4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

IRC - Ράλλυ Μόντε Κάρλο

Εν έτει 2010 είναι ευτύχημα που μπορούμε να παρακολουθούμε αγώνες που μοιάζουν με αντίστοιχους περασμένων δεκαετιών, όπως το φετινό Ράλλυ Μόντε Κάρλο, το οποίο είχε την υπογραφή του Μίκο Χίρβονεν...

ΜΟΝΤΕ ΚΑΡΛΟ: Ένα όνομα, μία ιστορία. Ένας αγώνας απόλυτα συνυφασμένος με το WRC και -τα τελευταία χρόνια- με το IRC, θεσμό που από το 2006, οπότε και μπήκε για πρώτη φορά στη ζωή μας, γνωρίζει πρωτοφανή άνθηση και απήχηση στον κόσμο. Ράλλυ Μόντε Κάρλο, λοιπόν, ένας αγώνας ορόσημο, που για τους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου για τα ράλλυ. Φυσικά, δε θα μπορούσαμε να λείψουμε από την αυλαία, και έτσι βρεθήκαμε στο Πριγκιπάτο, ξεκινώντας από την καρδιά της Αθήνας με ένα Skoda Yeti 1.800 κ.εκ., για να καταλήξουμε στο κέντρο του αγώνα, στη Βαλένς...

Όπως τότε...
... όχι που θυμόμαστε εμείς οι νεότεροι, αλλά όπως μας διηγούνται οι παλαιότεροι. Τότε που τα πληρώματα πραγματοποιούσαν χιλιάδες χιλιόμετρα απλών ειδικών διαδρομών, για να καταλήξουν στη μαρίνα του Μονακό. Έτσι και φέτος. Ο αγώνας περιλάμβανε συνολικά περισσότερα από 1.600 χλμ., αριθμό ρεκόρ και απαγορευτικό για τη σύγχρονη μορφή του WRC. Κι όμως, εν έτει 2010 δε χρειάζεται να περιλαμβάνεται ένας αγώνας στο καλαντάρι του WRC για να έχει οντότητα και, φυσικά, δυναμική. Οι διαδρομές στη Νότια Γαλλία κερδίζουν αγωνιζομένους, θεατές και απλούς παρατηρητές, την ώρα που φέτος ο καιρός ήταν με το μέρος των... παραδοσιακών. Ο βαρύς χειμώνας έπαιξε το ρόλο του, και οι ειδικές είχαν πάγο και χιόνι, στοιχεία άρρηκτα συνδεδεμένα με τις εικόνες που βλέπαμε στα περιοδικά πιτσιρικάδες. Μόνο που ο θεός των αγώνων έμελλε να βάλει το χέρι του και να προσφέρει ακόμα έναν, μεγαλύτερο πονοκέφαλο σε ανθρώπους και μηχανές. Βλέπετε, αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία των αναγνωρίσεων και τα πληρώματα είχαν προετοιμαστεί για την πρόκληση του Μόντε, ο ήλιος ξεπρόβαλε πάνω από τα βουνά. Τι σημαίνει αυτό; Μικτές συνθήκες! Στεγνό οδόστρωμα στους πρόποδες των βουνών, χιόνι όσο πιο ψηλά ανέβαινε η διαδρομή του αγώνα και πάγος όπου η πυκνή βλάστηση δεν επέτρεπε στις ακτίνες του ήλιου να περνούν. Πώς μεταφράζεται αυτό; Σε... ρώσικη ρουλέτα σε ό,τι αφορά την επιλογή των ελαστικών, κάτι που ουσιαστικά έκρινε και τον αγώνα στο μεγαλύτερο μέρος του. Αν αυτό δεν είναι πραγματικό Μόντε Κάρλο, τότε ποιο είναι;

