4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Opel Astra

Ό,τι λογοπαίγνιο και αν προσπαθήσεις να κάνεις με το όνομά του, το σίγουρο είναι ότι το νέο Astra είναι τόσο ελκυστικό σε όλα τα επίπεδα, που μπορεί να ξεχωρίσει σε μια «αιματοβαμμένη» κατηγορία.

ΣΕ μια κατηγορία όπου κυριαρχεί το «σύνδρομο του Golf» (ενίοτε μάλιστα και συμπλεγματικό), υπάρχουν δύο τρόποι για να κάνεις τη δουλειά σου. Είτε να προσπαθήσεις να ακολουθήσεις, με αμφίβολα αποτελέσματα τις περισσότερες φορές, είτε να πας για το κάτι διαφορετικό. Και, για να εξηγούμαστε: Όταν λέμε «διαφορετικό», δεν εννοούμε απαραίτητα μια υπερβολική σχεδίαση, αφήνοντας τα υπόλοιπα λίγο έως πολύ ως έχουν. Εννοούμε να προσπαθήσεις να διακρίνεις τις «γκρίζες» περιοχές του βασιλιά και να τις χρωματίσεις με το δικό σου τρόπο. Αυτό, δηλαδή, που έκανε η Opel και με το προηγούμενο Astra. Επιθετική σχεδίαση, άφθονη ποιότητα, εντυπωσιακή τεχνολογία, και όλα αυτά περιτυλιγμένα με μια έξυπνη τιμολογιακή πολιτική. Αφού, λοιπόν, βρέθηκε ο τρόπος και το Astra (ξε)πουλούσε ετησίως μισό εκατομμύριο μονάδες, γιατί να τον αλλάξεις; Και αν η στρατηγική παραμένει η ίδια, το αυτοκίνητο άλλαξε - και άλλαξε τόσο, που μόνο το όνομα μένει να παραπέμπει στη... διαιώνιση του είδους. Ένα είδος που γεννήθηκε το 1936 με άλλο όνομα (Kadett), προχώρησε, και όταν πλέον άρχισε να παγιώνεται σε ένα συντηρητικό επίπεδο, μετονομάστηκε και πήρε νέα ώθηση, κυνηγώντας κατά πόδας όχι μόνο το βασιλιά, αλλά και το θρόνο του.

