4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Lexus LS 600h

Τογιοτισμός

Μονάχα αυτοί, οι Ιάπωνες της Toyota, θέλουν και αποδεικνύουν πως μπορούν να φτιάξουν ναυαρχίδα που κοιτά στα μάτια Mercedes, ΒΜW και Audi.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΤΡΑΤΗΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

ΔΕΝ κάναμε λάθος! Η Lexus δημιούργησε το LS 600h, την ιαπωνική απάντηση σε S-Class, Α8 και σειρά 7. Κατά καιρούς όλοι οι κατασκευαστές προσπάθησαν να κατασκευάσουν λιμουζίνες με άποψη, αλλά ακόμα και οι Aμερικανοί έσπασαν τα μούτρα τους πάνω στην ποιότητα και στο κύρος των τριών Γερμανών. Στην Toyota, με όχημα τη Lexus και πεδίο βολής την αμερικανική αγορά, κατάφεραν να είναι ανταγωνιστικοί και σε αυτό το κομμάτι, αξιοποιώντας κυρίως ένα πολύ υψηλό επίπεδο εξοπλισμού σε τιμές μακράν καλύτερες των «τριών». Τα χρόνια περνούσαν, η ψαλίδα ποιοτικά και σε κάθε επιπέδου απόδοση έκλεινε, όπως, άλλωστε, μειώνονταν και οι διαφορές στις τιμές. Eντέλει, σήμερα έγινε η υπέρβαση και για το LS 600h δεν υπερβάλλουμε αν σχολιάσουμε πως δεν είναι απλώς ανταγωνιστικό, αλλά κοιτά και αλλιώς, και με βλέμμα Αλ Γκορ, τους ανταγωνιστές του. Σε προσωπικό μας σχόλιο σε άλλες σελίδες θα αντιληφθείτε πως ούτε καλή σχέση με τα περί οικολογικών ευαισθησιών έχουμε, ούτε μας συναρπάζουν τα γκάτζετ που περιγράφει σαφώς κι ευκρινώς ο καλός μας συνεργάτης Σπύρος Λεμάνης. Κρατάμε το εγχείρημα (θέλει και θάρρος και θράσος να τα βάλεις με δαύτους στο χώρο, στον οποίο είναι μοναδικοί), σχολιάζουμε πως πρόκειται για επένδυση μιας εταιρείας που με τους τόκους από τα κέρδη της αγοράζει με επιταγή ημέρας ορισμένους από τους ισχυρότερους κατασκευαστές και, βέβαια, αντί για διά ταύτα, σημειώνουμε πως αυτή η λιμουζίνα, με στοιχεία από σειρά 7 και Audi Α8 μαζί, σε προκαλεί και να την οδηγείς σε κάθε περίπτωση.

Στο Βερολίνο!
Μετά τη Φρανκφούρτη στη Δρέσδη, στις εγκαταστάσεις της ADAC, και εντέλει στο Βερολίνο, στην καρδιά αυτής της όμορφης πόλης για την πανευρωπαϊκή παρουσίαση. Περιβάλλον ιδανικό, όπως θα σημείωνε και ο Μανώλης Σαλούρος, ακόμα καλύτερα για εμάς, μετά τους στενούς δρόμους-ειδικές διαδρομές στη Φρανκφούρτη, αφού επί του προκειμένου το μενού περιλάμβανε ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία, πέρα, βέβαια, από τις ατέλειωτες ευθείες έξω από το Βερολίνο, όπου βλέπεις εύκολα «260» και έχεις και άλλα και ακόμα περισσότερα.
Το αυτοκίνητο σε κάθε περίπτωση κρύβει το βάρος του, εκτός, βέβαια, από τις περιπτώσεις όπου πρέπει να θυμίζει το κύρος του, είτε ανοίγοντας-κλείνοντας πόρτες είτε κατεβαίνοντας από το πεζοδρόμιο, οπότε το θηρίο κρεμιέται πάνω στις αναρτήσεις του με τις τεράστιες διαδρομές. Η συνέχεια απλώς αποδεικνύει πως η υβριδική τεχνολογία δεν εξελίχθηκε μόνο για να προστατεύει, περιορίζοντας ρύπους, και να εκμηδενίζει καταναλώσεις, αλλά και για να προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις.