Είναι τρελοί αυτοί οι θεατές!
Το έχουμε ζήσει στο παρελθόν, το βιώσαμε για ακόμα μία φορά. Όπως και στην Πορτογαλία, έτσι και στο Μόντε Κάρλο οι θεατές είναι εκείνοι που κάνουν τη διαφορά. Μπορεί το γεγονός ότι ο αγώνας πραγματοποιήθηκε μεσοβδόμαδα, και ουσιαστικά εργάσιμες ημέρες, να απέτρεψε αρκετούς από το να βρεθούν στις ειδικές διαδρομές, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι οδηγοί αγωνίστηκαν μπροστά σε άδειες… κερκίδες. Κάθε άλλο! Πλήθος κόσμου από κάθε γωνιά της Ευρώπης ταξίδεψε και κατασκήνωσε στα βουνά. Γάλλοι, Ιταλοί αλλά και Τσέχοι έδωσαν πανηγυρικό/εορταστικό χρώμα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα; Μα, φυσικά, η διάσημη Κολ ντε Τουρινί, όπου και είχαμε τη δυνατότητα να πάρουμε μια ισχυρή δόση από πραγματικό Μόντε.
Νύχτα, χιόνι και πάγος, με τους θεατές να έχουν στήσει πανό και σημαίες και να μένουν γύρω από φωτιές που είχαν ανάψει, προσπαθώντας να ζεσταθούν, αφού το θερμόμετρο είχε πάρει την κατιούσα, με τιμές αρκετά κάτω από το μηδέν. Κανένα πρόβλημα, όμως. Οι ιαχές ξεσήκωναν τους πάντες, και η ατμόσφαιρα θύμιζε ποδοσφαιρικό αγώνα! Οι Τσέχοι πρωτοστατούσαν, ξεσηκώνοντας τον κόσμο στο πέρασμα των Skoda και αποδεικνύοντας πως για αυτούς οι αγώνες ράλλυ είναι εθνική υπόθεση. Την ίδια ώρα, οι Ιταλοί προσπαθούσαν να «πικάρουν» τους Γάλλους, φωνάζοντας το όνομα του Μάρκο Ματεράτσι και θυμίζοντάς τους τον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου το 2006.
Όταν, όμως, ο θόρυβος του πρώτου αγωνιστικού άρχισε να ακούγεται από το βουνό, μια ξαφνική ανυπομονησία κυρίευσε τους πάντες. Πλαγιολισθαίνοντας εμφανίστηκε ένα Peugeot 207 S2000 (λίγη σημασία έχει ποιος ήταν), και τα φλας έκαναν τη νύχτα μέρα, την ώρα που τα καπνογόνα άναβαν το ένα μετά το άλλο, σημαίνοντας την έναρξη της γιορτής. «Μικρή ευθεία και αριστερή στροφή, για να περάσει μπροστά από τους θεατές, αρχίζοντας την κατάβαση προς τον τερματισμό.» Οι ιαχές κόπασαν, άρχισαν οι ανταλλαγές απόψεων και η διαδικασία επαναλήφθηκε αρκετές φορές, ακόμα και μέχρι τα τελευταία πληρώματα. Είπαμε... Όπως παλιά...
Αντίστοιχη ήταν η εικόνα στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, και όχι μόνο στις ειδικές διαδρομές, αλλά και στα χωριά. Πλήθος κόσμου στους δρόμους, μικρά μαγαζιά «ντυμένα» στα χρώματα του ράλλυ, με τους πωλητές να προσφέρουν λιτά σάντουιτς με λουκάνικο και ζεστό κρασί (δεν το είχαμε δοκιμάσει... αξίζει!), για να αντιμετωπίσουμε ακόμα καλύτερα τις χαμηλές θερμοκρασίες. Εικόνες που κάνουν το φίλο των αγώνων να χαμογελά και να νιώθει στο στοιχείο του, μοιραζόμενος με άλλους το κοινό πάθος τους για τους αγώνες ράλλυ.

Οι «Παγκόσμιοι» και οι άλλοι...
Βέβαια, όλος αυτός ο κόσμος βρέθηκε στις ειδικές διαδρομές για να παρακολουθήσει τις προσπάθειες των οδηγών, και αναμφίβολα δεν έμεινε απογοητευμένος. Το 78ο Ράλλυ Μόντε Κάρλο είχε τα πάντα! Καταρχήν, σημαντικές παρουσίες, με τους Μίκο Χίρβονεν και το Fiesta S2000 να βρίσκονται στο επίκεντρο, λόγω και του ντεμπούτου του αγωνιστικού της Ford. Την ίδια ώρα οι Γάλλοι δεν ήταν διατεθειμένοι να επιτρέψουν στους Βρετανούς να κερδίσουν μέσα στο σπίτι τους. Απέναντι στο Φινλανδό διεκδικητή του τίτλου στο WRC, έφεραν τον περσινό νικητή του Μόντε, τον ταλαντούχο Σεμπαστιάν Οζιέ, ο οποίος βρισκόταν στο τιμόνι ενός Peugeot 207 S2000 της PH Sport. Οι Γάλλοι ενδιαφέρονταν τόσο για τον αγώνα, που ακόμα και ο επικεφαλής της Citroen Racing και της Peugeot Sport, Ολιβιέ Κεσνέλ, έδωσε το «παρών».
Οι δύο οδηγοί που πρωταγωνιστούν στο WRC ξεχώρισαν από την πρώτη στιγμή έναντι των πρωταγωνιστών του IRC, αποδεικνύοντας και έμπρακτα ότι το επίπεδο και οι επιδόσεις τους είναι ένα «κλικ» παραπάνω. Ο Φινλανδός, εφοδιασμένος με ελαστικά της Pirelli, και όχι της BF Goodrich, με τα οποία και αγωνίστηκε η συντριπτική πλειονότητα, εκμεταλλεύτηκε την εμπειρία και την ταχύτητα του, για να κερδίσει το νεαρό Οζιέ. Τέθηκε επικεφαλής από την αρχή του αγώνα, και ουσιαστικά δεν επέτρεψε σε κανέναν να τον απειλήσει. Ακόμα και όταν είχε ένα κλαταρισμένο ελαστικό στην 6η ειδική ή όταν ο νεαρός Γάλλος εξαπέλυσε μια μανιασμένη αντεπίθεση την τελευταία ημέρα του αγώνα, δεν έχασε την ψυχραιμία του. Πιστοποίησε τη διαφορά κλάσης με τους αντιπάλους του, χαρίζοντας στο Fiesta τη νίκη στο αγωνιστικό ντεμπούτο του. Μια επικράτηση που ο Μάλκολμ Γουίλσον επιθυμούσε διακαώς. Φαντάζεστε καλύτερη διαφήμιση για το νέο Fiesta; Πάντως, ακόμη διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για τις επιδόσεις του νέου S2000 της Ford και αναμένουμε να το δούμε στα χέρια ικανών ιδιωτών.
Βέβαια, κανείς δεν ξέρει ποιο θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα του αγώνα, αν ο Οζιέ δεν είχε να αντιμετωπίσει τη βλακεία μερικών θεατών στην 3η ε.δ., οι οποίοι τοποθέτησαν χιόνι στο δρόμο, με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο του «207» και μαζί περίπου 2 λεπτά. Από εκείνο το σημείο και έπειτα εξαπέλυσε την αντεπίθεσή του, κερδίζοντας τις περισσότερες ειδικές από κάθε άλλον. Μάλιστα, την τελευταία ημέρα, κάνοντας μία επιλογή ελαστικών που εμπεριείχε αρκετό ρίσκο, μείωσε τη διαφορά του από τον Χίρβονεν, με τον Φινλανδό να απαντάει όμως αμέσως μετά, κλέβοντας μερικά δευτερόλεπτα από τον Γάλλο.
Χίλια κρίμα που ο Οζιέ εγκατέλειψε από μια χαζή -όπως τη χαρακτήρισε και ο ίδιος- μηχανική βλάβη, και δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την προσπάθειά του. Βέβαια, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, το μοναδικό αποτέλεσμα που είχε σημασία γι’ αυτόν ήταν η νίκη, και ακριβώς για αυτό δεν ήταν ιδιαίτερα πικραμένος στο τέλος.

