4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Mitsubishi Outlander 2.0 DI-D - Nissan X-Trail 2.0

MITSUBISHI OUTLANDER 2.0 DI-D - NISSAN X-TRAIL 2.0

Σε άλλη διάσταση

Δεν πρόκειται απλώς για τη διαφορά στο καύσιμο, αλλά για τη γενικότερη φιλοσοφία των δύο νέων εκπροσώπων των Mitsubishi και Nissan στην κατηγορία των SUV. Εκεί όπου και οι δύο Ιάπωνες γνωρίζουν καλά τους κανόνες του παιχνιδιού.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΚΟΜΠΟΤΣΑΡΗΣ

ΟΥΤΕ συνεννοημένοι να ήταν στην ¶πω Ανατολή, αποφάσισαν μες στο κατακαλόκαιρο να πετάξουν στο ευρωπαϊκό τραπέζι το νέο τους χαρτί στην κατηγορία των SUV. Και δε μιλάμε για κινήσεις αλεξιπτωτιστή, αλλά για ηχηρά ονόματα πάνω στα οποία έχουν χτίσει χρόνια οι Mitsubishi και Νissan. Tα Outlander και X-Trail μπαίνουν εκ νέου και συγχρόνως σε... all terrain περιπέτειες, έστω κι αν τα δύο εργοστάσια δεν είναι ακόμα έτοιμα σε ό,τι αφορά το σύνολο της γκάμας τους. Με το νέο Outlander ανοίγει ο χορός της συνεργασίας Mitsubishi-PSA, που θα ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους, με το λανσάρισμα του Citroen C-Crosser και του Peugeot 4007. Μέχρι τότε θα πρέπει να περιμένουμε ώστε να δούμε και την καταλληλότερη για τα ελληνικά δεδομένα έκδοση του Outlander, με το βενζινοκινητήρα των 2,4 λίτρων (τέλος Οκτωβρίου, συγκεκριμένα), αλλά και με το μεγαλύτερο 3λιτρο V6 σύνολο, όπως και με τον ντίζελ της PSA των 2,2 λίτρων. Προς το παρόν, αρκούμαστε στη 2λιτρη πετρελαιοκίνητη έκδοση, κυκλοφορούμε κάπως στα κρυφά με πινακίδες Αχαΐας και η ζωή συνεχίζεται.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Nissan, που ρίχνει πρώτο στα βαθιά το νέο X-Trail με το υπάρχον 2λιτρο σύνολο του Qashqai και αφήνει για τον επόμενο μήνα τον «καλό» των 2,5 λίτρων (169 ίπποι) κι ένα 2λιτρο τουρμποντίζελ που θα διατίθεται σε δύο εκδόσεις (150 ή 173 ίπποι). Όλη αυτή η αναμονή έχει και τις... επιπτώσεις της σε οικονομικό επίπεδο. Έτσι, σε ό,τι αφορά τη Mitsubishi, η ελληνική αντιπροσωπεία ανακοινώνει (προφορικά) τιμή κοντά στα 38.000 ευρώ, αρκετά πάνω από την αντίστοιχη έκδοση του αναμενόμενου πετρελαιοκίνητου X-Trail (32.950 ευρώ, για την ακρίβεια, στην έκδοση των 150 ίππων, 37.550 για τους 170) και όχι μόνο...

