4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Skoda Yeti 1.8T

Διάνα!

Χτύπημα κάτω από τη μέση! Να, τι πετυχαίνει η Skoda με το λανσάρισμα αυτού του SUV, το οποίο έχει όλα τα φόντα να σπείρει τον πανικό στην κατηγορία.

ΘΑ μπορούσαμε να προδικάσουμε την κατάληξη, παίζοντας με σχόλια τύπου «ηΥΕΤΙς». Ελληνική ή λατινική γραμματοσειρά, λίγη σημασία έχει, αλλά, εν πάση περιπτώσει, αν αυτό το νέο Skoda απευθυνόταν σε ελληνόφωνες αγορές, από ονομασία και μόνο θα είχε πετύχει, αν μη τι άλλο, να κάνει τους πάντες να το κοιτάξουν. Και, πιστέψτε μας, αξίζει πολλά παραπάνω από ένα κοίταγμα…
Εδώ το ερώτημα είναι ποιος έχει την τελική κουβέντα. Γιατί, αν ήταν η VW εκείνη που επέλεξε να μπει στην παραγωγή αυτό το τσεχικό… Tiguan, τότε μπράβο τους που δε φοβήθηκαν να ρισκάρουν. Αν, πάλι, ήταν η Skoda, τότε και σ’ αυτήν μπράβο που δε φοβήθηκε να κοιτάξει στα μάτια το θηρίο. Το Yeti δεν αντιπροσωπεύει απλώς μια ολοκληρωμένη πρόταση στην κατηγορία των μικρομεσαίων SUV. Τέτοια υπάρχουν πολλά και χρόνια τώρα μάχονται σώμα με σώμα. Το Yeti αντιπροσωπεύει την εικόνα που πρέπει να έχει η κατηγορία: είναι μικρό, άρα εύχρηστο εντός πόλης, εφαρμόζει λύσεις που συναντάμε σε πολυμορφικά μοντέλα, άρα βολικό για την οικογένεια, είναι VW (κακά τα ψέματα, το γερμανικό λογότυπο βρίσκεται σε κάθε μόριο του DNA του), άρα ποιοτικό και αξιόλογο, είναι και φθηνότερο από θεωρητικά ανώτερες κατασκευές, επομένως εδώ έχουμε νέο πολεμικό μέτωπο!
Τι θα βρει απέναντί του το Yeti; Μα, φυσικά, το Γερμανό συγγενή του, που δεν είναι άλλος από το Tiguan, κατ’ επέκταση το βαρύ πυροβολικό της κατηγορίας, το πάντα ετοιμοπόλεμο RAV4, και βέβαια το best seller Nissan Qashqai - αν κι εδώ η πραγματική μάχη θα δοθεί στις δικίνητες εκδόσεις. Με το χέρι στην καρδιά πάντα, θα εθελοτυφλούσαμε, αν δεν αναφέραμε ακόμα ένα σοβαρό αντίπαλο: το όνομά του. Όσοι -λίγοι- είναι βαθιά μυημένοι στα αυτοκινητικά δρώμενα, γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει τα τελευταία χρόνια «Skoda». Γνωρίζουν ότι ουσιαστικά η τσεχική εταιρεία, κοντολογίς, δεν είναι άλλο από ένα παράρτημα της VW… εκτός γερμανικών συνόρων. Να αρκούσαν, όμως, οι λίγοι μυημένοι για μια λαμπρή πορεία…