The best of the rest
Πέρα από τους δύο πρωταγωνιστές του WRC, ο αγώνας είχε ξεκάθαρα πράσινο χρώμα, εκείνο του αγωνιστικού τμήματος της Skoda. Τα Fabia S2000 απέδειξαν ότι δικαίως θεωρούνται από τα κορυφαία αυτοκίνητα του θεσμού, με τους Γιούχο Χάνινεν και Νικολά Βουγιόζ να κάνουν κατάληψη στις δύο εναπομείνασες θέσεις του βάθρου. Ίσως, αν δεν έκαναν τόσο πολλά λάθη στην επιλογή των ελαστικών, να είχαν καταφέρει κάτι ακόμα καλύτερο. Πάντως, πέντε από τα δέκα αυτοκίνητα της πρώτης 10άδας ανήκαν στο τσεχικό εργοστάσιο, αποδεικνύοντας τη δυναμική του. Στοιχείο που χαρακτηρίζει και τον Γιούχο Χάνινεν, την ελπίδα για την επόμενη ημέρα της... φινλανδικής μαφίας. Κρατήστε το συγκεκριμένο όνομα, αφού είναι δεδομένο ότι θα μας απασχολήσει στο μέλλον, όντας και ο μοναδικός που κατάφερε να μπει στη μάχη των δύο «παγκοσμίων»... Καλύτερη τύχη θα μπορούσε να είχε και ο Στεφάν Σαραζέν, αν δεν έχανε χρόνο από ένα κλατάρισμα στην αρχή και μια μικρή έξοδο στη συνέχεια. Ο πρώην πιλότος της F1 και πρώην εργοστασιακός οδηγός της Subaru ήταν άτυχος μέχρι και την τελευταία ημέρα του αγώνα, οπότε και αντιμετώπισε πρόβλημα με το κιβώτιο, με αποτέλεσμα η 4η θέση να μοιάζει με τεράστιο επίτευγμα. Παράλληλα, αντίστοιχη είναι η εικόνα για τον Γιαν Κοπέκι, ο οποίος, πέρα από τη λάθος επιλογή των ελαστικών, είχε να αντιμετωπίσει και τρία κλαταρίσματα σε όλο τον αγώνα, στοιχείο που δεν του επέτρεψε να διακριθεί. Τέλος, κρίμα που δεν είδαμε τον περσινό κάτοχο του τίτλου του IRC, τον Βρετανό Κρις Μικ, να ολοκληρώνει την προσπάθειά του, αφού εγκατέλειψε πολύ νωρίς από έξοδο. Στοιχείο που για τον ίδιο ίσως και να αποδειχθεί γούρικο, αφού και πέρυσι είχε εγκαταλείψει για τον ίδιο λόγο στο Μόντε, αλλά στο τέλος πανηγύρισε τον τίτλο.