Λεπτομέρειες
Η νέα -«παγκόσμια», όπως την ονομάζει η Mitsubishi- πλατφόρμα του Outlander προέρχεται από συνεργασία με την DaimlerChrysler και πρόκειται άμεσα να χρησιμοποιηθεί από δέκα μοντέλα, πλην των SUV της PSA. Έχει κατά 5 εκ. μεγαλύτερο μεταξόνιο σε σχέση με τον προκάτοχο, κάτι που αντικατοπτρίζεται σε αυξημένες συνολικά διαστάσεις, με το μήκος να ξεπερνά τα 4,6 μ. Η πρώτη οπτική επαφή παραπέμπει απευθείας σε L200, με την προσθήκη ενός αρμονικού πίσω μέρους. Μπορεί οι σχεδιαστές να επέλεξαν αυτήν τη λύση της εταιρικής ταυτότητας σαν την εύκολη οδό, αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι στο εσωτερικό έχει γίνει δουλειά. Τα σκληρά πλαστικά παραμένουν ίδια με του «αγρότη» αδερφού, θυμίζουμε όμως ότι ποιοτικά και οπτικά, χωρίς να πρόκειται για ό,τι καλύτερο, κάθε άλλο παρά επαγγελματικό όχημα θυμίζουν. Τα πίσω καθίσματα σε κάθε έκδοση (5θέσια ή 7θέσια) ανακλίνονται, αναδιπλώνονται και σύρονται κατά μήκος (80 χλστ.), ενώ στο πολυχρηστικό προφίλ σημαντικό ρόλο παίζει και η δυνατότητα που έχει το κατώφλι του πορτ μπαγκάζ να πέφτει, βοηθώντας στη φόρτωση αντικειμένων μεγάλου όγκου. Υπό όποιες συνθήκες, οι χώροι είναι επαρκείς, το ίδιο και οι κάθε λογής θήκες και ντουλαπάκια και, αν συνυπολογίσει κανείς ότι η θέση οδήγησης είναι «χωστή» για όχημα του είδους, το Outlander από πλευράς χρηστικότητας δεν απέχει πολύ από ένα πολυμορφικό.
Ανάλογη η κατάσταση και στο X-Trail, που μπορεί να μοιάζει πάρα πολύ με τον προκάτοχό του -αν και μεγαλύτερο εξωτερικά-, όμως δεν παύει να στηρίζεται πλέον στο δάπεδο του Qashqai, από το οποίο δανείζεται επιπλέον τόσο την ανάρτηση και τη μετάδοση όσο και το 2λιτρο σύνολο. Περνώντας στο εσωτερικό, ο οδηγός πρώτος και καλύτερος αισθάνεται αμέσως πως βρίσκεται σε ένα SUV, χάρη στην ψηλά τοποθετημένη θέση οδήγησης, που μπορεί σε γενικές γραμμές να εξυπηρετεί, δε βοηθά όμως τελικά στην εξάλειψη των τυφλών γωνιών του αμαξώματος.
Καινοτομία για το συγκεκριμένο μοντέλο αποτελεί η μεταφορά του πίνακα οργάνων εμπρός από τον οδηγό (θυμίζουμε πως ήταν στο μέσον του ταμπλό), ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι τα προηγούμενα υλικά έχουν αντικατασταθεί με νέα, ποιοτικότερα και φαινομενικά καλύτερα σε συναρμογή. Μιλώντας για δύο SUV πάνω από τα 4,6 μ. με μεταξόνιο 2.670 χλστ. για το Outlander και 2.630 χλστ. για το X-Trail, δεν έχει νόημα να τονίσουμε πως ακόμα και πέντε ενήλικες θα κινηθούν αξιοπρεπώς, παρά μόνο πως η Mitsubishi έχει δώσει ρεσιτάλ εκμετάλλευσης του χώρου αποσκευών. Έτσι, με το X-Trail να έχει ένα καθ’ όλα ευρύχωρο πορτ μπαγκάζ (603 λίτρα), το Outlander είναι σε άλλη κατηγορία, αφού στην 5θέσια έκδοση και με τα πίσω καθίσματα κανονικά τοποθετημένα φτάνει από 774 έως 882 λίτρα! Ο χώρος αυτός, βέβαια, περιορίζεται στα 220 λίτρα στην 7θέσια εκδοχή, με τη χρήση της τρίτης σειράς καθισμάτων, κι εκτοξεύεται στα 1.691 λίτρα, αν οι δύο πίσω σειρές αναδιπλωθούν.

