4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Final Cut - Μιχάλης Σταυρόπουλος

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
[email protected]

Βαβέλ

Το μαρτύριο ενός ανθρώπου που είναι «καταδικασμένος» να οδηγεί καθημερινά διαφορετικό αυτοκίνητο...

Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, υπάρχει μια κατηγορία οδηγών για την οποία η αυτοκινητοβιομηχανία επιδεικνύει μια μοναδική αδιαφορία και δεν είναι άλλη από τους αυτοκινητικούς συντάκτες! Είμαστε μια, ομολογουμένως, εξειδικευμένη περίπτωση «ιδιοκτητών», που καλείται από μέρα σε μέρα να προσαρμόζεται στα χαρακτηριστικά του κάθε αυτοκινήτου με την ίδια ευκολία που ο χαμαιλέοντας αλλάζει το χρώμα του ανάλογα με το περιβάλλον. Και όσο πιο περίπλοκα γίνονται τα αυτοκίνητα χρόνο με το χρόνο, οι εταιρείες, αντί να αναζητούν ένα κοινό τόπο σε θέματα εργονομίας, ακολουθούν η καθεμία το δικό της δρόμο, θεωρώντας, αν μη τι άλλο, ότι όλοι οι αγοραστές έχουν το περιθώριο να εξοικειωθούν με το τετράτροχό τους, έπειτα από λίγες μέρες συμβίωσης. Όμως, πέρα από την ιδιαιτερότητα του δικού μας επαγγέλματος, σκεφθείτε πόσοι άνθρωποι διαθέτουν στην οικογένειά τους δύο ή και περισσότερα αυτοκίνητα, οδηγούν διάφορα εταιρικά οχήματα ή χρειάζεται να νοικιάσουν ένα, στο πλαίσιο κάποιου ταξιδιού. Σε καμιά από αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για την εξοικείωση του οδηγού με το περιβάλλον του.
Βέβαια, πριν από μερικά χρόνια τα πράγματα ήταν πολύ πιο απλά, τότε που η πιο χτυπητή παραφωνία αφορούσε τη θέση της... κόρνας των γαλλικών μοντέλων (στο μοχλοδιακόπτη του φλας). Εντούτοις, η... εφευρετικότητα των κατασκευαστών στην τοποθέτηση του μπουτόν του αλάρμ ήταν το πρώτο δείγμα της Bαβέλ που θα ακολουθούσε στον τομέα της εργονομίας.
Γιατί Bαβέλ; Προς επιβεβαίωση των ισχυρισμών μας, ας παρακολουθήσουμε την εμπειρία ενός συναδέλφου που κατευθύνεται αργά το βράδυ προς το πάρκινγκ του περιοδικού, κρατώντας το κλειδί ενός καινούργιου αυτοκινήτου. Αφού περάσει στο εσωτερικό του, προσπαθεί να ρυθμίσει το κάθισμά του, αναζητώντας τους σχετικούς μοχλούς ή ηλεκτρικούς διακόπτες. Όταν ολοκληρώσει την έρευνα, σειρά έχει η θέση των -σπάνια φωτιζόμενων- χειριστηρίων για τους καθρέφτες. Η θέση της όπισθεν επίσης ποικίλλει, αλλά αυτό που πρέπει να προσέξει είναι αν και το σημερινό αυτοκίνητο διαθέτει αισθητήρα παρκαρίσματος, γιατί, αλλιώς, αυτό που θα ακουστεί θα είναι το «γκαπ» στον τοίχο του γκαράζ. Βγαίνοντας στην Αττική Oδό, πρέπει να σιγουρευετεί αν το κιβώτιο είναι 6άρι (μη βάλει κατά λάθος τη... «Rallye») και, αν οδηγεί αυτόματο και αποφασίσει να αλλάξει χειροκίνητα, να αναζητήσει προς τα πού ανεβαίνουν οι ταχύτητες (προς τη μεριά του, προς τα εμπρός ή προς το πλάι;). Η ρύθμιση του κλιματισμού και η επιλογή του αγαπημένου σταθμού μπορεί να αποδειχτεί πιο επικίνδυνη διαδικασία από το να μιλά κανείς στο κινητό του. Ενίοτε και πιο περίπλοκη από το να προγραμματίζει το βίντεο! Το εγχειρίδιο για το MMI (Multimedia Interface) της Audi είναι μεγαλύτερο από εκείνο του αυτοκινήτου! Και πού να προσπαθήσεις να βγάλεις άκρη εν κινήσει με το iDrive της BMW... Αυτό, κανονικά, θα έπρεπε να συνεπάγεται αφαίρεση διπλώματος με τον νέο ΚΟΚ! Φτάνοντας στο πρατήριο για ανεφοδιασμό, ο συνάδελφος πρέπει να επιδείξει ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση (μη γίνει και ρεζίλι), αναζητώντας τον τρόπο με τον οποίο ανοίγει η τάπα (από το κεντρικό κλείδωμα, με κλειδί, με μοχλό χαμηλά δίπλα στο κάθισμα, με μπουτόν στην πόρτα, στην κονσόλα στην οροφή ή μέσα στο ντουλαπάκι;).
Δυστυχώς, αυτήν την πολυγλωσσία στο σχεδιασμό του εσωτερικού δε φαίνονται οι κατασκευαστές διατεθειμένοι να την αντιμετωπίσουν. Ένας μηχανικός της Mercedes (εταιρεία που διαπρέπει στις εργονομικές ανορθοδοξίες) μας είπε ότι, όποτε προσπάθησαν να ευθυγραμμιστούν με πρακτικές άλλων κατασκευαστών, βρήκαν αντίδραση από το κοινό τους. Επιπλέον, θεωρεί ότι αυτή η ιδιαίτερη φιλοσοφία της εταιρείας κρατά πιστούς τους πελάτες της, όπως, για παράδειγμα, ο ιδιοκτήτης ενός Nokia που κατά τεκμήριο θα επιλέξει και πάλι Nokia, όταν θα αντικαταστήσει το κινητό του. Να, όμως που τα πράγματα αλλάζουν, αφού ήρθαν τα smartphone, τα οποία, ανεξαρτήτως κατασκευαστή, υιοθετούν το ίδιο λειτουργικό. Μήπως είναι καιρός να κατασκευαστούν και τα πρώτα έξυπνα αυτοκίνητα;_ Μ. Σ.