4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Land Rover Freelander 2.2 TD4

Ο μέτοικος

Σαν τους ξένους που ήταν μόνιμα εγκατεστημένοι στις μεγάλες πόλεις, τα «πετρέλαια» μπαίνουν στη λίστα των επιλογών μας και, όσο περνά ο καιρός, κλείνουμε τα αυτιά σε απαγορεύσεις και πρόστιμα.

ΤΙ λέγαμε; Πετρέλαιο. Πριν από μερικά χρόνια, κάποιοι τρελοί ξεκίνησαν από την Ελλάδα και πήγαν οδικώς με τρία Defender στο ετήσιο φεστιβάλ της Land Rover στη Μ. Βρετανία. Στην εναρκτήρια τελετή οι διοργανωτές τούς κάλεσαν στο κέντρο ενός γηπέδου και ζήτησαν από τους θεατές να κάνουν ησυχία. Όχι για να δουν τους «ήρωες» που διήνυσαν χιλιάδες χιλιόμετρα με Defender, αλλά για να ακούσουν τον ήχο του βενζινοκινητήρα. Τόσο ξένος τούς ήταν. Πολίτες από ποιος ξέρει πόσες ευρωπαϊκές χώρες άκουγαν για πρώτη φορά να βρυχώνται 3.500 κυβικά που ρουφούσαν αχόρταγα βενζίνη! Στις δικές τους χώρες, τα ίδια αλλά και όλα τα ανάλογα αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν ανέκαθεν με πετρελαιοκινητήρες. Λογικό...
Η ιστορία είναι πέρα για πέρα αληθινή, και μάλιστα καθόλου περίεργη. Περίεργοι είμαστε εμείς και οι νόμοι μας. Στα εν οίκω, όλο και περισσότερο βουτάμε στην παρανομία. Παλαιότερα δεν ήταν μόνο το ότι οι αντιπροσωπείες δεν έβγαζαν πετρέλαια για δοκιμή. ¶ντε και έβρισκαν την άκρη, στα έδιναν μετά; Ο ήχος ήταν τόσο χαρακτηριστικός, που μόνο με «καπέλο» ΤΑΞΙ μπορούσες να τη γλιτώσεις, αν δίπλα σου κοντοστεκόταν όχημα της Tροχαίας. Σήμερα, όταν μιλάμε για καλούς ντίζελ, σημαίνει ότι σχεδόν στήνουμε αυτί για να ακούσουμε τη διαφορά. Από τη μια η τεχνολογία, από την άλλη οι σούπερ μονώσεις στο χώρο των κινητήρων και, να, που τελικά τα πετρέλαια στις δύο μεγαλουπόλεις αλωνίζουν και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Το καλύτερο απΆ όλα; Με το χέρι στην καρδιά, τουλάχιστον όταν μιλάμε για τετρακίνητα, όσο περνάει ο καιρός, διαπιστώνουμε αυτό που η υπόλοιπη Ευρώπη ξέρει από καιρό: είναι ανώτερα από τα αδελφά βενζινοκίνητα.
Δεν έχει περάσει καιρός από την πρώτη δοκιμή του Land Rover Freelander II. Από τα 3,2 λίτρα εκείνου του βενζινοκινητήρα περνάμε στα 2,2 του υπερτροφοδοτούμενου ντίζελ και ας δούμε πού οδηγεί σήμερα η εσωτερική αντιπαράθεση.

