mg/lt εκπνεόμενου αέρα! Το νεαρό όμως της ηλικίας του φάνηκε να επιταχύνει την αποκατάσταση του οργανισμού του, αφού στο δεύτερο αλκοτέστ σημείωσε 0,26. Από την άλλη, ο δεύτερος μεγαλύτερος σε ηλικία της παρέας (28 ετών, 70 κιλών, 1,74 μ.) έδειξε να επηρεάζεται το λιγότερο από όλους της τρίτης ημέρας με μόλις 0,21 mg/lt. Ακόμη όμως δύο περιστατικά -παρόμοια με αυτά της δεύτερης ομάδας- παρουσιάστηκαν και σε αυτήν την περίπτωση: δύο εξεταζόμενοι ηλικίας 38 ετών, βάρους 89 κιλών και ύψους 1,79 μ. ο ένας, 34 ετών, 79 κιλών και 1,75 μ. ο άλλος αύξησαν την «επίδοσή» τους στο δεύτερο αλκοτέστ από 0,27 σε 0,28 και από 0,37 σε 0,38 mg/lt, αντίστοιχα. Τρανά παραδείγματα, που επιβεβαιώνουν και αυτά με τη σειρά τους ότι το αλκοόλ επιδρά εντελώς διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο, ανάλογα πάντα με την ηλικία, τη σωματική του διάπλαση, ακόμη και την ψυχολογία του...

Ας δούμε όμως αναλυτικά τα αποτελέσματα της Γ΄ ομάδας:

ΣΕ ΝΗΦΑΛΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Χρόνος αντίδρασης (δλ./100)
ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΙ Σε οπτικά ερεθίσματα Σε ακουστικά ερεθίσματα Διάρκεια προσοχής υπό πίεση χρόνου Όρια σταθερότητας stress Ικανότητα οπτικού προσανατολισμού
1 19,2 15,2 75% 71% 62%
2 22,2 17,2 75% 57% *
3 19,4 14,4 46% 44% *
4 19,6 15,8 86% 84% 62%
5 22,2 18,6 35% 24% 35%
6 23,2 17,0 08% 55% 25%


ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΑΛΚΟΟΛ

Χρόνος αντίδρασης (δλ./100)
ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΙ Σε οπτικά ερεθίσματα Σε ακουστικά ερεθίσματα Διάρκεια προσοχής υπό πίεση χρόνου Όρια σταθερότητας stress Iκανότητα οπτικού προσανατολισμού
1 26,2 20,6 75% 86% 41%
2 21,0 17,2 47% 57% *
3 24,0 17,4 87% 41% *
4 28,2 24,6 46% 92% 69%
5 24,4 18,2 46% 39% 35%
6 30,8 24,0 31% 55% 25%

* Στη μέτρηση του οπτικού προσανατολισμού αποκλείστηκαν για τεχνικούς λόγους ως μη έγκυρες οι μετρήσεις δύο εκ των εξεταζομένων.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ (μέσος όρος)
ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΝΗΦΑΛΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΑΛΚΟΟΛ
Χρόνος αντίδρασης σε οπτικά ερεθίσματα (δλ./100) 21,0 25,8
Χρόνος αντίδρασης σε ακουστικά ερεθίσματα (δλ./100) 16,4 20,3
Διάρκεια προσοχής υπό πίεση χρόνου 54% 55%
Όρια σταθερότητας stress 56% 62%
Ικανότητα οπτικού προσανατολισμού 46% 43%

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Φυσικά είχαμε πτώση της απόδοσης των αντανακλαστικών και σε αυτήν την περίπτωση, με το χρόνο αντίδρασης σε οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα να αυξάνεται κατά 5 και 4 δλ./100, αντίστοιχα, αλλά και μείωση της ικανότητας προσανατολισμού. Από εκεί και πέρα (μετά τη χαλάρωση του «γλεντιού»), παρουσιάστηκε βελτίωση κατά 1,2% στη δοκιμασία της διάρκειας προσοχής υπό πίεση χρόνου και κατά 6% στα όρια σταθερότητας stress.

Εάν σχεδιάζετε να πιείτε, ΜΗΝ ΟΔΗΓΗΣΕΤΕ!
Εάν σχεδιάζετε να οδηγήσετε, ΜΗΝ ΠΙΕΙΤΕ!

