4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Chevrolet Spark 1.2

Έρχεται με σκοπό να γίνει ένα από τα αγαπημένα παιδιά της πόλης, όντας ταυτόχρονα το πιο σύγχρονο Chevrolet που έχουμε οδηγήσει μέχρι στιγμής.

ΚΑΙ το όνομα αυτού «Spark». To νέο μικρό της Chevrolet παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πανευρωπαϊκά στη χώρα μας (μεγάλη επιτυχία της ελληνικής αντιπροσωπίας!), οπότε αυτομάτως νιώθουμε πολύ πιο σίγουροι για τα συμπεράσματά μας από την πρώτη επαφή μαζί του. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή, θυμίζοντάς σας ότι μιλάμε για το πρωτότυπο Beat, που είχαμε δει στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Λος ¶ντζελες το 2007 και το οποίο από τότε κιόλας μας είχε κάνει να πιστεύουμε ότι αυτά που θα βλέπαμε από τη Chevrolet μέσα στα επόμενα χρόνια θα ήταν πολύ πιο κοντά στα ευρωπαϊκά στάνταρντ. Με το Cruze, λοιπόν, μας έκαναν να χαμογελάσουμε, στέλνοντάς μας το μήνυμα, και σήμερα πια με το Spark νιώθουμε σίγουροι ότι βρίσκονται στο σωστό δρόμο.

Παγκόσμιας απήχησης
Η ομάδα σχεδιαστών του Spark, με επικεφαλής τον Ταεουάν Κιμ, προσπάθησε να δημιουργήσει ένα μοντέρνο, μικρό αυτοκίνητο με παγκόσμια απήχηση (όπως υποστηρίζουν χαρακτηριστικά), γνωρίζοντας καλά ότι το μικρότερο μέλος της οικογένειας Chevrolet θα πωλείται σε Ευρώπη, Ασία, Αμερική και Αφρική. Δεν είναι, λοιπόν, μόνο το μοντέρνο στιλ του αυτοκινήτου (διαφέρει πολύ από το Matiz, το οποίο ουσιαστικά αντικαθιστά) που θα το μετατρέψει σε μια ελκυστική πρόταση για όλες τις μεγαλουπόλεις της υφηλίου, αλλά φυσικά και οι συμπαγείς διαστάσεις του (3.640x1.597x1.522 χλστ.) σε συνδυασμό με την έξυπνη εκμετάλλευση των εσωτερικών χώρων του. Η ευελιξία και η χρηστικότητα στην πόλη αυξάνονται με την υδραυλική κρεμαγιέρα, που προσφέρει κύκλο στροφής μόλις 9,9 μ., γεγονός που μετατρέπει σε παιχνίδι την κίνηση στα σοκάκια και, φυσικά, τη διαδικασία του παρκαρίσματος. Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κάποιος από το εσωτερικό του «Σπαρκ» είναι θετική, λόγω τόσο της φρέσκιας εικόνας όσο και της ποιότητας και της συναρμογής των υλικών του ταμπλό. Έξυπνοι αποθηκευτικοί χώροι παντού, ικανοποιητική θέση οδήγησης -η οποία θα άγγιζε το άριστο, εάν το τιμόνι διέθετε τηλεσκοπική ρύθμιση (είδος πολυτέλειας προς το παρόν γι’ αυτήν την κατηγορία)- και καλή ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις, εκτός από τα σημεία που είναι καλυμμένα με πλαστικό στις πίσω κολόνες, εξαιτίας του «τρικ» που έχει γίνει για να μη φαίνονται οι πίσω χειρολαβές του αυτοκινήτου. Ο ιδιαίτερος πίνακας οργάνων, που βρίσκεται στην κορυφή της κολόνας του τιμονιού, θυμίζει μοτοσικλέτα και προσφέρει σχεδόν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες (απουσιάζει η θερμοκρασία νερού) που χρειάζεται ο οδηγός του αυτοκινήτου. Το αναλογικό ταχύμετρο συνδυάζεται με ένα ψηφιακό στροφόμετρο, ενώ ευχάριστος είναι και ο μπλε φωτισμός, που «πλημμυρίζει» το ταμπλό με το άνοιγμα των φώτων.

