4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Αλληλογραφία

(10-20-30)
30 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ
Το 24ο Pάλλυ Ακρόπολις, στο οποίο ο Μπγιορν Βάλντεγκαρντ σημείωσε την πρώτη από τις δύο νίκες του στον εθνικό μας αγώνα, είχε ήδη ξεκινήσει όταν κυκλοφόρησε το τεύχος Ιουνίου 1977. «Πλήρης περιγραφή, τον επόμενο μήνα» μας ενημέρωνε τότε το περιοδικό, που στο εξώφυλλό του είχε το Renault 20, φωτογραφημένο από τον Αλέξη Σοφιανόπουλο. Και, επειδή η προσφορά ενημέρωσης προς τους αναγνώστες δεν τελειώνει ποτέ, τότε, όπως και πρόσφατα, μια μεγάλη έρευνα στα αθηναϊκά συνεργεία είχε τη δική της θέση στις σελίδες των 4Τροχών. Δύο εντελώς διαφορετικά αυτοκίνητα, το Αudi 100 GLS και το Fiat 126 Personal, αποτελούσαν τα κυριότερα τεστ του μήνα.

20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ
Η οδήγηση του ηλιακού αυτοκινήτου της Μercedes Alpha-Real, το οποίο και κατέλαβε το χώρο του εξωφύλλου, ήταν το πιο ξεχωριστό θέμα εκείνου του μήνα. Όσο για την περιέργεια των Αθηναίων, βλέποντας το πρωτότυπο στους δρόμους, ο φωτογράφος Βασίλης Γιαννακόπουλος ακόμα μας διηγείται ιστορίες, 20 χρόνια μετά. Στις δοκιμές του τεύχους συμπεριλαμβάνονταν τα Renault 11 Turbo, Rover 216 Vitesse, Peugeot 405, Audi 90, Fiat Uno Selecta και Austin Montego Turbo. Στις αγωνιστικές ειδήσεις ξεχώριζε η νίκη του Χάνου Μίκολα στο πάλαι ποτέ κραταιό Σαφάρι, με το Αudi 200 Gr. Α, που ήταν η 18η του μεγάλου Φινλανδού σε αγώνα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ.

10 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ
Το Αudi A3 1.8T ήταν ο «πρωταγωνιστής» στο εξώφυλλο του τεύχους 321, καθώς τα συμπεράσματα από τη δοκιμή του είχαν εντυπωσιάσει τότε τους πάντες. Lancia Ypsilon, Subaru Impreza και Mazda 323 1.5 συμπλήρωναν τα αυτοκίνητα των τεστ, ενώ στις «γνωριμίες» υπήρχαν η Mercedes CLK, η όγδοη γενιά της Toyota Corolla και το πολύ όμορφο Peugeot 406 Coupe. Στην πλούσια ύλη του Ιουνίου 1997 ξεχώριζαν, επίσης, το άρθρο για τα παιδικά καθίσματα, το 1ο Οικολογικό Ράλλυ, που διοργανώθηκε από το ΕΜΠ σε συνεργασία με τους 4Τροχούς, αλλά και η «γκρίνια» του αείμνηστου Λέοναρντ Σετράιτ για την τεχνολογική στασιμότητα των μονοθεσίων της Formula 1.


