4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα F1, 1ος γύρος, GP Αυστραλίας

Πρεμιέρα σε κόκκινο φόντο

Με μια μεγαλειώδη νίκη στην Αυστραλία, ο Κίμι Ράικονεν έγινε ο πρώτος οδηγός, μετά τον Χουάν Μανουέλ Φάντζιο το 1956, που κέρδισε στο ντεμπούτο του με τη Ferrari.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΦΑΜΠΡΙΤΣΙΟ ΛΑΖΑΚΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AUTOMEDIA

Ο ΚIMI Ράικονεν έγραψε ιστορία στη Μελβούρνη, στο ξεκίνημα της πρώτης χρονιάς μετά το 1991 χωρίς το Μίκαελ Σουμάχερ. Πολλοί περίμεναν πως η αποχώρηση τού εφτά φορές παγκόσμιου πρωταθλητή, που την τελευταία δεκαετία είχε συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με τη Ferrari, θα επηρέαζε σημαντικά τη λειτουργία της ομάδας. Για όσους όμως παρακολούθησαν τον πρώτο αγώνα της χρονιάς τα πιο «χτυπητά» σημάδια αλλαγής στη Ferrari είχαν να κάνουν απλώς με τον αδέξιο τρόπο των πανηγυρισμών και ασπασμών κατά τη συνάντηση των Κίμι Ράικονεν και Ζαν Τοντ στο parc ferme μετά την πρώτη νίκη του Φινλανδού με τους «κόκκινους». Η δημοτικότητα που έχει ένας πιλότος της Ferrari στους tifosi μοιάζει με ερωτική σχέση... Η πρώτη εντύπωση μετράει πολύ, πόσο μάλλον όταν ο καινούργιος πιλότος καλείται να αντικαταστήσει τον πιο επιτυχημένο -και, κατά συνέπεια, αγαπητό- πιλότο στην ιστορία της ομάδας. Ωστόσο, ο 27χρονος Φινλανδός κατάφερε να κάνει την καλύτερη δυνατή πρώτη -αγωνιστική- εντύπωση στους απαιτητικούς Ιταλούς οπαδούς. Από τις ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής προμηνυόταν η ανωτερότητα της Ferrari. O Ράικονεν εξασφάλισε την pole από την πρώτη του προσπάθεια στο τρίτο σκέλος των κατατακτήριων δοκιμών και στην επακόλουθη συνέντευξη Τύπου αποκάλυψε ότι τα πράγματα δεν ήταν ιδανικά για τον ίδιο και πως το πραγματικά δυνατό σημείο της Ferrari θα ήταν ο αγώνας. Την Κυριακή τα λόγια του επαληθεύτηκαν: μέχρι τον πρώτο του ανεφοδιασμό είχε εξασφαλίσει διαφορά 15 δλ. επί των McLaren, χωρίς να πιέζει στο απόλυτο όριο! Από εκεί και ύστερα, απλώς διατήρησε ένα προβάδισμα ασφάλειας μέχρι την καρό σημαία σε ένα «μοναχικό» αγώνα, καθώς ο ασύρματός του είχε πάψει να λειτουργεί λίγο μετά την εκκίνηση. Παράλληλα, η Ferrari ξεκίνησε την καινούργια σεζόν ακριβώς εκεί όπου είχε ολοκληρώσει την περσινή: όντας η ταχύτερη. Ωστόσο, αυτήν τη φορά, ο πλησιέστερος διώκτης της ήταν η McLaren.
