4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Audi A5 Sportback 2.0 TFSI Quattro S-Tronic

Πρόκειται για ένα διαφορετικό Α4 με απλώς τροποποιημένη ουρά ή για ένα απλώς μεταμφιεσμένο Α5 Coupe με επιπλέον δύο πόρτες; Η απάντηση στις σελίδες που ακολουθούν!

ΚΑΚΑ τα ψέματα, τα αποτελέσματα και οι συνέπειες της διεθνούς κρίσης είναι -από καιρό- άμεσα ορατά και στον κλάδο της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Πώς, όμως, μπορεί η τελευταία να ξεπεράσει, και μάλιστα με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, τον ύφαλο της ύφεσης αλλά και της ευρύτερα αρνητικής οικονομικής συγκυρίας των ημερών μας; Όσο παράδοξη κι αν ακούγεται, η λύση είναι μία και απλή: Επίθεση! Ή, για να το διατυπώσουμε ακόμα πιο αναλυτικά, μέσω της ανάπτυξης νέων ιδεών και καινοτόμων προϊόντων, που θα διαθέτουν διαφορετικό χαρακτήρα και θα έρθουν, συνδυάζοντας ποικίλες αρετές, να δημιουργήσουν καινούργιες τάσεις, και κατ’ επέκταση καινούργιες αγορές.
Αυτή φαίνεται να είναι και η πλατφόρμα πάνω στην οποία -χρόνια τώρα- «πατούν» οι ιθύνοντες της Audi, οι οποίοι δε διστάζουν να τολμήσουν επεκτείνοντας διαρκώς και με δυναμικό τρόπο την γκάμα των προϊόντων τους. Χαρακτηριστικό και πιο πρόσφατο δείγμα γραφής της συγκεκριμένης φιλοσοφίας αποτελεί το νέο A5 Sportback, ένα αυτοκίνητο που, οπτικά και μόνο, εισάγει καινά... δαιμόνια σε μια -κατά τεκμήριο- συντηρητική κατηγορία οχημάτων, επιχειρώντας να παντρέψει κάτω από τον ίδιο μανδύα την πάντοτε δυναμική αισθητική ενός κουπέ αμαξώματος (A5 Coupe) με την άνεση και την ευρυχωρία ενός «παραδοσιακού» σεντάν (Α4) και την πρακτικότητα ενός στέισον βάγκον (A4 Avant). Ας δούμε, όμως, αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιείται η εν λόγω προσέγγιση και -φυσικά- το αποτέλεσμα που προκύπτει στην πράξη.

Λίγο... απ’ όλα!
Πρωτίστως σε σχεδιαστικό επίπεδο, αφού το Α5 Sportback διαθέτει μεν το γνώριμα κομψό «παρουσιαστικό» της έκδοσης κουπέ, με την κυρτή για την περίσταση πίσω κολόνα να κλέβει την παράσταση, συγχρόνως δε έχει επιπλέον δύο πόρτες σε σχέση με την τελευταία, στα πρότυπα του 4θυρου Α4, χωρίς όμως μεταλλικό πλαίσιο στα τζάμια, αλλά και μια μεγάλων διαστάσεων (και βάρους!) πίσω πόρτα, που παραπέμπει άμεσα στο επίσης... αδελφό Α4 Avant. Μπερδευτήκατε; Αυτό είναι το ατού του νέου και δεύτερου κατά σειρά Sportback μοντέλου της Audi: ενός... ιδιαίτερου, με άλλα λόγια, αυτοκίνητου, που με επιτυχία -ως προς το αισθητικό αποτέλεσμα που έχει προκύψει- πέτυχε το συγκερασμό τριών διαφορετικών φιλοσοφιών αλλά και τριών -φαινομενικά- αντικρουόμενων σχεδιαστικών σχολών, απευθυνόμενο με τον τρόπο αυτό σε ένα απαιτητικό κοινό, λιγότερο όμως «συμβατικό» από τα συνηθισμένα.
Σε κάθε περίπτωση, και για όσους αρέσκονται στις συγκρίσεις, το 5θυρο... χάτσμπακ των Γερμανών (ή, αν το θέλετε αλλιώς, το 5θυρο κουπέ τους!) είναι πιο χαμηλό κατά 36 χλστ. σε σχέση με το Α4, διαθέτει δε 8 και 2 χλστ., αντίστοιχα, μεγαλύτερο μήκος και μεταξόνιο σε σύγκριση με το τελευταίο. Διευρυμένο κατά 26 χλστ. είναι επίσης το εμπρός μετατρόχιο, διατηρώντας σε αντίθεση τον ίδιο σε χωρητικότητα χώρο αποσκευών (480 λίτρα), ο οποίος διακρίνεται για την πρακτικότητά του, κυρίως χάρη στο μεγαλύτερο συγκριτικά άνοιγμα της μονοκόμματης πίσω πόρτας.
Στο εσωτερικό η εικόνα που αντικρίζει κανείς είναι σχεδόν γνώριμη, με τις όποιες διαφοροποιήσεις να αφορούν το χώρο (και ειδικότερα, τη διαμόρφωση) στις πίσω θέσεις. Πιο συγκεκριμένα, τα καθίσματα με την αυστηρά διθέσια διάταξη είναι τοποθετημένα πιο χαμηλά σε ύψος αλλά και πιο μπροστά σε σχέση με εκείνα του Α4, επιλογή που ενισχύει την προσλαμβάνουσα σπορτίφ αίσθηση των πίσω επιβατών. Οι τελευταίοι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανησυχούν για το διαθέσιμο «αέρα» για τα γόνατά τους, εν αντιθέσει με εκείνον για το κεφάλι, αφού, στην περίπτωση που υπερβαίνουν σε ύψος το 1,85-1,90 μ., η μόνιμη... επαφή τους με την οροφή του αυτοκινήτου είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη. Από εκεί και πέρα, και αυτό το Audi διαθέτει τη γνώριμη στόφα του νικητή, όσον αφορά τόσο την εργονομία όσο και την ποιότητα του εσωτερικού διακόσμου.