Το άστρο του IRC...
Κι όμως, δεν πρόκειται για άστρο. Βλέπετε, τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτήν τη ζωή, και ο καθένας παίρνει αυτό που του αξίζει. Η Eurosport Events δημιούργησε ένα θεσμό για να ικανοποιήσει την Abarth, που το 2006 είχε κατασκευάσει ένα αυτοκίνητο που δεν μπορούσε να αγωνιστεί στο WRC. Σήμερα αποτελεί πόλο έλξης για κατασκευαστές και ομάδες. Το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κανάλι λειτούργησε απλά και έξυπνα. Ουσιαστικά, δεν προσπάθησε να προσαρμόσει τους αγώνες στις ανάγκες της τηλεόρασης, αλλά προσαρμόστηκε το ίδιο στις απαιτήσεις και τις ιδιαιτερότητες των ράλλυ. Απόλυτη ελευθερία στους οργανωτές. Αυτό είναι το μυστικό της συνεργασίας, με την εκάστοτε επιτροπή να μην πληρώνει παράβολο συμμετοχής στο πρωτάθλημα, αλλά ουσιαστικά τα έξοδα της παραγωγής. Από εκεί και πέρα, οι ώρες προβολής είναι κάτι που το κανάλι μπορεί πολύ εύκολα να εξασφαλίσει... Όπως φέτος, που γίναμε μάρτυρες ενός μοναδικού θεάματος, με τις 14 από τις 15 ειδικές διαδρομές να μεταδίδονται ζωντανά! Βρισκόμενοι στο γραφείο Τύπου, παρακολουθήσαμε την κάλυψη των ειδικών και εντυπωσιαστήκαμε. Εικόνες από ελικόπτερο, από σταθερές κάμερες και από κάμερες μέσα από τα αυτοκίνητα δημιούργησαν ένα οπτικό κοκτέιλ, την ώρα που με τους ενδιάμεσους χρόνους ξέραμε τι γινόταν στη μάχη της κορυφής. Βλέποντας την κόντρα των οδηγών με το χρονόμετρο αλλά και τις ατυχίες κάποιων, παρατηρούσαμε τις αντιδράσεις των υπολοίπων και ήρθαμε αντιμέτωποι με την πεμπτουσία της ζωντανής κάλυψης. Το Eurosport παραδίδει μαθήματα στο IRC, αποδεικνύοντας ότι δεν απαιτούνται μεγαλεπήβολα σχέδια για την επιτυχία ενός θεσμού. Μικρά, σταθερά βήματα προς τα μπροστά, χωρίς να αλλοιώνουμε τη μορφή του σπορ. Αυτή είναι η λογική, και, όπως φαίνεται, αυτό δεν περνά απαρατήρητο από τη North One, που έχει την ευθύνη προώθησης του WRC, αφού τέσσερις άνθρωποι της βρετανικής εταιρείας βρίσκονταν στο Μόντε Κάρλο σε μυστική αποστολή. Ελπίζουμε να έμαθαν κάτι..._ Π. Τ.

Veni, vidi, vici
«Ήλθον, είδον, ενίκησα»! Ο Μίκο Χίρβονεν ήρθε στο Μόντε με τον αέρα του διεκδικητή του τίτλου στο WRC και συνδύασε την πρώτη του Fiesta S2000 με νίκη. Ταχύς, αλλά και -πάνω από όλα- ψύχραιμος, είχε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα μία απάντηση σε οτιδήποτε δοκίμασαν οι αντίπαλοί του για να τον ξεπεράσουν.

Στον αστερισμό του Fabia!
Πέντε από τα δέκα αυτοκίνητα της πρώτης 10άδας ανήκαν στη Skoda, με πρώτο και καλύτερο εκείνου του Γιούχο Χάνινεν, ο οποίος προσπάθησε να μπει ανάμεσα στους Χίρβονεν και Οζιέ. Πάντως, αν οι Τσέχοι είχαν κάνει καλύτερη επιλογή ελαστικών σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, τόσο ο Φινλανδός όσο και ο ταχύτατος και έμπειρος Γιαν Κοπέκι θα μπορούσαν να είναι πιο κοντά στους δύο πρωταγωνιστές του αγώνα.

Απλώς, ο ταχύτερος!
Στα 26 του χρόνια, ο Οζιέ βρέθηκε με το Peugeot 207 S2000 της PH Sport στο Μόντε Κάρλο με μοναδικό στόχο να μην επιτρέψει στη Ford να κερδίσει μέσα στη Γαλλία. Ο νεαρός οδηγός έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να τα καταφέρει, ήταν με διαφορά ο ταχύτερος συνδυασμός του αγώνα και η εξέλιξή του ίσως να ήταν διαφορετική, αν η βλακεία κάποιων θεατών δεν είχε καταστρέψει την προσπάθειά του μόλις στην 3η ειδική, την ώρα που η ατυχία του κορυφώθηκε όταν και εγκατέλειψε από ιμάντα δυναμό δύο ε.δ. πριν από το τέλος...

Skoda rules!
Με λίγα λόγια, ιδανικό! Τo Ελληνικό Αυτοκίνητο της Χρονιάς, το Skoda Yeti, αποτέλεσε εργαλείο κατά την παρακολούθηση του αγώνα αλλά και κατά το ταξίδι προς και από το Πριγκιπάτο.

¶τυχος στάθηκε ο Ρόμπερτ Κούμπιτσα στο ντεμπούτο του στο Μόντε, αφού ο κινητήρας του Clio R3 έσπασε στην κατακτήτρια ειδική του αγώνα...

