4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Γνωριμία: Land Rover Freelander 2

ΓΝΩΡΙΜΙΑ: LAND ROVER FREELANDER 2

Τσάι στη Σαχάρα

Στους αμμολόφους -και όχι μόνο- του Μαρόκο οδηγούμε το Freelander 2, το οποίο φιλοδοξεί να σκαρφαλώσει σε πιο δύσβατα μονοπάτια αλλά και στην upper class της κατηγορίας των μεσαίων SUV.

KEIΜΕΝΟ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΣΤΡΑΤΗΣ ΣΚΛΑΒΑΚΗΣ

Η ΕΣAOYIPA είναι μια όμορφη μικρή πόλη ανάμεσα στα πιο γνωστά τουριστικά θέρετρα του Μαρόκο, Αγκαντίρ και Μαρακές. Η αισθητική της είναι τυπικά βορειοαφρικανική και σαφώς επηρεασμένη από το Ισλάμ, ενώ και η γαλλική αποικιοκρατία έχει αφήσει τα σημάδια της. Ακόμη και τα μικρά παιδιά μιλούν γαλλικά, παρΆ ότι η επίσημη γλώσσα είναι τα αραβικά. Μάλιστα, έχει μια θέση στη λίστα της Unesco με τις πόλεις που αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.
Εκεί πραγματοποίησε η Land Rover την πρώτη επίσημη παρουσίαση του Freelander 2. Και δεν την αδικούμε καθόλου. Τόσο το τοπίο όσο και η μορφολογία της περιοχής -λίγο άσφαλτος, λίγο Σαχάρα και... μπόλικη παραλία- ενδείκνυνται με το παραπάνω για ένα αυτοκίνητο σαν την entry level πρόταση της αγγλικής εταιρείας, το οποίο, έπειτα από επτά χρόνια, δεν αναβαθμίζεται απλώς, όπως έκανε άλλες δύο φορές παλαιότερα, αλλά αλλάζει από τις ζάντες μέχρι τις... εξατμίσεις. Και μάλιστα όλη αυτή η αλλαγή συνοδεύεται με τη διαφοροποίηση και της εμπορικής του ρότας, αφού είναι εξίσου σαφές, από το αμάξωμα μέχρι τους κινητήρες, ότι στόχος είναι πλέον η «υψηλή κοινωνία» της κατηγορίας. Με άλλα λόγια, η X3, πρώτα απΆ όλα, ενώ στην έκθεση του Λονδίνου οι άνθρωποι της εταιρείας είχαν κάνει λόγο και για το RX 300.
Υπάρχει θέμα προς διερεύνηση, λοιπόν, έστω και αν πρόκειται για την πρώτη γνωριμία και όχι για τεστ.