Λιμουζίνα: GTi!
Δεν υπερβάλλουμε! Κάθεσαι βαριεστημένα πίσω από το πηδάλιο, για να το μετακινήσεις, και εντέλει αφοσιώνεσαι. Όπως και να είσαι φτιαγμένος, ρυθμίζεις άμεσα τιμόνι και κάθισμα και η τέλεια οδήγηση είναι κοινή υπόθεση για τον καθένα. Αρχικά δεν ακούς τίποτα, μα τίποτα, και μόνο από τα όργανα αντιλαμβάνεσαι πως λειτουργεί. Χαϊδεύεις το γκάζι και μέσα στην πόλη ο ήχος είναι αντίστοιχος με την κατανάλωση και τους ρύπους: ΜΗΔΕΝ εις το πηλίκο. Kαι, όταν ο τύπος με την «7άρα» σε κοιτάει, ξαναχαϊδεύεις το γκάζι και απαντάς, έχοντας ηθικό να αντιμετωπίσεις και τον επόμενο, με το S8, τη δική μας λιμουζίνα - 4θυρη Carrera, και μάλιστα με επιτυχία. Σύμφωνοι. Η σύγκριση δε γίνεται με τη σειρά S της Audi, αλλά με τα άλλα μακριά-κοντά Α8 με τους μεγάλους κινητήρες και την τετρακίνηση. «Εμείς quattro είμαστε;», αναρωτιέται ο Νίκος Μήτσουρας παραπλεύρως και απαντάμε καταφατικά, σκεπτόμενοι πως ακόμα και πολύπειροι, αν ποτέ οδηγήσουν, αποκλείεται να καταλάβουν πού καταλήγει η ισχύς από αυτό το προχωρημένο κόσμημα κάτω από το τεράστιο καπό. Έχουν κάνει την τέλεια δουλειά στη μετάδοση, όπως, άλλωστε, και στο πηδάλιο. Στον ίδιο, υπερθετικό βαθμό κρίνονται και τα φρένα και, αν τον κ. Γκορ και τους ευαίσθητους οικολογικά όλου του κόσμου συναρπάζει η έλλειψη παραγωγής ρύπων και η χαμηλή κατανάλωση (μέχρι κάποιο σημείο, βεβαίως, γιατί, αν παριστάνεις τον Στρατισίνο στο Βερολίνο και έξω από αυτό, τσιμπάει το καύσιμο...), εμείς κρατάμε το πλαίσιο. Κοντό ή μακρύ σασί, μικρή σημασία έχει. Πρόκειται για εργαλείο. ¶νετο και την ίδια ώρα σφιχτό. Λιμουζίνα και την ίδια ώρα 4θυρο μεγάλου τουρισμού και διαστάσεων. Το σημειώσαμε-σχολιάσαμε στο Βερολίνο, το υπενθυμίζουμε κι επιβεβαιώνουμε σήμερα. Είναι ευέλικτο, τουλάχιστον όπως και το μεγάλο Audi, και, αν ποτέ συγκριθούν, δε θα απορήσουμε αν το Lexus πάρει προβάδισμα σε αυτήν τη διαδικασία, τόσο σε αίσθηση όσο και με τη γλώσσα των αριθμών...

Περί ορέξεως...
Αρχικά δεν άρεσε, με υποκειμενικά κριτήρια. Σε παραπέμπει σε υπερατλαντικές κατασκευές, όταν ο Ευρωπαίος θέλει πιο απαλές γραμμές. Από τη στιγμή, βέβαια, που θα συνυπολογίσεις το μέγεθος, θα προσθέσεις στην εξίσωση τεχνικές προδιαγραφές και, κυρίως, πώς αυτές μεταφράζονται στο δρόμο, το βλέπεις και αλλιώς. Από το «τι τέρας έφτιαξαν;», αναθεωρείς, σχολιάζοντας πως βγάζει κύρος και, εντέλει, εκεί, στο Βερολίνο, σταθμευμένο έξω από το ξενοδοχείο Nτε Ρομ να μας αναμένει, σκεφτήκαμε πως προδίδει και αρχοντιά! Βλέπετε, δεν το κρύβουμε! Πέρα από ρύπους, κατανάλωση, επιδόσεις και γκάτζετ που σε εκνευρίζουν, αλλά σίγουρα σε προστατεύουν, μας αρέσει να το οδηγούμε (δε γεράσαμε, όλα καλά...) και, κυρίως, μας επιτρέπει να ονειρευόμαστε. Υπενθυμίζουμε: το σπορ διθέσιο υβριδικό Lexus._ Σ. Χ.

