4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Mercedes TecDay: αυτοκίνηση χωρίς καυσαέρια

Κωδικός «ZERO»
Στην ημερίδα τεχνολογίας που διοργανώνει συχνά πυκνά η Mercedes-Benz είχαμε τη δυνατότητα να δούμε και να οδηγήσουμε τις προτάσεις των Γερμανών για ένα πιο καθαρό μέλλον. Απώτερος στόχος η αυτοκίνηση με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

ΝΑΙ, ο τίτλος που έδωσαν οι Γερμανοί στη συγκεκριμένη ημερίδα είναι μεγαλεπήβολος και, πιθανότατα, μακροπρόθεσμος. Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι εκεί στην Daimler εργάζονται ήδη για να χτίσουν αυτό το μέλλον. Μπορεί και οι ίδιοι να παραδέχονται ότι η καθαρή ηλεκτροκίνηση έρχεται, «αλλά όχι αύριο», όμως η Mercedes είναι καταδικασμένη από την ίδια της την ιστορία να παίξει το ρόλο του κατασκευαστή που θα δώσει λύση στα προβλήματα του σήμερα, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα το αύριο. Το αδιαμφισβήτητο αστέρι στη συγκεκριμένη παρουσίαση τεχνολογίας ήταν το Concept BlueZERO, ένα πρωτότυπο που μπορεί να δεχθεί τρία διαφορετικά συστήματα κίνησης, ανάλογα με τις ανάγκες. Γυρνώντας στο σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε την B-Class F-CELL, η οποία κινείται αποκλειστικά με υδρογόνο, και μάλιστα είναι έτοιμη για παραγωγή, τις υβριδικές ML και S-Class καθώς και ένα σεβαστό αριθμό «ιδιαίτερων» κατασκευών και «καθαρών» επαγγελματικών οχημάτων. Ευπειθώς αναφέρουμε, λοιπόν, από τη Στουτγάρδη, σχετικά με το σήμερα, το αύριο αλλά και το μακρινό μέλλον της αυτοκίνησης, όπως το συνέλαβαν οι πρωτοπόροι Γερμανοί της Mercedes-Benz._ Σ. Λ.

Στο εγγύς μέλλον: Concept BlueZERO
Πρόκειται για το αστέρι της παρουσίασης, ενώ η Mercedes σημειώνει ότι είναι σχεδόν έτοιμο να μπει σε στάδιο μαζικής παραγωγής. Το πρωτότυπο αυτό, το οποίο φέρνει λίγο στα ενός όγκου οχήματα της εταιρείας A- και B-Class (χρησιμοποιεί την ίδια αρχιτεκτονική στο πάτωμά του), είναι μια οπτική που εφάπτεται στις ανάγκες του περιβάλλοντος για ηλεκτρική αυτοκίνηση. Προσφέρει χώρο για πέντε ενήλικες και αποσκευές πάνω από 500 λίτρα σε όγκο. Η λογική του είναι ότι μπορεί να φέρει τρία διαφορετικά συστήματα κίνησης στο ίδιο πλαίσιο, ανάλογα με τις ανάγκες του αγοραστή του, που προσφέρουν αυτονομία 200, 400 και 600 χλμ., αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Daimler αγόρασε το 49,9% της εταιρείας Evonik (εξέλιξη μπαταριών λιθίου) και συμμετέχει κατά το 90% μαζί της στην εταιρεία Deutsche Accumotive & Co. για την κατασκευή τους.

Η πρώτη εκδοχή του BlueZERO ονομάζεται «E-CELL», είναι ηλεκτροκίνητη και η ενέργεια προέρχεται μόνο από μπαταρία λιθίου, η οποία φορτίζει από το οικιακό δίκτυο. Το δεύτερο σύστημα είναι ένα κλασικό, πλέον, F-CELL, που χρησιμοποιεί κυψέλη υδρογόνου. Τέλος, το E-CELL PLUS έχει μπαταρίες και κινητήρα εσωτερικής καύσης, που παρέχει την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια στους συσσωρευτές, αντί υδρογόνου, όταν η φόρτιση από το οικιακό δίκτυο εξαντληθεί (range extender).

Σήμερα κιόλας: Mercedes B-Class F-CELL
Λιγότερο εντυπωσιακή από το BlueZERO, αλλά αυτό το νέο είναι ακόμα σημαντικότερο: Ήδη εντός του 2009 αρχίζει η διάθεση στην αγορά της νέας B-Class F-CELL. Είναι το πρώτο όχημα μαζικής παραγωγής που χρησιμοποιεί κυψέλες υδρογόνου, αν και ο αριθμός αντιτύπων ετησίως θα κρατηθεί, αρχικά, σε χαμηλά επίπεδα. Ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει μέγιστη ισχύ 136 ίππων και 320 Nm (32,6 χλγμ.) ροπής από τις 0 -κιόλας- σ.α.λ. Η τελευταίας τεχνολογίας κυψέλη υδρογόνου, ίδια με αυτήν του Concept BlueZERO F-CELL, καταναλώνει 2,9 λίτρα καυσίμου για κάθε 100 χλμ., μέτρηση υπολογισμένη σε ισοδύναμο ντίζελ και, φυσικά, το μόνο που εκπέμπει ως παράγωγο είναι καθαρό, απεσταγμένο νερό. Η οδήγησή της είναι εντυπωσιακή εμπειρία, καθώς το αυτοκίνητο επιταχύνει δυνατά και γραμμικά από στάση ή από οποιαδήποτε ταχύτητα, με απαράμιλλη ησυχία και, το κυριότερο, χωρίς να διαφέρει σε τίποτα άλλο (πέραν του τρόπου ανεφοδιασμού) από μια οποιαδήποτε αυτόματη B-Class.

