4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Renault Scenic 1.4 TCe

Το Scenic είναι ταυτισμένο με την ιδέα του MPV. H τρίτη γενιά, ωστόσο, εκτός από ένα διαφορετικό, πιο σύγχρονο «σκηνικό», διαθέτει και περισσότερη δράση!

ΤΙΣ MPV αξίες στη μικρομεσαία κατηγορία, όπως είναι γνωστό, τις έθεσε η Renault με το Espace το 1984. Η εκλαΐκευσή τους ήρθε με το Scenic το 1996. Πάντως, όπως όλα δείχνουν, δεν έχουν ξεπεραστεί. Περίπου 24 MPV προτάσεις μπορείς να ανακαλύψεις στους καταλόγους του ΣΕΑΑ, όταν τόσο τα σουπερμίνι όσο και τα μικρομεσαία μόλις ξεπερνούν τις 30. Η πολυμορφικότητα ουσιαστικά ήρθε με το Scenic πριν από μιάμιση δεκαετία, και θα μείνει, παρ’ ότι ο παροξυσμός του ανταγωνισμού βοηθάει στη μετάλλαξη (προς το καλύτερο ή το χειρότερο εξαρτάται) της κατηγορίας. Ο λόγος του Scenic ως αρχέτυπου των μικρομεσαίων MPV έχει ειδικό βάρος, και σίγουρα όλοι οι κατασκευαστές και αγοραστές θα το λάβουν σοβαρά υπόψη.
Στην τρίτη γενιά του, το πολυμορφικό της Renault, λοιπόν, παραμένει πιστό στις βασικές αρχές του. Ένας όγκος, κανονικό ύψος από το έδαφος, μεταβλητότητα του εσωτερικού στο μάξιμουμ, και όσο για το στοιχείο που έχει αναλάβει να προσφέρει δράση πρόκειται για τον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα με ροπή 2λιτρου και ισχύ 130 ίππους.

Διαφορετικό σκηνικό...
H νέα σχεδιαστική γραμμή της εταιρείας όπως τη γνωρίσαμε από το Megane ήταν αυτή που προσδιόρισε αισθητικά και το νέο Scenic. Παρ’ ότι δε γράφει πουθενά πλέον «Megane», στο... πρόσωπό του είναι περισσότερο από εμφανής η συγγένεια με τα μικρομεσαία της εταιρείας (Megane Coupe και Hatch). Ωστόσο, αν επιχειρούσαμε να τα κατατάξουμε αισθητικά, το Scenic θα στεκόταν σε πιο ψηλό σκαλί του βάθρου από ό,τι το 5θυρο Megane. Με το υποκειμενικό στοιχείο που έχει μια τέτοια κρίση, το Scenic αποτελεί μια καλή απόδοση της σχεδιαστικής γλώσσας της Renault: κόμπακτ στο μάτι, χωρίς αισθητικές ιδιαιτερότητες αλλά και χωρίς να είναι ένα απλό, αδιάφορο vanάκι.
Εσωτερικά υπάρχει επαφή με το προηγούμενο, αλλά είναι μακρινή. Ο παραδοσιακά τοποθετημένος στο κέντρο ψηφιακός πίνακας οργάνων είναι εδώ, αλλά με άλλο σχήμα και πλέον με έγχρωμη οθόνη TFT. Αυτό, όμως, που κυριαρχεί στο αίσθημα που παράγει η καμπίνα του Scenic και ταυτόχρονα δείχνει πού εστίασαν οι Γάλλοι αυτήν τη φορά είναι η ποιότητα κατασκευής.
Το μαλακό πλαστικό (χορταστικά αφρώδες), η συναρμογή και γενικότερα ο αέρας είναι σημαντικά αναβαθμισμένα. Σχηματικά, θα λέγαμε ότι δεν είναι ένα, αλλά δύο βήματα εμπρός.
Το Scenic, είπαμε, είναι πιστό στις αξίες του. Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθεί να προσφέρει μέγιστη ικανότητα μεταβλητότητας. Οι τρεις ανεξάρτητες πίσω θέσεις μπορούν να κάνουν τα πάντα. Οι πλάτες σύρονται εμπρός-πίσω, με το ανάλογο κέρδος για το χώρο αποσκευών (από 437 στα 522 λίτρα), πέφτουν ή ανακλίνονται, ανάλογα με τις ανάγκες και τα κέφια σας, ενώ μπορούν να αφαιρεθούν τελείως, αν σας βολεύει. Σε αυτήν την περίπτωση ο χώρος αποσκευών φτάνει στα 1.837 λίτρα. Και όλα αυτά δίνοντας προσοχή στην πρακτικότητα. Η πίσω πόρτα είναι μεγάλη, κάτι που σημαίνει ότι το άνοιγμα φτάνει αρκετά χαμηλά (60 πόντους από το έδαφος), ενώ το σχήμα του είναι απόλυτα κανονικό. Από πλευράς χώρων, το εσωτερικό ύψος στο πίσω κάθισμα του Scenic πλήττεται από την οροφή στο αυτοκίνητο της δοκιμής. Ο χώρος για το κεφάλι είναι αυτός ενός κανονικού αυτοκινήτου, και όχι εκείνος που περιμένεις από ένα MPV. Ωστόσο, ένας επιβάτης κανονικού αναστήματος κάθεται με σχετική άνεση, αφού και για τα γόνατα υπάρχει ο απαραίτητος αέρας. Το πλάτος, πάντως, φιλοξενεί δύο ενήλικες και ένα παιδί όπως περίπου και στα υπόλοιπα μοντέλα της κατηγορίας. Όσο για τα ντουλαπάκια, τα συρτάρια και τις θήκες για τα μικροαντικείμενα όσων ζουν στο εσωτερικό του, υπάρχουν παντού και συνολικά μετρούν 86 λίτρα.

