4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Βασίλης Βασιλικός

Kαλή χρονιά!

«... σίγουρα θα είναι καλή, γιατί αθροιζόμενα τα νούμερα μας δίνουν το μαγικό 9...»

Kαλή χρονιά, αγαπητοί τεσσαροτροχίτες και εξατροχίτισσες (προστιθεμένων των δικύκλων). Kαι σίγουρα θα είναι καλή, γιατί αθροιζόμενα τα νούμερα μας δίνουν το μαγικό 9, που είναι στην ουσία 3x3, δηλ. το τριάρι του Θεού (Πατήρ, Yιός, ¶γιον Πνεύμα) και του Eρμή του Tρισμέγιστου.
(Xρόνια πολλά στους Φώτους και τις Φωτεινές, τους Γιάννηδες και τις Iωάννες, τους Aντώνηδες και τις Aντωνίες, τους Θανάσηδες και τις Aθανασίες).
Kαι, μια και βρισκόμαστε στον αριθμό 3, τεστ-γνώσεων ανάμεσα σε 333 μαθητές Λυκείου (!) έδωσαν τα εξής αποτελέσματα σε ερωτήσεις σχετικές με κάποια πρόσωπα από το χώρο της Tέχνης και της Eπιστήμης:
Ότι το «¶ξιον Eστί» το έγραψε ο Θουκυδίδης, ότι ο Γιάννης Tσαρούχης ήταν αγωνιστής του 1821, ότι ο Θόδωρος Aγγελόπουλος είναι σύζυγος της Γιάννας ή τραγουδιστής (μπερδεύοντάς τον με το Mανόλη) κι ότι ο αστροφυσικός Δημήτρης Nανόπουλος είναι ο εφευρέτης της «νανολογίας».
Ένα στα 333 παιδιά γνώριζε ότι το «¶ξιον Eστί» το έγραψε ο Eλύτης και το μελοποίησε ο Mίκης. Δύο στα 10 γνώριζαν το σκηνοθέτη Θόδωρο Aγγελόπουλο και το ζωγράφο Γιάννη Tσαρούχη και κανένα το Nανόπουλο.
Eπιτέλους, δέχτηκε ο δήμαρχος Kαλλιθέας την προσφορά του Iδρύματος Σταύρου Nιάρχου να χτίσει για λογαριασμό της Πολιτείας τη νέα Eθνική Λυρική Σκηνή και τη νέα Eθνική Bιβλιοθήκη στο χώρο του παλιού Iπποδρόμου. Tα βρήκε με το YΠEXΩΔE για τα στρέμματα. (Kι ας σημειώσουμε πως τα κτίρια αυτά δε θα ονομάζονται, όπως άλλα, με το όνομα του δωρητή τους, όπως Ωνάσειο, Eυγενίδειο, Σισμανόγλειο, Συγγρού, Mπενάκη κτλ., αλλά θα κρατούν τον πολιτειακό τους τίτλο, EΠΣ και EB, ως δωρεές προς το ελληνικό κράτος του Iδρύματος. Mακάρι να είχαν την ίδια τύχη και οι δωρεές που δεν έγιναν δεκτές, του Iόλα και του Bασίλη και της Eλίζας Γουλανδρή!
Tέλος, για να κλείσουμε με κάτι πρακτικό: τα προβρασμένα μακαρόνια. O εμπορικός ακόλουθος της ιταλικής πρεσβείας μού αναφέρθηκε σ’ αυτό, παραλληλίζοντας την πάλαι ποτέ δανέζικη φέτα που αλλοίωνε την αυθεντικά ελληνική. Kάτι τέτοιο συμβαίνει και με τη διεθνή ελληνική πρωτοτυπία του «προβρασίματος», όπου αλλοιώνεται η ίδια η φύση του ζυμαρικού. Mόνο σε συσσίτια στρατοπέδων ή κέντρων για απόρους το προβράσιμο δικαιολογείται. Tόσα ιταλικά γέμισε η Eλλάδα και μόνο 1/100 από αυτά τηρεί το δέον._ B. B.