4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Mazda 2 1.5

Weight watchers!

Το νέο Mazda 2 συρρικνώνεται σε διαστάσεις, μοιάζοντας να αδιαφορεί επιδεικτικά για τις αυξητικές τάσεις της εποχής.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από την τακτική και τις επιμέρους επιλογές που ακολούθησαν οι Ιάπωνες της Mazda εξελίσσοντας το νέο τους «μωρό», το σίγουρο είναι ότι μελέτησαν πολύ καλά τόσο την αγορά του είδους όσο και τους άμεσους ανταγωνιστές του καινούργιου τους μοντέλου. Αν μη τι άλλο, με αντικειμενικά κριτήρια, το προηγούμενο «2» ήταν ένα καλό αυτοκίνητο, που όμως δεν... περπάτησε στην αγορά. ¶ραγε, αυτό που έφταιξε ήταν το μέγεθος, λόγω του οποίου, χάρη της ευρυχωρίας, θυσιάστηκε μέρος από την ευελιξία που χαρακτηρίζει τα μοντέλα της κατηγορίας, ή μήπως η λιγότερο, σε σχέση με τον ανταγωνισμό, αστραφτερή εμφάνιση;
Γεγονός, πάντως, είναι ότι οι άνθρωποι της Mazda δε θέλουν να διατηρήσουν δεσμούς με το απελθόν μοντέλο κι αυτό φαίνεται από την πρώτη κιόλας ματιά.

Shiny
Εναρμονισμένο πλέον με τη γενικότερη φιλοσοφία περί σχεδιασμού της εταιρείας, το «2» δε μοιάζει πια με... υιοθετημένο παιδί. Πιθανώς οι διαστάσεις του με τα 40 λιγότερα χλστ. σε μήκος (3.885 χλστ.) αλλά και το ξεκάθαρα χάτσμπακ αμάξωμα να λειτούργησαν ευεργετικά στον τομέα της σχεδίασης. Σφηνοειδής στο σύνολό της, αποπνέει δυναμισμό, με τις υπερβολές να έχουν επιμελώς αποφευχθεί. Καμπύλες και ακμές δένουν αρμονικά, ενώ τα φωτιστικά σώματα συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση της εικόνας. Δεν έγιναν, όμως, όλα μόνο για το θεαθήναι, αφού κάπου εκεί η αισθητική συναντά την πρακτικότητα. Μια ματιά στην κεκλιμένη προς τα εμπρός γραμμή της πόρτας, που τώρα έχει κατέβει κατά 40 χλστ. και έχει παρασύρει μαζί της και τους πλαϊνούς καθρέφτες, βελτιώνοντας σημαντικά την ορατότητα του οδηγού προς όλες τις κατευθύνσεις, αρκεί ως επιβεβαίωση. Επιπλέον, η μεγάλη εισαγωγή αέρα στον εμπρός προφυλακτήρα φροντίζει για την καλύτερη ψύξη του κινητήρα. Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο, να σημειώσουμε το κέρδος που έχει προκύψει στην αεροδυναμική, με το συντελεστή οπισθέλκουσας να έχει κατέβει στα Cd 0,31. Aκόμα, κέρδος προκύπτει και στην κατανάλωση όπως και στη στάθμη θορύβου, που τώρα είναι χαμηλότερη.