Αναστάτωση προκλήθηκε πριν από την έναρξη του αγώνα σε σχέση με την ομολογκασιόν του Fiesta. Κάποιοι ανέφεραν ότι υπήρχαν προβλήματα, με αποτέλεσμα να οργιάσουν οι φήμες, μέχρι τη στιγμή της διάψευσης από τον Μάλκολμ Γουίλσον. Εμείς θα συμπληρώσουμε πως όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά.

Στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, ο Τόμι Μάκινεν βρισκόταν στο πλευρό των συμπατριωτών του, όπως εδώ με τον Μίκο Χίρβονεν. Η φινλανδική... μαφία εν δράσει!

Η επιλογή των ελαστικών αποτέλεσε το κύριο χαρακτηριστικό του αγώνα, και έκρινε σημαντικό μέρος του. Όπως φυσικά και τα πληρώματα αναγνωρίσεων με τις συμβουλές τους...

Εθνική υπόθεση! Ακόμα και ο επικεφαλής των Citroen Racing και Peugeot Sport, Ολιβιέ Κεσνέλ, επιστρατεύτηκε στο Μόντε.

Περισσότερο γήπεδο θύμιζε το γραφείο Τύπου, με τους δημοσιογράφους να παρακολουθούν τις ζωντανές μεταδόσεις αντιδρώντας με επιφωνήματα και κραυγές!

Ιδανικό για ράλλυ!
Αναχώρηση από Αθήνα με προορισμό τη Βαλένς! Σύντροφός μας στη διαδικασία το Ελληνικό Αυτοκίνητο της Χρονιάς, το νέο Skoda Yeti, το οποίο στα συνολικά 3.000 χλμ. που καλύψαμε έδειξε ακόμα περισσότερα στοιχεία του πολύπλευρου χαρακτήρα του. Πολύ απλά, αποδείχθηκε ιδανικό κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης ενός αγώνα ράλλυ. Οι χώροι, η άνεση της ανάρτησης, η τετρακίνηση αλλά και η λειτουργία του υπερτροφοδοτούμενου συνόλου των 1.800 κ.εκ. και της απόδοσης των 160 ίππων το καθιστούν ικανό να ξεπεράσει οποιαδήποτε δυσκολία συναντήσει ο συνειδητοποιημένος θεατής ενός αγώνα, και όχι μόνο. ¶νετο στο ταξίδι, επιτρέπει στους επιβαίνοντες να πραγματοποιήσουν μεγάλες αποστάσεις ιδιαίτερα ξεκούραστα. Την ίδια ώρα, πλαίσιο και κινητήρας συνεργάζονται ιδανικά, όταν προσπαθείς να καλύψεις το χρόνο για να βρεθείς από τη μία ειδική στην άλλη, με συμπαραστάτη την ουδέτερη και προβλέψιμη οδική συμπεριφορά. Τι έλειπε; Λάστιχα χιονιού, αφού η κακοκαιρία στην κεντρική Ευρώπη δεν επέτρεπε θαρραλέες κινήσεις. Η Ν.Ι.Θεοχαράκης, η επίσημη αντιπροσωπία της Yokohama στην Ελλάδα, ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημά μας, και το Yeti εφοδιάστηκε με τα W Drive της Yokohama. Το αποτέλεσμα; Εξαιρετικό! Είναι χαρακτηριστικό ότι στο χιόνι o οδηγός αισθάνεται ότι έχει πρόσφυση, ενώ αντίστοιχη εικόνα έχει κατά το φρενάρισμα, με αποτέλεσμα κάποιες στιγμές να νομίζεις ότι οδηγείς σε βρεγμένη άσφαλτο. Βέβαια, για τον πάγο δεν υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδάκι, και το μόνο που απαιτείται είναι προσοχή από τη μεριά του οδηγού. Παράλληλα, αυξημένος είναι ο θόρυβος κύλισης από τα ελαστικά, αλλά όχι σε σημείο που να προβληματίζει, η κατανάλωση εμφανίζεται ελαφρώς αυξημένη, αγγίζοντας τα 11,5 λίτρα ανά 100 χλμ., ενώ αρνητικό χαρακτηριστικό είναι η αυξημένη φθορά στη στεγνή άσφαλτο. Πάντως, σε χώρες (ή ακόμα και περιοχές της Ελλάδας) που ταλαιπωρούνται από το βαρύ χειμώνα είναι λύση μονόδρομος!

