4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Chevrolet Cruze 1.6

Εξευρωπαϊσμός
Υπό τη σκέπη της GM, η πρώην Daewoo (και νυν Chevrolet, ασφαλώς) επιχειρεί την αναβάθμιση της παρουσίας της στην κλάση των μικρομεσαίων οικογενειακών.

ΚΑΤΑ γενική ομολογία, ο βασικός άσος στο μανίκι για τα προϊόντα της Chevrolet (πρώην Daewoo, για τους λιγότερο «συντονισμένους») ήταν το χαμηλό κόστος κτήσης. Κακά τα ψέματα, αυτό ήταν και το κύριο χαρακτηριστικό-ατού που όλα αυτά τα χρόνια κατάφερνε να βάζει στο «παιχνίδι» της εκάστοτε αγοράς -και μάλιστα με ιδιαίτερες αξιώσεις σε ορισμένες περιπτώσεις- ουκ ολίγα μοντέλα της γκάμας, με προεξέχοντα το «μικρό» Matiz και το μικρομεσαίο Lacetti. Καλώς ή κακώς, όμως, με το πέρασμα του χρόνου και την αναβάθμιση των προτάσεων του ανταγωνισμού, τα δεδομένα άρχισαν να αλλάζουν, με το πλεονέκτημα του «value for money» να μην αποδεικνύεται το ίδιο ικανό όσο άλλοτε, ώστε πλέον να μπορεί να εξασφαλιστεί η συνέχεια. Μια συνέχεια που, κακά τα ψέματα, είναι για όλους τους κατασκευαστές, μεγάλους ή μικρούς, άμεσα συνυφασμένη σήμερα με τη δημοτικότητα ενός μοντέλου και με το... γέμισμα των ταμείων, το οποίο συνήθως ακολουθεί την όποια επιτυχία του σε επίπεδο πωλήσεων. Όπως ήταν αναμενόμενο, το μήνυμα αυτό δεν άργησε να φτάσει στα αυτιά των ανθρώπων της Chevrolet, οι οποίοι, ως όφειλαν, άρχισαν να στρέφουν και αλλού την προσοχή τους, επενδύοντας σε λησμονημένες(;) έως τότε αρετές, όπως είναι ο σύγχρονος σχεδιασμός, η προσεγμένη ποιότητα κατασκευής, η ενισχυμένη ασφάλεια (ενεργητική και παθητική) και τα «εξευρωπαϊσμένα» χαρακτηριστικά σε επίπεδο οδικής συμπεριφοράς. Τυπικό δείγμα γραφής της νέας αυτής προσπάθειας-φιλοσοφίας της Chevrolet είναι το μικρομεσαίο Cruze, ένα 4θυρο οικογενειακό αυτοκίνητο στην κλάση των 1,6 λίτρων, που τόσο σε εμφάνιση όσο και σε... ουσία δείχνει να «εναρμονίζεται» στις -οπωσδήποτε- διαφορετικές, αλλά συγχρόνως και πιο υψηλές απαιτήσεις των οπαδών του είδους. Πόσο επιτυχημένο αποδεικνύεται το όλο εγχείρημα και σε πρακτικό επίπεδο;

