4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Chevrolet Camaro SS

Το μικρό, άγριο ζώο που τρέφεται με μάστανγκ είναι πάλι εδώ. Και βρυχάται...

ΟTAN το 1966 η Chevrolet είχε καλέσει τους εκπροσώπους του Τύπου για να τους αποκαλύψει επίσημα την έναρξη παραγωγής του πρότζεκτ «XP-836» υπό την εμπορική ονομασία «Camarο», οι δημοσιογράφοι αμέσως είχαν ρωτήσει τι είναι «καμάρο». «Ένα μικρό, άγριο ζώο που τρώει μάστανγκ» ήταν η απάντηση... Και κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία των pony car, των όμορφων, σπορ, μικρών (με αμερικανικά δεδομένα) και οικονομικά προσιτών αυτοκινήτων, στα οποία προστέθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα το Dodge Challenger, για να δημιουργηθεί η... Αγία Τριάδα της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Μολονότι στα χρόνια που ακολούθησαν τα μοντέλα των Mustang, Chevrolet και Dodge συνέχισαν αδιάλειπτα να παράγονται σε νέες γενιές και εκδόσεις, τόσο η πετρελαϊκή κρίση των 70’s όσο και ο εκφυλισμός τους τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 τα κατέστησαν εντελώς ξένα ως προς τα αρχέτυπα μοντέλα τους σε επίπεδο χαρακτήρα αλλά και σχεδιασμού. Στο τέλος του 20ού αιώνα κανείς δε μιλούσε πλέον για pony car.
Εκείνο που έλειπε, κυρίως, ήταν το πρώτο συστατικό της σωστής συνταγής κατασκευής, η ομορφιά, μέχρι που στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού κατάλαβαν πόση αξία έχει να ενσωματώνεις ρετρό στοιχεία και φόρμες στο σύγχρονο ντιζάιν. Και ακριβώς έτσι ανασυνιστάται 40+ χρόνια αργότερα η κατηγορία των ταγών του αμερικανικού ονείρου. Gentlemen, start your engines...

Camaro Generation V
Βασισμένη στο δάπεδο Zeta της GM, που έχει εξελιχθεί στην Αυστραλία από τη Holden, η Camaro επωφελείται της κλασικής αρχιτεκτονικής «κινητήρας εμπρός-κίνηση πίσω» αλλά και της πίσω ανάρτησης πολλαπλών συνδέσμων, γεγονός που τη διαφοροποιεί από όλους τους αντιπάλους της. Στις ΗΠΑ ακόμα και τα muscle car του 21ου αιώνα αρκούνται σε άκαμπτο άξονα... H γκάμα των κινητήρων περιλαμβάνει δύο σύνολα, ένα V6 304 ίππων και, στην περίπτωσή μας, την έκδοση SS, τον V8 426 ίππων, που θα βρει κανείς και κάτω από το καπό της Corvette. Τι πιο ταιριαστό για ένα pony car που σέβεται τον εαυτό του και την ιστορία του;
Πέμπτη πρωί, κάπου στα περίχωρα του Λος ¶ντζελες, η κατακόκκινη Camaro μάς περιμένει υπομονετικά. Love at first sight, που λένε και σ’ αυτά τα μέρη! Είναι οι αναλογίες, το μακρύ ρύγχος και το κοντό πορτ μπαγκάζ, η επιθετική γωνιώδης μάσκα, τα φουσκωμένα φτερά, τα 4,8 επί 1,9 μ. της. Είναι οι έντονες ακμές, που συνδυάζονται με απαλές καμπύλες, εμπνευσμένες, σύμφωνα με τη Chevrolet, από τα μαχητικά F22. Είναι καθένα και όλα αυτά μαζί που την καθιστούν κουκλάρα, ενσωματώνοντας αρμονικά όλα τα σχεδιαστικά στοιχεία που αγαπήσαμε στα αμερικανικά κουπέ 2+2 θέσεων.
Το εσωτερικό επιφυλάσσει μια μικρή έκπληξη, καθώς τα ρετρό μεν, αλλά ανακόλουθα σε σχεδιασμό και ποιότητα -σε σχέση με το εξωτερικό παρουσιαστικό- όργανα σε προσγειώνουν απότομα στην πραγματικότητα. Κυριαρχεί το σκληρό πλαστικό, που σε πάει δεκαετίες πίσω, σε σχέση με τα σημερινά ευρωπαϊκά και ιαπωνικά στάνταρντ. Ουδόλως, βέβαια, αυτό είναι ικανό να σου χαλάσει τη διάθεση, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι βρίσκεσαι σε ένα αληθινό pony car των -υπενθυμίζω- 426 ίππων και 30.995 δολαρίων! Από την άλλη, η ορατότητα πολεμίστρας προς όλες τις κατευθύνσεις αντιμετωπίζεται μόνο -και δε θα μας εξέπληττε καθόλου, αν αναφερόταν ακόμα και στο manual- με ένα γερό burn-out: τρέποντας εύκολα σε άτακτη φυγή ό,τι κινείται σε ακτίνα 1 μιλίου! Εκτός από τους σερίφηδες, δυστυχώς…