Rally live!
Η Eurosport Events μπορεί να είναι η εταιρεία που κρύβεται πίσω από το IRC -αλλά και το WTCC-, όμως η τεχνογνωσία, η δυναμική και η εμπειρία του μεγαλύτερου αθλητικού ευρωπαϊκού αθλητικού σταθμού ήταν τα στοιχεία που έπαιξαν το ρόλο τους για την κάλυψη και, βασικά, για τις ζωντανές μεταδόσεις του IRC. Εν έτει 2010, η ομάδα του Eurosport έκανε ένα τεράστιο άλμα, αφού ουσιαστικά κάλυψε ολόκληρο το 78ο Ράλλυ Μόντε Κάρλο ζωντανά! 14 ειδικές διαδρομές μεταδόθηκαν απευθείας, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ μέχρι σήμερα στην ιστορία του σπορ. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάστηκαν όσα παρακάτω βλέπετε στο σχετικό πίνακα. Η εικόνα μεταδόθηκε σε 78 διαφορετικές χώρες σε Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή, την ώρα που 48 ακόμα τηλεοπτικοί σταθμοί που έχουν τα δικαιώματα μετέδωσαν στιγμιότυπα. Μεταξύ αυτών και ελεύθερα κανάλια στην Ευρώπη, αλλά και το ESPN PanAsia, το ESPN Λ. Αμερικής και το Abu Dhabi Sport Channel! Η επιτυχία των ζωντανών μεταδόσεων είναι, σύμφωνα με τους ανθρώπους του Eurosport, πολύ σημαντική, κάτι που μεταφράζεται σε αριθμούς: Είναι χαρακτηριστικό ότι τα νούμερα τηλεθέασης τις πρώτες ημέρες του αγώνα ήταν διπλάσια από τα αντίστοιχα περυσινά! Παρακολουθώντας τη ζωντανή μετάδοση από το γραφείο Τύπου στην πόλη της Βαλένς, αμέσως διαπιστώσαμε την ποιότητα της παραγωγής. Η χρήση ελικοπτέρου και οι σταθερές κάμερες από το έδαφος αλλά και στο εσωτερικό του αυτοκινήτου δημιούργησαν ένα εξαιρετικό τηλεοπτικό «κοκτέιλ», το οποίο και ενθουσίασε τους τηλεθεατές. Κάπου εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι οι άνθρωποι της συγκεκριμένης παραγωγής έκαναν χρήση της εμπειρίας τους από αγώνες ποδηλασίας και κατάβασης ελεύθερου σκι!
Η Eurosport Events, όμως, δε σταμάτησε στην τηλεόραση, αφού το IRC διαθέτει το δικό του ραδιόφωνο, τη δική του ιστοσελίδα, ενώ πρόσφατα απέκτησε και τη δική του εφαρμογή στο iPhone. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του Ράλλυ Μόντε Κάρλο, οι αιτήσεις για το τελευταίο ξεπέρασαν τις 40.000! Στην Ελλάδα, τα δικαιώματα προβολής έχει η ιστοσελίδα www.racingplanet.tv, ενώ δεν αποκλείεται μέσα στη χρονιά να δούμε το IRC και μέσα από κάποιο ελεύθερο κανάλι!

Live broadcasting...
83 άνθρωποι εργάζονται τις ημέρες του αγώνα (τεχνικοί, εικονολήπτες, παραγωγοί, χρονομέτρες, πιλότοι κ.ά.)
3 δημοσιογράφοι δουλεύουν στο σέρβις παρκ
4 μεταδίδουν από το σέρβις παρκ
5 μεταδίδουν από τα στούντιο στην έδρα του Eurosport
6 φορτηγά υποστήριξης
1 δικινητήριο αεροπλάνο (περίπου 30 ώρες πτήσης)
1 ελικόπτερο με γυροσκοπική κάμερα με ειδικό σταθεροποιητή (περίπου 20 ώρες πτήσης την ημέρα)
15 κάμερες στο εσωτερικό των αυτοκινήτων
12 κάμερες στο έδαφος

Συμμετέχοντας με Skoda Fabia S2000...
Οι κατασκευές προδιαγραφών S2000 απευθύνονται κυρίως σε ιδιώτες και ομάδες που αγοράζουν το αυτοκίνητο. Όπως μας είπαν οι άνθρωποι της τσεχικής ομάδας, αρχικά γίνεται η παραγγελία και η καταβολή των χρημάτων. Στη συνέχεια το αυτοκίνητο κατασκευάζεται στα εργαστήρια της Skoda Motorsport, όπου ο τυχερός ιδιοκτήτης μπορεί να είναι παρών κατά τη διαδικασία. Μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή, το αυτοκίνητο δοκιμάζεται στην πίστα της ομάδας από έναν εκ των εργοστασιακών οδηγών της Skoda. Αμέσως μετά είναι έτοιμο προς παράδοση. Όσα αυτοκίνητα έχουν ήδη πραγματοποιήσει αγώνες πριν πουληθούν σε ιδιώτες περνούν από εξονυχιστικό έλεγχο και, αφού παρατηρηθεί ότι δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα, είναι ελεύθερα προς πώληση. Από εκεί και πέρα, η Skoda παρέχει τεχνογνωσία αλλά και υποστήριξη σε όσους επιθυμούν. Κατόπιν συμφωνίας, μπορούν άνθρωποι της ομάδας να δίνουν το «παρών» τόσο σε δοκιμές όσο και σε αγώνες. Το κόστος κτήσης; Αγγίζει τα 280.000 ευρώ. Σε περίπτωση ενοικίασης, το κάθε αγωνιστικό χιλιόμετρο κοστίζει 170 ευρώ, ενώ η ασφάλεια αγγίζει τα 25.000 ευρώ (τιμές της Rene Georges RS), χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στην παραπάνω τιμή τα έξοδα του πληρώματος. Και ένα ενδιαφέρον στοιχείο που μάθαμε; Το Skoda Fabia με το οποίο ο Λάμπρος Αθανασούλας επικράτησε στο PWRC στο 56ο Ράλλυ Ακρόπολις ήταν το πέμπτο που βγήκε από το εργοστάσιο της Skoda Motorsport και το ίδιο αυτοκίνητο με το οποίο ο Γιαν Κοπέκι συμμετείχε στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο του 2009! Αυτήν τη στιγμή, έχουν κατασκευαστεί περισσότερα από 25 Fabia S2000, ενώ σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε τρία προδιαγραφών 2010 με το φαρδύτερο αμάξωμα των 1.820 χλστ.

