4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Renault Megane

… Όπως τότε, το 2002, όταν η Renault είχε ταράξει τα σχεδιαστικά νερά της κατηγορίας με το ριζοσπαστικό και καινοτόμο Megane II. Σήμερα, η επόμενη γενιά είναι εδώ, στο πνεύμα της πρωτοπορίας του προκατόχου.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΤΡΑΤΗΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Έχουν θέσει υψηλούς στόχους οι Γάλλοι. Δεσμεύονται ότι έως το τέλος του 2009 θα έχουν γίνει «η πιο κερδοφόρα και πιο ανταγωνιστική ευρωπαϊκή εταιρεία μαζικής παραγωγής». Μεγάλα λόγια ή όχι, αρχής γενομένης από το Twingo, η συνέχεια της προσπάθειάς τους προς αυτήν την κατεύθυνση δίνεται αυτές τις ημέρες με το λανσάρισμα του νέου Megane.
Η πρώτη μας απορία πριν το δούμε δε θα μπορούσε να ήταν άλλη από το τι έπρεπε να περιμένουμε σχεδιαστικά από το αυτοκίνητο. Να γινόταν το Megane πιο ρηξικέλευθο οπτικά από το προηγούμενο θα ήταν εγχείρημα δύσκολο και με αρκετό ρίσκο. Από την άλλη μεριά, δε θα ήταν δυνατόν να είναι εντελώς mainstream, ακυρώνοντας με μιας το παρελθόν της εταιρείας. Το αποτέλεσμα, λοιπόν, είναι ένα αυτοκίνητο φρέσκο, σύγχρονο και αρκετά επιθετικό, που δεν αντιγράφει, ούτε μπορεί να αντιγραφεί εύκολα. Η διαφορά του με το Megane που ήδη γνωρίζουμε έγκειται στο σαφή διαχωρισμό ύφους μεταξύ 5θυρης και 3θυρης έκδοσης, με την πρώτη να ονομάζεται πια «Berline» και τη δεύτερη να λαμβάνει το χαρακτηρισμό «Coupe» - όχι άδικα. Αυτή η έκδοση ξεφεύγει από τα πρότυπα ενός κλασικού 3θυρου μικρομεσαίου, κοιτώντας περισσότερο προς την πλευρά του Scirocco, και όχι του Golf, για παράδειγμα. Από την άλλη μεριά, το 5θυρο αναμένεται να πουλήσει το μεγαλύτερο όγκο μονάδων στην γκάμα του Megane, και είναι πιο συμβατικά σχεδιασμένο, αφού κάτω από το ντιζάιν έπρεπε να κρυφτεί ένα ακόμα πιο ευρύχωρο και πρακτικό αμάξωμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο εκδόσεις μοιράζονται μόνο το καπό, τα φτερά και τα εμπρός φώτα ως στοιχεία ντιζάιν.
Αργότερα, θα ακολουθήσουν εκδοχές σεντάν, βάγκον και κάμπριο, ενώ παραδοσιακά περιμένουμε κάποιο πολυμορφικό βασισμένο στο πλαίσιο του Megane, πιθανώς με το όνομα «Scenic». Το χάτσμπακ θα κατασκευάζεται στην Παλένθια της Ισπανίας, ενώ τα υπόλοιπα αμαξώματα που θα ακολουθήσουν στην Ντουέ της Γαλλίας.