Smooth
Δε θέλει πολύ για να πιστέψει κανείς ότι βρίσκεται στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου ανώτερης κατηγορίας. Λίγο οι χώροι, που για τους εμπρός επιβάτες είναι περισσότερο από ικανοποιητικοί, λίγο η ποιότητα, λίγο και ο επιπλέον εξοπλισμός που είναι διαθέσιμος (το δικό μας αυτοκίνητο είχε μέχρι και cruise control)... μπορείτε να καταλάβετε τι εννοούμε. Την καλή ποιότητα των υλικών και της συναρμογής συνοδεύουν αρκετές έξυπνες ιδέες, που δίνουν σημαντικές λύσεις σε χωροταξικό επίπεδο. Το μεγάλο ντουλαπάκι (7 λίτρα), μπορεί να φιλοξενήσει ακόμα και ένα μπουκάλι μισού λίτρου, ενώ στο εμπρός τμήμα του έχει προσαρμοστεί ένας φάκελος για την αποθήκευση χαρτών και περιοδικών, που όμως κρύβουν τη χειρολαβή του ανοίγματος. Κατά τα λοιπά, δεν παρατηρούνται εργονομικά ατοπήματα.
Θα χρειαστεί να μετακομίσετε στις πίσω θέσεις, για να διαπιστώσετε ότι αυτό το μοντέλο είναι μικρότερο και πως γι’ αυτό ίσως δεν ευθύνεται αποκλειστικά η μείωση του μήκους, αλλά και η ιδιαίτερη σχεδίαση του πίσω μέρους, που φέρνει τα κεφάλια των ψηλότερων επιβατών σε στενή επαφή με την οροφή. Ωστόσο, το «2» δε διαθέτει τους μικρότερους χώρους, σε σχέση με τον ομοεθνή ανταγωνισμό, που βρίσκεται επίσης κάτω από τα 4 μ., αφού, σύμφωνα με το ανδρείκελο των 4T, τοποθετείται κάπου ανάμεσα στην κατάταξη. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται όσον αφορά και το χώρο των αποσκευών. Τα 250 λίτρα που διαθέτει δε θεωρούνται λίγα για την κατηγορία, αλλά είναι... αδιαπραγμάτευτα, αφού οι πίσω θέσεις δε μετακινούνται κατά το διαμήκη άξονα, όπως συμβαίνει στα ανταγωνιστικά μοντέλα. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα ασύμμετρης αναδίπλωσης της πλάτης 60/40, με τον όγκο τότε να διαμορφώνεται στα 787 λίτρα. Ωστόσο, το ψηλό κατώφλι δυσχεραίνει το έργο της φόρτωσης, αλλά αυτό είναι κάτι που μπορούμε αντιπαρέλθουμε, εφόσον οι Ιάπωνες κατάφεραν να μας δώσουν μια καλή δικαιολογία για να βγούμε στο δρόμο. Ακαμψία, λένε!

