4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Κρατική μηχανή vs αυτοκίνητο

Η ημέρα της μαρμότας...
Εδώ και 40 χρόνια επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία. Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτου θεωρούνται από το κράτος προνομιούχοι πολίτες, και αντιμετωπίζονται με φορομπηχτική διάθεση και αντιφατικές αποφάσεις.
ΟΣΟ μπορούμε να θυμηθούμε, το προσωπικό μεταφορικό μέσο αντιμετωπίζεται σαν τη χρυσή κότα που θα γεμίσει τα άδεια κρατικά ταμεία, και το κράτος-νταβατζής, που υποτίθεται ότι ενδιαφέρεται για τους πολίτες του, στο τέλος της ημέρας απλώς φροντίζει να εισπράξει το μερτικό του. Δεν υπάρχουν πιο χαρακτηριστικά πρόσφατα παραδείγματα από την αύξηση των τελών κυκλοφορίας (που η νέα κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα καταργούσε), τις παλινωδίες γύρω από την απόσυρση και την επιβολή του ειδικού ετήσιου τέλους στα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού - τις πωλήσεις των οποίων το ίδιο το κράτος πριμοδότησε με την 4μηνη μείωση του Ειδικού Τέλους Ταξινόμησης... Αυτή η αναξιοπιστία της κρατικής μηχανής περιγράφεται πολύ γλαφυρά στο άρθρο του περιοδικού που δημοσιεύτηκε πριν από περίπου 20 χρόνια και καταγράφει ένα προς ένα τα μέτρα της πολιτείας γύρω από το αυτοκίνητο από την έναρξη της έκδοσης των 4Τ. Αξίζει να περιηγηθείτε στις επόμενες σελίδες, για να σας φύγει οποιαδήποτε αμφιβολία ότι κάτι πρόκειται να αλλάξει στις προσεχείς δύο δεκαετίες. Γράφαμε, λοιπόν, το Νοέμβριο του 1989:

