4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Lancia Delta

Δεν πρόκειται για ένα οποιοδήποτε νέο μοντέλο της Lancia, αλλά για ένα αυτοκίνητο που σηματοδοτεί -θεωρητικά και πρακτικά- την επανίδρυση ολόκληρης της φίρμας.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΚΟΜΠΟΤΣΑΡΗΣ

ΕΧΟΝΤΑΣ αποφύγει με ιδιαίτερη, θα λέγαμε, επιτυχία σχεδόν όλους τους υφάλους του παρελθόντος, η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία, και ειδικότερα η πολυπαθής τα τελευταία χρόνια Lancia, δείχνει επιτέλους να βρίσκει τον... ίσιο δρόμο. Και κυρίως όσον αφορά την τελευταία δική της, αυτόνομη εταιρική ταυτότητα στο πλαίσιο του Gruppo. Με άλλα λόγια, τα όποια παθήματα (ή μήπως ατοπήματα;) φαίνεται να έγιναν... μαθήματα για τους Ιταλούς, που πλέον δείχνουν να ξέρουν -όσο ποτέ άλλοτε- τον τρόπο ώστε να διαχωρίζουν τόσο τις εμπορικές «προθέσεις» όσο και το χαρακτήρα -εν γένει- κάθε μάρκας τους. Τα πράγματα, λοιπόν, είναι πλέον ξεκάθαρα: Η Fiat αποτελεί εφεξής το «μαζικότερο» εκ των τριών κατασκευαστών, η Alfa Romeo τον πρεσβευτή κάθε σπορτίφ προσανατολισμού των Ιταλών και η Lancia, με τη σειρά της, τον επίσημο πλέον... φορέα κάθε premium επιδίωξής τους. Δηλαδή, όπως ακριβώς συμβαίνει με την ολοκαίνουργια Delta, έστω και αν όλοι ήδη γνωρίζουμε πως κάτω από τις εντυπωσιακές, ομολογουμένως, εξωτερικές επιφάνειές της κρύβονται επιμελώς όλες οι γνωστές επιλογές -σε επίπεδο επιμέρους μηχανικών μερών, δαπέδου κ.ά.- που υιοθετούνται στο Bravo. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή και με τη σειρά.

Με στιλ!
Κακά τα ψέματα, δεν πρόκειται για ένα... μεταμφιεσμένο οικογενειακό Fiat της μικρομεσαίας κλάσης, αλλά για ένα αυθύπαρκτο αυτοκίνητο, που στοχεύει σε ένα διαφορετικό αγοραστικό κοινό. Ποιο είναι αυτό το κοινό; Κατά πρώτο λόγο, οι παραδοσιακοί οπαδοί της μάρκας, που ξέρουν αλλά και... θέλουν να εκτιμήσουν τη διαφορετικότητα του μοντέλου σε επίπεδο σχεδίασης, και, κατά δεύτερο, όλοι όσοι αναζητούν ένα «διευρυμένο» σε διαστάσεις και πιο ευρύχωρο οικογενειακό του είδους, με αρκετές όμως δόσεις πολυτέλειας και... στιλ. Σχεδιαστικά, το εμπρός μέρος της νέας και αποκλειστικά 5θυρης Delta διαλαλεί την καταγωγή του. Πρόκειται για γνήσια Lancia, αποπνέοντας, χάρη στην τραπεζοειδή μάσκα, έναν ιδιαίτερο δυναμισμό, χωρίς σχεδιαστικές ακροβασίες. Κοιτώντας την από το πλάι, το μάτι στέκεται μεμιάς στη σκουρόχρωμη οροφή, που δείχνει να «αιωρείται» πάνω από τις κολόνες του αυτοκινήτου. Εξίσου εντυπωσιακό (για πολλούς ιδιόμορφο) είναι και το πίσω μέρος, με τα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED να κλέβουν την παράσταση, αγκαλιάζοντας τα κοίλα φτερά της νέας Delta. Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που φαίνεται (και είναι, ασφαλώς!) αρκετά μεγάλο, φλερτάροντας... απροκάλυπτα στο συγκεκριμένο τομέα τις αντίστοιχες σε χαρακτήρα προτάσεις της κατηγορίας D. Για του λόγου το αληθές, σημειώστε πως η νέα Delta ξεπερνά οριακά σε μήκος τα 4,5 μ. (δηλαδή, μόλις 5 εκ. πιο κοντή απ’ ό,τι ένα Octavia 5!), με το μεταξόνιό της να είναι -ούτε λίγο ούτε πολύ- 2,7 μ.
Το εσωτερικό της νέα Delta... φωνάζει από μακριά ότι βρίσκεσαι μέσα σε ακόμα μία σύγχρονη Lancia. Πώς ακριβώς μεταφράζεται αυτό; Πολύ απλά από το γεγονός ότι τα πάντα -από τη σχεδίαση του ταμπλό και τις δερμάτινες επενδύσεις των καθισμάτων και του εσωτερικού των θυρών έως το φινίρισμα των επιμέρους πλαστικών μερών της καμπίνας- αποπνέουν, δίχως δεύτερη σκέψη, μια ξεχωριστή για την κατηγορία αίσθηση ποιότητας. Βέβαια, το πιο έμπειρο μάτι, κάτω από τα πολύ προσεγμένα υλικά του ταμπλό δε χρειάζεται και πολλά λεπτά της ώρας, για να διαγνώσει την έντονη σχεδιαστική ομοιότητα του τελευταίου με το αντίστοιχο του «αδελφού» Bravo. Από εκεί και πέρα, αξίζει να σταθούμε σε μερικά επιπλέον στοιχεία του εσωτερικού της καινούργιας Delta, όπως είναι ο πλούσιος εξοπλισμός άνεσης και ασφάλειας (σ.σ.: οι ιθύνοντες της εταιρείας υπόσχονται πάνω από 1.000 διαφορετικούς συνδυασμούς σε χρώματα, υλικά εσωτερικού διακόσμου, αξεσουάρ κ.ά.) ήδη από τη βασική έκδοση, η πανοραμική οροφή (η γυάλινη επιφάνεια της οποίας καλύπτει το 80% της αντίστοιχης του αυτοκινήτου) καθώς και οι πολύ... γενναιόδωροι χώροι για τους επιβάτες στο πίσω κάθισμα, το οποίο, μάλιστα, μετακινείται κατά το διαμήκη άξονα, μεταβάλλοντας με τον τρόπο αυτόν τη χωροταξική διαρρύθμιση, ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις. Ως αποτέλεσμα, το πορτ μπαγκάζ μπορεί να φιλοξενήσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο όγκο αποσκευών, έχοντας ελάχιστη χωρητικότητα τα 380 λίτρα και μέγιστη τα 465.

