4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Mazda 3

Συμμετέχουμε στις δοκιμές εξέλιξης του νέου Mazda 3 ένα χρόνο πριν από την επίσημη παρουσίαση του αυτοκινήτου.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΤΡΑΤΗΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Λίγο πριν η παγκόσμια κρίση πλήξει την οικονομία της Ισλανδίας, την επισκεφθήκαμε για μια διαφορετική δοκιμή. Διαφορετική, γιατί το αυτοκίνητο που μας προσκάλεσαν να αξιολογήσουμε, το νέο Mazda 3, το οποίο θα κυκλοφορήσει το 2009, δεν ήταν απλώς σε φάση προπαραγωγής, αλλά σε ακόμα πιο πρώιμη, οπότε τα πρωτότυπα, τόσο στην εκδοχή σεντάν όσο και στη χάτσμπακ, δεν είχαν πάρει την τελική μορφή τους. Σε επίπεδο σχεδίασης, δεν αποκομίσαμε πολλά, αφού όλα τα αυτοκίνητα ήταν καμουφλαρισμένα, αλλά μικρό το κακό, αφού καταφέραμε να τα οδηγήσουμε!
Ότι το γραφείο Τύπου της Mazda Ευρώπης είναι δραστήριο και αποτελεσματικό χάρη στον Φραντς Ντάνερ και τους συνεργάτες του είναι γνωστό, όπως είναι γνωστές οι άριστες σχέσεις με την ΕΛΜΑ, την ελληνική Mazda. Αντίστοιχα, έχοντας δοκιμάσει Miata, RΧ-7/8, 323 GT-R και έχοντας κατατάξει το Mazda 2 στην κορυφή, σε επίπεδο προσωπικών επιλογών, στην κατηγορία του, ξέρουμε πολύ καλά τι μπορεί να φτιάξει η Mazda για το δρόμο, αλλά και για «ειδικές διαδρομές». Στο Ρέικιαβικ, ευκαιρίας δοθείσης, διαπιστώσαμε το πόσο επικοινωνιακός, συγκροτημένος και με όραμα για τον κατασκευαστή είναι ο φίλος πρόεδρος της Mazda Ευρώπης, Tζέιμς Μιούερ, και κυρίως πόσο μακριά πάει το νέο Mazda 3, το οποίο θα παραχθεί τον επόμενο χρόνο και, εκτός από πονοκέφαλο στους ανταγωνιστές του, θα εξελιχθεί και σε σπαζοκεφαλιά για όλους όσοι έχουμε την τιμή να ψηφίζουμε για το Αυτοκίνητο της Χρονιάς.

