4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Citroen DS3

Ευχάριστη έκπληξη επί γαλλικού εδάφους με την παρουσίαση της Citroen DS3. Καμία σχέση με το παρελθόν. Πρόκειται για ένα σύγχρονο χατς, που χαρακτηρίζει τη νέα φιλοσοφία του Γάλλου κατασκευαστή...

ΤΙΤΛΟΣ του εγχειρήματος-φάκελος από λευκό χαρτί: «Aντι-ρετρό». Πιο απλά, πρόκειται για γκάμα μοντέλων που διατηρούν στοιχεία και μέρος του κώδικα της συμβατικής εκδοχής, που προδίδει άλλωστε και τις διαστάσεις της κατασκευής. Η νέα C3, λοιπόν, συνδυάζεται με την DS3, όπως η νέα C4 τον επόμενο χρόνο θα συνδυάζεται με την DS4, και έπεται συνέχεια συνδεδεμένη με τη σειρά «5». Προσοχή, δεν πρόκειται μόνο για καλύτερα εξοπλισμένες και πιο γρήγορες εκδόσεις, αλλά και για μια εντελώς καινούργια σειρά, με χαρακτήρα, που απευθύνεται και στο σύγχρονο Πραγματικό Οδηγό. Ο κωδικός «DS» δεν ανασύρθηκε από το ντουλάπι για να ξυπνήσει μνήμες και να χρησιμοποιηθεί όπως άκομψα έγινε στη Lancia με την Delta, αλλά για να αξιοποιηθεί και να «υπογράψει» την επιστροφή του Γάλλου κολοσσού παγκόσμιου πρωταθλητή στις ρίζες του. Τότε που κάθε Citroen δεν είχε σε τίποτα να μοιάσει στις προτάσεις άλλων κατασκευαστών, και για αυτό άλλωστε έλαμπε στα χέρια ανθρώπων, κυρίως, με άποψη. Για την αυτοκίνηση, και όχι μόνο, αποδεικνύοντας πως το αυτοκίνητο δεν είναι απλώς προέκταση του εγώ μας, αλλά και η επιλογή του. Προδίδει και το πώς σκεφτόμαστε γενικότερα.
Πώς σκέφτεται η DS3; Καταρχήν σύγχρονα. Σου προκαλεί, μάλιστα, χρωματική ζάλη με τους τόσους συνδυασμούς που προσφέρει. Η εξέλιξη της σχέσης οδηγού-αυτοκινήτου στην πλέον σοφά δομημένη μορφή της. Το δελτίο παραγγελίας περιλαμβάνει ό,τι μπορεί να φανταστεί ο νους. ¶λλο το βασικό χρώμα, διαφορετική η οροφή, απίστευτα κομψοί οι συνδυασμοί εντός σε καθίσματα, άλλες επενδύσεις και σε αυτό το ταμπλό, ενώ δε λείπουν και οι δύο διαφορετικές προτάσεις σε τροχούς, που συνδυάζονται και με τους πέντε κινητήρες. Οι τρεις με καύσιμο τη βενζίνη, και βέβαια έχουν βγει από το οπλοστάσιο και οι δύο 1.6. Ο μικρός των 120 ίππων και ο «σωστός» των 156, που αξιοποιούν και το 6άρι κιβώτιο! Αύριο ο 120άρης θα συνδυάζεται και με αυτόματο κιβώτιο, ενώ είναι κοινό μυστικό ότι στην PSA εργάζονται σκληρά για ένα σύστημα μετάδοσης με διπλό συμπλέκτη, που θα εντυπωσιάζει.

Paris In-Out
Όλη η ιστορία κρύβεται στο με πόσο θράσος -και θάρρος- θα αντιμετωπίσεις το γύρω-γύρω από την αψίδα, ώστε να μην σε τζαρτζάρουν, και χάσεις την έξοδο. Δε βρήκαμε «ερυθρόλευκο» DS3, ώστε να αφιερώσουμε εξαιρετικά τις φωτογραφίες του Μ.Σ. στο φίλο «πρόεδρο του ερασιτέχνη», αλλά και το δικό «μας», το ασημί με την μπορντό οροφή, αρκούσε ώστε να οπισθοχωρήσουν ακόμα και οι Γάλλοι (;) «ταρίφες». Νόμιζες, μάλιστα, ότι τους είχε ακινητοποιήσει η πολύ κομψή κ. Κορίνα Βαλυράκη, που όμως είχε χωθεί πίσω, οπότε δεν τίθεται θέμα. Εντυπωσιάζει αυτό το DS σήμερα, που όλα φαίνονται ίδια, και έτσι χωθήκαμε με τη μία στην avenue Fauch, και αέρα για τις Βερσαλίες, όπου ήταν η σειρά του Μίχα να «γράψει», όντας και σε ανοικτή γραμμή με τον «ατελάρχη» Γιώργη Παναγιώτου, που απαιτεί την τελειότητα για το κυρίως θέμα του περιοδικού, και όχι μόνο.