«Με ιδιαίτερη χαρά σας παρουσιάζουμε κατ’ αποκλειστικότητα το μακρύτερης χρονικής διάρκειας τεστ στην ιστορία του αυτοκινητιστικού Τύπου. Πρόκειται για ένα ειδικού τύπου όχημα που ακούει στο όνομα “Κρατική Μηχανή”, και λίγο πολύ όλοι οι αναγνώστες έχουν μια έστω και μικρή εμπειρία από τον τρόπο που λειτουργεί.
Η πρώτη μας επαφή με τη Μηχανή ως περιοδικό πλέον έγινε τον Οκτώβριο του 1970. Ήδη τον Απρίλιο του 1967 είχε παρουσιάσει την πρώτη σημαντική βλάβη της. Χρειάστηκαν επτά χρόνια για να επανέλθει η Μηχανή στην αρχική της κατάσταση.
Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τη σύμβαση μήπως με την Peugeot και τη Renault για την κατασκευή ενός εργοστασίου συναρμολόγησης αυτοκινήτων όπου τα εγχώρια αυτοκίνητα θα ήταν κατά 50% ακριβότερα από τα γαλλικά, αλλά θα έπρεπε το κράτος, με κατάλληλη ευνοϊκή νομοθεσία ή με επιδότηση, να φροντίζει ώστε να είναι κατά 25% φθηνότερα των ανταγωνιστικών μοντέλων της ελληνικής αγοράς;
Υπήρχε επίσης εκείνος ο νέος νόμος για την εισαγωγή αυτοκινήτων. Γράφαμε τότε:
Απολαύστε πώς περιγράφεται ο φόρος πολυτελείας 10% που επιβάλλεται στα φθηνά αυτοκίνητα των 7 και 8 ίππων:
“... ¶μαξαι αυτοκίνηται διά την μεταφοράν προσώπων της δασμολογικής κλάσεως 8702Α2α του ισχύοντος δασμολογίου υποβάλλονται εις φόρον πολυτελείας...”.
Ακολούθησαν τα μεγάλα εθνικά γεγονότα, βάζοντας, όπως ήταν φυσικό, σε δεύτερη μοίρα τα προβλήματα της αυτοκίνησης.
Το Νοέμβριο του ’74 προτάθηκε αύξηση του απαράδεκτου ορίου ταχύτητας των 80 χλμ./ώρα σε 110.
Το Μάρτιο του 1975 για ακόμα μία φορά ανακοινώθηκε η προώθηση της κατασκευής του ΜΕΤΡΟ...
Από το Μάιο εκείνης της χρονιάς άρχισε πάλι μια σειρά περιοριστικών μέτρων. Έγιναν οι πρώτες σκέψεις για εξοστρακισμό των Ι.Χ. από το κέντρο, επιτράπηκε όμως η εισαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων μέχρι δύο ετών, γεγονός που προξένησε το φόβο πολλών ότι θα άρχιζαν να έρχονται στη χώρα μας όλα τα σαπάκια της Ευρώπης. Πού να ήξεραν τι θα ακολουθούσε!
Επίσης, βάσει της Δ 30982/4092/74 εγκυκλίου του υπουργείου Συγκοινωνιών, απαγορεύθηκε η τοποθέτηση... τηλεόρασης στα ταξί.
Τον επόμενο μήνα νέες σκέψεις για απαγόρευση της κυκλοφορίας, αυτήν τη φορά στο ιστορικό κέντρο.
Τον ίδιο μήνα η υπ’ αριθμόν 39 αστυνομική διάταξη απαγόρευε την κυκλοφορία δικύκλων τις ώρες κοινής ησυχίας. Η Αστυνομική Αρχή συνιστούσε στους πολίτες “όπως κρατούν υπό σημείωσιν και αναφέρουν πάραυτα εις την ¶μεσον Δράσιν ή εις τα οικεία Αστυνομικά Τμήματα τους αριθμούς των κυκλοφορούντων παρανόμως ή θορυβωδώς μοτοσικλετιστών και μοτοποδηλάτων ως και πάσαν ετέραν παράβασιν των περί κοινής ησυχίας διατάξεων”.
Το Μάιο του ’76 δόθηκε εντολή από τον τότε υπουργό Εμπορίου για την εισαγωγή χωρίς πλέον κανέναν περιορισμό των ιαπωνικών αυτοκινήτων.
Ένα μήνα αργότερα γράφαμε με σιγουριά: “Επιτέλους, η πίστα γίνεται! ”. Ο κ. Δαρδούφας, τότε Β΄ Αντιπρόεδρος της ΕΛΠΑ δήλωνε ότι μέσα στο 1976 θα είχαν ολοκληρωθεί τα συμπληρωματικά ασφαλτικά έργα στο αεροδρόμιο του Μαραθώνα.
Περίπου την ίδια εποχή υπήρξαν σκέψεις για την επιβολή δελτίου στα καύσιμα. Το Σεπτέμβριο του ’76 ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Σταμάτης, αποφάσισε τη σύλληψη των οδηγών που κινούνταν με υπερβολική ταχύτητα.
Το 1977 ξεκίνησε με αύξηση των διοδίων έως 150%.
Τον Απρίλιο επέστρεψε το θέμα της πίστας στη Χαλανδρίτσα της Πάτρας, κόλλησε όμως, αφού ο Μητροπολίτης ζητούσε 10.000.000 για την παραχώρηση της έκτασης.
Το ΤΕΕ υποστήριζε ότι η επιχειρούμενη διαπλάτυνση της Λ. Συγγρού ήταν πολυτέλεια για τις συνθήκες λιτότητας της εποχής.
Το Φεβρουάριο του ’78 ανακοινώθηκε ο νέος Κ.Ο.Κ.
Το Μάρτιο επανήλθαν οι σκέψεις για πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου.
Το Μάιο ανακοινώθηκε η σύσταση σώματος τροχονόμων με πολιτικά.
Τον Ιούνιο βάφτηκαν οι δρόμοι και οι γερανοί “βγήκαν τσάρκα”.
Δεκαπέντε τόνοι κίτρινο χρώμα χρειάστηκε για να βαφτούν 15 δρόμοι, 3.200 χρωματιστές προειδοποιητικές πινακίδες και 400.000 χρωματιστοί χάρτες, ενώ ένα χρόνο αργότερα παραγγέλθηκε θερμοπλαστικό χρώμα, αφού το προηγούμενο είχε ξεφτίσει. Μια ολόκληρη χώρα προσπαθούσε να βάψει το κυκλοφοριακό, για να μη φαίνεται.
Ακολούθησαν οι περίφημοι διπλασιασμοί των φόρων και η απελευθέρωση της εισαγωγής μεταχειρισμένων, αλλάζοντας ολοκληρωτικά τη μορφή της αγοράς.
Τον Ιανουάριο του 1980 απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στην Πλάκα, ενώ υπήρχε σκέψη για απαγόρευση της κυκλοφορίας στο κέντρο δύο ώρες το πρωί, δύο το μεσημέρι και δύο το βράδυ.
Το Μάιο το Μονομελές Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης με την υπ’ αριθ. 1963/1980 χαρακτήρισε αντισυνταγματικά τα τεκμήρια των Ι.Χ. αυτοκινήτων που είχαν καθιερωθεί με το νόμο 820/1978.

ΠΟΙΝΕΣ 50.000-250.000 ΔΡΧ. ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΥΓΡΑΕΡΙΟ Ή ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Με εγκύκλιο του υπουργείου Συγκοινωνιών προβλέπονται ποινές 50.000-250.000 δραχμές σε όσους χρησιμοποιούν καύσιμο άλλο απ’ αυτό που αναγράφει η άδεια κυκλοφορίας.

Ένα χρόνο μετά, το 1981...

ΑΠΟ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ: 3-6 ΜΗΝΕΣ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΥΣΑΕΡΙΑ ΣΤΑ Ι.Χ.
Σε μια ξαφνική έξαρση ενδιαφέροντος για την προστασία του περιβάλλοντος, που ταυτόχρονα αποτελεί και μια θαυμάσια ευκαιρία για την είσπραξη τεράστιων ποσών χωρίς το παραμικρό κόστος, το υπουργείο Συγκοινωνιών αποφάσισε την ενεργοποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης σύμφωνα με την οποία αρχίζει το ατελείωτο κυνήγι των ιδιόκτητων Ι.Χ.Ε.
Οι ποινές είναι εξίσου εκφοβιστικές και παραδειγματικές με εκείνες των μονών-ζυγών. Προβλέπονται, δηλαδή, φυλάκιση 3-6 μηνών και αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος. Στην περίπτωση της καταδίκης σε 6μηνη φυλάκιση, η δικαστική απόφαση δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Και τον αμέσως επόμενο μήνα!