Δύο κινητήρες, 5άρι μηχανικό κιβώτιο
Δύο βενζινοκινητήρες προδιαγραφών Euro 5, 1,0 και 1,2 λίτρων, έχουν αναλάβει την υποχρέωση να κινούν το μικρό της Chevrolet στα πρώτα βήματά του στην αγορά, ενώ αμφότεροι συνδυάζονται αποκλειστικά με ένα 5τάχυτο μηχανικό κιβώτιο. Στο μέλλον ενδέχεται να δούμε και αυτόματη έκδοση, προς το παρόν όμως αυτό το σημείο αποτελεί ένα από τα μειονεκτήματα του Spark, αφού η επιλογή του αυτόματου κιβωτίου υπάρχει στα περισσότερα από τα ανταγωνιστικά μοντέλα του, όπως στο συγγενικό Opel Agila και στο βασιλιά της κατηγορίας και δική μας επιλογή, Hyundai i10. Ο μικρός κινητήρας αποδίδει 68 ίππους/6.400 σ.α.λ. και ο 1.2, όπως αυτός της γνωριμίας μας, 81 ίππους/6.400 σ.α.λ. Θυμίζουμε ότι ο 1.2 στην περίπτωση του Agila (1.242 κ.εκ.) αποδίδει 86 ίππους/5.500 σ.α.λ. και ο 1.200άρης του i10 78 ίππους/6.000 σ.α.λ. Το Chevrolet Spark, όμως, θα διατίθεται και σε εκδόσεις υγραερίου LPG (Liquefied Petroleum Gas) και για τους δύο κινητήρες, οι οποίες θα κυκλοφορήσουν σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές αγορές, ξεκινώντας από την Ιταλία το Φεβρουάριο του 2010, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλες αγορές, μεταξύ των οποίων Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία και Πολωνία. Στον τομέα της ανάρτησης έχει ακολουθηθεί η πεπατημένη λύση της κατηγορίας, που θέλει γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω, ενώ στο σύστημα πέδησης περιλαμβάνονται αεριζόμενα δισκόφρενα διαμέτρου 236 χλστ. μπροστά και ταμπούρα 200 χλστ. πίσω.
Οδηγώντας το καταλαβαίνεις, από τα πρώτα κιόλας χιλιόμετρα μαζί του, ότι πρόκειται για το πιο ανταγωνιστικό και τίμιο Chevrolet από αυτά που έχουμε οδηγήσει μέχρι στιγμής. Σταθερό και ευθύβολο στην ευθεία, δεν αγχώνει τον οδηγό, ακόμα και σε ταχύτητες κοντά στην τελική του. Ικανοποιητική η αίσθηση και η απόδοση των φρένων, απροβλημάτιστος ο επιλογέας ταχυτήτων, με τη συνολικά καλή εικόνα του μοντέλου να χαλάει από τις κλίσεις του αμαξώματος, όταν αυτό πιέζεται, αλλά και την απόδοση του κινητήρα, από τον οποίο περιμέναμε σαφώς περισσότερα, σύμφωνα με τους 81 εργοστασιακούς ίππους του. Κάποιος ίσως ενοχληθεί από το θόρυβο του κινητήρα, ο οποίος μερικές φορές θυμίζει 3κύλινδρο σύνολο, αλλά και από ορισμένους αεροδυναμικούς που παρατηρήσαμε στην εθνική μαζί του.