Τα μηχανικά μέρη...
Η πραγματική και πιο ουσιαστική, αν θέλετε, είδηση είναι οι κινητήρες που έχουν αναλάβει την κίνηση της νέας Delta, καθώς, είτε πρόκειται για τις βενζινοκίνητες εκδόσεις είτε για τις πετρελαιοκίνητες, είναι εφοδιασμένοι με εξελιγμένα συστήματα υπερπλήρωσης (τούρμπο). Μάλιστα, όλοι τους συνεργάζονται με 6τάχυτα κιβώτια ταχυτήτων, χειροκίνητα ή και αυτόματα. Ποιες είναι οι επιλογές των αγοραστών; Από τον Ιούλιο για τους Ιταλούς και από το Σεπτέμβριο για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους κάτω από το καπό θα συναντάμε τις γνωστές παραλλαγές του 1.400άρη T-Jet βενζινοκινητήρα που αποδίδουν 120 ίππους/5.000 σ.α.λ. και 150 ίππους/5.500 σ.α.λ. καθώς και τον επίσης γνώριμο, έστω και θεωρητικά για την πλειονότητα των Ελλήνων, 1.600άρη Multijet ντιζελοκινητήρα που αποδίδει 120 ίππους/4.000 σ.α.λ. Από εκεί και πέρα, λίγο καιρό μετά το επίσημο λανσάρισμα του μοντέλου, η γκάμα των Multijet θα εμπλουτιστεί με ακόμα δύο σύνολα στα 2.000 κ.εκ., που θα αποδίδουν 165 και 190 ίππους, με το τελευταίο να υιοθετεί την τεχνολογία Twin Turbo. Περίπου από τις αρχές του 2009 και εξής τα καλά νέα στον τομέα των κινητήρων θα συνεχιστούν με την προσθήκη ενός ολοκαίνουργιου υπερτροφοδοτούμενου μηχανικού συνόλου βενζίνης (Di Turbojet), αυτήν τη φορά στα 1,8 λίτρα, που θα αποδίδει, σύμφωνα με τους ανθρώπους της Lancia, 200 ίππους.
Η τεχνολογική... πρόοδος της νέας Delta δε σταματά στους κινητήρες της, καθώς στα highlight του μικρομεσαίου ιταλικού «χατς» περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- το σύστημα TTC (Torque Transfer Control), που προσομοιώνει τη λειτουργία του ενός κλασικού μηχανικού μπλοκέ διαφορικού, και το RSS (Reactive Suspension System), που αφορά στον ηλεκτρονικό επίσης έλεγχο του βαθμού απόσβεσης της ανάρτησης, η οποία αποτελείται από γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω.