V for Victory
Γυρνάμε το κλειδί στη μίζα και βυθίζουμε αργά και αναγνωριστικά το πεντάλ-παντόφλα του γκαζιού προς το δάπεδο. Με την πρόφαση πως κάνει ζέστη, ανοίγουμε και τα δύο παράθυρα, μα κατά βάθος δε θέλουμε τίποτα περισσότερο από το να απολαύσουμε τον υπέροχο ήχο του αμερικανικού big-block. Ο οποίος ήχος, αντίθετα από τα θρυλούμενα, δεν οφείλεται στις διαθέσεις του μικρού, άγριου καμάρο, που ενίοτε γουργουρίζει και άλλοτε βρυχάται, αλλά στην τοποθέτηση των στροφάλων με σχετική διαφορά 90° και στη χαρακτηριστική σειρά έναυσης των 8 κυλίνδρων. Χάρμα ώτων, δηλαδή! Ο αλουμινένιος ατμοσφαιρικός κινητήρας δεν είναι ό,τι πιο high-tech (π.χ., έχει μηχανικά ωστήρια, και οι μεγάλες βαλβίδες του περιορίζουν το όριο στροφών στις 6.600 σ.α.λ.), όμως τα 426 αλογάκια του στις 5.900 σ.α.λ. τα στέλνει στους πίσω τροχούς, όπως και τα 58 χλγμ. στις 4.600 σ.α.λ. Τουτέστιν, γκάζι υπάρχει άφθονο για να κινήσει τα 1.746 κιλά του αμαξώματος αλλά και να υπερνικήσει τις μακριές σχέσεις του 6τάχυτου χειροκίνητου πριζντιρέκτ κιβωτίου, που προφανώς έχουν επιλεχθεί με γνώμονα τον περιορισμό κατανάλωσης καυσίμου. Η 2η σχέση βγάζει 121,6 χλμ./ώρα στον κόφτη, η 5η έχει σχέση μετάδοσης 0,84:1 και η 6η 0,57:1(!), πράγμα που σημαίνει πως, αν μπορούσε, το αυτοκίνητο θα επιτάχυνε μέχρι τα 442 χλμ. με αυτήν τη μετάδοση, ή -επί του πρακτέου- στα 100 χλμ./ώρα κινείται με 1.500 σ.α.λ.!
Επειδή κανείς σε αυτόν τον κόσμο δεν έγινε σοφότερος μέσω τεχνικών αναλύσεων, σανιδώνουμε την παντόφλα, και οι σκέψεις μας γίνονται μπουχός και πιστονιές, αφήνοντας το δρόμο να μας οδηγήσει στο Βαλχάλα των αμερικανικών αυτοκινήτων. Λόγω των προαναφερθέντων συγκυριών, χρειάζεται να δουλέψεις τον κινητήρα υψηλότερα από ό,τι θα περίμενες από ένα V8 του είδους, εκεί, γύρω στις 4.000-5.000 σ.α.λ., όπου αποδίδει τη μέγιστη ροπή του. Και αυτά είναι καλά νέα, αφού ακριβώς εκεί η ηχητική απόλαυση πιάνει το μάξιμουμ! Πάντως, είναι και πρόθυμος και γρήγορος, επιταχύνοντας το αυτοκίνητο, σύμφωνα με τη Chevrolet, από στάση έως τα 60 μίλια/ώρα (96 χλμ./ώρα) σε 4,6 δλ. Σβήνεις το σύστημα ελέγχου ευστάθειας, αφού τα μεγάλα μετατρόχια (1.628 χλστ. το πίσω) και τα Pirelli PZero διάστασης 275/40 R20 (245/45 τα εμπρός) εγγυώνται αρκετά καλή πρόσφυση, και ψάχνεις απεγνωσμένα για το επόμενο στροφιλίκι. Εκεί ανακαλύπτεις το σωστό ζύγισμα (52%-48% του βάρους εμπρός-πίσω) και ένα γρήγορο τιμόνι, που, εκτός από τεράστιο, είναι και αρκετά ελαφρύ σε αίσθηση. Μαλακότερη από ό,τι θα περίμενε κανείς αποδεικνύεται η ανάρτηση, ρυθμισμένη με γνώμονα περισσότερο την άνεση, παρά την απόλυτη οδική συμπεριφορά, ενώ τα φρένα της Brembo (με αεριζόμενους δίσκους 14 και 14,4 ιντσών εμπρός-πίσω) είναι αξιόπιστα και καλά σε αίσθηση.

