4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Audi R8

Το στοίχημα

Στο Λας Βέγκας η Audi έπαιξε το στοίχημα του πρώτου της supercar. Και το κέρδισε!

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΚΗΣ ΤΕΜΠΕΡΙΔΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΚΟΜΠΟΤΣΑΡΗΣ

ΤO σενάριο έχει ξαναπαιχτεί, αλλά παραμένει το ίδιο σουρεαλιστικό: Δευτέρα πρωί ξυπνάς με ένα SMS του Στράτη Χατζηπαναγιώτου, ο οποίος ρωτάει αν η visa σου για Αμερική ισχύει. Ισχύει; Τότε, την επομένη κιόλας βρίσκεσαι στην πρωινή πτήση της Lufthansa για Μόναχο. Από εκεί θα πάρεις τη δεκάωρη πτήση για Σικάγο, όπου οριακά προλαβαίνεις ανταπόκριση της United (μπρρρ... «νάιν ιλέβεν» θυμίζει αυτό!) για Λας Βέγκας. Αφού χαμογελάσεις στη web cam, αφήσεις τα αποτυπώματά σου και δώσεις αναφορά στο βλοσυρό -αν και ευγενικό- υπάλληλο του immigration:
- What’s the purpose of your visit to the United States of America, Sir?
- To drive an Audi...
- You don’t have Audis in Greece?
- It’s an Audi R8. A supercar!
- That’s a good reason to visit USA, Sir...
Κανένα πρόβλημα, λοιπόν. Λίγο να καθυστερήσεις όμως στο check in και στον έλεγχο, πάει η πτήση για Βέγκας, οπότε περιμένεις την επόμενη, τρεις ώρες μετά. Έτσι, φτάνεις στο βασίλειο του κιτς στις 10:00 το βράδυ (08:00 το επόμενο πρωί στην Ελλάδα), για να ανακαλύψεις ότι οι οικοδεσπότες σου δεν έκλεισαν ξενοδοχείο στο Strip -που έχει και την πλάκα του-, αλλά στο νεόχτιστο Ritz Carlton, 30 χλμ. δυτικά του Λας Βέγκας, σε έναν τεχνητό παράδεισο με κατοικίες πολυτελείας, γήπεδα γκολφ, ολόκληρη λίμνη και ένα χωριουδάκι ιταλικής αρχιτεκτονικής ακριβώς μπροστά. Να είσαι, δηλαδή, 24 ώρες στο δρόμο, να φτάνεις στο Βέγκας και Βέγκας να μη βλέπεις ούτε με τα κιάλια. Όμως δεν έχεις έρθει εδώ για ατασθαλίες -όπως κάθε πεινασμένος για τζόγο, σεξ και μεγάλη ζωή μεσοαστός «γιάνκης»-, αλλά για να οδηγήσεις το πρώτο αληθινό υπεραυτοκίνητο της Audi. Αυτό που στέκει ακριβώς έξω από το ξενοδοχείο.
Κουκλάρα είναι, παρεμπιπτόντως!

