4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Ενότητα 4: Στην πράξη

Κυκλοφορούν ανάμεσά μας και κάνουν τη διαφορά! Ποια; Τα εναλλακτικά αυτοκίνητα που δημιούργησαν καινούργιες κατηγορίες και πρέπει να γίνουν από εξαίρεση κανόνας, συμπαρασύροντας όλους ανεξαιρέτως τους κατασκευαστές στη νέα εποχή της αυτοκίνησης...

Saab 9-5 BioPower
Το θέμα δεν είναι να μετατρέψεις έναν κινητήρα έτσι ώστε να καίει αιθανόλη, αλλά να έχεις καύσιμο! Όταν, με την ευκαιρία της δοκιμής του 2λιτρου 9-5 BioPower, ρωτήσαμε τις εταιρείες πετρελαιοειδών ποτέ θα δούμε βιοαιθανόλη Ε85 στα ελληνικά πρατήρια, καμία δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει - πλην της Ελίν, η οποία ανέφερε πως πρέπει να περιμένουμε για τουλάχιστον δύο χρόνια... Στη Σουηδία, πάντως, το πράγμα δουλεύει: η Ε85 (μίγμα βενζίνης και αιθανόλης 15%-85%) θα διατίθεται μέχρι το τέλος του χρόνου σε 500 πρατήρια και το ποσοστό πωλήσεων της ΒioPower φτάνει το 80% του μοντέλου «9-5»! Η έκδοση αυτή, πέραν της μείωσης εκπομπών CO2 κατά περίπου 65%, σε σχέση με τη χρήση κοινής βενζίνης, προσφέρει καλύτερες επιδόσεις (!), καθότι η βιοαιθανόλη Ε85 είναι 104 οκτανίων (λόγω πολύ μικρότερου κινδύνου προανάφλεξης, επιτρέπεται η αύξηση της πίεσης του τούρμπο και, συνεπώς, της ισχύος), με μοναδικό μειονέκτημα την αυξημένη κατανάλωση, εξαιτίας της μικρότερης θερμαντικής ικανότητας, εν συγκρίσει με τη βενζίνη (25% μικρότερη αυτονομία). Σε τεχνικό επίπεδο, απαιτείται νέο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης και μηχανική αναβάθμιση σε βαλβίδες, έδρες βαλβίδων και σύστημα παροχής καυσίμου (ρεζερβουάρ και αντλία, σωληνώσεις), το οποίο οφείλει να είναι από υλικά ανθεκτικά στην αλκοολούχο αιθανόλη, για παράδειγμα, αποκλείονται τα λαστιχένια σωληνάκια, το δοχείο καυσίμου οφείλει να είναι από ανοξείδωτο ατσάλι, ενώ στα προσόντα του κινητήρα συμπεριλαμβάνεται η δυνατότητα καύσης οποιασδήποτε μίξης βενζίνης-αιθανόλης, από καθαρή βενζίνη έως Ε85. Το σκανδιναβικό μοντέλο έχει πέραση, πράγμα που μαρτυρά και η ενασχόληση των Ford, Volvo, Citroen, Renault και Mitsubishi, ενώ σύντομα διάφορες ευρωπαϊκές χώρες -με πρώτη τη Γαλλία- αναμένεται να ακολουθήσουν.

