4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Andrea Formica

ΑNTIΠPOEΔPOΣ TOYOTA ΕYPΩΠHΣ, YΠEYΘYNOΣ TOY TOMEA ΠΩΛHΣEΩN KAI MAPKETINΓK

Τι σας οδήγησε στην απόφαση να αντικαταστήσετε το όνομα «Corolla»;
Στην πραγματικότητα, δεν αλλάξαμε την ονομασία. Πρόκειται για ένα εντελώς νέο μοντέλο, που πιστεύουμε ότι έχει εξαιρετικές προοπτικές. Το όνομα «Corolla» στην Ευρώπη εδώ και χρόνια είναι σχεδόν συνώνυμο του όρου «αξιοπιστία». Με το Auris θελήσαμε να διατηρήσουμε αυτήν την καλή παράδοση, προσφέροντας, όμως, ένα πακέτο που παράλληλα είναι πιο εκλεπτυσμένο. Επομένως, δεν πρόκειται για ένα διαφορετικό όνομα, αλλά για ένα νέο όνομα ενός νέου αυτοκινήτου. Παράλληλα, το «Corolla» παραμένει στην οικογένεια των Toyota ως παγκόσμιο προϊόν. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσει την εξαιρετική του πορεία, όμως με το Auris θέλουμε συγχρόνως να προσεγγίσουμε και ένα πιο νεανικό κοινό.

Ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα του νέου σας μοντέλου και, κατά τη γνώμη σας, ποια τα βασικά κριτήρια με τα οποία αγοράζουν αυτοκίνητα οι Ευρωπαίοι;
Κατ’ αρχάς, σε σχέση με το υπάρχον μοντέλο, το Auris βρίσκεται μπροστά σε κάθε τομέα. Από εκεί και πέρα, ο σχεδιασμός, η εκμετάλλευση του εσωτερικού χώρου και η οδική συμπεριφορά είναι τα πιο βασικά στοιχεία που επηρεάζουν την αγορά ενός αυτοκινήτου της μικρομεσαίας κατηγορίας στην Ευρώπη και πιστεύω ότι το Auris τα καταφέρνει και στους τρεις αυτούς τομείς εξαιρετικά. Είναι δύσκολο να πει κανείς για όλη τη γηραιά ήπειρο ποια είναι τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που ψάχνουν οι αγοραστές, αφού υπάρχουν μικρές διαφορές ανάλογα με την εκάστοτε αγορά. Σε γενικές γραμμές, η ποιότητα του σχεδιασμού και η οδηγική ευχαρίστηση είναι τα βασικότερα. Φυσικά, μιλώντας για ποιότητα, εννοούμε τόσο την απτή όσο και τη συνολικότερη κατασκευή του προϊόντος. Πιστεύουμε ότι η ποιότητα και ο σχεδιασμός συνθέτουν μια επιτυχημένη πρόταση.

Συχνά η Toyota χρησιμοποιεί στο σχεδιαστικό κομμάτι τον όρο «J-Factor», ο οποίος αναφέρεται στην ιαπωνική της ταυτότητα. Συνολικά, το ευρωπαϊκό τμήμα της Toyota κατά πόσο παραμένει ιαπωνικό; Τι σημαίνει αυτό για τον καταναλωτή;
Χωρίς αμφιβολία, είμαστε μια ιαπωνική εταιρεία. Όμως, από την αρχή της εξάπλωσής της σε ξένες αγορές, η Toyota είχε μια ισχυρή τάση στο να εστιάζει σε καθεμία αγορά ξεχωριστά. Αυτή η τακτική εμπεριέχει πολλά συστατικά, όπως είναι η κατασκευή και, φυσικά, η πώληση αυτοκινήτων αλλά και η εξέλιξή τους σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς. Σαφώς πάντα χρειάζεται μια ισχυρή σχεδιαστική ταυτότητα. Εμείς στην Toyota ονομάζουμε αυτήν τη φιλοσοφία «Vibrant Clarity» και εμπεριέχει στοιχεία του J-Factor, δηλαδή ιαπωνικά χαρακτηριστικά, με τελικό στόχο, βέβαια, να ικανοποιηθούν απόλυτα, στην περίπτωσή μας, η αισθητική και οι ανάγκες των Ευρωπαίων. Έτσι, το να έχουμε ένα ευρωπαϊκό κέντρο σχεδιασμού σίγουρα βοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση, το οποίο μάλιστα, όπως θα ξέρετε, δημιουργεί ιδέες και για άλλες αγορές και, έτσι, σχεδόν παντού στον κόσμο υπάρχει κάτι από την Ευρώπη.