Το ντιζάιν ακροβατεί μεταξύ αμερικανικής και ιαπωνικής αισθητικής, έχοντας τελικά ύφος που διαφέρει από το «δωρικό» των Γερμανών. Το σίγουρο είναι ότι -παρΆ ότι δεν κατέφυγαν σε υπερβολές- το μεγάλο Lexus δεν περνάει απαρατήρητο.

Για το βενζινοκινητήρα χρησιμοποιήθηκε ως βάση αυτός του LS460, με αυξημένη χωρητικότητα, διαφορετικά συστήματα εισαγωγής και χρονισμού των εκκεντροφόρων και εξωτικά υλικά στην κυλινδροκεφαλή.

Στα εμπρός φωτιστικά σώματα κρύβονται 5 (!) προβολείς τεχνολογίας LED που υπόσχονται να κάνουν τη νύχτα μέρα. Οι σχεδιαστές φρόντισαν ώστε να είναι απολύτως διαφορετικοί από οποιουδήποτε άλλου οχήματος μπορεί να δει κανείς να πλησιάζει στον καθρέφτη του.

Ο χώρος αποσκευών κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα για την κατηγορία, απόρροια του πολύπλοκου συστήματος μετάδοσης και των μπαταριών, παρά την προσπάθεια των μηχανικών για εξοικονόμηση χώρου στα επιμέρους τμήματα του αυτοκινήτου.

Στο εσωτερικό του αυτοκινήτου η πολυτέλεια και η πλήρης απουσία θορύβου, δονήσεων ή κραδασμών είναι χαρακτηριστική. Το ξύλο στο διάκοσμο είναι πραγματικό, το δέρμα πρώτης ποιότητας και η λίστα εξοπλισμού ικανή να ζαλίσει και τον πιο απαιτητικό!

Tα πίσω καθίσματα έχουν ανακλινόμενη πλάτη και υποπόδια, με λειτουργίες αερισμού, θέρμανσης, μασάζ σιάτσου (!) μέσω δόνησης και φυσαλίδων αέρα, καθώς και αερόσακο αντιβύθισης.

Η Lexus συνεχίζει την παράδοση των συστημάτων Mark Levinson που συνοδεύουν τα πλούσια μοντέλα της: το σύστημα περιλαμβάνει ενισχυτή 15 καναλιών, απόδοσης 450 Watt-RMS, CD/DVD player με είσοδο για εξωτερική πηγή, 19 ηχεία τοπολογίας 7.1 και έγχρωμη οθόνη LCD 9 ιντσών.

AΠO ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΟΠΙΑ

h, όπως «hi-tech»

Το νέο μεγάλο Lexus είναι η δεύτερη υβριδική λιμουζίνα πολυτελείας της εταιρείας και κρύβει μέσα του πολλά μυστικά τεχνολογίας. Ας δούμε μερικά από αυτά.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΠΥΡΟΣ ΛΕΜΑΝΗΣ