Αυτός είναι ο χρυσός και σωτήριος κανόνας, τον οποίο δεν πρέπει να παραβαίνει κανένας μας όταν πιάνει το τιμόνι! Τα λόγια αυτά επιβεβαιώνονται περίτρανα από τα αποτελέσματα -και αυτής- της έρευνας. Θυμίζουμε ότι οι ποσότητες αλκοόλ που δόθηκαν και στους 20 άνδρες του ρεπορτάζ μας δεν ήταν τόσο υψηλές και αντίστοιχες με αυτές που καταναλώνονται καθημερινά στα νυχτερινά μαγαζιά και όχι μόνο. Παρ’ όλα αυτά, παρατηρήσαμε τις επιδόσεις τους στους κύριους τομείς -των αντανακλαστικών και του οπτικού προσανατολισμού- να πηγαίνουν... περίπατο, με αποτέλεσμα να νιώθουμε τυχεροί που όλα αυτά γίνονταν μέσα στο Εργομετρικό Κέντρο του ΟΑΚΑ. Ενδιαφέρον επίσης παρουσίασε η διαφοροποίηση της επίδρασης του αλκοόλ στον καθένα από τους 20 εξεταζομένους. Και να σκεφτείτε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις σημειώθηκαν με μια μέση κατανάλωση οινοπνεύματος, την οποία, λίγο έως πολύ, όλοι μας έχουμε βιώσει..._ Μ. Σαλ.

ΣΤΟΝ ΕΠΙΛΟΓΟ
Χρήσιμες συμβουλές προς γλεντζέδες!
Θέλετε (ΠΡΕΠΕΙ!) να αποφύγετε την οδήγηση ύστερα από κατανάλωση αλκοόλ; Εύκολο!

- Αφήστε το αυτοκίνητο στο σπίτι.
- Προγραμματίστε εγκαίρως και κανονίστε εναλλακτικό τρόπο μεταφοράς.
- Μοιραστείτε ένα ταξί με φίλους.
- Χρησιμοποιήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
- Κοιμηθείτε το βράδυ στο σπίτι κάποιου φίλου.
- Επιστρέψτε με κάποιον που οδηγεί χωρίς να έχει πιει.
- Κανονίστε να έρθει κάποιος φίλος ή συγγενής να σας πάρει.

Ποια είναι όμως η γνώμη της Τροχαίας;
Ο αναπληρωτής διευθυντής κ. Ιωάννης Μαντάς από τη Διεύθυνση Τροχαίας του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ μας εξηγεί...