MESSAGE IN A BOTTLE
ANAΔHMOΣIEYΣH AΠO TO TEYXOΣ 333
06/1998
TO ΣYNAMΦOTEPON
Kυβέρνηση με τη κυριολεξία του όρου έχουμε να δούμε από την εποχή του Bενιζέλου. H χώρα είναι γεμάτη πανίσχυρες μαφίες, οικονομικές και πολιτιστικές. Yπό αυτές τις συνθήκες (βαρβαρότητας) και με τις πολιτιστικές σειρήνες (του μεσονυκτίου) να συγκαλύπτουν τις μαφιόζικες πρακτικές του παρασκηνίου, ευνόητο είναι γιατί η αισθητική έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από την (αλλοτριωμένη και ελεγχόμενη) μόρφωση.
O έχων ευαίσθητες κεραίες άνθρωπος, ακόμη κι αν του αλλοτριώσουν το μυαλό, ακόμη κι αν ανήκει στη μεγάλη κατηγορία που αγνοεί τι ακριβώς γίνεται στα παρασκήνια, πάσχει σε συνθήκες ασχήμιας και ασχημιών και δεν μπορεί να συμβιβαστεί ή να ησυχάσει. Bρίσκεται, δηλαδή, στην κοιλιά του Kρόνου, όμως δε χωνεύτηκε! Eάν το συναμφότερον είναι η πεμπτουσία του πολιτισμού, τότε ο Παρθενώνας (ή μια Ferrari!) είναι το δάχτυλο που δείχνει το φεγγάρι, δηλαδή κατά τη γνώμη μου ότι: στο ωραίο περιέχεται το συναμφότερον!
Aυτή άλλωστε είναι και η ειδοποιός διαφορά των 4T, οι οποίοι ποτέ δεν «υπνωτίσθηκαν» από το δάχτυλο, αλλά και ουδέποτε εγκλωβίστηκαν στη στείρα «πνευματικότητα». H διαλεκτική του γήινου με το πνευματικό είναι η καινοτομία τους. Aν λοιπόν αποκωδικοποιήσουμε σωστά αυτό που νιώθουμε μπροστά στο ΩPAIO, βρισκόμαστε στην αφετηρία του NEOY. Oι ορίζοντες του κόσμου των 4T είναι πολύ ευρείς και ο πλούτος τους δε χωράει στους στεγνούς όρους του παλιού. ¶λλωστε, ο προϊστορικός πολιτισμός των λυγμών καλλιεργεί το κόμπλεξ και την απέχθεια προς το γήινο. Γι’ αυτό προκόψαμε ως τώρα!

* Tο γεγονός αυτό όχι μόνο διαχώρισε τους 4T τόσο από τα περιοδικά για βίδες και μπουλόνια όσο και από τα σοβαροφανή «προβληματισμένα» από την πρώτη μέρα, αλλά εξηγεί και την υπεροχή του Διευθυντή τους (χωρίς ακαδημαϊκές περγαμηνές) στο χώρο του και όχι μόνο. Έφερε το NEO από το 1970 και τα δύσμοιρα τα «πτυχία» ακόμη το κοιτάζουν στα δόντια!
Kώστας Γαϊτανάκης
Iεράπετρα


Aγγελία
OI TEXNIKEΣ EKΔOΣEIΣ ZHTOYN
Φιλόλογο, κατά προτίμηση με γνώσεις γερμανικής γλώσσας και ορολογίας αυτοκινήτου, για να εργαστεί στο Tμήμα Διόρθωσης. Πληροφορίες στο τηλ.: 210.9792.614, κ. Πάλλα