Ο πιλότος της McLaren που τράβηξε τα βλέμματα όμως δεν ήταν ο Φερνάντο Αλόνσο, αλλά ο πρωτοεμφανιζόμενος Λιούις Χάμιλτον. Ο 22χρονος Βρετανός κατάφερε στην εκκίνηση να προσπεράσει από την εξωτερική τον Ρόμπερτ Κούμπιτσα αλλά και τον team mate του και να πλασαριστεί 3ος. Στη συνέχεια, διατήρησε πίσω του τον Αλόνσο για τα δυο τρίτα του αγώνα. Έκανε μερικά -αναμενόμενα- λάθη, ωστόσο ήταν σταθερός και ταχύτατος, με μοναδικό εμφανές πρόβλημά του την αντιμετώπιση των πιο αργών συνδυασμών. Αυτό ακριβώς -σύμφωνα με τον ίδιο- του κόστισε τη 2η θέση. Παρ’ όλα αυτά, ο Χάμιλτον πραγματοποίησε το πιο εντυπωσιακό ντεμπούτο μετά τη 2η θέση του Ζακ Βιλνέβ στην ίδια πίστα το 1996 και συνέβαλε ηλικιακά στη δημιουργία του νεαρότερου... βάθρου που έχει δει ποτέ στην ιστορία του το σπορ (μέσος όρος ηλικίας: 24 χρόνια, 11 μήνες και 10 ημέρες). Δείγματα ενός μελλοντικού πρωταθλητή; Έτσι ισχυρίζονται στη McLaren τουλάχιστον.
Ωστόσο, δεν μπορούσε παρά να νιώσει κανείς μια μικρή απογοήτευση για το γεγονός ότι, ενώ οι Ράικονεν και Αλόνσο παρατάσσονταν ετοιμοπόλεμοι πλάι πλάι στην εκκίνηση, η πολυπόθητη μάχη μεταξύ τους δε συνέβη ποτέ, λόγω της αργής εκκίνησης του Ισπανού, που βρέθηκε στην πρώτη στροφή 4ος. Με τα προσπεράσματα να είναι σχεδόν αδύνατα στην πίστα του ¶λμπερτ Παρκ, ο Αλόνσο αναγκάστηκε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος μέσω ενός στρατηγικού αγώνα. Τη στιγμή που ο Χάμιλτον μπήκε για το δεύτερο pit stop ο Iσπανός πρωταθλητής είχε αρκετά καύσιμα, ώστε να διαγράψει δύο επιπλέον ταχύτατους γύρους (και όχι μόνο έναν, όπως ήταν προγραμματισμένο), και έτσι κατάφερε, βγαίνοντας από τα πιτ, να βρεθεί στη 2η θέση μπροστά από το νεαρό Βρετανό. Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποίησε τις απώλειες στους μόλις δύο βαθμούς που χωρίζουν το νικητή από το 2ο. Μπορεί να δήλωσε ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα, όμως, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος, υπήρχε τέτοια διαφορά απόδοσης όσον αφορά το ρυθμό αγώνα, ώστε η McLaren δεν ήταν σε θέση να απειλήσει τη Ferrari και να διεκδικήσει τη νίκη...
Αντίθετα με τον Χάμιλτον, το ντεμπούτο του Χάικι Κοβαλάινεν δε θα μπορούσε να είναι χειρότερο, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος. Ο 25χρονος Φινλανδός έμοιαζε εντελώς εκτός κλίματος και ανήμπορος να παραμείνει εντός των ορίων της ασφάλτου... Ο πιο εκνευρισμένος άνθρωπος στην Αυστραλία πάντως ήταν ο Φελίπε Μάσα, που, λόγω ενός προβλήματος στο κιβώτιο κατά τις κατατακτήριες δοκιμές, εκκίνησε τελευταίος... Στον αγώνα έφτασε από την τελευταία στην 6η θέση, ωστόσο γνώριζε ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες θα είχε ανέβει στο βάθρο.

