4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Fiat 500C

Μπορεί το «500αράκι» να γίνει ακόμα πιο ποθητό; Η απάντηση είναι «ναι», και ονομάζεται «500C». Ο λόγος για τη semi-convertible έκδοση του δημοφιλούς αυτοκινήτου, την οποία οδηγήσαμε στο Μπαλόκο.

Ποιό είναι το μοντέλο που έχει πουλήσει 360.000 αντίτυπα σε 59 χώρες τα τελευταία δύο χρόνια που βρίσκεται στην παραγωγή; Φυσικά, η αναβίωση του θρύλου που ονομάζεται «Fiat 500». Ποια είναι, όμως, η έκδοσή του που έχει συμπληρώσει ήδη 5.000 παραγγελίες πριν από το επίσημο λανσάρισμά της; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα μάς δόθηκε στο κέντρο δοκιμών και εξέλιξης του Gruppo στην πίστα του Μπαλόκο, όπου σε ιδανικές συνθήκες οδηγήσαμε για λίγη ώρα το νέο 500C. Την «κάμπριο» δηλαδή πρόταση της εταιρείας, που στην ουσία είναι φιλοσοφίας semi-convertible, μιας και οι κολόνες και τα τόξα παραμένουν στη θέση τους, ενώ το μοναδικό κομμάτι που ανοίγει, με το πάτημα ενός κουμπιού, είναι η υφασμάτινη ηλεκτρική οροφή του αυτοκινήτου.

Πού διαφέρει σε σχέση με το κλειστό;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή τους, εξετάζοντας πόσο ίδια αλλά και πόσο διαφορετική είναι επί της ουσίας η ανοιχτή εκδοχή του μοντέλου, σε σχέση με την κλειστή που γνωρίζουμε καλά τα τελευταία δύο χρόνια. Εξωτερικά, το «C» έχει τις ίδιες διαστάσεις (3.546x1.627x1.488 χλστ. και 2.300 χλστ. μεταξόνιο), ενώ η μεγάλη διαφοροποίησή του είναι η υφασμάτινη οροφή, η οποία ανοίγει και κλείνει σε τρία στάδια και με ταχύτητα έως και 60 χλμ./ώρα, χάρη σε δύο μπουτόν που βρίσκονται πάνω από το φως της καμπίνας. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι, εκτός από τα έντεκα χρώματα που προσφέρει το μοντέλο στην γκάμα του, υπάρχει η επιλογή και για τρεις διαφορετικούς χρωματισμούς για την κουκούλα του, ώστε ο μελλοντικός ιδιοκτήτης του να κάνει το δικό του συνδυασμό. Καμία αλλαγή, όμως, και στα κινητήρια σύνολα του αυτοκινήτου, το οποίο διαθέτει τους βενζινοκινητήρες των 1,2 και 1,4 λίτρων, απόδοσης 69 και 100 ίππων, αντίστοιχα, να το εφοδιάζουν, ενώ διατίθεται και o πετρελαιοκινητήρας 1.3 Multijet των 75 ίππων, αλλά στο μέλλον ίσως το δούμε και ως Abarth. Οι δύο κινητήρες βενζίνης μπορούν να συνδυαστούν με μηχανικά κιβώτια αλλά και Dualogic όπως και με το οικολογικό και οικονομικό σύστημα Start/Stop. Ωστόσο, δεν είναι όλα ίδια ανάμεσα στα δύο μοντέλα, αφού, εκτός από την ενίσχυση που έχει το κάμπριο στο πλαίσιο του εμπρός παρμπρίζ και την προαιρετική χρησιμοποίηση φώτων Xenon, διαθέτει επιπλέον κάτι σε σχέση με τα μέχρι τώρα... απλά «500». Αυτό έχει να κάνει με την τοποθέτηση πίσω αντιστρεπτικής δοκού, ίδιας με εκείνη που χρησιμοποιείται στο Abarth, η οποία από εδώ και στο εξής θα εφοδιάζει -σωστά κατά τη γνώμη μας- όλη την γκάμα του μοντέλου. Σας θυμίζουμε ότι αυτή ήταν και η μοναδική ουσιαστική διαφορά του, σε σχέση με το συγγενές κατά 80% Ka, και αυτή που του έδωσε τελικά την ψήφο μας στο μικρό της Ford στο μεταξύ τους συγκριτικό. Δουλεύει τέλεια και στο «500», προσφέροντάς του ένα πολύ πιο σταθερό πίσω μέρος, το οποίο απολαύσαμε μέσα στο Μπαλόκο. Εξάλλου, εκείνο που μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις είναι το αίσθημα της ακαμψίας που έχει το αυτοκίνητο, ανοιχτό ή κλειστό, ενώ μας ενόχλησε λίγο η περιορισμένη ορατότητα στο πίσω μέρος, όταν η οροφή του είναι πλήρως ανοιγμένη.

