4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Citroen C Metisse

CITROEN C-METISSE

Εντυπωσιακό σε εμφάνιση, σπορ και οικολογικό! Οδηγούμε το υβριδικό πρωτότυπο C-Μétisse της Citroen και απαριθμούμε καινοτομίες σαν άλλοτε...

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΝΙΤΗΣ

ΑΝ υπάρχει μία ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία το όνομα της οποίας είναι διαχρονικά συνδεδεμένο με την πρωτοπορία, αυτή είναι σίγουρα η Citroen. Από την μπροστινή κίνηση του ριζοσπαστικού Traction Avant, τo αριστουργηματικό σε σύλληψη και πάναπλο σε εκτέλεση 2CV, το θρυλικό «Bάτραχο», τις υδροπνευματικές αναρτήσεις, το ντιζάιν και την έμφαση στην αεροδυναμική, τους προβολείς που ακολουθούν την πορεία του αυτοκινήτου μέχρι τους συγκεντρωμένους σαν δορυφόρους γύρω από το τιμόνι διακόπτες, η γαλλική εταιρεία ήταν αυτή που έβγαζε στην παραγωγή ό,τι οι άλλοι ούτε καν τολμούσαν να σκεφτούν! Χωρίς η διαφορετικότητα να εγγυάται πάντα την επιτυχία, η Citroen ακολουθούσε πιστά το δικό της δρόμο. Μέχρι, βέβαια, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οπότε τα αυτοκίνητά της έγιναν λιγότερο καινοτόμα, αρκετά πιο συντηρητικά, ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα μιας πιο ισορροπημένης οικονομικής πολιτικής, που κινούνταν πλέον στην ασφαλή πλευρά, αποφεύγοντας -αντίθετα με το ένδοξο παρελθόν- τα πρωτοποριακά, όσο και παράτολμα, βήματα. Ωστόσο, αν κάτι δε γίνεται νερό, αυτό είναι το αίμα - και στις φλέβες των Γάλλων κυλά ακόμα το DNA των πιονιέρων της αυτοκινητοβιομηχανίας. Αυτό έρχεται να αποδείξει, ίσως με καθυστέρηση, αλλά άκρως εντυπωσιακά, το πρωτότυπο C-Μétisse, που αποκαλύφθηκε στους επισκέπτες της περσινής έκθεσης αυτοκινήτου στο Παρίσι. Λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, μας δίνεται η ευκαιρία να οδηγήσουμε το πρωτότυπο στην πίστα δοκιμών Ceram στη Γαλλία και να καταγράψουμε τις εντυπώσεις μας.