Αντι-ρετρό...
Το διαβάσαμε στο press kit και χαμογελάσαμε με αμφισβήτηση. «Τα έχουμε ξανακούσει.» Με το Mini, με το «500», με το Beetle και με άλλα. Επί του προκειμένου: Correct! Είπαμε. Ως διαφορετικότητα και τρόπος ζωής του χρήστη, και μέχρις εκεί. Ίσως -και το σχόλιο/σκέψη είναι εντελώς δικό μας- δεν προκύπτει, από ό,τι αλιεύσαμε, με την DS5 οι Γάλλοι να θυμίσουν την ιστορία με το βάτραχο, έστριβαν ή δεν έστριβαν τα φανάρια του το ’70. Μέχρι τότε, το μικρό-μεσαίο που σε καθηλώνει αισθητικά (σ.σ.: θα αρέσει, γενικώς, σε φύλα και ηλικίες), παίζει το δικό του ρόλο και στο δρόμο...

Από τη θέση του οδηγού...
Δε χρειάζεται να χάσεις χρόνο για να ρυθμίσεις ένα καλά φτιαγμένο κάθισμα, προσεγμένο και σχεδιαστικά, ώστε να αντιληφθείς πως η θέση οδήγησης είναι εξαιρετική. Η συνέχεια; Έκπληξη, που έχει να κάνει όχι με τα μάλλον σκληρά υλικά και την τέλεια εργονομία, αλλά και με τον τρόπο που μετακινούνται τα όποια χειριστήρια, όπως και ο επιλογέας ταχυτήτων βεβαίως. Δεν πιάσαμε τον 5άρη, όμως δεν μπορούμε να μην καταγράψουμε τον ενθουσιασμό μας για τον 6άρη. Οι παλαιοί που έχουν δοκιμάσει καλό «306» θα καταλάβουν... Το πηδάλιο; Με τους τροχούς των 17 ιντσών και τα χαμηλά «Μπρίτζε» (που δεν κολακεύουν την ανάρτηση σε επίπεδο άνεσης) είναι επιπέδου καλού GTi στην ευθεία και, κυρίως, όταν δίνεις γωνίες στο ηλεκτρικά υποβοηθούμενο σύστημα διεύθυνσης, οπότε έχεις και το γκάζι από τον 150άρη, ώστε να οδηγήσεις σε βρεγμένο ή στεγνό. Στην τελευταία περίπτωση, πρέπει να στρίψεις περισσότερο από το κανονικό, για να εισπράξεις τη λειτουργία του συστήματος ελέγχου της πρόσφυσης, που εμφανίζεται τη σωστή στιγμή!

Πάει ή δεν πάει;
Το συγκεκριμένο με τους 156 ίππους πάει αέρα, και το ερώτημα μπορεί να τίθεται σωστά, αφού έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ, πάρα πολύ καλά στημένο σύνολο, όπως το έκαναν οι Γάλλοι με μαεστρία, αλλά δε λείπει το βάρος (1.165 κιλά), ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δοκιμάσαμε στη γαλλική άσφαλτο-βεντούζα. Δε μας έλειψε η δύναμη. Μας άρεσε πολύ που τραβάει όμορφα, δυνατά και πολιτισμένα από χαμηλά, και δε θα το κρύψουμε. Ο εν λόγω κινητήρας ταιριάζει γάντι στο πλαίσιο, και δεν είναι υπερβολή να προσθέσουμε ότι συνδυάζεται καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο πλαίσιο έχει φορεθεί-χρησιμοποιηθεί.

Σκέψεις, αντί συμπεράσματος...
Το 2010 ξεκίνησε καλά. Είχαμε καιρό να μπούμε μέσα σε ένα μεσαίο-μικρό χατς με λογική ιπποδύναμη, σύγχρονες εκπομπές ρύπων κτλ. και να φορτώσουμε τόσο πολύ χαμόγελο στον κουρασμένο και μάλλον πετσικαρισμένο σκληρό μας δίσκο. Πού το κατατάσσουμε; Απέναντι από το Mini. Έτσι, απλά, και «χωρίς ναι μεν, αλλά», και πέρα από τιμές. Έχει το χαρακτήρα και την ποιότητα ώστε να δει το Γερμανό κατάφατσα και να τον προβληματίσει με τα ίδια, με τα δικά του όπλα, κάτι που πραγματικά συμβαίνει για πρώτη φορά. Δε λοξοκοιτάει καν τους Ιταλούς. Καμία σχέση με ΜiΤo και «500» για άλλους λόγους. Δεν επιστρέφουν. Επέστρεψαν οι Γάλλοι. Τα αφεντικά του Λεμπ δεν έχουν λόγους πλέον ώστε να παρουσιάζουν φτηνά Peugeot με περιτύλιγμα που να δείχνει πιο μοντέρνο, και δημιούργησαν πυροβολώντας, όπως το κάνει ο παγκόσμιος στις ειδικές διαδρομές.
Τι κρατάμε, πέρα από τα παραπάνω και από τους ικανοποιητικούς χώρους, ειδικά στο ύψος του χώρου των αποσκευών; Ένα «κλικ». Αυτό της πόρτας. Πηγαίνετε στο δίκτυο της μάρκας στη χώρα μας και απλώς ανοίξτε-κλείστε την πόρτα της DS3. Το έκανε ο παππούς μου ο Σάββας, το έκανε και ο μπάρμπας μου o Π.Χ., για να με πείσουν, βρέφος τότε, ότι η Merc ήταν το καλύτερο αυτοκίνητο. Το χρησιμοποιούμε αυτό το τρικ οι παλαιότεροι και σήμερα, που σπάνια συμβαίνει..._ Σ. Χ.