The American Dream
Ακροβατώντας στα όρια των pony και muscle car, με σύγχρονο σχεδιασμό που παραπέμπει σε παλιές, ρομαντικές εποχές, η Camaro ενσαρκώνει τις προσπάθειες ολόκληρης της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας για ένα καλύτερο αύριο, βασισμένο σε παραδοσιακές αξίες. Είναι η ίδια η Αμερική, που δειλά και αμήχανα ορθοποδεί, είναι η σταθερά σε έναν κόσμο που αλλάζει, περιθωριοποιώντας καθέναν που ξεκινά να διασχίσει δέκα πολιτείες απλώς και μόνο για να μετατρέψει άσκοπα(;) δεκάδες γαλόνια βενζίνης σε 426 ίππους και σε πολιτικώς ανορθόδοξους ήχους. Σίγουρα, η Camaro δεν είναι το τέλειο υπεραυτοκίνητο, αλλά, όπως λέμε και στο Αμέρικα, «who cares, dude?»._ Ν. Κ.

Τα τέσσερα συμπληρωματικά όργανα δε διεκδικούν δάφνες εργονομίας για τη θέση τους (πίσω από τον επιλογέα), αποτελούν όμως -και αυτά- φόρο τιμής στο αρχέτυπο της δεκαετίας του ’60.

Κινητήρας μπροστά, κίνηση πίσω, προσιτή τιμή και σχεδιασμός από τις παλιές, καλές εποχές: η συνταγή της επιτυχίας για το pony car του 21ου αιώνα.

«Η ορατότητα πολεμίστρας προς όλες τις κατευθύνσεις αντιμετωπίζεται μόνο με ένα γερό burn-out: τρέποντας εύκολα σε άτακτη φυγή ό,τι κινείται σε ακτίνα ενός μιλίου!»

«Με την πρόφαση πως κάνει ζέστη, ανοίγουμε και τα δύο παράθυρα, μα κατά βάθος δε θέλουμε τίποτα περισσότερο από το να απολαύσουμε τον υπέροχο ήχο του αμερικανικού big-block.»

«Η Camaro ενσαρκώνει τις προσπάθειες ολόκληρης της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας για ένα καλύτερο αύριο, βασισμένο σε παραδοσιακές αξίες. Είναι η ίδια η Αμερική, που δειλά και αμήχανα ορθοποδεί, είναι η σταθερά σε έναν κόσμο που αλλάζει...»

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
CHEVROLET CAMARO SS

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ V8
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 6.162 κ.εκ.
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 426/5.900 σ.α.λ.
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 58,0 χλγμ./4.600 σ.α.λ.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εμπρός Γόνατα με ψαλίδια βάσης, αντιστρεπτική
Πίσω Πολλαπλών συνδέσμων, αντιστρεπτική

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΗΚ.xΠΛ.xΥΨ. 4.836x1.918x1.377 χλστ.
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.852 χλστ.
ΒΑΡΟΣ 1.746 κιλά

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-96 χλμ./ώρα 4,6 δλ.
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 248 χλμ./ώρα

*ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ

Πρώτη γενιά: 1967-1970
Όταν η Ford παρουσίασε το Mustang το 1964, πούλησε τους πρώτους έξι μήνες 100.000 αυτοκίνητα και σχεδόν 500.000 τον πρώτο χρόνο παραγωγής. Η απάντηση της Chevrolet ήρθε με την Camaro, ένα αυτοκίνητο βασισμένο στη Chevy Nova. Ήταν διαθέσιμο με 6κύλινδρους εν σειρά και V8 κινητήρες με ισχύ από 140 έως 375 ίππους, συνδυασμένους με αυτόματα και χειροκίνητα κιβώτια 3 ή 4 σχέσεων. Η έκδοση Super Sport (SS) έκανε το ντεμπούτο της από την πρώτη χρονιά παραγωγής, προσφέροντας σφικτότερη ανάρτηση, μεγαλύτερα ελαστικά και σπορ αισθητικές βελτιώσεις. To facelift του ’69 δημιούργησε το σχεδιαστικό αρχέτυπο της Camaro, στην οποία βασίζεται η σημερινή, πέμπτη γενιά της. Σπανιότερη και θρυλικότερη έκδοση αυτή της αλουμινένιας ZL-1 της ίδιας χρονιάς με τον 7λιτρο V8 των 425 ίππων, που κατασκευάστηκε σε μόλις 69 αντίτυπα για λόγους αγωνιστικής ομολογκασιόν.

