4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ-1ος γύρος-Μόντε Κάρλο

(C)4άκις Σεμπ...

Σαν να μην πέρασε μία μέρα από τότε που ο Λεμπ τραυματίστηκε και η Citroen αποχώρησε από το WRC. Στο Μόντε αμφότεροι επέστρεψαν... Ο Γάλλος σημείωσε την τέταρτη νίκη του στο πριγκιπάτο και η ομάδα του Γκι Φρεκλέν συνδύασε το ντεμπούτο της C4 με ένα επιβλητικό «1-2».

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REPORTER IMAGES

ΓΙΑ πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια υπήρξαν κάποιοι που αμφέβαλαν για το αν ο Σεμπαστιάν Λεμπ θα κατάφερνε να κερδίσει στο Μόντε. Η πρώτη εμφάνιση της C4 WRC, το τραυματισμένο του χέρι, που δεν έχει θεραπευτεί πλήρως, αλλά και η τελείως διαφορετική σχεδίαση του αγώνα αποτέλεσαν παράγοντες που κανείς δεν μπορούσε να παραβλέψει. Τι συνέβη στην πραγματικότητα; Τίποτα από όλα αυτά. Η C4 κινήθηκε σε ασύλληπτους ρυθμούς και, πάνω από όλα, αξιόπιστα, πιστοποιώντας τον υψηλό βαθμό ανταγωνιστικότητάς της ήδη από τον πρώτο της αγώνα. Οι Γάλλοι έχουν τον τρόπο, γνωρίζουν και δεν υπήρχε περίπτωση να κάνουν το λάθος των υπολοίπων. Όπως η Xsara, έτσι και η C4 πραγματοποίησε από το 2004 χιλιάδες χιλιόμετρα δοκιμών, με αποτέλεσμα, όταν το πράσινο φως άναψε στην πρώτη ειδική, να είναι κάτι περισσότερο από έτοιμη. Σημειώστε ότι η μοναδική φορά που το ντεμπούτο ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου συνδυάστηκε με νίκη ήταν το 1987, όταν οι Lancia Delta HF 4WD είχαν επικρατήσει με ανάλογη άνεση... Από την άλλη μεριά, ο Λεμπ δεν είναι τυχαίος οδηγός. Πίεσε από την αρχή με τον τρόπο που ξέρει μόνο ο ίδιος στην άσφαλτο, δημιούργησε διαφορά και, στη συνέχεια, έκανε συντήρηση δυνάμεων, ταξιδεύοντας ουσιαστικά για την τέταρτη συνεχόμενη νίκη του στο πριγκιπάτο. Με αυτήν ισοφάρισε το ρεκόρ τριών σπουδαίων οδηγών, των Σάντρο Μουνάρι, Βάλτερ Ρερλ και Τόμι Μάκινεν. Οι νίκες του Γάλλου στο WRC είναι πλέον 29 και κανείς δεν μπορεί να ξέρει πού θα σταματήσει, αν αναλογιστούμε και το νεαρό της ηλικίας του.

Ο νεαρός ταύρος
Και αν η επίδοση του Λεμπ, εντέλει, δεν προκάλεσε έκπληξη, αυτή του Ντάνι Σόρντο θα συζητηθεί. Ο 23χρονος «μαθητής» του Κάρλος Σάινθ έκανε σπουδαίο αγώνα, εκμεταλλευόμενος την ταχύτητά του στην άσφαλτο. Βέβαια, τον βοήθησε το γεγονός ότι ο αγώνας ήταν στεγνός, χωρίς πάγο και χιόνι, αφού σε διαφορετική περίπτωση η εμπειρία θα ήταν ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Οι επιδόσεις του, φυσικά, πιστοποιούν και την ταχύτητα της C4, η οποία, αν είναι ανάλογη και στο χώμα, θα δημιουργήσει πρόβλημα στους υπόλοιπους διεκδικητές του τίτλου. Όμως, για να επιστρέψουμε στον Σόρντο, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι ο Ισπανός θα γίνει ο πρώτος οδηγός που θα σπάσει το ρεκόρ του «νεότερου νικητή αγώνα» στο ΠΠΡ, το οποίο έχει στην κατοχή του ο αείμνηστος Χένρι Τοϊβόνεν, καθώς είχε ανέβει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου μόλις σε ηλικία 24 ετών. Το μέλλον τού ανήκει.
Το μέλλον είναι κάτι που θα ήθελαν να σκέφτονται και στη Ford. Μακάρι ο Μάρκους Γκρένχολμ και ο Μάλκολμ Γουίλσον να μπορούσαν να γύριζαν το χρόνο πίσω, ώστε να επέλεγαν διαφορετική γόμα ελαστικών αλλά και να ζούσαν τις περσινές στιγμές στον ίδιο αγώνα. Ο Φινλανδός έχασε πολύ χρόνο την πρώτη μέρα από λάθος επιλογή ελαστικών και από προβλήματα στο κιβώτιο του Focus, με αποτέλεσμα, στη συνέχεια, να αρκεστεί στη διατήρηση της 3ης θέσης. Πάντως, σε στεγνές συνθήκες οι δύο Φινλανδοί οδηγοί της ομάδας -και όχι τα Focus- δεν μπορούν να ανταγωνιστούν το δίδυμο της Citroen στην άσφαλτο. Από εκεί και πέρα, σε Σουηδία και Νορβηγία οι ισορροπίες θα αλλάξουν. Ο Μίκο Χίρβονεν, από την πλευρά του, πλήρωσε ακριβά το μουδιασμένο ξεκίνημά του. Η εικόνα του άλλαξε από τη δεύτερη ημέρα, οπότε έδωσε σπουδαία μάχη με τον Κρις ¶τκινσον για την 4η θέση της Γενικής, χωρίς όμως να καταφέρει να την κατακτήσει στην τελευταία ε.δ.