H Toyota επενδύει σημαντικά στον τομέα των υβριδικών οχημάτων. Πιστεύετε ότι είναι πιο αποδοτική τακτική να δημιουργείτε υβριδικά μοντέλα που έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά γι’ αυτόν το λόγο, όπως το Prius, από το να εξελίσσετε υβριδικές εκδόσεις «συμβατικών» μοντέλων;
Όπως ακριβώς λέτε, υπάρχουν δύο βασικές στρατηγικές ή, αν θέλετε, φιλοσοφίες. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ακόμα βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια της εξέλιξης των υβριδικών συστημάτων, οπότε σε αυτήν την περίοδο είναι πιο αποδοτικό να διατηρήσουμε στενά συνδεδεμένα την υβριδική τεχνολογία και το όνομα «Prius». Αυτό βοηθά στο να διεισδύσουμε με πιο δυναμικό τρόπο στην αγορά, χρησιμοποιώντας μια ξεκάθαρη πρόταση. Ίσως αργότερα, όταν η υβριδική τεχνολογία θα έχει καθιερωθεί σε μεγαλύτερο βαθμό, θα έχει νόημα να επεκτείνουμε την γκάμα των υβριδικών μας μοντέλων. Αυτό, όμως, αποτελεί αποκλειστικά την προσωπική μου γνώμη.

Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η ευρωπαϊκή αγορά στο μέλλον; Θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη περισσότερες niche προτάσεις;
Νομίζω πως ναι. Οι παραδοσιακές κατηγορίες δείχνουν να μειώνονται κάθε χρόνο. Φέτος η κατηγορία των μικρομεσαίων θα μειωθεί περίπου κατά 8%, οπότε είναι σαφές ότι οι καταναλωτές ψάχνουν για νέα προϊόντα. Παρ’ όλα αυτά, την ίδια στιγμή, παρά αυτήν την εξέλιξη, τα βασικά προϊόντα που συναγωνίζονται στις γνωστές κατηγορίες συνεχίζουν να αποτελούν ισχυρά χαρτιά. Σίγουρα θα δούμε περισσότερες niche προτάσεις, στο μέλλον όμως η παραγωγή εξαιρετικών προτάσεων στις παραδοσιακές κατηγορίες θα συνεχίσει να είναι το πιο σημαντικό στοιχείο.

H συμμετοχή της Toyota στη Formula 1, άσχετα από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για διαφήμιση. Παρ’ όλα αυτά, αυτήν τη στιγμή η εταιρεία σας δεν έχει ούτε μία σπορ έκδοση. Αυτό δε νομίζετε ότι μοιάζει κάπως αντιφατικό;
Νομίζω πως έως ένα βαθμό είναι και πιστεύω πως στο μέλλον θα παρουσιάσουμε μια σπορ πρόταση. Από εκεί και πέρα, βραχυπρόθεσμα θεωρώ πως είναι πιο σημαντικό να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στην εξέλιξη μιας ανταγωνιστικής γκάμας, η οποία θα μας επιτρέψει να πετύχουμε το στόχο μας για τη μείωση των εκπομπών CO2 κάτω από τα 140 γρ./χλμ. μέχρι το 2009. Αν και συμφωνώ ότι ένα σπορ αυτοκίνητο θα ωφελούσε την εικόνα μας και θα ταίριαζε με την παρουσία μας στη Formula 1, αυτό δε θα βοηθήσει το στόχο μας για τη μείωση των εκπομπών CO2. Είμαστε πραγματικά αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση, η οποία μπορεί να είναι προαιρετική, όμως δείχνει τη θέλησή μας να παραμείνουμε πρωτοπόροι στις φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ
Γεννημένος στην Ιταλία το 1961, o Αντρέα Φορμίκα αποφοίτησε από τη σχολή οικονομικών του πανεπιστημίου της Σιένα το 1985, ενώ το 1988 απέκτησε MBA από τη σχολή SDA Bocconi. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 1985 ως βοηθός του διευθυντή της Benetton Μ. Βρετανίας, θέση όπου παρέμεινε για δύο χρόνια. Η πρώτη του επαφή με το χώρο του αυτοκινήτου ήρθε το 1989, όταν προσελήφθη από τη Ford Ιταλίας ως υπεύθυνος στον τομέα πωλήσεων. Eργάστηκε σε διάφορες θέσεις στη Ford μέχρι το 1999, οπότε και ανέλαβε τη θέση του προέδρου της Ford Ιταλίας. Η θητεία του στην Toyota Ευρώπης ξεκίνησε στις 3 Ιουνίου του 2002, με την ανάληψη της θέσης του αντιπροέδρου και υπευθύνου για τις πωλήσεις και το μάρκετινγκ.