ΤΟ LS600h χτυπά την πόρτα σε μια κατηγορία όπου ο ανταγωνισμός είναι για τα καλά καθισμένος στο θρόνο του. Προορισμένο να κολυμπήσει στα... βαθιά, απέναντι στα 8κύλινδρα ή 12κύλινδρα γερμανικά μηχανικά σύνολα, αντιπαρατάσσει υβριδικές λύσεις, πηγαίνοντας αντίθετα στο ρεύμα. Για τις ανάγκες του μοντέλου, ο 4.6 V8 του LS460 υπερκυβίστηκε στα 5,0 λίτρα, κρατώντας τη διάμετρο των κυλίνδρων σταθερή, αλλά αυξάνοντας τη διαδρομή κατά 6,5 χλστ. Προς μείωση του βάρους, το μπλοκ του κινητήρα είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και η κυλινδροκεφαλή από ελαφρύ κράμα μαγνησίου. Στην εισαγωγή έχουν χρησιμοποιηθεί λύσεις όπως το dual VVT-i σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων της Toyota και στοιχειομετρικός άμεσος ψεκασμός με δύο μπεκ ψεκασμού ανά κύλινδρο, ενώ οι εκκεντροφόροι που κινούν τις βαλβίδες εισαγωγής κινούνται από ηλεκτρικό μοτέρ (!), κάτι που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και ονομάζεται VVT-iE. Ο 5λιτρος βενζινοκινητήρας είναι τοποθετημένος κατά το διαμήκη άξονα και συνδυάζεται με ένα σοφιστικέ εναλλασσόμενο τριφασικό ηλεκτροκινητήρα 224 ίππων DIN στα 650 Volt, που τροφοδοτείται από ένα υψηλής διάρκειας και απόδοσης σετ μπαταριών νικελίου-υδριδίου μετάλλου. Το «πακέτο» συμπληρώνεται από ένα αυτόματο κιβώτιο ηλεκτρονικά μεταβαλλόμενης μετάδοσης με υποπολλαπλασιασμό σχέσεων, μια γεννήτρια και από μετάδοση της κίνησης μόνιμα σε όλους τους τροχούς. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ηλεκτροκινητήρας, η γεννήτρια, η μονάδα υποπολλαπλασιασμού και το αυτόματο κιβώτιο δεν καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο από ένα συμβατικό κιβώτιο ταχυτήτων. Στην πράξη, ο συνδυασμός των δύο κινητήρων με το κιβώτιο και τη γεννήτρια ελέγχεται ηλεκτρονικά από μια κεντρική μονάδα ελέγχου με δεκάδες αισθητήρες, ώστε να παρέχει ανά πάσα στιγμή την απαραίτητη ισχύ και ροπή, με στόχο πάντα την πιο οικονομική και αθόρυβη λειτουργία. Η τελική μέγιστη απόδοση των κινητήρων είναι 445 ίπποι DIN, που δικαιολογούν και τον αριθμό «600» στο ακρωνύμιο του μοντέλου, αφού μιλάμε για επιδόσεις στα επίπεδα ενός κανονικού 6λιτρου V12. Οι τυποποιημένες μετρήσεις κατανάλωσης έδειξαν 9,5 λίτρα/100 χλμ. (!) στο μικτό κύκλο και εκπομπές CO2 κάτω των 220 γρ./χλμ. Όλα αυτά, με τους μηχανικούς της Lexus να υπερηφανεύονται ότι, εκτός των άλλων, δούλεψαν πολύ για να μπορούν να προσφέρουν την «πιο ήσυχη λιμουζίνα παραγωγής», όσον αφορά το θόρυβο στο εσωτερικό, τις δονήσεις και την ποιότητα κύλισης. Η τετρακίνηση του LS600h είναι μηχανική και μόνιμη, με τρία διαφορικά, με τη ροπή να μοιράζεται κατά 40% στον εμπρός και 60% στον πίσω άξονα. Το πίσω διαφορικό είναι περιορισμένης ολίσθησης τύπου Τόρσεν, κατασκευασμένο «in-house» από τη Lexus, αφού οι μηχανικοί της δε συμβιβάστηκαν με τον όγκο που καταλαμβάνει ένα κλασικό Τόρσεν. Πράγματι, το πίσω διαφορικό του LS600h είναι κατά 30% μικρότερο σε διαστάσεις και βάρος από το μικρότερο Τόρσεν της αγοράς. Για την κύλιση του μεγάλου Lexus στο δρόμο, οι λύσεις που επιλέχθηκαν είναι εξίσου εντυπωσιακές: ανεξάρτητη αερανάρτηση σε όλους τους τροχούς, με ρυθμιζόμενα σε τρεις θέσεις αμορτισέρ από τον οδηγό, απλώς με τη χρήση ενός διακόπτη στο εσωτερικό του αυτοκινήτου (Normal, Comfort και Sport). Τέλος, υπάρχουν ενεργές αντιστρεπτικές ράβδοι (!) και στους δύο άξονες. Η σκληρότητά τους μεταβάλλεται συνεχώς από δύο ηλεκτρικά μοτέρ συνεχούς ρεύματος. Η ανάρτηση του LS600h ονομάστηκε AVS (Adaptive Variable Suspension) και φροντίζει να ελαχιστοποιεί τις κλίσεις του αμαξώματος ως προς τον εγκάρσιο και το διαμήκη άξονα, καθώς και τη μεταφορά βάρους στις στροφές. Συνδυάζεται με μεταβλητού -κατά 10%- βήματος υποβοήθηση στο τιμόνι (VGRS) και υπόσχεται τη μέγιστη δυνατή άνεση και ευκολία οδήγησης κάτω από όλες τις συνθήκες. Τα ηλεκτρονικά συστήματα φρεναρίσματος (ECB + ABS + EBD), το TRC (Traction Control) με το VSC (Vehicle Stability Control), η μεταβλητή ανάρτηση AVS και η υποβοήθηση EPS με VGRS στο τιμόνι, όλα μαζί λειτουργούν υπό τη σκέπη του VDIM (Vehicle Dynamics Integrated Management). Πρόκειται για την κεντρική μονάδα ελέγχου του οχήματος, η οποία λαμβάνει σήμα από όλους τους αισθητήρες του αυτοκινήτου και αποφασίζει ποια συστήματα πρέπει να αναλάβουν δράση και πότε, χωρίς να επεμβαίνουν αναιρώντας το ένα τη λειτουργία του άλλου.