Βενζίνη ή ντίζελ;
Κατ’ αρχάς και για 150 χλμ. σε καλό οδόστρωμα με ποικιλία σε επίπεδο στροφών και κλίσεων, δοκιμάσαμε τη 2λιτρη έκδοση με το γνωστό βενζινοκινητήρα των 147 ίππων, μονάδα ήρεμη δύναμη, με ικανοποιητική καμπύλη ροπής, που δε δυσανασχετεί στο πιο βαρύ 6άρι και κουμπώνει περίφημα στο ελαφρύτερο μελλοντικό 3άρι, το οποίο πλέον έχει αποκτήσει μεγαλύτερες διαστάσεις σε όλες τις περιπτώσεις και στις δύο εκδόσεις. Γνωστός, λοιπόν, ο κινητήρας, και δεν είναι αυτό το στοιχείο που συνδέεται με τον τίτλο εκφρασμένο σε «υπερθετικό» βαθμό. Το πώς κυλάει η νέα πρόταση της Mazda είναι το σημαντικό, και, για να γίνουμε συγκεκριμένοι, σχολιάζουμε το πακέτο «τιμόνι-ανάρτηση-φρένα-επιλογέας», ό,τι δηλαδή συνδέεται με τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου στο δρόμο. Δεν έχεις λόγους ώστε σε επίπεδες επιφάνειες να ασχοληθείς με τον κινητήρα. Επιλέγεις 5η ή 6η σχέση και ταξιδεύεις-οδηγείς διαγράφοντας τροχιές σε άγνωστο δρόμο. Οι ανεπαίσθητες κλίσεις του αμαξώματος παίζουν το ρόλο τους, και είσαι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να αλλάξεις τροχιά, αν οι συνθήκες το επιβάλλουν, αφού έχεις τη σωστή στιγμή όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να κινηθείς γρήγορα και με ασφάλεια. Συνήθως, ο έμπειρος πρέπει να ξέρει ή καλά το δρόμο ή καλά το αυτοκίνητο, ώστε να προσαρμοστεί ανάλογα. Επί του προκειμένου, βρεθήκαμε γενικώς στο άγνωστο, αλλά η δοκιμή εξελίχθηκε ιδανικά, χάρη στο εξαιρετικά ρυθμισμένο πλαίσιο, και από το πρώτο χιλιόμετρο αισθανθήκαμε άνετα τόσο εμείς όσο και, κυρίως, ο Ιάπωνας τεχνικός δίπλα μας, ο οποίος δε σταμάτησε να φωτογραφίζει και να σημειώνει σε ρυθμούς συνοδηγού αγωνιστικού αυτοκινήτου όταν του υπαγορεύεις το δρόμο.
Αλλαγή σκηνικού και μόλις βάλαμε στο χέρι την έκδοση ντίζελ -με σπορ ανάρτηση, παρακαλώ- το διακριτικό χαμόγελο της προηγούμενης φάσης έδωσε τη θέση του στην απόλυτη ικανοποίηση. Η ανάρτηση; Και όχι μόνο. Θα λέγαμε, μάλιστα, πως μας άρεσε τόσο πολύ η πιο άνετη που δοκιμάσαμε νωρίτερα, ώστε μεταφράζοντας στα ελληνικά με τις γνωστές εδαφικές ιδιαιτερότητες μπορεί και να αποφεύγαμε τη σφικτή με τις μικρότερες διαδρομές. Ο νέος ντίζελ 2.2 των 185 ίππων είναι το στοιχείο που κάνει τη διαφορά, και θα φανεί υπερβολή, αλλά οι τεχνικοί της Mazda, όταν καταπιαστούν με την έκδοση MPS, θα έχουν πολλή δουλειά να κάνουν ώστε να ξεπεράσουν το συμβατικό(;) 2.2 ντίζελ. Σύγχρονο GTi, λοιπόν, σε αυτήν την περίπτωση, με το ταχύμετρο να εκτοξεύεται σε τιμές εκτός λογικής, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους μάλλον φιλήσυχους Ισλανδούς και, βέβαια, τον Ιάπωνα παραπλεύρως, που έκλεισε τα τεφτέρια του, έχασε τη μιλιά του και αρκέστηκε στο να απολαμβάνει το εξαιρετικό πλαίσιο του νέου «3», σε συνδυασμό με έναν κινητήρα διαμάντι, που θα λάμψει όπου και αν τοποθετηθεί.

Μας άρεσε...
... Πολύ το 2λιτρο, πάρα πολύ το 2.2 ντίζελ, και είναι σημαντικό πως, παρά τις ιδιαιτερότητες της χώρας όπου έγινε αυτή η ξεχωριστή δοκιμή (σ.σ.: τέλεια μαύρη άσφαλτος, που ενίοτε γλιστράει προβλέψιμα, κάμποσο πράσινο και, κυρίως, όλη μέρα μέρα, με φως για 24 ώρες!), κρατάμε την εμπειρία σε σχέση με το αυτοκίνητο, τους ανθρώπους που μας φιλοξένησαν και τα καλά λόγια-σχόλια που ακούσαμε για τους ανθρώπους τους στη χώρα μας. Έπεται συνέχεια. Αυτό το ανθρωποκεντρικό στοιχείο που χαρακτηρίζει τη Μazda και εκφράζεται πάλι στα προϊόντα της μας προκαλεί σε κάθε επίπεδο._ Σ. Χ.

Ο νέος ντίζελ των 2,2 λίτρων
Στην Ισλανδία είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε το αυτοκίνητο με τον κινητήρα των 2,2 λίτρων (με την κωδική ονομασία «MZR-CD 2.2») στην «καλή» εκδοχή των 185 ίππων. Και λέμε «καλή», γιατί ο ίδιος κινητήρας στη βασική έκδοσή του παράγει 125 ίππους/3.500 σ.α.λ., με τα 31,6 χλγμ. της ροπής να αποδίδονται -μόλις- στις 1.800 σ.α.λ. Όλα αυτά συνδυάζονται με μια θεωρητική κατανάλωση της τάξεως των 5,5 λίτρων ανά 100 χλμ. Ο ίδιος κινητήρας στη μεσαία εκδοχή του αποδίδει 163 ίππους/3.500 σ.α.λ. με 36,7 χλγμ./1.800 σ.α.λ. και κατανάλωση επίσης 5,5 λίτρα/100 χλμ. Στη γρήγορη έκδοση οι 185 ίπποι αποδίδονται στις 3.500 σ.α.λ., ενώ η ροπή είναι 40,7 χλγμ. στις 1.800 σ.α.λ. Σε αυτήν την περίπτωση η μέση κατανάλωση δεν ξεπερνά τα 5,6 λίτρα/100 χλμ. Η σειρά των κινητήρων αυτών παρουσιάστηκε επίσημα στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού κάτω από τα καπό του Mazda 6.