Η πεπατημένη
Ξεκινώντας ανάποδα, τόσο το Outlander όσο και το X-Trail ακολουθούν τη συνηθισμένη λύση τετρακίνησης των μοντέρνων SUV. Αφήνοντας την κατ’ επιλογήν τετρακίνηση σε άλλα μοντέλα των δύο εταιρειών (Pajero και Pathfinder, αντίστοιχα), τα δύο SUV είναι κατά βάση προσθιοκίνητα, με αυτόματη εμπλοκή του πίσω διαφορικού όποτε κριθεί απαραίτητο, μέσω ενός ηλεκτρονικά ελεγχόμενου συμπλέκτη. Η Nissan, μάλιστα, ισχυρίζεται ότι ο εγκέφαλος του -8ης γενιάς- ESP του X-Trail έχει τη δυνατότητα να εμπλέξει τον πίσω άξονα στη μετάδοση της κίνησης πριν ακόμα αρχίσουν να σπινάρουν οι εμπρός τροχοί (predictive mode). Και στα δύο αυτοκίνητα ο έλεγχος της τετρακίνησης γίνεται μέσω ενός εύχρηστου κι ευμεγέθους περιστροφικού διακόπτη με τρεις θέσεις: 2WD, 4WD ή Auto και Lock. Παραδοσιακά, το 2WD «απαγορεύει» στο όχημα να χρησιμοποιήσει το πίσω διαφορικό, με στόχο προφανώς την ευελιξία και την οικονομία καυσίμου σε συμβατικές, ασφάλτινες συνθήκες. Στη δεύτερη θέση (4WD για το Outlander, Auto για το X-Trail), αφήνεται στον εγκέφαλο του συστήματος ευστάθειας (ESP για το X-Trail, ASC για το Outlander) η λήψη της απόφασης για το ποσοστό της ροπής που θα κατευθυνθεί προς τα πίσω ανά πάσα στιγμή, το οποίο οριακά φτάνει το 50%. Τέλος, η θέση Lock του διακόπτη «κλειδώνει» το πίσω διαφορικό, για εκκίνηση ή κίνηση με χαμηλές ταχύτητες σε γλιστερό έδαφος. Αυτή η λειτουργία αναιρείται αυτόματα, όταν ξεπεραστούν τα 40 χλμ./ώρα στο X-Trail και τα 50 χλμ./ώρα στο Outlander.
Για την κίνηση του Outlander στην έκδοση της δοκιμής υπεύθυνος είναι ένας 2λιτρος υπερτροφοδοτούμενος πετρελαιοκινητήρας γερμανικής προέλευσης (VW), με απόδοση που φτάνει τους 140 ίππους, τη στιγμή που ικανοποιητικότερη ακόμα φαίνεται η τιμή της ροπής (31,6 χλγμ.). Tο 6άρι μηχανικό κιβώτιο, η κλασική λύση των ΜακΦέρσον εμπρός και των πολλαπλών συνδέσμων πίσω για την ανάρτηση και η υδραυλική κρεμαγιέρα συμπληρώνουν όσα κρύβονται κάτω από το αμάξωμα. Στην πράξη τα πράγματα δεν είναι τόσο... κλασικά όσο παρουσιάζονται. Ο κινητήρας από μόνος του αρκεί για να χαλάσει τη συνταγή. Η υστέρησή του κάτω από τις 2.000 σ.α.λ. είναι παροιμιώδης! Καθυστερεί τόσο πολύ, που αναγκάζει τον οδηγό να προσαρμοστεί πάνω του, ενώ, αν μιλάμε για κίνηση σε ανωφέρειες ή σε επαρχιακούς δρόμους με διαδοχικές στροφές, εκείνος που δε... βλέπει όλους τους δρόμους σαν ε.δ. δε θα αργήσει να εκτεθεί. Αυτά μέχρι τις 2.000 σ.α.λ., όπου, δυστυχώς, όλη η εικόνα γίνεται αρνητική. Λίγο η σφικτή ανάρτηση και οι αναπηδήσεις του πίσω μέρους στις εγκάρσιες ανωμαλίες, λίγο το κάπως βαρύ σε αίσθηση τιμόνι, σε αποθαρρύνουν από τα πολλά πολλά μέσα στην πόλη. Ευτυχώς, άρδην αλλάζει η εικόνα εκτός και, φυσικά, πάνω από τις 2.000 σ.α.λ. Εκεί το Outlander «τρελαίνεται». Τα όργανα μετρήσεων επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές, ενώ ανάρτηση και τιμόνι είναι πλέον σύμμαχοι του οδηγού. Κλίσεις δεν υπάρχουν και η ουρά στα πολλά χιλιόμετρα είναι τόσο σταθερή, που κυριολεκτικά εντυπωσιάζει και μας αφήνει να σκεφτόμαστε πώς θα είναι με το βενζινοκινητήρα των 2,4 λίτρων, αλλά και με τον πολύ καλό ντίζελ (2.2) της PSA. Στα θετικά σημειώνουμε πως τα φρένα ουδέποτε έδειξαν σημάδια κόπωσης, ενώ ακόμα και κάτω από μεγάλη πίεση η κατανάλωση δεν ξεπέρασε τα 11 λίτρα/100 χλμ. Πετρέλαιο γαρ.
Ίδιας φιλοσοφίας ανάρτηση και κιβώτιο, αλλά ηλεκτρική κρεμαγιέρα και 2λιτρο βενζινοκίνητο σύνολο για την πρώτη έκδοση του X-Trail και όποιος θεωρεί πως το καύσιμο είναι που κάνει τη διαφορά ανάμεσα στα δύο οχήματα απατάται. Πρόκειται για χάος ανάμεσα στη φιλοσοφία τους, αφού το X-Trail είναι απόλυτα φιλικό στη χρήση, άνετο και ευκολοδήγητο, αλλά σαφώς λιγότερο σπορτίφ από το Outlander. Το SUV της Nissan δεν ποντάρει μόνο στην -αποδεδειγμένα και από το Qashqai- καλή λειτουργία του κινητήρα του. Μπορεί χάρη σ’ αυτό να κατατάσεται αρκετά ψηλά στην κατηγορία σε επίπεδο επιδόσεων, όμως αυτό που αφήνει είναι η γεύση του... πραγματικού SUV, και μάλιστα σήμερα, που ακόμα και αυτή η κατηγορία έχει αρχίζει να ξεθωριάζει. To Nissan πρεσβεύει με τον καλύτερο τρόπο τη φιλοσοφία των οχημάτων «ελεύθερου χρόνου», κι ας ρισκάρει, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι ανταγωνιστές του έχουν γίνει πιο «streetάδες». Στις απότομες μεταβολές κατεύθυνσης μπορεί να γέρνει, κάτι τέτοιο, όμως, αργεί πολύ να έρθει, αφού όλο του το προφίλ, και συγκεκριμένα η άνεση, που προέρχεται τόσο από την ανάρτηση όσο και από το ελαφρύ τιμόνι, και όλα τα χειριστήρια δείχνουν σαφώς ποιο είναι το ποιόν του και δεν προδιαθέτουν (με την καλή έννοια) για... κόντρες. Στο ίδιο μοτίβο είναι και τα Μ+S (λάσπη+χιόνι) ελαστικά του αυτοκινήτου της δοκιμής, τα οποία ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την κακή επίδοση -και όχι απόδοση- των φρένων.

