4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

VW Polo 1.2 TSI DSG

Μοιάζει με μικρότερο Golf, αποδεικνύεται σύγχρονο Polo με άποψη και χαρακτήρα, όπως διαπιστώσαμε οδηγώντας το για δύο ημέρες στη Σαρδηνία.

ΣΤΗΝ πρόσφατη Έκθεση της Γενεύης έκλεψε την παράσταση, και μάλιστα πριν μπεις στον κόπο να μελετήσεις τα Τεχνικά Χαρακτηριστικά του. Από κάποιες γωνίες αδυνατείς να το ξεχωρίσεις σε σχέση με το Golf VI, και εντέλει πρέπει να το δεις από πίσω ώστε να επαληθεύσεις το σχόλιο του Βάλτερ ντα Σίλβα, του πατέρα της Alfa 156, και όχι μόνο: «τα πίσω φωτιστικά σώματα δίνουν το στίγμα. Πολύ γερμανικό, πολύ VW, πολύ Polo, καθόλου Golf, παρά μόνο σε σημεία που θέλουμε να επιβεβαιώνουν τη συνολική εικόνα της μάρκας, όπως στα φανάρια και στη μάσκα-σημείο αναφοράς». Προσθέστε την αύρα από τη φιλοσοφία της VW σε κινητήρα και μετάδοση, οπότε η υπερτροφοδότηση και το καλό αυτόματο κιβώτιο με το διπλό συμπλέκτη δεν είναι πολυτέλεια, αλλά τρόπος ζωής, και αντιλαμβάνεστε γιατί θυσιάσαμε ένα γεμάτο τριήμερο ώστε να βρεθούμε στη Σαρδηνία (σ.σ.: σε σχέση με την Τοσκάνη, είναι περίπου Ιταλία...) για τη δοκιμή του νέου Polo.

Τίμιοι!
Γενικότερα στη VW, αλλά και ειδικότερα στην εταιρεία που τους εκπροσωπεί στην Ελλάδα οι άνθρωποι έχουν ήθος και μπορεί να μην είναι πάντα ευχάριστοι, όμως ό,τι συνεννοηθείς-συμφωνήσεις αυτό είναι. Απλώς συμπεριφέρονται όπως ακριβώς και τα προϊόντα τους. Και αν μέχρι πρότινος στις βασικές εκδόσεις κάτι τέτοιο έβγαζε και ουδέτερα, συντηρητικά στοιχεία, που δεν προκαλούν, σήμερα, χάρη κυρίως στη νέα γενιά κινητήρων, έχουν προστεθεί τα απαραίτητα ώστε να τονίζεται η προσωπικότητα κάθε πρότασης, και μάλιστα με επιλογές ουσίας και ειδικό βάρος, όχι απλώς με κινήσεις εντυπωσιασμού-αποτέλεσμα καθοδήγησης των τμημάτων Μάρκετινγκ. Αν στην αρχή σε εντυπωσιάζει, στη συνέχεια αντιλαμβάνεσαι πως οι βασικές αρχές παραμένουν, αλλά εκφράζονται στη σύγχρονη γλώσσα, με σταθερές γραμμές και ξεκάθαρο στιλ, που δε σε οδηγεί σε «ναι μεν, αλλά». Δεν έχεις λόγους να το σχεδιάσεις στο μυαλό σου σε 3θυρη έκδοση ή σε άλλη, χωρίς οροφή. Πρόκειται για το 5θυρο Polo, το οποίο συνεχίζει την πολύχρονη ιστορία ενός μοντέλου που απευθύνθηκε σε νέους, αλλά εκτιμήθηκε και από μεγαλύτερους και από ώριμους, ενώ, γενικότερα, ικανοποίησε σε όποιο ρόλο κλήθηκε να υπηρετήσει σε οικογενειακό -και όχι μόνο- περιβάλλον. Στην τελευταία του εκδοχή, ακολουθώντας το δρόμο του Golf, παραμένει συνεπές σε σχέση με τους πιστούς του μοντέλου, όμως, διαθέτοντας ακόμα μεγαλύτερη υπεραξία, αποδεικνύεται συνεπέστατο στους πιστούς, απευθυνόμενο και σε άλλους, ακόμα και πιο ειδικούς, που θέλουν η ποιότητα να συνδυάζεται με υψηλή τεχνολογία και ευχάριστη οδική συμπεριφορά.