... και οι οδηγικές εντυπώσεις
Ποιος είναι, όμως, ο πρακτικός αντίκτυπος όλων των παραπάνω και ποια η γενικότερη αίσθηση που εισπράττει κανείς πίσω από το τιμόνι της νέας Delta; Παρά το προφανές μειονέκτημα του κακού καιρού στα περίχωρα του Τορίνου, όπου και πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρεμιέρα της νέας Delta για τους εκπροσώπους του αυτοκινητικού Τύπου, τα συμπεράσματα είναι εξόχως διαφωτιστικά: Mπορεί η ολοκαίνουργια Delta να μην είναι το πιο οδηγοκεντρικό αυτοκίνητο της μικρομεσαίας κατηγορίας, παρ’ όλα αυτά είναι ένα ασφαλέστατο οικογενειακό που παντρεύει με ιδιαίτερη επιτυχία παραμέτρους όπως είναι η φιλικότητα, η άνεση και η ποιότητα κύλισης. Στην ιταλική άσφαλτο η ανάρτηση προσφέρει τα αναμενόμενα επίπεδα άνεσης, με το συνδυασμό ελατηρίων και αμορτισέρ να απορροφά ικανοποιητικά τις όποιες ανωμαλίες. Υπό πίεση οι κλίσεις στις στροφές είναι λογικές, όχι όμως και ανύπαρκτες, όμως δε δημιουργούν στον οδηγό κανενός είδους ψυχολογικό -ή άλλο- πρόβλημα. Από εκεί και πέρα, το σύστημα διεύθυνσης παρουσιάζει μια ελαφριά σχετικά αίσθηση, χωρίς όμως να μπορεί κανείς να το χαρακτηρίσει ασαφές κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες οδήγησης. Όσο για τον κινητήρα, με δεδομένη τη σύντομη επαφή μας με τη μεγαλύτερη έκδοση εκ των δύο διαθέσιμων βενζινοκίνητων, τα σχόλια μας είναι θετικά, καθώς και στην περίπτωση της Delta ο γνώριμος T-jet τα καταφέρνει περίφημα, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό του από τις μεσαίες στροφές και εξής.

Εν αναμονή
Όπως αναφέραμε και στις παραπάνω γραμμές, το επίσημο ντεμπούτο της νέας Delta στην Ελλάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του φθινοπώρου, και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του προσεχούς Σεπτεμβρίου. Με δεδομένες τις θετικές πρώτες εντυπώσεις που αποκομίσαμε επί ιταλικού εδάφους, αυτό που μένει να δούμε είναι αν όλα τα παραπάνω «εκδηλώνονται» με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και στις εγχώριες συνθήκες κίνησης και -ασφαλώς- την ακριβή τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει η ελληνική αντιπροσωπεία όσον αφορά τη νέα Delta και τη συνολικά φιλόδοξη προσπάθεια του ιταλικού εργοστασίου. Υπομονή λίγους μήνες, λοιπόν._ Χ. Α.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
LANCIA DELTA
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.4 T-jet 120 PS 1.4 T-jet 150 PS
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 1.368 κ.εκ. 1.368
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 120 ίπποι/5.000 σ.α.λ. 150/5.500
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 21 χλγμ./2.250 σ.α.λ. 21/2.250
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Γόνατα ΜακΦέρσον, αντιστρεπτική δοκός
ΠΙΣΩ Ημιάκαμπτος άξονας, αντιστρεπτική δοκός
ΦΡΕΝΑ
ΕΜΠΡΟΣ Αερ. δίσκοι
ΠΙΣΩ Δίσκοι
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΗΚ.xΠΛ.xYΨ. 4.520x1.797x1.499 χλστ.
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.700 χλστ.
ΒΑΡΟΣ 1.300 κιλά 1.320
ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ 380 λίτρα-465
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 χλμ./ώρα 9,8 δλ. 8,7
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 195 χλμ./ώρα 210
*Τιμές κατασκευαστή

Δεν είναι και το πλέον οδηγοκεντρικό μικρομεσαίο, ωστόσο κάτω από όλες τις συνθήκες καταφέρνει να είναι εξαιρετικά ασφαλές, ευκολοδήγητο και άνετο.

Το εσωτερικό της νέα Delta... φωνάζει από μακριά ότι βρίσκεσαι μέσα σε ακόμα μία σύγχρονη Lancia. Τα πάντα εδώ αποπνέουν, δίχως δεύτερη σκέψη, μια ξεχωριστή για την κατηγορία αίσθηση ποιότητας.

Προς το παρόν, οι επιλογές κινητήρων βενζίνης περιορίζονται στο γνώριμο 1.400άρη T-jet, που αποδίδει στις δύο παραλλαγές του 120 και 150 ίππους. Στις αρχές του 2009 θα προστεθεί μία υπερτροφοδοτούμενη έκδοση στα 1,8 λίτρα με απόδοση 200 ίππους.

Το πίσω κάθισμα μετακινείται κατά το διαμήκη άξονα του αυτοκινήτου.