35 μίλια/ώρα...
Το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας περιλαμβάνει οδήγηση στο δρόμο και στην πίστα, στο Motor Speedway του Λας Βέγκας. Έπειτα από τη σύντομη ενημέρωση και μια πρώτη μελέτη του περίτεχνου πλαισίου σε ένα τεμαχισμένο R8 που είχαν φέρει οι Γερμανοί, ώρα να πάρουμε τα αυτοκίνητά μας. Από μια ντουζίνα φρεσκοπλυμένων R8, επιλέγουμε το μοναδικό κόκκινο, κάτι που κάνει το Νίκο Μαρκομπότσαρη να χαμογελάσει και κάποιους συναδέλφους να μας ρίξουν βλέμματα φθόνου. Κόκκινο, με «φάσες» από ανθρακονήματα στο αμάξωμα και το ταμπλό, 19άρες ζάντες (18άρες φοράει στάνταρντ), κεραμικά φρένα και κιβώτιο R-Tronic. Χαμηλό, μυώδες, περίτεχνο (τα πίσω φώτα αποτελούνται από 186 «λεντάκια» συνολικά!) και εξωφρενικά «Audi» θα χαρακτηρίζαμε το σχέδιο αυτό του κ. Ντε Σίλβα, που πρωτοείδαμε ως πρωτότυπο με την ονομασία Le Mans.
Στην πρώτη διαδρομή των 52 μιλίων μέχρι τη λίμνη Μιντ, υποχρεωτικά κινούμαστε σε καραβάνι, κατ’ εντολήν του τοπικού σερίφη, έπειτα από έκτροπα (;) συναδέλφων τις προηγούμενες ημέρες, οπότε το μόνο που σου μένει είναι να μελετάς το πιλοτήριο.
Το πρώτο στοιχείο που σου κάνει εντύπωση είναι η ευρυχωρία. Τα καθίσματα έχουν μεγάλη διαδρομή και άνετα φιλοξενούν καλαθοσφαιριστές, ενώ από πίσω μένει αρκετός χώρος για δύο σάκους του γκολφ, σύμφωνα με τους Γερμανούς. Ποσώς μας ενδιαφέρει, γιατί σιγά μην πάρεις το R8 για να πας για γκολφ... Πιο σημαντική είναι η άψογη περιμετρική ορατότητα - απίστευτη, θα λέγαμε, για αυτοκίνητο με τον κινητήρα στο κέντρο. Σε επιτόπιες μανούβρες το R8 είναι εύκολο όσο ένα TT, επομένως δε χρειάζεται να ξοδευτείτε περαιτέρω για την έξτρα κάμερα που διαθέτει η Audi. Εσωτερικά δε, είναι σαν σούπερ TT. Αποπνέει ποιότητα και hi-tech χαρακτήρα χωρίς να μιμείται GT της άλλης γερμανικής ή της ιταλικής σχολής. Ένα Audi 100%, δηλαδή, που δε φαντάζει deja vu, αν εξαιρέσουμε το τιμόνι με την επίπεδη στεφάνη από μαγνήσιο, που το έχουμε ξαναδεί σε RS4 και TT. Το κόκπιτ του οδηγού προσομοιάζει σε ένα μονοθέσιο αυτοκίνητο, χάρη στο τόξο που ξεκινά από την αριστερή πόρτα, αγκαλιάζει τον πίνακα οργάνων και φτάνει στην κεντρική κονσόλα. Μας άρεσε και -δεν το συζητάμε- να παραγγείλετε το διάκοσμο με ανθρακονήματα! Τα όργανα λιγότερο -παρ’ ότι είναι ευανάγνωστα και υπερπλήρη-, γιατί θυμίζουν λίγο A6. Όσο για την κεντρική κονσόλα, είναι λιτή, απέριττη και απόλυτα εργονομική.