Eπιστολή 1
KPIΣEIΣ...
κ. Χατζηπαναγιώτου
Παρακολουθώ τα γραφόμενά σας εδώ και μερικά χρόνια και ήμουν περίεργος να δω μέχρι πού θα έφτανε αυτό το κακόγουστο αστείο. Νομίζω ότι στο τελευταίο τεύχος φτάσατε στο αποκορύφωμα.
Αλήθεια, πώς θα αντιδρούσατε αν μια εταιρεία ή αντιπροσωπεία σάς έλεγε: «αρνούμαστε το διάλογο, γιατί έτσι, στο κάτω κάτω»; Δε θα τους ξέπλενε ούτε όλο το νερό της Γης και του ¶ρη μαζί. Μπορεί να είναι όντως παιδαρέλια αυτοί στους οποίους αναφέρεστε. Οι συντάκτες του περιοδικού σας (πλέον δεν είναι «μας») ξέρουν την ιστορία της Αlfa Romeo; Έχουν οδηγήσει «75», Alfasud; Έχουν ακούσει τον ήχο των μηχανών τους; Έχουν νιώσει τους κραδασμούς και την πραγματική αίσθηση της οδήγησης μιας Integrale, για παράδειγμα; Ή, μήπως, έχουν μεγαλώσει με το όνειρο ενός Golf GTi ή μιας «Mπέμπας» 316 M Pack «ουάου»; Από αυτά που γράφουν, μάλλον στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων).
Έχω παρατηρήσει ότι έχουν αλλάξει οι αντιλήψεις περί κρατήματος. Την αστάθεια ενός αυτοκινήτου τη λέμε ευχάριστη υπερστροφική συμπεριφορά. Το εύκολο και γρήγορο γλίστρημα μπροστά το αποκαλούμε σπορτίφ (άτυχη η Rover με το 200 VVI - αν το έβγαζε τώρα, θα ανήκε στα σπορτίφ). Το αυτοκίνητο χωρίς διάρκεια στα φρένα και με την ένδειξη «προσοχή στην υποστροφή» (τ. 424), ΘΕΟ. Το αναίσθητο τιμόνι, ε, το συνηθίζουμε.
Όμως όλα αυτά είναι αναμενόμενα από κάποιον που είπε τη φράση «το ενοχλητικό χτένι των Ferrari», που θεωρούσε απόλυτο επιβατικό οικογενειακό ένα αυτοκίνητο που κάποιοι, άσχετοι προφανώς (κ. Setright), αποκάλεσαν την ανάρτησή του παιδαριώδη και ότι είναι για γέλια. Αυτά είναι ένα πολύ μικρό δείγμα από τα μαργαριτάρια που γράφετε τόσα χρόνια.
Γνωρίζω ότι δε θα δημοσιεύσετε την επιστολή αυτή, μια και φυσάει νέο καθεστώς στο περιοδικό, γι’ αυτό θα σας ζητήσω κάτι άλλο, και εκ μέρους πολλών αναγνωστών. Σταματήστε να γράφετε για αυτοκίνητα, γιατί έτσι, στο κάτω κάτω.
Κουσαρίδης Παντελής
[email protected]


AΠANTHΣH:
Kακά τα ψέματα,οι νέοι άνθρωποι που εξελίσσουν-προωθούν και εντέλει πουλάνε τις Alfa σήμερα θεωρούν πως ορθά θυμίζουν Passat και, ίσως, «3άρες». Διαφωνώ και το εκφράζω, παρά τις αντιδράσεις-ενστάσεις._ Σ. X.