Τι άλλαξε;
Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση που προκύπτει φυσιολογικά. Και η απάντηση είναι «όλα». Ή καλύτερα «σχεδόν όλα». Μέσα σε αυτά και η εμφάνιση, η οποία, ομολογουμένως, φανερώνει την αλλαγή αυτή λιγότερο από τα υπόλοιπα στοιχεία. Αυτή ήταν η εντύπωση που μας δημιουργήθηκε ήδη από τη στιγμή που αντικρίσαμε αραγμένα καμιά δεκαριά Freelander να μας περιμένουν για την πρώτη οδηγική επαφή. Αν και σχεδιάστηκε από την αρχή, εσκεμμένα διατηρήθηκαν από το προηγούμενο λεπτομέρειες, όπως το καπό ή οι γραμμές του προφίλ, γιατί προφανώς δεν ήθελαν να το αποσυνδέσουν τελείως από ένα εμπορικά επιτυχημένο στην Ευρώπη SUV, που, σύμφωνα με τη Land Rover, είχε τα σκήπτρα στην κατηγορία για πέντε συναπτά έτη. Ενσωματώθηκαν μεν σύγχρονα στοιχεία που το συνδέουν με την υπόλοιπη γκάμα της εταιρείας, όπως τα βράγχια από το Range Sport, αλλά το αποτέλεσμα, αν κι επιτυχημένο αισθητικά, θα μπορούσε να εκληφθεί ως face lift του προγενέστερου. Οι διαστάσεις έχουν μεγαλώσει ελαφρώς προς όλες τις κατευθύνσεις, μεταξύ των οποίων και εκείνη του μεταξονίου. Το πλεονέκτημα στους χώρους είναι εμφανές, πριν απΆ όλα, στο πορτ μπαγκάζ, που από τα 546 έφτασε τα 755 λίτρα, τιμή κορυφαία όχι μόνο για τα SUV αυτού του επιπέδου. Ευνοημένοι, βέβαια, είναι και οι χώροι για τους επιβάτες. Το πλάτος είναι ιδιαίτερα μεγάλο, ενώ ο χώρος για τα γόνατα των πίσω επιβατών, αν κι επαρκεί, θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερος για τις διαστάσεις του αυτοκινήτου. Ο σχεδιασμός και η ποιότητα, τώρα, είναι οι τομείς που κυρίως πείθουν για την πρόθεση των ¶γγλων να μη διατηρήσουν καμία επαφή με την προηγούμενη γενιά. Και καλά έκαναν, μεταξύ μας. Η φιλοσοφία εδώ είναι «μικρό Discovery». Το τιμόνι, ο πίνακας οργάνων, τα υλικά και ο... αέρας αυτήν τη διάθεση δηλώνουν. Μπορεί να μην έχει την ποιότητα της Χ3, αλλά, τελικά, η συνολική αίσθηση που αφήνει είναι αυτοκινήτου της κλάσης στην οποία προορίζεται να τοποθετηθεί. Ποια είναι τα λοιπά νέα στοιχεία που φέρνει το νέο Freelander; Οι κινητήρες, που επίσης καθιστούν σαφές, με το δικό τους τρόπο, την αλλαγή πλεύσης του «2». Έχουμε, λοιπόν, έναν 6κύλινδρο βενζινοκινητήρα στα 3,2 λίτρα που εξελίχθηκε σε συνεργασία με τη Volvo και αποδίδει 233 ίππους και 32,3 χλγμ. ροπής. Το δεύτερο σύνολο που ολοκληρώνει τις επιλογές είναι ντίζελ, αποτέλεσμα της συνεργασίας Ford και PSA, κι έχει χωρητικότητα 2,2 λίτρα, από τα οποία παράγεται ισχύς 160 ίππων και ροπή 40,8 χλγμ. Όσο για την τετρακίνηση, βασίζεται σε ένα συνεκτικό συμπλέκτη τύπου Haldex, ο οποίος ελέγχεται από την ηλεκτρονική μονάδα που αποτελεί το σύνδεσμο με το Terrain Response, το σύστημα που φροντίζει να προσαρμόζει όλα τα μηχανικά και ηλεκτρονικά μέρη στην επιφάνεια κίνησης.

