4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Fisker Karma

Στον ύπνο έπιασε την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία ο σχεδιαστής και καροσερίστας Χένρικ Φίσκερ, βάζοντας στην παραγωγή μια πολυτελή ηλεκτρική λιμουζίνα.

ΜΕΧΡΙ σήμερα οι ηλεκτροκινητήρες έκαναν την εμφάνισή τους είτε σε αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα είτε ως επικουρική πηγή ισχύος στη φάση της επιτάχυνσης στα υβριδικά οχήματα. Τα τελευταία χρόνια, όμως, πολύς λόγος γίνεται για τα Extended Range Electric Vehicles (EREV). Πρόκειται για -κατά βάση- ηλεκτρικά οχήματα που διαθέτουν αυτονομία ικανή να εξυπηρετήσει τις καθημερινές μετακινήσεις μας. Όταν ξεπεραστεί το όριο, για παράδειγμα, των 80 χλμ., ένας συμβατικός κινητήρας τίθεται σε λειτουργία, προκειμένου να φορτιστούν οι μπαταρίες του αυτοκινήτου. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος οδηγός που σε ημερήσια βάση δε διανύει μεγάλες αποστάσεις δε θα χρειαστεί να φουλάρει ποτέ το αυτοκίνητό του! Όσο απλό κι αν ακούγεται στην πράξη, απαιτείται τεχνολογία αιχμής, που ανεβάζει σημαντικά το κόστος παραγωγής τέτοιων οχημάτων. Έως τώρα μόνο η GM είχε εκδηλώσει την πρόθεσή της να παραγάγει ένα τέτοιο όχημα. Μέχρι που από το πουθενά εμφανίστηκε ο Κάρμα και το έκανε πράξη! «Από το πουθενά» που λέει ο λόγος, γιατί ο συγκεκριμένος σχεδιαστής έχει πολύχρονη σταδιοδρομία σε εταιρείες όπως τις BMW, Aston Martin και Ford, μέχρι που το 2007 ίδρυσε τη Fisker Coachbuild, πρώτος καρπός της οποίας είναι το Karma. Το εξώκοσμο 4θυρο όχημα πρωτοαντικρίσαμε -σε πρωτότυπη μορφή- στην Έκθεση του Ντιτρόιτ του 2008. Ένα χρόνο αργότερα εμφανίστηκε η έκδοση παραγωγής, που έκανε την εμφάνισή της και επί ευρωπαϊκού εδάφους στο Σαλόνι της Γενεύης. Μόλις λίγες μέρες μετά συναντήσαμε τους ανθρώπους της εταιρείας στην Έκθεση της Νέας Υόρκης.

Η σχεδιάστρια Φεϊρούζ Σλεχτ μας μίλησε τόσο για την αρχιτεκτονική του οχήματος όσο και για τον τρόπο που έχουν επιλεγεί τα υλικά του εσωτερικού του, ώστε να είναι φιλικό προς το περιβάλλον από όλες τις απόψεις. «Βασικά έχει χρησιμοποιηθεί στρατιωτική τεχνολογία για την κίνηση του αυτοκινήτου. Δύο ηλεκτροκινητήρες ισχύος 403 ίππων κινούν τους πίσω τροχούς. Το ηλεκτρικό ρεύμα παρέχεται από μια συστοιχία συσσωρευτών ιόντων λιθίου, τοποθετημένη κατά μήκος του αμαξώματος. Υπάρχουν δύο λειτουργίες για την κίνηση του Karma. Στην επιλογή Stealth Mode το ρεύμα από τις μπαταρίες εξασφαλίζει αυτονομία 80 χλμ., επιτάχυνση μέχρι τα 100 χλμ./ώρα σε περίπου 7 δλ. και τελική ταχύτητα 153 χλμ./ώρα. Στη λειτουργία Sport Mode τίθεται σε λειτουργία ο 2λιτρος υπερτροφοδοτούμενος Ecotec της GM με ισχύ 260 ίππων, φορτίζοντας τις μπαταρίες, γεγονός που αυξάνει την αυτονομία στα 483 χλμ., την τελική στα 201 χλμ./ώρα, ενώ βελτιώνεται και η επιτάχυνση, με τα 0-100 χλμ./ώρα να επιτυγχάνονται σε 6 δλ.».

Αν οι επιδόσεις αυτές εντυπωσιάζουν, άλλο τόσο εντυπωσιακό είναι και το αλουμινένιο αμάξωμα του Karma. Με φουτουριστική εμφάνιση, θηριώδεις διαστάσεις (ΜxΠxΥ: 4.987x1.984x1.330 χλστ., μεταξόνιο: 3.160 χλστ.) και αντίστοιχα μεγάλους τροχούς, που φορούν Michelin Pilot Sport PS2 (245/35R22 εμπρός και 265/35R22 πίσω), η πολυτελής αυτή λιμουζίνα δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητη.

Αντίστοιχα εντυπωσιακό (αλλά περιορισμένο σε χώρους) είναι το εσωτερικό. Δεν είναι τόσο το high-tech περιβάλλον που έχει ενδιαφέρον, όσο ο τρόπος που έχουν επιλεγεί τα υλικά, ώστε να συνάδουν με τον πράσινο χαρακτήρα του αυτοκινήτου. «Η καμπίνα του Karma έχει τον αέρα ενός πολυτελούς σπορ αυτοκινήτου» μας εξηγεί η Φεϊρούζ Σλεχτ, «μόνο που τα υλικά τα οποία έχουν επιλεγεί συνδυάζουν τον αισθησιασμό με την υπευθυνότητα. Οι ξύλινες επενδύσεις είναι από κορμούς δέντρων που είτε έχουν πέσει, είτε έχουν καεί, είτε έχουν βρεθεί στο βυθό κάποιας λίμνης. Αυτό του δίνει μια ξεχωριστή αίσθηση. Ακόμα και τα πατάκια κατασκευάζονται από φυτικές ίνες, χωρίς τη χρήση συνθετικών υλικών. Τα δέρματα προέρχονται από ζώα ελευθέρας βοσκής που τρέφονται φυσικά, ενώ ο ιδιοκτήτης του Karma μπορεί να επιλέξει την έκδοση EcoChic, που προσφέρει ένα “animal-free” πολυτελές περιβάλλον, με τη θέση του δέρματος να παίρνει ύφασμα από μπαμπού».

Ποιο είναι το τίμημα για ένα τόσο ιδιαίτερο όχημα; Όχι υπερβολικό, αν σκεφθεί κανείς την τεχνολογία που κουβαλάει, με την τιμή του να ξεκινάει από τα 79.000 ευρώ. Αναμφίβολα, εν μέσω κρίσης θα γεννηθούν ενδιαφέρουσες νέες ιδέες...

Ισχύς: 403 PS
0-100 χλμ./ώρα: 6 δλ.
Κατανάλωση: 2,4 λίτρα/100 χλμ.
Εκπομπές CO2: 93 γρ./100 χλμ.