Έχετε αγωνία να προχωρήσουμε στο «ψητό», σωστά; Εμείς να δείτε, που για την πρώτη ώρα έπρεπε να κινούμαστε με μπάστακες δύο Q7 και 35-40 μίλια/ώρα σε έναν από τους ομορφότερους (και πιο έρημους, γαμώτο!) δρόμους του δυτικού κόσμου. Να τι κάναμε, λοιπόν, μέχρι τη λίμνη Μιντ: αφήναμε τον μπροστινό να απομακρυνθεί, κατεβάζαμε 1η και επιταχύναμε δυνατά, γεμίζοντας μέχρι και την 3η στα 100+ μίλια. Σε χαλαρούς ρυθμούς το R8 είναι ένα αθόρυβο supercar, που σου επιτρέπει να απολαύσεις τη μουσική από το εκπληκτικό (έξτρα) Bang & Olufsen των 465 Watt. Όταν πατήσεις το γκάζι, γίνεται πραγματικά άγριο, ανεξάρτητα από τις στροφές του κινητήρα. Τότε εσύ είσαι ο μαέστρος και το γκάζι η μπαγκέτα σου. Το χαϊδεύεις στις 2.000 σ.α.λ. και οι φιλτροχοάνες τραγουδούν βαρύτονα. Οι οκτάβες ανεβαίνουν μαζί με τις στροφές του κινητήρα όσο οι «τρομπέτες» εισαγωγής μπαίνουν στο παιχνίδι και, όταν η βελόνα του στροφoμέτρου περνά την ένδειξη 4.000, τα φλαπ της εξαγωγής ανοίγουν και η ορχήστρα τα δίνει όλα μέχρι τις 8.250 σ.α.λ. Αν αναρωτιέστε κατά πόσο το R8 ακούγεται σαν RS4, ξεχάστε το, καμία σχέση. Ακούγεται πιο άγρια και από Gallardo! Και ό,τι ακούγεται όμορφα πηγαίνει όμορφα. Το R8 επιταχύνει ηδονιστικά κι ας μη φοράει (ακόμη) έναν V10 500+ ίππων, όπως η ετεροθαλής αδελφή του από την Ιταλία. Ο V8 έχει χαρακτήρα, ενώ το R-Τronic, που είναι κάπως απότομο σε αλλαγές βόλτας, φτιάχτηκε για να αλλάζει πολύ γρήγορα ταχύτητες κοντά στον κόφτη· σε 55 χιλιοστά του δευτερολέπτου, ταχύτερα δηλαδή από το SMG της BMW και το F1 της Ferrari - σύμφωνα πάντα με μηχανικό της Audi. Το R-Τronic διαθέτει και λειτουργία Launch Control, ανάλογη των BMW M, αλλά πού να τη δοκιμάσεις στην Αμερική... Κρίμα που ο μεταλλικός επιλογέας έχει αντίθετη διάταξη από ενός σειριακού κιβωτίου (μπροστά ανεβάζει, πίσω κατεβάζει). Τον ξεχνάς και χειρίζεσαι αποκλειστικά τα «αυτάκια» πίσω από το τιμόνι που στρίβουν μαζί μ’ αυτό, όπως και στις BMW. Για την ιστορία, τη χειροκίνητη έκδοση δοκιμάσαμε ελάχιστα. Σφιχτός μας φάνηκε ο επιλογέας, όπως κουμπώνει τις σχέσεις ανάμεσα στη χτένα-φετίχ από ανοξείδωτο ατσάλι, αλλά ας το πούμε ξεκάθαρα: το R8 ταιριάζει καλύτερα με το R-Tronic.
Πώς πατάει στο δρόμο το R8; Όπως ακριβώς δείχνει σταματημένο: με τα τέσσερα! Πολύ φαρδύ και χαμηλό, με ελάχιστους προβόλους, εμπνέει «με το καλημέρα» ασφάλεια που δε συναντάται σε αυτοκίνητα με ανάλογη διάταξη κινητήρα. Το τιμόνι δεν είναι ξυράφι (2,9 στροφές από άκρη σ’ άκρη), αλλά δίνει ατόφια αίσθηση του δρόμου, ενώ οι αναρτήσεις -αν και πολύ σφιχτές- είναι απρόσμενα άνετες. Πατώντας, το πλήκτρο Sport, αισθάνεσαι και το τελευταίο πετραδάκι από κάτω (γόπες δεν υπάρχουν στους αμερικανικούς δρόμους πια).

