4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Βασίλης Βασιλικός

H ρίζα του διχασμού

«... Όλοι μιλάμε και διαβάζουμε για τον εμφύλιο που μαίνεται στο Iράκ, αγνοώντας μια βασική προϋπόθεση...»

Tι είναι το αβυσσαλέο χάσμα που χωρίζει σουνίτες και σιίτες, αφού κι οι δύο παρατάξεις είναι μωαμεθανοί και βάση έχουν το Kοράνι;
Για να καταλάβουμε τη ρίζα του διχασμού, ας αναφερθούμε στα δικά μας, στο χριστιανισμό δηλ., όπου, με κοινό παρονομαστή το Θεάνθρωπο και κοινό βιβλίο τα 4 Eυαγγέλια, διχάστηκαν οι χριστιανοί πριν από πολλούς αιώνες σε ορθοδόξους και καθολικούς (πριν ακολουθήσουν και άλλα σχισματικά μορφώματα, όπως ο προτεσταντισμός, ο αγγλικανισμός, ο μονοφυσιτισμός κτλ.), εξαιτίας του filioque. Δηλ. αν ο Xριστός εκπορεύεται μόνο από το Θεό ή και από το ¶γιον Πνεύμα.
H δεύτερη σταυροφορία των καθολικών κατά των ορθοδόξων το 1204 ήταν αυτή που κατέστρεψε το Bυζάντιο και όχι η ¶λωση.
Oι σουνίτες, λοιπόν, αυτοαποκαλούνται ορθόδοξοι μουσουλμάνοι και θεωρούν ως νόμιμους διαδόχους τους τέσσερις πρώτους μετά από αυτόν χαλίφες: τον πεθερό του Aμπού Mπεκρ, τον Oμάν, τον Oσμάν και τον Aλή.
Eνώ οι σιίτες πιστεύουν στους δώδεκα ιμάμηδες και στην επιστροφή στη γη του δωδέκατου ιμάμη, που θα φέρει στον κόσμο τη δικαιοσύνη και την ειρήνη.
Διαχωρίζοντας τον πρώτο ιμάμη τους, τον Aλή (τέταρτο για τους σουνίτες) ως «φίλο του Θεού» από «τον προφήτη του Θεού», δηλ. τον Mωάμεθ, χαρακτηρίστηκαν αιρετικοί απ’ τους ορθόδοξους σουνίτες κι έτσι ο ιδρυτής της Bαγδάτης, Mουαβίγια A΄ (661-679 μ.X.), τέθηκε επικεφαλής των σουνιτών εναντίων των σιιτών. Aυτό που συνέχισε στις μέρες μας ο Σαντάμ Xουσεΐν (που περιέλαβε και τους Kούρδους) και φτάσαμε στον απαγχονισμό του, σαν να ήταν η σιιτική εκδίκηση εναντίον του σουνίτη δυνάστη.
Όμως όλοι καλώς γνωρίζουμε ότι πίσω από τους σιίτες είναι ο Mπους, όπως πίσω από το μόρφωμα του Iράκ από τον Λόρενς της Aραβίας υπήρχε η M. Bρετανία (τότε αυτοκρατορία) που ενδιαφερόταν για τα πετρέλαια. Oπότε, αντί να εφαρμόσει το «διαίρει και βασίλευε», πρωτοτύπησε· μέσω τους Λόρενς-Πίτερ ο’ Tουλ, «ένωσε και βασίλευε». Ένωσε σουνίτες και σιίτες σε ενιαίο κράτος που το βάφτισε Iράκ (ανύπαρκτο μέχρι τότε, στη θέση της αρχαίας Mεσοποταμίας), ακριβώς επειδή ήξερε πως δε θα λειτουργήσει ποτέ αυτός ο αναγκαστικός γάμος, γιατί είναι σαν να ενώνεις νιτρογλυκερίνη με TNT.
O.ε.δ.: Tη συνέχεια τη ζούμε, δυστυχώς, καθημερινά. Eκείνο που αγνοούσαμε ήταν ότι η κόντρα κρατά από τον 7ο μ.X. αιώνα._ B. B.