Ώρα για δράση
Με αυτά τα όπλα και με εμάς στην καλή, από εργονομική άποψη, θέση του οδηγού, το Freelander 2 με το μικρό κινητήρα ξεκινά την περιήγηση στο άλλοτε πανέμορφο και άλλοτε άγριο αφρικανικό τοπίο στην περιοχή γύρω από την Εσαουίρα και το Αγκαντίρ. Start μέσω μπουτόν, λοιπόν, και απευθείας στις τόσο στενές ασφάλτινες διαδρομές, όπου πρέπει να πατήσεις έξω από το δρόμο, όταν έρχεται αντίθετα διερχόμενος «αντίπαλος». Ευτυχώς, τα όρια ταχύτητας είναι πολύ χαμηλά -δικαίως-, αφού έχεις να κάνεις με παιδιά, μηχανάκια, κουρασμένα γαϊδουράκια που κινούνται με τη δική τους «λογική», χωρίς ενδοιασμό ακόμα και όταν βρίσκονται στη μέση του δρόμου. ¶νεση και ποιότητα κύλισης βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο και ξεχωρίζουν αμέσως ανάμεσα στα οδικά χαρακτηριστικά του Freelander 2. Ταξιδεύει ξεκούραστα με έναν τρόπο που θυμίζει... Ford. Στις στροφές, που δεν είναι και λίγες, ο «τρόπος» του Freelander 2 είναι ουδέτερος. Κλίσεις υπάρχουν, αλλά δεν ενοχλούν. Επίσης, είναι εμφανές και το βάρος της κατασκευής (1.770 κιλά), το οποίο προέρχεται από τη μεγέθυνση του αμαξώματος και τη στιβαρότητα της κατασκευής. Ο ντίζελ με το χειροκίνητο 6άρι κιβώτιο δείχνει ζωηρός και η ροπή τα βάζει άνετα με το βάρος, ενώ δεν ακούγεται. Αντιθέτως, ο 3.2 «συνεργεί» αποκλειστικά με το αυτόματο ανάλογων σχέσεων κιβώτιο. Στις προδιαγραφές είναι πιο γρήγορος, ωστόσο το πακέτο σε βάζει σε μια πιο χαλαρή διάθεση. Τα χειριστήρια σε όλη αυτήν τη διαδικασία παρέχουν καλή αίσθηση σε γενικές γραμμές, ενώ το γρήγορο τιμόνι (2,6 στροφές) είναι το μόνο που αφήνει ανάμικτα συναισθήματα.
Ο άνθρωπος από το Land Rover Experience, που είχε οργανώσει τη διαδρομή και, φυσικά, είχε την επίβλεψή της, μας κάνει σήμα ότι αφήνουμε την άσφαλτο. Το Terrain Response στη 2η θέση (Grass, Gravel, Snow) και μας περιμένουν 20 λεπτά μιας σκληρής ανηφορικής διαδρομής. Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές είμαστε σίγουροι ότι θα βρει σε πέτρες ή χαντάκια, αλλά τελικά κάτι τέτοιο δε συμβαίνει. Το ύψος από το έδαφος (210 χλστ.) επιτρέπει να προσπεράσει αρκετές ανωμαλίες με ασφάλεια, όπως και οι γωνίες προσέγγισης και διαφυγής. H άνεση σε όσα κομμάτια μοιάζουν με χωματόδρομο εξακολουθεί να παραμένει πολύ καλή και η κύλιση ποιοτική. ¶σφαλτος ξανά μόνο για όσο διαρκεί να διασχίσεις κάθετα την παραλιακή οδό και να περάσεις σε ακόμα πιο δύσκολη επιφάνεια, σε αυτήν της άμμου, στεγνής (αμμόλοφοι) ή βρεγμένης (παραλία). Και αυτό γιατί η επιστροφή στην αφετηρία έχει προγραμματιστεί σχεδόν από θαλάσσης. Ο περιστροφικός διακόπτης του Terrain Response τώρα παίρνει θέση στην ειδική θέση για την άμμο. «1η όλη την ώρα» εξηγεί ο υπεύθυνος για το συγκεκριμένο κομμάτι, επισημαίνοντας τη δυσκολία του εγχειρήματος. Το «2» σκάβει, μουγκρίζει, αλλά δε σταματά πουθενά, αρκεί να παίρνεις φόρα όταν ανεβαίνεις τους αμμολόφους. Αλλά ούτε και στη λασπωμένη άμμο -πιο κάτω- δείχνει να πτοείται, ενώ δεν μπερδεύεται και το DCS, το οποίο δεν απενεργοποιήσαμε ποτέ.

Μικρό Discovery
Aυτή είναι η πρώτη αίσθηση που αφήνει η δεύτερη γενιά του Freelander. Εν ολίγοις, είναι σαφής η αναβάθμιση σε όλους τους τομείς, από την ποιότητα μέχρι και τις δυνατότητες εκτός δρόμου, τουλάχιστον με βάση την πρώτη επαφή και μέχρι να έρθει εν Ελλάδι για έναν πιο ενδελεχή έλεγχο. Το «κακό» για τα ελληνικά δεδομένα είναι ότι την ανιούσα πήρε και ο κυβισμός του μοναδικού βενζινοκινητήρα και μαζί η τιμή, που θα ξεκινά από τα 46.000 ευρώ. Επίσης, η πολύ σοβαρή επιλογή ντίζελ στερεί στο Freelander τη... free κυκλοφορία στα αστικά κέντρα, γεγονός που είναι σίγουρα αποτρεπτικό, ακόμα και για όσους έχουν να επενδύσουν 40.660 ευρώ, από τα οποία ξεκινά στην προκειμένη περίπτωση._ Σ. Σ.