Σαν δυο ευθείες
Ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Απευθύνονται στο ίδιο κοινό. Έχουν όμοιο προσανατολισμό. Κι όμως, ανάμεσά τους υπάρχει το χάος. Η φιλοσοφία τους ξεκινάει από το ίδιο σημείο, αφού για οχήματα «ελεύθερου χρόνου» μιλάμε, αλλά το θέμα είναι το πώς αποφασίζει ο καθένας να περάσει τον ελεύθερο χρόνο του. Αν πρόκειται για το «φιλήσυχο» που ψάχνει την ηρεμία του σε κάθε περίπτωση και δε θυσιάζει την άνεσή του ούτε κατά διάνοια, τότε η ευθεία του καταλήγει πάνω στο X-Trail. Πρόκειται για το απόλυτα φιλικό όχημα, που, όμως, με το συγκεκριμένο σύνολο και στήσιμο ανάρτησης, δεν ενδείκνυται για σβέλτη οδήγηση.
Αντίθετα, ο σπορτίφ τύπος θα βρει αυτό που ζητά στο Outlander και πιθανότατα δε θα δυσαρεστηθεί ούτε από την απροθυμία του κινητήρα χαμηλά ούτε από τη γενικότερα σφικτή αίσθηση του συνόλου. Τα βαριά χειριστήρια μπορεί να κουράζουν εντός, προσδίδουν όμως αίσθηση, σε συνδυασμό πάντα και με το ξέσπασμα του 2λιτρου ντίζελ ψηλά, στις εκτός των τειχών μετακινήσεις. Ο κανόνας λέει ότι δύο παράλληλες ευθείες δεν τέμνονται ποτέ. Κάτι τέτοιο συμβαίνει με τα Outlander και X-Trail._ 4Τ

