4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Opel GTC

Απελευθέρωση!

Η Opel δείχνει, επιτέλους, να χαλαρώνει τα λουριά των σχεδιαστών της κι εκείνοι εκμεταλλεύονται την ευκαιρία με τον καλύτερο τρόπο.

ΚΕΙΜΕΝΟ: IAΚΩΒΟΣ ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ

ΤΟ σχεδιαστικό προφίλ που παρουσιάζει μια εταιρεία αποτελεί συνισταμένη πάρα πολλών παραγόντων, που, τελικά, συνθέτουν την αισθητική των μοντέλων της. Βέβαια, εκτός από τις ικανότητες της σχεδιαστικής ομάδας και την ευελιξία των μηχανικών, πάνω απΆ όλα βρίσκεται η προθυμία της ηγεσίας να πάρει το -έστω, καλοϋπολογισμένο- ρίσκο να «επιτεθεί» και στον τομέα του στιλ. Η Opel, ως μέλος ενός εκ των πιο σύνθετων οργανισμών στο χώρο του αυτοκινήτου, της General Motors, για μια σειρά ετών ακολουθούσε μια φιλοσοφία που είχε ως αποτέλεσμα αυτοκίνητα που σαφώς ήταν ισορροπημένα και είχαν μεγάλη αποδοχή από το κοινό, αλλά σε μεγάλο βαθμό τους έλειπε άλλοτε το συναίσθημα, άλλοτε η κομψότητα και άλλοτε και τα δύο. Τα πράγματα, όμως, τώρα δείχνουν να αλλάζουν. Τα νέα Corsa και GT δίνουν μια πρώτη γεύση, ενώ η παρουσίαση του GTC στη Γενεύη επιβεβαίωσε την υποψία ότι οι άνθρωποι στο Ρισελσχάιμ αλλάζουν μυαλά.

Φωταγώγηση
Η αλήθεια είναι ότι το τεχνητό φως και οι χιλιάδες αντανακλάσεις του στις εκθέσεις δεν είναι ό,τι καλύτερο για τις επιφάνειες ενός αυτοκινήτου. Ο σωστός φωτισμός ενός πρωτοτύπου αποτελεί πραγματικό εφιάλτη κι έτσι οι άνθρωποι της Opel έδειχναν ευτυχισμένοι που βρίσκονταν με το δημιούργημά τους στα βουνά γύρω από την ηλιόλουστη Μασσαλία. Εκεί, η ματ βαφή, επιτέλους, μπορούσε να αναδειχθεί, τονίζοντας και κολακεύοντας κάθε λεπτομέρεια του αμαξώματος. Με το μήκος και το μεταξόνιο να φτάνουν τα 4.830 και τα 2.737 χλστ., αντίστοιχα, οι σχεδιαστές είχαν αρκετή επιφάνεια για να δημιουργήσουν τόσο απαλές όσο και δυναμικές γραμμές, ενώ η –επιτέλους- αρμονική συνύπαρξη των ακμών, που κυριαρχούν εδώ και χρόνια στα μοντέλα της Opel, με τις καμπύλες είχε ως αποτέλεσμα ένα σύνολο που χαρακτηρίζεις άφοβα κομψό. Το καθαρό προφίλ τονίζεται από τρεις βασικές γραμμές: το μαρσπιέ, το περίγραμμα αυτού που αρχικά ξεκίνησε ως εξαγωγή αέρα, και, βέβαια, τα νίκελ «φιλέτα» των παραθύρων, που ακολουθούν πιστά την κλίση της οροφής. Στις δύο άκρες του αμαξώματος μια νέα σειρά στιλιστικών στοιχείων σχηματίζει την εικόνα που θα επηρεάσει τα μελλοντικά μοντέλα της εταιρείας. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό αποτελούν οι κάθετες εισαγωγές που εισχωρούν στα φωτιστικά με λυχνίες LED σώματα. Η προτεταμένη μάσκα αποτελεί μια εξελιγμένη παραλλαγή αυτής που ήδη ξέρουμε από την Opel, όμως το «ανάποδο» σχήμα τής κάτω εισαγωγής δημιουργεί ένα γραφικό σύνολο που ξεφεύγει από την πολυχρησιμοποιημένη, πλέον, αλά Golf GTI κεντρική εισαγωγή. Πίσω η εικόνα δεν αλλάζει σημαντικά. Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι κάθετες εξατμίσεις, που κρύβουν μέσα τους τα φώτα της όπισθεν, ενώ η ακμή που διατρέχει το κέντρο και του μπροστά μέρους πίσω τονίζεται ακόμα περισσότερο, συνθέτοντας, μαζί με το ενσωματωμένο σπόιλερ και τα φουσκωμένα φτερά, μια λιτή, αλλά άκρως δυναμική φόρμα.