Eπιστολή 2
... KI EΠIKPIΣEIΣ
Καλησπέρα κύριοι,
Διαβάζω το περιοδικό σας από τότε που... το αυτοκίνητό μου είχε πετάλια - το 1986! Παρ’ όλα αυτά, είναι η πρώτη φορά που επικοινωνώ μαζί σας. Έχω να κάνω τρία σχόλια:
1. Τα τελευταία χρόνια το περιοδικό μετατρέπεται προοδευτικά από αμιγώς αυτοκινητιστικό σε ποικίλης ύλης. Πολλοί πιστεύω ότι συμφωνούν μαζί μου και θα ήθελαν τα γραφήματα ανθρώπων με ποιητικές η πεζογραφικές ανησυχίες άσχετες με την αυτοκίνηση να συρρικνωθούν και πάλι - πράγμα πιο εύκολο, τώρα που οι Tεχνικές Eκδόσεις περιλαμβάνουν τόσα αξιόλογα περιοδικά που θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν αυτές τις απόψεις.
2. Ως ρομαντικός νοσταλγός μιας άλλης εποχής, θα ήθελα να διαβάζω περισσότερα για τα classic αυτοκίνητα, που τόσο αγαπώ και αναγκάζομαι να στραφώ στον ξένο τύπο για να ενημερωθώ. Ίσως οι Nεοέλληνες να ενδιαφέρονται περισσότερο για τις μετατροπές και τα ηχοσυστήματα (που, κακά τα ψέματα, προσφέρουν ασυγκρίτως περισσότερο σε διαφήμιση), όμως λίγες σελίδες κάθε μήνα θα μπορούσαν να συγκινήσουν ένα νέο κοινό.
3. Σας παραθέτω ακριβή μετάφραση αποσπάσματος κάποιας δοκιμής νέου μοντέλου από βρετανικό περιοδικό: «Αλλά το χειρότερο κομμάτι του αυτοκινήτου είναι το εσωτερικό. Ασφαλώς, ο χώρος αποσκευών είναι αξιοπρεπούς μεγέθους και υπάρχει πολύς χώρος για τους πίσω επιβάτες, αλλά η ποιότητα των πλαστικών είναι απλώς τραγική. Οι σακούλες του σουπερμάρκετ είναι πιο καλοφτιαγμένες απ’ αυτό. Και είναι δωρεάν. Ε, λοιπόν, όσα χρόνια διαβάζω ελληνικά περιοδικά αυτοκινήτου -συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών παρακλαδιών ξένων περιοδικών που φημίζονται για το φλέγμα και την ωμότητά τους-, δεν έχω διαβάσει ποτέ κάτι αντίστοιχο. Πολύ πρόσφατα είδα ένα κορεατικό 4x4 τραγικής αισθητικής με αυτοκόλλητα κάποιου περιοδικού απ’ αυτά. Είπα στο δοκιμαστή, χαριτολογώντας: «Γιατί σου έδωσαν τέτοιο σιχαμένο αυτοκίνητο, τι τους έκανες;» Εκείνος έγνεψε καταφατικά, χαμογέλασε και μου είπε: «¶σε, φίλε...» Αργότερα διάβασα τη δοκιμή όπου πρόβαλλαν το νέο μοντέλο ως «ιδιαίτερο». Οι γνώμες των δοκιμαστών «φιλτραρίστηκαν», προφανώς, στο βωμό των διαφημιστικών εσόδων και αυτό είναι το πιο λυπηρό. Καταλαβαίνω ότι τα βρετανικά περιοδικά έχουν πολλαπλάσια κυκλοφορία και διεθνή εμβέλεια και ότι καμία εταιρεία δε θα τολμήσει να αρνηθεί αυτοκίνητο για δοκιμή, έστω και ύστερα από τέτοια σχόλια. Έχετε το τσαγανό, κύριε Καββαθά, να είστε για άλλη μια φορά πρωτοπόρος; Να ρισκάρετε να μείνετε χωρίς αυτοκίνητο για δοκιμή; Να αναγκαστείτε να νοικιάσετε; Να χάσετε διαφημιζομένους, επειδή προβάλλετε την πραγματικότητα; Σκεφτείτε το ως λειτούργημα. Ίσως να σώσετε τη ζωή μιας οικογένειας από ένα ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ κατασκεύασμα με... δερμάτινο σαλόνι και «μια ζωή άτοκα», που όμως δε στρίβει, δε φρενάρει και σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση... Θεός φυλάξοι. Το ότι ο Κ.Κ. κουράστηκε, μεγάλωσε, ίσως κάνει ένα τέτοιο βήμα ακόμα πιο δύσκολο. Αν όμως γινόταν, θα ήμουν περήφανος να είμαι μέλος της οικογένειας των 4Τ, ο... Α.Κ. Φαίνεται ότι είμαι αθεράπευτα ρομαντικός...
¶ρης Κατσιέρης
[email protected]

AΠANTHΣH:
Επιτρέψτε μας να διαφωνήσουμε. Η δομή της ύλης του περιοδικού έχει παραμείνει αναλλοίωτη για πάρα πολλά χρόνια και είναι αυτή ακριβώς η προσέγγιση στην ελληνική (όχι μόνο αυτοκινητική) πραγματικότητα που οι αναγνώστες εκτιμούν, έχοντας αναδείξει τους 4Τ πρώτους σε κυκλοφορία.
Η αναφορά σας στα κλασικά αυτοκίνητα λαμβάνεται υπόψη και πιστεύουμε σύντομα θα σας ικανοποιήσουμε στον τομέα αυτό.
Όσο για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η κριτική στα αυτοκίνητα που δοκιμάζουμε, πιστεύουμε ότι είναι αντικειμενική, αν μη τι άλλο περισσότερο από πολλών βρετανικών εντύπων, που από τη μια πολλάκις μας έχουν εκπλήξει με τις προτιμήσεις τους, αλλά και με τον προκλητικό τρόπο γραφής τους. Tις περισσότερες φορές ο σαρκαστικός τρόπος γραφής των Βρετανών δημοσιογράφων είναι αυτοσκοπός, πόσο μάλλον αν συνυπολογίσουμε ότι σήμερα υπάρχουν ελάχιστα «λεμόνια» και ο ρόλος μας περισσότερο έχει να κάνει στο να αναδείξουμε τις διαφορετικές «αποχρώσεις» στις δυνατότητες των αυτοκινήτων. Στην προκειμένη περίπτωση, λοιπόν, είναι άδικο να χρησιμοποιείς δεικτικό και ειρωνικό λόγο, μόνο και μόνο για να μην κατηγορηθείς από τους αναγνώστες σου ότι τα «ισιώνεις» όλα.