Μας συγχωρείτε, κ. σερίφη...
¶ψογη επιλογή η Νεβάδα για παρουσίαση τέτοιου αυτοκινήτου, αλλά μόνο από φωτογραφική άποψη, καθώς να οδηγήσεις πραγματικά δεν μπορείς με το πιστόλι του σερίφη στον κρόταφο. Βέβαια, με το που μπήκαμε στην «κοιλάδα της φωτιάς» παρεκτραπήκαμε κάπως, με πρόσχημα τη φωτογράφιση, αφού -όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες- ο μαύρος φιδωτός δρόμος που διασχίζει το ερημικό τοπίο σε φτιάχνει. Εκεί, ανάμεσα σε κόκκινους βράχους με περίεργα σχήματα («Επτά Αδελφές» λέγεται το σύμπλεγμα), είδαμε για πρώτη φορά τι δυνατότητες έχει το πρώτο «πισωκουάτρο» της ιστορίας. Όχι μόνο πιάνει 100-110 μίλια μέχρι να πεις «Audi R8», αλλά φρενάρει ακόμη πιο εντυπωσιακά. Μιλάμε για την έκδοση με τους κεραμικούς δίσκους - τα απλά, συγχωρήστε μας, δεν τα δοκιμάσαμε. Απόκριση; «Με το καλημέρα»! Δύναμη; Για να σου φεύγουν τα σφραγίσματα. Αίσθηση; Χιλιοστομετρική, και μακάρι να το δούμε με τα Datron τι κάνει.
Βέβαια, όσο ψυλλιασμένος και να είσαι, το ραντεβού με το σερίφη σ’ αυτά τα κατατόπια δεν το αποφεύγεις. Εμάς, ευτυχώς, δε μας έπιασε στα πράσα (εν ώρα φωτογράφισης), αλλά όταν φεύγαμε. Μας είδε από απέναντι, έκανε αναστροφή, άναψε τους φάρους από πίσω και σταματήσαμε. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μείνεις στη θέση σου ψύχραιμος με τα χέρια πάνω στο τιμόνι, να ανοίξεις το παράθυρο και να φορέσεις το καλύτερο χαμόγελό σου. Ευγενικός -όπως πάντα- ο σερίφης, θα δει τα χαρτιά σου και θα σου κόψει την κλήση: κάθε μίλι πάνω από το όριο ισοδυναμεί με 10 δολάρια. Στην περίπτωσή μας, την αποφύγαμε, είτε επειδή το όργανο είχε βαρεθεί να γράφει Ευρωπαίους δημοσιογράφους είτε επειδή δεν είχε τεκμήρια του εγκλήματος. Εξάλλου εμείς δεν πηγαίναμε με πάνω από 60, οπότε τη γλιτώσαμε με προειδοποίηση. Κανονικά έπρεπε να σκάσουμε 300 δολαριάκια, όπως μας είπε το όργανο.
Το αποτέλεσμα ήταν να πηγαίνουμε με 35-40 μέχρι να βγούμε στον ιντερστέιτ 15 που οδηγούσε πίσω στην πόλη. Στην έξοδο 54, ήταν ώρα να χαρούμε το R8 χωρίς προφυλακτικό, επιτέλους. Οι Γερμανοί για την περίσταση νοίκιασαν μια μικρή πίστα που υπάρχει στο εσωτερικό του οβάλ, όπου τρέχουν τα Champ Car και τα NASCAR. Στους έξι γύρους που είχαμε στη διάθεσή μας, το R8 μας κερδίζει. Και μας ανοίγει τόσο την όρεξη, που θα θέλαμε αύριο κιόλας να το δούμε στα Μέγαρα, στις Σέρρες ή σε οποιαδήποτε ορεινή διαδρομή απέναντι σε 911 4S ή -γιατί όχι;- απέναντι σε mostri όπως η Gallardo και η F430. Δεν είμαστε ιερόσυλοι, αφού, στο κάτω κάτω, και η τελευταία -η απόλυτη «θεά» της κατηγορίας- έναν V8 4 και κάτι λίτρων φοράει στο κέντρο, με κάποια άλογα παραπάνω και ένα ακόμη να σουζάρει στο θυρεό της. Το Audi, μπορεί να έχει πιο ταπεινό γενεαλογικό δέντρο, ωστόσο διαθέτει τιμόνι που σου «μιλάει» στο όριο και αυτό είναι το πρώτο εισιτήριο για την ευτυχία, αφότου το πιάσεις στα χέρια σου. Από εκεί και πέρα, τα Michelin Pilot Sport κολλούν σαν βδέλλες στην αμερικανική άσφαλτο και γρήγορα ξεθαρρεύεις. Αν και το αυτοκίνητο ακούει στο γκάζι -βάζοντας έντονα τη μούρη του μέσα στη στροφή όταν το αφήνεις-, τελικά αποδεικνύεται έμπιστο σαν όλα τα Audi. Έτσι, στον επόμενο γύρο αυθόρμητα μπαίνεις «όπως έρχεσαι» σε κάθε στροφή, παρ’ ότι έχεις απενεργοποιήσει πλήρως το ESP. Όταν «το βρεις», βλέπεις ότι μπορείς να τα βάλεις με την ουδετερότητά του, η οποία -σημειωτέον- κατά κύριο λόγο οφείλεται στην ιδανική κατανομή βάρους (44%-56% εμπρός-πίσω) και όχι στην ύπαρξη τετρακίνησης. Έτσι, με θαρραλέο μπάσιμο και φρενάκι, η ουρά ελαφρώνει -πολύ οριακά αυτό!-, και να το πρώτο ελαφρύ ανάποδο. Και από τη στιγμή που έχεις και γκάζι, βγαίνεις και με ανάποδο, σαν να οδηγείς πισωκίνητο. Χωρίς υπερβολικές γωνίες, όπως με μια τετρακίνητη «911», ακόμη και χωρίς διορθώσεις-ξυράφι, όπως θα απαιτούσε μια F430.

