4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Subaru Impreza N12 Gr.N

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΡΑΛΛΥ –7ος & 8ος ΓΥΡΟΣ, ΡΑΛΛΥ ΠΑΛΛΑΔΙΟ & ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΑΠΟ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΟΠΙΑ

Μετάλλαξη

Οι μικτοί αγώνες επιστρέφουν στο Παν.Π.Ρ. Mε την ευκαιρία του Pάλλυ Παλάδιο, καταγράφουμε τα βήματα της διαδικασίας... μετάλλαξης της έκδοσης του Subaru Impreza N12 Gr. N του Πάνου Χατζητσοπάνη από ασφάλτινη σε χωμάτινη.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΠΙΔΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΘΑΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ανάρτηση
Η βασικότερη αλλαγή κατά τη μετατροπή από την ασφάλτινη στην χωμάτινη έκδοση είναι η αντικατάσταση των αμορτισέρ και των ελατηρίων. Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά λειτουργίας των χωμάτινων αμορτισέρ, ο γενικός κανόνας είναι πως η υψηλή ταχύτητα συμπίεσης είναι μεγαλύτερη απΆ ό,τι στην άσφαλτο, για την αντιμετώπιση των συνεχόμενων έντονων φορτίσεων που υπάρχουν στο χώμα, ενώ, αντίθετα, η χαμηλή ταχύτητα συμπίεσης είναι μικρότερη, ώστε να είναι πιο προοδευτική η αντίδραση στην αρχική φάση κάθε φόρτισης. Σε κατασκευαστικό επίπεδο, τα χωμάτινα αμορτισέρ είναι περισσότερο ενισχυμένα, για αντοχή σε έντονες καταπονήσεις. Από εκεί και πέρα, τα ελατήρια της χωμάτινης ανάρτησης έχουν μεγαλύτερο μήκος, αλλά είναι κατά σχεδόν 40% πιο μαλακά από τα ασφάλτινα. Η τοποθέτηση της χωμάτινης ανάρτησης επιφέρει αύξηση του ύψους του αυτοκινήτου κατά περίπου 7 εκ. Το κόστος για το σετ της χωμάτινης ανάρτησης, που φέρει την υπογραφή της Ohlins, φτάνει τα 11.000 ευρώ.

Φρένα
Στη χωμάτινη έκδοση τα φρένα είναι μικρότερα, ώστε να υπάρχει συμβατότητα με τις μικρότερες, 15άρες ζάντες που χρησιμοποιούνται στο χώμα. Η αλλαγή αυτή αφορά την αντικατάσταση των εμπρός δίσκων, που στην άσφαλτο έχουν διάμετρο 355 χλστ. και στο χώμα 295 χλστ. Οι δαγκάνες παραμένουν οι ίδιες, αφού μπορούν να ρυθμιστούν και να προσαρμοστούν σε δίσκους διάφορων διαμέτρων. Το κόστος του πλήρους αγωνιστικού σετ φρένων με δαγκάνες και δίσκους φτάνει τα 9.000 ευρώ.

Τροχοί- Ελαστικά
Στη χωμάτινη έκδοση οι τροχοί είναι 15 ιντσών, αντί για 17 ιντσών που χρησιμοποιούνται στην άσφαλτο. Αντίστοιχα, τα χωμάτινα ελαστικά έχουν πιο στενό πέλμα από τα ασφάλτινα, αλλά περισσότερο ενισχυμένα πλαϊνά, για προστασία από τις βίαιες επαφές με τις πέτρες. Μάλιστα, λόγω αυτών των ενισχύσεων, τα χωμάτινα ελαστικά είναι κατά μέσο όρο 4-5 κιλά βαρύτερα, όμως ως σύνολο μαζί με τη ζάντα το βάρος δε μεταβάλλεται σημαντικά, καθώς οι μικρότερες χωμάτινες ζάντες είναι κι ελαφρύτερες. Το κόστος ενός σετ ζαντών με ελαστικά κυμαίνεται στα 2.000 ευρώ.