Το αμάξωμα
Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα αυτοκίνητο -κλασικά- μεγαλύτερο από τον προκάτοχό του, που όμως είναι κατά μέσο όρο 8 κιλά ελαφρύτερο. Το γενναίο εξωτερικό μέγεθος (4,30 μ.), το μεταξόνιο των 2,64 μ. και οι κοντοί πρόβολοι του αμαξώματος εμπρός και πίσω έχουν ως συνέπεια μεγάλους εσωτερικούς χώρους και χώρο αποσκευών που στο 5θυρο ανέρχεται στα 405 λίτρα(!), ενώ ακόμα και το κουπέ έχει 377 ολόκληρα λίτρα διαθέσιμα. Οι χώροι στο σαλόνι είναι ομοίως μεγάλοι, και γενικά η εικόνα του εσωτερικού είναι καλή, με προσεκτικά επιλεγμένα υλικά και ταμπλό που μοιάζει φτιαγμένο από ένα κομμάτι μαλακού πλαστικού. Για τη σύνδεση αυτοκινήτου-οδοστρώματος φροντίζει ο πιο κλασικός συνδυασμός ανάρτησης σήμερα, δηλαδή γόνατα ΜακΦέρσον με ψαλίδια βάσης εμπρός και ημιάκαμπτος άξονας πίσω. Και δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, δεδομένου ότι η μεγαλύτερη Laguna εμπιστεύεται τον ημιάκαμπτο. Τα Berline και Coupe διαφοροποιούνται στις ρυθμίσεις της ανάρτησης, αφού στο τελευταίο έχουν χρησιμοποιηθεί πιο σφιχτά και κοντύτερα κατά 12 χλστ. ελατήρια και πιο παχιές αντιστρεπτικές. Προσθέστε την πιο «σβέλτη» ρύθμιση στην ηλεκτρική υποβοήθηση του τιμονιού και έχετε ένα set-up με το οποίο οι Γάλλοι θέλουν να τονίσουν το σπορ προσανατολισμό της 3θυρης έκδοσης. Τα φρένα, από την άλλη πλευρά, είναι αεριζόμενοι δίσκοι 296 χλστ. εμπρός και απλοί δίσκοι 260 χλστ. πίσω σε όλες τις εκδοχές του νέου Megane.

Ατμόσφαιρες και υπερτροφοδότες
«TCe» είναι τα μαγικά αρχικά στους υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες της νέας γκάμας που χτίζει η Renault, αν και τα ατμοσφαιρικά μοτέρ δε λείπουν. Ο ροπάτος μικρός 1.2 TCe των 100 ίππων εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Twingo, αλλά δυστυχώς δε θα τον δούμε φορεμένο ως κινητήρα βασικής έκδοσης στο νέο Megane. Η γκάμα του μοντέλου ξεκινά με τον ατμοσφαιρικό 1.6 σε εκδοχές των 100 και 110 ίππων, από τις οποίες μάλλον μόνο η δεύτερη θα έρθει στην Ελλάδα. Ακολουθεί ο... δύσκολος φορολογικά στην πατρίδα μας 2λιτρος 16βάλβιδος που αποδίδει 180 ίππους στην TCe εκδοχή του και 140 στην ατμοσφαιρική, η οποία θα συνδυαστεί μελλοντικά και με κιβώτιο τύπου CVT. Την άνοιξη του 2009 θα αρχίσει να πωλείται η πιο ενδιαφέρουσα, κατά τη γνώμη μας, έκδοση του Megane, αυτή με τον TCe των 130 ίππων. Πρόκειται για ένα υπερτροφοδοτούμενο μοτέρ 1.397 κ.εκ. του οποίου το αλουμινένιο μπλοκ έχει προέλθει από τα γνωστά ατμοσφαιρικά σύνολα των 1,5 και 1,6 λίτρων της Nissan. Η απόδοση των 130 ίππων έρχεται στις 5.500 σ.α.λ., ενώ η χρήση τούρμπο δίνει μια... γερή δόση ροπής, που φτάνει τα 19,4 χλγμ./2.200 σ.α.λ. Επιτέλους, η Renault μπαίνει στο παιχνίδι των τούρμπο στη μικρομεσαία κατηγορία, λύση που έχει αποδειχθεί μέσω του ανταγωνισμού ότι μπορεί να δώσει κορυφαίες επιδόσεις, συνδυασμένες με χαμηλή κατανάλωση και εκπομπές καυσαερίων. Η γκάμα των απαγορευμένων για εμάς ντίζελ (dCi) είναι ακόμα πιο εκτεταμένη, περιλαμβάνοντας επτά εκδόσεις (από 85 έως 160 ίππους), εκ των οποίων οι τέσσερις (90, 110, 130 και 160 ίππων) είναι εξοπλισμένες με φίλτρο σωματιδίων DPF.