Τον Ιανουάριο στην Ελλάδα
Θα το θέλαμε αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα, αλλά δυστυχώς η χώρα μας δεν ανήκει στις προτεραιότητες των εργοστασίων και γι’ αυτόν το λόγο η ελληνική αντιπροσωπία θα λανσάρει το 500C τον ερχόμενο Ιανουάριο (παραγγελίες, όμως, από τον Οκτώβριο), την ίδια στιγμή που Ιταλοί, Γάλλοι και ¶γγλοι θα το χαίρονται από φέτος τον Ιούλιο. Τιμές δεν υπάρχουν προς το παρόν, αλλά ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι στην Ιταλία θα πωλείται από 14.200 ευρώ για τη βασική έκδοσή του, την Pop, η αμέσως επόμενη, η Lounge, θα κοστίζει επιπλέον περίπου 3.000 ευρώ, ενώ η κορυφαία Rock θα φτάνει τα 20.800 ευρώ. Τσιμπημένες τιμές, μην ξεχνάτε όμως ότι μιλάμε για ένα αυτοκίνητο gadget, που σε αυτήν την έκδοσή του είναι και «κάμπριο»!_ Μ. Σαλ.

500 Sun Roof & Open Roof
Mε υφασμάτινη οροφή, εφοδιασμένο με αερόψυκτο κινητήρα τοποθετημένο πίσω και με χωρητικότητα μόλις 479 κ.εκ., διέθετε ισχύ 13 ίππων και ανέπτυσσε ανώτατη ταχύτητα 85 χλμ./ώρα. Το άνοιγμα των θυρών του πισωκίνητου αυτοκινήτου είχε φορά από εμπρός προς τα πίσω, ενώ στο εσωτερικό του υπήρχαν μόνο τα δύο καθίσματα και ένας πάγκος στο πίσω μέρος. Το πρώτο, όμως, πραγματικό 500 Open Roof που «ξεσκεπαζόταν» εντελώς προέκυψε το 1959 με την έκδοση Sport, η οποία είχε κινητήρα 499,5 κ.εκ., που απέδιδε 21 ίππους με ανώτατη ταχύτητα 105 χλμ./ώρα. Από εκεί και έπειτα, έως το 1972 που σταμάτησε η παραγωγή του, η μικρή υφασμάτινη οροφή δεν έλειψε ποτέ από τις διάφορες εκδόσεις του μοντέλου.
FIAT 500C
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.2 (8V FIRE) 1.4 (16V FIRE) 1.3 (16V MULTIJET)
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 1.242 κ.εκ. 1.368 1.248
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 69/5.500 σ.α.λ. 100/6.000 75/4.000
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 10,4 χλγμ./3.000 σ.α.λ. 13,4/4.250 14,8/1.500
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Γόνατα ΜακΦέρσον με ψαλίδια βάσης, αντιστρεπτική
ΠΙΣΩ Ημιάκαμπτος άξονας, αντιστρεπτική
ΔIAΣTAΣEIΣ
MHK.xΠΛ.xYΨ. 3.546x1.627x1.488χλστ.
METAΞONIΟ 2.300 χλστ.
BAPOΣ 865 κιλά 930 980
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 χλμ./ώρα 13,4 δλ. 11 13
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 160 χλμ./ώρα 182 165

*ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ

Ανοιχτό ή κλειστό, το 500C διαθέτει πορτ μπαγκάζ 182 λίτρων, δηλαδή μόλις 3 λιγότερα από της κλειστής έκδοσης.

Πιο «φωτεινό» από ποτέ το εσωτερικό του μοντέλου, χάρη στο φυσικό φως του ουρανού!


Roberto Giolito
Υπεύθυνος Σχεδιασμού Fiat & Abarth

Tη λογική semi-convertible την επιλέξατε για λόγους κόστους; Όχι. Σε καμιά περίπτωση δε βάλαμε το κόστος πάνω από τον αρχικό σχεδιασμό μας. Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να διατηρήσουμε ήταν η φιλοσοφία της ευχρηστίας στο μοντέλο μας και πιστεύω ότι με αυτήν τη λογική το πετύχαμε απόλυτα, συνδυάζοντάς τη μάλιστα με ένα πολύ ενδιαφέρον στιλ. Παράλληλα, σε αυτό μας βόλευε πολύ και η αρχιτεκτονική του «500» αλλά και το γεγονός ότι θέλαμε να διατηρήσουμε το look του παλιού μοντέλου.