Πάμε στοίχημα;
Μετά την πρώτη γεύση στη Νεβάδα, δε βλέπουμε την ώρα να υποδεχτούμε -από αυτήν την άνοιξη κιόλας- το πρώτο R8 στην Ελλάδα. Ετούτο το Audi δεν έχει μόνο εξασφαλισμένη την pole position στα παραλιακά κλαμπ, αλλά κάτι μας λέει ότι θα τη διεκδικήσει με αξιώσεις και στην πίστα, απέναντι στους ονομαστούς αντιπάλους του. Πάμε στοίχημα από τώρα! Οι επιδόσεις του πρώτου υπεραυτοκινήτου made in Neckarsulm, όμως, δε θα αρκούσαν χωρίς την αίσθηση. Και το R8 μόνο αποστειρωμένο δεν μπορείς να το χαρακτηρίσεις. Όχι, δεν πρόκειται για γερμανική Gallardo, στο πιο πολιτικά ορθόν. Μπορεί να είναι 100% ασφαλές στην καθημερινότητα, όπως πρέπει να είναι κάθε Audi, αποδεικνύοντας ότι είναι ένα καθαρόαιμo με γονίδια του 21ου αιώνα, όταν του το ζητήσεις. Απίστευτοι Γερμαναράδες... Ακόμη μια φορά έκαναν τα πάντα σωστά, και μάλιστα με τον τρόπο τους. Δεν αρκέστηκαν στο know how των Ιταλών, αλλά έφεραν σε πέρας το εγχείρημα κατ’ οίκον, και μάλιστα χωρίς συμπλέγματα απέναντι στον ανταγωνισμό. Oύτε σε επίπεδο τιμής: απέναντι στην «911» τίθεται ετούτο το Audi, με την αρχική τιμή των 138.000 ευρώ για την Ελλάδα. Προσθέστε 10 χιλιάρικα για την έκδοση R-Tronic με τις ρευστομαγνητικές αναρτήσεις και θα συμπεράνετε ότι το εργαλείο του Νέκαρσουλμ δεν είναι «φθηνή» εναλλακτική λύση, εκτός και αν το συγκρίνουμε με Ferrari F430 και Lambo Gallardo. Και, πιστέψτε μας, την αντέχει τη σύγκριση. Αν οδηγήσετε το R8, θα νομίσετε ότι η Audi ανέκαθεν έφτιαχνε τέτοια αυτοκίνητα· τόσο μελετημένο είναι! Κι αυτό δεν έχει να κάνει με τα αγωνιστικά του γονίδια (βλ. Quattro και αγωνιστικό R8) -τα οποία μόνο στο μυαλό των μαρκετίαρ μπορείς να βρεις-, αλλά με την τεχνολογική προίκα της συγκεκριμένης εταιρείας, σε επίπεδο παραγωγής. Με άλλα λόγια, το R8 είναι η επιτομή του Vorsprung durch Technik, τελεία και παύλα._ Α. Τ.