Με μπόλικη δράση...
Το Scenic είναι «πλούσιο» σε ό,τι αφορά τις πολυμορφικές δυνατότητές του, αλλά αυτό είναι κάτι αναμενόμενο, δεδομένου του... έντιμου πρότερου βίου του σε αυτά τα θέματα. Εκεί που τα πράγματα αλλάζουν άρδην στην τρίτη γενιά είναι στον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα TCe, που μπαίνει για πρώτη φορά στην γκάμα της Renault. Από 1,4 λίτρα αποδίδονται 130 ίπποι και, κυρίως, 19,4 χλγμ. από τις 2.250 σ.α.λ. Στην πράξη, δεν έχει σχέση ούτε με το 2λιτρο ατμοσφαιρικό σύνολο του προηγούμενου. Το Scenic μεταφέρει αίσθηση επάρκειας στον οδηγό. Δεν αρπάζει από χαμηλά, όπως οι TSI ή ίσως και ο T-jet, ωστόσο η πυκνή κλιμάκωση του κιβωτίου (34,5 χλμ./ώρα για κάθε 1.000 σ.α.λ. με 6η!) δε σε αφήνει ξεκρέμαστο ούτε μία στιγμή, ακόμα και κάτω από τις 2.000 σ.α.λ. Ανεβάζει γραμμικά και πολιτισμένα, χωρίς να «φωνάζει», ακόμα και στο όριο, καταναλώνοντας μάλιστα λογικά. Το Scenic χρειάζεται 11,5 λίτρα για κάθε 100 χλμ. κατά μέσο όρο. Βέβαια, δεν προσφέρει μόνο την απαραίτητη ευρωστία που απαιτεί ένα MPV 1.400+ κιλών. Είναι ιδιαίτερα πολιτισμένο στο δρόμο. Κυλάει με ποιότητα και πιο εκλεπτυσμένο τρόπο από ό,τι τα Megane. Ακόμα και τις εγκάρσιες ανωμαλίες, όπου το Coupe και το Hatch συχνά αντιδρούν στεγνά, το Scenic τις απορροφά. Ωστόσο, αν κινηθείς λίγο πιο γρήγορα, αρχίζει να παρουσιάζεται λίγο μαλακό. Γέρνει αισθητά, ενώ η ουρά δεν έχει την αμεσότητα που περιμένεις, και, σε περίπτωση υπερβολής, το πίσω μέρος γίνεται κινητικό. Δε φτάνει να γίνεται «άτσαλο», και αυτό το καθιστά ασφαλές, αλλά είναι φάουλ το γεγονός ότι στον εξοπλισμό της βασικής έκδοσης δεν περιλαμβάνεται το ESP. Κατά τα άλλα, το τιμόνι, αν και ηλεκτρικό, έχει αποβάλει σε μεγάλο βαθμό την αέρινη αίσθηση (με την κακή έννοια) άλλων μοντέλων της εταιρείας, ο επιλογέας είναι ικανοποιητικός, ενώ, σε ό,τι αφορά τα φρένα, τα 58 μ. που απαιτούνται για την ακινητοποίηση του Scenic από τα 120 χλμ./ώρα είναι μια απλώς αξιοπρεπής επίδοση.