¶νεμος... Ευρώπης
Χωρίς να καταφύγουν σε υπερβολές ή σε λύσεις αμφιβόλου αισθητικής, οι σχεδιαστές της Chevrolet κατάφεραν με επιτυχία να αποφύγουν τις... κακοτοπιές του παρελθόντος, δημιουργώντας ένα αυτοκίνητο κομψό και αρμονικό, για τα δεδομένα του είδους (σ.σ.: αλλά και πιο άκαμπτο, κατά 140%!), από όποια πλευρά κι αν το παρατηρήσεις. Στο εμπρός μέρος σε προκαλούν το μεγάλο λογότυπο της μάρκας και η έντονα κυρτή διαμόρφωση της χωρισμένης στα δύο μάσκας. Αντίστοιχα, από εκεί και πέρα, τα πάντα σε σχεδιαστικό επίπεδο εκτυλίσσονται ιδανικά και με τις σωστές αναλογίες ανάμεσα στους τρεις ανεξάρτητους όγκους της κατασκευής. Από τη μεριά τους, τα μεγάλα φωτιστικά σώματα εμπρός και πίσω προσδίδουν τη δέουσα επιβλητικότητα, κάτι που προκύπτει και από τα διευρυμένα μετατρόχια σε σχέση με το προκάτοχο μοντέλο (+64 χλστ. εμπρός και +78 χλστ. πίσω). Για λόγους ευρυχωρίας, το 4θυρο οικογενειακό της Chevrolet διαθέτει πλέον και μεγαλύτερο μεταξόνιο (+85 χλστ.) σε σχέση με το Lacetti, στοιχείο που γίνεται ιδιαίτερα αισθητό, και μάλιστα με το «καλημέρα», στους επιβάτες του πίσω καθίσματος.
Χαρακτηριστικά, ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί και στον εσωτερικό διάκοσμο του αυτοκινήτου, ο οποίος είναι εντελώς νέος σε σχεδίαση και υλικά, σε κάθε του σημείο. Η συνολική εικόνα ασφαλώς και παραπέμπει σε Opel (και, γενικότερα, σε GM), με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό σε επίπεδο συναρμογής και ποιότητας. Ο πίνακας οργάνων είναι μοντέρνος και πλήρης σε ενδείξεις, ενώ ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στη σχεδίαση της κονσόλας, που θυμίζει... Cadillac. Το ταμπλό του αυτοκινήτου είναι επενδεδυμένο με καλής ποιότητας ύφασμα, με στόχο να αποδειχθεί ανθεκτικό σε βάθος χρόνου. Από εκεί και πέρα, και από πλευράς εργονομίας έχουν γίνει άλματα προόδου, ενώ σε επίπεδο χρηστικότητας την παράσταση κλέβει η πτυσσόμενη θήκη στο επάνω τμήμα του ταμπλό. Η θέση οδήγησης είναι σωστά σχεδιασμένη, τα καθίσματα αναπαυτικά και με επαρκή στήριξη και οι βασικοί διακόπτες/χειριστήρια βρίσκονται στις σωστές αποστάσεις και θέσεις. Ο εξοπλισμός δεν παρουσιάζει ελλείψεις (αντιθέτως, αποδεικνύεται πλήρης, με δεδομένο το χαμηλό τίμημα των 13.690 ευρώ της βασικής έκδοσης), διαθέτοντας μεταξύ άλλων έξι αερόσακους και ESP.
Από πλευράς χώρων -ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος, λαμβάνοντας υπόψη το κοινό στο οποίο απευθύνεται-, οι διαστάσεις του Cruze βαθμολογούνται με «λίαν καλώς». Οι πίσω επιβάτες, ακόμα και στην περίπτωση που το ύψος τους αγγίζει το 1,85, δε θα αντιμετωπίσουν κανενός είδους πρόβλημα, τόσο με τον «αέρα» για τα πόδια όσο και με τον αντίστοιχο για το κεφάλι. Το πλάτος, μάλιστα, αποδεικνύεται επαρκές, ούτως ώστε να είναι εφικτή η φιλοξενία τριών ενηλίκων. Αντίστοιχα, ο χώρος φόρτωσης, με το μικροσκοπικό εξωτερικό μπουτόν για το άνοιγμά του, χωρητικότητας 450 λίτρων, ξεχωρίζει τόσο για το εκμεταλλεύσιμο σχήμα του (σ.σ.: ο ημιάκαμπτος πίσω άξονας «κλέβει» ελάχιστο χώρο) όσο και για το μεγάλο βάθος του.