Ονομασία προέλευσης
Αν ψάξει κανείς το δάπεδο του Yeti, θα οδηγηθεί στο Octavia. Ακόμα ακριβέστερα; Στο Golf. Και ποιος δεν έχει βολευτεί σ’ αυτό το πάτωμα! Ακόμα και το μεταξόνιο των 2.578 χλστ. τείνει να γίνει σημείο αναφοράς τόσο για τα μοντέλα της VW όσο και για πολλά που τελούν υπό τη σκέπη της. Εδώ η διαφορά (συγκριτικά με το Octavia) εντοπίζεται στα -κατά 10 χλστ. εμπρός και 40 χλστ. πίσω- αυξημένα μετατρόχια, χάρη στην εφαρμογή του υποπλαισίου ανάρτησης του Passat.
Αυτά ως προς το πού πατάει. Από εκεί και μετά έρχεται η εμφάνιση. Εδώ είναι κι ένα από τα στοιχήματα του Yeti. Αισθητικά σίγουρα προκαλεί ενδιαφέρον. Το θέμα είναι αν ελκύει ή απωθεί το βλέμμα. Σε μια εποχή που οι περισσότεροι ανταγωνιστές του χαρακτηρίζονται από καμπύλες και σχετικά επικλινείς επιφάνειες, το τσεχικό μοντέλο κινείται σχεδιαστικά στα πρότυπα του Roomster. Συμπαγές μεν και ταυτόχρονα τετραγωνισμένο, τουλάχιστον από το μέσον και προς τα πίσω, με τις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και την εντελώς κάθετη πέμπτη πόρτα. Εντούτοις, το μάτι θα σταθεί μπροστά, εκεί όπου τη μεγάλη μάσκα με τις κάθετες χρωμιωμένες γρίλιες πλαισιώνουν οι τεράστιοι στρογγυλοί προβολείς ομίχλης, οι οποίοι εφάπτονται με τα φωτιστικά σώματα. Σε επίπεδο διαστάσεων, το Yeti έρχεται να επαναπροσδιορίσει τα «θέλω» της κατηγορίας. Είναι σχεδόν 200 χλστ. μικρότερο από το Tiguan σε μήκος, χωρίς να θυσιάζει, τουλάχιστον ως προς το μήκος, ωφέλιμο χώρο εντός. Εκεί όπου θα βολευτούν άνετα τέσσερις επιβάτες, χάρη και στον transformer χαρακτήρα των πίσω καθισμάτων, τα οποία εφαρμόζουν το σύστημα VarioFlex (το πρωτοείδαμε στο Roomster), με αποτέλεσμα να κάνουν τα πάντα: οι ακριανές θέσεις ανακλίνονται, μετακινούνται προς τα μέσα (χάρη στη δυνατότητα αφαίρεσης της μεσαίας), σύρονται εμπρός-πίσω… Επαγωγικά, ανάλογα πολυχρηστικό χαρακτήρα αποκτά και ο χώρος αποσκευών, ο οποίος, υπό νορμάλ διάταξη, «παίζει» από 405 έως 510 λίτρα (στη μεγαλύτερη μορφή του ο χώρος για τα πόδια των επιβατών κρίνεται οριακός, κάτι που ισχύει σε κάθε περίπτωση για τον πέμπτο επιβάτη), ενώ φτάνει στα 1.760 λίτρα, αν αφαιρεθούν τα καθίσματα.
Για την ποιότητα εντός, ούτε λόγος. Δε θα επιλέγαμε έκδοση ανάλογη με αυτήν της δοκιμής (με ξύλινη επένδυση στο ταμπλό), για λόγους αισθητικής και μόνο. Τα πλαστικά, από πλευράς ποιότητας και συναρμογής, είναι σαφέστατα πάνω από το μέσο όρο, ενώ σχεδιαστικά οι γραμμές είναι λιτές, το μάτι δε θολώνει και βρίσκεις τα πάντα εκεί που πρέπει.