Eπιστολή 3
MAΓNHTEΣ KAI... KATANAΛΩΣH
Καλημέρα σας, ονομάζομαι Αλέξανδρος Διαμαντίκος και μόλις συνειδητοποίησα ότι έχουν περάσει 17 χρόνια από τότε που έφηβος κράτησα στα χέρια μου το πρώτο μου τεύχος των 4Τ, το 1990 (τον καιρό της απόσυρσης). Eίναι, όμως, η πρώτη φορά που επικοινωνώ μαζί σας και αυτό διότι τον τελευταίο καιρό όλο και πιο συχνά βρίσκομαι αντιμέτωπος με διαφημίσεις προϊόντων που υπόσχονται μείωση της κατανάλωσης και των εκπεμπόμενων ρύπων του κινητήρα του αυτοκινήτου και ταυτόχρονη βελτίωση των επιδόσεών του (αύξηση ιπποδύναμης, ροπής κτλ.) με χρήση διαφόρων «μαγνητών» που αποσκοπούν στην «πόλωση» των μορίων του καυσίμου, η οποία, με τη σειρά της, βελτιστοποιεί την καύση! Το ερώτημα είναι, νομίζω, προφανές: ποιος μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα δημοσιεύματα-διαφημίσεις, αν όχι οι 4Τ, με ένα συγκριτικό τεστ; Ο εξοπλισμός για δυναμομετρήσεις και μετρήσεις κατανάλωσης υπάρχει, το ενδιαφέρον από το κοινό σας σίγουρα υπάρχει, όμως δεν το έχετε κάνει, γιατί; Όταν ως έντυπο σε τεύχη σας συγκρίνετε τα best seller οχήματα της αγοράς, εκφράζοντας γνώμη για τα προϊόντα αυτοκινητοβιομηχανιών, γιατί όχι ένα συγκριτικό και για το τόσο αμφιλεγόμενο τεχνολογικό αυτό εξάρτημα;
Αλέξανδρος Διαμαντίκος
[email protected]


AΠANTHΣH:
Mείνετε ήσυχος, ετοιμάζουμε ήδη κάτι. Γενικά, στο θέμα της κατανάλωσης, ισχύει η παροιμία: «Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι».



Eπιστολή 4
MIA ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΤΟΝ κ. ΤΡΙΑΝΤΗ
Θα ’θελα να πω μια «καλησπέρα» και ένα «ευχαριστώ» στον κ.Τριάντη από τους πιστούς, μετριοπαθείς, σοβαρούς και αξιοπρεπείς συνοδοιπόρους τόσα χρόνια με τους 4Tροχούς. Φίλε Γιάννη (επίτρεψέ μου την προσφώνηση), πολλά ενδιαφέροντά σου και «αδυναμίες» σου είναι και δικές μου, με κορυφαίο ένα ταξίδι οδικώς (με τα τρία παιδιά μας...!) στην Ισπανία... Ελπίζω, όταν είμαστε έτοιμοι να «έχουμε» τη βοήθειά σου και τις πολύτιμες εμπειρίες σου...
Γρηγόρης Κουλούρης
Αγ. Παρασκευή

Eπιστολή 5
EYXAPIΣTIEΣ
Θα ήθελα μέσα από το περιοδικό σας να ευχαριστήσω εγώ, η διεύθυνση του ΙΕΚ Γλυφάδας-ΟΕΕΚ και οι μαθητές του τμήματος Ειδικός Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου την εταιρεία Χ. Καλτσούνης ΑΕΒΕ-Opel, που κάλυψε το συνολικό κόστος απόκτησης βιβλίων στο μάθημα Φορολογική Πρακτική.
Αικατερίνη Καλλία
[email protected]