Όπως λέμε... GM
Κάτω από τον ομολογουμένως όμορφο μεταλλικό μανδύα του 4θυρου Cruze, φιλοξενούνται γνώριμες και... δανεικές λύσεις από το πολυσυλλεκτικό -αν μη τι άλλο- ράφι της GM, αρχής γενομένης από το βασικό κινητήρα των 1,6 λίτρων, ο οποίος ανήκει στη γνωστή γενιά κινητήριων συνόλων Ecotec της Opel. Με 16βάλβιδη -ασφαλώς- κεφαλή και «διπλό» σύστημα μεταβλητού χρονισμού τους, αποδίδει για την περίσταση 113 ίππους στις 6.400 σ.α.λ. και ροπή 15,6 χλγμ. στις 4.200 σ.α.λ., μεταφέροντας την κίνηση στους εμπρός τροχούς μέσω 5τάχυτου κιβωτίου. Στην πράξη, το έργο του αποδεικνύεται... βαρύ, με το πραγματικό βάρος του αμαξώματος, παρά τους ισχυρισμούς της εταιρείας, να αγγίζει τα 1.400 πραγματικά κιλά. Ωστόσο, δεν είναι μόνο το βάρος της κατασκευής που θέτει τους όποιους περιορισμούς σε επίπεδο επιδόσεων, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αποδίδει αυτός καθαυτόν ο κινητήρας, ειδικά κάτω από τις 3.000-3.500 σ.α.λ., όπου πραγματικά δυσανασχετεί. Από εκεί και πάνω, βέβαια, τα πράγματα βελτιώνονται, χωρίς όμως η συνολική εικόνα να εντυπωσιάζει, τόσο με το βαθμό απόκρισης του κινητήρα όσο και με την ευστροφία του έως τον ηλεκτρονικό κόφτη των 6.600 σ.α.λ. Οι αριθμοί που κατέγραψαν τα όργανα του περιοδικού στο καθιερωμένο... πεδίο βολής της Θήβας αντικατοπτρίζουν με σαφήνεια όλη την αλήθεια. Σημειώστε πως τα 12,6 δλ., αλλά και τα 33,9 δλ. που απαιτούνται για τα «0-100» και «0-1.000», αντίστοιχα, είναι επιδόσεις εφάμιλλες με εκείνες ενός «καλού» μικρομεσαίου 1.400αριού, όπως αυτές της Toyota Corolla 1.4, η οποία σταματά τα χρονόμετρα, στις παραπάνω «δοκιμές», στα μόλις 12,2 και 33,7 δλ. Tα πράγματα επιδεινώνονται στις ρεπρίζ, και μάλιστα παρά την όχι και τόσο «αραιή» διάταξη του κιβωτίου, με την αδιάφορη αίσθηση που μεταφέρει στο δεξί χέρι του οδηγού ο αντίστοιχος επιλογέας του. Συγκριτικά με την πιο «μακριά» Corolla των 97 ίππων, η οποία χρειάζεται 4,6, 10,3 και 11,2 δλ. για τις επιταχύνσεις 30-50 χλμ./ώρα με 3η, 80-110 με 4η και 120-140 με 5η, το Cruze απαιτεί 5,2, 9,7 και 13 δλ., αντίστοιχα. Χάρη στην έλλειψη ελαστικότητας του Ecotec κινητήρα, ο οδηγός αναγκάζεται να χρησιμοποιεί πιο συχνά τον επιλογέα, πιέζοντας συγχρόνως μέχρι και το τέλος της διαδρομής του το δεξί πεντάλ, κάτι που μοιραία επιβάλλει συχνότερες επισκέψεις στο βενζινάδικο. Χαρακτηριστικά, καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμής μας, το Cruze κατανάλωσε κατά μέσο όρο 11,6 λίτρα για κάθε 100 χλμ. κίνησης.

Οικογενειακός προσανατολισμός
Οι προθέσεις για τους ανθρώπους της Chevrolet, αναφορικά με τον προσανατολισμό του νέου Cruze στον τομέα της οδικής συμπεριφοράς, ήταν από την αρχή σαφείς. Καλό είναι, για όσους ενήμερους, να μη σας παρασύρει η εμπλοκή του στους αγώνες του WTCC, καθώς εδώ, στην έκδοση... βόλτας, στόχος ήταν η δημιουργία ενός άνετου, ασφαλούς και ευκολοδήγητου, πριν από οτιδήποτε άλλο, οικογενειακού αυτοκινήτου. Εξού και οι μαλακές ρυθμίσεις στην ανάρτηση και το «χαλαρό» σε αίσθηση τιμόνι στα πολλά χιλιόμετρα, που διακρίνεται ωστόσο για την αμεσότητά του, με μόλις 2,4 στροφές από άκρη σε άκρη. Από εκεί και πέρα, οι κλίσεις στην πιο γρήγορη οδήγηση είναι αισθητές (όχι όμως αποτρεπτικές), με την υποστροφή να αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό του αυτοκινήτου στη γλιστερή άσφαλτο, πριν από την επέμβαση των ηλεκτρονικών βοηθημάτων στη σωστή -ευτυχώς- στιγμή. Στο ταξίδι τώρα, το Cruze αποδεικνύεται αρκούντως σταθερό και συγχρόνως άνετο (σε αυτό βοηθούν και τα ελαστικά με το 60άρι προφίλ), σε αντίθεση όμως με τα «κατσαρά» κομμάτια της πόλης ή του επαρχιακού ελληνικού δικτύου, όπου η ανάρτηση ενδίδει, ερχόμενη και ηχητικά στο προσκήνιο μέσω θορύβων από τα αμορτισέρ. Τα φρένα, χωρίς να προβληματίζουν με την αίσθησή τους, δεν αποτελούν και το ισχυρό όπλο του Cruze, καθώς για την επιβράδυνση των 120-0 χλμ./ώρα απαιτούνται σχεδόν 61 μ., τιμή κάθε άλλο παρά ανταγωνιστική σε σχέση με την κορυφή της κατηγορίας.

