4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Καλειδοσκόπιο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: GM

CHEVROLET SEQUEL
(ΞΑΝΑ)ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΡΟΧΟ

Η GM φαίνεται να προχωρά με σταθερά βήματα, προκειμένου να υλοποιήσει την προ ετών δέσμευσή της να έχει θέσει μέχρι το 2010 σε κυκλοφορία ένα αυτοκίνητο με ενεργειακές κυψέλες. Για όσους δε γνωρίζουν, πρόκειται για ένα υδρογονοκίνητο όχημα που δε χρησιμοποιεί τον παραδοσιακό κινητήρα εσωτερικής καύσης. Αντ’ αυτού υπάρχει μια διάταξη που φέρνει σε επαφή το υδρογόνο με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας και, σε μια ανάστροφη αντίδραση της ηλεκτρόλυσης, παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. Το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα (αλλά και αυτό που είναι συσσωρευμένο στις μπαταρίες του αυτοκινήτου) κινεί τους ηλεκτροκινητήρες του οχήματος. Ακούγεται καλό, μέχρι να ανακαλύψει κανείς ότι αυτήν τη στιγμή ο μοναδικός τρόπος παραγωγής του υδρογόνου είναι από τα ορυκτά καύσιμα. Εντούτοις, το κέρδος σε σχέση με τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα είναι ότι δεν παράγονται καυσαέρια, γεγονός πολύ σημαντικό, αφού ακόμα και το πιο ακίνδυνο προϊόν της καύσης, το CO2, ευθύνεται για την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Τι έχει κάνει η Αμερική μέχρι τώρα για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου; Σχεδόν τίποτα, αφού έχει γραμμένη στα παλαιά της οχήματα τη συνθήκη του Κιότο. Το μόνο δεδομένο είναι ότι υποστηρίζει σθεναρά τη λύση του υδρογόνου για την επόμενη ημέρα της αυτοκίνησης. Και η προοδευτική Ευρώπη; Έχει παραμείνει προσκολλημένη στους κινητήρες ντίζελ, που αποτελούν μια αποδοτική μεσοπρόθεσμη επιλογή. Όσο για το απώτερο μέλλον, οι πιο σημαντικές προσπάθειες φαίνονται να περιορίζονται στο συμβολικό σβήσιμο για 5 λεπτά των φώτων του πύργου του ¶ιφελ...
Ας κάνουμε, όμως, ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, όταν η GM το χειμώνα του 2002 παρουσίασε το Autonomy, ένα πρωτότυπο που υιοθετούσε τη λύση των ενεργειακών κυψελών για την κίνηση των τεσσάρων ηλεκτρικών μοτέρ που φώλιαζαν στους τροχούς του οχήματος. Όλα τα συστήματα του αυτοκινήτου ήταν τοποθετημένα σ’ ένα σασί-σάντουιτς, το οποίο η GM αποκαλεί «skateboard». Αυτή ακριβώς τη φιλοσοφία υιοθέτησε και το Hy-wire, ένα λειτουργικό πρωτότυπο που παρουσίασε η εταιρεία λίγους μήνες μετά, στην έκθεση του Παρισιού. Χαρακτηριστικό τού συγκεκριμένου οχήματος ήταν η ολοκληρωτική απουσία οποιασδήποτε μηχανικής σύνδεσης των χειριστηρίων του οδηγού. Τιμόνι, «γκάζι» και φρένο, όλα ήταν «by wire», δηλαδή ηλεκτρικά. Σκεφτείτε ότι, χάρη σε αυτήν την ιδέα, ένας Έλληνας καροσερίστας (λέμε τώρα!) θα μπορούσε να φτιάξει ένα αμάξωμα που απλώς θα κούμπωνε πάνω στο skateboard. Στα καλά ενός by wire συστήματος προσθέστε την πιο άμεση απόκρισή του, το κέρδος από την οποία, για παράδειγμα, σε ένα φρενάρισμα από τα 100 χλμ./ώρα μπορεί να φτάνει τα 5 μ. Χρειάζεται όμως ακόμα αρκετός χρόνος ώστε, από τη μια, να επιβεβαιωθεί η αξιοπιστία αυτών των συστημάτων και, από την άλλη, να καταφέρουν να παρέχουν αίσθηση ανάλογη με των μηχανικών χειριστηρίων.
Το Sequel, όπως ονομάζεται η τελευταία προσπάθεια της GM στον επαναπροσδιορισμό της έννοιας του αυτοκινήτου (σε αντίθεση με τις κινηματογραφικές συνέχειες), δε θα μπορούσε παρά να είναι καλύτερο από τον προκάτοχό του. Και μπορεί να διαθέτει πιο συμβατική εμφάνιση μέσα, έξω, ώστε να μην τρομάξουν οι πελάτες (μια και πλησιάζει η ώρα του λανσαρίσματός του στην αγορά), ωστόσο πετυχαίνει σημαντικές βελτιώσεις σε όλες του τις επιδόσεις έναντι του Hy-wire (βλ. σχετικό πίνακα).
Το Sequel, το οποίο είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε στο περιθώριο της παρουσίασης του Opel GT, δε φέρει το σήμα της GM, όπως τα προγενέστερα πρωτότυπα, αλλά της Chevrolet, αφού αυτή είναι η εταιρεία που στην Αμερική θα λανσάρει τα σχετικά οχήματα.