Από ανθρακονήματα και αλουμίνιο
«Μétisse» στα γαλλικά σημαίνει μιγάς - και αυτό ακριβώς είναι το πρωτότυπο της Citroen: ένα κράμα διαφορετικών κόσμων. Κουπέ, αλλά τετράπορτο, σπορ και μυώδες, όσο κι ευρύχωρο και πρακτικό, με επιδόσεις, αλλά και σεβασμό προς το περιβάλλον. Και μόνο οι διαστάσεις (όπου το μήκος των 4,74 μ. συναντά τα 2 μ. πλάτους και τα μόλις 1,24 μ. ύψους) διαμορφώνουν τις άκρως διαφορετικές αναλογίες του αυτοκινήτου με το 3 μ. μεταξόνιο, με σήμα κατατεθέν το μακρύ καπό και τον ανύπαρκτο σχεδόν πίσω πρόβολο. Όλο το αυτοκίνητο, από τα LED των προβολέων μέχρι τις 20άρες ζάντες, μοιάζει σμιλευμένο σε ένα κομμάτι μετάλλου· τόσο αρμονικό κι ευχάριστο είναι το σχήμα του, ενώ το τουλάχιστον επτά στρώσεων μπορντό χρώμα του (τα εκθεσιακά πρωτότυπα τυγχάνουν πάντα ιδιαίτερης περιποίησης κατά τη βαφή) βγάζει μάτι. Και σίγουρα δεν είναι το μοναδικό που το κάνει να ξεχωρίζει. Το άνοιγμα των θυρών, για παράδειγμα, αποτελεί από μόνο του highlight, αφού οι εμπρός είναι τύπου gullwing (ανοίγουν, δηλαδή, όπως τα φτερά γλάρου), ενώ οι πίσω διαθέτουν ένα μηχανισμό με άξονα ο οποίος αρχικά τις ωθεί προς τα έξω και κατόπιν τις περιστρέφει κατά 90°. Πέραν του αισθητικού εφέ, οι πόρτες, που καταλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος της οροφής του αυτοκινήτου, προσφέρουν εύκολη πρόσβαση στο κατάλευκο εσωτερικό, τομέα που συνήθως αποτελεί και την αχίλλειο πτέρνα των πολύ χαμηλών σπορ αυτοκινήτων.
Μπαίνοντας στο κόκπιτ, ανακαλύπτεις ότι η θέση οδήγησης είναι χαμηλή (πολύ χαμηλή!), τόσο που, καθήμενος πίσω από τα πηδάλια, αδυνατείς να «ορίσεις» τις εξωτερικές διαστάσεις του αυτοκινήτου, πόσο μάλλον όταν το πίσω παρμπρίζ εξυπηρετεί κι αυτό μόνο την... αισθητική. Νιώθεις όντως όπως σε κόκπιτ, αφενός λόγω του σχεδιασμού του κεντρικού τούνελ (στεγάζει κιβώτιο ταχυτήτων και μπαταρία, ενώ συνεισφέρει και στη στρεπτική ακαμψία του κατασκευασμένου από ανθρακονήματα μονοκόκ πλαισίου), που φιλοξενεί διακόπτες και χειριστήρια όλων των ειδών, και αφετέρου εξαιτίας του αλουμινένιου πάνελ στην οροφή, που φιλοξενεί -μεταξύ άλλων- το γενικό διακόπτη αλλά και τον εσωτερικό καθρέπτη, ενώ ο αφαλός του τιμονιού με τα της οδήγησης σημαντικά είναι σταθερός και μόνο η στεφάνη μετακινείται. Κοιτάς από εκεί ανάμεσα τα χωνευτά όργανα (στροφόμετρο-ταχύμετρο) και προσπαθείς απλώς να μαντέψεις πώς μπορεί να λειτουργούν. Πατάς συμπλέκτη και ανακαλύπτεις πως είναι «μούφα»! Βρίσκεται εκεί κάτω καθαρά για λόγους αισθητικής. Tο ίδιο συμβαίνει και τα «αυτιά» αλλαγής ταχυτήτων πίσω από το τιμόνι. Είπαμε, βρισκόμαστε σε ένα πρωτότυπο, το μοναδικό πρωτότυπο C-Μétisse που έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου στο χέρι, και δεν μπορούμε να έχουμε μεγάλες απαιτήσεις λειτουργικότητας. Πάλι καλά, δηλαδή, που κινείται κιόλας! Φυσικά, αυτό δεν είναι διόλου τυχαίο. Μια από τις καινοτομίες του αυτοκινήτου είναι ο υβριδικός κινητήρας, που συνδυάζει ένα συμβατικό ντίζελ με δύο ηλεκτροκινητήρες και αποτελεί το πρώτο στοιχείο που θα περάσει σε φάση ευρείας παραγωγής - και ίσως νωρίτερα απΆ ό,τι θα φανταζόμασταν!

