4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Citroen C4 1.6 155 PS

Η Citroen ξέρει πλέον τι θέλει και, κυρίως, πού πάει. Το αποδεικνύει με το καινούργιο C3 σε πλήρη γκάμα και το πιστοποιεί με τη νέα C4, ένα ιδιαίτερα σημαντικό σύνολο στην πλέον ανταγωνιστική κατηγορία της αυτοκινητοβιομηχανίας.

ΔΕ θα μασήσουμε τα σχόλιά μας, και θα ρισκάρουμε ώστε να τοποθετηθούμε ευρύτερα για τη C4, έχοντας δοκιμάσει μόνο την καλή, την ημιαυτόματη 1.6 των 155 ίππων, και μάλιστα στη Δανία, με την καλή άσφαλτο, τους επίπεδους δρόμους και τα προειδοποιητικά σαμαράκια ανά πάσα στιγμή. Εννοείται πως θα επανέλθουμε με την ευκαιρία της πανευρωπαϊκής παρουσίασης τις επόμενες εβδομάδες, και βέβαια τότε οι συνεργάτες μας, αφού αναλύσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες, θα καταθέσουν την άποψή μας και για την πιο συμβατική, την εκδοχή με τον 1.6 των 120 ίππων με χειροκίνητο κιβώτιο, δίνοντας και το χρονοδιάγραμμα σε σχέση με την άφιξή της στην ελληνική αγορά και, κατ’ επέκτασιν, την απαραίτητη τιμολογιακή πολιτική.
Σαφέστατα, το ημιαυτόματο κιβώτιο που χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο της δοκιμής μας δεν ταιριάζει με το συνολικό πακέτο, ούτε με τη νέα φιλοσοφία των Γάλλων, που την υπηρετούν με συνέπεια, αλλά δεν είναι αυτό που θα μετριάσει τις εντυπώσεις μας...

Τάνις ΙΝ-ΟUT
Η προκριματική φάση, έστω άτυπα, για την εκλογή του COTY εξελίσσεται στο Τάνις, ενώ τις ίδιες ημέρες πραγματοποιούνταν η αρχή της πανευρωπαϊκής παρουσίασης στη Σουηδία. Μόνο δύο C4 είναι διαθέσιμες (μία με ντίζελ και μία με κινητήρα βενζίνης, η «δική μας»), και μάλιστα ήρθαν για να φύγουν νωρίς την Τρίτη το πρωί. Σωστά καταλάβατε, εργαστήκαμε Δευτέρα νύχτα (σ.σ.: ψυχή στο Σκάγκεν, και τι λιμάνι είναι αυτό;) και ξημερώματα Τρίτης (σ.σ.: άπαιχτα, αγωνιστικά τα φώτα της), όντας με τον Μ.Σ. από τις 7 στο δρόμο, ώστε να ολοκληρώσουμε μέχρι τις 9, να παραδώσουμε το όχημα στους όχι ιδιαίτερα ευγενείς Σκανδιναβούς τεχνικούς και στη συνέχεια να στείλουμε το υλικό στην Αθήνα, για να προλάβουμε να είμαστε στον «αέρα» αμέσως μετά το σχετικό εμπάργκο της Τετάρτης 15 Σεπτεμβρίου.
Το άλμα σε σχέση με το παρελθόν σε όλα τα επίπεδα δε μας εξέπληξε. Αναμενόμενο, και μάλιστα θα μας ικανοποιούσε το αποτέλεσμα, αν κατάφερναν να παρουσιάσουν ένα μεγάλο C3 σε διαστάσεις C4, οπότε αυτό το παραπάνω που βρήκαμε και συναντάμε κάθε ημέρα με την DS3 «μας» εξέπληξε ευχάριστα. Όχι μόνο γιατί πρόκειται για ακόμα ένα εξαιρετικό αυτοκίνητο στην κατηγορία, αλλά, κυρίως, γιατί οι Γάλλοι της PSA δεν πυροβολούν απλώς στις ειδικές διαδρομές, αλλά δημιουργούν και στην παραγωγή, κρατώντας το λόγο τους.
Η διαφορά, αφού σχολιάσουμε ότι έχει και το δικό της χαρακτήρα, εντοπίζεται όχι μόνο σχεδιαστικά, αλλά και στο δρόμο, και έχει να κάνει με την ακόμα πιο αναβαθμισμένη ποιότητα σε καθετί και, κυρίως, στο πώς λειτουργεί η πολύ καλά δουλεμένη ανάρτηση. Σκληρή δουλειά, ώστε να διαχειριστεί ορθά το παραπάνω βάρος και να εξασφαλιστούν και κορυφαία επίπεδα ενεργητικής ασφάλειας. Επί του προκειμένου, το αποτέλεσμα ξεπερνά την κατηγορία. Δε ρισκάρουμε. Χαλί θα τους κάνει τους δρόμους μας. Με τη σωστή διαδρομή της ανάρτησης, με τη σωστή αντίδραση στο «στρίβω», χάρη και στο σφιχτό τιμόνι, θα θυμίσει άλλες εποχές, τότε που οι Γάλλοι έκαναν σεμινάρια σε επίπεδα άνεσης και συμπεριφοράς, προσθέτοντας στην οδηγική ευχαρίστηση! Το τελευταίο, άλλωστε, είναι για εμάς το ζητούμενο, είτε οδηγείς είτε μετακινείσαι «τσουλώντας», και βέβαια σε κάθε περίπτωση χωρίς να κάνεις συμβιβασμούς στις αρχές σου. Απαραίτητη η σωστή θέση οδήγησης και τα εξαιρετικά και σε αίσθηση φρένα, κάτι που συναντάς με το «καλημέρα», αλλά και ύστερα από πολύωρη χρήση στη νέα C4.