Toyota Prius
Το Prius είναι μακράν το πιο επιτυχημένο «καθαρό» αυτοκίνητο παραγωγής, αφού, έπειτα από δύο γενιές και δέκα χρόνια παραγωγής, αριθμεί πάνω από 780.000 πωλήσεις παγκόσμια. Είναι το πλέον αναγνωρίσιμο αυτοκινητικό σύμβολο περιβαλλοντικής ευαισθησίας και συνέπειας και όλοι οι κατασκευαστές συμφωνούν πως η ιαπωνική εταιρεία έχει σίγουρα το πάνω χέρι, σε ό,τι αφορά την εμπειρία, ενώ έχει φέρει παράλληλα εις πέρας με πολύ κόπο και υπομονή όλη τη «βρομοδουλειά», για να δημιουργήσει την εν λόγω κατηγορία. Αν μη τι άλλο, έχει στην κατοχή της 530 (!) ευρεσιτεχνίες πάνω στο υβριδικό σύστημα, γεγονός που μαρτυρά το μέγεθος της έρευνας, της εξέλιξης και των κονδυλίων που απαιτήθηκαν για τη δημιουργία του Prius. Στην επόμενη γενιά περιμένουμε να επωφεληθεί από την τεχνολογία μπαταριών, που θα του προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή του ηλεκτροκινητήρα, είτε βοηθητικά προς το βενζινοκινητήρα είτε για αποκλειστικά ηλεκτρική κίνηση, μειώνοντας κι άλλο τις ήδη χαμηλές εκπομπές ρύπων. Προς το παρόν, οι μετεξελίξεις του αρχικού συστήματος είναι υπόθεση της Lexus, όπου, στην περίπτωση του RX400h, έχουμε ένα V6 3,3 λίτρων και δύο ηλεκτροκίνητες, με τη βοήθεια των οποίων υλοποιείται -πολύ έξυπνα- η τετρακίνηση, ενώ, στη δυνατότερη έκδοσή του, με κινητήρα V8 5,0 λίτρων κάτω από το καπό του LS600h η απόδοση ισχύος φτάνει τους 394 ίππους/6.400 σ.α.λ.!


Honda Civic Hybrid
Συνοδοιπόρος της Toyota στη δύσκολη καθιέρωση των υβριδικών, η Honda έχει σταθερά ακολουθήσει το δρόμο του ήπιου υβριδικού εν σειρά συστήματος, του γνωστού μας ΙΜΑ (Integrated Motor Assist), στο οποίο ο ηλεκτροκινητήρας λειτουργεί επικουρικά του κινητήρα βενζίνης. Παρόλο που αυτή η διάταξη δεν επιτρέπει την εξ ολοκλήρου από τον ηλεκτροκινητήρα κίνηση, προσφέρει αρκετά πλεoνεκτήματα, σε επίπεδο κατανάλωσης καυσίμου και εκπομπής ρύπων. Το υβριδικό σύστημα ξεκίνησε την καριέρα του το 1999 κάτω από το καπό του φουτουριστικού Insight των 995 κ.εκ., για να τοποθετηθεί για δύο γενιές στη σεντάν έκδοση του Civic, έχοντας φτάσει τα 1.339 κ.εκ. και τους 115 ίππους.


Citroen C3 Stop&Start
Eν αρχή ην το C3, τουλάχιστον στη νέα εποχή της οικολογικής συνείδησης της αυτοκινητοβιομηχανίας. Προϋπήρξε, βέβαια, το Polo δεύτερης γενιάς (1983) στην έκδοση Formel E (όπως Economy), που ήταν εφοδιασμένο -εκτός της υψηλότερης σχέσης συμπίεσης και των μακρύτερων σχέσεων- με ένα σύστημα απενεργοποίησης/εκκίνησης του κινητήρα, εφόσον αυτός βρισκόταν στο ρελαντί για πάνω από 2 δλ. Σήμερα, τα C3 και C2, η ΒΜW σειράς 1 και 3 (τα δύο τελευταία και με σύστημα ανάκτησης ενέργειας από τα φρένα) και -σύντομα- τα Panda, Smart και Υaris διατίθενται με συστήματα απενεργοποίησης/αυτόματης εκκίνησης του κινητήρα ή microhybrid, όπως έχει επικρατήσει να ονομάζονται. Ουσιαστικά, πρόκειται για την πιο απλή μορφή εξοικονόμησης καυσίμου και εκπομπών, αφού οι μειώσεις που προσφέρονται κυμαίνονται από 5% (σε μικτό κύκλο), 10% (σε αστικό κύκλο) έως και 15% (σε περιπτώσεις αυξημένης κίνησης).

Tesla Roadster
248 ίπποι, η κόκκινη γραμμή του στροφομέτρου στις 13.500 σ.α.λ., 0-96 χλμ./ώρα σε 4 δλ. και τελική πάνω από 208 χλμ./ώρα! Το μόνο που χρειάζεται το αυτοκίνητο που φέρει το όνομα του εφευρέτη του εναλλασσόμενου ρεύματος, για να επιτύχει τις προαναφερθείσες επιδόσεις, είναι μια... φόρτιση 3,5 ωρών της συστοιχίας των 6.800 κοινών μπαταριών ιόντων-λιθίου. Εκεί στηρίζεται και η εντυπωσιακή για τα σημερινά στάνταρντ αυτονομία των περίπου 320 χλμ., στα οποία δε θα έχει εκπέμψει ούτε ένα ρύπο για δείγμα. Το Τesla Roadster βασίζεται σε αλουμινένιο πλαίσιο, με αμάξωμα κατασκευασμένο από σύνθετα υλικά, διαθέτει 2 ταχύτητες -χωρίς συμπλέκτη, φυσικά- και πωλείται στις ΗΠΑ έναντι 98.000 δολαρίων (βασική τιμή). Η εταιρεία νιώθει σίγουρη πως για τα πρώτα 100.000 μίλια τα μόνα εξαρτήματα που θα χρειαστούν αντικατάσταση είναι τα ελαστικά και τα φρένα. Παρ’ όλα αυτά, καλεί τους ιδιοκτήτες κάθε 12.000 μίλια (19.200 χλμ.) ή 12 μήνες για έλεγχο και αναβάθμιση του... λογισμικού!
BMW Hydrogen 7
Eκατό υδρογονοκίνητες BMW κυκλοφορούν ανάμεσά μας με.. Πρεσβευτές Kαλής Θέλησης (καλλιτέχνες, ηθοποιούς, πολιτικούς και αθλητές) πίσω από τα τιμόνια τους. Καθότι τα πρατήρια υδρογόνου είναι ακόμη κομμάτι δυσεύρετα, ο 6λιτρος V12 έχει τη δυνατότητα να καίει και βενζίνη, αποδίδοντας και στις δύο περιπτώσεις 260 ίππους/5.100 σ.α.λ. και 39,8 χλγμ./4.300 σ.α.λ. Η αυτονομία που του παρέχει το δοχείο υδρογόνου 8 κιλών περιορίζεται στα 200 χλμ. (αρκετά, πάντως, για να βρεις πρατήριο στο... Βερολίνο), αλλά με τα 74 λίτρα βενζίνης φτάνεις μέχρι και το Μόναχο! Βασικό χαρακτηριστικό του αυτοκινήτου που βασίζεται στην 760 Li είναι η διατήρηση των εγγενών χαρακτηριστικών του κινητήρα εσωτερικής καύσης που τόσο αγαπήσαμε με σχεδόν μηδενικές (!) εκπομπές ρύπων, ενώ είναι σχεδιασμένο και κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να πληροί από κάθε άποψη όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την έναρξη της μαζικής παραγωγής. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τους Γερμανούς, δεν πρόκειται να έρθει πριν από το 2015-2020...



Smart Ed
Τα ηλεκτροκίνητα Smart αλωνίζουν ήδη στο Λονδίνο, προσπαθώντας να αποδείξουν ότι η ηλεκτροκίνηση έχει όχι μόνο μέλλον, αλλά και παρόν. Στα επόμενα τέσσερα χρόνια υπολογίζεται να καλύψουν περί τα 70.000-80.000 χλμ. έκαστο, προσφέροντας ανεκτίμητα στοιχεία στην DaimlerChrysler, η οποία σίγουρα δεν ξεκίνησε τη διάθεση των αυτοκινήτων από κάποιο... καπρίτσιο. Το Smart έχει αυτονομία 115 χλμ. και τελική 70 μιλίων/ώρα (112 χλμ./ώρα), μπορεί να φορτιστεί πλήρως από το 20% της ισχύος σε 4 ώρες και από τελείως άδειο σε 8 (με τις ισχύουσες δυτικοευρωπαϊκές τιμές ρεύματος το αντίστοιχο κόστος φόρτισης δεν ξεπερνά τα 2 ευρώ), ενώ απαλλάσσεται από την υποχρέωση πληρωμής διοδίων πόλης (12 ευρώ!). Παράλληλα, σε αρκετά σημεία του Λονδίνου διατίθενται δωρεάν θέσεις στάθμευσης και σταθμοί φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οπότε συνολικά -και εκτός τους προφανούς οφέλους στη μείωση ηχορύπανσης και διοξειδίου του άνθρακα- μιλάμε για μια εξοικονόμηση της τάξης των 10.000 ευρώ για κάθε εταιρεία που θα χρησιμοποιήσει τα Smart στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας. Το ακούτε, κύριε δήμαρχε;

