4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Ford Mustang by Giugiaro

Italian Stallion*
Το άγριο άλογο του αμερικανικού ονείρου αποκτά ιταλική φινέτσα και υπογραφή!
*Ιταλός επιβήτορας

ΚEIMENO: ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΠΙΔΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΘΑΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΑΜΙΑ σχέση με τα «σπαγγέτι γουέστερν» και τις μαζικές ιταλικές παραγωγές που πριν αρκετές δεκαετίες επιχειρούσαν να μεταφέρουν το κλίμα της ¶γριας Δύσης και να αγγίξουν τη λάμψη του Χόλιγουντ και του Τζον Γουέιν. Είναι πραγματικά δύσκολο για κάθε Ευρωπαίο να κατανοήσει τη φιλοσοφία και τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, πόσο μάλλον να επιχειρήσει την προσέγγιση και την επέμβαση στα πρότυπά τους. Και το Ford Mustang είναι ένα από αυτά, καθώς το όνομά του στη συνείδηση των «κάουμποϊς» είναι συνυφασμένο με το muscle car που αποδίδει την ιδέα του αμερικάνικου ονείρου στο πάνθεον των υπεραυτοκινήτων. Όμως η δυσκολία ενός εγχειρήματος που απαιτεί να μπεις στα χωράφια μιας άλλης λογικής είναι αυτό που κάνει την πρόκληση ακόμα πιο ελκυστική και για την Italdesign δεν είναι η πρώτη φορά που στόχος γίνεται η καρδιά και το μυαλό του αμερικάνικου κοινού. Πριν τέσσερα χρόνια, η Italdesign Corvette Moray ήρθε σαν φόρος τιμής στον εορτασμό των πενήντα χρόνων ενός ακόμα μεγάλου ονόματος της αμερικάνικης αυτοκινητοβιομηχανίας και σήμερα ο οίκος των Τζορτζέτο και Φαμπρίτσιο Τζουτζάρο αποτυπώνει τη μορφή ενός γνήσιου Mustang μέσα από το πρίσμα της ιταλικής κουλτούρας.

