4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Toyota Prius

Prius στον κύβο...
... ή στην τρίτη δύναμη, αν προτιμάτε. Όπως και νά ’χει, τούτη εδώ είναι η τρίτη γενιά του υβριδικού μοντέλου των Ιαπώνων. Πέρα από τις πράσινες πόλεις της Ευρώπης, το οδηγήσαμε και στην Ελλάδα, και επιχειρούμε μια αναφορά στα οικονομοτεχνικά δεδομένα του.

ΤΟ πρώτο πράγμα που χτυπάει στο μάτι κοιτώντας τα χαρακτηριστικά του «επόμενου» Prius, όπως αρέσκονται να το αποκαλούν οι Ιάπωνες, είναι η αύξηση του κυβισμού του βενζινοκινητήρα από τα 1,5 στα 1,8 λίτρα, κάτι που, εκ πρώτης όψεως, φαντάζει περίεργο την εποχή του downsizing που διανύουμε. Στην πράξη, ωστόσο, αυτό το μοτέρ λειτουργεί στον κύκλο του ¶τκινσον και αποδίδει τη μέγιστη ισχύ χαμηλά (στις 5.200 σ.α.λ.), όντας πιο αποδοτικό σε χαμηλές και μεσαίες σ.α.λ. από τον προκάτοχό του. Ο ηλεκτροκινητήρας έχει δυναμώσει και αυτός σε σύγκριση με το απερχόμενο μοντέλο, αποδίδοντας 80 ίππους στα 650 V και πάνω από 21 χλγμ. ροπής. Το σύνολο αποδίδει, συνδυαστικά, 136 ίππους, καταναλώνοντας ακόμα λιγότερο καύσιμο και, φυσικά, εκπέμποντας λιγότερο CO2. Το σύνολο κινητήρα-μετάδοσης (κίνηση στους εμπρός τροχούς μέσω κιβωτίου τύπου CVT) καταλαμβάνει, πλέον, μικρότερο όγκο, αφήνοντας περισσότερο ωφέλιμο χώρο για επιβάτες και αποσκευές.

Ε, όχι και mainstream!
Η προσπάθεια που έχει γίνει από τον κατασκευαστή ώστε το αυτοκίνητο να βγάλει οριστικά από πάνω του το μανδύα του «ειδικού» μοντέλου είναι εμφανής από την πρώτη στιγμή που θα καθίσει κανείς πίσω από το πολυχρηστικό τιμόνι του Prius III. Το μεταξόνιο των 2.700 χλστ. δίνει στο σαλόνι του αυτοκινήτου τον αέρα ενός Avensis, κάτι που οδηγεί το μυαλό σε συγκρίσεις, τις οποίες μάλιστα δεν απέφυγαν οι ίδιοι οι Ιάπωνες κατά την παρουσίαση του μοντέλου στη Σουηδία στο τέλος Ιουνίου. Το μήκος, ωστόσο, του Prius δεν ξεπερνά αυτό ενός μικρομεσαίου σεντάν, όπως, για παράδειγμα, είναι η Corolla. Κάθεσαι, λοιπόν, στη θέση του οδηγού, και το υβριδικό σύστημα έρχεται στη ζωή εντελώς αθόρυβα πιέζοντας το μπουτόν της εκκίνησης - ο βενζινοκινητήρας παίρνει εμπρός μετά την εκκίνηση του οχήματος. Η δύναμη είναι πανταχού παρούσα, και δίνει τα πρώτα σημάδια ότι αυτό δεν είναι σαν το Prius που ήξερες. Πράγματι, τα 180 χλμ./ώρα τελικής ταχύτητας που ανακοινώνει ο κατασκευαστής έρχονται με χαρακτηριστική ευκολία, ενώ η ροή ισχύος είναι συνεχής και χωρίς κομπιάσματα. Οδηγικά, δε μιλάμε για ένα αυτοκίνητο που θα εντυπωσιάσει τον ενθουσιώδη οδηγό, ωστόσο το τιμόνι του είναι βελτιωμένο σε αίσθηση, σε σχέση με το... PlayStation του Prius II, η εμπρός ανάρτηση είναι σωστότερα ρυθμισμένη και μόνο ο ημιάκαμπτος πίσω μένει να θυμίζει ότι «εδώ είναι Ελλάδα». Από την άλλη, η αίσθηση του μεσαίου πεντάλ δείχνει ότι τα φρένα είναι... απασχολημένα και με άλλες εργασίες (φόρτιση συσσωρευτών), εκτός από την επιβράδυνση του οχήματος.