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΜΟΝΑ-ΖΥΓΑ ΑΠΟ 1ης ΙΟΥΛΙΟΥ
“Επί του πιεστηρίου”. Στις 24 Ιουνίου το βράδυ, και έπειτα από πολλές διαβουλεύσεις, η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει τα μονά-ζυγά από 1ης Ιουλίου, επειδή εξέλιπαν οι λόγοι ύπαρξής τους (!). Η απόφαση αυτή, που αναμενόταν προ πολλού, χρησιμοποιείται ως προεκλογικό όπλο, όπως τονίζουν πολιτικοί παρατηρητές, με σκοπό τον “εξευμενισμό” των 500.000 κατόχων Ι.Χ., και είναι σίγουρο πως θα επιφέρει αναστάτωση στην αγορά αυτοκινήτων, δεδομένου πως “πλήττονται” σημαντικά τα μικρά μοντέλα των 600-1.000 κ.εκ., που μέχρι τώρα αποτελούσαν το δεύτερο αυτοκίνητο για χιλιάδες “εύπορες” οικογένειες.

Και τον Αύγουστο ακόμα ένα προεκλογικό μέτρο...

ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ
Στο τέλος του 1981 μετατίθεται η κατάργηση του αντισυνταγματικού μέτρου της αφαίρεσης των πινακίδων από τα οχήματα Ι.Χ. Η απόφαση είχε ληφθεί πέρυσι το καλοκαίρι, και όλοι προέβλεπαν ότι η ισχύς της θα άρχιζε νωρίτερα από το τέλος του χρόνου.

Τον ίδιο μήνα η “Μηχανή” γελοιοποιήθηκε για άλλη μία φορά!

ΙΣΧΥΟΥΝ Ή ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ
Σάλος δημιουργήθηκε στις 18-19 Αυγούστου αμέσως μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία δεν καταργείται η ιατρική εξέταση και αυξάνεται το σχετικό παράβολο από τις 800 στις 1.200 δραχμές. Το διάταγμα αυτό αυτόματα ήρθε σε αντίθεση με τα λεγόμενα του υπουργού Συγκοινωνιών, ο οποίος στις 23/77/80 δήλωνε: “Καταργείται η ιατρική εξέταση για την έκδοση άδειας οδηγήσεως, καθώς επίσης η ανά 10ετία αναθεώρηση των διπλωμάτων. Στο εξής οι οδηγοί θα εξετάζονται από γιατρό μετά το 65ο έτος της ηλικίας τους”. Τόνιζε μάλιστα τότε πως το σχετικό νομοσχέδιο προέβλεπε ότι ο υποψήφιος οδηγός θα υπέγραφε στο εξής μια απλή υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα ανέφερε ότι ήταν σωματικά υγιής.
Έτσι, μέσα σε ένα βράδυ, χιλιάδες διπλώματα που δεν είχαν αναθεωρηθεί βρέθηκαν χωρίς ισχύ, και όσοι είχαν ακούσει τον υπουργό καλούνταν να εξεταστούν από γιατρό, πληρώνοντας μάλιστα περισσότερα.
Το βράδυ της 19ης ο υπουργός διέψευσε από τα μέσα ενημέρωσης “τα δημοσιεύματα του Τύπου”, τονίζοντας κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει θέμα μη ισχύος των διπλωμάτων.

Και οι αντιφάσεις συνεχίστηκαν μήνα με το μήνα. Έτσι, τον Οκτώβριο...

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ, ΕΝΩ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ, Η ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΣΗ
Ξεχάστε όλα όσα διαβάσατε. Η πετρελαιοκίνηση που επιτράπηκε τον περασμένο μήνα απαγορεύτηκε, επιτράπηκε, ξαναπαγορεύτηκε, ξαναεπιτράπηκε και τελικά απαγορεύτηκε μια και καλή.
Γιατί;
Αυτά συμβαίνουν μόλις τρεις μήνες πριν από την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ.

Η νέα τότε κυβέρνηση, αγχωμένη με το πρόγραμμα καθαρισμού της ατμόσφαιρας μέσα σε... 100 ημέρες, προχώρησε στον ορισμό του Λεκανοπεδίου ως ενός εσωτερικού και εξωτερικού Δακτυλίου, όπου η απαγόρευση της κίνησης μπορούσε να είναι καθολική ή ανάλογη με το λήγοντα αριθμό των πινακίδων. Οι 100 ημέρες πέρασαν. Το νέφος δεν έφυγε, ενώ οι Αθηναίοι αναζητούσαν παραθυράκια για να κυκλοφορούν κάθε μέρα. Το πιο απλό, αλλά και δαπανηρό ήταν και είναι η αγορά δεύτερου αυτοκινήτου με διαφορετικό λήγοντα αριθμό.

