4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Citroen C3

Η Citroen με το νέο C3 εξαπολύει την αισθητική επίθεσή της στη μικρή κατηγορία.

ΠΟΤΕ δεν αρνήθηκε κανείς ότι οι Γάλλοι διακατέχονται από ένα «ανήσυχο πνεύμα». Χθες αυτό τους οδηγούσε να δημιουργούν εξαιρετικές κατασκευές σε οδηγικό επίπεδο. Σήμερα αυτό έχει περιοριστεί στα ράλλυ και στις σπορ κατασκευές, με το βάρος να πέφτει στη σχεδίαση - ή, αν προτιμάτε, στη συνολικότερη εικόνα. Το αύριο ουδείς το γνωρίζει, αλλά οι Γάλλοι δεν επαναπαύονται. Μιλώντας με τους ανθρώπους της Citroen αντιλαμβάνεται κανείς μια ευχάριστη ατμόσφαιρα, που πηγάζει από την καθολική επικράτηση στα αγωνιστικά χώματα, τα 90ά γενέθλια της εταιρείας και κάποια ελπιδοφόρα μηνύματα πωλήσεων στις κυριότερες ευρωπαϊκές χώρες. Το ρετουσαρισμένο λογότυπο σηματοδοτεί το νέο αέρα που πνέει και συμπαρασύρει την καινούργια γενιά του C3. To προηγούμενο μοντέλο πρόλαβε να πουλήσει 2 εκατ. αντίτυπα, αλλά ακόμα σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι έφερε νέους ανθρώπους και γυναίκες στο πελατολόγιο της εταιρείας, οι οποίοι επ’ ουδενί δε θα έπρεπε τώρα να χαθούν και να στραφούν αλλού.

Ξεχωρίζει
Και πραγματικά το νέο C3 δε θα τους αφήσει παραπονεμένους. Με ή χωρίς φανταχτερά χρώματα, ξεχωρίζει, και δύσκολα μπορείς να μην του ρίξεις δεύτερη ματιά. Το βασικό σχήμα με τις ημικυκλικές φόρμες στη σκεπή και στα φτερά έχει διατηρηθεί, ενώ το κυρίαρχο στοιχείο είναι η τεράστια εισαγωγή αέρα εμπρός. Επιμέρους λεπτομέρειες, όπως είναι τα φώτα, οι προβολείς ομίχλης και η γραμμή των παραθύρων προσδίδουν χάρη, και αφήνουμε μόνο ένα -αισθητικό- ερωτηματικό για τα πίσω φώτα σε σχήμα μπούμερανγκ.
Οι θετικές εντυπώσεις διατηρούνται στο εσωτερικό. Η ποιότητα έχει κάνει γενναία βήματα βελτίωσης, συνοδευόμενη από μια ξεχωριστή αισθητική. Στο μακρόστενο ταμπλό δε θα βρει κανείς πλέον τον αμφιλεγόμενο πίνακα οργάνων του προηγούμενου μοντέλου, αλλά μια πιο συμβατική, αλλά πολύ όμορφη διάταξη, με τρία στρογγυλά όργανα, που συμπληρώνεται από το παρόμοιο θέμα στα χειριστήρια του κλιματισμού στην κεντρική κονσόλα.
Το C3, αν και δεν ασπάστηκε τη μόδα των 4 μ. και άνω που χαρακτηρίζει τα νέα μικρά, εντούτοις δεν μπορεί να θεωρηθεί και από τα πιο μικροκαμωμένα της κατηγορίας. Χάρη σε μια αύξηση 8 εκ., το μήκος του πλέον ανέρχεται στα 3,94 μ., κάτι που έχει εξασφαλίσει καλύτερες χωροταξικές προϋποθέσεις για τους πίσω επιβάτες (ειδικά το διαθέσιμο ύψος), ένα σημείο που «πονούσε» το προηγούμενο μοντέλο. Τα 300 λίτρα του χώρου αποσκευών παραμένουν μια κορυφαία τιμή για τα δεδομένα της κατηγορίας, ενώ αρκετές θήκες φροντίζουν για ζητήματα καθημερινής πρακτικότητας.
Το στοιχείο που κλέβει την παράσταση, πάντως, είναι το -προσφερόμενο ως έξτρα- επιμηκυσμένο παρμπρίζ, με μήκος που φθάνει τα 1.350 χλστ., φθάνοντας έτσι σχεδόν μέχρι το μέσο της οροφής. Καθώς καταργείται η οριζόντια δοκός, το προς τα πάνω πεδίο ορατότητας πολλαπλασιάζεται για όλους τους επιβαίνοντες, σε σημείο που να νομίζει κανείς ότι ο κεντρικός καθρέφτης αιωρείται.