ΠΕΡΙ ΝΤΙΖΑΪN...

του Ιάκωβου Κρομμύδα

Ο σχεδιασμός ενός αυτοκινήτου ισορροπεί ανάμεσα στην αισθητική και στο συναίσθημα, στη φαντασία και τη λογική, μέσα σε μια ατέρμονη σχέση όπου ο σχεδιαστής πρέπει να βρει το σωστό μέτρο. Για την ομάδα του Βάλτερ ντε Σίλβα (που πλέον είναι επικεφαλής σχεδιασμού για όλο τον όμιλο VW) την αφετηρία αποτέλεσαν τα βασικά μηχανολογικά χαρακτηριστικά του R8. Η τετρακίνηση οδήγησε στη δημιουργία έντονων φτερών, που οπτικά συνδέονται μέσω της γραμμής που διατρέχει το αμάξωμα και, σε συνδυασμό με τους φαρδείς ώμους πάνω από τους πίσω τροχούς, τονίζουν το «ζωτικό ρόλο» των τροχών στην κίνηση του αυτοκινήτου. Η τοποθέτηση του κινητήρα στο κέντρο έφερε την καμπίνα των επιβατών αρκετά μπροστά, με τους ευμεγέθεις αεραγωγούς πίσω ακριβώς από την πόρτα να τονίζουν το χώρο προέλευσης της ισχύος. Τα πιο χαρακτηριστικά σχεδιαστικά στοιχεία είναι η καμπύλη της οροφής και η μάσκα, τα οποία... φωνάζουν «Audi» ακόμα και στο ημίφως. Στο τέλος του χρόνου, εκτός από τα πίσω φωτιστικά σώματα, και τα μπροστά θα χρησιμοποιούν λυχνίες τύπου LED, κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά. Με θερμική απόδοση 6.000° Κ, θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από τις λυχνίες ξένον (4.100° Κ) ή αλογόνου (3.200° Κ)._Ι. Κ.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΟΠΙΑ
Το R8 -όπως και όλες οι Ferrari μετά την «355»– διαθέτει ένα αριστουργηματικά σχεδιασμένο δάπεδο, το οποίο εξασφαλίζει την απαραίτητη αρνητική άντωση, δίχως τη χρησιμοποίηση αεροδυναμικών βοηθημάτων στο αλουμινένιο αμάξωμα, πέραν μιας διακριτικής, αναδιπλούμενης πίσω αεροτομής. Από την άλλη, ο συντελεστής οπισθέλκουσας βρίσκεται στο 0,345, μια πολύ καλή τιμή για το είδος της κατασκευής.
Το γνωστό μότο της Audi «Vorsprung durch Technik», που μεταφράζεται ως «προβάδισμα μέσω της τεχνολογίας», βρίσκει την καλύτερή του έκφραση στην αλουμινένια ραχοκοκαλιά του αυτοκινήτου, η οποία ζυγίζει μόλις 210 κιλά, έχει υψηλή στρεπτική ακαμψία και εξαιρετική παθητική ασφάλεια. Το Audi Space Frame του R8 -που θυμίζει εκείνο του A8- αποτελείται κατά 70% από εξηλασμένα τμήματα, από φύλλα αλουμινίου στρατηγικά τοποθετημένα για περαιτέρω ενίσχυση κατά 22% και από πολύπλοκης μορφής χυτά τμήματα για το υπόλοιπο 8% του βάρους. Η κατανομή του βάρους είναι 44% εμπρός, 56% πίσω.