Η Μηχανή αντέδρασε ακαριαία:

Στην περίπτωση που κατέχει και άλλο αυτοκίνητο, στο δεύτερο δίνεται καταληκτικός αριθμός όμοιος με αυτόν του πρώτου (μονός ή ζυγός). Αν κάποιος έχει περισσότερα από δύο, ο καταληκτικός αριθμός του νέου αυτοκινήτου πρέπει να είναι όμοιος με τον καταληκτικό αριθμό των περισσότερων από τα κατεχόμενα Ι.Χ. Όταν, όμως, πρόκειται για αγορά μεταχειρισμένων, τα παραπάνω δεν ισχύουν φυσικά. Όλη η φασαρία, λοιπόν, δεν ήταν παρά μια “τρύπα στο νερό” ή μια προσπάθεια ενίσχυσης της αγοράς των μεταχειρισμένων.

Τα παράθυρα άρχισαν να κλείνουν ένα ένα. Έτσι, τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου:

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ ΣΤΗ ΦΑΚΑ
Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Γεωργίας, άρχισε επανεξέταση όλων των αδειών αγροτικών αυτοκινήτων, έπειτα από σχετικές καταγγελίες. Όπως αναφέρθηκε, το Δημόσιο έχανε πολλά δισεκατομμύρια από τις άδειες αυτές, που δίνονταν αθρόα στους υποψήφιους αγοραστές, που αυτόματα χρίζονταν αγρότες.

Στο μεταξύ αναγγέλλονται ποινές φυλάκισης έως και 3 μήνες για όσους ρυπαίνουν.
Τον Ιούλιο διπλασιάστηκαν τα τεκμήρια, ενώ τον επόμενο χρόνο τριπλασιάστηκε ο φόρος στα κλειστά φορτηγά κάτω του τόνου, κλείνοντας έτσι άλλο ένα παραθυράκι.
Το Σεπτέμβριο του ’82 ανακοινώθηκε η παύση του μέτρου αφαίρεσης των πινακίδων, ενόψει της εφαρμογής του point system.
Στο μεταξύ, αναγγέλθηκαν πρόστιμα μέχρι και 800.000 δρχ. στους παραβάτες του Δακτυλίου. Το πρόστιμο είναι τόσο εξοντωτικό, που ισοδυναμεί με κατάσχεση του οχήματος. Το Νοέμβριο αποφάσισαν να πάρουν δραστικά μέτρα για αυτούς που αγόραζαν δεύτερο αυτοκίνητο για το Δακτύλιο, μετατρέποντας τα μονά-ζυγά σε μικρά και μεγάλα.

Το 1983 ξεκίνησε με νέα μέτρα. Πρώτος στόχος τα επαγγελματικά:

ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΣΚΛΗΡΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΣΤΑ Ι.Χ.Φ.
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 27613/10.8.82 διαταγή του υπουργείου Συγκοινωνιών, “ΔΕΝ επιτρέπεται η κυκλοφορία Φ.Ι.Χ. ανοικτού τύπου με κουκούλα από σκληρό πλαστικό”.

Η αλλαγή του τρόπου εξέτασης των οδηγών ήταν ανέκαθεν το αγαπημένο χόμπι της Μηχανής:

ΑΛΛΑΖΕΙ ΞΑΝΑ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ
Ακόμα μία φορά αλλάζει ο τρόπος εξέτασης των υποψήφιων οδηγών, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού Συγκοινωνιών. Η πρώτη εξέταση θα γίνεται από μηχανολόγους μηχανικούς που θα υποδεικνύει ο σύλλογός τους ή το τεχνικό επιμελητήριο (!). Το ποιος θα εξετάζει, όμως, τους μηχανολόγους αυτούς αν ξέρουν να οδηγούν δεν το αναφέρει ο κύριος υπουργός.

... Ενώ οι υπουργοί Οικονομικών και Δημοσίων Έργων μας ανακοίνωναν με χαρά ότι:

ΔΕ ΘΑ ΑΚΡΙΒΥΝΟΥΝ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ... 1.000 ΔΡΧ.
Τη στιγμή που περιμέναμε πως τα διόδια θα καταργηθούν, αφού από το 1962 έως σήμερα τα έξοδα κατασκευής και συντήρησης των εθνικών οδών (για τα επόμενα 20 χρόνια) έχουν υπερκαλυφθεί, με τροπολογία που κατέθεσαν στις 16/3, οι υπουργοί Δημοσίων Έργων και Οικονομικών δεσμεύονται να μην αυξήσουν τα διόδια πάνω από... 1.000 δραχμές. Η περίεργη αυτή τροπολογία είναι απαρχή για μια σειρά αυξήσεων που σκοπεύει να επιβάλει η κυβέρνηση στα διόδια, ανάλογα μάλιστα με το είδος των αυτοκινήτων και την... ώρα διέλευσης. Έτσι, τα σαββατοκύριακα, τις αργίες κτλ., που ο κόσμος προσπαθεί να ξεφύγει από το σύννεφο, η πρόνοια για το λαό εκφράζεται με ειδικές αυξήσεις στα διόδια. Λυπούμαστε ειλικρινά, αγαπητοί κύριοι υπουργοί, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά πως, σύμφωνα με τα ισχύοντα στην ΕΟΚ, δεν έχετε καν το δικαίωμα να εισπράττετε διόδια σε εθνικούς δρόμους. Μόνο σε αυτοκινητοδρόμους, και τέτοιους δεν έχουμε, ούτε θα έχουμε την επόμενη πενταετία.