Μικρό Golf;
Ο τίτλος «μικρό» επ’ ουδενί δε θα πρέπει να θεωρηθεί υποτιμητικός, αντίθετα είναι κολακευτικός στο 100%, με δεδομένο ότι θεωρούμε τις δύο τελευταίες γενιές Golf ό,τι καλύτερο στη μικρομεσαία κατηγορία για χρόνια. Με κλειστά τα μάτια, λοιπόν: Ναι, πρόκειται για ένα μικρό Golf. Με ανοιχτά τα μάτια... ακόμα περισσότερο, μιας και οι ομοιότητες σχεδιαστικά είναι παραπάνω από προφανείς, αν και κάποιοι θα παρατηρήσουν ότι στο τελείωμα του αμαξώματος προς τα πίσω κατοικοεδρεύουν και λεπτομέρειες από το Ibiza. Μικρή σημασία έχει. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που περιμένει κανείς από ένα Polo. Εύπεπτη, mainstream σχεδίαση, που τη συνηθίζει εύκολα το μάτι και επιπλέον δίνει υποσχέσεις-εγγυήσεις για διάρκεια της «αποδεκτότητάς» της στο πέρασμα του χρόνου. Σκεφτείτε το λίγο: Δεν είναι καθόλου εύκολο να δημιουργήσεις ένα σχήμα που θα αφήσει θετική γεύση σε όσους το δουν, που δεδομένα θα παραμείνει φρέσκο και την ίδια στιγμή είναι διαφορετικό και ξεχωριστό. Η λέξη «απλότητα» είναι εκείνη που δίνει το στίγμα του νέου Polo, σύμφωνα με τον ίδιο τον ντα Σίλβα. Οι διαστάσεις του, μήκος και πλάτος, έχουν αυξηθεί κατά 54 και 32 χλστ., αντίστοιχα, σε σχέση με της απερχόμενης γενιάς (3.970x1.682 χλστ.), ενώ το ύψος έχει μειωθεί κατά 13 χλστ. (1.453). Από την άλλη μεριά, η σχεδιαστική... απόσταση από την 3θυρη έως την 5θυρη έκδοση δείχνει πως θα είναι πλέον μικρότερη, κάτι που πιστεύουμε ότι θα εκτιμηθεί δεόντως από όσους έχουν ανάγκη τις επιπλέον δύο πόρτες. Απέξω εύγε, λοιπόν, και πάμε λίγο πιο βαθιά, κάτω από το αμάξωμα.