Στην πράξη
Αναμένοντας (εντός του μήνα) τη δικίνητη έκδοση με τον υπερτροφοδοτούμενο 1.200άρη των 105 ίππων και την… εξοργιστική τιμή (16.990 ευρώ), περνάμε στο «δυνατό» Yeti, αυτό που θα βρει μπροστά του τους ηγέτες της κατηγορίας. Ανοίγουμε, λοιπόν, πάλι το ντουλαπάκι (αυτό με τους κινητήρες της VW), κοιτάμε τι «κουμπώνει» και διαλέγουμε. Ιδού ο πολυφορεμένος και ικανός να βγάζει ασπροπρόσωπη κάθε καρότσα υπερτροφοδοτούμενος 1.800άρης των 160 ίππων. Τον τοποθετείς εμπρός εγκάρσια, «κλείνεις» τα άκρα με γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός και ανάρτηση 4 συνδέσμων πίσω, φυσικά παίρνεις κι έναν Haldex 4ης γενιάς (αλά Tiguan) και όλα έτοιμα! Μια παρατήρηση μόνο έχουμε. Γιατί αυτός ο εξαιρετικός κινητήρας δε συνδυάζεται με κιβώτιο DSG; Στη διάθεσή μας, λοιπόν, το κλασικό χειροκίνητο 6άρι της φίρμας με αραιή κλιμάκωση.
Ο οδηγός, ασχέτως σωματικής διάπλασης, θα βρει άνετα την ιδανική θέση οδήγησης πίσω από τη λεπτή στεφάνη του ρυθμιζόμενου προς όλες τις κατευθύνσεις τιμονιού, ενώ στα συν προσθέτουμε την απρόσκοπτη ορατότητα προς κάθε κατεύθυνση, χάρη στις σχεδόν κάθετες, τετραγωνισμένες επιφάνειες. Για τον κινητήρα δεν είχαμε έτσι κι αλλιώς αμφιβολία. Ξυπνά μόλις η βελόνα ξεπεράσει τις 2.000 σ.α.λ. και από εκεί και μετά δουλεύει αγόγγυστα μέχρι το όριο περιστροφής, κάνοντας το Yeti όχι απλώς άνετο, αλλά και διασκεδαστικό. Η ένσταση έρχεται από τη μακριά 1η σχέση, που αργότερα, στο χώμα, θα σε αφήσει εκτεθειμένο στα δύσκολα ανεβάσματα σε κακοτράχαλο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να κουράζεις το συμπλέκτη. Πίσω στην άσφαλτο, το Yeti εντυπωσιάζει. Με το ESP στη θέση on ή off, εκμεταλλεύεσαι το ακριβέστατο σύστημα διεύθυνσης και γρήγορα αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό το τετραγωνισμένο αμάξωμα μπορεί να ακολουθήσει εντυπωσιακά γρήγορους ρυθμούς. Φυσικά, καθοριστικό ρόλο παίζει η ανάρτηση (επιπέδου Golf), που καταπίνει και διαγράφει τα πάντα, αλλά και -πολύ περισσότερο- αποτρέπει τις κλίσεις του αμαξώματος, χάρη στο φαρδύ (για το μέγεθος του αυτοκινήτου) μετατρόχιο και στην παχιά πίσω αντιστρεπτική ράβδο (+23 χλστ. συγκριτικά με του Octavia). O ηλεκτροϋδραυλικός συμπλέκτης, που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, μεταφέρει το 96% της ροπής στον εμπρός άξονα, δουλεύει υπερωρίες και, ανάλογα με τις συνθήκες πρόσφυσης, μοιράζει τη ροπή είτε κατά το ήμισυ εμπρός-πίσω είτε μεταφέροντας στιγμιαία στον πίσω άξονα (και υπό την απαραίτητη προϋπόθεση πως οι υπόλοιποι τροχοί ολισθαίνουν) το 90% της διαθέσιμης ροπής. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, το Yeti αποδεικνύεται ακλόνητο στην άσφαλτο, σε βαθμό που μόνο το Tiguan έχει επιδείξει στην κατηγορία. Όσο για τις επιδόσεις; Τα 8,4 δλ. για τα 0-100 χλμ./ώρα τα λένε όλα. Μπροστά από κάθε ανταγωνιστή του, χωρίς να απειλείται, παρά μόνο επιμέρους από τον το Tiguan 1.4 TSI (βλ. επόμενη σελίδα).
Εκτός δρόμου τη διαφορά κάνει η ανάρτηση, που μπορεί και απορροφά τις ανωμαλίες του οδοστρώματος χωρίς να τις περνά στην καμπίνα. Το πόσο γρήγορα θα κινηθείς ορίζεται από τα χαμηλού προφίλ ασφάλτινα ελαστικά, ενώ σε κάθε περίπτωση μιλάμε για βατούς χωματόδρομους και όχι για καταστάσεις τύπου trial. Η ελληνική αντιπροσωπεία διαθέτει τις τετρακίνητες εκδόσεις με το πακέτο off road στο βασικό εξοπλισμό, κάτι που σημαίνει ότι ο οδηγός, με το πάτημα του σχετικού κουμπιού, έχει στη διάθεσή του αμεσότερη απόκριση από το πεντάλ του γκαζιού, αλλά και μείωση της ροπής κατά την εκκίνηση και την απότομη κατάβαση. Επιπλέον και βασικότερο, όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα ρυθμίζονται αυτόματα για εκτός δρόμου χρήσεις (ABS, ASR, EDS). Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, τα παραπάνω είναι περισσότερο ψυχολογικά βοηθήματα, αφού στην πράξη, εκτός από τα ελαστικά, το αποτέλεσμα της προσπάθειας εκτός δρόμου θα κριθεί και από τη γωνία προσέγγισης. Οι 18 μοίρες που αναφέρει ο κατασκευαστής δε θα αφήσουν το Yeti να σκαρφαλώσει κάπου και να παραμείνει αγρατζούνιστο, παρά την προστατευτική αλουμινένια ποδιά κάτω από τον κινητήρα. Πόσοι, όμως, αντίπαλοί του μπορούν να καταφέρουν κάτι τέτοιο;