Για περάστε
Το νεύμα που μας έκανε ο Φρανκ Λέοπολντ, πατέρας του GTC, για να βρεθούμε στη θέση του οδηγού αυτόματα βάζει το μυαλό μας στη διαδικασία μερικών πρόχειρων υπολογισμών. Η κατασκευή του πρωτοτύπου χρειάστηκε περίπου έξι μήνες, κόστισε 3 εκατ. ευρώ, ενώ σε μερικές μέρες μόνο το περίμενε μια εξαιρετική τιμή, αφού θα μεταφερόταν στη Villa dΆ Este του Κόμο για την Concorso dΆ Eleganza, την εκδήλωση όπου κάθε χρόνο μαζεύονται τα πιο ξεχωριστά σύγχρονα αλλά και κλασικά οχήματα. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένα περιθώριο για υπερβολές και λάθη. Mια μόνο χούφτα δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο θα οδηγήσουν το GTC και ο φιλικός Λέοπολντ είναι φυσιολογικά ανήσυχος. Αυτός και η ομάδα του, βασιζόμενοι σε ένα καινούργιο πλαίσιο, εφοδίασαν το τετρακίνητο πρωτότυπο με μια νέα έκδοση του γνωστού υπερτροφοδοτούμενου V6 κινητήρα των 2,8 λίτρων, που, για την περίπτωση, αποδίδει 300 ίππους. Παρά το γεγονός ότι τα καθίσματα ρυθμίζονται μόνο κατά το διαμήκη άξονα, δε δυσκολευόμαστε να βρούμε την ιδανική θέση οδήγησης. Η εικόνα δείχνει γνώριμη, σε σχέση με τα υπόλοιπα μοντέλα της εταιρείας, αλλά οι γραμμές της κονσόλας είναι πλέον πιο χυτές, προσδίδοντας μια αίσθηση ποιότητας. Η ορατότητα, ακόμα και για αυτοκίνητο παραγωγής, δεν είναι κακή, όμως οι όμορφοι εξωτερικοί καθρέφτες δε θα μπορούσαν να μπουν ποτέ στην παραγωγή, λόγω της νομοθεσίας. Αφήνοντας το βαρύ συμπλέκτη, ξεκινάμε για τα πρώτα μέτρα. Το στοιχείο που κυριαρχεί στο εσωτερικό είναι ο ήχος του κινητήρα. Το πρώτο πράγμα που περνά από το μυαλό είναι ότι κάποιος έχει βάλει ένα μικρόφωνο στο χώρο του κινητήρα, με τους αεραγωγούς να λειτουργούν ως ηχεία που κάνουν απευθείας μετάδοση μέσα από το στρόβιλο. Επιταχύνουμε με... σεβασμό, βλέποντας στο πρόσωπο του Λέοπολντ να επιστρέφει το χαμόγελο. Σύντομα και καθώς τα χιλιόμετρα ανεβαίνουν, μας συγκρατεί, θυμίζοντάς μας ότι τα πρωτότυπα ελαστικά διάστασης 245/40 R20 της Continental έχουν κατασκευαστεί με γνώμονα την αισθητική, όχι την αντοχή. Φυσικά, συμμορφωνόμαστε χωρίς δεύτερη κουβέντα, παρΆ ότι ο ήχος μάς κάνει να νιώθουμε σαν να βρισκόμαστε σε χασαποταβέρνα Μεγάλη Εβδομάδα και ο Χριστόδουλος από πάνω μας ανυπομονεί να μας στείλει στις πύλες της κολάσεως. Ας είναι... Kρατάμε την όρεξή μας μέχρι την έκδοση παραγωγής, που θα δούμε στο σχετικά άμεσο μέλλον, αν και ο ήχος, σίγουρα, δε θα είναι ο ίδιος. Αντίθετα, το εσωτερικό δε θα αλλάξει ιδιαίτερα. Τα πίσω καθίσματα προς το παρόν δυσκολεύονται να φιλοξενήσουν δύο ενήλικες, όμως αυτό είναι ένα στοιχείο που, σύμφωνα με τους ανθρώπους της Opel, θα βελτιωθεί. Eκείνο που δείχνει ήδη να λειτουργεί ιδανικά είναι το σύστημα Flex4, που, ουσιαστικά, ενσωματώνει τις πλάτες των πίσω καθισμάτων σε εκείνες των μπροστά, αποκαλύπτοντας ένα χαώδη χώρο αποσκευών που είναι πλήρως εκμεταλλεύσιμος, λόγω τόσο του επίπεδου πατώματος όσο και του μεγάλου ανοίγματος της τρίτης πόρτας.
Αξιοποίηση ή -μάλλον, καλύτερα- απελευθέρωση. Αυτή είναι η λέξη κλειδί για το GTC. Η Opel άφησε ελεύθερα τα χέρια των σχεδιαστών της και εκείνοι, σε ανταπόδοση, άρχισαν να χτίζουν το νέο και σίγουρα αισθητικά πιο ενδιαφέρον προφίλ που έχει επιδείξει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια._ Ι. Κ.
Ακμές, καμπύλες και στιλιστικά στοιχεία, όλα μαζί, συνεργάζονται σε ένα από τα πιο κομψά Opel όλων των εποχών.