Υβριδικές λιμουζίνες και SUV

S 400 HYBRID
Η Mercedes γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος κατασκευαστής που προσφέρει ένα υβριδικό μοντέλο στην πολυτελή κατηγορία (την παγκόσμια πρωτιά έκλεψε η Lexus με το GS 450h). Η S400 HYBRID φέρει τον κινητήρα της S 350 (V6 3,5 λίτρων) με νέα κυλινδροκεφαλή, εκκεντροφόρους και έμβολα, που ανέβασαν την απόδοση στους 279 ίππους, μειώνοντας ταυτόχρονα την κατανάλωση. Ο κινητήρας αυτός πλαισιώνεται από ηλεκτροκινητήρα 20 ίππων και 16,3 χλγμ. ροπής. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι σχεδόν 300 ίπποι και 39,2 χλγμ. ροπής, που περνούν στους πίσω τροχούς μέσω του αυτόματου κιβωτίου 7G-TRONIC, και η κατανάλωση στο μικτό ευρωπαϊκό κύκλο δεν ξεπερνά τα 7,9 λτ./100 χλμ. Χαρακτηριστικό είναι ότι το υβριδικό σύστημα δεν ξεπερνά τα 75 κιλά συνολικά.

Vision E 300 BlueTEC HYBRID
Πρόκειται για ένα πρωτότυπο που σε ένα εύλογο διάστημα θα βρει το δρόμο του για την παραγωγή. Ο κωδικός BlueTEC φανερώνει ότι καρδιά του υβριδικού συστήματος αυτής της E-Class είναι ένας μοντέρνος πετρελαιοκινητήρας. Το σύνολο, μαζί με τον ηλεκτροκινητήρα, αποδίδει 224 ίππους και 59,1-61,2 χλγμ. ροπής(!), καταναλώνοντας μόλις 4,5 λίτρα/100 χλμ. και ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές ρύπων Euro 6.

ML 450 HYBRID
Εντάξει, η ίδια η ύπαρξη της M-Class οφείλεται στις απαιτήσεις της αμερικανικής αγοράς. Ομοίως και η υβριδική ML 450, που βλέπετε, προορίζεται κυρίως για τη νέα ήπειρο, και μάλιστα το υβριδικό της σύστημα με το κωδικό όνομα «two-mode» έχει εξελιχθεί από κοινού με την GM. Το χαρακτηριστικό του είναι ότι οι δύο ηλεκτροκινητήρες είναι τοποθετημένοι σε ένα «πακέτο» με το αυτόματο κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων. Ο δυνατότερος εξ αυτών (85 ίπποι, 24 χλγμ.) είναι τοποθετημένος ανάμεσα σε κινητήρα (3,5 V6 με 279 ίππους, όπως στην S 400 HYBRID) και κιβώτιο, και ο άλλος (82 ίπποι, 26,5 χλγμ.) αμέσως μετά το κιβώτιο, προς τη μεριά του άξονα μετάδοσης. Το αυτοκίνητο μπορεί να κινηθεί μόνο με ηλεκτρισμό, μόνο με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, ή με οποιονδήποτε συνδυασμό ισχύος των δύο (full hybrid). Η συνολική του απόδοση είναι 340 ίπποι και 52,7 χλγμ. ροπής. Οι Γερμανοί υπόσχονται κατανάλωση 11,2 λτ./100 χλμ. στον αστικό κύκλο και μόλις 9,8 λτ./100 χλμ. στον αυτοκινητόδρομο.

Γερμανικές εκκεντρικότητες...
Φανταστείτε μια 190Ε της δεκαετίας του ’80 που κρύβει κάτω από το καπό 6άρι κιβώτιο και τον «Wunder-diesel» (ντίζελ-θαύμα) της C 250 CDI του 2009, με τους 204 ίππους και τα... 50 χλγμ. ροπής. «Ζε Τζέγμανς» το έκαναν! Η εργοστασιακή μετατροπή χρειάστηκε 1.600 ώρες δουλειάς και 60.000 ευρώ, αλλά άξιζε τον κόπο. Αυτή η κλασικότατη Benz (W201) ζυγίζει μισό τόνο λιγότερο (1.175 κιλά - 5,8 κιλά ανά ίππο) από τη σημερινή «δισέγγονή» της C-Class (W204), καταναλώνει 4,9 λτ./100 χλμ., επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ. σε 6,2 δλ.(!) και έχει τελική ταχύτητα 240 χλμ./ώρα. Ο στόχος της μετατροπής, πέρα από τη διασκέδαση των μηχανικών, ήταν να δείξουν πού έχουν φθάσει οι κινητήρες ντίζελ. Σκεφθείτε αυτό μόνο: Με το νέο μοτέρ, αυτή η 190Ε θα ντρόπιαζε οποιαδήποτε Porsche 911 της εποχής της.

Τα φορτηγά με κινητήρες BlueTec εκπέμπουν 60% λιγότερα οξείδια του αζώτου (NOx) και 80% λιγότερα μεγαλομόρια. Το Actros που βλέπετε κατέχει το ρεκόρ Γκίνες για αποδοτικότητα καυσίμου με πλήρες φορτίο: 40 τόνοι και κατανάλωση μόλις 14,53 mpg (miles per gallon) ή, αλλιώς, 16,17 λτ./100 χλμ.