Το πού πάνε και πήγαιναν τα χρήματα των διοδίων παραμένει άγνωστο, αφού, όπως φανερώνει και έρευνα της “Εποχής”, μόνο το 22,5% του οδικού δικτύου ήταν ασφαλτοστρωμένο.

Οι παραβάτες του Δακτυλίου δεν είχαν πλέον καμία δικαιολογία ότι “δε γνώριζαν”, αφού από τον Ιούνιο του ’83 τα όριά του σηματοδοτήθηκαν με ειδικές πινακίδες. Παρ’ όλα αυτά, η αισιοδοξία δεν έλειπε, αφού υπήρχε (προεκλογική;) πρόθεση ο Δακτύλιος να περιορισθεί από το 1984, όταν ολοκληρώνονταν τα έργα υποδομής! Ποια έργα; Έχουν ολοκληρωθεί σήμερα; Στο μεταξύ, στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος για την ατμόσφαιρα της Αθήνας, η Μηχανή διέταξε να γίνονται:

ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΤΩΝ Ι.Χ.Ε. ΠΟΥ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΥΓΡΑΕΡΙΟ. ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΦΤΑΝΕΙ ΤΙΣ 250.000 ΔΡΧ.
“Είμαστε αποφασισμένοι να θέσουμε τέρμα στην παράνομη χρήση του υγραερίου”. Το φαινόμενο, όπως δήλωσε ο υπουργός, έχει πάρει τελευταία απαράδεκτες και προκλητικές διαστάσεις, με αποτέλεσμα την τεράστια διαρροή στα δημοσιονομικά έξοδα.

Και ένα μήνα μετά...

ΟΥΤΕ ΥΓΡΑΕΡΙΟ, ΟΥΤΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΑ Ι.Χ. ΕΠΙΒΑΤΙΚΑ
ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ
Ομάδα ειδικών επιστημόνων του υπουργείου Συγκοινωνιών, με αντικείμενο τις δυνατότητες επέκτασης της χρήσης υγραερίου και πετρελαίου στα Ι.Χ.Ε., κατέληξε στα παρακάτω, καθόλου αισιόδοξα για τους κατόχους Ι.Χ.Ε. συμπεράσματα: “Είναι αδύνατη η ελεύθερη χρήση υγραερίου από τα Ι.Χ., λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων παραγωγής υγραερίου από τα ελληνικά διυλιστήρια”. Η ομάδα αναγνώρισε την οικονομία που προσφέρει το υγραέριο και τις ευεργετικές επιπτώσεις του στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Ακόμα, τόνισε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα ασφαλείας και ότι τα σημερινά πρατήρια βενζίνης επαρκούν, αν προσφέρουν ταυτόχρονα και υγραέριο.
Απέκλεισε εξάλλου τη χρήση υγραερίου στους κινητήρες των λεωφορείων, διότι έχουν αποτύχει και οι ανάλογες προσπάθειες που έγιναν έως τώρα σε ευρωπαϊκές χώρες.
Αρνητική ήταν και η θέση της για την επέκταση της πετρελαιοκίνησης.

Παράλληλα, το ΥΧΟΠ αναγνώρισε ότι τα ταξί ευθύνονται για το 53% της ρύπανσης από τροχοφόρα και τα Ι.Χ. μόνο για το 30%!

Θυμάστε τα ραντάρ στην άκρη του δρόμου: Τι να έχουν γίνει; Το πιθανότερο είναι ότι θα βρίσκονται (ή θα έχουν τεθεί...) εκτός λειτουργίας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΙΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΒΑΤΩΝ
Ο ευρωπαϊκός τρόπος αστυνόμευσης των αυτοκινητοδρόμων έφθασε και στη χώρα μας. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Δ. Έργων, κ. Α. Τσοχατζόπουλος, μέσα στο ’84 θα τοποθετηθούν 40 σύγχρονα ραντάρ φωτογράφισης στους εθνικούς μας δρόμους, που θα φωτογραφίζουν κάθε παραβάτη την ώρα της υπέρβασης του ορίου ταχύτητας, προς άρση κάθε αμφιβολίας. Οι θέσεις υποδοχής των ραντάρ θα είναι ορατές σε όλο το μήκος του δρόμου, αλλά κανείς δε θα ξέρει σε ποιες από αυτές βρίσκονται τα ραντάρ. Έτσι, σε όλη τη διαδρομή θα έχει το φόβο της... φωτογράφισης. Το σύστημα εφαρμόζεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με επιτυχία.

Το φθινόπωρο του ’84 εξαπολύθηκε νέος διωγμός εναντίον των κατόχων επαγγελματικών αυτοκινήτων.

ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΖΙΠ
Θα θυμάστε, βέβαια, εκείνη τη χαριτωμένη ιστορία για κάποιον υπουργό Συγκοινωνιών που κατέβηκε από το αυτοκίνητό του και “συνέλαβε” οδηγό ιδιοκτήτη “πολυτελούς και παράνομου τζιπ” μόνο για να αποδειχτεί λίγες ημέρες αργότερα ότι ο άνθρωπος ήταν... αγρότης από την Καλαμάτα, όπου καλλιεργούσε... 100 στρέμματα.
Η “μάχη” των εκάστοτε υπουργών Συγκοινωνιών με τα “πολυτελή και παράνομα” τζιπ δε σταμάτησε ποτέ. Από τη μία μεριά, οι κρατικές υπηρεσίες έδιναν νόμιμες άδειες κυκλοφορίας και από την άλλη οι προϊστάμενοί τους υπουργοί κυνηγούσαν τους άτυχους ιδιοκτήτες. Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η κατηγορία της λαθρεμπορίας δύσκολα στέκεται στο δικαστήριο, αφού, κατά τον εκτελωνισμό των αυτοκινήτων, τα στοιχεία που δηλώνονταν ήταν αληθή και η τοποθέτηση πρόσθετου καθίσματος δε μεταβάλλει τον κύριο σκοπό χρήσης, ούτε τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου. Πιθανόν τεκμηριώνεται παράβαση του Κ.Ο.Κ. (αρθρ. 88-89,) που όμως δε συνιστά λαθρεμπορία.

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΛΕ ΖΩΝΗ ΤΑ ΦΟΡΤΗΓΑ
Στο παρανοϊκό πλέγμα του “επιτρέπεται να απαγορεύεται” έρχεται να προστεθεί η απόφαση για την “μπλε ζώνη”. Σκεφθείτε τον αγρότη από την ¶μφισσα που έρχεται να βάλει τη γυναίκα του στο νοσοκομείο, περνάει κάποια στιγμή με το αγροτικό του από την Αμαλίας και ο τροχονόμος του γνέφει να κάνει στην άκρη (πραγματική ιστορία). Ο άτυχος Συνέλληνας αναρωτιέται τι έκανε, και πολύ σύντομα το μαθαίνει με τον πιο άσχημο τρόπο.
Να, λοιπόν, τι προβλέπει η απόφαση:
... Οι περιορισμοί αφορούν το Δακτύλιο που περικλείεται από τις λεωφόρους και οδούς: Αθηνάς-Μητροπόλεως-Φιλελλήνων-Αμαλίας-Βασιλίσσης Σοφίας-Σέκερη-Σόλωνος-Μπόταση-Στουρνάρη-Μάρνη-Μενάνδρου-Πειραιώς-Σωκράτους-Λυκούργου-Κλεισθένους-Κρατίνου-Αθηνάς. Ο Δακτύλιος αυτός αποκαλείται “μπλε ζώνη”. Φορτηγά αυτοκίνητα Δ.Χ. και Ι.Χ. ωφέλιμου φορτίου μέχρι και 4 τόνων κυκλοφορούν ελεύθερα 14:30-17:00 και 21:00-07:00. Τα οχήματα αυτά κυκλοφορούν και από τις ώρες 09:30 έως 11:30, αλλά όχι κατά μήκος των οδών Σταδίου-Πανεπιστημίου-Ακαδημίας καθώς και των πλατειών Ομονοίας και Συντάγματος. Φορτηγά Δ.Χ. και Ι.Χ. ωφέλιμου φορτίου άνω των 4 τόνων κυκλοφορούν ελεύθερα 14:30-17:00 και 21:00-07:00.
Οι 4Τ προτείνουν τη ναρκοθέτηση των εισόδων των Δακτυλίων, ζωνών και λοιπών αδύτων, για την οριστική λύση του προβλήματος.

Στο μεταξύ...

ΔΟΣΕΙΣ... ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ
Μέτρο εύκολου εντυπωσιασμού, χωρίς ουσιαστικό βάρος, θα πρέπει να χαρακτηρισθεί η εξαγγελία της Διοίκησης της Τράπεζας Ελλάδος για καθιέρωση συστήματος πωλήσεων με δόσεις των αυτοκινήτων που προέρχονται από χώρες της ΕΟΚ. Όπως είναι γνωστό, η απόφαση προβλέπει δυνατότητα καταβολής του 20%, τουλάχιστον, του τμήματος μετρητοίς και το διακανονισμό του υπολοίπου σε 24 το πολύ δόσεις με επιτόκιο 2,2% μηνιαίως. Απαγορεύεται, όμως, η προεξόφληση των προερχομένων από παρόμοιες συναλλαγές γραμματίων στις τράπεζες, οπότε το μέτρο μένει χωρίς ρεαλιστικό αντίκρισμα. Γιατί οι επιχειρήσεις εισαγωγής αυτοκινήτων αδυνατούν να μετατραπούν σε μηχανισμούς χρηματοδότησης της ιδιωτικής κατανάλωσης και να εισπράττουν τα κεφάλαιά τους δύο χρόνια μετά, όταν μάλιστα χρειάζονται “σκληρό” συνάλλαγμα για τις παραγγελίες τους στα εργοστάσια. Ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων με έγγραφό του από 18/2/85 διαμαρτύρεται για τη μεθόδευση και προτείνει τη χρηματοδότηση των δόσεων από το τραπεζικό σύστημα σε υγιή βάση.