IN & OUT
¶λλο Βαλένς, άλλο Μονακό. Όταν ο αγώνας βρέθηκε την Παρασκευή στο Πριγκιπάτο, απέκτησε το χρώμα που του αρμόζει.
Παρ’ όλα αυτά, η γαλλική πόλη αποδείχθηκε για ακόμα μία φορά φιλόξενη για τον αγώνα.
Ράλλυ από τα παλιά, χωρίς superally!
Μπορεί οι οδηγοί να υποστήριξαν με δηλώσεις τους ότι οι ε.δ. είχαν πλήθος κόσμου, αλλά από τη μεριά μας θα τονίσουμε ότι δεν υπήρχε καμία σχέση με το παρελθόν.
Ίσως, το ρόλο τους σε αυτό να έπαιξαν και οι ημέρες διεξαγωγής του αγώνα, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στα μέσα της εβδομάδας.
Η σειρά εκκίνησης του αγώνα καταρτίστηκε την Τρίτη το βράδυ, με μία ε.δ. μήκους 8,8 χλμ., η οποία και χαρακτηρίστηκε ως πρόλογος.
Στη συνέχεια, οι δέκα πρώτοι εκκινούσαν με ανάποδη φορά, όπως παλαιότερα στο WRC, φυσικά για τηλεοπτικούς λόγους...
Την πρώτη του επίσημη εμφάνιση έκανε στο Μόντε το νέο Subaru Impreza N2010 της Tomi Makinen Racing στα χέρια του Μπράιαν Μπουφιέ.
Πάντως, με εξαίρεση το Γάλλο μετρ της ασφάλτου, οι υπόλοιπες συμμετοχές στην κατηγορία Ν ήταν απογοητευτικές.
Αντίθετα, τις εντυπώσεις έκλεψαν με τα περάσματά τους οι «πιτσιρικάδες» με τα Renault Clio R3, με πρώτο και καλύτερο τον Βέλγο Πρίνσεν.
Ύστερα από καιρό γίναμε και μάρτυρες του λεγόμενου «πολέμου των ελαστικών» ανάμεσα σε Pirelli και BF Goodrich.
Μήπως θα έπρεπε κάποιοι να αναθεωρήσουν και στο WRC;
Σύσσωμη η ομάδα της Ford στο Πριγκιπάτο, με όλα τα στελέχη της αλλά και την οικογένεια Γουίλσον να δίνουν το «παρών».
Όποιος έψαχνε να βρει τον Τόμι Μάκινεν στο σέρβις παρκ θα τον έβρισκε είτε δίπλα στον Γιούχο Χάνινεν είτε δίπλα στον Μίκο Χίρβονεν.
Είπαμε, η φινλανδική... μαφία σκέφτεται όχι μόνο το σήμερα, αλλά και το αύριο...
Την ίδια ώρα, ο Ντανιέλ Ελενά βρέθηκε την τελευταία ημέρα στο πλευρό του Σεμπαστιάν Οζιέ, μην μπορώντας να κρύψει την απογοήτευσή του μετά την εγκατάλειψη του τελευταίου.
Παράλληλα, στο Μονακό είδαμε και τον Γκι Φρενκλέν, ο οποίος και είχε εγκάρδια συζήτηση με τον Ολιβιέ Κεσνέλ.
Ο Γάλλος πρώην επικεφαλής της Citroen Racing έδειχνε ευδιάθετος και σαφώς πιο χαλαρός σε σχέση με το παρελθόν.
Όλα τα πλοηγά αυτοκίνητα της οργάνωσης ήταν Renault, με τα νέα Megane R.S. αλλά και τα αγωνιστικά Clio R.S. να ξεσηκώνουν τους θεατές με τον ήχο και τα περάσματά τους.
Την ίδια ώρα, τα πλοηγά αυτοκίνητα των οδηγών είχαν δύσκολο έργο μεταφέροντας τις πληροφορίες στους οδηγούς για την κατάσταση των δρόμων στις ε.δ.
Μάλιστα, κάποιοι επέλεξαν έμπειρους οδηγούς για αυτόν το ρόλο, όπως τον Γκι Γουίλκς, ο οποίος και είχε στη διάθεσή του τις υπηρεσίες του Π.Γ. ¶ντερσον!
Πάντως, για ακόμα μία φορά η οργάνωση του αγώνα ήταν υποδειγματική, με τους κριτές να γνωρίζουν το ρόλο τους, χρησιμοποιώντας για όπλο τους την ευγένεια.
Ακριβώς ίδια ήταν η αντιμετώπιση της γαλλικής αστυνομίας, εκπλήσσοντάς μας ευχάριστα, τόσο με τη συμπεριφορά όσο και την παρουσία της.
Βέβαια, αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν ήταν αυστηροί, τηρώντας κατά γράμμα το... νόμο της οργάνωσης.
Σημαντική παρουσία, όμως, είχε και το ελληνικό στοιχείο στις ειδικές του Μόντε, με αγωνιζομένους ή μη να δίνουν βροντερό «παρών»!

