4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Citroen C5

Η Citroen προσεγγίζει διαφορετικά τη νέα C5, δημιουργώντας καινούργιες προοπτικές για το μεσαίο μοντέλο της.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΙ άλλο θα μπορούσαμε να δούμε σε αυτήν την κατηγορία, αναρωτιόμασταν πριν από την παρουσίαση της νέας C5. Οι Γάλλοι θα έπρεπε να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια, όχι για να μας εντυπωσιάσουν, αλλά για να ξεκλειδώσουν την πόρτα στη δύσκολη κατηγορία των μεσαίων οικογενειακών, η οποία σφύζει από ενδιαφέρουσες προτάσεις. Ο ομοεθνής ανταγωνισμός με τη μορφή της Renault Laguna επέλεξε μια πιο συντηρητική προσέγγιση στο θέμα, ενώ η Peugeot με το «407» μάλλον τη μέση οδό, αποφεύγοντας να έρθει σε ρήξη με το αγοραστικό κοινό. Το Ford Mondeo, από την άλλη, εκμοντερνίζεται, στοχεύοντας σε κοινό με μικρότερους δείκτες ηλικίας, διατηρώντας πάντα ψηλά τη σημαία της εταιρείας με τον οδηγοκεντρικό χαρακτήρα. Αυτή είναι λίγο πολύ η εικόνα του άμεσου ανταγωνισμού, όπως διαμορφώνεται σε ρεαλιστικό επίπεδο, με τους Γάλλους όμως να μην αρνούνται ότι ρίχνουν κλεφτές ματιές στις γερμανικές premium προτάσεις. Περισσότερο θεωρητικό ακούγεται αυτό, χωρίς σε καμία περίπτωση να αποτελεί μομφή για τα βήματα εξέλιξης της Citroen με τη νέα C5, τα οποία αναμφισβήτητα είναι πολλά και σημαντικά.
Χωρίς να αποκηρύττουν το παρελθόν τους, οι Γάλλοι κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα συναρπαστικό σε εμφάνιση αυτοκίνητο. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με στροφή 180°, αλλά με εξέλιξη στις υπάρχουσες φόρμες, που τώρα δείχνουν και είναι πραγματικά πιο μοντέρνες. Η τόλμη δε λείπει και αυτό είναι έκδηλο. Το ανασηκωμένο εμπρός μέρος αγκαλιάζουν τα μεγάλα φωτιστικά σώματα, με τους προβολείς ομίχλης να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση της εικόνας. Σε συνδυασμό με το ψηλό πίσω μέρος, το οποίο μάλλον δεν καταφέρνει να κρύψει τις σχέσεις του με τη Σειρά 3 της BMW, δημιουργούν ένα δυναμικό προφίλ, το οποίο ενισχύει ένα νεύρο που διατρέχει το αμάξωμα καθ’ όλο το μήκος του. Πολύ όμορφο είναι το τόξο που δημιουργούν το πίσω παρμπρίζ με την πόρτα του χώρου αποσκευών. Συνολικά, το αποτέλεσμα δικαιώνει τους σχεδιαστές, αφού η νέα C5 έχει χαρακτήρα και προσωπικότητα. Τα πράγματα δεν αλλάζουν σημαντικά από τη σεντάν στην έκδοση Tourer, αφού η διαφορά στις διαστάσεις που εστιάζεται μόνο στο μήκος δεν ξεπερνά τα 50 χλστ. Με τη βάση για την κατασκευή της να αποτελεί η πλατφόρμα της C6, αλλά με σημαντική μείωση στο μήκος του μεταξονίου της τάξης των 80 χλστ. (2.815 χλστ.) η νέα C5 έχει συνολικό μήκος 4.779 χλστ. και πλησιάζει απειλητικά στο άνω άκρο της κατηγορίας, όσον αφορά τις διαστάσεις. Αυτό μεταφράζεται σε ευρυχωρία για τέσσερις ή ακόμα και πέντε επιβάτες, αλλά όχι και για τις αποσκευές τους, αφού ο όγκος του αντίστοιχου χώρου ανέρχεται στα 439 λίτρα για τη σεντάν έκδοση.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στην αναβάθμιση της ποιότητας και της εικόνας, κάτι που γίνεται άμεσα αντιληπτό. Η προσλαμβάνουσα αίσθηση, άλλωστε, αυτό μαρτυρά. Η ευχάριστη εικόνα συνοδεύεται από αλλαγές ουσίας στην κατασκευή. Και δεν αναφερόμαστε στην αμοιβαία αλλαγή των χειριστηρίων του κλιματιστικού με το ηχοσύστημα, αλλά στην απτή ποιότητα. Ανύπαρκτοι είναι σχεδόν οι αρμοί στη συναρμογή των μαλακών πλαστικών, που κυριαρχούν στο εσωτερικό, τα οποία διατίθενται σε τρεις αποχρώσεις. Δύο είναι οι τύποι καθισμάτων -με σπορ αλλά και άνετη φιλοσοφία- μπορούν ακόμα να σας κάνουν και μασάζ, ενώ οδηγείτε. Το τιμόνι σταθερού ομφαλού που συναντάμε στα C4 υπάρχει και εδώ στην εξελιγμένη μορφή του. Τα σπουδαιότερα συνεχίζονται στο δρόμο, όπου η Citroen επένδυσε πολλά. Η αρχιτεκτονική της ανάρτησης έχει αλλάξει κατά το ήμισυ με τα διπλά ψαλίδια να διατηρούνται εμπρός, αλλά τη θέση του ημιάκαμπτου άξονα πίσω να παίρνουν οι πολλαπλοί σύνδεσμοι. Η συνεργασία των συμβατικών αμορτισέρ με τα ατσαλένια ελατήρια ικανοποιεί, τόσο στον τομέα της άνεσης όσο και σ’ αυτόν της οδικής συμπεριφοράς. Οι κλίσεις του αμαξώματος έχουν περιοριστεί και η C5 αντιδρά πιο άμεσα στις εντολές του οδηγού. Από την άλλη, η εξελιγμένη υδροπνευματική ανάρτηση που θα συνοδεύει όλες τις εκδόσεις, κατόπιν παραγγελίας όμως και με μια σημαντική οικονομική επιβάρυνση, κινείται στο ίδιο περίπου μήκος κύματος, χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις, σε σχέση με τα όσα μέχρι σήμερα γνωρίζαμε. Στη βάση της γκάμας τοποθετείται ο 1.800άρης βενζινοκινητήρας με τους 127 ίππους, ο οποίος συνδυάζεται με ένα 5άρι χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων. Ακολουθούν ένας 2λιτρος με 143 ίππους και δύο επιλογές κιβωτίου ταχυτήτων, 5άρι χειροκίνητο και 4άρι αυτόματο, και ο μεγάλος 3λιτρος V6 με τους 215 ίππους, ο οποίος είναι διαθέσιμος μόνο με αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων. Την γκάμα των κινητήρων συμπληρώνουν πέντε μικρότερου εμπορικού ενδιαφέροντος για τη χώρα κινητήρες ντίζελ. Σε κάθε περίπτωση, ο θόρυβος από τον κινητήρα θα μείνει έξω από την καμπίνα των επιβατών, μαρτυρώντας τη σημασία που έδωσαν οι άνθρωποι της Citroen στον τομέα της άνεσης και της ποιότητας των υλικών μόνωσης. Σε αυτήν την κατεύθυνση και με τον ίδιο στόχο κινείται και η συνεργασία της Citroen με τη Michelin, η οποία εξέλιξε ένα νέο τύπο ελαστικών ειδικά για τη C5.
Συνολικά, η νέα Citroen C5 δίνει προβάδισμα στην άνεση, κάνοντας παράλληλα σημαντικά βήματα στους τομείς της ποιότητας και της σχεδίασης. Ίσως, θα ήταν άδικο να μιλήσουμε για στροφή 180°, αφού η βάση για τη δημιουργία του μεγάλου οικογενειακού μοντέλου της Citroen υπάρχει ήδη στην γκάμα και μας δίνει το δικαίωμα -με μια πρώτη εκτίμηση- να μιλάμε για μια C6 υπό κλίμακα. Υπομονή μέχρι το Μάιο, οπότε θα έρθει η C5 στην Ελλάδα με τιμές, που δεν αναμένεται να αποκλίνουν των σημερινών, και πλούσιο εξοπλισμό, που θα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- επτά αερόσακους._ Γ. Καλ.