Ο άνθρωπος του αγώνα
Αυστραλός οδηγός ράλλυ να είναι ταχύς στην άσφαλτο του πριγκιπάτου; Μοιάζει με αστείο. Κι όμως, ο Κρις ¶τκινσον εντυπωσίασε με τις επιδόσεις του στον αγώνα, ουσιαστικά απαντώντας στους επικριτές του. Το τελευταίο διάστημα δεν ήταν εύκολο για το νεαρό Αυστραλό, αφού στην τρίτη χρονιά πλήρους εμπλοκής του, οι απαιτήσεις αυξήθηκαν κι έπρεπε να αποδείξει ότι μπορεί να προσφέρει στην ομάδα του. Μάλιστα, το έργο του δεν ήταν εύκολο, αφού ήταν και η πρώτη φορά που συμμετείχε με Impreza με μηχανικά διαφορικά. Το αποτέλεσμα δικαίωσε τον ίδιο και τη Subaru, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα ήταν ταχύτερος από το μεγάλο αστέρι της ομάδας, τον Πέτερ Σόλμπεργκ. Ο Νορβηγός οδηγός εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος στο τέλος, αφού χαρακτήρισε τον αγώνα μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, τόσο για τον ίδιο όσο και για την ομάδα του, να πραγματοποιήσει αγωνιστικά χιλιόμετρα με τα νέα ελαστικά της BF Goodrich. Η αλήθεια είναι ότι με τα γαλλικά ελαστικά τα ιαπωνικά σεντάν έμοιαζαν μεταμορφωμένα (προς το καλύτερο), γεγονός που ικανοποίησε τους τεχνικούς της ομάδας, αφού με την παρουσίαση του Impreza προδιαγραφών 2007 πιστεύουν ότι θα είναι και πάλι στο παιχνίδι της διεκδίκησης της νίκης. Μακάρι, γιατί το σπορ χρειάζεται τη Subaru ισχυρή.
Τέλος, στους διακριθέντες συγκαταλέγονται και οι Τόνι Γκαρντεμάιστερ και Γιαν Κοπέκι, οι οποίοι συμπλήρωσαν την πρώτη οκτάδα. Ο Φινλανδός μπορεί στην πρώτη του με το Lancer WRC ’05 να μην τερμάτισε 3ος, όπως πέρυσι, αλλά, όπως ο ίδιος υποστήριξε, το Mitsubishi έχει δυνατότητες να πάει αρκετά ταχύτερα. Ο Τσέχος, από την πλευρά του, απέδειξε για άλλη μια φορά ότι μπορεί να κινηθεί σε υψηλό ρυθμό στην άσφαλτο, ακόμη και με το μη ανταγωνιστικό Fabia WRC, και μάλιστα προδιαγραφών 2006 με μηχανικά διαφορικά.