Κι όμως, λειτουργεί!
Η πρώτη παρουσίαση υβριδικού συνόλου με κινητήρα ντίζελ ήταν κάτω από τα καπό δύο πρωτότυπων 1.600 κ.εκ., των C4 και «307», στις αρχές του 2006. Τώρα η αρχική ιδέα προχωρά ένα βήμα παραπέρα, αφού στο C-Μétisse ο υπερτροφοδοτούμενος V6 των 2.720 κ.εκ. και των 208 ίππων, που εξελίχθηκε από κοινού με τη Ford, κινεί τους εμπρός τροχούς, ενώ δύο ηλεκτροκινητήρες μεταφέρουν κίνηση και στους πίσω, όποτε αυτό καταστεί αναγκαίο. Φυσικά, πακέτο πάει και το απαραίτητο σύστημα ανάκτησης ενέργειας από το φρενάρισμα για τη φόρτιση της μπαταρίας. Ουσιαστικά μιλάμε, λοιπόν, για κατά περίσταση τετρακίνηση, που τίθεται σε λειτουργία όταν απαιτηθεί η συμβολή των ηλεκτροκινητήρων κατά τη φάση πλήρους επιτάχυνσης ή (και εδώ βρίσκεται η υπεροχή τής εν λόγω αρχιτεκτονικής) όταν δοθεί εντολή από το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης! Με αυτό εξασφαλίζεται, όμως, τόσο η σπορτίφ οδική συμπεριφορά όσο και οι επιδόσεις, στις οποίες οι δύο ηλεκτροκινητήρες των 40,8 χλγμ. και των 20 ίππων έκαστος προσφέρουν τα μέγιστα. Για τιμές επιτάχυνσης 6,2 δλ. για τα 0-100 χλμ./ώρα, 25,4 δλ. για το πρώτο χιλιόμετρο, ρεπρίζ 4,2 δλ. για τα 80-120 χλμ./ώρα και κατανάλωση μόλις 6,5 λίτρων/100 χλμ. μιλούν οι Γάλλοι, επιδόσεις που, μάλιστα, επιτεύχθηκαν κατά την περίοδο δοκιμών με το πρωτότυπο στην πίστα όπου βρισκόμαστε. Σειρά μας, λοιπόν, να δοκιμάσουμε την τύχη μας: γιΆ αρχή εκτελούμε πιστά τις εντολές του συνοδηγού-τεχνικού. ¶νοιγμα του γενικού διακόπτη, μετακίνηση του συρόμενου αλουμινένιο διακόπτη στην αριστερή πλευρά της κεντρικής κονσόλας μέχρι την ένδειξη «D» στο 5άρι αυτόματο κιβώτιο και το εσωτερικό του στροφομέτρου φωτίζεται πράσινο. Πράσινο για τη λειτουργία των ηλεκτροκινητήρων (μέχρι τα 30 χλμ./ώρα με 3 χλμ. αυτονομίας δίνουν οι Γάλλοι, μέχρι τα 20 χλμ./ώρα είναι η ρύθμιση για την περίσταση της «δοκιμής»), πορτοκαλί για την κίνηση με τη βοήθεια του ντιζελοκινητήρα. Εκκινούμε ηλεκτροκίνητα, αθόρυβα και με μηδενικές εκπομπές ρύπων και, μέχρι να διανύσουμε την απόσταση μέχρι την είσοδο της πίστας, ο ντίζελ έχει ήδη εκκινήσει. «Όχι πάνω από 80 χλμ./ώρα» είναι η τελευταία προσταγή του συνοδηγού σε... κράμα αγγλικών και γαλλικών, ένα ξερό «οui» η απάντηση. Επιταχύνουμε με την εισαγωγή του αέρα να βρυχάται και τον τεχνικό να εξηγεί πως δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο ηχομόνωσης ακόμα - γιατί, άλλωστε; Το τιμόνι φανερώνει από την πρώτη στροφή το βάρος του (πραγματικά αντρικό, παρΆ όλη την υδραυλική -και όχι ηλεκτρική- υποβοήθηση) και το C-Μétisse, ακόμα και σΆ αυτά τα λίγα χιλιόμετρα, δείχνει συμπαγές και καλοστημένο, με τα μεγάλα μετατρόχια να συμβάλλουν στην πρόσφυση των διάστασης 255/40 ελαστικών της Michelin. Το βάρος του αυτοκινήτου, λόγω του κατασκευασμένου από ανθρακονήματα πλαισίου, αποτελεί ακόμα ένα πλεονέκτημα, αφού δεν ξεπερνά τα 1.400 κιλά και κάνει τις τιμές επιδόσεων των Γάλλων να μοιάζουν πέρα για πέρα εφικτές. Α, και τα όργανα είναι τελικά χάρμα ιδέσθαι, αφού τον κλασικό δείκτη αντικαθιστά μια περιμετρική φωτεινή ένδειξη. Τόσο απλά.
Δύο γύρους αργότερα και άλλους δύο μπόνους για φωτογραφικούς λόγους, η σύντομη επαφή μας με το C-Μétisse φτάνει στο τέλος της. Θα ξανακαθίσουμε στο διαστημικό κόκπιτ του κάποια στη στιγμή στο μέλλον σε δημόσιους δρόμους; Απίθανο. Τα στιλιστικά και τεχνικά στοιχεία του, όμως, είναι βέβαιο πως θα τα ξαναβρούμε μπροστά μας στο εγγύς μέλλον. Ευτυχώς!_ Ν. Κ.