Ψυχή στο μηχανοστάσιο του R8 είναι ο 8κύλινδρος V90° υποτετράγωνος (84,5x92,8) κινητήρας άμεσου ψεκασμού που φοράει και το RS4. Από 4.163 κ.εκ. αποδίδει 420 ίππους στις 7.800 σ.α.λ. και 43,8 χλγμ. ροπής από 4.500-6.000 σ.α.λ., με τον κόφτη να επεμβαίνει στις 8.250 σ.α.λ. Πέρα από την ειδική ισχύ των 100+ ίππων/λίτρο, διακρίνεται για το συμπαγές του μέγεθος (430x520 χλστ. οι διαστάσεις του μπλοκ). Σε σχέση με τον V8 του RS4 διαφέρει σε δύο ουσιαστικά σημεία: στο ότι διαθέτει ξηρό κάρτερ -για χαμηλότερο ύψος και κέντρο βάρους- και διαφορετική εξαγωγή. Την αναπνοή τού V8 εξασφαλίζει ένα φιλτροκούτι χωρητικότητας 27 λίτρων, που περιέχει δύο φιλτροχοάνες, μία για κάθε σειρά κυλίνδρων, οι οποίες οδηγούν μέσω δύο πεταλούδων γκαζιού (αντί μίας στο RS4) σε 8 ευθύγραμμους αλουμινένιους αυλούς εισαγωγής μήκους 23 εκ., οι οποίοι εν πολλοίς ευθύνονται για τον άγριο βρυχηθμό του V8 στην επιτάχυνση.
Οι 420 ίπποι περνούν στο δρόμο μέσω ενός 6τάχυτου κιβωτίου που βρίσκεται πίσω από τον κινητήρα σε διαμήκη διάταξη, οπότε ο άξονας μετάδοσης περνά μέσα από το κάρτερ του κινητήρα. Το κιβώτιο διατίθεται σε δύο εκδόσεις: ως κλασικό, χειροκίνητο 6άρι και ως ηλεκτροϋδραυλικό, το οποίο βασίζεται στο e-gear της Lamborghini και οι Γερμανοί ονομάζουν «R-Tronic». Ο συνεκτικός συμπλέκτης που βρίσκεται λίγο πριν από το εμπρός διαφορικό μεταφέρει από 10% έως 35% της ροπής στους εμπρόσθιους τροχούς, ενώ το πίσω διαφορικό είναι περιορισμένης ολίσθησης, 25% στην επιτάχυνση και 45% στην επιβράδυνση.
Στην ανάρτηση, διπλά ψαλίδια εξ ολοκλήρου από σφυρήλατο αλουμίνιο έχουν χρησιμοποιηθεί και στους δύο άξονες. Προαιρετικά, αντί για τα αμορτισέρ αερίου, η Audi εφοδιάζει το R8 με το σύστημα Magnetic Ride, το οποίο αποτελείται από ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ ρευστομαγνητικού υγρού, ανάλογα με της Ferrari 599. Να θυμίσουμε ότι περιέχουν συνθετικό λάδι με μικρά σωματίδια, του οποίου η ρευστότητα μεταβάλλεται με την επίδραση ηλεκτρομαγνητικού φορτίου και ανάλογα αλλάζει ο βαθμός απόσβεσης του αμορτισέρ.
Αντίστοιχα εντυπωσιακές, τέλος, είναι οι προδιαγραφές των φρένων. Οι τέσσερις αεριζόμενοι ατσάλινοι δίσκοι διαμέτρου 380 και 356 χλστ. εμπρός και πίσω, αντίστοιχα, συνεργάζονται με 8πίστονες και 4πίστονες δαγκάνες. Προαιρετικά διατίθενται δίσκοι από κεραμικό υλικό ενισχυμένο με ανθρακονήματα, οι οποίοι έχουν διάρκεια ζωής 300.000 χλμ. Συνδυάζονται με 6πίστονες αλουμινένιες δαγκάνες εμπρός και εξοικονομούν 20 κιλά βάρος._ Ι. Κ.

αεροδυναμικό δάπεδo
Έργο τέχνης το R8 και από κάτω, χάρη στο επίπεδο δάπεδο με τους 6 διάχυτες, τις 5 εισαγωγές τύπου NACA και τις 2 εξαγωγές για την απελευθέρωση θερμού αέρα από τα -εμπρός τοποθετημένα- ψυγεία νερού.