ItΆs a beautiful day
Συνήθως βάζεις κάτω τα στοιχεία και προσδιορίζεις το αντικείμενο. Όχι εδώ. Τα πράγματα ξεκίνησαν λίγο διαφορετικά. Το TD4 Freelander βρέθηκε να καταπίνει εκατοντάδες χιλιόμετρα σε ένα κυνήγι χρόνου από την Αθήνα στην Καστοριά, μια απόσταση 560 χλμ. την οποία έβγαλε χωρίς στάση. Ναι. Ο πρώτος ανεφοδιασμός έγινε στα 573 χλμ. και αυτό όχι τόσο λόγω ανάγκης, όσο από περιέργεια για την κατανάλωση. Για να μη μακρηγορούμε, έπειτα από σχεδόν 2.000 χλμ. η κατανάλωση του βρετανικού SUV «έκατσε» στα 9,8 λίτρα/100 χλμ.! H τιμή είναι κορυφαία, ακόμα και για πετρέλαιο (μόνο το Toyota RAV D-4D έχει πέσει πιο κάτω), πολύ περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς πως ο 4κύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας τεχνολογίας common rail έχει επιφορτιστεί με το «κουβάλημα» ενός αμαξώματος που φλερτάρει με τους 2 τόνους. Τα 2.179 κ.εκ., σε συνεργασία με ένα 6άρι μηχανικό -για την περίσταση- κιβώτιο της ZF με πολύ καλή αίσθηση, όχι απλώς τα καταφέρνουν, αλλά δείχνουν και να υποσκελίζουν τη βενζινοκίνητη πρόταση. Όχι σε επίπεδο απόλυτων επιδόσεων, αλλά σε αίσθηση και, κυρίως, στην άνεση με την οποία ταξιδεύει το βρετανικό «μικρό», εκμεταλλευόμενο κατά κύριο λόγο την άφθονη ροπή του, που, ούτε λίγο ούτε πολύ, αγγίζει τα 40,8 χλγμ./2.000 σ.α.λ. Αυτό είναι και το σημείο όπου το Freelander δε... σηκώνει απευθείας κόντρα με τα ανταγωνιστικά SUV. Το γενικότερα εξαιρετικό Toyota RAV D-4D υπολείπεται κατά σχεδόν 10 χλγμ., το Santa Fe, που δεν παύει να μας εντυπωσιάζει ακόμα και στην πετρελαιοκίνητη εκδοχή των 2,2 λίτρων, κάτι λιγότερο και, τελικά, όλο αυτό αντικατοπτρίζεται στο σχεδόν 1 δλ. που μένουν πίσω και τα δύο στο ενδεικτικό «0-100», τη στιγμή που το Freelander «δείχνει το δρόμο» και στις ρεπρίζ. Nτίζελ, όμως, δε σημαίνει επιδόσεις και οι Βρετανοί φαίνεται πως έχουν παίξει καλά με τους κανόνες. Το Freelander αποτελεί ισχυρό παίκτη σε κάθε περίπτωση και, βέβαια, εδώ μιλάμε για την άνεση που παρέχει σε οποιαδήποτε διαδρομή. Μπορεί στις απότομες μεταβολές κατεύθυνσης να μην έχει την ευστάθεια του RAV, η ποιότητα κύλισής του, όμως, είναι εφάμιλλη της υποδειγματικής του Santa Fe και, επιπλέον, το γρήγορο τιμόνι του βοηθά στον άμεσο έλεγχο του αμαξώματος. Όχι πως απαιτούνται αριστοτεχνικές κινήσεις, αφού τα ηλεκτρονικά συστήματα πρόσφυσης και ευστάθειας επεμβαίνουν ακριβώς όταν και όσο πρέπει. Δυστυχώς, θα πρέπει να σημειώσουμε πως η μέτρια, αν όχι κακή, απόδοση των φρένων επαληθεύτηκε και με το TD4, αλλά οφείλουμε να αφήσουμε ανοιχτό το ενδεχόμενο να βελτιώνεται με άλλα λάστιχα, αφού στην πράξη δεν παρουσιάζονται σημάδια κόπωσης. Από εκεί και πέρα, καμία παρατήρηση για φασαρία από τον κινητήρα, ούτε, βέβαια, και για ενοχλητικά σκορτσαρίσματα, τα οποία, δυστυχώς, ακόμα δεν έχουν εκλείψει από τους πετρελαιοκινητήρες στο σύνολό τους.

Λέγε με Terrain Response
Χώμα. Εδώ τελειώνει η απευθείας αντιπαράθεση με ομοϊδεάτες (βλ. SUV), απλώς και μόνο γιατί το Freelander έχει «κλέψει εκκλησία». Το γνωστό από το Discovery ηλεκτρονικό σύστημα κατανομής της ροπής Terrain Response βρήκε χώρο και τρύπωσε κι εδώ, έστω κι αν από το «πακέτο» λείπει ένα πρόγραμμα συγκριτικά με το αδερφό μοντέλο. Τι να το κάνεις; Τα τέσσερα είναι λίγα; Κάθε άλλο. Ο περιστροφικός διακόπτης στο κέντρο της κονσόλας προκαλεί να επιλέξεις μεταξύ ασφάλτου, χωματόδρομου καλής ποιότητας, ολισθηρών επιφανειών ή ανώμαλων εδαφών/άμμου. Από εκεί και πέρα, καθορίζεται ηλεκτρονικά η κατανομή της ροπής, καθώς και κάποιες επιμέρους λειτουργίες στον κινητήρα και στα συστήματα ελέγχου δυναμικής συμπεριφοράς. Κάπου εκεί είναι που το Freelander μένει χωρίς... παρέα. Χάρη στο Terrain Response, αλλά και στην ψηλή ανάρτησή του με «τζιπίσιες» διαδρομές και τους κοντούς προβόλους, μπορεί κάλλιστα να ακολουθήσει ένα καθαρόαιμο 4x4. Σε συνδυασμό με τη ροπή και τις αντοχές του πετρελαιοκινητήρα, μη σας φανεί περίεργο αν το δείτε μέχρι το παρμπρίζ σε ποτάμι...