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ...
Καλώς ή κακώς, το Toyota RAV4 έχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια θέσει τα στάνταρντ στην κατηγορία, συνεπώς σε καμία περίπτωση δεν περνάει απαρατήρητο. Πολύ περισσότερο σήμερα, που παίζει κυρίαρχο ρόλο είτε μιλάμε για βενζίνη είτε για πετρέλαιο. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι ούτε οι επιδόσεις το στοιχείο χάρη στο οποίο ξεχωρίζει ούτε η οδική συμπεριφορά από μόνη της, αφού πάντα κάποιος ανταγωνιστής θα βρεθεί να είναι ταχύτερος, πιο ομοιογενής, πιο στιβαρός, πιο, πιο... Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι σπάνια το RAV φτάνει να απειληθεί στα ίσια από κάποιον, αφού ο έχων τις επιδόσεις υστερεί σε ποιότητα κύλισης, ο ποιοτικός σε υλικά και συναρμογή δεν έχει χώρους και ούτω καθεξής.
Αχίλλειος πτέρνα στο RAV μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί, οπότε και δεν είναι υπερβολή να λέμε ότι κάθε νεοεισερχόμενο στη μάχη SUV οφείλει να αντιμετωπίζει με τη δέουσα προσοχή τον leader του είδους, ο οποίος με δύο λέξεις θα μπορούσε να λέγεται και «χρυσή τομή».

2.0 2.2 D4D
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 2.231 κ.εκ
ΙΣΧΥΣ 152 ίπποι/6.000 σ.α.λ. 136/3.600
ΡΟΠΗ 19,8 χλγμ./4.000 σ.α.λ. 31,6/2.000
0-100 XΛM./ΩPA 11 δλ. 12,1
80-110 XΛM./ΩPA (5η) 13 δλ. 9,2
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 13,5 λίτρα/100 χλμ. 9,3
ΤΙΜΗ 29.800 ευρώ 33.840


MITSUBISHI OUTLANDER
ΥΠΕΡ
ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

ΚΑΤΑ
«ΣΚΛΗΡΗ» ΑΙΣΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΧΡΗΣΗ


NISSAN X-TRAIL
ΥΠΕΡ
ΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΑ
ΑΝΕΣΗ

ΚΑΤΑ
ΦΡΕΝΑ (ΛΟΓΩ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ)


ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
O «TRANSFORMER» ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ OUTLANDER

ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
ΠΟΥ KAI TA ΔΥΟ ΑΜΑΞΩΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΥΦΛΕΣ ΓΩΝΙΕΣ

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ
ΝΑ «ΨΑΧΤΕΙ» ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΧΑΜΗΛΑ Ο ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΤΟΥ OUTLANDER

«Υπό όποιες συνθήκες, οι χώροι είναι επαρκείς, το ίδιο και οι κάθε λογής θήκες και ντουλαπάκια και, αν συνυπολογίσει κανείς ότι η θέση οδήγησης είναι “χωστή” για όχημα του είδους, το Outlander από πλευράς χρηστικότητας δεν απέχει πολύ από ένα πολυμορφικό.»