Οικονομοτεχνικά
Στο σχεδιασμό του αυτοκινήτου έγινε προσπάθεια βελτίωσης της ήδη εξαιρετικής αεροδυναμικής, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του συντελεστή αντίστασης από Cd = 0,26 στο εντυπωσιακότατο 0,25. Η μείωση αυτή από μόνη της βελτίωσε σημαντικά τις εκπομπές ρύπων. Για να μεταφραστούν οι υποσχέσεις σε αποτέλεσμα, θα πρέπει κανείς να ξεχάσει τις επιταχύνσεις τέρμα γκάζι από φανάρι σε φανάρι, μιας και «σκοτώνουν» τη φόρτιση της μπαταρίας. Από εκεί και πέρα, οι κορυφαίες τιμές κατανάλωσης επιτυγχάνονται με αρκετή δόση από γκάζι στη φάση της επιτάχυνσης και αμέσως μετά με ελάχιστη πίεση στο πεντάλ, ώστε η ζητούμενη ταχύτητα να διατηρηθεί μόνο με ηλεκτρισμό. Στην κίνηση, εκεί που τα συμβατικά αυτοκίνητα ζεσταίνονται και καταναλώνουν περισσότερο, το Prius απλώς... χαμογελά με νόημα, αφού μπορείς να κινείσαι αποκλειστικά με τον ηλεκτροκινητήρα έως τα 50 χλμ./ώρα, δεδομένου ότι έχεις φροντίσει για τη φόρτιση της μπαταρίας από πριν. Τι σημαίνουν όλα αυτά στο ταμείο; Η μέγιστη κατανάλωση, και με οδήγηση εντελώς... ανάρμοστη ως προς το στιλ του αυτοκινήτου, δεν ξεπέρασε τα 7,2 λτ./100 χλμ., ενώ η μέση κυμάνθηκε στα 6,3. Στην πόλη, το Prius δίνει και ρέστα, αφού μιλάμε για καταναλώσεις από 4,5 έως 4,7 λίτρα για κάθε 100 χλμ., με το... σωστό τρόπο οδήγησης. Για να συγκρίνουμε με το «αδελφό» Avensis 1.8 Multidrive, που έχει παραπλήσιες επιδόσεις με το νέο Prius, αναφέρουμε ότι η ελάχιστη κατανάλωσή του δεν πέφτει κάτω από τα 11,1 λτ./100 χλμ., ενώ η μέγιστη σκαρφαλώνει εύκολα έως τα 13,8 και η μέση κυμαίνεται στα 12,5 λτ./100 χλμ. Υπολογίζοντας 15.000 χλμ. το χρόνο κατά μέσο όρο, τιμή αμόλυβδης 1 ευρώ το λίτρο και με δεδομένο ότι το Prius ΔΕΝ πληρώνει τέλη κυκλοφορίας, σημειώνουμε ότι ένα ενδεικτικό μέσο κόστος χρήσης για το Prius είναι τα 945 ευρώ, ενώ για το Avensis 1.8 Multidrive τα 2.077 ευρώ, δηλαδή κάτι αρκετά πάνω από το διπλάσιο.

Συμφέρει;
Ναι, η τιμή του νέου Prius δείχνει -και είναι- τσουχτερή. Με βάση το παράδειγμά μας, ωστόσο, του αρκεί λιγότερο από ένας χρόνος για να κάνει απόσβεση τα 1.000 ευρώ που κοστίζει περισσότερο από ένα Avensis με παρόμοια ισχύ-κιβώτιο-επιδόσεις-χώρους, και από εκεί και πέρα ξεκινά η... αποταμίευση χρημάτων που ΘΑ δαπανούσατε για καύσιμο και τέλη κυκλοφορίας. Για το τέλος κρατήστε και τη νόμιμη είσοδο του Prius στο Δακτύλιο καθημερινά. Οικονομικά και μακροπρόθεσμα, λοιπόν, συμφέρει. Με βάση τα «θέλω» του Πραγματικού Οδηγού, ίσως όχι, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι μόνο αυτό δεν είναι το ζητούμενο που καλείται να ικανοποιήσει το νέο Prius._ 4Τ

ΥΠΕΡ/ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/ΧΩΡΟΙ/ΡΕΠΡΙΖ
ΚΑΤΑ/ΑΔΙΑΦΟΡΗ ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ/ΑΝΑΠΗΔΗΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΑΞΟΝΑ/ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΕΝΤΑΛ ΦΡΕΝΩΝ

Το σύστημα αυτόματου παρκαρίσματος ανήκει στον προαιρετικό εξοπλισμό του νέου Prius.

Η ποιότητα είναι μόνο λίγο αναβαθμισμένη σε σχέση με το μοντέλο που αντικαθιστά, αλλά η εργονομία, ο εξοπλισμός άνεσης και τα συστήματα πληροφόρησης του οδηγού βρίσκονται σε κορυφαίο επίπεδο.

Μη σας ανησυχούν τα μικρογδαρσίματα. Η Toyota παρέχει ένα δοχείο με το ορίτζιναλ χρώμα του αυτοκινήτου για τις μικροεπισκευές.

Ο χώρος αποσκευών ανέρχεται στα 445 λίτρα. Αν δε σας αρκεί τόσο, η αναδίπλωση των καθισμάτων δημιουργεί ένα επίπεδο -αλλά αρκετά υψηλό- πάτωμα.