Παίζουμε κορόνα... κορόνα;
Για το αν η συνταγή του νέου Freelander είναι επιτυχημένη ή όχι δεν τίθεται θέμα. Οι Βρετανοί έχουν κερδίσει την εκτίμησή μας προς το μικρό τους και, επιπλέον, όπως όλα δείχνουν, μάλλον θα κερδίσουν και το στοίχημα επανένταξης του SUV τους στην αγορά. Πραγματικά, πρέπει να ψάξει κανείς πολύ για να βρει την αχίλλειο πτέρνα του, και δη όταν πρόκειται για το πετρελαιοκίνητο, που δεν υστερεί σε τίποτα από τον ανταγωνισμό. Προσοχή, δεν ισχυριζόμαστε πως η Land Rover ανακάλυψε τον τροχό κι έβγαλε το καλύτερο SUV που έχουμε δει· σίγουρα, όμως, μελέτησε και δημιούργησε ένα όχημα που δεν υστερεί σε τίποτα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Οι... παροχές του, σε επίπεδο άνεσης, οδικής συμπεριφοράς, επιδόσεων και ποιότητας, το τοποθετούν σε κορυφαία θέση, ενώ για τις off road ικανότητές του, ακόμα κι αν ελάχιστοι κάτοχοί του έχουν την περιέργεια να τις ανακαλύψουν, θα αρκεστούμε απλώς στο να θυμίσουμε πως είναι Land Rover._ 4Τ

ΥΠΕΡ
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
OFF ROAD ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ

ΚΑΤΑ
ΑΠΟΔΟΣΗ ΦΡΕΝΩΝ

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
Η ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΗΡΑ
ΤΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΤΙΜΟΝΙ

ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΚΛΙΣΕΙΣ ΣΕ ΑΠΟΤΟΜΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ
ΝΑ ΕΧΕΙ... ΚΟΝΤΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ (ΥΠΕΡΒΟΛΗ;)

Εμφάνιση που παραπέμπει απευθείας στα πιο πρόσφατα σχεδιαστικά πρότυπα της εταιρείας. Οι τετραγωνισμένες άκρες μπορεί να μην αποτελούν τελευταία λέξη της μόδας, σίγουρα, όμως, βοηθούν τον οδηγό στην καλύτερη επόπτευση του χώρου.

Τα πάντα βρίσκονται στη σωστή θέση και, αν κάτι σηκώνει βελτίωση σε πιθανό μελλοντικό face lift, αυτό είναι η ποιότητα των πλαστικών στην κονσόλα και, ίσως, το ηχοσύστημα - για τους πιο «ψαγμένους».

Εκτός δρόμου και πάντα με δεδομένο ότι πρόκειται για SUV, το Freelander εντυπωσιάζει. Καθοριστικός ο ρόλος της ανάρτησης, που, σε συνδυασμό με το Terrain Response, ανεβάζει το μικρό Land Rover πάνω από τις απαιτήσεις της κατηγορίας.

O ANTAΓΩNIΣMOΣ

HYUNDAI SANTA FE 2.2
Το κορεατικό SUV αποτελεί μια από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις στην κατηγορία. Ακόμα καλύτερο, πιο ταξιδιάρικο και άνετο με τον πετρελαιοκινητήρα, διατηρεί την κορυφαία αίσθηση στην ποιότητα κύλισης. Το 5άρι χειροκίνητο κιβώτιο επιδέχεται ουσιαστική βελτίωση, ενώ κατά τΆ άλλα η αδυναμία του συμπλέκτη να το οδηγήσει βαθιά... στις λάσπες δε στέκεται εμπόδιο στη γενικότερα καλή εικόνα του.

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 2.188 κ.εκ.
ΙΣΧΥΣ 155 ίπποι/4.000 σ.α.λ.
ΡΟΠΗ 34,1 χλγμ./2.500 σ.α.λ.
0-100 XΛM./ΩPA 12,2 δλ.
80-110 XΛM./ΩPA (5η) 8,2 δλ.
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 11,1 λίτρα/100 χλμ.
ΤΙΜΗ 35.500 ευρώ

JEEP CHEROKEE 2.8 CRD
Όχι ακριβώς ανταγωνιστής, μιας και μιλάμε για καθαρόαιμο τετρακίνητο, αλλά το μοναδικό μικρό 4x4 που θα «δυσκολέψει» το Freelander εκτός δρόμου. Οι κοντές σχέσεις είναι αναντικατάστατες σε δύσκολες επιφάνειες κι εκεί είναι που το Cherokee υπερέχει. Αναμένουμε πάντα έναν πιο... πολιτισμένο κινητήρα και, ίσως, μια «εκλέπτυνση» στην εντός δρόμου οδική συμπεριφορά.