Πίνακας οργάνων
Στροφόμετρο (με τελική ένδειξη 350 χλμ./ώρα) με τον πίνακα πληροφοριών στο κέντρο και τέσσερα οργανάκια τριγύρω συνθέτουν το κόκπιτ του οδηγού. Deutsche Klassik!

Πλαίσιο με χρώματα
Χρωματική απεικόνιση των τμημάτων αλουμινίου και μαγνησίου που αποτελούν το πλαίσιο ASF.

Γραφική απεικόνιση της ψύξης του κινητήρα.

δύο δίσκοι
Αριστερά ο διάτρητος, μεταλλικός δίσκος με την 8πίστονη δαγκάνα και δεξιά ο κεραμικός με την 6πίστονη δαγκάνα.

ανάρτηση
Διπλά ψαλίδια έχουν χρησιμοποιηθεί και στους δύο άξονες.

Πώς φτιάχνεται
Το R8 κατασκευάζεται -σε ρυθμό 20 μονάδων ημερησίως- στη μονάδα B14 που φτιάχτηκε επί τούτου δίπλα στη γραμμή παραγωγής των Α6, στο Νέκαρσουλμ, όπου απασχολούνται περίπου 100 άτομα. Ο κινητήρας έρχεται από την Ουγγαρία συναρμολογημένος. Η συγκόλληση του πλαισίου και η συναρμολόγηση των 5.196 τμημάτων που αποτελούν το αυτοκίνητο γίνεται κατά κύριο λόγο στο χέρι και από ελάχιστα ρομπότ που χρησιμοποιούν μια ειδικά εξελιγμένη τεχνική συγκόλλησης MiG. Σε 308 σημεία του πλαισίου χρησιμοποιούνται ειδικές βίδες που βιδώνονται σε συμπαγές μέταλλο με δύναμη 1.800 Newton. Πρωτοποριακός είναι ο ποιοτικός έλεγχος της συναρμολόγησης, που περιλαμβάνει αξονικό τομογράφο (!) για το αλουμινένιο πλαίσιο και 95 αισθητήρες λέιζερ, οι οποίοι ελέγχουν 220 σημεία του αμαξώματος σε 5 δλ.

«Πώς πατάει στο δρόμο το R8; Όπως ακριβώς δείχνει σταματημένο: με τα τέσσερα!»

«Αν οδηγήσετε το R8, θα νομίσετε ότι η Audi ανέκαθεν έφτιαχνε τέτοια αυτοκίνητα· τόσο μελετημένο είναι!»

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
AUDI R8

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 8κύλινδρος V90
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 4.163 κ.εκ.
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 420 ίπποι/7.800 σ.α.λ.
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 43,8 χλγμ./4.500-6.000 σ.α.λ.
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
ΚΙΝΗΣΗ Στους τέσσερις τροχούς (Quattro)
ΚΙΒΩΤΙΟ Χειροκίνητο ή ημιαυτόματο (R-Tronic) 6 σχέσεων
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Διπλά ψαλίδια
ΠΙΣΩ Διπλά ψαλίδια
ΦΡΕΝΑ
ΕΜΠΡΟΣ Αεριζόμενοι δίσκοι 380 χλστ./8πίστονες δαγκάνες - έξτρα κεραμικοί δίσκοι με 6πίστονες δαγκάνες
ΠΙΣΩ Αεριζόμενοι δίσκοι 356 χλστ./4πίστονες δαγκάνες - έξτρα κεραμικοί δίσκοι με 4πίστονες δαγκάνες
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΗΚOΣxΠΛATOΣxΥΨOΣ 4.431x1.903x1.252 χλστ.
METAΞONIO 2.650 χλστ.
ΒΑΡΟΣ 1.560 κιλά
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 301 χλμ./ώρα
0-100 XΛM./ΩPA 4,6 δλ.
0-200 XΛM./ΩPA 14,9 δλ.

* ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