4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Alfa Romeo MiTo 1.4 Multiair

Το γκρουπ Fiat έθεσε το στόχο, η FPT τον πραγματοποίησε και η Alfa Romeo MiTo απέκτησε ισχυρότερη, καθαρότερη και τεχνολογικά πιο προηγμένη... καρδιά.

ΟΙ κινητήρες χαμηλού κυβισμού και ο συνδυασμός τους με υπερτροφοδότη είναι σημεία των καιρών μας, και ουσιαστικά λύσεις στις οποίες και στρέφονται όλο και περισσότεροι κατασκευαστές. Το γκρουπ Fiat έχει παρουσιάσει τη δική του πρόταση εδώ και αρκετό καιρό με τον κωδικό «T-Jet», και τώρα κάνει ένα βήμα παραπάνω με αυτήν των Multiair, τους οποίους και εξέλιξε η Fiat Powertrain Technologies. Πρόκειται για μια τεχνολογία που υπόσχεται βελτιωμένη απόδοση, χαμηλότερη κατανάλωση και αντίστοιχες εκπομπές ρύπων. Οι αλλαγές στον κινητήρα εστιάζονται στην κυλινδροκεφαλή, και ειδικότερα στο σύστημα τροφοδοσίας. Συγκεκριμένα, ο εκκεντροφόρος των βαλβίδων εισαγωγής και τα έκκεντρα αυτού «μετακόμισαν» στον εκκεντροφόρο εξαγωγής. Έτσι, τα έκκεντρα των βαλβίδων εισαγωγής δεν κινούν απευθείας τις βαλβίδες, κάτι που γίνεται μέσω ενός ηλεκτροϋδραυλικού συστήματος, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να μπορεί να αλλάζει το χρονισμό και τη βύθιση της βαλβίδας, ανάλογα με το φορτίο του κινητήρα. Έτσι, το γκάζι του κινητήρα ελέγχεται μέσω του βυθίσματος της βαλβίδας, και όχι από πεταλούδα, κάτι που σημαίνει μικρότερες απώλειες στην τροφοδοσία. Με την παραπάνω τεχνολογία, οι άνθρωποι της FPT υποστηρίζουν ότι η αύξηση της ιπποδύναμης αγγίζει το 10%, της ροπής έως και το 15% στις χαμηλές στροφές, της κατανάλωσης έως και το 10% και της εκπομπής CO2 επίσης έως και το 10%. Βέβαια, αναφορικά με την κατανάλωση, η MiTo Multiair εφοδιάζεται με σύστημα Start & Stop, ενώ υπάρχει και ένδειξη αλλαγής ταχυτήτων.