Έμπνευση από το χθες
Το όνομα Mustang, όπως και το έμβλημα του άγριου αλόγου της αμερικάνικης Δύσης από το οποίο προέρχεται και η ονομασία, έχουν μείνει αμετάβλητα στο πέρασμα του χρόνου, σε αντίθεση με τη σιλουέτα, που στο διάστημα των τεσσάρων και πλέον δεκαετιών παρουσίας προσαρμόστηκε στα «πρέπει» των σχεδιαστικών τάσεων της κάθε εποχής. Ωστόσο, στο μυαλό κάθε λάτρη του αυτοκινήτου το άκουσμα του ονόματος φέρνει στο μυαλό τη μορφή του πρώτου μοντέλου, του 1964, που ήταν και αυτό που έχτισε το θρύλο του Mustang. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το original μοντέλο αποτέλεσε για τους σχεδιαστές της Ford το πρότυπο πάνω στο οποίο βασίστηκε το σύγχρονο Mustang του 21ου αιώνα και, βέβαια, αυτό ήταν η πηγή έμπνευσης και για τον Φαμπρίτσιο Τζουτζάρο, ο οποίος ηγήθηκε του σχεδιασμού του πρωτοτύπου της Italdesign, που προκάλεσε αίσθηση στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση στη διεθνή έκθεση του Λος ¶ντζελες τον περασμένο Νοέμβριο. Ο Ιταλός σχεδιαστής δηλώνει σαφώς πως ο στόχος δεν ήταν η δημιουργία του αντικαταστάτη της υπάρχουσας έκδοσης, αλλά η κατάθεση του οραματισμού του για ένα μοντέλο που αντικατοπτρίζει την ιστορία και την παράδοση του ονόματος Mustang. Με αυτό το δεδομένο λοιπόν, θα πρέπει να παραδεχτούμε πως το στοίχημα είναι κερδισμένο από τη στιγμή που δεν χρειάζεται να δεις κάποιο διακριτικό για να δηλώσεις με σιγουριά πως πρόκειται για μια Mustang.
Μάλιστα το βαθύ πορτοκαλί πρωτότυπο της έκθεσης του Λος ¶ντζελες που μας περίμενε στο προαύλιο των εγκαταστάσεων της Italdesign πήρε σάρκα και οστά μόλις λίγους μήνες από τη στιγμή που ο Φαμπρίτσιο Τζουτζάρο έλαβε το πράσινο φως από τον πρόεδρο Σχεδιασμού της Ford, Τζέι Μέις, για τη δημιουργία μιας σχεδιαστικής μελέτης επάνω στο Mustang. Ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε εξολοκλήρου στο στούντιο εικονικής πραγματικότητας της Italdesign, όπου αρχικά δημιουργήθηκε το τρισδιάστατο σχέδιο με κάθε λεπτομέρεια και σε μόλις τέσσερις μήνες σμιλεύτηκε σε αφρώδες υλικό το πρώτο στατικό πρωτότυπο σε κανονική κλίμακα. Οι αλλαγές που προτάθηκαν πάνω σε αυτό από τους υπευθύνους της Ford ήταν ελάχιστες και έτσι σύντομα ξεκίνησε η κατασκευή του λειτουργικού πρωτοτύπου. Για την Italdesign αυτή η επιλογή δεν είναι κάτι νέο, αφού κάθε πρωτότυπο που φέρει την υπογραφή Τζουτζάρο δεν είναι απλώς μια «άψυχη» στιλιστική άσκηση, αλλά ένα πλήρως λειτουργικό αυτοκίνητο που αποτελεί και βάση για την έρευνα, δοκιμή και αξιολόγηση σε πραγματικές συνθήκες νέων τεχνικών σε διάφορους τομείς. Το δάπεδο στο οποίο «χτίστηκε» το πρωτότυπο είναι αυτό του Mustang παραγωγής, όμως τα φαρδύτερα μετατρόχια αλλά και ορισμένα σχεδιαστικά τρικ, όπως ο τονισμός ορισμένων γωνιών στα τέσσερα άκρα του αμαξώματος, δίνουν -ιδιαίτερα κοιτώντας το προφίλ ή υπό γωνία- μια πιο συμπαγή και μυώδη αίσθηση. Από εκεί και πέρα, η σιλουέτα ενσωματώνει έξυπνα μεμονωμένα στοιχεία που φέρνουν στο μυαλό την ανεξίτηλη εικόνα του original Mustang, όπως τα χωμένα στα άκρα της κάθετης μάσκας στρογγυλά φανάρια, το μακρύ καπό, η τριγωνική λεπτομέρεια στην πίσω κολόνα, η ελαφρά ανασηκωμένη στο τελείωμά της ουρά και τα χωρισμένα σε τρία τμήματα πίσω φώτα, όπως ακριβώς στο μοντέλο του ’64. Μάλιστα, παρά την αρχική ψευδαίσθηση που δημιουργείται, με μια πιο προσεκτική ματιά παρατηρείς πως το πίσω μέρος είναι ενιαίο, χωρίς να υπάρχει κάποιο άνοιγμα για πορτμπαγκάζ. Στην πραγματικότητα, όλο το αμάξωμα αποτελείται από πέντε τμήματα, κατασκευασμένα από ανθρακονήματα: το κυρίως μέρος, που είναι ενιαίο με τις κολόνες, τα εμπρός και πίσω φτερά και τον πίσω προφυλακτήρα, τις πόρτες, το καπό και τον εμπρός προφυλακτήρα. Από εκεί και πέρα, χαρακτηριστικό σχεδιαστικό στοιχείο είναι η ενιαία γυάλινη οροφή, που εκτείνεται από τη βάση του παρμπρίζ μέχρι την ουρά του αυτοκινήτου, και βέβαια το εντυπωσιακό -δεδομένου ότι πρόκειται για ένα πρωτότυπο- είναι πως αυτή δεν είναι κατασκευασμένη από απλό πλεξιγκλάς αλλά από κανονικό φωτοχρωματικό γυαλί, της εταιρείας Solutia στο Ντιτρόιτ, με δυνατότητα φιλτραρίσματος του 100% των ακτινών UVA. Και μη θεωρήσετε πως αυτό αποτελεί λεπτομέρεια δευτερεύουσας σημασίας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, και παρά την ύπαρξη κλιματισμού, κάθε απόπειρα να βρεθείς στο εσωτερικό και να οδηγήσεις το πρωτότυπο Mustang θα ήταν αντίστοιχη της παραμονής... σε θερμοκήπιο!

Εκ των έσω
Η συμφωνία του Τζουτζάρο με τη Ford προέβλεπε πλήρη ελευθερία επιλογών του Ιταλού σχεδιαστή σε σχέση με το σχεδιασμό του εσωτερικού. Ωστόσο, ακόμα κι αν υπήρχαν περιθώρια παρέμβασης, είναι μάλλον απίθανο να εκφραζόταν από τους υπευθύνους της Ford κάποια αρνητική κριτική για την εικόνα που κρύβεται πίσω από τις πόρτες, που δεν ανοίγουν με την κλασική έννοια αλλά ανασηκώνονται, «αλά Lamborghini», αυτόματα με ηλεκτρικό μηχανισμό. Η αίσθηση και εδώ δηλώνει σεβασμό στην εικόνα και την παράδοση του ονόματος, αποφεύγοντας υπερβολικά φουτουριστικές ή κραυγαλέες επιλογές, με μόνη ίσως εξαίρεση τις καφέ δερμάτινες επενδύσεις με τρίχωμα, σε στιλ αλόγου -που πιθανόν για την αμερικάνικη αισθητική να θεωρείται καλόγουστο-, καθώς και τον ευμεγέθη επιλογέα ταχυτήτων με τη μεγάλη οριζόντια λαβή και το αλουμινένιο στέλεχος από έμβολα μηχανής. Από εκεί και πέρα, τα δύο σκίαστρα οργάνων μπροστά από οδηγό και συνοδηγό καταφέρνουν έξυπνα να δώσουν την αίσθηση διαχωρισμού σε δύο τμήματα του μεγάλου ενιαίου ταμπλό, στο οποίο βασικό στοιχείο είναι το «παιχνίδι» ανάμεσα σε δέρμα, αλουμίνιο και γυαλιστερό πλαστικό, με κοινό παρονομαστή την προσοχή στη λεπτομέρεια και την ποιότητα του φινιρίσματος, που εύκολα θα μπορούσαν να σε κάνουν να πιστέψεις πως πρόκειται για κανονικό αυτοκίνητο παραγωγής. Μάλιστα, και εδώ το κλασικό, όπως τα στρογγυλά αναλογικά όργανα και οι περιστροφικοί διακόπτες, συνδυάζεται αρμονικά με το σύγχρονο, όπως οι οθόνες (δύο στα άκρα του ταμπλό και μία ανάμεσα στα όργανα) που είναι συνδεδεμένες με κάμερες οι οποίες αντικαθιστούν τους κλασικούς καθρέπτες.
Αναμφισβήτητα λοιπόν πρόκειται για μια παρουσία που σε προκαλεί είτε την παρατηρείς από μακριά είτε βρίσκεσαι καθισμένος πίσω από το τιμόνι, οπότε δεν μπορείς παρά να χαμογελάς για το γεγονός πως κάτω από αυτό το τετράτροχο «γλυπτό» φιλοξενούνται αυτούσια τα μηχανικά μέρη μιας κανονικής Mustang. Αυτό σημαίνει πως το πρωτότυπο με την υπογραφή του Τζουτζάρο όχι απλώς κινείται, αλλά μπορεί να σε ταξιδέψει στον κόσμο ενός γνήσιου super car, ξεπερνώντας μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και τις δυνατότητες του μοντέλου παραγωγής. Τι εννοούμε; Πολύ απλά, ο V8 κινητήρας των 4,6 λίτρων της έκδοσης GTS του Mustang έχει δεχθεί τη φροντίδα του αγωνιστικού τμήματος Ford Racing, που ακολουθώντας τη φιλοσοφία των κλασικών αμερικάνικων muscle car τοποθέτησε έναν μηχανικό υπερτροφοδότη της Whipple που εκτόξευσε την απόδοση στην εντυπωσιακή τιμή των 500 ίππων! Την ίδια στιγμή η Ford Racing ανέλαβε και την αναβάθμιση του στησίματος, διατηρώντας βέβαια την αρχιτεκτονική του μοντέλου παραγωγής, ενώ τη σφραγίδα της Brembo απέκτησε το σύστημα πέδησης, που εξοπλίστηκε με δίσκους 370 χλστ. και εξαπίστονες δαγκάνες εμπρός και δίσκους 365 χλστ. με τετραπίστονες δαγκάνες πίσω. Στην πράξη, φυσικά, ουδέποτε θα αναζητήσεις το μέγιστο των δυνατοτήτων της κατασκευής, καθώς δεν υπάρχει ούτε καν σκέψη για το παραμικρό ρίσκο όταν πρόκειται για ένα μοναδικό σε ολόκληρο τον κόσμο πρωτότυπο. Κανένα πρόβλημα βέβαια, αφού άλλωστε ο στόχος του Mustang by Giugiaro δεν είναι η έκκριση αδρεναλίνης, ενώ τελικά αντιλαμβάνεσαι πως ακόμα και σε ρυθμούς βόλτας στην εξαιρετική ανάβαση από τα γραφεία της Italdesign στο Μονκαλιέρι προς τη Σουπέργκα, το καταπράσινο προάστιο του Τορίνο, δεν λείπουν τα ερεθίσματα που αποκαλύπτουν το δυναμισμό του συνόλου. Αρχικά σε εκπλήσσει ευχάριστα με την κύλιση και τη συνολικά δεμένη αίσθηση, που παραπέμπει σε κανονικό αυτοκίνητο παραγωγής, χωρίς τους τριγμούς ή τις παραξενιές που θα περίμενες από ένα πρωτότυπο. Όργανα και διακόπτες λειτουργούν άψογα, το τιμόνι είναι ακριβέστατο και με πολύ καλή αίσθηση, ο επιλογέας ακριβής και με εξαιρετικό μεταλλικό κούμπωμα, ενώ ο κινητήρας κλέβει την παράσταση σε κάθε πάτημα του γκαζιού με την αστείρευτη ροπή, τη δύναμη που εύκολα σε κολλά στο κάθισμα, αλλά και με τον μπάσο, μεστό βρυχηθμό που προσδίδει μια μοναδική αίσθηση κυριαρχίας.

Γνήσιο
Εάν η αποδοχή μιας πρόκλησης χρειάζεται τόλμη, η επιτυχία του αποτελέσματος απαιτεί οραματισμό, πείσμα και ικανότητα, και αυτή η δεύτερη απόπειρα της Italdesign στην καρδιά της αμερικάνικης κουλτούρας σίγουρα συνοδεύεται από ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Τολμηρή αλλά συγχρόνως εύστοχη, η σύλληψη και η υλοποίηση του Mustang by Giugiaro κερδίζει το στοίχημα όχι απλώς για το δυναμισμό που απαιτείται από μια κατασκευή με σπορ υπόσταση, αλλά κυρίως για το σεβασμό που αποδίδει στην παράδοση, τις αξίες και τη φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από το όνομα Mustang. Μπορεί μάλιστα οι δημιουργοί του πρωτοτύπου να ισχυρίζονται πως πρόκειται απλώς για μια στιλιστική πρόταση χωρίς εμπορικές βλέψεις για διαδοχή του σημερινού μοντέλου, όμως δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε κάτι πιο κοντινό στην εικόνα μιας γνήσιας μελλοντικής Mustang από τη δημιουργία με την αμερικάνικη ψυχή και τα ιταλικά γονίδια._Γ.Χ.

FORD MUSTANG by GIUGIARO
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 4.606 κ.εκ.
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 500 ίπποι
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
ΚΙΝΗΣΗ Στους πίσω τροχούς
ΚΙΒΩΤΙΟ Μηχανικό 5 σχέσεων
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Γόνατα ΜακΦέρσον
ΠΙΣΩ ¶καμπτος άξονας
ΤΡΟΧΟΙ
ΕΜΠΡΟΣ 275/40-20
ΠΙΣΩ 275/45/20
ΔIAΣTAΣEIΣ
MHKOΣxΠΛATOΣxYΨOΣ 4.703x1.990x1.363 χλστ.
METAΞONIO 2.720 χλστ.
BAPOΣ 1.500 κιλά


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Φαμπρίτσιο Τζουτζάρο

Η τέχνη του ντιζάιν

Μεγαλώνοντας δίπλα σε έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους σχεδιαστές, ο Φαμπρίτσιο Τζουτζάρο έχει εμφυτευμένο στο DNA του το... μικρόβιο της τέχνης του σχεδιασμού και της δημιουργίας.

Το περιβάλλον στο οποίο ζει ο καθένας είναι και ο πιο βασικός παράγοντας στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του και στην περίπτωση του Φαμπρίτσιο Τζουτζάρο η καλλιέργεια μιας αστείρευτης αγάπης για τις τέχνες, το σχέδιο και την αισθητική ήταν σχεδόν αναπόφευκτη. Σήμερα ο 42χρονος Ιταλός δεν είναι απλώς ο υιός του διάσημου σχεδιαστή Τζορτζέτο Τζουτζάρο, αλλά ο δημιουργός που από το τιμόνι της Italdesign συνεχίζει τη γεμάτη επιτυχία πορεία του ιταλικού σχεδιαστικού οίκου στο χώρο του αυτοκινήτου και όχι μόνο.

Ποιος είναι ο ρόλος του σχεδιασμού στη ζωή του Φαμπρίτσιο Τζουτζάρο;
Ο σχεδιασμός και το ντιζάιν δεν είναι απλώς μια εργασία, είναι πάνω απ’ όλα ένα χόμπι. Χρειάζεται πάθος για να εμπλακείς με επιτυχία σε αυτόν τον τομέα της βιομηχανίας του αυτοκινήτου, αφού για να κάνεις καθετί δημιουργικό σε αυτόν το χώρο πρέπει να τρέχει καύσιμο και όχι αίμα στις φλέβες σου. Φυσικά, το μεγαλύτερο ερέθισμα για εμένα ήταν ο πατέρας μου και τα όσα ζούσα κοντά του. Αγάπησα το αυτοκίνητο από πολύ μικρός βλέποντας σχεδόν κάθε μέρα διαφορετικά αυτοκίνητα από κάθε μεριά του πλανήτη να έρχονται στο σπίτι. Την ίδια στιγμή μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον άμεσα συνδεδεμένο με την τέχνη. Ο παππούς μου ήταν ζωγράφος, ο πατέρας μου είναι επίσης ζωγράφος και σχεδιαστής και ουσιαστικά χωρίς καμία πίεση από κανέναν αποφάσισα και εγώ να σπουδάσω στη σχολή Καλών Τεχνών και στην Αρχιτεκτονική. Σήμερα, όταν δημιουργούμε αυτοκίνητα όπως το πρωτότυπο Mustang, σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να ισχυριστώ πως είναι απλώς μια δουλειά. Είναι διασκέδαση, δημιουργία και σίγουρα απόλαυση.

Πώς ξεκίνησε το project του Mustang;
Ίσως αρκετοί μπερδεύονται με τη δημιουργία του Mustang. Ο στόχος δεν ήταν ο σχεδιασμός της επόμενης έκδοσης του Mustang, αλλά η δημιουργία ενός αυτοκινήτου που να αντιπροσωπεύει και να δηλώνει την ταυτότητα του ονόματος Mustang. Πολλές φορές οι εταιρείες μάς ζητούν κάτι επαναστατικό. Το Punto για παράδειγμα ήταν κάτι επαναστατικό, το Panda, το Golf ήταν επαναστατικά στην εποχή τους. Σε αυτή την περίπτωση το ζητούμενο ήταν διαφορετικό. Θέλαμε να αποδείξουμε πως μπορούμε να σεβαστούμε τις αξίες, την εικόνα και την παράδοση ενός ονόματος. Σήμερα είναι το Mustang, αύριο μπορεί να είναι μια Bugatti. Θέλουμε ο κόσμος να καταλάβει πως μπορούμε να είμαστε επαναστατικοί και πρωτοπόροι, αλλά μπορούμε να δημιουργήσουμε και με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση. Αυτό το πρωτότυπο αντιπροσωπεύει λοιπόν την εικόνα που πιστεύουμε πως αρμόζει σε μια μελλοντική Mustang, η οποία υιοθετεί όλα τα στοιχεία του σύγχρονου σχεδιασμού αλλά ταυτόχρονα σέβεται την παράδοση του ονόματος και, ακόμα και χωρίς κανενός είδους διακριτικά, είναι άμεσα αναγνωρίσιμη ως μια Mustang.

Ποιες είναι οι σχεδιαστικές τάσεις στο χώρο του αυτοκινήτου σήμερα;
Το βασικό δεδομένο σήμερα είναι πως ο κάθε κατασκευαστής προσπαθεί μέσω του σχεδιασμού να προσδώσει, κατά κάποιο τρόπο, στα προϊόντα του μια εταιρική ταυτότητα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που να τονίζουν την προέλευσή τους. Αυτό λοιπόν που βλέπουμε στα περισσότερα νέα μοντέλα είναι πως δεν επιχειρείται κάποια επαναστατική αλλαγή σε σχέση με αυτά που αντικαθιστούν, αλλά παρουσιάζεται ουσιαστικά μια εξέλιξη με βάση πάντα το ιδιαίτερο στιλ και τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την κάθε εταιρεία. Η προσπάθεια για πρωτοτυπία και διαφορετικότητα δεν έχει να κάνει λοιπόν με τη ριζική αλλαγή στις φόρμες που ήδη υπάρχουν, αλλά με τη δημιουργία και προώθηση νέων ιδεών και κατηγοριών. Σήμερα η διεθνής αγορά, πέραν των συμβατικών κατηγοριών, έχει εμπλουτιστεί με νέες κατηγορίες όπως τα crossover, τα SUV, τα MPV και με είδη αυτοκινήτων που δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Το ζητούμενο λοιπόν για το σχεδιαστή σήμερα δεν είναι μόνο οι γραμμές και η αισθητική, αλλά και το είδος της πρότασης που θα κάνει. Καλείται να είναι δημιουργικός αλλά και καινοτόμος.

Μπορούμε να πούμε πως παρατηρείται μια στροφή σε πιο ρετρό γραμμές;
Ίσως λέγοντας κάτι τέτοιο ο κόσμος να θεωρήσει πως ο σύγχρονος σχεδιασμός έχει στερέψει από φαντασία, από νέες και ελκυστικές ιδέες. Το μυστικό σε μια τέτοια προσπάθεια σύνδεσης με το παρελθόν είναι να καταφέρεις να προσδώσεις το συναίσθημα που συνοδεύει το όνομα ενός αυτοκινήτου με ιστορία, μέσα από το πρίσμα των σύγχρονων δεδομένων. Το «ρετρό» σημαίνει πως βασίζεσαι σε μεγάλο ποσοστό στο πρωτότυπο του παρελθόντος διατηρώντας στοιχεία από αυτό όπως οι διαστάσεις ή άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Το Mini για παράδειγμα δεν είναι ρετρό, καθώς μπορεί να φέρει το όνομα και μια σχεδιαστική φιλοσοφία κοντά στην αρχική, αλλά έχει προσαρμόσει αυτά τα δεδομένα σε μια σύγχρονη λογική που διαφέρει ριζικά από αυτήν του παλαιού Mini.

Η ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος έχει ξεκινήσει μια νέα εποχή στην τεχνολογία των αυτοκινήτων. Ποιος είναι ο ρόλος του σχεδιασμού σε αυτά τα δεδομένα;
Σίγουρα ο σχεδιασμός δεν μπορεί να είναι αμέτοχος σε αυτή την αλλαγή. Εμείς ήδη από το 1992 είχαμε δημιουργήσει το Lucciola, ένα μικρό αυτοκίνητο με υβριδικό σύστημα κίνησης όπου σαν σχεδιαστές προτείναμε μια διαφορετική τοποθέτηση του κινητήρα και την κατάλληλη διαμόρφωση για την τοποθέτηση των μπαταριών. Φυσικά, η νέα τεχνολογία έχει τον πρώτο λόγο στη μείωση των ρύπων και τη δημιουργία πιο καθαρών αυτοκινήτων, όμως και ο ρόλος των σχεδιαστών μπορεί να γίνει ιδιαίτερα σημαντικός. Καταφέρνοντας να σχεδιάσεις ένα αυτοκίνητο με όσο το δυνατόν μικρότερες αεροδυναμικές αντιστάσεις, σημαίνει πως πετυχαίνεις μικρότερη κατανάλωση και επομένως λιγότερες εκπομπές ρύπων. Το VAD.HO που παρουσιάσαμε στη Γενεύη είναι μια πρόταση για ένα αυτοκίνητο υπερυψηλών επιδόσεων με 30% μειωμένη μετωπική επιφάνεια (σ.σ.: τοποθετώντας το συνοδηγό πίσω από τον οδηγό όπως στα μαχητικά αεροπλάνα), που συνεπάγεται μικρότερες αντιστάσεις και κατανάλωση, αλλά και με κινητήρα υδρογόνου. Θα πρέπει να τονίσουμε λοιπόν πως ακόμα και με την υπάρχουσα τεχνολογία ο σχεδιασμός μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη δημιουργία πιο φιλικών προς το περιβάλλον αυτοκινήτων.

Πώς μπορούμε να φανταστούμε τα αυτοκίνητα σε μια δεκαετία από σήμερα;
Σίγουρα η εικόνα των αυτοκινήτων του μέλλοντος εξαρτάται άμεσα από τα δεδομένα της κάθε εταιρείας. Δεν νομίζω, για παράδειγμα, πως η μορφή μιας Bentley του μέλλοντος θα διαφέρει ριζικά από την εικόνα που έχουμε για τα μοντέλα της εταιρείας σήμερα. Θα είναι σίγουρα ένα μεγάλο, πληθωρικό και επιβλητικό αυτοκίνητο. Οι περισσότερες αλλαγές ίσως να παρουσιαστούν στις φθηνότερες και πιο εμπορικές κατηγορίες, όπου για παράδειγμα η μορφή ενός κλασικού οικογενειακού να υιοθετεί πολλά στοιχεία που σήμερα βρίσκουμε στα MPV. Το σίγουρο είναι πως θα προκύψουν νέα είδη αυτοκινήτων που θα ανταποκρίνονται σε διαφορετικού είδους ανάγκες, οι οποίες σήμερα μπορεί να δείχνουν ασύνδετες και αντικρουόμενες. Αυτό από τη μεριά του δεν σημαίνει πως θα εκλείψουν οι κλασικές μορφές που σήμερα γνωρίζουμε. Όταν για παράδειγμα παρουσιάστηκε το Espace, πολλοί θεωρούσαν πως αυτό ήταν το τέλος των κλασικών οικογενειακών αυτοκινήτων, όμως η ιστορία έδειξε πως απλώς σηματοδότησε την έναρξη της ανάπτυξης μιας νέας κατηγορίας. Ανέκαθεν η αυτοκινητοβιομηχανία αναζητούσε νέες ιδέες, αλλά διατηρούσε και εξέλισσε τις ήδη υπάρχουσες, αφού πάντα θα υπάρχει κοινό ακόμα και για τις πιο συντηρητικές κατηγορίες.

Είναι πιθανή κάποια αλλαγή στα υλικά που θα κυριαρχήσουν στο μέλλον;
Τα συνθετικά υλικά είναι αυτά που απασχολούν περισσότερο τον τομέα της έρευνας, όμως τελικά ο νικητής σε αυτή την άτυπη μάχη πιστεύω πως θα είναι το μέταλλο, καθώς είναι ευκολότερο στην παραγωγή, τη μορφοποίηση και την ανακύκλωση και αυτοί οι παράγοντες είναι που καθορίζουν τις αποφάσεις όταν μιλάμε για μαζική παραγωγή. Ίσως υπάρξουν κάποιες αλλαγές στα υλικά που χρησιμοποιούνται στο εσωτερικό και σε κάποια επιμέρους τμήματα, όμως στη δομή του αυτοκινήτου το μέταλλο θα παραμείνει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. Σίγουρα θα προκύψουν νέα, προηγμένα υλικά, όπως είναι σήμερα τα ανθρακονήματα που χρησιμοποιούνται σε ορισμένα υπεραυτοκίνητα περιορισμένης παραγωγής, όμως δεν πιστεύω πως η χρήση τους θα επεκταθεί πέρα από αυτά.

Για ποιον κατασκευαστή θα θέλατε να δημιουργήσετε ένα πρωτότυπο;
Είμαστε μια ανεξάρτητη εταιρεία και φυσικά αισθανόμαστε υπερήφανοι που έχουμε συνεργαστεί με εταιρείες σε κάθε μεριά του πλανήτη, στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ιαπωνία. Φυσικά η συνεργασία με μια εταιρεία κύρους όπως η BMW είναι πολύ σημαντική και για τη δική μας εικόνα, όμως από την άλλη πλευρά, όταν βλέπουμε την επιτυχία που έχει ακόμα και σήμερα το Matiz ή παλαιότερα το Panda και το Punto, δεν μπορούμε παρά να αισθανόμαστε ικανοποίηση και περηφάνια για την απήχηση που έχουν οι δημιουργίες μας στο ευρύ κοινό. Από εκεί και πέρα, κοιτώντας πιο συναισθηματικά, σαν δημιουργοί, σίγουρα το γεγονός πως έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη Αμερικανών κατασκευαστών οι οποίοι στο παρελθόν ουδέποτε είχαν αναζητήσει συνεργασία στην Ευρώπη είναι πολύ σημαντικό. Είναι μια πρόκληση στην οποία θεωρώ πως με δείγματα της δουλειάς μας όπως η Mustang ή παλαιότερα η Corvette έχουμε αποδείξει πως μπορούμε να ανταποκριθούμε.

Ποιος είναι
Γεννημένος στο Τορίνο στις 7 Μαρτίου του 1965 ο Φαμπρίτσιο Τζουτζάρο, σαφώς επηρεασμένος από τα ερεθίσματα του περιβάλλοντός του, ακολούθησε την οικογενειακή παράδοση στο χώρο του σχεδιασμού σπουδάζοντας στη σχολή Καλών Τεχνών και στην Αρχιτεκτονική. Το 1990 εντάχθηκε στο δυναμικό της Italdesign Giugiaro, όπου σχεδίασε και ηγήθηκε της κατασκευής του πρώτου του πρωτοτύπου με τα εμβλήματα της BMW. Το 1996 ανέλαβε τη διεύθυνση του τμήματος σχεδιασμού και έρευνας, ενώ σήμερα ηγείται και του τμήματος βιομηχανικού σχεδιασμού της Ιtaldesign. Από αυτήν τη θέση επιβλέπει και συμμετέχει ενεργά σε περισσότερα από 30 νέα project κάθε χρόνο, ανάμεσα στα οποία οι Maserati MC12 και 3200GT, η Lamborghini Gallardo, η Alfa Romeo Brera, το αγωνιστικό VW Tarek του Ντακάρ, το Suzuki SX4, τα Daewoo Matiz και Kalos, καθώς και πρωτότυπα όπως η Bugatti EB118, το Chevrolet Corvette Moray και το Ford Mustang by Giugiaro.