Sharp
Αν η μείωση των διαστάσεων αποτελεί είδηση, η ελάττωση του βάρους κατά 100 κιλά είναι είδηση μεγατόνων. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια δίαιτα μέχρι λιμοκτονίας, που έφερε το «2» κάτω από τον τόνο και μακριά από τους ευτραφείς ανταγωνιστές του. Δεν μπορείτε να φανταστείτε από πού κατάφεραν να εξοικονομήσουν βάρος αυτοί οι... τρελοί Ασιάτες. Ενδεικτικά σάς αναφέρουμε ότι το καπό είναι κατά 690 γρ. ελαφρύτερο, με την αντίστοιχη τιμή για τα ηχεία των εμπρός θυρών να είναι 980 γρ. Kατάφεραν δε να «κλέψουν» και 2,86 κιλά από την καλωδίωση. Πιο σοβαρά είναι τα νούμερα που αφορούν το σασί, που ζυγίζει συνολικά 215 κιλά, όντας 22 κιλά ελαφρύτερο, ενώ από την ανάρτηση οι Iάπωνες κέρδισαν 13 ολόκληρα κιλά. Έτσι, το συνολικό βάρος φθάνει τα 960 κιλά στα χαρτιά, για το μεγάλο 1.500άρη που είχαμε στη διάθεσή μας. Η ζυγαριά μας έδειξε λίγο πάνω από τον τόνο με ρεζερβουάρ γεμάτο βενζίνη και το επίπεδο εξοπλισμού στα καλύτερά του, όπως προαναφέραμε. Κάπου εδώ τελειώνουν οι εκπτώσεις. Ό,τι χάθηκε σε βάρος προστέθηκε σε στρεπτική ακαμψία, η οποία είναι 20% υψηλότερη από εκείνη του απελθόντος μοντέλου. Για τις ενισχύσεις ψάξτε στις κολόνες, εμπρός, στη μέση, πίσω και στην οροφή, ενώ το ρόλο του παίζει και το ψηλό κατώφλι του χώρου αποσκευών.
Η απόδοση της θεωρίας στην πράξη φέρνει σε πρώτο πλάνο την πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει σε επίπεδο ακαμψίας του πλαισίου. Αυτό συνεργάζεται καλά με την ανάρτηση, η οποία, απαλλαγμένη από το έξτρα βάρος, δείχνει να τα καταφέρνει μια χαρά με την άνεση. Ακόμα καλύτερα τα πάει στον τομέα της ποιότητας κύλισης, με μερίδιο των ευσήμων να πρέπει να απονεμηθεί στους αφανείς ήρωες που ακούν στο όνομα «ελαστικοί σύνδεσμοι». Η φιλοσοφία της ανάρτησης, τα γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός και ο ημιάκαμπτος άξονας πίσω είναι ίδια, με τις όποιες αλλαγές να εστιάζονται στις ρυθμίσεις. Σε κανονικές συνθήκες κίνησης, το «2» χαρακτηρίζεται άνετο, ακόμα και με τους μεγάλους τροχούς των 16 ιντσών και τα ελαστικά χαμηλού προφίλ, που προσφέρουν καλή πρόσφυση- κάτι που θα εκτιμήσετε, όταν αποφασίσετε να κινηθείτε πιο γρήγορα. Σ’ αυτήν την περίπτωση, όμως, θα διαπιστώσετε το εύρος των διαδρομών της ανάρτησης. Οι κλίσεις στις στροφές έρχονται ως φυσική συνέπεια, χωρίς, βέβαια, να τρομάζουν τον οδηγό. Σε συνεχείς εναλλαγές πορείας, από την άλλη, η ανάρτηση παρουσιάζει υστέρηση, με τις αντιδράσεις της να είναι ράθυμες. Το σύστημα διεύθυνσης με την ηλεκτρική υποβοήθηση είναι αρκετά γρήγορο και άμεσο, παρέχοντας καλή πληροφόρηση στα χέρια του οδηγού, με μοναδικό μελανό σημείο, αν θέλουμε να φανούμε αυστηροί, την αποκομμένη αίσθηση γύρω από την ευθεία. Όσον αφορά το σύστημα πέδησης, θα περιμέναμε κάτι καλύτερο από τα ταμπούρα που είδαμε στον πίσω άξονα. Το γεγονός αυτό δεν έχει επιδράσει αρνητικά στην αντοχή, αλλά στη γενικότερη απόδοση, η οποία, σύμφωνα με την τιμή της μέτρησης, δεν εντυπωσιάζει (62,2 μ.). Γενικότερα, τα φρένα μάς ικανοποίησαν με την αίσθηση που προσφέρουν στο δρόμο αλλά και με την αντοχή τους, αφού δε μας πρόδωσαν ακόμα και όταν παρασυρθήκαμε από το παιχνίδι με τον εξαιρετικό επιλογέα αλλά και το θετικό τράβηγμα του «μεγάλου» για την περίπτωση κινητήρα των 1,5 λίτρων, με το μικρό όμως, όπως ο ανταγωνισμός δείχνει, εμπορικό ενδιαφέρον (σ.σ.: θέλοντας και μη, ο 1.300άρης των 86 ίππων είναι εκείνος που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον στη χώρα μας).
Επί του προκειμένου, πρόκειται για το ένα σύγχρονο μηχανικό σύνολο με 2 ΕΕΚ και 16βάλβιδη κεφαλή που αποδίδει 103 ίππους στις 6.000 σ.α.λ. και ροπή 14 χλγμ. στις 4.000 σ.α.λ. Πώς μεταφράζονται όλα αυτά στην πράξη; Όσον αφορά την προσλαμβάνουσα αίσθηση, η εικόνα είναι αρκετά ικανοποιητική, σε επίπεδο τόσο ευστροφίας όσο και απόκρισης. Ίδια είναι η εικόνα και με βάση τη γλώσσα των αριθμών, αφού το... μεγάλο «2» χρειάζεται μόλις 10,7 δλ. για το τυπικό «0-100» και 17,7 και 32,8 για τα πρώτα 400 και 1.000 μ., αντίστοιχα. Κι αν αναρωτιέστε ποιος είναι ο αντίκτυπος των πολύ καλών αυτών επιδόσεων στην κατανάλωση, αξίζει να σημειώσουμε πως κατά μέσο όρο το δικό μας «2» αρκέστηκε κατά τη διάρκεια της δοκιμής σε μόλις 9 λίτρα για κάθε 100 χλμ. Aυτό, σε συνδυασμό με τις επιδόσεις, είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό!