Δεύτερη γενιά: 1970-1981
Η δεύτερη γενιά εξελίχθηκε χωρίς τη χρονική πίεση και με μεγαλύτερη χρηματοδότηση σε σχέση με το ’64. Διατηρήθηκαν το αυτοφερόμενο αμάξωμα με υποπλαίσιο ανάρτησης εμπρός και φύλλα σούστας πίσω και υιοθετήθηκε η χαρακτηριστική γωνιώδης μάσκα. Οι κινητήρες ξεκινούσαν πια από τους 155 ίππους και έφταναν τους 375 της έκδοσης SS. Ωστόσο, με τις νέες προδιαγραφές εκπομπής ρύπων οι ιπποδυνάμεις έπεσαν από το 1971. Έπειτα από σειρά σχεδιαστικών μικροαλλαγών το 1979, αποδείχτηκε η εμπορικά πιο επιτυχημένη χρονιά, με ρεκόρ πωλήσεων 282.571 αντιτύπων. Από το 1980 η πετρελαϊκή κρίση χτύπησε όλα τα pony car, μειώνοντας τις πωλήσεις. Η Chevrolet εξόπλισε την Camaro με νέο V6 (προς αντικατάσταση των παλιού εν σειρά 6κύλινδρου κινητήρα), που ξεκινούσε από τους 110 ίππους, αλλά και με ένα small-block V8 4,4 λίτρων με... 120 ίππους!

Τρίτη γενιά: 1982-1992
Η Camaro έκανε ανανέωση εκ βάθρων, ήταν πλέον εντελώς καινούργια και λίγο μικρότερη σε διαστάσεις. Τα γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός και τα ελατήρια πίσω είναι γεγονός, ενώ παράλληλα ήρθαν για πρώτη φορά κινητήρες με ψεκασμό καυσίμου, 4τάχυτο αυτόματο και 5τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο, ακόμα και 4κύλινδρα σύνολα. Οι τιμές ισχύος ξεκινούσαν από τους 90 ίππους και έφταναν τους 165 και από το 1983 τους 190. Προς τιμήν της δέκατης επετείου διεξαγωγής των αγώνων IROC (International Race Of Champions) με Camaro, παρουσιάστηκε η έκδοση IROC-Z με V8 215 ίππων και ζάντες 16 ιντσών. Το 1987 επανήλθε στην γκάμα για πρώτη φορά μετά το 1969 η κάμπριο έκδοση, όπως και ο μεγάλος V8 των 5,7 λίτρων με ψεκασμό και 225 ίππους, οι οποίοι στην πορεία αυξήθηκαν στους 245.

Τέταρτη γενιά: 1993-2002
Πέρα από κάποια βασικά χαρακτηριστικά, όπως κινητήρας εμπρός-κίνηση πίσω, 6κύλινδροι και 8κύλινδροι κινητήρες και 2+2 διάταξη, η Camaro της τέταρτης γενιάς ελάχιστα θυμίζει το αρχέτυπο του 1967. Τελείως διαφορετική σχεδιαστικά, προσαρμοσμένη στο στιλ της εποχής, αλλά βασισμένη ουσιαστικά στο δάπεδο του μοντέλου που αντικαθιστούσε, με την ανοικτή έκδοση να παρουσιάζεται το 1994. Αρχικά υπήρχαν μόνο δύο κινητήρες, ο V6 των 3,4 λίτρων (160 ίπποι) και ο V8 των 5,7 (275 ίπποι), που αργότερα αυξήθηκαν στους 320 και στους 330 της επετειακής (και κατασκευασμένης σε μόλις 106 αντίτυπα) SS του 1997. Από αυτήν τη χρονιά και μετά, με τις πωλήσεις να φθίνουν σταθερά, καταγράφοντας αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ, άρχισε το τέλος της Camaro. Το 2002 η παραγωγή σταμάτησε έχοντας καταγράψει συνολικά 4.842.916 μονάδες.