Κορυφαίο το σύστημα Flex4. Μέσα σε μόνο λίγα δευτερόλεπτα μετατρέπει το 2+2 θέσεων κουπέ σε ένα 2θέσιο «στέισον κουπέ». Η πρακτικότητα και το στιλ σε όλο τους το μεγαλείο.

Συνέντευξη

Συμφωνική ορχήστρα

Γνωρίσαμε δύο από τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία του GTC και, φυσικά, δεν αντισταθήκαμε στον πειρασμό να μάθουμε κάτι παραπάνω από όσα πληροφορείται κανείς από τα Press kit.

Ο Φρανκ Λέοπολντ (αριστερά) εντάχθηκε στο δυναμικό της GM το 1992 και από το 1994 είναι αναμεμιγμένος σε σχεδόν όλα τα πρωτότυπα που έχει παρουσιάσει η Opel μέχρι σήμερα καθώς και σε ορισμένα της Saab. Όντας επικεφαλής του τμήματος Kαινοτομιών και Πρωτοτύπων, συνεργάστηκε στενά με τον Ενέιστο Ρουπάρ (δεξιά), ο οποίος ευθύνεται για την εξωτερική εμφάνιση του μοντέλου. Και οι δύο τους έχουν εργαστεί και εργάζονται ακόμη τόσο για την Opel όσο και για άλλες εταιρείες του ομίλου, με τον Ρουπάρ, εκτός των άλλων, να έχει σχεδιάσει και την Cadillac BLS. Συζητώντας μαζί τους, εκτός από τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες που πήραμε, εντυπωσιαστήκαμε από την πίστη αλλά και τον ενθουσιασμό τους για τη νέα σχεδιαστική εποχή που ανοίγεται στην Opel.

Πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε το GTC;
Κάθε χρόνο η Opel παρουσιάζει ένα πρωτότυπο. Αυτήν τη φορά θέλαμε να κατασκευάσουμε ένα αυτοκίνητο που θα προϊδέαζε το κοινό για το νέο σχεδιαστικό μας πρόσωπο. Παράλληλα, είναι το πρώτο μοντέλο που έχει δημιουργηθεί μετά τον ερχομό του καινούργιου μας διευθυντή σχεδιασμού της GM Ευρώπης, Μπράιαν Νεσμπίτ. Φυσικά, όπως και με κάθε πρωτότυπο, θέλουμε να αλιεύσουμε και τις αντιδράσεις του κοινού.

Γιατί επιλέξατε ένα 2θυρο κουπέ, για να παρουσιάσετε το μελλοντικό σας πρόσωπο;
Ήταν ο καλύτερος τρόπος για να δείξουμε στον κόσμο ότι η καινούργια σχεδιαστική μας ταυτότητα έχει έντονα συναισθηματικό προφίλ. Παράλληλα, όντας απόντες από τη συγκεκριμένη κατηγορία, αφού εδώ και χρόνια έχει σταματήσει η παραγωγή του Calibra, σκεφτήκαμε ότι ίσως εκεί να κρύβεται η ευκαιρία για ένα νέο μοντέλο.

Πόσο χρόνο σάς πήρε η δημιουργία του πρωτοτύπου;
Με δεδομένο ότι, σε γενικές γραμμές, κάθε χρόνο δημιουργούμε δύο πρωτότυπα, συνήθως ένα για την Opel κι ένα για τη Saab, έπρεπε να ολοκληρώσουμε το GTC από τα πρώτα σκίτσα μέχρι το τελικό μοντέλο σε έξι μήνες. Η κατασκευή του πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Saab στη Σουηδία, αν και, συνήθως, για οικονομία χρόνου, χρησιμοποιούμε ιταλικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Θα μπορούσαν εύκολα τα στοιχεία που βλέπουμε στο GTC να μεταφερθούν σε άλλα μοντέλα της εταιρείας;
Η αλήθεια είναι ότι το κουπέ είναι ιδανική περίπτωση και τα πράγματα δε θα ήταν τόσο εύκολα, αν μιλούσαμε για άλλες, ίσως πιο συμβατικές κατηγορίες οχημάτων. Φυσικά, οχήματα όπως το νέο Agila, το επόμενο που θα παρουσιάσουμε, δε θα χρησιμοποιούν τις γραμμές του GTC. ΠαρΆ όλα αυτά, αρκετά από τα στοιχεία του πρωτοτύπου θα μπορούσαν να ενταχθούν σε όλα τα μοντέλα της εταιρείας.

Τα μπροστινά φώτα με LED πόσα κοντά βρίσκονται στην παραγωγή;
Δεν είμαστε πολύ μακριά από τη μέρα που θα τα δούμε σε καθημερινά αυτοκίνητα, ίσως σε ένα με δύο χρόνια. Ακόμη, βέβαια, υπάρχουν θέματα που αφορούν το κόστος, την ψύξη τους αλλά και την υπάρχουσα νομοθεσία.

Ποιος ο λόγος που τόσα χρόνια η Opel διατήρησε ένα σχετικά συντηρητικό σχεδιαστικό προφίλ;
Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Πολλές φορές κάποιες προχωρημένες ιδέες δεν πέρασαν κι έτσι, παρά το γεγονός ότι τα μοντέλα είχαν καλή εμφάνιση, θα μπορούσαν να είναι πιο κομψά. Τώρα, όμως, τα πράγματα αλλάζουν. Ήδη το νέο Corsa έχει στοιχεία που πιστεύουμε ότι του προσδίδουν χάρη. Το τονισμένο πίσω φτερό που βρίσκεται στο Corsa και το GTC αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά που παίρνουμε από το σήμερα και επεξεργαζόμαστε περαιτέρω για το αύριο.