«Για τη δημιουργία ολοκληρωμένης πολιτικής στα θέματα οδικής ασφάλειας στη χώρα μας καταρτίσθηκε το πενταετές στρατηγικό σχέδιο (2001-2005) που εκπονήθηκε από το ΕΜΠ και εφαρμόστηκε με επιτυχία από τα (6) συναρμόδια υπουργεία: ΠΕΧΩΔΕ, Mεταφορών & Επικοινωνιών, Υγείας & Πρόνοιας, Δημόσιας Τάξης, Εθνικής Παιδείας και Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης. Στις βασικές κατευθύνσεις του σχεδίου για αποτελεσματική αστυνόμευση (αρμοδιότητα ΥΔΤ) μεταξύ άλλων δράσεων περιλήφθηκε ως πρώτη προτεραιότητα ο έλεγχος οδηγών για την κατανάλωση οινοπνεύματος, με κατευθυντήριες οδηγίες για τον τρόπο άσκησης και για την αξιοπιστία των ελέγχων, των τεχνικών επιστημονικών μέσων και των μεθόδων μέτρησης. Οι προσπάθειές μας συνεχίζονται με την επόμενη φάση υλοποίησης του Β΄ στρατηγικού σχεδίου (2006-2010), όπου οι στόχοι ελέγχων για τη μέθη θα παραμείνουν σταθερά υψηλοί και αμείωτοι.
Η οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος είναι πράξη αντικοινωνικής συμπεριφοράς, φανερώνει ασέβεια και ανευθυνότητα προς τη ζωή των συνανθρώπων μας και των κανόνων δικαίου για την προστασία της. Ικανή μερίδα οδηγών προσπαθεί να λύσει προσωπικά και οικογενειακά προβλήματα μέσα από την προσωρινή ψυχική διέγερση και ευφορία που προσφέρει το αλκοόλ, μετατρέποντας εαυτούς σε “δράματα” και παγιδεύοντας απρόκλητα τρίτους σε τραγωδίες (νεκροί, μόνιμες αναπηρίες ψυχικές, σωματικές, αβάσταχτα οικονομικά βάρη).
Με τους ελέγχους επιδιώκουμε κατ’ αρχάς:
- Να αντιμετωπίσουμε την άκρως επικίνδυνη αυτή μορφή της παραβατικότητας, και αυτό διότι, για να καταλήξει κάποιος ή κάποια να οδηγήσει μεθυσμένος, προηγούνται ορισμένα χρονικά στάδια που συνίστανται συνειδητά στη σκέψη, στην ωρίμανση της σκέψης, στην απόφαση, στην εκτέλεση, στο αποτέλεσμα και τελικά στην οδήγηση, σε αντίθεση με τις περισσότερες παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και των ειδικών νόμων, όπου η συμπεριφορά του οδηγού είναι προϊόν στιγμιαίας απόφασης.
- Την ενημέρωση ευπαθών και μη ομάδων πληθυσμού (ενήλικοι, ανάπηροι, αλλοδαποί, σύλλογοι εργαζομένων) με ομιλίες, διαλέξεις, εκθέσεις, ημερίδες, την ευαισθητοποίηση στη συμπεριφορά τους και την εμπέδωση της κυκλοφοριακής αγωγής τους, όπως συμβαίνει με τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και με τους ανηλίκους στα πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής.
Τελικά, ποιος ή ποια είναι τα θύματα; Εμείς οι ίδιοι πέφτουμε στην παγίδα του θανάτου, αφού καθημερινά θρηνούμε για τον άδικο χαμό οικογενειακών και φιλικών μας προσώπων...»

Νομοθετικά...
Ένοχος και με μαρτυρίες! Φυσικά, αφού ο ¶ρειος Πάγος με την υπ’ αριθμόν 125/2004 απόφασή του έκρινε ότι η ευθύνη «μεθυσμένου» οδηγού αυτοκινήτου σε τροχαίο ατύχημα δεν είναι απαραίτητο να προκύπτει αποκλειστικά από τη διαδικασία της αιμοληψίας. Έτσι λοιπόν σε περιπτώσεις αντιδικιών μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και ασφαλισμένων που έχουν ως αντικείμενο την καταβολή αποζημίωσης, η διαπίστωση της μέθης ή όχι του οδηγού μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους, όπως είναι η κατάθεση αυτόπτων μαρτύρων για την κατάσταση του οδηγού την ώρα του τροχαίου, αν η αναπνοή του μύριζε οινόπνευμα, αν είχε αστάθεια στο βήμα του και άλλα που να αποδεικνύουν την τυχόν ενοχή του. Σε τέτοιας μορφής δίκη μπορεί επίσης να συνεκτιμηθεί από το δικαστήριο το γεγονός ότι ο οδηγός αρνήθηκε να υποβληθεί σε εξέταση αίματος, προκειμένου να διαπιστωθεί το ποσοστό αλκοόλ στο αίμα του. Αφορμή για τη συγκεκριμένη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου στάθηκε μια αγωγή ασφαλιστικής εταιρείας, η οποία προσπάθησε να αποδείξει ότι ο φερόμενος ως υπαίτιος τροχαίου οδηγός την ώρα του ατυχήματος βρισκόταν σε κατάσταση μέθης. Tότε δεν είχε σταθεί δυνατό να γίνει αιμοληψία, χωρίς όμως να ευθύνεται ο ίδιος ο οδηγός για τη μη υποβολή του σε εξέταση. Ο ¶ρειος Πάγος απέρριψε την αγωγή της ασφαλιστικής εταιρείας, επικυρώνοντας ταυτόχρονα εφετειακή απόφαση που δέχτηκε ότι ο οδηγός δεν ήταν σε κατάσταση μέθης κατά την ώρα του τροχαίου, κάτι που εκτιμήθηκε σωστά από το Εφετείο, το οποίο κατέφυγε στην εξέταση μαρτύρων και σε άλλα συναφή στοιχεία των αρμόδιων αρχών.