Against all odds
Ενάντια, λοιπόν, στο κατεστημένο που προσπαθούν να δημιουργήσουν οι Eυρωπαίοι και υπέρμαχος των βασικών αρχών της σουπερμίνι κατηγορίας, η Mazda με το «2» καταθέτει τη δική της, ενδιαφέρουσα πρόταση, που δεν είναι απλώς ακόμα ένα μοντέλο στην αγορά, αλλά ένα προϊόν με άποψη· άποψη που υπερασπίζεται με σθένος και -το σημαντικότερο- με επιχειρήματα, έχοντας ως ομοϊδεάτες και συνοδοιπόρους τους ομοεθνείς... ανταγωνιστές. Λέτε οι Ιάπωνες να ξέρουν κάτι που εμείς –οι Eυρωπαίοι- δε γνωρίζουμε;_ 4T

ΥΠΕΡ/ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΥΛΙΣΗΣ/ΘΕΣΗ ΟΔΗΓΗΣΗΣ/ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
ΚΑΤΑ/ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
- Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΛΟΓΕΑ
ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
- ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΠΙΣΩ ΘΥΡΩΝ
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ
- ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΔΙΣΚΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΙΣΩ ΑΞΟΝΑ
Απέναντι στον ανταγωνισμό...
MITSUBISHI COLT
Σε πρώτη φάση και χωρίς αυτό να αποτελεί συγκριτική δοκιμή, θέτουμε απέναντι στο νεοφερμένο «2» το Colt της Mitsubishi. Πολλοί είναι οι λόγοι, με βασικό την κατάταξή του στις πωλήσεις, που το φέρνει σε θέση ισχύος. Δεν πρέπει να αγνοούμε ότι μαζί με το Yaris και φυσικά το αυτοκίνητο της δοκιμής μας είναι τα μοντέλα που ανθίστανται στην αλόγιστη μεγέθυνση της κατηγορίας B. Η δελεαστική τιμή του Colt αλλά και ο ισχυρός κινητήρας του, είναι δύο από τα στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει. Επιπλέον, οι σχεδιαστές του εσωτερικού έχουν φροντίσει να δώσουν λύσεις πολυμορφικού τύπου, που διευκολύνουν τη ζωή των επιβατών και ανεβάζουν τη χρηστικότητα του μοντέλου. Υπολείπεται σημαντικά σε χώρο αποσκευών, όταν τα καθίσματα είναι σε κανονική θέση, με την κατάσταση να βελτιώνεται αρκετά, όταν τραβιούνται εμπρός, αλλά εις βάρος του χώρου των επιβατών. Ένας ακόμα τομέας όπου υπολείπεται είναι η ποιότητα, που, χωρίς σε καμία περίπτωση να θεωρείται κακή, δεν είναι ανταγωνιστική του «2».

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κυβισμός: 1.332 κ.εκ. Ισχύς: 95 ίπποι/6.000 σ.α.λ. Ροπή: 12,8 χλγμ./4.000 σ.α.λ. 0-100 χλμ./ώρα: 11,1 δλ. Τελική ταχύτητα: 180 χλμ./ώρα Βάρος: 970 κιλά Διαστάσεις: 3.885x1.695x1.520 χλστ.

TOYOTA YARIS
Ένας ακόμα επαναστάτης στην κατηγορία, όχι όμως χωρίς αιτία. Έμεινε μακριά από τα 4 μ., χωρίς αυτό να του στερήσει ούτε πόντο από πρακτικότητα. Αντίθετα, χάρη στην έξυπνη διαρρύθμιση, το Yaris κυριαρχεί έναντι των ανταγωνιστών του, προσφέροντας κορυφαίους χώρους σε συσκευασία μινιόν. Αναβαθμισμένη είναι και η ποιότητα, με πολύ καλή συναρμογή στα πλαστικά, σε σχέση με τον προκάτοχό του, χωρίς όμως τελικά να αγγίζει τα υψηλά στάνταρντ της Toyota. Η άνεση κυριαρχεί στον τομέα της ρύθμισης της ανάρτησης, ενώ ο κινητήρας, χωρίς να διακρίνεται για την απόδοσή του, ξεχωρίζει για τη ροπή και την άμεση απόκρισή του. Η βασική τιμή του θεωρείται ανταγωνιστική, αλλά μέχρι εκεί, αφού οι πλούσιες εκδόσεις μπορεί να προσφέρουν πολλά, αλλά ζητούν υψηλό αντάλλαγμα.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κυβισμός: 1.296 κ.εκ. Ισχύς: 87 ίπποι/6.000 σ.α.λ. Ροπή: 12,3 χλγμ./4.200 σ.α.λ. 0-100 χλμ./ώρα: 11,5 δλ. Τελική ταχύτητα: 170 χλμ./ώρα Βάρος: 1.010 κιλά Διαστάσεις: 3.750x1.695x1.530 χλστ.