Όπως λέμε... Audi
Στα μηχανικά μέρη, το Α5 Sportback αξιοποιεί -όπως είναι αναμενόμενο, με δεδομένη την επιτακτική ανάγκη των ημερών μας για οικονομία κλίμακας- τα γνώριμα τεχνολογικά καλούδια του γκρουπ VW, όπως είναι για την περίσταση της δοκιμής μας ο 2λιτρος TFSI κινητήρας, που στην «καλή» έκδοσή του αποδίδει 211 ίππους (σ.σ.: διαθέσιμη είναι και ακόμα μία παραλλαγή του, με 180 ίππους), το γνωστό και αποτελεσματικό σύστημα μόνιμης τετρακίνησης Quattro (ασφαλώς με τρία διαφορικά) καθώς και η 7τάχυτη εκδοχή του επίσης γνώριμου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη των Γερμανών. Σε αυτά προστίθενται η πιο χαμηλή και πιο σφικτή σε ρύθμιση ανάρτηση καθώς και οι επίσης προαιρετικές ζάντες 18 ιντσών του αυτοκινήτου της δοκιμής μας, που με τη σειρά τους έρχονται -στα χαρτιά, τουλάχιστον- να ενδυναμώσουν το σπορτίφ προσανατολισμό της κατασκευής, στοιχείο που χαρακτηρίζει ανεξαιρέτως όλες τις κουπέ εκδόσεις του μοντέλου.
Περιέργως, όμως, το A5 Sportback πατά «αλλιώς» στην άσφαλτο σε σχέση με το Α5 Coupe, με το σύστημα διεύθυνσης να είναι μεν παραδοσιακά ελαφρύ γύρω από τη θέση της ευθείας, όπως σε σχεδόν όλα τα μοντέλα της γκάμας, στις στροφές όμως να «βαραίνει» απότομα και με έναν αρκετά τεχνητό τρόπο, χαρακτηριστικό που ενδεχομένως να ξενίσει όσους γνωρίζουν τις μέχρι πρότινος επιλογές των ανθρώπων της Audi. Ακόμα ένα στοιχείο που εγείρει ενστάσεις είναι εκείνο που αφορά την απόσβεση της ανάρτησης, η οποία αντιδρά νευρικά, εξαιτίας της σφικτής της ρύθμισης, στις ανωμαλίες των ελληνικών δρόμων, μετριάζοντας έτσι ασυνήθιστα την επίδοση του αυτοκινήτου στον τομέα της ποιότητας κύλισης.
Όλα αυτά όσον αφορά το τι δε μας άρεσε, γιατί, από εκεί και πέρα, και το Α5 Sportback (πολύ περισσότερο δε στην έκδοση της δοκιμής μας, με το πολύ καλό και άμεσο S-Tronic κιβώτιο και την αποτελεσματική τετρακίνηση της Audi) διαθέτει όλα εκείνα τα -δυναμικά, ασφαλώς- ατού που καθιστούν θελκτικό κάθε Audi. Σημεία αναφοράς, από τη μία μεριά, η υποδειγματική σταθερότητα του αμαξώματος στην ευθεία και, από την άλλη, τα ουδέτερα χαρακτηριστικά κάτω από όλες τις συνθήκες και η ελάχιστη υποστροφή στο όριο, όταν τα γνωστά ηλεκτρονικά βοηθήματα βρίσκονται στη θέση Off. Και ο κινητήρας πώς τα καταφέρνει; Χωρίς να σε κολλά στο κάθισμα, ο γνωστός TFSI καταφέρνει, για ακόμα μία φορά, να σε εντυπωσιάζει με την αποτελεσματικότητα και το γραμμικό τρόπο που λειτουργεί. Χωρίς υστερίες ή ξεσπάσματα σε όλο το εύρος της περιστροφής του, επιταχύνει άμεσα το σχετικά βαρύ αμάξωμα, προσφέροντας δίχως... αντιρρήσεις τα δύο βασικά στοιχεία που όλοι θα θέλαμε να έχει κάθε, μα κάθε οικογενειακό αυτοκίνητο: σβελτάδα με οποιαδήποτε σχέση στο κιβώτιο και, κατ’ επέκταση, ασφάλεια κάτω από όλες τις συνθήκες. Το στοιχείο αυτό προσφέρεται, και μάλιστα... απλόχερα στους επιβάτες του Α5 Sportback χάρη στην αποτελεσματικότητα, επίσης, του συστήματος πέδησης, το οποίο και διαθέτει τη δέουσα αίσθηση, σε συνδυασμό με την απαιτούμενη αντοχή.