Dieselhybrid (Peugeot 308)
Το υβριδικό ντίζελ καθυστέρησε, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Η συνένωση του κινητήρα ντίζελ με ηλεκτροκινητήρα φαντάζει ιδανική, από την πλευρά τόσο των εκπομπών CO2 όσο και της αλληλοσυμπλήρωσης των δύο διατάξεων και της επέκτασης του εύρους λειτουργίας του κινητήρα εσωτερικής καύσης. Αναμένεται να κάνει την πρώτη του εμφάνιση αρχικά στην υβριδική έκδοση του Peugeot 308 και έπειτα στην επομένη γενιά Citroen C4.

Οι πρωτιές...
― Το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο -ή, καλύτερα, ηλεκτρικά αυτοκινούμενη άμαξα- κατασκευάστηκε μεταξύ 1832 και 1839, πολύ πριν από την εφεύρεση του κινητήρα εσωτερικής καύσης.
― Το ρεκόρ ταχύτητας του 1899 επιτεύχθηκε από το ηλεκτρικό Jamais Contente, το οποίο έφτασε τα 105,88 χλμ./ώρα.
― Το πρώτο υβριδικό ήταν το Lohner Mixte του 1901, σχεδιασμένο από τον Φέρντιναντ Πόρσε, με το οποίο μάλιστα ο ίδιος κέρδισε το Pάλλυ Έξελμπεργκ.
― Το πρώτο αυτοκίνητο με σύστημα Start&Stop ήταν το VW Polo Formel E του 1983.

KAΥΣΙΜΑ ΑΠΟ ΑΛΓΗ!
Το εργαστήριο βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα πειραματίζεται εδώ και είκοσι χρόνια για τη δημιουργία βιοκαυσίμων από άλγη! Οι λόγοι πολλοί. Tο λάδι της είναι ανάλογης ποιότητας άλλων φυτικών λαδιών, αλλά έχει το ασύγκριτο πλεονέκτημα της μέχρι και 100 φορές μεγαλύτερης αποδοτικότητας, σε σχέση, για παράδειγμα, με τη σόγια. Επιπλέον, δεν είναι ανταγωνιστική με τις βρώσιμες καλλιέργειες, μπορεί να αναπαραχθεί σε εκτάσεις που είναι ακατάλληλες για καλλιέργεια αλλά και να ποτιστεί με αλμυρό ή υφάλμυρο νερό! Ήδη μια ομάδα επιστημόνων, υπό την επίβλεψη της εταιρείας UOP, ερευνά τις δυνατότητες εξέλιξης και μαζικής παραγωγής αεροπορικού τύπου καυσίμου από άλγη, για τις ανάγκες του αμερικανικού στρατού.
Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως άλλη ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ έχει καταφέρει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε ένα συγκεκριμένο είδος άλγης να παράγει, μέσω φωτοσύνθεσης, αντί για διοξείδιο του άνθρακα, υδρογόνο! Για την εμπορική της εκμετάλλευση, ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα, που θα αυξήσει την αποδοτικότητα της παραγωγής υδρογόνου κατά περίπου το εκατονταπλάσιο.

