4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

ERC - IRC

Μεγάλο παρελθόν, ανύπαρκτο μέλλον

Στα πρόθυρα της κατάργησης βρίσκεται, πλέον, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, με το IRC να παίρνει τη σκυτάλη ως ο «Α2» θεσμός της FIA στο χώρο των ράλλυ.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΠΑΘΕΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REPORTER IMAGES

Η ΙΣΤΟΡΙΑ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ξεκινά το 1953, κάτι που καθιστά το θεσμό ως τον αρχαιότερο στο διεθνές πεδίο των αγώνων ράλλυ. Σήμερα, ύστερα από μισό και πλέον αιώνα ύπαρξης, το ERC, ο θεσμός που ανέδειξε κορυφαίους οδηγούς, δείχνει να οδεύει προς τη «σύνταξη». Η... «κάτω βόλτα» ξεκίνησε το 1973, τότε, δηλαδή, που καθιερώθηκε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ για οδηγούς. Κλασικοί αγώνες του ERC με αίγλη και ιστορία εντάχθηκαν τότε στο WRC, αφήνοντας δυσαναπλήρωτα κενά στη θέση τους. Σταδιακά, ο θεσμός αποδυναμώθηκε, αφού και το σύστημα βαθμολόγησης, λόγω της εφαρμογής των συντελεστών ανάλογα με τη δυσκολία του εκάστοτε αγώνα (2-5-10-20), έγινε ιδιαίτερα πολύπλοκο. Η FIA παρέμενε αμέτοχη, προσπαθώντας να αναστήσει το WRC (τη διοργάνωση του οποίου ανέλαβε το 1986), μετά την κατάργηση των αυτοκινήτων του Group B και την έξοδο πολλών κατασκευαστών από το χώρο των ράλλυ. Πριν από λίγα χρόνια και αφού το WRC σταθεροποιήθηκε κατά κάποιον τρόπο, η Επιτροπή Ράλλυ της FIA αποφάσισε να ανανεώσει το ERC. Οι αγώνες περιορίστηκαν σε αριθμό κι έγιναν συγκεκριμένοι, τα πανάκριβα αυτοκίνητα προδιαγραφών WRC καταργήθηκαν, όμως, έπειτα από μια μικρή αναλαμπή, ο θεσμός κατρακύλησε και πάλι στην αφάνεια, αφού η προβολή μέσω των ΜΜΕ -κυρίως της τηλεόρασης- δεν ήταν ποτέ αποτελεσματική, οπότε το ενδιαφέρον των χορηγών και των εργοστασίων εξακολουθούσε να είναι περιορισμένο.
Κάπου εκεί, λοιπόν, μπαίνει «σφήνα» ο κ. Ζακ Μπεχάρ, πρόεδρος των εταιρειών που δημιούργησε το παγκόσμιας εμβέλειας τηλεοπτικό κανάλι Eurosport (εκπέμπει σε 54 χώρες), με σκοπό τη διοργάνωση, την προώθηση και την προβολή αγώνων του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η διοίκηση του καναλιού ξέρει πολύ καλά πως με τους Έκλεστοουν και Ρίτσαρντς, όσον αφορά τη Formula 1 και το WRC, δεν μπορεί να τα βάλει, αφού τα δικαιώματα αυτών των αγώνων είναι «κλειδωμένα» για χρόνια. Επιλέγει, όμως, και αναπτύσσει άλλα προϊόντα της FIA, αρχής γενομένης από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τουρισμού. Ο παραπάνω θεσμός, στα χέρια της ομάδας του Μπεχάρ μετατρέπεται σε Παγκόσμιο (WTCC), απολαμβάνει μεγάλης προβολής και προσελκύει νέους κατασκευαστές και φανατικό κοινό. Κάτι αντίστοιχο γίνεται λίγο αργότερα με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καρτ, το ίδιο επιχειρείται και τώρα με το IRC.