Ισορροπίες
Η έκβαση του αγώνα ήταν αρκετά προβλέψιμη για όποιον είχε παρακολουθήσει τις εξελίξεις στις χειμερινές δοκιμές που διεξήχθησαν στο Μπαχρέιν. Η Ferrari βρισκόταν μπροστά με ευκολία, αν και το πρόβλημα του Μάσα απέδειξε ότι η αξιοπιστία της Scuderia δεν είναι αλεξίσφαιρη (το ίδιο πρόβλημα είχε εμφανιστεί στην F2007 του Μάσα και την Παρασκευή). Η Ferrari έμοιαζε στη Μελβούρνη ικανότερη από κάθε άλλη ομάδα να αποδώσει στο όριο με οποιαδήποτε από τις δύο γόμες, καθώς ο Mάσα κάλυψε τους πρώτους 30 γύρους με τη μαλακή χωρίς να αναφέρει κάτι αρνητικό. Παρά το γεγονός ότι ήταν οριακά ταχύτερη στον ένα γύρο, όπως φάνηκε από το χρόνο που έφερε στην pole τον Ράικονεν, το πραγματικό της όπλο ήταν ο ρυθμός στον αγώνα.
Στις χειμερινές δοκιμές είχε γίνει εμφανές ότι, αν δύο ομάδες πάλευαν για τον τίτλο, η δεύτερη θα ήταν η McLaren. H βρετανική ομάδα, έχοντας διαπιστώσει από το μέσο του 2006 ότι η χρονιά είναι χαμένη, επικεντρώθηκε νωρίτερα στη δημιουργία και την εξέλιξη του μονοθεσίου του 2007, προκειμένου να καλύψει το χαμένο έδαφος. Ωστόσο, τα ασημί βέλη δεν μπορούν ακόμη να αντλήσουν το μέγιστο από τα ελαστικά της Bridgestone κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ο Φερνάντο Αλόνσο παραδέχτηκε ότι τα φετινά ελαστικά τον ανάγκασαν να εξομαλύνει το μέχρι πρότινος ιδιαίτερα επιθετικό στην είσοδο των στροφών στιλ οδήγησής του, ίσως όμως να χρειαστεί ακόμη δυο, τρεις αγώνες για να τελειοποιήσει τον καινούργιο τρόπο προσέγγισής του. Πάντως, η πραγματικότητα είναι ότι το αληθινό δυναμικό της McLaren δε φάνηκε ποτέ σε άμεση σύγκριση με αυτό της Ferrari, καθώς και οι δύο ομάδες φρόντισαν να προστατέψουν τους κινητήρες τους εν όψει του απαιτητικού για τους V8 Γκραν Πρι της Μαλαισίας. Όπως είναι φυσιολογικό, οι ομάδες δεν είναι ακόμη σίγουρες για την αξιοπιστία των μονοθεσίων τους, ενώ μερικές από αυτές δεν έχουν ακόμη ξεκλειδώσει την πλήρη δυναμική τους, κάτι που συνήθως επιτυγχάνεται -τουλάχιστον από τις κορυφαίες ομάδες- περί τον πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα. Οι δοκιμές εξέλιξης στη Μαλαισία πριν από το δεύτερο γκραν πρι της σεζόν θα βοηθήσουν στην αέναη αναζήτηση του ιδανικού στησίματος, ενώ ο αγώνας στην πίστα της Σεπάνγκ θα μεγεθύνει τυχόν αδυναμίες στον τρόπο λειτουργίας των Bridgestone. O Ράικονεν πάντως ήταν στην Αυστραλία τουλάχιστον μισό δευτερόλεπτο ταχύτερος στο γύρο από τον Χάμιλτον, ο οποίος, όπως αποδείχτηκε στο τέλος του αγώνα, αν και ήταν σε θέση να διατηρηθεί εμπρός από τον Αλόνσο, δεν είχε τη δυνατότητα να ακολουθήσει το ρυθμό του όταν βρέθηκε πίσω του. Στο στρατόπεδο της ΒΜW Sauber, η αχίλλειος πτέρνα όσον αφορά την αξιοπιστία της F1.07, το κιβώτιο, τερμάτισε στον 36ο γύρο τον αγώνα του Κούμπιτσα, που ξεκίνησε 5ος. Από την άλλη, ο Νικ Χάιντφελντ πέτυχε μια πολύ καλή 3η θέση στην εκκίνηση και ακολούθησε μια επιθετική στρατηγική, ξεκινώντας τον αγώνα με τη μαλακή γόμα και μικρό φορτίο καυσίμου, όμως στην πορεία η ομάδα διαπίστωσε ότι τα ελαστικά είχαν τη δυνατότητα να αντέξουν ακόμη περισσότερους γύρους, γεγονός που θα μπορούσε να επιτρέψει στο Γερμανό να μείνει κοντά στις McLaren.
Aν, λοιπόν, η BMW Sauber είναι κατά τις πρώτες ενδείξεις η τρίτη δύναμη του grid, πού βρίσκονται οι περσινοί πρωταθλητές; H ομάδα της Renault δεν μπορούσε να ακολουθήσει το ρυθμό των τριών πρώτων ομάδων (ο Φιζικέλα άρχισε να χάνει σημαντικό έδαφος από τον Κούμπιτσα μετά το 13ο γύρο), ενώ με τη μαλακή γόμα η R27 αντιμετώπισε κατακόρυφη πτώση της απόδοσης, αφού σε υψηλότερες από τις ιδανικές θερμοκρασίες τα Bridgestone παρουσίαζαν ανομοιόμορφη φθορά πέλματος. Η μετάβαση σε έναν και μοναδικό προμηθευτή ελαστικών έβλαψε τη μέχρι πρότινος στενότερα συνεργαζόμενη με τη Michelin ομάδα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη και οι αεροδυναμιστές της Renault πασχίζουν να καλύψουν εκείνο το 7% που έχασαν στην αεροδυναμική απόδοση, τη στιγμή που τοποθέτησαν τα ιαπωνικά ελαστικά στο μονοθέσιό τους.
Πίσω από τους τέσσερις πρωτοπόρους, η Toyota επέδειξε καλό ρυθμό στις κατατακτήριες δοκιμές, ο οποίος ωστόσο δεν ακολουθήθηκε από ανάλογες επιδόσεις στον αγώνα, γεγονός που επέτρεψε στην ομάδα στην οποία παρέχει κινητήρες, τη Williams, να τοποθετήσει το Νίκο Ρόζμπεργκ εμπρός από τα δύο ιαπωνικά μονοθέσια μέχρι τον τερματισμό. Παράλληλα, η Honda, αφού έφτασε μέχρι το μέσο του αγώνα για να ανακαλύψει ότι η σκληρότερη γόμα ήταν ταχύτερη της μαλακής, βρέθηκε να μάχεται εναντίον των... περσινών της μονοθεσίων, τα οποία χρησιμοποιεί (με μερικές αεροδυναμικές αναβαθμίσεις) η Super Aguri._ Φ. Λ.