Το... μπαλέτο ανοίγματος των τεσσάρων θυρών εξυπηρετεί -πέραν της στιλιστικής άποψης- κι έναν πρακτικό σκοπό: την εύκολη επιβίβαση στο ύψους μόλις 1,24 μ. αμάξωμα.

Μονοκόκ πλαίσιο από ανθρακονήματα, υδραυλική ανάρτηση, υβριδικός κινητήρας με κατά περίσταση τετρακίνηση. Το C-Μétisse διαθέτει ό,τι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει το γκρουπ PSA.

Με συνδυασμένη κατανάλωση 6,5 λίτρων/100 χλμ., εκπομπή CO2 174 γρ./χλμ. και επίδοση 25,4 δλ. για τα 0-1.000 μ., το υβριδικό σύνολο δεν είναι μόνο «πράσινο», αλλά και... άγριο! Διακρίνονται οι δύο ηλεκτροκινητήρες και η κεντρική μονάδα που αναλαμβάνει την κατά περίσταση ενεργοποίησή τους.

Όλο το αυτοκίνητο, από τα LED των προβολέων μέχρι τις 20άρες ζάντες, μοιάζει σμιλευμένο σε ένα κομμάτι μετάλλου. Το αεροδυναμικό σχήμα του (cd: 0,30) παραπέμπει σε κίνηση, ακόμα και όταν το C-Μétisse είναι παρκαρισμένο!

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
CITROEN C-METISSE
KINHTHΡΑΣ
ΚΥΛΙΝΔΡΟΙ V6
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 2.720 κ.εκ.
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 208 ίπποι/4.000 σ.α.λ. - 20 ίπποι ανά ηλεκτροκινητήρα
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 44,9 χλγμ./1.900 σ.α.λ. - 40,8 χλγμ. ανά ηλεκτροκινητήρα
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
ΚΙΝΗΣΗ Ντίζελ: εμπρός - Ηλεκτροκινητήρες: πίσω
ΚΙΒΩΤΙΟ Αυτόματο 6 σχέσεων
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ-ΠΙΣΩ Διπλά ψαλίδια, αντιστρεπτικές
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜxΠxΥ 4.740x2.000x1.240 χλστ.
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 3.000 χλστ.
ΒΑΡΟΣ 1.400 κιλά
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 250 χλμ./ώρα
0-100 ΧΛΜ./ΩΡΑ 6,2 δλ.
0-1.000 M. 25,4 δλ.
30-60 XΛM./ΩPA 1,9 δλ.
80-120 XΛM./ΩPA 4,2 δλ.

* ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