Ασφάλεια
Η Lexus υπερηφανεύεται για τέσσερις παγκόσμιες πρωτοτυπίες που απαρτίζουν το Σύστημα Πρόβλεψης Ατυχήματος (PCS - Pre Crash Safety system), με το οποίο είναι εφοδιασμένο το LS600h. Η πρώτη πρωτοτυπία λέγεται ESA (Emergency Steering Assist) και αφορά τη μεταβολή του βήματος του τιμονιού σε περίπτωση ανάγκης για απότομη αλλαγή πορείας, ταυτόχρονα με κατακόρυφη σκλήρυνση της ανάρτησης στους τροχούς, όπου απαιτείται. Με τον τρόπο αυτό, αυξάνονται οι πιθανότητες αποφυγής κάποιου εμποδίου στο δρόμο.

Σύστημα αποφυγής εμποδίων το είπαν. Αποτελείται από ένα σύστημα δύο ραντάρ τοποθετημένων μέσα στους προφυλακτήρες και μία στέρεο κάμερα δύο CCD υπέρυθρων φακών στην κορυφή του παρμπρίζ, σε απόσταση 35 χλστ. μεταξύ τους. Το σύστημα έχει εμβέλεια κοντά σε αυτήν των μεγάλων προβολέων και μπορεί να αναγνωρίσει διάφορα αντικείμενα-εμπόδια (για πρώτη φορά και πεζούς) στο οδόστρωμα, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών ή φωτισμού.

Η τρίτη καινοτομία ονομάζεται DMS (Driver Monitoring System). Στην ουσία πρόκειται για μια CCD κάμερα με έξι LED στην περιοχή του υπέρυθρου φωτός, τοποθετημένη στο επάνω μέρος της κολόνας του τιμονιού. Με χρήση ενός αλγορίθμου, η κάμερα αρχικά υπολογίζει τις διαστάσεις του προσώπου του οδηγού, καθώς και τις ακριβείς συντεταγμένες των χαρακτηριστικών του (μάτια, μύτη και στόμα). Έτσι, είναι σε θέση να καθορίζει με ακρίβεια τις κινήσεις του κεφαλιού. Αν το κεφάλι του οδηγού στραφεί δεξιά ή αριστερά για πάνω από 15 μοίρες και σε συνδυασμό με την εμπρός κάμερα που ελέγχει το δρόμο για εμπόδια, η κάμερα δίνει εντολή για ένα έντονο ηχητικό σήμα, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα τα φρένα για ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα, ώστε να ειδοποιήσει/αφυπνίσει τον οδηγό.

Τελευταία πρωτοτυπία ασφάλειας για την οποία είναι υπερήφανη η Lexus είναι το RPCS (Rear Pre-Crash Safety system). Πρόκειται για εξελιγμένα ενεργά προσκέφαλα στα εμπρός καθίσματα, τα οποία παίρνουν εντολή από το πίσω ραντάρ του συστήματος αποφυγής εμποδίων. Με το όχημα εν στάσει ή εν κινήσει, όταν το σύστημα αποφασίσει ότι η οπίσθια σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, τα προσκέφαλα κινούνται έως 60 χλστ. προς τα εμπρός και έως 25 χλστ. προς τα επάνω, ώστε να συγκρατήσουν με το βέλτιστο δυνατό τρόπο το κεφάλι των επιβατών. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται δραματικά ο κίνδυνος τραυματισμού του αυχένα.

Gadgeto-μανία
Από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει κανείς; Όπως είπαμε, το LS600h βρίθει τεχνολογίας, όντας πιθανότατα η πολυτελέστερη και τεχνολογικά πιο «φορτωμένη» λιμουζίνα παραγωγής αυτήν τη στιγμή. Φτιαγμένη με κέντρο της προσοχής τον πίσω δεξιό επιβάτη, προσφέρει την απόλυτη άνεση, απΆ όποια οπτική γωνία κι αν τη δει κανείς. Τα βασικά σημεία προσοχής της φαίνονται στις φωτογραφίες. Τα υπόλοιπα θα χρειαστούν αρκετό καιρό διαβάσματος του βιβλίου οδηγιών χρήσης από τον τυχερό αγοραστή - ή τον τυχερό... σοφέρ, αν θέλετε._ Σ. Λ.