- Ο καινούργιος κανονισμός που ορίζει τη χρήση και των δύο γομών στον αγώνα δεν κατάφερε να ανακατέψει την τράπουλα όσο ήλπιζαν οι θεσμοθέτες του, καθώς η προφανής επιλογή για όσους βρίσκονταν σε στρατηγική δύο ανεφοδιασμών (την οποία ακολούθησαν 17 από τους 22 οδηγούς) ήταν η χρήση της μεσαίας -και ιδανικότερης για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο ¶λμπερτ Παρκ- γόμας στις δύο πρώτες περιόδους και της μαλακής στην τελευταία. Παράλληλα, οι στρατηγικές ενός pit stop είναι πλέον μειονεκτικές, αφού απαιτούν τη συμπλήρωση του μισού αγώνα με μία γόμα, τη μαλακότερη εκ των δύο, η οποία δεν αντέχει τόσους γύρους...
- Aνεπαρκή αποδείχτηκαν τα διακριτικά που χρησιμοποίησε η Bridgestone για να ξεχωρίζουν οι δύο γόμες της στον αγώνα. Η διαμέτρου 3 εκ. λευκή κουκκίδα που βρισκόταν στο εξωτερικό πλευρικό τοίχωμα της μαλακότερης γόμας δεν ήταν εύκολο να εντοπιστεί ούτε καν κατά τη διάρκεια των pit stop! Ωστόσο, η κατάσταση δεν προβλέπεται να αλλάζει μέχρι την έναρξη των αγώνων στην Ευρώπη.
- Ο Kίμι Ράικονεν έμοιαζε σε μερικά πλάνα μέσα από το κόκπιτ να μην έχει συνηθίσει ακόμη τις πολυάριθμες επιλογές ρυθμίσεων που παρέχει στον οδηγό της η F2007, και αυτό ίσως ήταν ο λόγος της μικρής εξόδου που είχε προς το τέλος του αγώνα, όταν τα επίπεδα αυτοσυγκέντρωσής του είχαν πέσει. Η πολυπλοκότητα και η πληθώρα των συστημάτων ελέγχου που έχει εξελίξει η Ferrari στη δεκαετή της συνεργασία με τον Μίκαελ Σουμάχερ αποτελούν μόνο δύο από τις ενδείξεις των λόγων για τους οποίους η Scuderia δεν ήταν διατεθειμένη να αποχωριστεί τις γνώσεις του Γερμανού.
- Στον αγώνα συμμετείχαν ουσιαστικά τέσσερις Honda (με τη Super Aguri να χρησιμοποιεί το περσινό μοντέλο) και τέσσερις Red Bull (όλες φετινές)! Η Spyker ισχυρίζεται ότι και στις δύο περιπτώσεις καταπατείται (με διαφορετικό τρόπο) ο όρος της Συνθήκης Ομονοίας που δηλώνει ότι μόνο κατασκευαστές που έχουν σχεδιάσει το δικό τους μονοθέσιο έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν και να βαθμολογούνται στο πρωτάθλημα και κατέθεσε μήνυση εναντίον της Super Aguri, ενώ το ίδιο θα κάνει και με την Toro Rosso...

