4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Red Bull Bridge Crossing

The bridge is on fire!

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΦΑΜΠΡΙΤΣΙΟ ΛΑΖΑΚΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΚΟΜΠΟΤΣΑΡΗΣ

Ο Μαρκ Βέμπερ βρέθηκε για λίγο στην Ελλάδα και, βέβαια, το ασυνήθιστο δεν είναι απλώς ότι ο Αυστραλός οδηγός της F1 επισκέφτηκε τη χώρα μας, αλλά και το γεγονός πως διέσχισε με το μονοθέσιο της Red Bull τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου!

Φανταστείτε την έκπληξη των οδηγών που κινούνταν στη γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» την 31η Μαΐου, καθώς έβλεπαν ένα μονοθέσιο της Red Bull να κινείται με χαμηλές για τη Formula 1, αλλά ιλιγγιώδεις για τα συμβατικά δεδομένα ταχύτητες στο κλειστό για την εκδήλωση ρεύμα από Ρίο προς Αντίρριο. Η Red Bull, στην προσπάθειά της να φέρει τη Formula 1 πιο κοντά στους οπαδούς της, έχει διασχίσει με τα μονοθέσιά της τους δρόμους πολλών χωρών. Ωστόσο μια γέφυρα αποτελεί μια πολύ πιο ειδική και σπάνια περίπτωση, όπως, για παράδειγμα, ήταν η διάσχιση της γέφυρας του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη το 2005, λίγο καιρό πριν από τη διεξαγωγή του πρώτου Tούρκικου Γκραν Πρι εκείνο το καλοκαίρι. Μόλις τέσσερις μέρες μετά το φετινό Γκραν Πρι του Μονακό, ο Μαρκ Bέμπερ βρέθηκε στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και ήταν εμφανές πως ο 30χρονος Αυστραλός ήταν έντονα καταβεβλημένος από τα εκτενή ταξίδια του (παρέμεινε στη χώρα μας μόλις 15 ώρες). Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος γνωρίζει ότι τέτοιες δραστηριότητες αποτελούν μέρος της δουλειάς του και δεν παραπονιέται για αυτές. «Οι δραστηριότητες που διοργανώνει η Red Bull είναι απολαυστικές. Διαθέτει ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης και οι εκδηλώσεις της είναι πιο συναρπαστικές και πιο χαλαρές από αυτές των άλλων ομάδων.» Όπως είναι φυσικό, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Bέμπερ καλείται να κάνει κάτι παρόμοιο. Δεδομένης της πρωτύτερης εμπειρίας του, μπορούσε να έχει αντικειμενική άποψη για μια κατασκευή ιδιαίτερα υψηλών προδιαγραφών για τα δεδομένα της Ελλάδας. «Το διασκέδασα πολύ! Πρόκειται για μια εκπληκτική γέφυρα, με πολύ μεγάλο μήκος και πολύ πιο ομαλό οδόστρωμα από τη Sydney Harbor Bridge της Αυστραλίας, γεγονός που μου επέτρεψε να τη διασχίσω με υψηλότερη ταχύτητα.» Η Ελλάδα, όμως, θα μπορούσε να φιλοξενήσει, πέραν τέτοιων εκδηλώσεων διαφημιστικού χαρακτήρα, και κάτι παραπάνω; Έναν αγώνα, για παράδειγμα; «Σίγουρα μπορεί να συμβεί. Εάν μια χώρα θέλει να έχει έναν αγώνα, μπορεί να τον αποκτήσει. Εάν δε θέλει, δεν πρόκειται να έχει. Τόσο απλά...» Όπως αποδεικνύουν οι τελευταίες δύο προσθήκες αγώνων στο πρωτάθλημα του 2008 (Σιγκαπούρη και Βαλένθια), για την απόκτηση ενός αγώνα Formula 1, δε χρειάζεται καν πλέον η κατασκευή μιας αυτοτελούς πίστας. «Φαίνεται ότι οι αγώνες σε δρόμους πόλης γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, καθώς φέρνουν τη Formula 1 πιο κοντά στους οπαδούς της και αποτελούν εκπληκτική διαφήμιση για τις πόλεις που τους φιλοξενούν. Πάρτε για παράδειγμα την πίστα της Kωνσταντινούπολης: πρόκειται για μια εκπληκτική πίστα, που ωστόσο είναι χτισμένη στη μέση του πουθενά και σίγουρα αυτό αποτελεί αρνητικό στοιχείο.» Τι σημαίνει, όμως, για μια χώρα να φιλοξενεί ένα γκραν πρι; «Δεν τίθεται καν ερώτημα για το ότι είναι πολύ καλό για μια χώρα. Όλος ο κόσμος μαθαίνει ότι ο αγώνας διεξάγεται εκεί, ενώ υπάρχουν και παράλληλοι τρόποι εκμετάλλευσης του γεγονότος, καθώς η πόλη, ουσιαστικά, περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω από το γκραν πρι εκείνες τις ημέρες.»
Ένα θέμα δε που έχει απασχολήσει αρκετά τον κόσμο της Formula 1 τον τελευταίο καιρό είναι οι νυχτερινοί αγώνες, με τον Μπέρνι Έκλεστοουν να θέλει να εκμεταλλευτεί τα προτερήματα που θα προσφέρει κάτι τέτοιο, από την άποψη της πρωτοτυπίας, καθώς είναι δεδομένο ότι θα κινήσει το ενδιαφέρον περισσότερων ανθρώπων αλλά και ότι θα προσφέρει τηλεοπτική ευχέρεια, αφού η διεξαγωγή ενός νυχτερινού αγώνα στην Ασία θα αποτελεί τέλεια συγχρονισμένη προβολή για τις ανάγκες του ευρωπαϊκού κοινού, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο του σπορ. Ωστόσο θέτονται και θέματα ασφάλειας. «Θα πρέπει να εξεταστεί εάν πραγματικά μπορούν να πραγματοποιηθούν. Υπάρχουν πολλά πράγματα που δε θα βρίσκονται υπό έλεγχο, όπως, για παράδειγμα, εάν βρέχει ή εάν υπάρξει συσκότιση. Μερικές φορές σε ποδοσφαιρικούς αγώνες υπάρχουν συσκοτίσεις. Δε θα θέλαμε κάτι τέτοιο να συμβεί σε έναν αγώνα Formula 1! Δε θα έλεγα ότι έχω ψύχωση με την ασφάλεια, πιστεύω ότι πρέπει να το δοκιμάσουμε, αλλά υπάρχουν πράγματα που πρέπει να καταλάβουμε. Νυχτερινοί αγώνες με βροχή; Δε νομίζω ότι είναι κάτι υλοποιήσιμο...»_ Φ. Λ.