Αρχίζουν τα δύσκολα
Αναπόφευκτα, μόνο με ροδοπέταλα δε θα είναι στρωμένος ο δρόμος του. Η κατηγορία αριθμεί ήδη πολλούς εκπροσώπους, οι οποίοι, μάλιστα, μόνο εύκολοι αντίπαλοι δεν είναι. Επιπλέον, μιλάμε για αγοραστικό κοινό αποφασισμένο να κάνει την κίνηση που θα του στοιχίσει πάνω κάτω 30.000 ευρώ. Οι αριθμομνήμονες σημειώστε τις παρακάτω τιμές βασικών εκδόσεων: Nissan Qashqai 2.0 25.970 ευρώ, Toyota RAV4 27.320 ευρώ, VW Tiguan 1.4 TSI 28.050 ευρώ. Να βάλουμε και το Seat Altea Freetrack στην εξίσωση; 27.253 ευρώ. Το Yeti απέναντί τους αντιπαρατάσσει τις αρετές του: το κορυφαίο πακέτο πλαισίου-κινητήρα, την ανάρτηση και την άνευ κριτικής ποιότητα. Η αλήθεια είναι ότι τα παραπάνω συνδυάζονται ιδανικά στο τσεχικό SUV, και μάλιστα σε βαθμό εντυπωσιακό. Δε συναντάς κάθε μέρα αντίστοιχες προτάσεις και, τώρα, που «πηγή» είναι το εργοστάσιο της Skoda, έχεις ακόμα ένα λόγο να χαίρεσαι. Στην αρχή της παραγράφου σημειώσαμε τιμές βασικών εκδόσεων. Η αντίστοιχη για το Yeti είναι τα 23.990 ευρώ. Εδώ είναι που ταιριάζει γάντι η έκφραση «τα κάνει όλα και συμφέρει»._ 4Τ

Με τιμή 23.990 ευρώ για τη βασική έκδοση, Active, το Yeti αυτόματα ξεκινά με σημαντικό προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού. Το πακέτο περιλαμβάνει 4 αερόσακους, ABS, ASR και ESP, ζάντες αλουμινίου 16 ιντσών και, βέβαια, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός-πίσω, ηχοσύστημα, κλιματισμό κ.ά. Με υπολογιστή ταξιδιού, κλιματισμό δύο σταδίων και επιπλέον 3 αερόσακους, υπολογίστε 25.490 ευρώ για την έκδοση Ambition, η οποία και πάλι φέρνει το Yeti σε πλεονεκτική θέση, ενώ η κορυφαία έκδοση, Experience, διαθέτει και Navigator, συνολικά 9 αερόσακους, ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών και κοστίζει 27.190 ευρώ. Τι μένει μέχρι την έκδοση της δοκιμής μας; Η πανοραμική ηλιοροφή των 1.300 ευρώ, ενώ για τους πιο «απαιτητικούς» διατίθεται προαιρετικά και δερμάτινο σαλόνι, με ακόμα 2.500 ευρώ.