Οι επιπτώσεις του οινοπνεύματος στον οργανισμό
Ο Καθηγητής Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρου του ΟΚΑΝΑ, κ. Ν. Η. Χούλης, έχει το λόγο...

«Έχουμε ακούσει από παλαιά το γνωστό “οίνος ευφραίνει καρδίαν”. Πιο πρόσφατα ήρθαν οι καρδιολόγοι που συνιστούν “14 ποτήρια κρασί την εβδομάδα” (όχι όλα μαζί!). Δηλαδή δύο την ημέρα, κατά προτίμηση κόκκινο, αλλά και λευκό κάνει, επειδή στις ποσότητες αυτές έχουν τις ευεργετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προκαλούν κάποια αγγειοδιαστολή. Kαι έως εδώ όλα καλά. Yπάρχει όμως και η άσχημη εικόνα που φαίνεται στην έκφραση “υπό την επήρεια αλκοόλης” και ιδίως στην οδήγηση.
H οδήγηση, όπως είναι γνωστό, είναι μια διεργασία πολλών απαιτήσεων, οι οποίες, παράλληλα, αλλάζουν συνεχώς και στιγμιαίως. Για να οδηγήσει επομένως κάποιος σωστά, απαιτείται συνεχής εγρήγορση και άμεση λήψη αποφάσεων, που εξαρτώνται από διαφορετικούς παράγοντες ανά πάσα στιγμή. H χρήση αλκοόλης όμως διαταράσσει πολλές από τις διεργασίες που απαιτούνται για την ασφαλή οδήγηση. ¶ρα θα πρέπει να δει κανείς πού οφείλονται όλες αυτές οι παρενέργειες, και γι’ αυτό θα πρέπει να δει την αλκοόλη ως «ουσία».
Aπό φαρμακολογική άποψη λοιπόν, η αλκοόλη είναι μια ουσία που προκαλεί κατάθλιψη (depression). Aυτό έχει ως συνέπεια να επιβραδύνει τις αντιδράσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος (KNΣ). Παράλληλα, διεγείρει μια σειρά από φυσικές και συγκινησιακές καταστάσεις, ενώ προκαλεί αλλαγές συμπεριφοράς στον οδηγό/χρήστη. Oι επιπτώσεις αυτές είναι δοσοεξαρτώμενες και “απεικονίζονται” στα επίπεδα αλκοόλης στο αίμα του οδηγού. H αλκοόλη από το στομάχι μεταβαίνει ταχέως στην κυκλοφορία του αίματος και εισέρχεται σε όλα τα κύτταρα και όργανα του σώματος, περιλαμβανομένου και του εγκεφάλου. Aπό τον εγκέφαλο η αλκοόλη επηρεάζει την ικανότητά μας να αποφασίζουμε σωστά, και αυτό γιατί απαιτείται περισσότερος χρόνος για να αντιδράσουμε, έχουμε δυσκολία για σωστή κρίση, το δε άτομο αποσυντονίζεται. Eκτός από τα πιο πάνω, η αλκοόλη μπορεί να ελαττώσει την όραση, να διαταράξει τη σεξουαλική ικανότητα, να επιβραδύνει το κυκλοφοριακό, να προκαλέσει ασιτία, κατακράτηση ύδατος, να οδηγήσει σε ηπατίτιδα, προβλήματα στην επιδερμίδα, διεύρυνση των αγγείων κοντά στην επιδερμίδα, προκαλώντας την “ερυθρά μύτη” και τέλος να επηρεάσει οστά, μυς και την ανοσία του ατόμου. Σκοτοδίνη, δυσκολία στον ύπνο και πονοκέφαλος είναι επίσης επακόλουθα χρήσης αλκοόλης.
Aν και “οίνος ευφραίνει καρδίαν” σε μικρές ποσότητες, εντούτοις όσο η δόση του αυξάνει τόσο η ευφορία μετατρέπεται σε κατάθλιψη. Tο συκώτι δηλητηριάζεται, γιατί δεν μπορεί να μεταβολίζει όλη την αυξημένη ποσότητα αλκοόλης. Tο χειρότερο, τέλος, είναι ότι η αλκοόλη μπορεί να προκαλέσει και θάνατο, αν η ποσότητα στο αίμα φτάσει τα 460 mg/lt αίματος, οφειλόμενο σε αναπνευστική καταστολή. Nεογέννητα αλκοολικής μητέρας παρουσιάζουν το «βρεφικό αλκοολικό σύνδρομο», προκαλώντας μη αναστρέψιμες φυσικές και πνευματικές βλάβες στο νεογνό.
Γι’ αυτά όλα, οδηγοί, μην υπερβαίνετε ποτέ ό,τι επιτρέπεται ή, αν το υπερβείτε, μην οδηγείτε».