To καλύτερο Scenic
H τρίτη γενιά του Scenic έχει περάσει σε μια φάση ωριμότητας. Ως MPV, και με όσα προσφέρει αυτός ο χαρακτήρας του αυτοκινήτου, το Scenic πάντα στεκόταν σε υψηλό επίπεδο. Πλέον, όμως, η Renault έχει προσθέσει στη συνταγή «Scenic» ποιότητα και ευρωστία μέσω του TCe των 130 ίππων, στοιχεία που το κάνουν έναν περισσότερο δύσκολο αντίπαλο, ακόμα και για την επικεφαλής της κατηγορίας στην ελληνική αγορά, C4 Picasso._ 4Τ

1.4 TCe με τη συνεργασία της Nissan
Ο 1.4 TCe, που για πρώτη φορά βλέπουμε στο Scenic, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας Renault-Nissan. To μπλοκ βασίζεται στους HR15 και ΗΡ16 της Nissan, που χρησιμοποιήθηκαν στα Almera και Primera. Πάνω σε αυτό τοποθετήθηκε ο υπερτροφοδότης χαμηλής αδράνειας, ενώ επανασχεδιαστήκαν οι αυλοί εισαγωγής έτσι ώστε να δημιουργούν στροβιλισμό στον αέρα που εισέρχεται, ευνοώντας την καλύτερη ανάμιξη του αέρα με το καύσιμο. Έτσι γίνεται πιο αποδοτική η καύση του μίγματος, κάτι που επιδρά θετικά στη ροπή στις χαμηλές στροφές. Ο 1.4 ΤCe αποδίδει 130 ίππους στις 5.500 σ.α.λ., έχει μέγιστη ροπή 19,4 χλγμ. ήδη από τις 2.250 σ.α.λ. ,ενώ πληροί τις αυστηρότερες προδιαγραφές ρύπων Euro5.

Ανανεωμένη γκάμα
Η γκάμα της Renault ανανεώνεται - ή, για να είμαστε ακριβείς, έχει ήδη ανανεωθεί. H σχεδιαστική φιλοσοφία της εταιρείας ενσωματώθηκε στο Clio μετά το πρόσφατο facelift, το οποίο θα έχει εκδόσεις 1.2 75 ίππων και 1.2 TCe με 100 ίππους αλλά και εκδοχή GT με τον 1.600άρη του Twingo. Παράλληλα, έχει τοποθετηθεί ο 1.4 TCe ήδη στο Megane, όπως και ο μεγαλύτερος 2λιτρος με τους 180 ίππους. Όλα αυτά είναι ήδη εδώ, και τα περισσότερα αποτελούν μέρος από τα περιεχόμενα της λίστα των προσεχώς για την ύλη του περιοδικού. Ωστόσο, περιμένουμε και στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 το κορυφαίο της γκάμας Megane με τον κωδικό «RS», τους 250 ίππους κάτω από το καπό και τα 34 χλγμ. ροπής.

ΥΠΕΡ/ΑΝΕΣΗ/ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ/ΠΟΙΟΤΗΤΑ/ΡΕΠΡΙΖ

ΚΑΤΑ/ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ/ΤΙΜΗ ΠΛΟΥΣΙΑΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

To Scenic δεν εντυπωσιάζει στο δρόμο, ωστόσο παραμένει ασφαλές. Τα στοιχεία που ξεχωρίζουν από την οδική συμπεριφορά του είναι η ποιότητα κύλισης και η άνεση.

O σχεδιασμός έχει τη σφραγίδα της Renault, ενώ η ποιότητα κατασκευής είναι η καλύτερη που έχουμε συναντήσει σε Megane, και μάλιστα με διαφορά.

Θήκες, συρτάρια και ντουλαπάκια υπάρχουν παντού. Συνολικά, ο όγκος τους φτάνει τα 86 λίτρα.

Tο ESP δεν ανήκει στον εξοπλισμό της πλούσιας έκδοσης, που στοιχίζει 22.047 ευρώ, ή πρέπει κανείς να επιβαρυνθεί 832 ευρώ, για να το προσθέσει στη βασική εκδοχή.