Θεωρείτε ανταγωνιστές του τα αντίστοιχα Mini και VW Beetle; Αν όχι, ποιος είναι ο ανταγωνιστής του μοντέλου;
Σίγουρα τα θεωρούμε ανταγωνιστικές προτάσεις όπως και το Citroen C3 Pluriel, το οποίο μάλιστα είναι πιο κοντά στη δική μας λογική, η οποία θέλει τις κολόνες του αυτοκινήτου να παραμένουν στη θέση τους.

Ποιες θυσίες έπρεπε να γίνουν για να μην επηρεαστούν πολύ χώροι και βάρος;
Δεν προχωρήσαμε σε καμία θυσία, αφού πρωταρχικός στόχος μας ήταν να μην αλλοιώσουμε τη λειτουργικότητα και την ευχρηστία του αυτοκινήτου. Το «C» έχει ακριβώς τις ίδιες διαστάσεις με το χάτσμπακ, ενώ ταυτόχρονα σου δίνει μια αίσθηση μεγαλύτερου οχήματος, όταν είναι φυσικά ανοιχτό, ενώ παράλληλα δεν έχουν επηρεαστεί καθόλου τα υψηλά στάνταρντ ασφαλείας του, διαθέτοντας ακόμα και σε αυτήν την έκδοσή του έως και επτά αερόσακους. Είναι ένα ξεχωριστό αυτοκίνητο, για κάθε μέρα όμως!

Πιστεύετε ότι η έκδοση Abarth ταιριάζει με τη φιλοσοφία του κάμπριο μοντέλου;
Δεν υπάρχει κάποιος τελικός σχεδιασμός για να προκύψει κάποιο Abarth C, παρ’ όλα αυτά θα θέλαμε να μεγαλώσουμε ακόμα περισσότερο την γκάμα του και -γιατί όχι;- να το βγάζαμε στην παραγωγή και ως Abarth.

Δεν είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα που το Gruppo δεν έχει παρουσιάσει ένα ρόουντστερ, αφού το τελευταίο ήταν η Barchetta στα μέσα της δεκαετίας του ’90...

Ήταν ένα πολύ καλό αυτοκίνητο και πραγματικά ακόμη θυμάμαι έντονα τη «μάχη» εκείνης της εποχής με το Miata. Από ό,τι γνωρίζω σίγουρα δεν είναι μέσα στα άμεσα σχέδια της εταιρείας, αλλά η ιδέα ενός τέτοιου σπορ σύγχρονου οχήματος υπάρχει μέσα μας και πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα υλοποιηθεί. Μπορεί, βέβαια, να προκύψει με κάποια άλλη εταιρεία του Gruppo, όπως την Alfa Romeo και τη Lancia, ή ακόμα και να δούμε στο μέλλον ένα αντίστοιχο Abarth μοντέλο. Αυτήν τη στιγμή, πάντως, δουλεύουμε πολύ πάνω στο επόμενο Grande Punto.

Υπάρχει μελλοντικός σχεδιασμός για κάποιο κουπέ καμπριολέ; Θα επικρατήσουν τελικά στην αγορά τα CC ή μήπως θα επανέλθουν δριμύτερα τα soft top;
Όχι, αυτή η κατηγορία δεν είναι μέσα στα σχέδια της Fiat. Οι ανταγωνιστές μας, βέβαια, όπως οι Γάλλοι της Peugeot, την υποστηρίζουν πολλά χρόνια τώρα, αλλά εμείς βασιζόμαστε σε άλλη φιλοσοφία. Έχουμε επιλέξει να αναλώσουμε όλες τις προσπάθειές μας σε μοντέλα που αφορούν περισσότερο κόσμο και κυρίως τις κατηγορίες Α, Β και C. Πιστεύω και ελπίζω ότι τα soft top θα επικρατήσουν τελικά σε αυτήν τη μάχη, αφού τα θεωρώ σαφώς πιο ελκυστικά από τα CC.

Ποιο θεωρείτε το πιο καλοσχεδιασμένο κάμπριο όλων των εποχών;
Χωρίς αμφιβολία, θεωρώ τη Spider California Ferrari, ένα από τα πιο εντυπωσιακά σχήματα της εποχής μας και όχι μόνο, αφού διαθέτει πολλή από τη διάσημη ιταλική φινέτσα και ιδιαίτερο δυναμισμό!