Baby Insignia
Το ότι το Insignia θα αποτελούσε την αφετηρία του νέου Astra ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενο. Αυτό το καταλαβαίνει κανείς από την πρώτη στιγμή που θα αποκωδικοποιήσει την εμφάνιση. Δεν πρόκειται επ’ ουδενί για μια φωτοκόπια υπό κλίμακα, αλλά για μια όμορφη προσαρμογή συγκεκριμένων στοιχείων. Φόρμες όπως αυτή ενός φτερού ή μιας λεπίδας μπορεί να διακρίνει κανείς στα φώτα ημέρας, στα πίσω φώτα και στη χαρακτηριστική γραμμή στο πλάι, η οποία πλέον δείχνει σαν να ενώνει τον εμπρός τροχό με τις πίσω κολόνες και το τρίτο πλευρικό τζάμι. Οι απαραίτητες ακμές στο καπό και στο πλάι, μαζί με τα φανάρια-«μάτια αετού», συμπληρώνουν μια εικόνα που, χωρίς να προκαλεί, προσελκύει το βλέμμα. Κρύβει, εξάλλου και τον όγκο, ο οποίος πλέον δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητος. Με γενναίες αυξήσεις στο μήκος (17 εκ.) και στο μεταξόνιο (7,1 εκ.), το νέο Astra είναι από τα μεγαλύτερα της κατηγορίας του, φλερτάροντας με τα κόμπακτ σεντάν κύρους της μεγαλύτερης κατηγορίας. Με συνολικό μήκος 4.429 χλστ., το μικρομεσαίο Opel του σήμερα έχει σχεδόν το ίδιο μήκος με το μεσαίο Vectra των τελών της προηγούμενης δεκαετίας.
Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος και το εσωτερικό. Η κλίση του παρμπρίζ μεγάλωσε, δημιουργώντας ένα μικρό τριγωνικό παραθυράκι εμπρός αλλά και μια αίσθηση ευρυχωρίας στον οδηγό. Υιοθετεί φόρμες που παραπέμπουν στον μεγαλύτερο αδελφό, διανθισμένο με όμορφες λεπτομέρειες, όπως είναι οι χειρολαβές στις πόρτες ή ο κρυφός φωτισμός. Μπορεί να μην έχει τα μαλακά στην υφή πλαστικά κάποιων ανταγωνιστών, κανείς όμως δεν μπορεί να του προσάψει έλλειψη ποιότητας. Στην προσπάθεια, δε, για διαφοροποίηση, οι μηχανικοί δε δίστασαν να γεμίσουν την κονσόλα με κάθε λογής διακόπτες, επιλογή που στην καλύτερη περίπτωση θα χρειαστεί περίοδο εξοικείωσης. Αντίθετα, από την πρώτη στιγμή θα βολευτεί κανείς τη θέση οδήγησης. Τα νέα καθίσματα, που έχουν πιστοποιηθεί από έναν ανεξάρτητο γερμανικό οργανισμό με ένα όνομα-γλωσσοδέτη, στηρίζουν σωστά το σώμα, τη μέση και τα πόδια, διαθέτοντας διπλή ρύθμιση ύψους, ενώ η ποικιλία των ρυθμίσεων θα καλύψει ένα πολύ μεγάλο εύρος αναστημάτων. Αυτό ισχύει και για τους πίσω επιβάτες, χάρη στη γενναία αύξηση του μεταξονίου, ενώ αρκετά ικανοποιητικό είναι το εσωτερικό ύψος. Ωφελημένος βγήκε και ο χώρος αποσκευών, που ξεκινά από τα 370 λίτρα και, με την ασύμμετρη αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων, μπορεί να φθάσει μέχρι τα 1.235. Η έλλειψη πρακτικότητας του προηγούμενου μοντέλου ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Εκτός από τα FlexFloor (το πάτωμα του πορτ μπαγκάζ ρυθμίζεται σε τρία ύψη) και FlexFix (η χαρακτηριστική σχάρα ποδηλάτων που ενσωματώνεται στον πίσω προφυλακτήρα), μια πλειάδα από ντουλαπάκια, συρτάρια και θήκες φροντίζουν να κάνουν ευκολότερη την καθημερινή συμβίωση. Δείχνουν κάπως μικρά σε πρώτη επαφή, αν όμως ψαχουλέψει κανείς λίγο, εκπλήσσεται με τη χωρητικότητά τους (κεντρικό υποβραχιόνιο με διπλό πάτο, θήκες στις πόρτες που χωρούν μπουκάλια 1,5 λίτρου και μία βαθιά θήκη εμπρός από τον επιλογέα).