«Η απόδοσή του ήταν τόσο κακή, ώστε δεν πιστεύαμε ότι ήταν αυτός. Μπορεί να ήταν ο αδελφός του! Θα προσπαθήσουμε να φέρουμε τον πραγματικό Χάικι στον επόμενο αγώνα...»
Φλάβιο Μπριατόρε, διευθύνων σύμβουλος της Renault, αναφερόμενος στην απόδοση του πιλότου της γαλλικής ομάδας, Χάικι Κοβαλάινεν, στο ντεμπούτο του.


11 χρόνια είχε να ανέβει στο βάθρο πρωτοεμφανιζόμενος πιλότος (Ζακ Βιλνέβ, Αυστραλία 1996).
20 αγώνες είχαν περάσει από την τελευταία νίκη του Ράικονεν (Ιαπωνία, 2005).
51 χρόνια είχε να νικήσει στο ντεμπούτο του με τη Ferrari πιλότος της Scuderia (Χουάν Μανουέλ Φάντζιο, Αργεντινή 1956).
1.800 ελαστικά έφερε η Bridgestone στην Αυστραλία για τις ανάγκες των 22 ομάδων.
105.000 θεατές βρίσκονταν την Κυριακή του αγώνα στην πίστα του ¶λμπερτ Παρκ.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
ΓΥΡΟΣ 1
ΠΙΣΤΑ Μελβούρνη
Μήκος 5.303 χλμ.
Γύροι 58
Συν. απόσταση 307,574 χλμ.


ΚΑΤΑΤΑΞΗ
1 Ράικονεν FERRARI 1h25:28.770 (1)
2 Αλόνσο McLAREN +7.242 (2)
3 Χάμιλτον McLAREN +18.595 (4)
4 Χάιντφελντ BMW SAUBER +38.763 (3)
5 Φιζικέλα RENAULT +1:06.469 (6)
6 Μάσα FERRARI +1:06.805 (22)
7 Ρόζμπεργκ WILLIAMS +1 γύρο (12)
8 Σουμάχερ TOYOTA +1 γύρο (9)

Ταχύτερος γύρος: Ράικονεν 1:25.235


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
ΟΔΗΓΩΝ
1 Ράικονεν 10
2 Αλόνσο 8
3 Χάμιλτον 6
4 Χάιντφελντ 5
5 Φιζικέλα 4

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ
1 McLAREN 14
2 FERRARI 13
3 BMW SAUBER 5
4 RENAULT 3
5 WILLIAMS 2