Στο τιμόνι του Sequel
Αντίθετα με το προσθιοκίνητο Hy-wire, ο διάδοχός του διαθέτει κίνηση σε όλους τους τροχούς, τετραδιεύθυνση, ενώ μπορεί να λειτουργεί απροβλημάτιστα σε ένα μεγάλο εύρος θερμοκρασιών (ένα θέμα που καλούνται να αντιμετωπίσουν όλα τα ανάλογα οχήματα). Η κίνηση εμπρός δίνεται από ένα τριφασικό κινητήρα 65 kW, μέσω ενός πλανητικού συστήματος γραναζιών και πίσω από δύο τριφασικούς κινητήρες άμεσης οδήγησης, 25 kW έκαστος, που είναι τοποθετημένοι στις πλήμνες των τροχών.
Η σύντομη οδήγηση του πρωτοτύπου στους δρόμους του Παλμ Σπρινγκς (με τη συνοδεία του τοπικού σερίφη!) παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρον. Η πρόσβαση στο εσωτερικό του Sequel (σε αντίθεση με το Hy-wire) γίνεται με μεγάλη ευκολία, καθώς υιοθετήθηκε η λύση ενός υψηλού αμαξώματος τύπου crossover. Το αλουμινένιο πλαίσιο ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας και φιλοξενεί, εκτός των άλλων, τα ρεζερβουάρ αποθήκευσης του υδρογόνου, το οποίο βρίσκεται υπό πίεση 700 bar.
Στην κεντρική κονσόλα, μια σειρά από διακόπτες παίζουν τον αντίστοιχο ρόλο του επιλογέα ενός αυτόματου κιβώτιου. Επιλέγουμε «D» και βυθίζουμε διακριτικά το πόδι μας στο δεξί πεντάλ. Ο τρόπος που επιταχύνονται τα 2.170 κιλά του αμαξώματος είναι συγκλονιστικός, ενώ στην επιβράδυνση τα ηλεκτρικά φρένα δε μας προβληματίζουν. Αντίστοιχα, το τιμόνι (που «κόβει» πολύ, κυρίως λόγω της τετραδιεύθυνσης) διαθέτει πολύ καλή αίσθηση, κάτι για το οποίο φροντίζει ένα μοτέρ που δημιουργεί τεχνητά την αίσθηση της αντίστασης, ενώ άλλα πέντε (μαζί με τα back up) αναλαμβάνουν τη λειτουργία του. Τέλος, κατά τη σύντομη αυτή βόλτα, έγινε φανερό ότι η τοποθέτηση των μοτέρ στους πίσω τροχούς έχει δυσμενείς επιπτώσεις στον τομέα της άνεσης, αν και ο μηχανικός που μας συνόδευε είπε ότι στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν από την έναρξη του σχετικού προγράμματος έχουν σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι στα ηλεκτρικά μοτέρ, οπότε στο μέλλον θα μπορούσε να περιοριστεί σημαντικά το βάρος τους.
Να, λοιπόν, που τα αυτοκίνητα με ενεργειακές κυψέλες εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς. Αυτό επιβεβαιώνει και το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η GM μέχρι την έναρξη της παραγωγής. Σε πρώτη φάση 100 Sequel θα δοθούν στο κοινό και σε οργανισμούς προς δοκιμή, ενώ το 2010 αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση στο κοινό του πρώτου αυτοκινήτου με ενεργειακές κυψέλες, σε τιμή που δε θα ξεπερνά ενός αντίστοιχου πετρελαιοκίνητου μοντέλου! Κοντός ψαλμός..._ Μ. Σ.

Το πειραματικό Autonomy ήταν ο προπομπός μια σειράς οχημάτων της GM που κινούνται με ενεργειακές κυψέλες. Ο κύκλος αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2008, με ένα αυτοκίνητο παραγωγής.

Το Sequel, με την πρώτη ματιά, θυμίζει περισσότερο αυτοκίνητο παραγωγής, παρά ένα εξωτικό πρωτότυπο.

Στο εσωτερικό του Sequel, αντίθετα με το Hy-wire, τα χειριστήρια δε θα ξαφνιάσουν το μέσο οδηγό.


SEQUEL vs HY-WIRE
SEQUEL HY-WIRE
Αυτονομία (χλμ.) 480 100
Μέγ. ταχύτητα (χλμ./ώρα) 145 64*
0-100 χλμ./ώρα (δλ.) 10 20
Μετάδοση 4WD FWD

* Με ηλεκτρονικό περιοριστή