Στο Μπαλόκο...
Όπως τον περασμένο χρόνο, έτσι και φέτος οι Ιταλοί συνάδελφοι-μέλη του COTY οργάνωσαν στην πίστα εξέλιξης του Gruppo τη συνάντηση με τα επτά αυτοκίνητα που προκρίθηκαν στη μικρή λίστα και συμμετέχουν στην τελική φάση για την ανάδειξη του Αυτοκινήτου της Χρονιάς. Οι συνθήκες είναι ιδανικές σε όλα τα επίπεδα, αφού η πίστα προσφέρεται για δοκιμή και αξιολόγηση, οπότε το μόνο πρόβλημα εντοπίζεται στη νοοτροπία-πολιτική του Γάλλου κατασκευαστή, που για την περίσταση έχει στείλει μόνο ένα 5θυρο Μegane, και αυτό σε έκδοση 1.5 ντίζελ 110 ίππων. Μετ’ εμποδίων η αξιολόγηση, λοιπόν, αλλά από την πρώτη στιγμή αντιλαμβάνεσαι πως πρόκειται για μια σοβαρή προσπάθεια, με την προοπτική να εξελιχθεί και σε ανταγωνιστική, όταν θα έχει ολοκληρωθεί και η γκάμα των κινητήρων. Περιθώρια επιλογής δεν έχουμε και, αφού δώσουμε την ψήφο μας στη σχεδιαστική προσπάθεια, επαυξάνουμε με την ποιότητα και εντός! Στη διάθεσή μας αυτοκίνητο με το βασικό εξοπλισμό, αλλά κανένα πρόβλημα! Τα υλικά είναι αναβαθμισμένα, τα βασικά βρίσκονται πράγματι στη θέση τους, ενώ η εργονομία είναι γερμανικού επιπέδου. Ρυθμίζεις τιμόνι-κάθισμα, δεν «ακούς» τον ντίζελ ενοχλητικά, όντας από τους καλύτερους της αγοράς, και το πρώτο που διαπιστώνεις με πολλές δόσεις ευχάριστης έκπληξης είναι το τιμόνι. Ε, ναι, έφτιαξαν, δε βελτίωσαν απλώς το σύστημα διεύθυνσης, ενώ έχουν δουλέψει και με τον επιλογέα. Μπορεί ο κινητήρας να μη σε προκαλεί για «σταμάτα-ξεκίνα», κυρίως λόγω φιλοσοφίας, αλλά ταιριάζει μια χαρά στο πλαίσιο, ώστε να το αξιολογήσεις αντικειμενικά. Αεροδυναμικοί θόρυβοι δεν προκύπτουν, ενώ η ποιότητα έχει επίσης γερμανικό προσανατολισμό, κάτι που δυστυχώς δε διαπιστώνεις σε επίπεδο ποιότητας κύλισης, συμπληρώνοντας μάλιστα πως το Golf τελευταίας γενιάς (σ.σ.: όχι αυτό που θα μας προκύψει, ο αυτοκράτορας, αλλά το υπάρχον...) είναι πιο άνετο και πιο σφικτό, αγγίζοντας τη χρυσή τομή. Σκέπτεσαι πως εν τέλει ευτυχώς που στην Peugeot κρατούν ψηλά τη γαλλική σημαία σε επίπεδο αναρτήσεων και οδικής συμπεριφοράς με το «207», και κρίμα που στη Renault θυσιάζουν -άγνωστο σε ποιο βωμό- το γαλλικό ατού. Την ποιότητα κύλισης, με ό,τι έχει να κάνει και με την οδική συμπεριφορά, αφού δε λείπουν οι ξαφνικές αλλαγές από την υποστροφή με έντονη κλίση σε υπερστροφή, αντίδραση που χαρακτήριζε τα πρώτα Megan και τα τελευταία «19», για όσους τα θυμούνται. Την ίδια ώρα και χωρίς να παίξεις με τα όρια, «λίγο» σε κάθε τύπου στήριξη αποδεικνύεται το κάθισμα. Κρίμα που βαθμολογούμε ανάρτηση και στήσιμο απλώς με «λίαν καλώς», αντιλαμβανόμενοι το γερμανικό χαρακτήρα που θέλουν να δώσουν οι Γάλλοι, δίνοντας όμως «άριστα» στο τιμόνι. Τι άλλο με «άριστα»; Η παντελής έλλειψη θορύβων, και σε κάθε επίπεδο, όπως και η συμπαγής αίσθηση που δίνει το αμάξωμα.