Από το C3 στο DS3
Κάτω από το καπό του DS3 συναντάμε τα γνώριμα μηχανικά σύνολα του γκρουπ, που εφοδιάζουν και το νέο C3 (1.4 και 1.6 VTI με 95 και 120 ίππους) αλλά και τον «ηλεκτρικό» τούρμπο 1.6 THP των 156 ίππων που έχουμε ήδη οδηγήσει στα 207 Rallye και GT καθώς και στις C4, C4 Picasso και C5. Χαρακτηριστικό του η άφθονη ροπή πραγματικά από το ρελαντί καθώς και το άκοπο στροφάρισμα έως τον κόφτη, χωρίς εκρήξεις και υστερίες. Οι ατμοσφαιρικοί κινητήρες συνδυάζονται με 5τάχυτα κιβώτια ταχυτήτων και ο υπερτροφοδοτούμενος με το καινούργιο, καλό 6άρι με τη σφιχτή αίσθηση, που φορέθηκε για πρώτη φορά στο Peugeot 308 GT και εν συνεχεία στις C4 και C5. Στην γκάμα υπάρχουν και δύο εξαιρετικοί ντίζελ HDi 90 και 110 ίππων. Στην ανάρτηση έχει γίνει διαφορετική δουλειά, σε σχέση με το C3, με τους μηχανικούς να υπόσχονται μειωμένες κλίσεις κατά το διαμήκη άξονα, χωρίς συμβιβασμούς στην άνεση. Για το σκοπό αυτόν έγιναν ειδικές ρυθμίσεις ακόμα και στα... καθίσματα. Φυσικά, η διάταξη είναι κλασική και δοκιμασμένη: γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός και ημιάκαμπτος άξονας πίσω, όπου και έγινε μια σχετική... δίαιτα, προκειμένου η ανάρτηση να χάσει 7 ολόκληρα κιλά. Ιδιαίτερα τονίζεται η προσπάθεια για κοφτερό τιμόνι που βοηθά στη γρήγορη οδήγηση: η διάμετρος του βολάν δεν ξεπερνά τα 36 εκ., ενώ η υποβοήθησή του έχει μειωθεί, χάριν της αμεσότητας και της πληροφόρησης του οδηγού._ Σ. Λ.

Η επιλογή του... επιλογέα των ταχυτήτων αφήνεται στο γούστο του αγοραστή, όπως και αρκετές ακόμα λεπτομέρειες του αυτοκινήτου.

Όμορφο, λειτουργικό και καλοφτιαγμένο, το εσωτερικό της DS3 προσφέρεται με δυνατά πακέτα εξοπλισμού. Βασική έκδοση... δεν υπάρχει.

Οι μοχλοδιακόπτες και η γραμματοσειρά των οργάνων φωνάζουν ότι πρόκειται για Citroen, αλλά το σήμα στο τιμόνι το διαψεύδει: αυτό το λογότυπο θα αντικρίζουν οι οδηγοί των DS.

Στο κλειδί του αυτοκινήτου, το κυκλικό κομμάτι αποτελείται από μέταλλο στο χρώμα που έχετε επιλέξει τη δική σας DS3.

Τα φώτα ημέρας αποτελούνται από μια τοξοειδή σειρά έξι λυχνιών LED σε κάθε πλευρά του προφυλακτήρα.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
CITROEN DS3
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.6T
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 1.598 κ.εκ.
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 156 ίπποι/6.000 σ.α.λ.
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 24,5 χλγμ./1.400-4.000 σ.α.λ.
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Γόνατα ΜακΦέρσον
ΠΙΣΩ Ημιάκαμπτος
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΗK.xΠΛ.xΥΨ. 3.948x1.715x1.483 χλστ.
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.464 χλστ.
ΒΑΡΟΣ 1.165 κιλά
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 χλμ./ώρα 8,1 δλ.
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 214 χλμ./ώρα