¶νεση... uber alles
Οι Γάλλοι για ακόμα μία φορά παραμένουν πιστοί στο δόγμα των τελευταίων ετών. Δεν ξέρουμε πόσο σπορτίφ (κάποια στιγμή πρέπει κάπως να εξαργυρωθεί έμπρακτα η κυριαρχία στα ράλλυ) μπορεί να είναι το DS3, το C3 όμως βαδίζει πιστά στα χνάρια της συγγενικής έκδοσης Picasso. H ανάρτηση αποτελείται από γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός και ένα νέο ελαφρύτερο ημιάκαμπτο άξονα πίσω, όπου οι επιμέρους ρυθμίσεις έχουν έναν ολοφάνερο προσανατολισμό προς την άνεση. Οι μηχανικοί της Citroen, στην προσπάθειά τους να διαφοροποιηθούν σε σχέση με το αδελφό Peugeot 207, επέλεξαν ένα αρκετά μαλακό set-up, κάτι που έχει αντίκτυπο στις κλίσεις του αμαξώματος, οι οποίες γίνονται αντιληπτές.
Με έμφαση στην ευχρηστία και την ευελιξία, το τιμόνι είναι σχετικά ελαφρύ, ενώ η ηλεκτρική υποβοήθηση μεταβάλλεται ανάλογα με την ταχύτητα.
Στους κινητήρες δεν υπάρχουν εκπλήξεις. Στις δοκιμασμένες λύσεις του παρελθόντος (1.1 και 1.4 με 60 και 73 ίππους, αντίστοιχα) έχουν προστεθεί τα σύνολα που προέκυψαν από τη συνεργασία με την BMW (1.4 και 1.6 με 95 και 120 ίππους, αντίστοιχα), με την γκάμα να ολοκληρώνεται από ένα 1.600άρη πετρελαιοκινητήρα σε δύο εκδόσεις ιπποδύναμης (92 και 112 PS). Στον τομέα της μετάδοσης, για τους βενζινοκινητήρες η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε κάτι περισσότερο από το γνωστό 5άρι χειροκίνητο σασμάν με τη μέτρια αίσθηση και το σπογγώδες κούμπωμα ή το αυτόματο 4άρι στην έκδοση των 120 ίππων. Το 2011, πάντως, το C3 πρόκειται να υιοθετήσει δεύτερης γενιάς σύστημα Start/Stop καθώς και αυτοματοποιημένα κιβώτια (σαν τα σημερινά Sensodrive) 5 και 6 σχέσεων, ενώ ένα χρόνο αργότερα θα εμφανιστεί ένας νέος 3κύλινδρος κινητήρας με εκπομπές CO2 χαμηλότερες των 100 γρ./χλμ.

Χτίζοντας
Στο σχέδιο της Citroen στη μικρή κατηγορία το νέο C3 δεν είναι ούτε η αρχή, ούτε το τέλος. Το C1 προϋπήρχε, και η έκδοση Picasso κατέθεσε τα πρώτα δείγματα γραφής. Μέχρι την παρουσίαση του -αν μη τι άλλο- ξεχωριστού DS3, που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές της χρονιάς, η φρεσκάδα του C3 αντικατοπτρίζει το νέο πνεύμα της γαλλικής εταιρείας, ρίχνοντας το γάντι στους ανταγωνιστές. Στη χώρα μας αναμένεται γύρω στο Μάρτιο, και οι πρώτες εκτιμήσεις τοποθετούν το κόστος της έκδοσης 1.4 γύρω στα 13.000 ευρώ._ Σ. Τ.


ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.1 1.4 VTi 95 VTi 120
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 1.124 κ.εκ. 1.360 1.397 1.598
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 60 ίπποι/5.500 σ.α.λ. 73/5.200 95/6.000 120/6.000
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 9,6 χλγμ./3.300 σ.α.λ. 12,0/3.300 13,9/4.000 16,3/4.250

ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Γόνατα ΜακΦέρσον, αντιστρεπτική
ΠΙΣΩ Ημιάκαμπτος άξονας

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΗK.xΠΛ.xΥΨ. 3.941x1.728x1.524 χλστ.
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.451 χλστ.
ΒΑΡΟΣ 1.085 κιλά 1.105 1.150 1.150

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 χλμ./ώρα 18,3 δλ. 16,2 11,8 9,9
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 155 χλμ./ώρα 163 184 190
ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 5,9 λτ./χλμ. 6,1 5,8 5,9
ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO2 137 γρ./χλμ. 140 134 136

*ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ

Με ένα αρκετά λογικό κόστος, το C3, χάρη στο παρμπρίζ Zenith, δημιουργεί μια πολύ φωτεινή ατμόσφαιρα στο εσωτερικό, όπου ο κεντρικός καθρέπτης δείχνει σαν να αιωρείται.

Χωρίς σχεδιαστικές ακρότητες, το νέο C3 συνεχίζει από εκεί όπου σταμάτησε ο πρόγονος του, δημιουργώντας ένα αισθητικό αποτέλεσμα που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Οδηγώντας το νέο C3, αμέσως αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρωταρχικός στόχος είναι η άνεση.