Εν κατακλείδι
Με τιμή κάτω από τα 14.000 ευρώ, πλήρες επίπεδο εξοπλισμού, άνετους χώρους για τους επιβάτες και σύγχρονη σχεδίαση τόσο εντός όσο και εκτός, το Cruze στην έκδοση των 1,6 λίτρων είναι μια αξιόλογη οικογενειακή πρόταση από το στρατόπεδο της Chevrolet. Σίγουρα, οι μέτριες επιδόσεις του κινητήρα, η έλλειψη ραφιναρίσματος από την ανάρτηση και η αδιάφορη, δίχως χαρακτήρα οδική συμπεριφορά δεν αναμένεται να συναρπάσουν τους πιο απαιτητικούς. Βέβαια, το γεγονός αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκην αρνητικό, πόσο μάλλον για ένα 4θυρο οικογενειακό της συγκεκριμένης κατηγορίας, το οποίο καλείται να σηκώσει -πριν από οτιδήποτε άλλο- τις αυξημένες μεταφορικές υποχρεώσεις μιας πολυμελούς οικογένειας με βασικό ζητούμενο το όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος._ 4Τ

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Αν μη τι άλλο, η προσιτή τιμή αγοράς είναι ένα από τα βασικότερα ατού του νέου Cruze. Με τιμή εκκίνησης τα 13.690 ευρώ, το μικρομεσαίο Chevrolet περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία εξοπλισμού άνεσης και ασφάλειας, στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι έξι αερόσακοι, το ABS, το ESP, το air condition, το ηχοσύστημα με CD player αλλά και όλες, ασφαλώς, οι καθιερωμένες ηλεκτρικές ευκολίες για τις κλειδαριές, τα παράθυρα και τους εξωτερικούς καθρέφτες. Η αμέσως πιο πλούσια έκδοση του μοντέλου (LS), η οποία κοστίζει 14.450 ευρώ, περιλαμβάνει επιπλέον της Base δερμάτινο τιμόνι και επιλογέα, τηλεσκοπικά ρυθμιζόμενο τιμόνι, ζάντες αλουμινίου 16 ιντσών, προβολείς ομίχλης, χειριστήρια ηχοσυστήματος στο τιμόνι, αισθητήρες παρκαρίσματος και ηλεκτρικά πίσω παράθυρα. Σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό, ουσιαστικά το Cruze 1.6 καλείται να αντιπαρατεθεί με τη Citroen C 1.6 Sedan, η οποία ξεκινά από τα 13.690 ευρώ και καταλήγει στα 16.390 ευρώ, με το Mitsubishi Lancer 1.5, το οποίο όμως είναι αισθητά πιο ακριβό, ξεκινώντας από τα 16.047 ευρώ, καθώς και με το ιαπωνικό Nissan Tiida 1.6, το οποίο κοστίζει 14.030 ευρώ στη βασική του έκδοση (Motiva).

ΠΡΟΣΠΕΡΝΩΝΤΑΣ

CHEVROLET CRUZE 1.6
ΥΠΕΡ/ΧΩΡΟΙ ΕΠΙΒΑΤΩΝ/ΕΙΚΟΝΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ/ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ-ΤΙΜΗ
ΚΑΤΑ/ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ/«ΘΟΡΥΒΟΙ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ/ΘΟΡΥΒΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΣΤΙΣ ΥΨΗΛΕΣ ΣΤΡΟΦΕΣ

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
- Η... ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ
ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
- Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ
- ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΕΝΑΝ ΠΙΟ ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΟ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΚΑΜΑ ΤΗΣ GM

Δύσκολο το έργο του 1.600άρη Ecotec των 113 ίππων, εξαιτίας και του αυξημένου βάρους του αμαξώματος.

¶νετο, ασφαλές και με προοδευτικές αντιδράσεις στο όριο, το Cruze δεν εμπνέει ανησυχία με τη συμπεριφορά του κάτω απ’ όλες τις συνθήκες.

Η... αύρα της GM στο εσωτερικό του Cruze είναι διάχυτη, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο ποιότητας και φινιρίσματος.