Φυσικό αέριο;
Ως το πιο φιλικό προς το περιβάλλον ορυκτό καύσιμο, το φυσικό αέριο έχει αποκτήσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, τόσο στα μαζικά μέσα μεταφοράς όσο και στην αυτοκίνηση (Fiat, GM), προσφέροντας ένα πλεονέκτημα σε εκπομπή ρύπων της τάξης του 20%-25%, σε σχέση με τη βενζίνη, αλλά έχοντας τα ντεζαβαντάζ της μειωμένης αυτονομίας και των αυξημένων απαιτήσεων χώρου αποθήκευσης. Στο μέλλον, το φυσικό αέριο δεν αναμένεται να επεκταθεί πολύ περισσότερο απ’ ό,τι σήμερα, παραμένοντας ένα εναλλακτικό καύσιμο περιορισμένης χρήσης, κυρίως στον τομέα των μέσων μαζικής μεταφοράς ή σε χώρες όπου ήδη υπάρχει αρκετά ανεπτυγμένη υποδομή, όπως είναι η Ιταλία και η Ολλανδία. Η μετατροπή του σε συνθετικό καύσιμο GtL υπόσχεται πολύ μεγαλύτερα πλεονεκτήματα.

21st century SUPERCARS!
Η επόμενη μέρα των εναλλακτικών αυτοκινήτων υπόσχεται σεβασμό προς το περιβάλλον χωρίς παραχωρήσεις στις επιδόσεις και την οδηγική ευχαρίστηση. Με αυτά τα δεδομένα, τα υπεραυτοκίνητα του μέλλοντος μπορούν να είναι πολιτικώς ορθά, απαλλαγμένα από την εξάρτηση ορυκτών καυσίμων, αλλά και γρήγορα!

ΤΟΥΟΤΑ FT-HS

Κινητήρας τοποθετημένος μπροστά, κίνηση πίσω: η κλασική αρχιτεκτονική ενός καθαρόαιμου υπεραυτοκινήτου. Ο V6 των 3,5 λίτρων, σε συνδυασμό με το υβριδικό σύστημα της επόμενης γενιάς, θα αποδίδει 400 ίππους, προσφέροντας επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 4 δλ.

Με την αναδίπλωση της σκληρής, κατασκευασμένης από ανθρακονήματα οροφής, το FT-HS μετατρέπεται από 4θέσιο κουπέ σε 2θέσιο ρόουντστερ μέσα σε 10 δλ.

Νέα, σύνθετα, ελαφριά και αεροδυναμικά υλικά θα αποτελέσουν τη βάση του μινιμαλιστικού ντιζάιν της Toyota, προσφέροντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Η εξαφάνιση της μεσαίας κολόνας και η αντικατάστασή της από την πίσω εξυπηρετεί τόσο το μινιμαλιστικό σχεδιασμό όσο και τη μείωση του βάρους, που θεωρείται βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των επιδόσεων και τη σπορ οδική συμπεριφορά.

Μια αεροτομή που ενεργοποιείται αυτόματα, ανάλογα με την ταχύτητα, προσφέρει επιπλέον αρνητική άντωση στις υψηλές ταχύτητες κίνησης. Το πίσω τμήμα περιλαμβάνει ένα διαχύτη κατασκευασμένο από ανθρακονήματα με ενσωματωμένη εξάτμιση, ενώ και οι τροχοί είναι από ανθρακονήματα.
Στο εσωτερικό, αισθητήρες ανίχνευσης αφής περιστοιχίζουν τον οδηγό, επιτρέποντας την εκτέλεση όλων των βασικών λειτουργιών, ενώ στο «αιωρούμενο» τιμόνι χωρίς αφαλό ενσωματώνονται και τα μπουτόν αλλαγής ταχυτήτων.