― Οι ιδιαίτερης σχεδίασης αεραγωγοί θυμίζουν φτερά αεροπλάνου, όπως μας επισήμαναν οι άνθρωποι της Citroen. Για δείτε.
― Το χειρόφρενο έγινε ηλεκτρονικό, απέκτησε τη μορφή πλήκτρου και είναι τοποθετημένο ανάμεσα στα καθίσματα πίσω από τον επιλογέα ταχυτήτων.
― Οι όμορφες ζάντες αλουμινίου 19 ιντσών συνοδεύονται από νίκελ στους προφυλακτήρες και στο πλαϊνό του αμαξώματος.
― Σπουδαία δουλειά έχει γίνει στον τομέα της ηχομόνωσης, με τα επίπεδα άνεσης και ποιότητας κύλισης να είναι υψηλά.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
CITROEN C5
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.8 2.0 3.0 V6
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 1.749 κ.εκ. 1.997 2.946
ΜΕΓ.ΙΣΧΥΣ 127 ίπποι/6.000 σ.α.λ. 143/6.000 215/6.000
ΜΕΓ.ΡΟΠΗ 17,3 χλγμ./3.750 σ.α.λ. 20,4/4.000 29,6/3.750

ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Γόνατα ΜακΦέρσον, διπλά ψαλίδια, αντιστρεπτική
ΠΙΣΩ Πολλαπλών συνδέσμων, αντιστρεπτική

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜxΠxΥ 4.779x1.860x1.458 χλστ.
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.815 χλστ.
ΒΑΡΟΣ 1.510 κιλά 1.521 1.725

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 χλμ./ώρα 11,0 δλ. 9,7 9,2
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 200 χλμ./ώρα 210 224

* ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