Ας δούμε, όμως, συγκεκριμένα τις επιπτώσεις του αλκοόλ στον ανθρώπινο οργανισμό, ανάλογα με τη βαθμιαία αύξηση της αλκοόλης.

- Με ποσοστό από 0 mg/lt έως 0,20 mg/lt ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα ο άνθρωπος είναι νηφάλιος, αισθάνεται ευδιαθεσία και γίνεται πιο ομιλητικός.
- Με ποσοστό από 0,15 mg έως 0,50 mg/lt είναι σε κατάσταση ευφορίας, έχει αυτοπεποίθηση και χάνει ποσοστό μετριοπάθειας. Τα αισθητήρια όργανά του χάνουν την απόδοσή τους, χάνει το συντονισμό των ενεργειών του, γίνεται απρόσεκτος και χάνει τον έλεγχο συγκέντρωσης της σκέψης του.
- Όταν το ποσοστό οινοπνεύματος φτάνει από 0,40 mg/lt έως 1,00 mg/lt, o άνθρωπος βρίσκεται σε διέγερση. Παρατηρείται αστάθεια μνήμης, απώλεια λογικής, ελάττωση αντίληψης, αίσθησης, συντονισμού ενεργειών στις κινήσεις και στο περπάτημά του και αντίδρασης. Επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί τάση προς εμετό και υπνηλία.
- Με ποσοστό από 0,70 mg/lt έως 1,20 mg/lt παρατηρείται σύγχυση μνήμης, ζαλάδα, απώλεια προσανατολισμού, υπερδιόγκωση συναισθημάτων φόβου, λύπης, θυμού και βίας. Ελαττώνεται η αίσθηση του πόνου, χάνεται η ικανότητα να αρθρώσει σωστά λέξεις, να ξεχωρίσει χρώματα, σχήματα, κινήσεις και διαστάσεις. Επίσης, χάνεται η ισορροπία στο βάδισμά του.
- Αν κάποιος έχει στο σώμα του ποσοστό οινοπνεύματος από 1,10 mg/lt έως 1,60 mg/lt, ζαλίζεται μέχρι αναισθησίας. Παρουσιάζει μηδενική αντίδραση σε ερεθίσματα, ενώ πλησιάζει σε κατάσταση παράλυσης. Παρατηρείται αδράνεια, απάθεια, εμετός, απώλεια συγκράτησης ούρων και περιττωμάτων, ανικανότητα να περπατήσει ή να σταθεί όρθιος, ύπνος, αναισθησία και κώμα.
- Από 1,50 mg/lt έως 1,90 mg/lt ο άνθρωπος πέφτει σε κώμα και αναισθησία. Οι ανακλαστικές του ενέργειες έχουν απολεσθεί, ενώ η θερμοκρασία του σώματος έχει κατέλθει. Η κυκλοφορία του αίματος και ο ρυθμός αναπνοής έχουν ελαττωθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος θανάτου.
- Από 1,90 mg/lt και άνω επέρχεται θάνατος από αδράνεια του αναπνευστικού συστήματος.

Ευχαριστούμε θερμά για τη συμβολή τους:
- Το γραφείο Τύπου του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης (σ.σ.: εκτιμούμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι εκπρόσωποί του βρέθηκαν δίπλα μας, για να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της έρευνας!).
- Τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής και ιδιαίτερα το διευθυντή της, Ταξίαρχο Αντώνιο Βιτωράκη, για την τεράστια ευαισθησία που έδειξε σχετικά με την έρευνά μας.
- Την Τροχαία Κηφισιάς για τη διάθεση των πληρωμάτων της για το αλκοτέστ.
- Φυσικά και τους είκοσι συμμετέχοντ