Είπαν...
«Απορώ πώς έμεινα στο δρόμο!» (Κ. Μικ μετά τη σούπερ ειδική)
«Έκανα τα πάντα για να πάω γρήγορα, είμαι εξουθενωμένος.» (Γ. Κοπέκι μετά την 1η ε.δ.)
«Τρομάζω όταν διαβάζω τις σημειώσεις σε αυτές τις συνθήκες.» (Ζ. Ινγκρασία στο 1ο σέρβις)
«Το να έρθω στο Μόντε να οδηγήσω πρώτη φορά το αυτοκίνητο ήταν η πιο χαζή ιδέα που είχα.» (Φ. Βίτμαν στο 1ο σέρβις)
«Οι θεατές είναι απερίσκεπτοι. Δεν καταλαβαίνουν ότι με αυτόν τον τρόπο βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές μας!» (Σ. Οζιέ στο 2ο σέρβις)
«Αν με ρωτούσε κανείς τι πρέπει να βελτιώσω, θα έλεγα την οδήγησή μου.» (Ν. Βουζιόγ στο 2ο σέρβις)
«Αυτό το Μόντε είναι όπως το ονειρευόμασταν όταν ήμασταν παιδιά.» (Γκ. Γουίλκς μετά την 6η ε.δ.)
«Φοβήθηκα πάρα πολλές φορές!» (Τ. Γκαρντεμάιστερ μετά την 7η ε.δ.)
«Δεν προσπαθώ να ελέγξω τους αντιπάλους μου. Πάω όσο πιο γρήγορα μπορώ!» (Μ. Χίρβονεν μετά την 9η ε.δ.)
«Δεν είμαι εδώ για να έρθω 2ος, αλλά για να κερδίσω». (Σ. Οζιέ μετά την 12η ε.δ.)
«Η βλάβη που είχαμε είναι χαζή, αλλά δεν παύει να είναι βλάβη.» (Σ. Οζιέ μετά την εγκατάλειψή του)
«Είναι σημαντική στιγμή για εμάς και την ομάδα. Ειλικρινά, είμαι πολύ χαρούμενος για τη Ford». (Μ. Χίρβονεν μετά τη 15η ε.δ.)

Intercontinental Rally Challenge
1ος Γύρος
78ο Ράλλυ Μόντε Κάρλο
18-22 Ιανουαρίου 2010
Συν. χλμ.: 1.669,65
15 ε.δ.: 405,01 χλμ.
Εκκίνησαν / Τερμάτισαν: 59 / 36
Τελικά αποτελέσματα
1 Χίρβονεν-Λέχτινεν Ford Fiesta S2000 N/4 4:32:58.5
2 Χάνινεν-Μάρκουλα Skoda Fabia S2000 N/4 4:34:49.9
3 Βουγιόζ-Βεϊλά Skoda Fabia S2000 N/4 4:36:17.6
4 Σαραζέν-Ρενούτσι Peugeot 207 S2000 N/4 4:40:24.0
5 Κοπέκι-Στάρι Skoda Fabia S2000 N/4 4:41:47.2
6 Γουίλκς-Πουχ Skoda Fabia S2000 N/4 4:42:23.0
7 Μπ. Μαγκαλάες-Κ. Μαγκαλάες Peugeot 207 S2000 N/4 4:42:43.9
8 Βιγιόν-Πρεβό Peugeot 207 S2000 N/4 4:46:32.0
9 Ορσάκ-Βάτζικ Skoda Fabia S2000 N/4 4:54:15.1
10 Γιέρεμπ-Κάτσιν Peugeot 207 S2000 N/4 4:58:24.6
Κυριότερες εγκαταλείψεις
Μικ-Ναγκλ (Peugeot 207) 5η Έξοδος, Οζιέ-Ινγκρασία (Peugeot 207) 14η Ιμάντας δυναμό, Γκαρντεμάιστερ-Τουόμινεν (Grande Punto) 12η Κινητήρας
ΝΙΚΗΤΕΣ Ε.Δ.
Οζιέ 7, Χίρβονεν 3, Χάνινεν 2, Σαραζέν 2, Βουγιόζ 1
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑ Ε.Δ.
1η-15η Χίρβονεν
Βαθμολογίες
Οδηγών: Χίρβονεν 10, Χάνινεν 8, Βουγιόζ 6, Σαραζέν 5, Κοπέκι 4
Κατασκευαστών: Skoda 14, M-Sport 10, Peugeot 7