Intercontinental Rally Challenge, λοιπόν: αυτή θα είναι, κατά τα φαινόμενα, η «Α2» των ράλλυ. Τέσσερις αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (Τουρκία, Βέλγιο, Πορτογαλία και Τσεχία) περιλαμβάνει ο νέος θεσμός, που συμπληρώνεται από τα Ράλλυ Σαφάρι, Ρωσίας, Σαν Ρέμο, Ελβετίας και Κίνας. Το πρωτάθλημα αυτό, αν και δεν περιλαμβάνεται στο σχετικό κατάλογο της FIA (μάλλον μόνο για φέτος...), διεξάγεται υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και με κανόνες παρόμοιους με του ΕΠΡ (δε συμμετέχουν, δηλαδή, αυτοκίνητα προδιαγραφών WRC). Εκτός του Επάθλου Οδηγών, υπάρχει και Έπαθλο Κατασκευαστών, το οποίο θα διεκδικήσουν φέτος έξι ομάδες (!), η Abarth (Fiat), η Citroen, η Honda, η Mitsubishi, η Peugeot και η Volkswagen. Και γιατί το διάλεξαν; Διότι η κάλυψη από το Eurosport είναι επιπέδου WRC σε ποιότητα και απείρως μεγαλύτερη σε ποσότητα (με απευθείας συνδέσεις και εκτεταμένα στιγμιότυπα) και διότι οι αγώνες του θεσμού είναι πιο κόμπακτ σε διάρκεια και πιο οικονομικοί. Είναι απολύτως εύλογο, λοιπόν, το IRC να συγκεντρώσει την αφρόκρεμα των συμμετοχών με αυτοκίνητα προδιαγραφών S2000 (Fiat Punto, Peugeot 207, VW Polo), ενώ το ERC, του οποίου η προβολή είναι συγκριτικά ελάχιστη, τη... Β΄ Εθνική των οδηγών της Ευρώπης. Φυσικά, η «μπάλα» παίρνει και το δικό μας Ράλλυ ΕΛΠΑ, που περιλαμβάνεται στο ERC και όχι στο IRC. Μια ακόμα κακή συγκυρία για τον ελληνικό αγώνα είναι το γεγονός πως μία εβδομάδα πριν από το ΕΛΠΑ (5-7/10) είναι προγραμματισμένος να γίνει ο αγώνας του Σαν Ρέμο του IRC, άρα, και να ήθελαν κάποιοι πρωτοκλασάτοι να επιλέξουν και το δικό μας αγώνα, δεν προλαβαίνουν να το κάνουν. Το ίδιο συνέβη και με το Ευρωπαϊκό Ράλλυ Βουλγαρίας του Ιουλίου, που έπεσε μία εβδομάδα πριν από το Ρωσίας του IRC, οπότε οι συμμετοχές του ήταν περιορισμένες.
Κατά τα φαινόμενα, λοιπόν, εκτός κι αν αλλάξει κάτι δραματικά, διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλλυ και η μόνη λύση για να έχουμε στην Ελλάδα δύο αγώνες παγκόσμιας εμβέλειας είναι να πιέσουμε ώστε να μπει το ΕΛΠΑ στο πρόγραμμα του IRC το 2008. Και οι κινήσεις πρέπει να γίνουν εγκαίρως, γιατί ένα επερχόμενο WRC 12 αγώνων θα επιφέρει πολλές διεθνούς φήμης επιλογές στον καταρτισμό του ημερολογίου του IRC, τόσες ώστε το ΕΛΠΑ πιθανόν να μη χωράει._ Ε. Π.