Ίδιος στόχος, άλλα μέσα
Η ποιότητα κύλισης και μια οδική συμπεριφορά που να συγκινεί αποτελούν κοινό παρονομαστή για όλους τους παίκτες σε αυτό το... γήπεδο. Το Astra, όμως, και εδώ διαλέγει ένα δικό του τρόπο για να το επιτύχει. Αναβαθμίζει τους κινητήρες, εμπλουτίζει την ανάρτηση και τελειοποιεί τα ηλεκτρονικά του, μην αφήνοντας περιθώρια για αμφισβητήσεις στην πληρότητα των παροχών.
Οι τεχνικές αναλύσεις ακολουθούν σε ξεχωριστές ενότητες. Δε βλέπεις την ώρα να το πάρεις στα χέρια σου και να αρχίσεις να λύνεις απορίες. Ο φωτογράφος δε σηκώνει κουβέντα. «Προσπάθησε να πάρεις το κόκκινο, αλλιώς και το... κόκκινο καλό είναι.» Ευτυχώς, διαπιστώνουμε ότι τα αυτοκίνητα με αυτό το χρώμα φορούν το νέο 1.400άρη τούρμπο κινητήρα, οπότε όλοι είναι ευχαριστημένοι. Το επόμενο ευχάριστο νέο είναι ότι προορισμός μας δεν είναι κάποιο γραφικό χωριουδάκι με κάστρα και λιμνούλες, αλλά το κέντρο εξέλιξης της Opel στο Ντουντεχόφελ. Μέχρι να φθάσουμε εκεί, η άουτομπαν δίνει το πρώτο στίγμα. Η ποιότητα κύλισης του νέου Astra είναι απόλυτα ικανοποιητική. Το αυτοκίνητο ταξιδεύει με μια αρχοντιά που του εξασφαλίζει η ηλεκτρονική ανάρτηση, είτε έχεις επιλέξει τη ρύθμιση Τour είτε τη Standard. Έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στον τομέα της ηχομόνωσης, ενώ το τιμόνι έχει αποκτήσει περισσότερο βάρος και αίσθηση γύρω από τη θέση της ευθείας. Μια ματιά στα δύο κυρίως όργανα επιβεβαιώνει την αρχική εντύπωση αναφορικά με τον κινητήρα. Η δύναμη υπάρχει χωρίς να φωνάζει, και αυτό γιατί οι σχέσεις μετάδοσης είναι αρκετά μακριές και το βάρος έχει αυξηθεί (1.373 κιλά για τη βασική έκδοση των 100 ίππων, συμπεριλαμβανομένου όμως του οδηγού). Η γραμμικότητα αυτού του τούρμπο είναι ατμοσφαιρικού επιπέδου, κάτι που μπορεί να πει κανείς και για τον ήχο, ενώ το κιβώτιο δεν ενοχλεί όπως παλιότερα, αλλά ούτε ενθουσιάζει. Η ισχυρότερη έκδοση των 1,6 λίτρων με τους 180 ίππους διαθέτει παραπάνω αποθέματα δύναμης, ειδικά ψηλά, χάρη και στη λειτουργία overboost, αντιλαμβάνεσαι όμως, συγκριτικά με τον 1.4Τ, περισσότερο μια υστέρηση στις χαμηλές σ.α.λ. και μια πιο τραχιά λειτουργία.
Αργότερα, στο κέντρο εξέλιξης μας δόθηκε η δυνατότητα να διαπιστώσουμε τις ικανότητες της ανάρτησης σε διαφορετικές συνθήκες. Αρχικά είχαμε την ευκαιρία να συνοδηγήσουμε σε μια ποικιλία κακών οδοστρωμάτων, προκειμένου να διαπιστώσουμε τις αντιδράσεις σε επίπεδο άνεσης. Πιο ασφαλή συμπεράσματα θα μπορούν να εξαχθούν στην ελληνική πραγματικότητα. Οδηγώντας σε πιο γρήγορους ρυθμούς σε ένα σφιχτό κομμάτι της πίστας, η ανάρτηση στην ρύθμιση Sport ανταποκρίθηκε, όσο μπορεί ένα καθημερινό αυτοκίνητο να τα βγάλει πέρα σε τέτοιες συνθήκες. Την επόμενη μέρα οι γερμανικοί επαρχιακοί δρόμοι έδωσαν περισσότερα δείγματα γραφής. Το πρώτο έχει να κάνει με την πολύ καλή σταθερότητα του πίσω μέρους και το δεύτερο με το ότι η σπορ ρύθμιση της ανάρτησης είναι ευχάριστη, χωρίς όμως να φθάνει σε κουραστικά επίπεδα.

Στο ταμείο
Αναμφίβολα θετικές είναι, λοιπόν, οι πρώτες εντυπώσεις. Σε σημείο, μάλιστα, που να μην αποκλείουν ανακατατάξεις ή, τουλάχιστον, αναθεωρήσεις. Το νέο Astra δεν ακολουθεί κανέναν, αλλά τοποθετείται απέναντι σε οποιονδήποτε ανταγωνιστή χρειαστεί, επιδεικνύοντας τα ατού της εμφάνισης, των χώρων, των κινητήρων και της τεχνολογίας. Θα πρέπει, όμως, να περιμένουμε τη σύγκριση εντός έδρας. Εκείνο που δε χρειάζεται να περιμένουμε να μάθουμε είναι η τιμολογιακή πολιτική. Μπορεί οι τιμές να ξεκινούν από τα 15.500 ευρώ και τα 16.500 ευρώ για τις ατμοσφαιρικές εκδόσεις των 1,4 και των 1,6 λίτρων, όμως η σημαντικότερη τιμή που θα πρέπει να συγκρατήσει κανείς είναι αυτή των 17.800 ευρώ για την υπερτροφοδοτούμενη έκδοση των 140 ίππων, με ένα πλήρες πακέτο εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένου του ESP._ Σ. Τ.

ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ
Το εκσυγχρονιστικό ραφινάρισμα της γκάμας των κινητήρων είχε ως αποτέλεσμα μια συνολική βελτίωση σε επίπεδο ρύπων και κατανάλωσης, της τάξεως του 12%. Ενδεικτικά, η μέση κατανάλωση των τεσσάρων βενζινοκινητήρων είναι 6,1 λίτρα/100 χλμ. Υλοποιώντας τη στρατηγική του downsizing, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο νέο υπερτροφοδοτούμενο σύνολο των 1,4 λίτρων, που αποδίδει 140 ίππους και αντικαθιστά το αντίστοιχης ιπποδύναμης ατμοσφαιρικό σύνολο των 1,8 λίτρων. Με αλουμινένια κυλινδροκεφαλή και σιδερένιο μπλοκ, διαθέτει μεταβλητό χρονισμό των εκκεντροφόρων εισαγωγής και εξαγωγής, ενώ η υδρόψυκτη τουρμπίνα, που περιστρέφεται μέχρι και με 240.000 σ.α.λ., είναι ενσωματωμένη στην πολλαπλή εξαγωγής και συμπληρώνεται από ένα intercooler αέρος/αέρος. Έχουν γίνει οι απαραίτητες ενισχύσεις στα πιστόνια, στις ράβδους και στο στροφαλοφόρο, ενώ έχουν προστεθεί επιπλέον μπεκ λαδιού, για την καλύτερη ψύξη των πιστονιών. Όλα αυτά μεταφράζονται σε ροπή που διατηρεί τη μέγιστη τιμή των 20,4 χλγμ. από τις 1.850 σ.α.λ. έως τις 4.900 σ.α.λ., τη στιγμή που η μέση κατανάλωση είναι 5,9 λίτρα/100 χλμ. με 139 γρ./χλμ. εκπομπών CO2. Οι ατμοσφαιρικοί κινητήρες συνδυάζονται με μηχανικά κιβώτια 5 σχέσεων, οι υπερτροφοδοτούμενοι διαθέτουν 6άρι κιβώτιο, ενώ διατίθεται και το νέο αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων, με δυνατότητα σειριακής αλλαγής των σχέσεων. Η κορυφαία έκδοση, με 200+ ίππους, δεν πρόκειται να παρουσιαστεί νωρίτερα από το 2011, οπότε και θα εμφανιστεί η 3θυρη έκδοση GTC.
Η γκάμα συμπληρώνεται από τέσσερις πετρελαιοκινητήρες. Ο βενιαμίν της σειράς, χάρη στο πρόγραμμα Ecoflex, που περιλαμβάνει επεμβάσεις στον εγκέφαλο, στο κιβώτιο, στα ελαστικά και στην αεροδυναμική, επιτυγχάνει μέση κατανάλωση 4,2 λίτρα/100 χλμ. και εκπομπές CO2 109 γρ./χλμ.

ΤΟ ΣΑΣΙ
Στον όρο «mechatronic» η Opel συνοψίζει την ενσωμάτωση ηλεκτρονικών και μηχανικών συστημάτων στο σασί του νέου Astra. Από πλευράς διαστάσεων, το μακρύτερο μεταξόνιο (επιπλέον 7,1 εκ.) και η αύξηση των μετατροχίων (56 χλστ. εμπρός και 70 χλστ. πίσω) εξασφαλίζουν ένα μεγαλύτερο ίχνος με καλύτερο πάτημα. Τα εμπρός γόνατα ΜακΦέρσον προέρχονται από το Insignia. Στο πίσω μέρος οι μηχανικοί θέλησαν να διατηρήσουν τα πλεονεκτήματα όγκου και βάρους ενός ημιάκαμπτου άξονα, αναβαθμίζοντας όμως τα δυναμικά χαρακτηριστικά του με την τοποθέτηση ενός συνδέσμου Watt. Ο σύνδεσμος αυτός είναι τοποθετημένος πίσω από τον ημιάκαμπτο και αποτελείται από δύο ράβδους, οι οποίες ενώνουν τα αμορτισέρ με τον κεντρικό σύνδεσμο άρθρωσης και αναλαμβάνουν τη διαχείριση των κατακόρυφων δυνάμεων, επιτρέποντας έτσι τη χρησιμοποίηση μαλακότερων ελαστικών συνδέσμων στον ημιάκαμπτο για περισσότερη άνεση, χωρίς να θυσιάζονται η ακρίβεια και η σταθερότητα κατά το στρίψιμο.
Επιπλέον, διατίθεται το σύστημα FlexRide (στάνταρντ στις εκδόσεις Sport), που αποτελείται από ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενα αμορτισέρ. Ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε τρεις ρυθμίσεις (Sport, Standard και Τour) και το σύστημα επεμβαίνει ανάλογα στην απόσβεση της ανάρτησης, την αμεσότητα του ηλεκτρικού συστήματος διεύθυνσης και την απόκριση του κινητήρα. Στις εκδόσεις Sport και Cosmo είναι διαθέσιμο το νέο ηλεκτρικό χειρόφρενο, που συμπεριλαμβάνει υποβοήθηση εκκίνησης στις ανωφέρειες. Το στάνταρντ σύστημα πέδησης είναι 15 ιντσών, ενώ η έκδοση 1.6Τ εξοπλίζεται με μεγαλύτερο σύστημα 16 ιντσών.