Αντί συμπεράσματος...
Δεν μπορείς να αξιολογήσεις ορθά, έχοντας γνωρίσει μόλις μία έκδοση, και για αυτό μένουμε επιφυλακτικοί. Σαφέστατα δεν πρόκειται για Golf, ούτε για Leon, που έχουν ξεφύγει και ψάχνουν για αντίπαλο, και αυτό το υπογράφουμε, ακόμα και όταν θα αποκτήσει το νέο βενζινοκινητήρα 1.4 με τούρμπο, ακόμα και αν οι τιμές στις οποίες θα προσφερθεί σε προκαλούν. Σαφέστατα υπάρχει χώρος για να αναπνεύσει, κοιτώντας με θάρρος το Focus και μάλλον υπεροπτικά τις προτάσεις της PSA. Το ερώτημα που τίθεται έχει να κάνει με το πώς θα τα πάει με τους Ιάπωνες, που -μέρες που είναι και με την ανασφάλεια που καλλιεργείται- θα παίξουν πάλι το ρόλο τους, όντας τέρατα αξιοπιστίας. Είναι σαφές πως τις επιφυλάξεις μας θα τις εκφράσουμε και στην ψηφοφορία για το Αυτοκίνητο της Χρονιάς τις επόμενες ημέρες, όπως επίσης πεντακάθαρα σημειώνουμε πως θα επανέλθουμε. Με τη δοκιμή περισσότερων εκδόσεων, με την ευκαιρία της πανευρωπαϊκής παρουσίασης και -ακόμα καλύτερα και πιο αντιπροσωπευτικά- με την πλήρη δοκιμή του Megane στην Ελλάδα στην αρχή του χρόνου, οπότε θα προκύψουν και συγκριτικές δοκιμές._ Σ. Χ.

Renault Megane
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ dCi 1.5 1.6 16V 1.4 TCe 2.0 TCe
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 1.461 κ.εκ. 1.598 1.397 1.998
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 110 ίπποι/4.000 σ.α.λ. 110/6.000 130/5.500 180/5.500
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 24,5 χλγμ./1.750 σ.α.λ. 15,2/4.200 19,4/2.200 30,6/2.250
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Γόνατα ΜακΦέρσον, ψαλίδια βάσης, αντιστρεπτική ράβδος
ΠΙΣΩ Ημιάκαμπτος άξονας, αντιστρεπτική ράβδος
ΦΡΕΝΑ
ΕΜΠΡΟΣ Αεριζόμενοι δίσκοι 296 χλστ.
ΠΙΣΩ Δίσκοι 260 χλστ.
ΔIAΣTAΣEIΣ
MHΚΟΣ 4.300 χλστ.
METAΞΟΝΙΟ 2.640 χλστ.
ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ 405 λτ. (Coupe: 377 λτ.)