ΤΑ ΛΥΤΡΑ ΤΗΣ... ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΑΣ
¶δοξο τέλος θα έχει, παρά τον υπερβάλλοντα ζήλο των τελωνειακών καταδιωκτικών Αρχών, η υπόθεση των “τζιπ” που χρίστηκαν αυτόχρημα λαθραία και κατασχέθηκαν επειδή οι ταλαίπωροι ιδιοκτήτες τους είχαν σκεφθεί να προσαρμόσουν ένα πίσω (αφαιρούμενο) κάθισμα. Η υπόθεση δεν περπατούσε νομικά και, προκειμένου να αποσοβηθεί ένα μετέπειτα φιάσκο στα δικαστήρια, το υπουργείο Οικονομικών με τηλεγραφική διαταγή στα τελωνεία επιβάλλει “εφάπαξ” επιβάρυνση 50 δρχ./κ.εκ. κυλινδρισμού, και παύει τη δίωξη, αποδίδοντας τα λαθραία στους ιδιοκτήτες τους.
Έτσι, στην... εθνική μνήμη των Ελλήνων θα μείνει ως αμυδρή ανάμνηση η δράση των Ειδικών Αντικαθισματικών Μονάδων, που διέσυραν ως λαθρεμπόρους εκατοντάδες έντιμους επαγγελματίες.

Ενώ τον Οκτώβριο του 1985 συνεχίστηκε το σίριαλ των διπλωμάτων...

ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΟΛΑΒΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΝ ΕΙΔΕ
Νέο εύρημα που καταργεί προηγούμενο εύρημα ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών-Επικοινωνιών. Από τις 15 Οκτωβρίου στις εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών θα μετέχουν... όλοι οι υπάλληλοι του υπουργείου, ακόμα και εκείνοι που δεν ξέρουν να οδηγούν αυτοκίνητο!

Ενώ το Μάρτιο του ’86 θέλησαν να πιστέψουμε πως...

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ
Σε μια προσπάθεια να σταματήσει, ή έστω να μειωθεί, η παραγωγή “οδηγών” αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, το υπουργείο Συγκοινωνιών ετοιμάζει τη ριζική -όπως αναφέρει- τροποποίηση του συστήματος εξετάσεων, που θα εφαρμοστεί μέσα στο 1986.
Τα μέτρα προβλέπουν... δημοτικές σχολές υποψήφιων οδηγών, χρήση εξομοιωτών (σιμιουλέιτορς) και την επαναφορά του... σαλίγκαρου. Η δημιουργία δημοτικών σχολών, λέει το υπουργείο, θα βοηθήσει στην εξαφάνιση των κυκλωμάτων εκπαιδευτών-εξεταστών που ήταν υπεύθυνα για τη χορήγηση διπλωμάτων σε εντελώς άσχετα με την οδήγηση άτομα.

Και, για να συνετίσει τους κακούς οδηγούς που είχαν ήδη αποκτήσει δίπλωμα, το κράτος αποφάσισε να βάλει στην κυκλοφορία τα...

ΖΟΜΠΙ!
Στο πλαίσιο του έτους οδικής ασφάλειας, το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών σκοπεύει να χρησιμοποιήσει μακάβρια μέσα για να “συνετίσει” τους κακούς οδηγούς. Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου, τρακαρισμένα αυτοκίνητα θα τοποθετούνται στα επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου, για να κόβουν το αίμα οδηγών και επιβατών. Εμείς δεν έχουμε παρά να προτείνουμε να τοποθετηθούν μέσα κι έξω από τα αυτοκίνητα αντίγραφα διαμελισμένων πτωμάτων. Κάτι μας λέει ότι οι αρμόδιοι του υπουργείου είναι φανατικοί οπαδοί του Τομπ Χούπερ και των μεταμεσονύχτιων προβολών ταινιών τρόμου και φρίκης.

Κάπου στο τέλος του ’86 μπήκε στη ζωή μας ο ΦΠΑ. Χωρίς κανένα σχόλιο, δημοσιεύουμε τον πίνακα με τα αγαθά μεταξύ των οποίων έχουν καταταγεί τα δίκυκλα που φορολογούνται με τον ίδιο συντελεστή.

1. Συκώτια (φουα-γκρά) χήνας και πάπιας. 2. Ελεφαντόδοντο, χελωνόστρακο, κέρατα κάθε είδους και ράμφη ακατέργαστα ή απλώς επεξεργασμένα, όχι όμως κομμένα σε σχήματα. Κεράτινα ελάσματα (μπαλένες ή μπανέλες) φάλαινας και παρόμοιων ζώων ακατέργαστα ή απλώς κατεργασμένα, όχι όμως κομμένα σε σχήματα (...) 5. Χουρμάδες, μπανάνες, ανανάδες, μάγγες, μαγγούστες, αχλάδια των ποικιλιών Avocats και Goyanes, καρύδια κοκοφοινίκων, καρύδια Βραζιλίας (...) 12. Ρούμι, τζιν, ουίσκι, βότκα, τεκίλα, αράκ και τάφια (...) 18. Δέρματα ερπετών κροκοδείλων, σαυροειδών και αγρίων ζώων γενικά καθώς και πτηνών, ψαριών και θαλασσίων ζώων γενικά (...) 21. Τάπητες από τρίχες εκλεκτής ποιότητας (...) 23. Τρίχες κεφαλής ανθρώπου ξαναδιευθετημένες (sic) κατά τη φυσική τους φορά (...) 27. Σκόνη διαμαντιού και σκόνη από πολύτιμες ή ημιπολύτιμες πέτρες (...) 41. ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50 ΚΥΒΙΚΑ ΕΚΑΤΟΣΤΑ ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΠΛΑΓΙΟ ΚΙΒΩΤΙΟ (...) 49. Χελωνόστρακο, μαρμαροκόγχη, ελεφαντόδοντο, κοράλλι φυσικό ή ανασχηματισμένο...