Επιστροφή στις ρίζες...
Πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι, ιδιαίτερη σημασία είχε και η μετακίνηση του αγώνα 400 χλμ. μακριά από το Μόντε Κάρλο. Αυτό ήταν το... κυρίως πιάτο, ενώ το μενού περιλάμβανε δύο νυκτερινές ειδικές διαδρομές και μία σούπερ ειδική μέσα στην πόλη του πριγκιπάτου. Η γεύση που άφησε ήταν εξαιρετική, αφού θύμισε παλαιότερα χρόνια, τότε που το Μόντε ήταν περιπέτεια, δίνοντας και μια πινελιά χλιδής. Αλλά τι ήταν το σημαντικότερο; Η παρουσία του κόσμου, η οποία και τις τρεις ημέρες ήταν συγκλονιστική. Και όλα αυτά χωρίς ο αγώνας να έχει τον κλασικό χειμερινό χαρακτήρα του. Η αρχή έγινε. Μακάρι η συνέχεια να είναι ίδια και ανάλογη._ Π. Τ.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ 2007
1) Tα αυτοκίνητα προδιαγραφών S2000 θα προσμετρούν στο Production WRC.
2) Στο JWRC θα πρέπει να εκκινήσουν οι συμμετέχοντες στους έξι από τους επτά αγώνες.
3) Το superally θα συνεχίσει να υφίσταται, αλλά με κάποιες διαφοροποιήσεις. Όποιο πλήρωμα εγκαταλείπει θα δέχεται 5 λεπτά ποινή για τη συγκεκριμένη ε.δ. Στην αμέσως επόμενη δε θα υπάρχει ποινή χρόνου, ενώ από την τρίτη ε.δ. και έπειτα ο επιπλέον χρόνος θα αγγίζει τα 10 λεπτά για κάθε ε.δ. όπου δεν εκκινεί.
4) Στις απλές διαδρομές, με αφορμή το περιστατικό του Λεμπ στο δικό μας Ακρόπολις, τα αυτοκίνητα θα πρέπει να κινούνται και με τους τέσσερις τροχούς και τα ελαστικά τους. Σε διαφορετική περίπτωση θα ενημερώνονται οι αγωνοδίκες, οι οποίοι και θα αποφασίζουν για την ποινή του πληρώματος.
5) Κάθε αυτοκίνητο του WRC θα πρέπει να χρησιμοποιήσει έξι κινητήρες μέσα στη διάρκεια της χρονιάς. Αυτοί είναι λιγότεροι για τις ομάδες που θα συμμετάσχουν σε λιγότερους από 15 αγώνες. Θα υπάρχει ποινή χρόνου σε περίπτωση που κάποια ομάδα θα υπερβεί αυτόν τον αριθμό. Έτσι, η εξέλιξη των κινητήρων στα μέσα της χρονιάς δεν επιτρέπεται.
6) Το σύστημα μετάδοσης θα σφραγίζεται μεταξύ έξι διαφορετικών ζευγαριών-αγώνων στη διάρκεια της χρονιάς.
7) Κάθε ομάδα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει δέκα αμαξώματα για δοκιμές και αγώνες μέσα σε μία χρονιά. Μικρότερος είναι ο επιτρεπόμενος αριθμός για τις ομάδες που θα συμμετάσχουν σε λιγότερους από 15 αγώνες.
8) Τα κινητά σημεία ανεφοδιασμού θα υπάρχουν και πάλι στους αγώνες, με μοναδική προϋπόθεση να δουλεύει σε αυτά συγκεκριμένος αριθμός ανθρώπων και μόνο με ό,τι υπάρχει μέσα στο αυτοκίνητο.
9) Πλέον οι ομάδες δε θα ονομάζονται Μ1 και Μ2. Aντιθέτως, θα λέγονται Κατασκευαστές (που θα πρέπει να συμμετάσχουν σε όλους τους αγώνες, ενώ ο ένας οδηγός επιβάλλεται να είναι ο ίδιος σε όλους) και Ομάδες Κατασκευαστών (το όνομα του κατασκευαστή δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει στην επωνυμία της ομάδας, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτοκίνητα των οποίων η ομολογκασιόν ισχύει από τις 2 Ιανουαρίου του 2007 κι έπειτα, ενώ είναι απαραίτητο να εκκινήσουν τουλάχιστον σε δέκα αγώνες).
10) Κάθε αυτοκίνητο του WRC θα πρέπει να είναι εφοδιασμένο με δύο «μαύρα κουτιά».

Πλέον τα «ντόνατς» επιτρέπονται και ο Σόλμπεργκ... του έδωσε και κατάλαβε!

Όπως ο Χίρβονεν στην Αγγλία, έτσι και ο Λάτβαλα στο Μόντε δεν μπόρεσε να συνεχίσει, για λόγους ασφαλείας.

Όχι, δε μιλάει σε λάθος άνθρωπο ο Πέτερ Σόλμπεργκ.

ΛΕΜΠ – ΦΡΕΚΛΕΝ
Και πάλι μαζί...

Αυτό είναι ό,τι απέμεινε από τη ζάντα του Γκρένχολμ, έπειτα από το παραλίγο καταστροφικό του λάθος.

Όχι και το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα για τον Πονς με το Mitsubishi.

Το δικό τους πάρτι γύρω από τη φωτιά έστησαν οι θεατές στις νυκτερινές ε.δ.

Κι όμως! Τα μάτια της ηλικιωμένης γυναίκας έχουν δει περισσότερα αγωνιστικά από πολλούς!

Μοναδική η ατμόσφαιρα στις νυχτερινές ειδικές...

Όχι, το τιμόνι δεν είναι από Formula 1, αλλά της νέας C4!

IN & OUT
400 χλμ. μακριά από το Μόντε ήταν το service park και επίκεντρο του αγώνα.
Το Σάββατο το βράδυ τα αυτοκίνητα μεταφέρθηκαν με φορτηγά στο Μόντε, όπου την επομένη πραγματοποιήθηκε μόνο η σούπερ ειδική.
Οι εργοστασιακοί οδηγοί μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο, ενώ οι υπόλοιποι-ταπεινοί συμμετέχοντες οδικώς...
Η διαδρομή ήταν ανάλογη το 1997 και οι μοναδικοί που είχαν περάσει από εκεί ήταν ο Ντανιέλ Ελενά και ο Μάρκους Γκρένχολμ!
Ο πρώτος ως οδηγός (!), συμμετέχοντας σε τοπικό αγώνα, και ο δεύτερος ως πλήρωμα αναγνωρίσεων σε Φινλανδούς οδηγούς.
Οι καιρικές συνθήκες, πάντως, δε θύμισαν σε τίποτα κλασικό Μόντε. Τα τερτίπια του καιρού... χτύπησαν και τον αγώνα.
Αθρόα η προσέλευση του κόσμου και, ευτυχώς, τα προβλήματα παρουσιάστηκαν μόνο στο σέικνταουν.
Ο υπερβολικός αριθμός των θεατών οδήγησε στη διακοπή του, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν.
Προβλήματα με τα φρένα είχε στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα ο Μάνφρεντ Στολ, στο ντεμπούτο του με την Xsara.
Αντιθέτως, ο Χένινγκ Σόλμπεργκ είχε μεγαλύτερο πρόβλημα να προσαρμοστεί πίσω από το τιμόνι του Focus ’06.
Δεν κάνει μόνο ο Γκρένχολμ λάθη, αλλά και ο Λεμπ! Ο Γάλλος το παράκανε σε μια ε.δ. στα φρένα, με αποτέλεσμα να χτυπήσει την πόρτα του συνοδηγού του.
Εκτός Subaru βρίσκεται πλέον ο παλιός συνοδηγός του Κάρλος Σάινθ, Λούις Μόγια.
Παρών στον αγώνα ήταν και ο Ντέιβιντ Ρίτσαρντς, ο οποίος δήλωσε ότι θα βρεθεί σε όσους περισσότερους αγώνες του θεσμού γίνεται.
Ο Κάρλος Σάινθ μπορεί να βρισκόταν στο Ντακάρ, αλλά ενημερωνόταν συνεχώς για τις επιδόσεις του πνευματικού του παιδιού, Ντάνι Σόρντο.

Ράλλυ Μόντε Κάρλο
1ος Γύρος
19-21 Ιανουαρίου
15 ε.δ., μήκους 328,54 χλμ., συνολικά 1.118,22 χλμ. Εκκίνησαν/Τερμάτισαν: 47/39

ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
1 Λεμπ-Ελενά Citroen C4 WRC A/8 3:10:27.4
2 Σόρντο-Μαρτί Citroen C4 WRC A/8 3:11:05.6
3 Γκρένχολμ-Ραουτιάινεν Ford Focus RS WRC ’06 A/8 3:11:50.2
4 ¶τκινσον-ΜακΝίλ Subaru Impreza WRC ’06 A/8 3:12:55.7
5 Χίρβονεν-Λέχτινεν Ford Focus RS WRC ’06 A/8 3:12:55.7
6 Π. Σόλμπεργκ-Μιλς Subaru Impreza WRC ’06 A/8 3:13:39.4
7 Γκαρντεμάιστερ-Χόνκανεν Mitsubishi Lancer WRC ’05 A/8 3:14:05.5
8 Κοπέκι-Σόβανεκ Skoda Fabia WRC ’05 A/8 3:15:06.8
9 Κουόγκ-Μαρτί Peugeot 307 WRC EVO2 A/8 3:16:27.1
10 Στολ-Μάινορ Citroen Xsara WRC ’06 A/8 3:17:04.7
Κυριότερες εγκαταλείψεις
Λάτβαλα-Αντίλα (Ford Focus) Έξοδος 14η
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑ Ε.Δ.
1η-15η Λεμπ
ΝΙΚΗΤΕΣ Ε.Δ.
Λεμπ 6, Σόρντο 3, ¶τκινσον 3, Χίρβονεν 3
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ
Οδηγών: Λεμπ 10, Σόρντο 8, Γκρένχολμ 6, ¶τκινσον 5, Χίρβονεν 4, Π. Σόλμπεργκ 3, Γκαρντεμάιστερ 2, Κοπέκι 1
Κατασκευαστών: Citroen 18, Ford 10, Subaru 8, OMV Kronos 2, Stobart Ford 1