Μorgan LifeCar

Η Μorgan δεν είναι μόνο η παλαιότερη οικογενειακή αυτοκινητοβιομηχανία, είναι και η μοναδική στον κόσμο που παράγει το ίδιο μοντέλο εδώ και εβδομήντα χρόνια. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι οι άνθρωποι του Μάλβερν Λινκ είναι... παλαιών αρχών. Απόδειξη αποτελεί το αυτοκίνητο ενεργειακών κυψελών LifeCar, μια από κοινού εξέλιξη διάφορων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και δύο πανεπιστημίων, που θα παρουσιαστεί στην Έκθεση της Γενεύης του 2008.

Η αρχή της βρετανικής εταιρείας, το μικρό βάρος, δεν προδίδεται, αποτελώντας μάλιστα τη βάση πάνω στην οποία διαμορφώνονται τα χαρακτηριστικά κινητήρα και μπαταριών. Ναι, σωστά μαντέψατε το αμάξωμα είναι ξύλινο και δε ζυγίζει πάνω από 600 κιλά, οπότε από τη συστοιχία ενεργειακών κυψελών που θα κινεί το LifeCar δεν απαιτείται απόδοση μεγαλύτερη των 45 ίππων!

Δεν υπάρχει ένας, αλλά τέσσερις ηλεκτροκινητήρες, ένας για κάθε τροχό, οι οποίοι λειτουργούν και ως γεννήτριες, για την ανάκτηση της ενέργειας από την επιβράδυνση. Πρωτοποριακό χαρακτηριστικό; Δεν υπάρχουν φρένα! Την επιβράδυνση του αυτοκινήτου αναλαμβάνουν οι τέσσερις ηλεκτροκινητήρες-γεννήτριες.

«H πραγματική πρόκληση είναι ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός αυτοκινήτου που θα ευχαριστιέται κανείς να οδηγεί - ενός καθωσπρέπει σπορ αυτοκινήτου» δηλώνει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Τσαρλς Μόργκαν.

Lightning Car Company GT

Ο ηλεκτροκινητήρας του Lightning GT θα αποδίδει 700 ίππους (!), προσφέροντας επιτάχυνση 0-96 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 4 δλ. Το πρώτο λειτουργικό πρωτόπυπο θα είναι έτοιμο στις αρχές του 2008.

Η νέου τύπου μπαταρία της αμερικανικής Altairnano χρησιμοποιεί άνοδο κατασκευασμένη από νανοϋλικά, που περιέχουν μικροσκοπικά μόρια τιτανίου και λιθίου, γεγονός που, σύμφωνα με την εταιρεία, την καθιστά θερμικά σταθερή, της προσδίδει μεγάλη διάρκεια ζωής (περίπου12 χρόνια), ενώ το πλέον εντυπωσιακό είναι ο χρόνος επαναφόρτισής της, ο οποίος δεν ξεπερνά τα 10 λεπτά, προσφέροντας την απίστευτη αυτονομία των 400 χλμ.!

To μονοκόκ πλαίσιο θα είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με τα πρότυπα της F1 και με εξωτικά υλικά, όπως ανθρακονήματα και κυψελωτό αλουμίνιο, προσφέροντας μικρό βάρος και μέγιστη παθητική ασφάλεια.

ΡΕΚΟΡ!
Από την 16η Αυγούστου το Ford Fusion Hydrogen 999 είναι το ταχύτερο αυτοκίνητο ενεργειακών κυψελών στον πλανήτη! Πετυχαίνοντας την ταχύτητα των 331,7 χλμ./ώρα στην έρημο της Γιούτα, έθεσε τις βάσεις μιας νέας γενιάς υδρογονοκίνητων αυτοκινήτων, τα οποία, παρά τις αρχικούς «φόβους» των επικριτών τους, δε φαίνεται να υστερούν σε επιδόσεις, έναντι των συμβατικών, ρυπογόνων ανταγωνιστών τους. «Ξεκινήσαμε αυτό το πρόγραμμα, με σκοπό να προωθήσουμε τα αυτοκίνητα ενεργειακών κυψελών και να επιτύχουμε κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ. Tα καταφέραμε» δήλωσε πανευτυχής ο Γκέραρντ Σμιτ, Aντιπρόεδρος Έρευνας και Eξέλιξης της Ford.