Απίστευτο κι όμως ελληνικό...
Μερικές φορές είναι τραγελαφικό το γεγονός ότι απαιτούμε να απoκαλούμαστε Eυρωπαίοι, κάτι που συνεπάγεται -θεωρητικά- με μια δόση απλής λογικής... Ποιος πολιτισμένος και νοήμων άνθρωπος θα επέτρεπε τη διεξαγωγή μιας εκδήλωσης με ένα μονοθέσιο Formula 1 και ένα 24ωρο πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία θα θυμόταν να επισημάνει ότι ο πιλότος υποχρεούται να τηρήσει το όριο ταχύτητας που ισχύει για τα συμβατικά αυτοκίνητα που διασχίζουν τη γέφυρα (80 χλμ./ώρα); Μα, φυσικά, οι ιθύνοντες της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου! Ύστερα από αυτό, δε θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη η αντίδραση της ελληνικής αστυνομίας, η οποία είχε αναλάβει το έργο να σιγουρέψει ότι η επίδειξη θα διεξαχθεί ασφαλώς και ύστερα από ένα «donut» του Bέμπερ -απαραίτητο για τους διψασμένους για κάτι διαφορετικό θεατές που κατέφθασαν- απαγόρεψε τη συνέχεια της εκδήλωσης. Φαίνεται ότι νόμιζαν πως τη Red Bull την οδηγούσε κάποιος ανεγκέφαλος που... κάνει κόντρες στα Λιμανάκια κι όχι ένας από τους 20 καλύτερους οδηγούς του κόσμου...
Κατά συνέπεια, οι περίπου 1.000 θεατές που αποφάσισαν να δώσουν το «παρών» στη γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» είχαν την ευκαιρία να δουν τον Bέμπερ να πραγματοποιεί μόλις τρεις εξορμήσεις από τα... αυτοσχέδια pit, δύο εκ των οποίων ήταν δοκιμαστικές, έτσι ώστε ο Αυστραλός να διαπιστώσει την ποιότητα του οδοστρώματος αλλά και την επιρροή των ισχυρών ανέμων που έπνεαν εκείνη την ημέρα στην περιοχή. Στην τρίτη έξοδό του, ο Bέμπερ ξεκίνησε την πραγματική επίδειξη, διανύοντας τη γέφυρα καθ’ όλο το μήκος της δύο φορές, πριν οι αστυνομικοί βάλουν... φρένο στη διαδικασία!