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
ΤΟ «ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΚΟΥ» ΤΥΠΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ
ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΔΟΣΗ 1.8 ΜΕ ΚΙΒΩΤΙΟ DSG
ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΔΟΣΗ ΜΕ «ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΜΕΝΗ» ΜΑΣΚΑ, ΑΛΑ TIGUAN

ΥΠΕΡ
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ

ΚΑΤΑ
ΜΑΚΡΙΑ 1η ΣΧΕΣΗ
ΧΑΜΗΛΟΙ ΠΡΟΒΟΛΟΙ

… ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ VW TIGUAN

Δεσμοί αίματος

Οδηγούμε σε κοινή διαδρομή τους δύο συγγενείς και αναφέρουμε…

Είτε το δεις επιγραμματικά είτε στην πραγματική του διάσταση, το αποτέλεσμα είναι πασιφανές. Οι ομοιότητες είναι μακράν περισσότερες από τις διαφορές. Κοινά -ως επί το πλείστον- μηχανικά μέρη, ποιοτικά υλικά (με την πλάστιγγα να γέρνει ελαφρώς υπέρ του γερμανικού μοντέλου), ίδια φιλοσοφία. Με τη μεγαλύτερη διαφορά να εντοπίζεται στο σύνολο που κρύβουν κάτω από τα καπό τους, δε μένει παρά η αίσθηση, αλλά και τα νούμερα που καταγράφουν τα όργανα μετρήσεων, για να καταλήξεις στο συμπέρασμα: καλό το downsizing, αλλά άλλη η χάρη των επιπλέον κυβικών. Κρατάμε ως δεδομένο το απόλυτο «Χ» που έδειξε η κόντρα σε επίπεδο κατανάλωσης, αφού, έπειτα από περίπου 200 χλμ. σε επαρχιακό και αστικό οδικό δίκτυο, τα δύο SUV έκαψαν ακριβώς τα ίδια: 13,4 λίτρα για κάθε 100 χλμ. Τι γίνεται, όμως, μέχρι εκεί; Το Yeti παίρνει σαφές προβάδισμα στις εκκινήσεις από στάση, τη στιγμή που στο ξεκίνημα των επιταχύνσεων το 1.400άρι Tiguan αποδεικνύεται ελαφρώς πιο σβέλτο, πλεονέκτημα που χάνει, όμως, μόλις ο δείκτης του στροφομέτρου αρχίσει να φλερτάρει με τις 3.500 σ.α.λ. Δε χρειάζεται και πολύ ψάξιμο… Ο κομπρέσορας του Tiguan δουλεύει χαμηλά, εκεί όπου ακόμα το ένα και μοναδικό αναπνευστικό βοήθημα του Yeti δεν έχει αρχίσει να δουλεύει. Από εκεί και μετά το λόγο παίρνουν τα επιπλέον κυβικά και το Skoda περνά εμπρός, παίρνοντας, όμως, απλώς βραχεία κεφαλή. Ως αίσθηση, ο 1.800άρης αφήνει τον οδηγό πιο χορτάτο, κάνοντας σαφή την παρουσία του τούρμπο, τη στιγμή που ο TSI του Tiguan «εργάζεται» σαν ατμοσφαιρικός.
Μιλώντας με απόλυτα συγκριτικά στοιχεία, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε και πάλι στο Tiguan αυτήν τη μοναδική αίσθηση άνεσης στον πίσω άξονα, τη στιγμή που ο αντίστοιχος του Yeti… όλο και κάτι θα αφήσει να γίνει αισθητό στο χώρο των επιβατών.

Με τη γλώσσα των αριθμών
SKODA YETI 1.8 4x4 VW TIGUAN 1.4 TSI
0-100 χλμ./ώρα 8,4 δλ. 9,6
50-80 χλμ./ώρα με 3η 4,3 δλ. 3,9
80-110 χλμ./ώρα με 3η 4,1 δλ. 4,7
80-110 χλμ./ώρα με 5η 8,0 δλ. 8,4
0-400 μ. 16,1 δλ. 16,9