Τέλη Ιανουαρίου στην Ελλάδα
Τότε θα έρθει στην Ελλάδα το νέο Chevrolet Spark, με τη βασική έκδοση των 995 κ.εκ. να ξεκινά από τα 8.900 ευρώ, περιλαμβάνοντας έξι αερόσακους και ABS, και την LS να κοστίζει 10.300 ευρώ, έχοντας επιπλέον υδραυλικό τιμόνι και A/C. Αντίστοιχα, η τιμή για το Spark 1.2 ξεκινά από τα 10.800 ευρώ (LS: έξι αερόσακοι, υδραυλικό τιμόνι, A/C) και φθάνει τα 11.800 ευρώ για την έκδοση LT, όπως αυτή της γνωριμίας μας, που περιλαμβάνει επιπλέον κλιματισμό, ζάντες αλουμινίου και τέσσερα ηλεκτρικά παράθυρα. Ανταγωνιστικές και οι τιμές του νέου «μικρού» της Chevrolet, λοιπόν, το οποίο φαίνεται ότι ήρθε αποφασισμένο για «μεγάλα» πράγματα._ Μ. Σαλ.

Μετρώντας ρεπρίζ και φρένα
Η πανευρωπαϊκή παρουσίαση πραγματοποιείται στη χώρα μας, με την ουσιαστική βοήθεια του ανθρώπινου δυναμικού της ελληνικής αντιπροσωπίας, και ολοκληρώνεται στα τέλη Δεκεμβρίου. Εμείς, με τη σειρά μας, δεν καταφέραμε να αντισταθούμε στον πειρασμό να μετρήσουμε ρεπρίζ και φρένα (όχι όμως «0-100», ώστε να μην επιβαρύνουμε ένα από τα αυτοκίνητα της παρουσίασης), επιφυλασσόμαστε όμως για πλήρεις μετρήσεις όταν θα πάρουμε για πλήρη δοκιμή το νέο Spark.

30-50 χλμ./ώρα με 3η 80-110 χλμ./ώρα με 4η 80-110 χλμ./ώρα με 5η 120-0 χλμ./ώρα
SPARK 1.2 9,3 δλ. 12,8 δλ. 22,2 δλ. 62,4 μ.
AGILA 1.2 6,7 δλ. 11,1 δλ. 14,8 δλ. 63,3 μ.
i10 1.2 6,8 δλ. 12,2 δλ. 15,4 δλ. 62,7 μ.

CHEVROLET SPARK
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.0 1.2
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 995 κ.εκ. 1.206
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 69 ίπποι/5.500 σ.α.λ. 81/6.400
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 9,5 χλγμ./3.000 σ.α.λ. 11,3/4.800
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Γόνατα ΜακΦέρσον με ψαλίδια βάσης, αντιστρεπτική
ΠΙΣΩ Ημιάκαμπτος άξονας
ΔIAΣTAΣEIΣ
MHK.xΠΛ.xYΨ. 3.640x1.597x1.522 χλστ.
METAΞONIΟ 2.375 χλστ.
BAPOΣ Από 939 έως 1.058 κιλά
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 χλμ./ώρα 15,5 δλ. 12,1
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 154 χλμ./ώρα 164
*ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ

Ο χώρος αποσκευών είναι 170 λίτρων με τα πίσω καθίσματα στη θέση τους, τα οποία είναι αναδιπλούμενα και διαιρούμενα (60:40). Δύσκολα τα πράγματα εδώ για το Spark, αφού τα Agila και i10, για παράδειγμα, προσφέρουν από 225 λίτρα έκαστο. Θα θέλαμε, πάντως, και κουμπί στην πόρτα του πορτ μπαγκάζ για το «άνοιξε-κλείσε».

Ευχάριστο εσωτερικό, με έξυπνους χώρους και καλή ποιότητα υλικών, το σχόλιό μας για το Spark. Μόλις τα φώτα ανοίξουν, ο μπλε φωτισμός κλέβει την παράσταση, ενώ ο πίνακας οργάνων αλά μοτοσικλέτα πρωταγωνιστεί!