Το 1987 ήταν η χρονιά όχι μόνο του ΦΠΑ, αλλά και της λειτουργίας των ΚΤΕΟ, γεγονός που έφερε πολλές αντιδράσεις. Το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς είχαμε τη χρονική επέκταση του Δακτυλίου, επιβεβαιώνοντας έτσι τις σχετικές φήμες και την επαναφορά των μονών-ζυγών, με ταυτόχρονη κατάργηση των μεγάλων-μικρών.
Ένα μήνα μετά, ο κ. Πέτσος γινόταν το πρόσωπο της ημέρας, με την υπόσχεσή του να μειώσει τις τιμές των επιβατικών αυτοκινήτων. Η αγορά νέκρωσε διά μιας.
Επικίνδυνη και παραπλανητική χαρακτήρισε τον ίδιο μήνα το ΥΠΕΧΩΔΕ τη σήμανση στην Εθνική Αθηνών-Πατρών έπειτα από επιτόπια αυτοψία.
Τον Απρίλιο του επόμενου χρόνου (1988) αποκτήσαμε ακόμα ένα Δακτύλιο, εκείνον του ιστορικού κέντρου.
Νέα υπόσχεση το Μάιο του ’88 για φτηνά αυτοκίνητα, από άλλον υπουργό αυτήν τη φορά, με ανάλογη όμως αναστάτωση στην αγορά.
Τον Ιούλιο ο νομάρχης Λάρισας ανακοίνωσε ότι προχωρεί στην κατασκευή πίστας, ενώ το σίριαλ των τζιπ συνεχιζόταν:

Ο πρώτος από τους περίπου 30 κατηγορουμένους για λαθρεμπορία ιδιοκτήτες πολυτελών τζιπ αθωώθηκε, αφού το δικαστήριο έκρινε ότι η προσθήκη προσωρινού πίσω καθίσματος δε συνιστά αδίκημα λαθρεμπορίας.
Ας σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν άσκησε έφεση, κι έτσι το αυτοκίνητο που είχε κατασχεθεί επιστράφηκε στον ιδιοκτήτη του, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί νομικό προηγούμενο. Βέβαια, το φαινόμενο δεν πρέπει να μας ξενίζει.
Ο Έλληνας, στην προσπάθειά του να αποκτήσει ένα αυτοκίνητο σε προσιτή τιμή, αναζήτησε όλα τα πιθανά παραθυράκια του νόμου, και φυσικά τα αξιοποίησε. Από ό,τι μπορείτε να διαπιστώσετε, τα ελληνικά δικαστήρια δικαίωσαν τον τρόπο δράσης του.

Στο παιχνίδι με τις πίστες συμμετείχε και ο Γ.Γ. του ΕΟΤ, που δήλωνε από την τηλεόραση ότι θα ξεκινήσει η κατασκευή τριών... πιστών.
Εντούτοις, εμείς παραμείναμε άπιστοι Θωμάδες.
Α! Και για όσους είχαν απορία, για άλλη μία φορά κρίθηκε...

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ!
Σύμφωνα με την 3296/88 απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, απορρίφθηκε η αίτηση πολίτη ο οποίος κατοικεί μέσα στο Δακτύλιο να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που επέβαλε τα περιοριστικά μέτρα στα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό σημαίνει, φαίνεται, σύμφωνα με το δικαστήριο, ισότιμη αντιμετώπιση προς όλους τους Έλληνες πολίτες. Η απόφαση αυτή λύνει τα χέρια σε όποιον υπουργό θελήσει να απαγορεύσει στο εξής ακόμα και το κάπνισμα στους κατοίκους του Δακτυλίου... Ίσως θα ήταν πιο αποτελεσματικό για την ατμόσφαιρα της Αθήνας, αν οι άνθρωποι που απασχολούνται στα ειδικά σώματα υποστήριξης των μέτρων φρόντιζαν για την καταστολή της οικοπεδοποίησης των δασικών εκτάσεων, που έχει εξαφανίσει κάθε ίχνος πρασίνου στην περιοχή της Αττικής.

Στο μεταξύ, η ιστορία “πίστα” είχε συνέχεια με τη σύσταση τον Ιανουάριο του 1989 από τον ΕΟΤ ομάδας εργασίας για τη δημιουργία “Κέντρου Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας Αυτοκινήτου”.

Στα τέλη του επόμενου μήνα ανακοινώθηκαν τα μέτρα για τα αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας, ενώ, με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, επιτράπηκε η προεξόφληση γραμματίων.
Και μετά εκλογές... Και μετά πάλι εκλογές. Να είστε σίγουροι ότι, ανεξαρτήτως του κόμματος που θα βρίσκεται στην εξουσία, η Μηχανή θα εξακολουθεί να είναι αναξιόπιστη. Η μόνη και αδιαμφισβήτητη ικανότητά της είναι της ισοπέδωσης των αξιών και των ονείρων μας. Είτε αυτά αφορούν το αυτοκίνητο είτε οτιδήποτε άλλο. Το έχουμε πάρει απόφαση πλέον...»_ Μ. Σ.