Γεωμετρία
Στη χωμάτινη έκδοση το κάμπερ μειώνεται κατά 1° σε σχέση με την ασφάλτινη, ενώ δεν υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση στη σύγκλιση. Θα πρέπει να γίνει σαφές, όμως, πως ο καθορισμός της γεωμετρίας στην ασφάλτινη έκδοση απαιτεί σαφώς μεγαλύτερη ακρίβεια, καθώς ακόμα και πολύ μικρές αποκλίσεις μπορεί να επιφέρουν σημαντική μεταβολή στη συμπεριφορά του αυτοκινήτου. Αντίθετα, στο χώμα, λόγω της συνεχώς μεταβαλλόμενης επιφάνειας και της χαμηλής πρόσφυσης, ο οδηγός βασίζεται κυρίως στο ζύγισμα του αυτοκινήτου, οπότε η ρύθμιση της γεωμετρίας δεν έχει τόσο απόλυτες απαιτήσεις.

Προστασία
Στην ασφάλτινη έκδοση υπάρχει προστατευτική ποδιά από ανθρακονήματα, που έχει κυρίως προληπτικό χαρακτήρα. Αντίθετα, στο χώμα υπάρχει συνεχής κίνδυνος βίαιης επαφής του κάτω μέρους του αυτοκινήτου με πέτρες και ανωμαλίες, οπότε η ανάγκη προστασίας είναι πολύ μεγαλύτερη. Έτσι, στη χωμάτινη έκδοση τοποθετείται μια πιο ισχυρή, παχύτερη ποδιά από αλουμίνιο.

Βάρος
Στη χωμάτινη έκδοση, κυρίως λόγω της πιο βαριάς προστατευτικής ποδιάς και κάποιων επιμέρους πιο βαριών εξαρτημάτων, προκύπτει μια αύξηση του βάρους της τάξης των 40-50 κιλών.

Χρόνος αλλαγής
Με την ταυτόχρονη απασχόληση έξι τεχνικών, η αλλαγή από την ασφάλτινη στη χωμάτινη έκδοση πραγματοποιήθηκε σε 1 ώρα και 20 λεπτά.

H ΟΜΑΔΑ
Πλήρωμα: Πάνος Χατζητσοπάνης-Νίκος Πετρόπουλος
Αυτοκίνητο: Subaru Impreza N12
Υπεύθυνος ομάδας: Σωτήρης Χατζητσοπάνης
Τεχνική υποστήριξη/προετοιμασία: Prodrive
Αρχιμηχανικός: Δημήτρης Μόκας
Μηχανικοί: Δημήτρης Φυπιλής, Αντώνης Καλαμπάκας, Χρήστος Ζερβός, Χριστόφορος Κάλης
Φανοποιός: Παναγιώτης Χατζητσοπάνης
Χορηγοί: Εγνατία Ασφαλιστική, Όμιλος Eταιρειών Χατζητσοπάνη, Pirelli

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Κυβισμός 1.994 κ.εκ.
Ισχύς 270 ίπποι/4.500 σ.α.λ.
Ροπή 57,1 χλγμ./3.250 σ.α.λ.
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Κίνηση Στους 4 τροχούς με μηχανικά διαφορικά εμπρός/πίσω και ηλεκτρομηχανικά ελεγχόμενο μεσαίο
Κιβώτιο Χειροκίνητο ασυγχρόνιστο 5 σχέσεων με μονόδισκο συμπλέκτη Alcon 240 χλστ.
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εμπρός Γόνατα με ψαλίδια βάσης, ρυθμιζόμενα αμορτισέρ Prodrive-Ohlins 54 χλστ.
Πίσω Γόνατα με εγκάρσιους και διαμήκεις βραχίονες, ρυθμιζόμενα αμορτισέρ Prodrive–Ohlins 50 χλστ.
ΦΡΕΝΑ
Εμπρός Αερ. δίσκοι (άσφαλτος: 355 χλστ., χώμα: 295 χλστ.), 4πίστονες δαγκάνες
Πίσω Δίσκοι 285 χλστ., 4πίστονες δαγκάνες
ΤΡΟΧΟΙ
Ζάντες 17x8 ίντσες (άσφαλτος), 15x7 (χώμα)
Ελαστικά Pirelli 200/625-17 (άσφαλτος), 205/65-15
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μεταξόνιο 2.540 χλστ.
Mετατρόχια (εμπρός.πίσω) 1.510/1.515 χλστ.