Αν συγκρίνει κανείς τα προγράμματα του 2007 του EΠΡ και του IRC, θα διαπιστώσει πως οι... ριγμένοι αγώνες είναι τα ράλλυ Βουλγαρίας, ΕΛΠΑ και Αντίμπ (Γαλλία), ενώ οι κερδισμένοι τα ράλλυ Τουρκίας, Βελγίου, Πορτογαλίας και Τσεχίας, που παίζουν και στα δύο ταμπλό.

ERC 2007
20-22 Απριλίου Ράλλυ Μίλε Μίλια
11-13 Μαΐου Fiat Ράλλυ
24-26 Μαΐου Ράλλυ Κροατίας
08-10 Ιουνίου Ράλλυ Πολωνίας
22-24 Ιουνίου Ράλλυ Iπρ
06-08 Ιουλίου Ράλλυ Βουλγαρίας
02-04 Αυγούστου Ράλλυ ντε Μαδέιρα
24-26 Αυγούστου Ράλλυ Τσεχίας
05-07 Οκτωβρίου Ράλλυ ΕΛΠΑ
19-21 Οκτωβρίου Ράλλυ Αντίμπ

IRC 2007
09-11 Μαρτίου Ράλλυ Σαφάρι
11-13 Μαΐου Ράλλυ Τουρκίας
22-23 Ιουνίου Ράλλυ Iπρ
12-14 Ιουλίου Ράλλυ Ρωσίας
02-04 Αυγούστου Ράλλυ ντε Μαδέιρα
24-26 Αυγούστου Ράλλυ Τσεχίας
27-29 Σεπτεμβρίου Ράλλυ Σαν Ρέμο
25-27 Οκτωβρίου Ράλλυ Bαλέ
23-25 Νοεμβρίου Ράλλυ Κίνας

ΒΟΧ
http://
www.ercrally.com
Ακόμα και από τις σελίδες των θεσμών μπορεί να καταλάβει κανείς τη διαφορά... Σε αυτήν του ERC μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τους αγώνες, παρά για το θεσμό. Νέα υπάρχουν μετά το τέλος κάθε αγώνα.

www.ircseries.com
Στα πρότυπα του wrc.com, η επίσημα σελίδα του IRC κλέβει τις εντυπώσεις, όντας πιο πλήρης και με συνεχή πληροφόρηση, πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα, με νέα έπειτα από σχεδόν κάθε δύο ειδικές!

ERC

European...
... ή, καλύτερα, ευκαιρίας δοθείσης! Ύστερα από πέντε αγώνες και σύμφωνα με την εξέλιξη του θεσμού, το ERC βρίσκεται στη σκιά του IRC και αυτό αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα. Ο Βούλγαρος Ντίμιταρ Ίλιεφ με Lancer EVO IX, είναι αυτός που οδηγεί την κούρσα, χωρίς να έχει κερδίσει έναν πραγματικό αγώνα, με τους Ρενάτο Τραβάλια και Μάρτιν Σόλοβοβ να τον ακολουθούν. Ο Ιταλός οδηγός μπορεί να αποτελεί σταθερή αξία, αλλά η ποιότητα των άλλων δύο διεκδικητών του τίτλου, μαρτυρά και την αντίστοιχη του θεσμού... Η παρουσία των Ναβάρα και Ογιέντα στη βαθμολογία δικαιολογείται από την κοινή παρουσία αγώνων του ERC και του IRC και, λογικά, οι τρεις προαναφερόμενοι θα διεκδικήσουν στο τέλος το στέμμα του Πρωταθλητή Ευρώπης. Ποιος θα το θυμάται μετά; ¶γνωστο...

Intercontinental...
... όπως λέμε καμία σχέση! Τέσσερις αγώνες, τέσσερις διαφορετικοί νικητές. Μάχη μεταξύ των Punto και 207 S2000, με τελικούς νικητές όσους παρακολουθούν το θεσμό. Στο Σαφάρι μπορεί να επικράτησε ο Αντρέα Ναβάρα, αλλά στην Τουρκία ήταν η σειρά των «207» και του Νικολά Βουγιόζ να πάρει πίσω το αίμα της γαλλικής ομάδας. Ο Λούκα Ροσέτι, χωρίς το μανδύα του εργοστασιακού, έκλεψε τις εντυπώσεις στο Ράλλυ Iπρ, διπλασιάζοντας τις νίκες των Peugeot, ενώ στη Ρωσία ήταν η σειρά του νεαρού ¶ντον ¶λεν να επικρατήσει, και μάλιστα για λογαριασμό της Fiat. Πρώτος από την αρχή μέχρι το τέλος, ο υιός του μεγάλου Μάρκου ¶λεν σημείωνε την πρώτη του μεγάλη νίκη στα ράλλυ. Μήπως τα παραπάνω μοιάζουν λίγο πιο ενδιαφέροντα;

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ERC
1 Ν. Ίλιεφ 30
2 Ρ. Τραβάλια 29
3 Μ. Σόλοβοβ 29
4 Ε. Ογιέντα 24
5 Α. Ναβάρα 20
6 Β. Ισίκ 18

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ IRC
1 A. Ναβάρα 29
2 Ε. Ογιέντα 22
3 Ν. Βουγιόζ 16
4 ¶. ¶λεν 15
5 Λ. Ροσέτι 10
6 Χ. Μιγιόσι 8