ΑΠO TEXNIKH ΣKOΠIA

Είναι εμφανής η προσπάθεια των ¶γγλων να προετοιμάσουν το Freelander 2 για εντός όσο και για εκτός ασφάλτου, ξεκινώντας από το σασί, η στατική ακαμψία του οποίου φτάνει τα 28.000 Nm/μοίρα. Το στιβαρό πλαίσιο αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία «κουμπώνει» και η τετρακίνηση. Θεωρητικά, πρόκειται για μόνιμη τετρακίνηση, η οποία βασίζεται σε έναν ηλεκτρονικά ελεγχόμενο υδραυλικό πολύδισκο συμπλέκτη τύπου Haldex. Σε κανονικές συνθήκες μόνο ένα μικρό μέρος της ροπής μεταφέρεται στον πίσω άξονα. Ωστόσο, ο Haldex επιτρέπει τη συνεχή μεταβολή του διαμοιρασμού της ροπής ανάμεσα στους δύο άξονες, ο οποίος μπορεί να φτάσει σχεδόν στο 100% εμπρός ή πίσω, αν παραστεί ανάγκη. Για τη μεταφορά αυτής της ροπής αρκεί να ανιχνευτεί ολίσθηση τροχού μόλις 15 μοιρών, ενώ επιτυγχάνεται σε 150 χλστ. του δευτερολέπτου.
Το σύστημα Terrain Response ελέγχει τη λειτουργία του συμπλέκτη και την τετρακίνηση, ενώ, παράλληλα, επιβλέπει τη λειτουργία των συστημάτων που αφορούν την ευστάθεια και την πρόσφυση των τροχών (DSC και ETC) αλλά και το HDC, που περιορίζει αυτόματα την ταχύτητα σε περίπτωση έντονης κατωφέρειας. Όλα τα παραπάνω προσαρμόζονται κατάλληλα ανάλογα με τις τέσσερις προεπιλεγμένες θέσεις του Terrain Response για κανονική οδήγηση, ολισθηρές επιφάνειες (γρασίδι/χώμα/χιόνι), λάσπη και άμμο, που αντιστοιχούν σε ανάλογες επιφάνειες. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι προδιαγραφές των κινητήρων. Ο 3.2, για παράδειγμα, ενσωματώνει συστήματα που μεταβάλλουν το χρονισμό των βαλβίδων, το μήκος των αυλών εισαγωγής αλλά και τον όγκο του εισαγόμενου αέρα, με θετικά αποτελέσματα, σύμφωνα με την εταιρεία, στην αποδιδόμενη ροπή στις χαμηλές στροφές και στην ισχύ στις υψηλές. Παράλληλα, οι συμπαγείς διαστάσεις του (μήκος: 600,5 χλστ.) επιτρέπουν την τοποθέτησή του εγκάρσια, γεγονός που διευκολύνει την ειδική δομή απορρόφησης της ενέργειας που αναπτύσσεται γύρω από αυτόν κατά τη σύγκρουση. Ο ντίζελ, από τη μεριά του, διαθέτει σύστημα ψεκασμού common rail τρίτης γενιάς, το οποίο μπορεί να προσφέρει πίεση 1.800 bar, ο στροβιλοσυμπιεστής με μπεκ μεταβαλλόμενης πίεσης προέρχεται από την Garett, ενώ ο κινητήρας καλύπτει τις προδιαγραφές Euro 4.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
LAND ROVER FREELANDER 2
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 3.2 i6 2.2 TD4
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 3.192 κ.εκ. 2.179
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 233 ίπποι/6.300 σ.α.λ. 160/4.000
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 32,3 χλγμ./3.200 σ.α.λ. 40,7/2.000
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Γόνατα με ψαλίδια βάσης, αντιστρεπτική δοκός
ΠΙΣΩ Γόνατα με μονούς εγκάρσιους και διπλούς διαμήκεις βραχίονες, αντιστρεπτική δοκός
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΗΚOΣxΠΛATOΣxYΨOΣ 4.500x1.910x1.740 χλστ.
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.660 χλστ.
ΒΑΡΟΣ 1.770 κιλά
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 XΛM./ΩPA 8,9 δλ. 11,7
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 200 χλμ./ώρα 181

Κινητήρες Ντίζελ - βενζίνη
Ο πετρελαιοκινητήρας των 2,2 λίτρων, σε συνδυασμό με το μηχανικό 6άρι κιβώτιο, έχει περισσότερο νεύρο απΆ ό,τι ο βενζινοκινητήρας των 3,2 λίτρων με το αυτόματο, που επίσης διαθέτει 6 σχέσεις.

Εσωτερικό
Η εικόνα πείθει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι το Freelander σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό και την ποιότητα... έστριψε στο δρόμο που μπήκαν και τα μεγαλύτερα αδέλφια του, Discovery και Range Sport.

Haldex
Η καρδιά του συστήματος τετρακίνησης είναι ο υγρός πολύδισκος συνεκτικός συμπλέκτης τύπου Haldex, ο οποίος δίνει μόνιμα ένα ποσοστό ροπής και στους πίσω τροχούς, ενώ μπορεί να περάσει σχεδόν όλη τη ροπή που παράγει ο κινητήρας στον πίσω άξονα, αν χρειαστεί.

Terrain Response
Η τετρακίνηση είναι η καρδιά των δυνατοτήτων κίνησης που προσφέρει το Freelander εντός και εκτός δρόμου, ωστόσο το terrain response είναι ο εγκέφαλος.