Πίσω από τις μάσκες...
Οι Γερμανοί μιλούν για το ασφαλέστερο Polo όλων των εποχών, γεγονός που δε μας εκπλήσσει ιδιαίτερα, μιας και το αυτοκίνητο «οφείλει» να πάρει τα 5 αστέρια στη νέα, αυστηρότερη βαθμολογία του Euro NCAP. Αφού ξεκαθαρίσουμε ότι τα βασικά του αμαξώματος δεν έχουν αλλάξει, θα βρείτε δηλαδή γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω (κάτι που περιμέναμε, έχοντας ήδη πλήρη γεύση από το φρέσκο Ibiza), να πάμε απευθείας στα κινητήρια σύνολα, όπου συναντάμε παλιούς γνωστούς αλλά και καινούργιους υποψήφιους αγαπημένους φίλους. Οι γνωστοί, αειθαλείς 3κύλινδροι βενζίνης (1.2 με 60 και 70 ίππους) και ο 4κύλινδρος MPi (1.4 με 85 ίππους) παραμένουν, το ίδιο και οι πετρελαιοκινητήρες TDI των 1,6 λίτρων με απόδοση 75, 90 και 105 ίππους. Τα ωραία νέα συνδέονται, όπως και σε άλλα μοντέλα της VW, με τα ακρωνύμια «TSI» και «DSG» φυσικά. Για πρώτη φορά, ο κυβισμός του TSI κατεβαίνει στα 1,2 λίτρα, δίνοντας ένα ολοκαίνουργιο μοτέρ με κορυφαία σχέση απόδοσης (105 ίπποι στις 5.000 σ.α.λ. και 17,8 χλγμ. ροπής στις 1.500-3.000 σ.α.λ.) και κατανάλωσης: 5,5 λίτρα/100 χλμ. στο μικτό κύκλο και εκπομπή 129 γρ. CO2/χλμ., δηλαδή στα επίπεδα του ατμοσφαιρικού 1.2 με τους 60 ίππους! Το συγκεκριμένο μοτέρ, το οποίο σαφώς και θεωρούμε ιδανικό για το αυτοκίνητο, συνδυάζεται με 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων ή, ακόμα καλύτερα, με ημιαυτόματο διπλού συμπλέκτη (DSG) 7 σχέσεων. Οφείλουμε, πάντως, να σημειώσουμε ότι το 7άρι DSG μπορεί να τοποθετηθεί, επίσης, στον ατμοσφαιρικό 1.4 των 85 ίππων και στον τουρμποντίζελ 1.6 των 90 ίππων.

Στο δρόμο...
Επιλέξαμε τον TSI των 105 ίππων σε χρώμα κόκκινο και βέβαια με το DSG. Κάθεσαι καλά και ξέρεις ότι δεν έχεις τίποτα το παράταιρο να διακρίνεις σε εργονομία, αλλά και στην ποιότητα των υλικών, όπως και στον τρόπο της συναρμολόγησης. Ούτε η Audi, ούτε η Mercedes μπορούν να το κάνουν καλύτερα, συγκρίνοντας με την κορυφή, αλλά ούτε και η Toyota, ο κατασκευαστής με την ποιότητα-σημείο αναφοράς. Ίδιο, αντίστοιχο το σχόλιο σε ποιότητα κύλισης, ενώ, αν θέλεις, μπορείς να κινηθείς και γρήγορα, χωρίς να αντιμετωπίζεις «προβλήματα» με την ανάρτηση και το τιμόνι. Θα σημειώσουμε, μάλιστα, ότι δείχνει πιο σφικτό και πιο δεμένο από το Ibiza, χωρίς μάλιστα να υστερεί σε άνεση. Πατάει περισσότερο με στοιχεία του Passat παρά του Golf, που βγάζει έναν πιο σπορτίφ χαρακτήρα, ακόμα και στην έκδοση 1.4 των 122 ίππων με την απλή ανάρτηση. Έχουν δουλέψει πολύ με το τιμόνι και την ανάρτηση, στοχεύοντας σε ένα τεράστιο εύρος οδηγών και επιβατών που συνειδητοποιημένα θέλουν όχημα εντός και εκτός πόλης που να διαθέτει άποψη. Με τίποτα και κανείς δεν μπορεί να το χαρακτηρίσει αδιάφορο, ειδικά στη δική μας έκδοση με τον καλό κινητήρα και το άπαιχτο κιβώτιο. Πού το κάνει καλύτερα η VW σε σχέση με τη «Μerc» και αντίστοιχα την Audi, όπου και θα ψάχνει για αντίπαλο στην κατηγορία; Στον κινητήρα και, βέβαια, στο κιβώτιο. Ο κινητήρας δε συγκρίνεται στον τρόπο λειτουργίας του με τον 1.4. Δείχνει πιο ατμοσφαιρικός. Θυμίζει περισσότερο έναν συμβατικό 1.6 γεμάτο σε όλη του την καμπύλη, παρά τους 1.4 TSI, που λατρεύουν τις μεσαίες στροφές. Κρίμα που δεν τον βάζουν και στο Ibiza, και βέβαια εκεί θα εντοπίσει κανείς και το ατού του Yeti, το οποίο με το μεγάλο κινητήρα και μετάδοση 4x4 εντυπωσίασε τον Νίκο Κουνίτη στη Νορβηγία.
Για το κιβώτιο, τι να γράψουμε; Δίνει τη δυνατότητα στο R8 να σκοτώσει την «911» ακόμα και με PDK, διατηρεί στην κορυφή το Golf GTi, σου επιτρέπει να οδηγείς αγωνιστικά τα TTS και, επί του προκειμένου, προδίδει την πραγματική του διάσταση, προσφέροντας απόλαυση και πολιτισμό και στο χρήστη ενός αυτοκινήτου πόλης, και όχι μόνο, με διαχρονική αξία, που σήμερα πλέον διαθέτει και προσωπικότητα.