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Πέρα από τις ηλεκτρονικές αναρτήσεις, το νέο Astra έχει να επιδείξει δύο συστήματα που συμβάλλουν στην ενεργητική ασφάλεια και αποτελούν αναμφισβήτητα ένα ξεχωριστό στοιχείο για την κατηγορία. Αρχικά, είναι το σύστημα AFL+ (Adaptive Forward Lighting), το οποίο βασίζεται στους προβολείς Xenon και προσαρμόζει αυτόματα το φωτισμό στις εκάστοτε συνθήκες κίνησης (αυτοκινητόδρομος, επαρχιακό, στροφή, πόλη, βροχή κτλ.). Συμπληρώνεται από τα φώτα ημέρας και την αυτόματη μεγάλη σκάλα των προβολέων. Μια πρωτιά για αυτήν την κατηγορία είναι το Opel Eye. Χάρη σε μία κάμερα που βρίσκεται στον εσωτερικό καθρέφτη, αναγνωρίζει τις πινακίδες οδικής σήμανσης και ενημερώνει ανάλογα τον οδηγό (οι ενδείξεις προβάλλονται στην κεντρική οθόνη του πίνακα οργάνων), για υπερβάσεις ταχύτητας, απαγόρευση προσπεράσματος κτλ., και λειτουργεί σε ταχύτητες άνω των 14 χλμ./ώρα. Επιπλέον, εάν ο οδηγός το επιθυμεί, μπορεί να ενεργοποιήσει το σύστημα προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας. Η κάμερα αναγνωρίζει τις λωρίδες και, σε περίπτωση που ανιχνευθεί ακούσια αλλαγή λωρίδας, ο οδηγός προειδοποιείται με ηχητικά και ακουστικά σήματα.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.4T 1.6T 1.4 1.6
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 1.364 κ.εκ. 1.598 1.398 1.598
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 140 ίπποι/4.900σ.α.λ. 180/5.500 100/6.000 115/6.000
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 20,4 χλγμ./1.850 σ.α.λ. 23,4 (27,1*)/2.200 13,2/4.000 15,8/4.000

ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Γόνατα ΜακΦέρσον, αντιστρεπτική
ΠΙΣΩ Ημιάκαμπτος άξονας με σύνδεσμο Watt

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΗK.xΠΛ.xΥΨ. 4.419x1.814x1.510 χλστ.
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.685 χλστ.
ΒΑΡΟΣ 1.373 κιλά

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ**
0-100 χλμ./ώρα 9,7 δλ. 8,5 14,2 11,7
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 205 χλμ./ώρα 221 178 188
ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 5,9 λτ./χλμ. 6,8 5,5 6,3
ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO2 139 γρ./χλμ. 159 129 147

*ME OVERBOOST
**ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ

Έχοντας αποποιηθεί προ πολλού το συντηρητικό προφίλ, το νέο Astra μένει μακριά από προκλητικές επιλογές, με ένα όμορφο παρουσιαστικό και με όσα ακριβώς στοιχεία χρειάζεται, ώστε να παραπέμπει στο Insignia.

Το Astra έχει μεγαλώσει πλέον αρκετά, και το μήκος του είναι παραπλήσιο με εκείνο του Vectra της πρώτης γενιάς, ενώ το μεταξόνιό του είναι μακρύτερο.

Με ένα νέο συνδυασμό στην πίσω ανάρτηση και το ηλεκτρονικό σύστημα FlexRide, το νέο Astra στοχεύει πρωτίστως στην ποιότητα κύλισης, χωρίς να θυσιάζει και τα δυναμικά χαρακτηριστικά του.

Είναι φανερό ότι πηγή έμπνευσης αποτελεί το Insignia. Τα νέα καθίσματα εξασφαλίζουν μια πολύ καλή θέση οδήγησης, ενώ στο όμορφο ταμπλό δεσπόζει η κονσόλα με μια πληθώρα διακοπτών.