Συνεπείς!
Δεν τίθεται θέμα. Κρατούν στοιχεία από την ταυτότητα του νέου C3, δεν της αλλοιώνουν το χαρακτήρα -δίνοντας πόντους σε όλες τις διαστάσεις-, αναβαθμίζουν και άλλο την ποιότητα με ακριβά υλικά και, κυρίως, καταθέτουν το μεταπτυχιακό τους για το πώς πρέπει να πατάει, να κυλάει, αν προτιμάτε, ένα κορυφαίο αυτοκίνητο της κατηγορίας. Έχουν τους σωστούς κινητήρες, δυνατό αντιπρόσωπο στην Ελλάδα ώστε να προκύψει η ανταγωνιστική τιμή, και το μόνο που θα πούμε είναι πως, για να αποκτήσει λάτρεις και Πραγματικούς Οδηγούς, η κορυφαία εκδοχή θα πρέπει να προσφέρεται άμεσα και με χειροκίνητο 6άρι, όπως του DS3, και στο μέλλον και σύντομα με ένα σύγχρονο κιβώτιο με διπλό συμπλέκτη. Στην ψηφοφορία; Χρησιμοποιούμε πολύ καιρό ένα DS3 γκρίζο (με μπορντό οροφή, που σου φτιάχνει τη «μουντή» διάθεση), και δεν το προδίδουμε σε σχέση με τη δική μας 7άδα._ Σ. Χ.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
CITROEN C4
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.4 VTi 95 1.6 VTi 120 1.6 THP 155
Κυβισμός 1.397 κ.εκ. 1.598 1.598
Μέγ. ισχύς 95 ίπποι/6.000 σ.α.λ. 120/6.000 156/6.000
Μέγ. ροπή 13,8 χλγμ./4.000 σ.α.λ. 16,3/4.200 24,5/1.400-4.000
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εμπρός Γόνατα ΜακΦέρσον
Πίσω Ημιάκαμπτος άξονας
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΗΚ.xΠΛ.xΥΨ. 4.329x1.789x1.489 χλστ.
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.608 χλστ.
Βάρος* 1.200 κιλά 1.205 1.275
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 χλμ./ώρα - δλ. 10,8 8,7
Τελική ταχύτητα - χλμ./ώρα 193 214
*ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