Πάλι τα ίδια...
Ταλαιπωρία για το δοκιμαστή όταν έχει να συγκρίνει Golf, αφού, κακά τα ψέματα, από τη στιγμή που προσφέρεται και σε προσεγμένες τιμές, δεν έχει αντίπαλο. Σήμερα (ή αύριο, αν προτιμάτε, αφού τον Ιούνιο ξεκινάει η πορεία του στην ελληνική αγορά) μία από τα ίδια σε σχέση και με το Polo. Σχεδιαστικά, θα βρει στο δρόμο του το Fiesta, το «κουκλί» της συντροφιάς, σε ποιότητα κύλισης το Ibiza και γενικώς την ήρεμη δύναμη της κατηγορίας, το Yaris, και την προτίμησή μας, το «207».
Οι «αντίπαλοι» θα έχουν ατού, μόνο στην περίπτωση που οι άνθρωποι της αντιπροσωπίας στην Ελλάδα χειριστούν τον υπολογιστή τους με διαφορετικές παραμέτρους σε σχέση με ό,τι έκαναν με την ευκαιρία του Golf. Αν ακολουθήσουν την ίδια μέθοδο, ειδικά στην έκδοση 1.2-105 ΗP, απλώς «άντε, γεια», και δεν έχουμε κανέναν λόγο ώστε να σημειώσουμε τα τετριμμένα όσον αφορά την πλήρη δοκιμή και την απαραίτητη συγκριτική δοκιμασία στην Ελλάδα._ Σ. Χ.

ΥΓ: Μετά το iQ, το Polo! Ποιος είπε πως η ψηφοφορία για το Αυτοκίνητο της Χρονιάς θα είναι εύκολη υπόθεση;

VW POLO
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.2 1.4 1.2 TSI
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 1.198 κ.εκ. 1.390 1.197
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 70 ίπποι/5.400 σ.α.λ. 85/5.000 105/5.000
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 11,4 χλγμ./3.000 σ.α.λ. 13,5/3.800 17,8/1.500-3.000
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Γόνατα ΜακΦέρσον, ψαλίδια βάσης, αντιστρεπτική ράβδος
ΠΙΣΩ Ημιάκαμπτος άξονας, αντιστρεπτική ράβδος
ΔIAΣTAΣEIΣ
MHK.xΠΛ.xYΨ. 3.970x1.682x1.462 χλστ.
METAΞΟΝΙΟ 2.470 χλστ.
BAPOΣ (από) 993 κιλά 996 1.010
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 χλμ./ώρα 14,1 δλ. 12,1 9,7
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 165 χλμ./ώρα 177 190
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 5,5 λτ./100 χλμ. 5,9 5,5
*TIMEΣ KATAΣKEYAΣTH

Εργονομία, ποιότητα, απλότητα. Τίποτα περισσότερο, και τίποτα λιγότερο από αυτό που περιμένει κανείς από ένα σύγχρονο VW.

Ο κινητήρας δε συγκρίνεται στον τρόπο λειτουργίας του με τον 1.4 TSI. Δείχνει πιο ατμοσφαιρικός και θυμίζει περισσότερο έναν συμβατικό 1.6 γεμάτο σε όλη του την καμπύλη.

Το 7άρι DSG χρησιμοποιεί δύο ξηρούς συμπλέκτες και μεταμορφώνει πραγματικά ό,τι κατασκευή το έχει φορέσει. Στο Polo θα τοποθετείται «παρέα» με τον 1.2 TSI, τον 1.4 MPi και τον 1.6 TDI.

Ο χώρος αποσκευών ανέρχεται στα 280 λίτρα, υστερώντας ελάχιστα σε σχέση με τις κορυφαίες επιδόσεις της κατηγορίας στον τομέα αυτόν. Από ευκολία φόρτωσης και μεταβλητότητα, παράπονο ουδέν.

«Οι Γερμανοί έχουν κάνει πολλή δουλειά με το τιμόνι και την ανάρτηση, στοχεύοντας σε ένα τεράστιο εύρος οδηγών και επιβατών που συνειδητοποιημένα θέλουν όχημα εντός και εκτός πόλης αλλά και με άποψη.»

Polo BlueMotion Concept Car

Το πιο οικονομικό αυτοκίνητο στον κόσμο;

Ίσως όχι, αλλά τέτοια επίπεδα κατανάλωσης (στο θεωρητικό μικτό κύκλο, τουλάχιστον) μπορεί να συναντήσει κανείς μόνο σε πειραματικά αυτοκίνητα ή σε πολύ μικρά οχήματα πόλης.

ΜΕ κατανάλωση 3,3 λίτρα/100 χλμ. και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μόλις 87 γρ./χλμ., αυτό το πρωτότυπο είναι το πιο οικονομικό σε καύσιμο 5θέσιο αυτοκίνητο στον κόσμο. Ο τίτλος μόνος του δε θα έλεγε και πολλά, αν το μοντέλο δε βρισκόταν τόσο κοντά στην παραγωγή, κάτι που κάνει τη λέξη «πρωτότυπο» να το αδικεί λιγάκι. Πώς τα κατάφεραν; Η λύση, αν μιλάμε για συμβατικό κινητήρα εσωτερικής καύσης, δε θα μπορούσε να είναι άλλη από το πετρέλαιο, φυσικά. Το αυτοκίνητο φέρει και άλλες αλλαγές, σε σχέση με το «νορμάλ» Polo παραγωγής, που απλώς βελτιώνουν τις τελευταίες λεπτομέρειες της απόδοσης του νέου κινητήρα. Η εξέλιξη του κινητήρα ολοκληρώνεται σύντομα, και «περιμένουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι να περάσουμε σε φάση παραγωγής έως το Φεβρουάριο του 2010. Το αυτοκίνητο ανταποκρίνεται τόσο θετικά, που είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα προλάβουμε αυτήν την προθεσμία» όπως δηλώνει ο Δρ Ούρλιχ Χάκενμπεργκ, επικεφαλής του πρότζεκτ «Polo BlueMotion».
Ο κινητήρας είναι ένας καινούργιος υπερτροφοδοτούμενος πετρελαιοκινητήρας (TDI) με κυβισμό 1,2 λίτρα, ο οποίος είναι 3κύλινδρος και τροφοδοτείται από σύστημα άμεσου ψεκασμού common rail. Τα «άλλα» συστήματα στα οποία αναφερθήκαμε είναι το Start & Stop, που όλο και συχνότερα συναντούμε σε αυτοκίνητα παραγωγής πλέον, καθώς και ένα ανάκτησης ενέργειας φρεναρίσματος (Regenerative Braking). Από μόνες τους, αυτές οι δύο λειτουργίες ρίχνουν την -ήδη χαμηλή- κατανάλωση κατά 0,25 λίτρα για κάθε 100 χλμ.

Start & Stop και Ανάκτηση Ενέργειας Φρεναρίσματος
Το σύστημα Start & Stop κάνει ό,τι ακριβώς υπόσχεται ο τίτλος του. Όταν ο οδηγός σταματήσει στο φανάρι, επιλέξει νεκρά και αφήσει το συμπλέκτη, ο κινητήρας σβήνει μόνος του. Ταυτόχρονα, ένα οπτικό σήμα εμφανίζεται στον πίνακα οργάνων προς ενημέρωση του χειριστή. Όταν το όχημα χρειαστεί να εκκινήσει και πάλι, οπότε και πατιέται το πεντάλ του συμπλέκτη, ο κινητήρας παίρνει ξανά εμπρός, με το οπτικό σήμα να σβήνει.
Περνώντας στα φρένα, σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο, η θερμική ενέργεια από τη χρήση τους πηγαίνει χαμένη στην ατμόσφαιρα. Στο Polo BlueMotion, όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται σε φάση επιβράδυνσης (φρενάρισμα ή άφημα γκαζιού με επιλεγμένη ταχύτητα στο κιβώτιο), το σύστημα ανεβάζει το βολτάζ του εναλλάκτη, και κατά συνέπεια το δυναμό φορτίζει πιο έντονα την μπαταρία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπορεί να μειωθεί το βολτάζ του εναλλάκτη σε άλλες φάσεις (όπως στη φάση της επιτάχυνσης ή όταν οδηγεί κανείς με σταθερή ταχύτητα), μειώνοντας τις απώλειες του κινητήρα στο ελάχιστο. Υπάρχει ακόμα και η δυνατότητα να απομονωθεί εντελώς το δυναμό, αν κριθεί ότι η φόρτιση της μπαταρίας είναι πάνω από κάποιο επίπεδο. Όλα αυτά, φυσικά, ελέγχονται από ειδικό software.

Το αμάξωμα
Το Polo BlueMotion ζυγίζει μόλις 1.080 κιλά, όντας κατά τι πιο ελαφρύ από τα «νορμάλ» αδέλφια του. Η αεροδυναμική της μάσκας αλλά και του κάτω μέρους του πατώματος είναι βελτιωμένη, ενώ το αμάξωμα είναι χαμηλωμένο κατά 10 χλστ. Οι τροχοί που χρησιμοποιούνται είναι 15 ιντσών από πολύ ελαφρύ κράμα και επάνω τους είναι «φορεμένα» ελαστικά οικονομίας. Αυτά τα μέτρα έδωσαν μείωση στην κατανάλωση 0,9 λτ./100 χλμ., κάτι που σημαίνει ποσοστιαία μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20%.
Στα του interface αυτοκινήτου-οδηγού, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι στον πίνακα οργάνων υπάρχει ένδειξη βέλτιστης αλλαγής ταχύτητας (όσον αφορά την οικονομία καυσίμου) καθώς και ένδειξη πίεσης ελαστικών. Το πρωτότυπο είναι βαμμένο σε ειδικό χρώμα, που η VW ονομάζει «Emotion Blue», και υπάρχει σκέψη να βγει σε αυτό το χρώμα στην παραγωγή, όταν έρθει εκείνη η στιγμή._ Σ. Λ.

BlueMotionTechnology
Έτσι «βαφτίζει» η Volkswagen τα προϊόντα της που έχουν περιβαλλοντικές... ανησυχίες και βρίσκονται κοντά στο τελικό στάδιο παραγωγής. Το όνομα καλύπτει το Start & Stop σύστημα και την ανάκτηση ενέργειας φρεναρίσματος που συναντάμε στο νέο Polo BlueMotion και ακόμα τεχνολογίες όπως τον καταλύτη τύπου SCR του Passat CC BlueTDI. Ομοίως, καλύπτει τον πρωτοποριακό καταλύτη αποθήκευσης νιτροξειδίων (ήδη σε εφαρμογή στην αγορά των ΗΠΑ) και τα ηλεκτρικά/υβριδικά οχήματα. Σημείο εκκίνησης της Blue σειράς υπήρξε το Polo BlueMotion της προηγούμενης γενιάς, που είδε το φως της δημοσιότητας το 2006 με κατανάλωση 3,8 λτ./100 χλμ. Το σημερινό Polo ρίχνει ακόμα περισσότερο αυτήν την επίδοση, κατά 0,5 λτ./100 χλμ.

Ο 3κύλινδρος 1.2 TDI-θαύμα του Polo BlueMotion αποδίδει 75 ίππους και καταναλώνει μόλις 3,3 λτ./100 χλμ., εκπέμποντας 87 γρ. CO2/χλμ.