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 2.768 κ.εκ.
ΙΣΧΥΣ 163 ίπποι/3.800 σ.α.λ.
ΡΟΠΗ 40,8 χλγμ./1.800 σ.α.λ.
0-100 XΛM./ΩPA 12,5 δλ.
80-110 XΛM./ΩPA (5η) 6,9 δλ.
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 14,1 λίτρα/100 χλμ.
ΤΙΜΗ 36.000 ευρώ

ΤΟΥΟΤΑ RAV D-4D
Κάποτε το βαφτίσαμε «το GTi των SUV». Σήμερα, στην έκδοση ντίζελ το RAV μπορεί να μη βάζει φωτιά στην άσφαλτο, διατηρεί, όμως, τα κορυφαία στοιχεία ενεργητικής ασφάλειας, όντας λιγότερο ενεργοβόρο και ίσως πιο κοντά στην πραγματική του φύση. Για λόγους που -δικαίως- έχουν να κάνουν με το εταιρικό του γίγνεσθαι, παραμένει πολύ ψηλά στη λίστα επιλογών.

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 2.231 κ.εκ
ΙΣΧΥΣ 136 ίπποι/3.600 σ.α.λ.
ΡΟΠΗ 31,6 χλγμ./2.000 σ.α.λ.
0-100 XΛM./ΩPA 12,1 δλ.
80-110 XΛM./ΩPA (5η) 9,2 δλ.
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 9,3 λίτρα/100 χλμ.
ΤΙΜΗ 33.840 ευρώ

TO XPΩMA TOY XPHMATOΣ
Με 40.660 ευρώ το Freelander τοποθετείται αμέσως αρκετά πάνω από τον ανταγωνισμό. Βέβαια, η έκδοση είναι αρκετά πλήρης, με τον εξοπλισμό να περιλαμβάνει αερόσακους εμπρόσθιους, γονάτων οδηγού, οροφής και πλευρικούς (συνολικά 7), ABS, σύστημα ελέγχου πρόσφυσης και ευστάθειας, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, ηλεκτρικά αναδιπλούμενους και θερμαινόμενους καθρέφτες, υπολογιστή ταξιδιού, cruise control, ηλεκτρικά παράθυρα, κλιματισμό και ηχοσύστημα. Επιπλέον διατίθεται το δερμάτινο σαλόνι με ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα καθίσματα (3.611 ευρώ), οι αισθητήρες παρκαρίσματος (543 ευρώ) και τα φώτα Bi-Xenon (1.057 ευρώ).

Land Rover Freelander 2.2 TD4

ΚΟΣΤΟΣ
ΤΙΜΗ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 40.660¤

TEXNIKA

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Κυβισμός (κ.εκ): 2.179
Κύλινδροι: 4 σε σειρά
Μέγ. Ισχύς (ίπποι/σ.α.λ.): 160/4.000*
Μέγ. Ροπή (χλγμ./σ.α.λ.): 40,8/2.000*

ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Κίνηση: Στους 4 τροχούς
Κιβώτιο: Χειροκίνητο 6 σχέσεων

ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εμπρός: Γόνατα ΜακΦέρσον με ψαλίδια
Βάσης, αντιστρεπτική
Πίσω: Γόνατα με 2 εγκάρσιους
Και 1 διαμήκη βραχίονα, αντιστρεπτική

ΦΡΕΝΑ
Εμπρός: Αεριζόμενοι δίσκοι 300χλστ.
Πίσω: Αεριζόμενοι δίσκοι 302χλστ.

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Τελ. Ταχύτητα (χλμ/ώρα): 181
0-100 χλμ/ώρα (δλ): 11,7*/11,1**
Ρεπρίζ 50-80 με 3η (δλ): 3,6**
Ρεπρίζ 80-110 με 4η (δλ): 5,7**
Ρεπρίζ 120-140 με 5η/6η (δλ): 7,5/11,3**
Φρενάρισμα 120-0 χλμ/ώρα (μ): 64,4**
Μέση Κατανάλωση (λίτρα/100 χλμ): 9,8**

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μήκος (χλστ): 4,500
Πλάτος (χλστ): 1,910
Ύψος (χλστ): 1,765
Μεταξόνιο (χλστ): 2,660
Βάρος (κιλά): 1.780*/1.852**

*Τιμή κατασκευαστή
**Τιμή 4Τ