Πέτυχε;
Αν μη τι άλλο, ως προς την αισθητική του αυτοκινήτου, η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι θετική. Χωρίς να... ρισκάρει σε τίποτα, και με λογικό επιπλέον κόστος αγοράς σε σχέση με το Α4 (βλ. Το Χρώμα του Χρήματος), το Α5 Sportback συνδυάζει ιδανικά και με τους ελάχιστους δυνατούς συμβιβασμούς την αδιαφιλονίκητη κομψότητα της έκδοσης κουπέ με την πρακτικότητα που αρμόζει σε ένα «αθλητικό» οικογενειακό μοντέλο της μεσαίας κατηγορίας, όντας η εναλλακτική -και όχι μόνο- πρόταση στο πολυτελές παρακλάδι της τελευταίας. Και όλα αυτά διατηρώντας αναλλοίωτες, παρά τις μικρές... παρεκτροπές όσον αφορά την αίσθηση του τιμονιού και την άνεση της σπορ ανάρτησης, τις πατροπαράδοτες αρετές της γερμανικής φίρμας στον τομέα της ποιότητας, των επιδόσεων και της οδικής συμπεριφοράς. Γιατί όχι, λοιπόν!_ 4Τ

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Οι διαθέσιμες βενζινοκίνητες εκδόσεις του γερμανικού μοντέλου είναι τρεις: δύο υπερτροφοδοτούμενες στα 2,0 λίτρα με απόδοση 180 και 211 ίππους και μία 6κύλινδρη 3,2 λίτρων με «φυσική» αναπνοή και μέγιστη ισχύ 265 ίππους. Αφετηρία για την πρώτη, όσον αφορά το κόστος, είναι τα 40.400 ευρώ, με την κίνηση να μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς. Με 43.300 ευρώ, ο δυνητικός αγοραστής θα μπορεί να αποκτήσει την αντίστοιχη έκδοση με κιβώτιο συνεχών μεταβαλλόμενων σχέσεων (Multitronic), αντί του 6τάχυτου χειροκίνητου με το οποίο εφοδιάζεται και η βασική εκδοχή των 211 ίππων, που με τη σειρά της κοστίζει 45.300 ευρώ. Από εκεί και πέρα, τα 49.200 ευρώ αγγίζει η τετρακίνητη παραλλαγή της συγκεκριμένη έκδοσης, ενώ για την απόκτηση για την περίπτωση αυτήν του εξελιγμένου κιβωτίου S-Tronic της Audi απαιτούνται 2.900 ευρώ επιπλέον. Τέλος, η κορυφαία εκδοχή της σειράς τιμάται στα 63.400 ευρώ. Για όσους, πάντως, έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τις εκδόσεις με κινητήρες ντίζελ (αξίζουν!), πρέπει να σημειώσουμε πως η γερμανική εταιρεία προσφέρει τις εξής εκδόσεις: την 2.0 TDi (από 45.00 ευρώ) με απόδοση 170 ίππους, την 2.7 TDi (από 52.100 ευρώ) με απόδοση 190 ίππους καθώς και την κορυφαία 3.0 TDi (από 61.400 ευρώ) των 240 ίππων.

ΥΠΕΡ/ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ/ΚΙΒΩΤΙΟ (S-TRONIC)/ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ/ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

ΚΑΤΑ/ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΙΜΟΝΙΟΥ/ΑΝΕΣΗ (ΣΠΟΡ) ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
- Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΗΧΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
- Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΣΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ
- ΤΟ ΚΙΒΩΤΙΟ S-TRONIC ΝΑ ΣΥΝΔΥΑΖΕΤΑΙ ΜΕ PADDLE ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΙΜΟΝΙ

Ασφαλές και με σπορτίφ στοιχεία στον τρόπο που πατά στην άσφαλτο, το Α5 Sportback δικαιώνει τις προσδοκίες, παρά τη μέτρια αίσθηση του τιμονιού του. Σε αυτό συνηγορεί αποφασιστικά η εξαιρετική μόνιμη τετρακίνηση των Γερμανών.

Τυπικό... Audi, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο ποιότητας, απτής αίσθησης και εργονομίας.

Ο γνωστός 2λιτρος TFSI των 211 ίππων τα καταφέρνει περίφημα, παρά το αναμενόμενα μεγάλο βάρος του αμαξώματος. Συνεργάζεται δε άψογα με το άμεσο και 7τάχυτο για την περίσταση κιβώτιο διπλού συμπλέκτη.