Επί της ουσίας
Η Alfa Romeo MiTo είναι το πρώτο μοντέλο του ιταλικού γκρουπ που ήρθε στη χώρα μας με τον εν λόγω κινητήρα, και συγκεκριμένα με το σύνολο που αποδίδει 135 ίππους. Αυτή η έκδοση θα αντικαταστήσει την αντίστοιχη των 120 ίππων, την ώρα που στην γκάμα θα προστεθεί ένα σύνολο με απόδοση 105 (ατμοσφαιρικό) και 170 ίππους, με το τελευταίο να αντικαθιστά στο μέλλον την εκδοχή με τους 155 ίππους. Όσον αφορά τις τιμές γίνεται λόγος, λοιπόν, για 135 ίππους στις 5.000 σ.α.λ. και 21 χλγμ. ροπής στις 1.750 σ.α.λ., στοιχεία που επαληθεύσαμε στο δυναμόμετρο, όπου και η ισχύς άγγιξε τους 123 ίππους στους εμπρός τροχούς στις 5.400 σ.α.λ., ενώ η ροπή έφτασε τα 17,1 χλγμ. στις 4.600 σ.α.λ. Βέβαια, αξίζει να σημειώσουμε ότι η δυναμομέτρηση πραγματοποιήθηκε με το πρόγραμμα DNA στη θέση Normal, αφού ο εγκέφαλος αναγνωρίζει τη διαδικασία, και δεν επιτρέπει την αλλαγή της χαρτογράφησης του εγκεφάλου.
Περνώντας στο εσωτερικό, και αφού πρώτα χαμογελάς διακριτικά, βλέποντας το κόκκινο της φωτιάς της MiTo να συνδυάζεται με το θρυλικό τετράφυλλο τριφύλλι (Quadrifoglio Verde), καταλαβαίνεις αμέσως ότι πρόκειται για κάτι διαφορετικό σε σχέση με το 120άρι σύνολο. Καταρχήν, μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη υστέρηση χαμηλά, όχι ιδιαίτερα αισθητή, αλλά αυτό αλλάζει από τις μεσαίες και έως τις 5.000 σ.α.λ., με τη σημαντικότερη διαφορά να τοποθετείται σε εκείνο ακριβώς το σημείο. Έτσι, εκεί που με τον T-Jet αισθανόσουν τη σαφή μείωση της απόδοσης, ο Multiair αποδίδει το ίδιο γεμάτα, και χωρίς να «κρεμάει» σχεδόν μέχρι το όριο περιστροφής του. Όλα τα παραπάνω μεταφράζονται και με τη γλώσσα των αριθμών, αφού οι επιδόσεις τόσο από στάση όσο και εν κινήσει είναι σαφώς βελτιωμένες. Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε ότι για τα πρώτα 100 χλμ. απαιτούνται 9,6 δλ., σε αντίθεση με τα 10,5 δλ. της 120άρας, την ώρα που αξίζει να σημειώσουμε πως η MiTo με τον «παλιό» πλέον κινητήρα των 155 ίππων απαιτεί 8,3 δλ. Παράλληλα, στις ρεπρίζ οι διαφορές είναι το ίδιο σημαντικές, με τις επιδόσεις της Multiair να πλησιάζουν περισσότερο εκείνες της έκδοσης με τους 155 ίππους. Σημειώστε, λοιπόν, ότι με 3η σχέση στο κιβώτιο για τα 80-110 χλμ./ώρα απαιτούνται 4,4 και 4,8 δλ. αντίστοιχα, ενώ για το «120-140» με 4η σχέση χρειάζονται 4,6 και 5,1 δλ., αντίστοιχα. Η διαφορά, όμως, εντοπίζεται εντέλει στην αίσθηση. Ο κινητήρας των 135 ίππων μπορεί να υστερεί ελάχιστα χαμηλά, αλλά η εν γένει απόδοση και η λειτουργία του είναι σαφώς βελτιωμένες, αφού πλέον ο οδηγός έχει περισσότερη ισχύ σε σχεδόν όλο το εύρος στροφών. Βέβαια, δεν καταφέραμε να δούμε και την αντίστοιχη μείωση στην κατανάλωση, αφού η μέση τιμή δεν έπεσε κάτω από τα 10,4 λίτρα, όταν η μικρή έκδοση άγγιξε τα 9,4 λίτρα ανά 100 χλμ. Βέβαια, σε αυτό έπαιξαν το ρόλο τους τόσο η μικρή διάρκεια της συμβίωσής μας μαζί της όσο και, φυσικά, το γεγονός ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων το πόδι ήταν βυθισμένο στο πάτωμα...
Η ουσία είναι ότι, με την τοποθέτηση του Turbo Benzina τεχνολογίας Multiair, η MiTo φαίνεται σαφώς πιο ολοκληρωμένη σε σχέση με το παρελθόν. Ο κινητήρας των 135 ίππων δείχνει να ταιριάζει γάντι στη μικρή Alfa, αγγίζοντας τη χρυσή τομή. Όλα αυτά, βέβαια, εν αναμονή της έκδοσης με τους 170 ίππους, η οποία θα έρθει για να καλύψει ακόμα περισσότερες ανησυχίες μας. Έως τότε, η έκδοση των 135 ίππων διατίθεται ήδη με τιμή εκκίνησης τα 17.800 ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 800 ευρώ σε σχέση με το παρελθόν._ 4Τ

Alfa Romeo MiTo 1.4 Multiair

ΥΠΕΡ
- ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
- ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΙΝΗΤΗΡΑ

ΚΑΤΑ
- ΑΙΣΘΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
- Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ MiTo ME TO ΘΡΥΛΙΚΟ ΤΕΤΡΑΦΥΛΛΟ ΤΡΙΦΥΛΛΙ

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ
- ΝΑ ΕΙΧΕ ΑΛΛΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΤΙΜΟΝΙ